REVISTA PRESEI 06 06.2011
• ADEVARUL
• Dragnea, prins cu minciuna de "Adevărul de Seară": acesta a încheiat contracte cu foştii colegi de facultate, pe care spunea că nu-i cunoaşte
Liviu Dragnea, şeful CJ Teleorman, susţine că nu ştia cine sunt acţionarii Tel Drum, firmă abonată la contracte cu instituţia pe care o conduce. "Adevărul" a descoperit că aceştia sunt foştii lui colegi de facultate. Baronul de Teleorman Liviu Dragnea cânta în urmă cu 25 de ani în aceeaşi formaţie rock cu acţionarii firmei Tel Drum căreia "îi oferă" în prezent contracte pe bandă rulantă.
• Casa de Sănătate şi medicii se bat în pacienţi morţi / Află aici dacă tu figurezi în baza de date a CNAS!
Conducerea CNAS şi doctorii se acuză reciproc că încurcă pacienţii vii cu cei decedaţi. Adevărul te învaţă cum să verifici dacă figurezi sau nu ca asigurat la fondul de sănătate. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, i-a acuzat recent pe doctori că în primele luni ale anului 2011 au eliberat în jur de 1.400 de reţete pe numele unor morţi. Cele mai multe reţete pe numele unor persoane decedate au fost date în Bucureşti (309 reţete), Sibiu (137), Dolj (100), Alba (91), Constanţa (81), Galaţi (75) şi Bihor (70).
• Castraveţii sunt buni, isteria - nejustificată
Specialiştii europeni exclud ipoteza "castraveţilor ucigaşi", dar colegii lor emit teorii care evocă inclusiv varianta unui atac terorist biologic. Experţii din marile institute europene continuă să aducă dovezi că epidemia de E.coli nu poate fi pusă pe seama castraveţilor sau a altor legume, dar noi teorii privind cauza molimei apar zilnic.
• Uzină de biogaz, fabrica de boală?
Veterinarii şi microbiologii cred că bacteria mutant s-ar fi născut accidental într-o uzină de biogaz, relatează tabloidul "Bild". În rezervoarele unde fermentează materia primă pentru biogaz se formează o serie de bacterii, "ele se încrucişează", alcătuind hibrizi necunoscuţi oamenilor de ştiinţă, explică Bernd Schottdorf, directorul unui laborator de medicină european. Bacteria mutant ajunge apoi sub formă de îngrăşământ pe culturi. Specialistul cere ca toate cele 6.800 de uzine de biogaz din Germania să fie verificate bacteriologic. Lobby-iştii resping acuzaţiile, asigurând că ei respectă normele UE în materie de igienă şi explicând că materia pentru biogaz este încălzită la 70 de grade Celsius, temperatură care ucide bacteriile.
• Adrian Severin a strâns un milion de euro
Europarlamentarul a depus anul trecut, în conturi, încă 150.000 de euro, care s-au adăugat celor 870.000 strânşi anterior. Severin a avut anul trecut încasări din şapte surse de venit, pe lângă indemnizaţia de la Parlamentul European. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2010, Adrian Severin are 20 de conturi în şase bănci diferite din România şi din străinătate. Europarlamentarul deţine 927.947 de euro, 266.119 lei şi 36.329 de dolari. În total, aceste sume echivalează cu 1.017.450 de euro. Informaţiile apar în declaraţia de avere pe anul 2010, depusă, recent, la Autoritatea Electorală Permanentă. Statutul financiar al europarlamentarului s-a îmbunătăţit considerabil faţă de 2009, când el avea, în total, în conturi, echivalentul a 867.924 de euro.
• Costurile muncii cresc mai mult decât salariile
Cheltuielile indirecte cu forţa de muncă, respectiv cele suportate de angajator pentru plata diverselor contribuţii la fondurile statului (pensii, şomaj, sănătate etc.) au crescut în industriile din sectorul privat cu 0,1% până la 6,3% în primul trimestru din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010, arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică. În aceleaşi sectoare însă, salariile nete încasate de angajaţi au stagnat sau uneori au scăzut (cum s-a întâmplat în industria extractivă şi în energie) în perioada martie 2010 - martie 2011. În puţinele cazuri în care salariile au crescut, avansul acestora nu a egalat, cum era şi firesc, avansul costurilor suportate de angajatori.
• Statul îşi fură singur căciula
La stat, salariile au scăzut mai mult decât cheltuielile cu forţa de muncă, ceea ce înseamnă că economia realizată prin tăierile salariale operate anul trecut a fost mai mică decât sumele pe care le-au piertut bugetarii din leafă. De exemplu, în administraţia publică salariul net a scăzut cu 22%, dar costurile cu forţa de muncă s-au redus cu doar 17%; în învăţământ, salariul mediu net încasat de dascăli a scăzut cu 25,7%, dar economia statului realizată prin această tăiere a fost mai mică de 22%.
• Legături periculoase în "procesul secolului"
Judecătorii au fost dovediţi că aveau relaţii de rudenie cu avocaţii uneia dintre părţi, astfel că cel mai vechi litigiu din Europa - ThyssenKrupp cu Metalexportimport - va fi intermediat prin arbitraj internaţional. Cum a fost posibilă trenarea timp de aproape 30 de ani a unui proces comercial? Printr-o încrengătură de interese care plasează justiţia din România în Cartea Recordurilor. Este deja celebru în Europa procesul prin care compania românească Metalexportimport şi colosul german ThyssenKrupp se judecă pe "teritoriul" juridic românesc încă din 1983. Vorbim despre conflictul pornit de la o livrare de tablă groasă desfăşurată la începutul deceniului "80 din secolul trecut, pe care furnizorul ICE Metalexportimport pretinde că beneficiarul Otto Wolf (astăzi ThyssenKrupp) nu a mai plătit-o. Valoarea totală a mărfii (tabla groasă produsă la Combinatul Siderurgic Galaţi), adusă la zi, este de aproape 50 de milioane de euro.
• Vasilescu: Nu se pot evalua intervenţiile BNR. Unii analişti continuă seria de calcule fanteziste
Analiştii nu pot estima intervenţiile BNR, pentru că nu deţin datele suficiente pentru a evalua corect dacă banca centrală a intervenit sau nu în piaţa valutară şi mai ales cu ce sume, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. El a explicat că intervenţiile Băncii Centrale nu sunt concentrate, iar calculele făcute în mai de unele bănci au fost eronat şi pentru că nu luat în considerare faptul că băncile şi-au redus cu întârziere sumele eliberate din RMO, transmite Mediafax.
• La ce ne ajută plafonarea deficitului prin Constituţie
Limitarea deficitului bugetar la 3% prin Constituţie este inutilă, atâta vreme cât este clar că România nu va putea realiza acest lucru pe termen scurt, susţin analiştii financiari. România are nevoie de deficit bugetar pentru investiţii, iar plafonarea acestuia la 3% din PIB va reduce gradul de absorbţie a fondurilor europene, spun economiştii.
• CURENTUL
• Cati Andronescu lansează: Laser USL, frate!
USL îşi propune, dacă va ajunge la guvernare, realizarea cu prioritate a unui proiect de construire a celui mai puternic laser din lume, susţinut de Consiliul Investitorilor Străini. Declaraţiile lui Andronescu sunt cel puţin hilare în contextul în care laserul care urmează să fie construit pe platforma de fizică atomică de la Măgurele a ajuns să fie politizat şi transformat ca obiectiv central în programul de alternativă politică al opoziţiei. În rest, Cati a prezentat aceleaşi platitudini pe care le aud de circa 20 de ani încoace referitor la "laptele şi mierea" care or să curgă råuri odată cu ajungerea la putere a USL.
• România solicită CE soluţii pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi
Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene (CE) soluţii pentru despăgubirea producătorilor romåni de castraveţi, ale căror pierderi din întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania şi scăderea vånzărilor pe piaţa internă. / >Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, producătorii romåni pierd zilnic circa 100.000 de euro din cauza blocării schimburilor intracomunitare cu castraveţi, dar şi scăderii vånzărilor pe piaţa internă cu 70%. Calculate la o perioadă de 60 de zile, pierderile ar putea ajunge la 9 milioane de euro.
• CURIERUL NATIONAL
• Cine ridică leul la fileu străinilor?
Pentru al şaselea an consecutiv, moneda naţională se apreciază în primăvară, în perioada încasării dividendelor. Acest lucru favorizează multinaţionalele care îşi pot repatria profiturile la un curs avantajos. Vânzările de valută ale Ministerului de Finanţe şi BNR de la începutul anului au întărit leul până în zona confortabilă pentru marile companii străine.
• Îngrăşăm profitul multinaţionalelor cu bani împrumutaţi în numele contribuabilului
Vânzarea de valută de către Ministerul de Finanţe şi BNR în această parte a anului este considerată de Şerbănescu un rezultat al interesului multinaţionalelor de a repatria profitul la un curs cât mai avantajos. Efortul financiar de a asigura contrapartea la vânzare pe valută nu are sens întrucât companiile oricum scot banii afară, a mai spus Şerbănescu, întărind că este sigur că acesta este scopul intervenţiilor BNR din această parte a anului: "Am certitudinea că se face jocul companiilor occidentale şi al speculatorilor de către acest instrument (Banca Naţională - n.r.) care nu este al poporului român, ci al multinaţionalelor". În opinia sa, banca centrală acţionează cu profesionalism, însă acesta nu este folosit pentru ajutarea poporului român. "Ei fac doar ce li se cere de către capitalul occidental", a mai adăugat Şerbănescu.
• Cum se va sfârşi războiul dintre medici şi CNAS?
Nici medicii specialişti nu vor semna contractul cadru în actualele condiţii. "Medicii specialişti au negociat la începutul anului un tarif şi s-au trezit cu un alt tarif". După ce medicii de familie au refuzat să semneze noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece nu este forma negociată cu Ministerul Sănătăţii, şi medicii specialişti au anunţat că nu vor accepta contractul. Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice-PALMED, a declarat că nu se va semna nimic până când Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu vor accepta întâlnirea de urgenţă propusă pentru discutarea sau anularea modificărilor apărute în ultima variantă de norme în comparaţie cu varianta asumată la începutul anului de comun acord.
• Japonia, China, Coreea şi SUA, interesate de reactoarele 3-4 de la Cernavodă
Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi construite şi cu aportul unor companii din Japonia, China, Coreea şi SUA, a spus vineri ministrul Economiei, Ion Ariton, precizând că deja au avut loc câteva întâlniri, urmând ca în scurt timp reprezentanţii companiilor să-şi exprime punctul de vedere. "Am fost la primele întâlniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmând ca, într-un timp scurt, dânşii să îşi exprime punctul de vedere. Avem termenul de realizare a lucrărilor de execuţie în perioada 2013-2019", a spus Ariton, citat de Mediafax. Interpelat de jurnalişti, ministrul a afirmat că investiţia la Cernavodă va continua, deşi în urma tragediei de la Fukushima Germania a anunţat că va închide centralele nucleare.
• EVENIMENTUL ZILEI
• 300 de bogătaşi vor fi luaţi la puricat de ANAF
ŞEFUL FISCULUI VORBEŞTE DESPRE AVERILE NEJUSTIFICABILE.Sorin Blejnar e aproape laconic când e intrebat despre viitoarea Direcţie de Verificare a averilor mari. Îl opreşte legea secretului fiscal, dar ştie şi că mâţa cu clopoţei nu prinde şoareci. Susţine că preferă să facă mai întâi şi să vorbească după aceea. Dar grupurile ţintă au fost stabilite, s-au făcut simulări şi există o idée despre identitatea posesorilor de averi mari care vor intra în verificări. O echipă de la FMI, dar şi experţi de la fiscul american, de la cel francez şi cel italian au năşit această direcţie. Deşi recunoaşte că există piedici aparent insurmontabile în taxarea marilor averi, Sorin Blejnar degajă linişte şi optimism.
• Băsescu, pe axa Bucureşti-Londra
Şeful statului se va întâlni azi cu premierul britanic, David Cameron, în vizita efectuată în Marea Britanie. Încurajarea investiţiilor britanice în România, situaţia economică a Europei, dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două ţări, dar şi ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii sunt câteva din temele aflate pe agenda vizitei oficiale pe care preşedintele Traian Băsescu o va începe azi la Londra. Şeful statului se va afla pentru două zile în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, la invitaţia Guvernului Majestăţii Sale. Traian Băsescu va avea întâlniri atât cu premierul britanic, cu oameni de afaceri, dar şi cu diaspora românească.
• Ponta spune că e nevoie de referendum pentru demisia lui Băsescu
Preşedintele PSD Victor Ponta spune că Traian Băsescu trebuie să facă referendum pentru a întreba populaţia dacă e de acord cu ideea ca şeful statului să îşi scurteze mandatul cu doi ani. Ponta a mai spus că nu este interesat să negocieze această ofertă făcută de Traian Băsescu. "Nu sunt anii lui, vorbim de o funcţie importantă, de funcţia nr. 1 în stat, de un mandat pe care l-ai primit de la oameni. Eventual domnul Băsescu ar trebui să se întoarcă printr-un referendum către oameni. Să-i întrebe: "Doriţi să mai rămân preşedinte până în 2014 sau ar trebui să demisionez?"", a afirmat Victor Ponta sâmbătă la o emisiune la Antena 3.
• Cele mai scumpe ceasuri de lux vândute în România
Peste 100.000 de euro a dat anul trecut un om de afaceri român ca să afle ora exactă. Retailerii se confruntă cu scăderea afacerilor, dar mizează pe extindere şi pe branduri noi. În România anului 2010, marii retaileri au vândut cel puţin câteva ceasuri de ordinul zecilor de mii de euro, în unele cazuri de peste 100.000 de euro, relatează revista "Capital". Cel mai scump ceas vândut în 2010 a fost un Glashutte Original Pano Tourbillon XL, care a costat 108.900 de euro şi a fost comercializat de Helvetansa. "38% din vânzările de anul trecut au fost constituite din produse cu preţuri mai mari de 15.000 de euro", declară Daniela Filip, PR& marketing director al Helvetansa. "Anul 2011 a debutat cu vânzarea unui Master Grande Tradition Tourbillon de la Jaeger Le Coultre, în valoare de 100.000 de euro", adaugă ea.
• FINANCIARUL
• Romaniei ii dauneaza grav cresterea economica accelerata. Nici investitiile mari nu o mai ajuta
In perioada 2003-2008, avansul mediu al PIB a fost de 6,5% pe an, iar in 2009 venitul national s-a contractat cu 7,1% Seful misiunii FMI spune ca o revenire a intrarilor excesive de capital ar putea alimenta presiunile inflationiste. Inflatia prea ridicata a devenit, in ultima perioada, principala temere a Fondului Monetar International (FMI) in legatura cu situatia economica locala, dupa ce, tehnic, Romania a iesit din recesiune. Cu toate acestea, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, avertizeaza, intr-un interviu acordat celor de la Bloomberg ca Romania trebuie sa se pazeasca atat impotriva riscurilor de scadere, cat si de crestere prea accelerata a economiei in urmatorii doi ani.
• Fiscul are doi angajati pentru a verifica marile averi. In 50 de ani pot fi controlati 100 de "chiaburi"
Expertii FMI au sugerat intr-un raport ca aplicarea legii va fi amanata din cauza lipsei de personal si a suportului IT. Statul intentioneaza sa controleze persoanele fizice cu averi mari cu personal insuficient si cu un suport IT inexistent, dupa cum au spus expertii FMI intr-un raport realizat in urma misiunii tehnice la sediul ANAF din luna aprilie. Desi masura a fost introdusa in noul proiect de modificare a Constitutiei, in prezent, in directia proaspat infiintata la Fisc in acest scop, sunt angajati doar doi oameni. Legea privind controlul averilor mari a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, iar normele de aplicare au fost aprobate in luna martie.
• Hidroelectrica si CNH, primele companii energetice cu management privat
Producatorul de curent ieftin scoate profit in fiecare an Societatea din Valea Jiului este cel mai mare datornic al statului si genereaza pierderi dupa pierderi. Ion Ariton, ministrul Economiei, a dezvaluit la finalul saptamanii trecute ca societatile de stat Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei vor fi primele companii energetice de stat care vor avea management privat, iar noua conducere va fi implementata din toamna.
• Bursa de la Viena este interesata de BVB. Ai nostri opteaza pentru "independenta"
Bursa este interesata de achizitia unor pachete de actiuni pe piete de dimensiuni reduse din regiune, precum Moldova si Bulgaria. Bursa din Viena, liderul grupului CEE Stock Exchange Group (CEESEG), ar fi interesata de preluarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in conditiile eliminarii pragului maxim de detinere si de vot, de 5%, insa conducerea BVB considera ca probabilitatea eliminarii pragului este redusa si ca bursa romaneasca are putere sa se dezvolte singura. Mai mult, oficialii BVB considera mult mai atragatoare strategia ce vizeaza achizitia unor pachete de actiuni si colaborarea cu burse de dimensiuni reduse din regiune, cum ar fi cele din Moldova si Bulgaria.
• Ana Group va construi in asociere cu GTC cladirea Ana Tower
Compania Globe Trade Center (GTC), unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari de pe piata locala, anunta asocierea cu Ana Group, firma detinuta de omul de afaceri George Copos, in vederea dezvoltarii unui turn de birouri in Bucuresti. Imobilul va avea o suprafata de aproximativ 30.000 de metri patrati, cu 24 de etaje, finalizarea cladirii fiind stabilita pentru inceputul anului 2013. George Copos, patronul Ana Group, a declarat in luna aprilie ca lucrarile de constructie la imobilul de birouri, din apropierea hotelului Crowne Plaza, vor incepe in trei-sase luni, mentionand ca investitia se ridica la aproximativ 70 de milioane de euro.
• JURNALUL NATIONAL
• Zeci de mii de români câştigă salarii occidentale, la un an de la tăierile lui Boc. Află cum au ajuns la 3.000 euro/lună
Zeci de mii de specialişti s-au angajat în străinătate, pe salarii generoase, conforme calificării lor, preferând exodul, la aproape un an de la diminuarea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, reiese din datele comunicate Jurnalului Naţional de agenţiile de recrutare. Medici, asistente, profesori, ingineri, dulgheri, sudori, tâmplari, petrolişti, recepţioneri, ospătari, bucătari au urmat indemnul preşedintelui Traian Băsescu şi s-au angajat în Germania, Marea Britanie, Olanda, Spania, Italia, Grecia, Franţa, Belgia şi alte ţări din Vestul Europei. Marea Britanie este statul-angajator european al momentului, cu o treime din cele 22.000 de joburi care sunt ofertate prin anunţurile de recrutare, iar românii s-au orientat în consecinţă.
• Culmea Poliţiei: să fugi după hoţi cu tramvaiul. Reportaj în secţia în care cel mai elegant loc e arestul
Şeful de la Investigaţii Criminale visează să se facă şofer de TIR în Italia, agentului principal îi vine să se apuce de furat. Ultima dată, Loganul de poliţie n-a mai vrut să plece de la Tribunal. Poliţistul Viorel s-a spetit să-l urnească de pe loc; degeaba. Trebuia să ajungă urgent la secţie, aşa că a rugat doi taximetrişti să-l împingă şi pe el câţiva metri. De jenat ce l-au văzut, taximetriştii nici n-au avut curaj să întrebe de ce nu mai merge maşina Poliţiei. Ei, dar de data asta Viorel a avut noroc. Iarna trecută, când gonea pe zăpadă să culeagă hoţi şi drogaţi, maşina se oprea în intersecţie şi nu mai pornea deloc. Dar tot e bine, căci unii colegi de-ai lui merg la cazuri cu autobuzul sau cu tramvaiul. Şi sunt crema secţiei, ofiţeri de la Biroul de Investigaţii Criminale. Treaba lor e să prindă traficanţi, tâlhari şi violatori.
• Elena Udrea din PSD: datorii de două milioane de euro, bijuterii de 850.000
Oana Mizil are credite de aproape 2 milioane de euro la bănci, deşi declară împreună cu soţul ei venituri anuale de 100.000 de lei. Printre "uninominalii" poposiţi în Parlament după alegerile din 2008 se numără şi deputatul PSD Oana Niculescu-Mizil Ştefănescu Tohme. Nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu Mizil a fost aleasă în colegiul 20, Zăbrăuţi - Ferentari, făcând furori în campania electorală când a dat cu vidanja la tot cartieru" . Pesemne i-a mirosit rău de tot că acum doi ani a schimbat Ferentariul pe Călaraşi unde conduce organizaţia PSD şi vrea să candideze la şefia Consiliului Judeţean.
• NATIONAL
• Atac bioterorist cu E.coli mutant
Ideea ca raspandirea bacteriei mutante E.coli poate fi un atac bioterorist deja a capatat contur si se iau masuri speciale de protectie a stocurilor de legume.Initial, nemtii au dat vina pe castravetii spanioli, iar acum britanicii arata cu degetul Germania, ca fiind locul de unde se raspandeste bacteria ucigasa. Tipul bacteriei letale E. coli care bantuie prin zece tari europene si a ajuns si in SUA este socotit de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) "foarte rar".
• Se schimba boss-ul de la DNA!
Reporterii de investigatii ai "National" au aflat ca se ia in calcul tot mai serios schimbarea lui Daniel Morar, aflat oricum la sfarsit de mandate, cu actualul procuror sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Marius Iacob. Maurul si-a facut datoria. Fara putinta de tagada, Daniel Morar este unul dintre cele mai controversate personaje ale ultimilor ani. Asta desi omul care a facut cele mai multe valuri in Romania a fost o prezenta mai mult decat discreta, care, cel putin personal, a reusit sa se tina departe si de cel mai mic scandal. Desi unii il considera doar o "sluga" a Cotrocenilor, iar altii un adevarat Cattanni al plaiurilor mioritice, este primul care a reusit sa dea lovituri crancene coruptiei generalizate de la noi.
• USL respira greu in politica!
In pana de idei si incapabili sa puna pe hartie niste masuri care sa-l umple de invidie pe Emil Boc, uselistii o dau in promisiuni stiintifico-fantastice. Crin Anonescu si Victor Ponta se incapataneaza sa o dea in bara. De parca esecul inregistrat sapamana trecuta cu caricatura de program economic nu ar fi fost suficient, cei doi lideri au tinut cu tot dinadinsul sa se faca de toata bafta si cu strategia pe educatie. La fel ca si documentul precedent, si acesta este plin de promisiuni fara acoperire: alocarea a 3% din PIB pentru cercetare, realizarea a 50.000 de noi locuri in gradinite si scoli, un nivel al salariului minim al unui profesor, pana in 2014, egal cu salariul mediu pe economie etc.
• Ce e mic, comunist, antisemit, rasist si poarta fes?
Paranoia corectitudinii politice mai trece de un prag. Dupa ce s-a legat de "Alba ca Zapada si cei sapte pitici" - ca sa nu se supere negrii, unele edituri au numit-o pur si simplu "Printesa", si, ca sa nu se supere suferinzii de nanism, cei sapte au fost numiti "mai mici decat media"; dupa ce i-au ciopartit progresistului Mark Twain "Aventurile lui Huckleberry Finn", in care "negrul Jim" devine "sclavul Jim", iar "piele rosie" se transforma in "indian, nebunii corecti politic au ajuns la benzi desenate si desene animate. Obiectul studiului? Lumea Strumfilor! Ce sunt Strumfii? "Niste comunisti". Vrajitorul cel rau Gargamel? Arhetipul "evreului asa cum este el prezentat de propaganda stalinista".
• SUA, in pragul dezastrului economic
Americanii se afla la patru saptamani distanta de un dezastru econom ic fara precedent. In acest timp, presedintele Obama, care va candida la un nou mandat in 2012, a gasit vinovatii pentru incetinirea iesirii SUA din criza: Europa si Japonia.
• PUTEREA
• Deputaţii îşi trag microbuze de o jumătate de milion de euro. Aleşii neamului vor să se plimbe câte 16 într-un autovehicul
Deputaţii urmează să se plimbe cu microbuze nou-nouţe pentru care conducerea Camerei, reprezentată de Roberta Anastase, este dispusă să plătească o jumătate de milion de euro. Este vorba despre 8 microbuze, cu o capacitate de 16 locuri, în afara celui destinat şoferului, destinate transportului deputaţilor şi delegaţiilor parlamentare române şi străine în deplasările pe care aceştia le vor face atât pe teritoriul României, cât şi în afara lor. Microbuzele vor fi achiziţionate prin licitaţie publică, urmând să intre în posesia Camerei Deputaţilor începând cu 25 august, astfel încât, la întoarcerea din vacanţa parlamentară, aleşii neamului să se poată plimba câte 16 în acelaşi vehicul.
• Europarlamentarilor, ce vă mai plac averile dubioase! Soţia lui Crin, Adrian Severin şi EBA, clienţi pentru Agenţia de Integritate
Soţia lui Crin Antonescu, Adina Vălean, încă nu ne spune cu cât o plăteşte Dinu Patriciu. Adrian Severin, filmat de jurnalişti britanici cum lua bani ca să depună o lege, a strâns 1.000.000 de euro, cu toate că are un salariu anual de doar 75.000 de euro. Elena Băsescu ţine la secret valoarea ceasului de lux. Acestea sunt doar câteva dintre "misterele" pe care declaraţiile de avere ale europarlamentarilor români nu reuşesc să le elucideze.
• De ce intră societăţile feroviare în faliment. Grupul de firme controlat de Cristian Burci datorează 5 milioane de euro către CFR SA
Grupul de firme controlat de omul de afaceri Cristian Burci contribuie, alături de stat, la falimentul infrastructurii feroviare din România. Unul dintre cei mai mari operatori feroviari privaţi din România, Servtrans Invest, are datorii de aproape 5 milioane de euro către administratorul de infrastructură CFR SA şi către societatea Electrificare CFR. Oficialii Servtrans Invest confirmă datoriile, dar se precizează că CFR Călători şi CFR Marfă au datorii de sute de milioane de lei faţă de administratorul infrastructurii feroviare. Conform datelor prezentate de Ministerul Transporturilor, CFR SA a încheiat anul trecut cu datorii de peste 5 miliarde de lei, adică aproximativ 1% din PIB, din care 2,7miliarde de lei reprezintă obligaţii către furnizori restul fiind restanţe la bugetul de stat.
• ROMANIA LIBERA
• Politicieni şi foşti ofiţeri de informaţii implicaţi în traficul de combustibil
30% din PIB este nivelul la care a ajuns economia subterană. Marile afaceri "gri" se desfăşoară sub protecţie politică şi juridică de la nivel înalt, deşi lovesc bugetul statului şi economia naţională. România liberă publică de azi o serie de investigaţii despre zonele cel mai afectate de evaziune fiscală. Primul episod este dedicat produselor petroliere. Traficul de combustibil aduce în fiecare an României pagube de 2 miliarde de euro. Suma este aproximativ egală cu gaura din bugetul naţional de pensii. Banii din comerţul ilegal cu produse petroliere au alimentat ani de-a rândul inclusiv conturile partidelor politice.
• Unul dintre cele mai importante trasee de cicloturism pleacă din Germania şi se opreşte în Delta Dunării. Europenii descoperă România pe bicicletă
40 de trasee de mountainbike au fost realizate de o asociaţie de voluntari din Reşiţa numai în Munţii Banatului. Turismul cu pedale este totuşi în stadiul de experiment la noi. Francezi, olandezi, germani, alte naţii au venit până în România pe bicicletă. Agăţat de portbagaj, zici că poată cu ei jumătate de casă. De la cort şi saci de dormit până la ustensile de bucătărie. Cicloturistul european este de vârstă medie şi vrea o vacanţă activă. Străbate Europa mai ales prin reţeaua Euro Velo. Pe lângă şosele, Europa e străbătută de numai puţin de 12 trasee pentru biciclete, de la nord la sud şi de la est la vest. Nu toate sunt de asfalt, pot fi şi de piatră, şi de pământ. Unul dintre cele mai importante este Euro-Velo-6. Porneşte tocmai din Germania, coboară spre Austria, traversează Ungaria, virează spre Serbia şi Croaţia, pentru ca apoi să urmeze linia Dunării până în Deltă.
• Transporturi. O călătorie cu mijloacele de transport în comun din Bucureşti este mai scumpă decât un bilet la muzeu. Culisele dispariţiei biletelor de hârtie de la RATB
Bucureştiul este singura capitală europeană unde nu mai există bilete de hârtie pentru transportul în comun. Introducerea plăţilor electronice pe autobuze aduce unei firme private zeci de milioane de euro.Aproximativ 1,5 euro. Atât l-ar costa pe un turist o călătorie cu mijloacele de transport în comun din Bucureşti, fapt care plasează capitala României în topul celor mai scumpe oraşe din Europa din acest punct de vedere. RATB a decis recent să elimine biletele de hârtie pentru a încuraja plata cu mijloace electronice. Astfel că, cea mai ieftină metodă pentru a circula "legal" cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul a rămas achiziţionarea unei cartele magnetice al cărei preţ, incluzând cei 1,3 lei care reprezintă călătoria în sine, ajunge la aproximativ 6 lei. Marele câştigător al acestei afaceri este UTI, compania care a instalat cititoarele electronice ale RATB,
• SAPTAMANA FINANCIARA
• Fiscul începe vânătoarea de fantome
Un nou ordin al Ministerului Finanţelor instituie verificări drastice pentru cei care vor să-şi înregistreze firmele în scopuri de TVA. Ordinul MFP nr. 1.984/2011 stabileşte o serie de criterii pe baza cărora să fie condiţionată înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile. Pe baza acestora, organul fiscal va stabili dacă persoana impozabilă justifică intenţia şi are capacitatea de a desfăşura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA. Principalele criterii se referă la existenţa sediilor şi modalitatea de deţinere, dar şi la comportamentul anterior al administratorilor sau asociaţilor societăţii. Introducerea acestei măsuri vizează restrângerea accesului celor care prezintă risc crescut de fraudă, însă aplicarea ei va conduce la creşterea birocraţiei şi la îngreunarea procesului de înregistrare în scopuri de TVA.
• FMI: Economia îşi revine şi ne putem împrumuta mai ieftin
România poate obţine prin emisiunea de titluri în euro din iunie un preţ similar sau mai bun ca anul trecut, în urma accelerării revenirii economice, a afirmat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Trezoreria Statului urmează să iasă pe pieţele internaţionale prima dată după martie 2010, când a vândut eurobonduri de un miliard de euro cu scadenţa la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat atunci la 4,9 miliarde de euro. "Sunt un observator extern, dar nu aş fi surprins dacă randamentul care va fi obţinut de autorităţi va fi comparabil sau uşor mai bun decât cel de anul trecut", a spus Franks.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cu numiri în CA-uri de tip Gogu de la Poşta Română, Guvernul distruge companiile de stat
Ionuţ Gogu, consilierul ministrului comunicaţiilor Valerian Vreme, partener de afaceri al soţiei acestuia din urmă, a fost retras din CA-ul Poştei după un articol din ZF. Ionuţ Gogu, consilierul ministrului comunicaţiilor Valerian Vreme, partener de afaceri al soţiei acestuia din urmă, a plecat din Consiliul de Administraţie al Poştei Române în urma unui articol apărut în ZF, dar situaţia relevă încă o dată maniera discreţionară în care demnitarii îşi numesc rudele sau foştii parteneri de afaceri ori angajaţi în posturi-cheie.
• Bancherii promit că "Prima casă" 4 ia startul în câteva zile
Credite ipotecare de circa un miliard de euro, cu un avans de numai 5%, vor fi disponibile în actuala ediţie a programului "Prima casă". Clienţii vor putea depune dosarele pentru credite ipotecare prin a patra ediţie a programului "Prima casă" începând din această săptămână, în condiţiile în care mai multe bănci aşteaptă să primească în câteva zile aprobarea BNR pentru a putea vinde împrumuturi garantate pe jumătate de stat, dar cu un avans de numai 5%.
• România, locul 1 în lume la ponderea împrumutului de la FMI în datoria publică
România este pe primul loc în ceea ce priveşte valoarea acordului cu FMI comparativ cu valoarea datoriei publice din anul anterior primirii împrumutului. Cele 12,95 mld. euro luate de la FMI reprezintă echivalentul a aproape 70% din datoria publică din 2008, conform calculelor ZF.
• Lăzăroiu i-a fost confident lui Băsescu "ore în şir după miezul nopţii". Ce va aplica din ce a vorbit cu preşedintele?
Preşedintele Traian Băsescu i-a reamintit lui Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier prezidenţial care a preluat la finele săptămânii trecute mandatul de ministru al muncii, discuţiile frecvente pe care le-au avut pe teme legate de justiţie sau de eficientizarea utilizării fondurilor europene. "Sper că cele ce le-am discutat de multe ori până după miezul nopţii şi ore în şir, cu dumneavoastră şi cu consilierii, vor fi promovate şi în Guvern", a spus Traian Băsescu la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al muncii de la palatul Cotroceni. Cât de mult va aplica Lăzăroiu la Ministerul Muncii din ce s-a sfătuit cu preşedintele?
• Brokerii văd agitaţie pe Bursă dacă se va repeta scenariul de anul trecut
Brokerii spun că evoluţia Bursei din această vară va fi influenţată semnificativ de piaţa din SUA şi de ştirile care vor veni de acolo. "Vara trecută a fost destul de agitată la americani, iar dacă scenariul se va relua şi în acest an, probabil că vom vedea şi pe piaţa locală volume mai mari. Dacă vor fi depăşite în jos nivelurile minime din ultima perioadă atinse în urmă cu două săptămâni, este posibil ca unii investitori care au intrat long să vrea să iasă după unele acţiuni. Totuşi, dacă nu vom asista la mişcări importante pe piaţa din SUA, şansele să vedem rulaje mai ridicate în perioada de vară cred că vor fi de 50%-50%", spune Andrei Ciubotaru, şeful departamentului de brokeraj al Tradeville.
• Destrămarea cercului vicios pe bursa de valori
Situaţia pieţei de capital de la Bucureşti şi exerciţiile de simulare pe termen mediu şi lung te obligă în egală măsură să vezi atât partea goală, cât şi pe cea plină a paharului, cu toate semnele de întrebare referitoare la cât de plin ar putea fi paharul bursei noastre. Abordarea utilitaristă presupune să privim dincolo de "performanţele" istorice. Pesimismul nu ar fi productiv, în aceeaşi măsură însă în care nu ar fi de bun augur nici afişarea unui optimism nonşalant cu privire la viitorul BVB. O astfel de atitudine ar părea desprinsă flagrant de realitatea ultimilor ani.
• Statul vrea cel puţin 2 mld. euro din ofertele Petrom, Transelectrica, Transgaz şi Romgaz
Ministerul Economiei speră să obţină între două şi trei miliarde de euro din vânzarea pe Bursă a pachetelor de 9,84% din Petrom şi 15% din Transgaz, Transelectrica şi Romgaz, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei. "Sperăm ca din vânzarea acestor pachete de acţiuni să obţinem între două şi trei miliarde de euro. Însă, important este modul cum vindem acţiunile şi programarea acestora, astfel încât să obţinem preţul cel mai bun. Ne-am propus ca până la sfârşitul lui 2012 să finalizăm vânzarea acţiunilor la cele patru companii, cel mai avansat din acest punct de vedere fiind procesul de la compania Petrom, unde, până la sfârşitul anului, sperăm să vindem cele 9% pe care ni le-am propus. Oricum, nu ar fi o idee bună să le scoatem toate pachetele la vânzare în acelaşi timp pentru că statul ar avea de pierdut", a declarat Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei.
• Din cauza datoriei publice Moody"s ameninţă SUA cu retrogradarea ratingului
Agenţia de evaluare financiară Moody"s avertizează că ar putea lua în calcul reducerea ratingului de top "AAA" al Statelor Unite, dacă discuţiile dintre Casa Albă şi Congres privind majorarea limitei datoriei de stat nu progresează până la mijlocul lunii iulie, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Intrarea Statelor Unite în default ar declanşa o nouă criză pe pieţele financiare mondiale, însă puţini investitori au manifestat până acum îngrijorare în acest sens. Wall Street se aşteaptă în mare măsură ca negocierile pe datorie şi deficit să se încheie la limită, la fel cum s-a întâmplat cu reducerile de taxe şi cu bugetul pe 2011.