REVISTA PRESEI 06.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 iunie 2016

ADEVARUL

Rezultate alegeri locale 2016

Pe fondul nemulţumirii profunde faţă de partidele tradiţionale, care doar au mimat reforma, electoratul refuză să mai iasă la vot. Primăria Capitalei a fost câştigată pentru prima dată în istoria post-decembristă de un candidat asumat de PSD - Gabriela Firea -, în condiţiile în care Sorin Oprescu s-a impus de două ori din postura de independent, deşi se confundă, practic, cu trecutul recent al PSD. Cifrele arată că victoria Gabrielei Firea, deşi pare incontestabilă, putea fi anulată dacă ar fi existat şi un al doilea tur de scrutin. Liberalii au fost bătuţi măr nu numai la Primăria Capitalei, ci şi la sectoare. Alexandru Nazare "a reuşit" să piardă Sectorul 1, considerat un fief liberal, în faţa social-democratului Dan Tudorache. Nazare nici măcar n-a prins locul doi, fiind întrecut şi de Clotilde Armand, franţuzioaica girată de Nicuşor Dan. Sectorul 4 rămâne singura redută câştigată de PNL, însă victoria lui Răzvan Sava i se datorează în mare măsură lui Cristian Popescu Piedone, fostul primar.

Cea mai slabă prezenţă după Revoluţie

Alegătorii nu s-au îngrămădit să iasă la vot, prezenţa înregistrată la votul de ieri fiind de 48,42%, cea mai mică din istoria postdecembristă a alegerilor locale. Precedentul record negativ fusese înregistrat în 2008, la turul I al localelor, când doar 49,38% veniseră la vot. Sociologul Darie Cristea spune că prezenţa slabă la vot este şi o consecinţă a faptului că PNL n-a reuşit să inoculeze electoratului importanţa unui singur tur de scrutin. "E un rezultat care ar trebuie să ridice nişte întrebîri faţă de capacitatea de moboilizare a PNL", a spus Cristea la Adevărul Live. Judeţele fruntaşe la prezenţă au fost, ca de obicei, Giurgiu, Olt şi Teleorman (toate trei cu procente în jur de 60%), în timp ce Capitala a fost din nou în coada listei, reuşind să depăşească cu greu 30%.

Alegeri locale 2016. Primarii penali realeşi

Alegeri locale 2016. Mai mulţi edili din România cu grave probleme penale au fost realeşi în funcţia de primar. Printre aceştia se numără Cătălin Cherecheş, Lia Olguţa Vasilescu şi George Scripcaru. Cătălin Cherecheş a candidat, din închisoare, la alegerile locale pentru un nou mandat de primar. Imediat după anunţarea exit-poll-urilor, edilul încarcerat a postat un mesaj pentru băimăreni pe pagina sa de Facebook prin care le-a mulţumit pentru încredere şi suport. Marian Vanghelie, de asemenea un candidat cu probleme penale, a vrut un nou mandat la Sectorul 5.

Nicuşor Dan: USB devine Uniunea Salvaţi România şi vom candida la alegerile parlamentare din toamnă

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, care a ieşit pe locul doi, după exit-poll-uri, cu 29%, a anunţat că Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi va candida la alegerile parlamentare din toamnă. Conform exit-poll-urilor, USB este pe locul al doilea la alegerile locale din Capitală, după PSD. Nicuşor Dan a declarat: "Faptul că bucureştenii au aflat de USB şi ne-au votat în număr aşa de mare li se datorează. USB este formată din oameni care n-au mai făcut politică până acum, sunt oameni care sunt competenţi în meseria lor, care fac un sacrificiu faţă de cariera lor pentru a apăra binele public. Nu facem asta pentru funcţii publice, nu facem asta pentru bani, facem ceea ce facem pentru binele comun. pentru că actuala clasă politică ne-a dezamăgit de atât de multe ori încât realmente nu se mai putea".

Tragedie în stil românesc: un grătar cu mici a sărit în aer

Nouă oameni au ajuns la spital după ce o butelie care alimenta un grătar improvizat a explodat într-un talcioc de la marginea Capitalei. Două dintre victime sunt în stare gravă, iar la Ministerul Sănătăţii s-a constituit o celulă de criză. Duminică, 5 iunie 2016, în ziua în care în toată ţara s-au organizat alegeri locale şi în care s-a votat cu speranţa într-o Românie mai modernă şi mai bine gospodărită, o bubuitură produsă în Sectorul 6 al Capitalei ne-a trezit la realitate şi ne-a adus aminte cum stăm. Doisprezece oameni (dintre care nouă au fost internaţi în spital) au văzut moartea cu ochii în mijlocul unui talcioc în care se vând mărfuri întinse pe hârtie de ziar şi se mănâncă mititei perpeliţi la butelie de aragaz. Totul s-a petrecut în jurul prânzului, când târgul de vechituri de pe Valea Cascadelor (cartierul Militari) era înţesat de oameni.

Angela Merkel susţine crearea unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană şi Rusia

Cancelarul german, Angela Merkel, susţine iniţiativa creării unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană şi Rusia, care să se extindă de la Vladivostok până la Lisabona. Cancelarul Angela Merkel a mai anunţat condiţiile în care pot fi anulate sancţiunile aplicate de UE la adresa Rusiei. «Mă pronunţ în favoarea unei apropieri treptate a Rusiei de spaţiul economic european, astfel ca într-un final să avem o zonă economică unică, care să se extindă de la Vladivostok până la Lisabona», a mai declarat Merkel, citată de Agenţia de presă TASS. Cancelarul Germaniei a adăugat că anularea sancţiunilor este posibilă în cazul realizării pe deplin a Acordurilor de la Minsk, a adoptării legislaţiei privind statutul special şi alegerile locale în regiunea Donbas şi asigurarea accesului Ucrainei la graniţele sale.

Fraţii Dedeman au ajuns să vândă mai mult decât toţi competitorii la un loc

Dragoş şi Adrian Pavăl, doi matematicieni plecaţi dintr-o familie modestă din Suceava, au pornit în 1992 cu un butic în Bacău şi au ajuns să domine piaţa magazinelor de bricolaj din România. Mai mult, "fraţii Dedeman" au avut anul trecut o cifră de afaceri de 981 milioane de euro, mai mult decât vânzările cumulate ale competitorilor săi. Profitul net raportat de băcăuani, care au ajuns să aibă incasări mai mari decât toţi competitorii la un loc, a crescut cu 35,1% în 2015, depăşind 126,6 milioane de euro. Dedeman a fost singurul mare retailer din industria românească de bricolaj care s-a extins într-un ritm accelerat tocmai pe timp de criză.

Religie şi tehnologie: India vrea să vândă pe internet apă din fluviul sacru Gange

Guvernul de la New Delhi intenţionează să vândă pe internet apă din fluviul Gange, considerat sfânt de către adepţii hinduismului, religia cea mai răspândită în India, a declarat ministrul indian al informaţiilor, Shankar Prasad, citat de International Business Times şi preluat de News.ro. Astfel, indienii care nu pot să ajungă la fluviul sacru pot beneficia de apa sfântă prin intermediul acestui serviciu. Cei care comandă apă din Gange prin platformele de e-commerce, cu care autorităţile au demarat negocieri, vor primi comanda prin intermediul serviciului poştal. "Dacă un factor poştal poate livra acasă telefoane mobile, bijuterii şi îmbrăcăminte, de ce nu s-ar putea include pe această listă apă din Gange?", a afirmat ministrul indian.

Rusia lui Putin, ameninţată cu şah mat de Kasparov

Fostul campion mondial la şah Gari Kasparov, care a devenit rivalul politic numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin, îi prevesteşte, de la New York, unde s-a mutat recent, o iarnă grea actualului lider de la Kremlin, pe care îl acuză că a instaurat un regim dictatorial în Rusia cu ajutorul serviciilor de securitate. Simţindu-se vânat de FSB, Kasparov, care a renunţat deja la serviciile Aeroflot şi s-a blindat cu bodyguarzi, s-a mutat recent într-un apartament secret din New York, de unde îşi organizează de-acum rezistenţa faţă de Rusia lui Putin, relatează slate.fr.

BANCHERUL

Garanti Bank vrea sa-si majoreze volumul de credite cu 13% si să deschidă încă 5 unităţi in acest an

Garanti Bank si-a bugetat pentru acest an o creştere de 13% a creditelor acordate clienţilor, uşor sub ritmul de creştere de anul trecut, de 15%. In acelaşi timp, banca vrea să deschidă cinci noi unităţi pentru a-si extinde reţeaua naţională de distribuţie, care cuprinde in prezent 84 de agenţii, număr neschimbat pe parcursul anului trecut. Banca urmăreşte pe de altă parte o creştere mai mare a depozitelor atrase de la clienţi: 19% in cazul persoanelor fizice si 11% ale IMM-urilor, urmând astfel să-si diminueze in continuare raportul credit/depozite, care este supraunitar. Profitul net al Garanti Bank s-a ridicat la 57 milioane lei in 2015, fata de cele 1,2 milioane lei din 2014. In 2015, activele totale ale Garanti Bank au crescut cu 16,5%, la 9,581 miliarde lei, reprezentând 2,54% din totalul activelor bancare, de 377,3 miliarde lei, banca urcând pe locul 10 in topul băncilor, de pe 13 in 2014, când avea o cotă de piaţă de 2,26%.

CAPITAL

Rezultate BEC-Sectorul 1- Clotilde Armand, cea mai mare surpriză a alegerilor locale

Conform rezultatelor provizorii publicate de Biroul Electoral Central, candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul pentru primăria sectorului 1 Clotilde Armand USB are 32,37%. Clasament sectorul 1: 1. Partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul Armand Clotilde-Marie-Brigitte - 32,370%; 2. Alianţa Electorală Psd + Unpr Tudorache Daniel - 31,908%; 3. Partidul Naţional Liberal Nazare Alexandru - 16,647%; 4. Partidul Mişcarea Populară Tomac Eugen - 7,283%; 5. Partidul Alianţa Liberalilor Şi Democraţilor Chiriac Laura - 6,590%; 6. Candidat Independent Pădure Gheorghe - 2,197%; 7. Partidul România Unită Piticaş Andrei-Laurenţiu - 0,925%; 8. Partidul Ecologist Român Chermenschi Ionuţ-Aurelian - 0,809%; 9. Partidul Socialist Român Petroşel Carmen-Dorina - 0,694%; 10. Partidul Dreptăţii Sociale Chirtoacă Maria - 0,578%

Iulian Dascălu a încasat 67,7 mil. euro de la chiriaşi în 2015

Antreprenorul ieşean Iulian Dascălu, unul dintre cei mai bogaţi români, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 67,7 mil. euro, în creştere cu circa 10% faţă de rezultatele din 2014, de pe urma celor cinci malluri şi şapte clădiri de birouri pe care le deţine în proprietate. Profitul generat de afacerile imobiliare ale lui Dascălu a scăzut cu 22,4% în aceeaşi perioadă, până la nivelul de 8,64 mil. euro, după ce pierderile complexului Palas din Iaşi s-au adâncit, potrivti datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Datoriile adunate de proprietăţile omului de afaceri au ajuns anul trecut la 587,5 mil. euro. Anul trecut, mallul cu cele mai mari afaceri din reţeaua lui Dascălu a fost Iulius Mall Timişoara, care a încasat 20,1 mil. euro din chirii.

CFR Marfă alunecă spre faliment. Cu trei ani în urmă, trebuia să fie privatizată

După trei ani de la eşecul Guvernului privind privatizarea CFR Marfă, operatorul feroviar de marfă contabilizează pierderi de zeci de milioane de euro. Compania CFR Marfă a încheiat anul trecut cu pierderi de peste 35 milioane de euro, faţă de 6 milioane de euro deficit înregistrat la sfârşitul anului 2014. Mai exact, situaţiile financiare depuse la Ministerul Finanţelor arată că CFR Marfă, la 31 decembrie, a avut pierderi de 159,1 milioane lei, echivalentul a 35,3 milioane euro, datorii în valoare de 784,02 milioane lei şi creanţe de 231,95 milioane lei. CFR Marfă, conform bilanţului fiscal, are 21,8 milioane de lei în coturi la bănci, a înregistrat o cifră de afaceri de 775,9 milioane lei şi un număr mediu de salariaţi de 6324. În 2014, CFR Marfă a înregistrat pierderi de 27,1 milioane lei şi datorii în valoare de 716,84 milioane lei. Operatorul feroviar de marfă, în urmă cu doi ani, a avut o cifră de afaceri de netă de 918,77 milioane lei şi un număr mediu de 7622 de salariaţi.

Omul de afaceri al anului

Horaţiu Ţepeş este proprietarul producătorului de ţiglă metalică Bilka, probabil businessul românesc cu cea mai accelerată creştere din ultimii ani. Pentru rezultatele financiare de excepţie şi pentru dezvoltarea impresionantă a companiei, tânărul antreprenor a fost desemnat omul de afaceri al anului 2015. Horaţiu Ţepeş este un antreprenor de doar 36 de ani, din Făgăraş, care a construit la Braşov una dintre cele mai moderne fabrici de ţiglă metalică din Sud-Estul Europei. Datorită capacităţii mari de producţie şi a dezvoltării reţelei de vânzări, Bilka, compania tânărului om de afaceri, a devenit liderul incontestabil al pieţei româneşti de profil. Dacă anul trecut piaţa de ţiglă metalică a crescut cu 10%, compania lui Horaţiu Ţepeş a înregistrat o creştere de peste 40%, ajungând la afaceri de 191 milioane de lei.

CURENTUL

Ce primarii de municipii a câştigat PNL

Pana la ora 23.00, PNL a câştigat in tara, după primele estimări, 17 primarii de municipii importante si municipii reşedinţă de judeţ si spera la 22-23 in total, potrivit unor surse politice. La sediul PNL din Capitala se desfăşoară la aceasta ora o analiza a rezultatelor si o numărătoare paralela supervizata de Vasile Blaga. Oraşele pe care le-a câştigat PNL: Cluj - Emil Boc; Timişoara - Nicolae Robu; Oradea - Ilie Bolojan; Ploieşti - Adrian Dobre; Reşiţa - Ioan Popa; Galaţi - Nicuşor Ciumacenco; Focşani - Ion Stefan; Suceava - Ion Lungu; Botoşani - Cătălin Fluture; Drobeta Turnu Severin - Daniel Carjan; Alba Iulia - Mircea Hava; Arad - Gheorghe Falca; Călăraşi - Stefan Daniel Drăgulin; Piatra Neamţ - Dragoş Chitic; Roman - Laurenţiu Leoreanu; Bârlad - Dumitru Borosm; Constanta este nesigur, scor strâns intre Vergil Chitac si Decebal Făgădău.

Marian Oprişan, umilit din nou după 20 de ani la alegerile locale

După 16 ani în care a deţinut funcţia de primar al oraşului Focşani, PSD primeşte o grea lovitură. Situaţia din 1996 când Nicolae Lăţcan câştiga primăria din partea PD se repetă după 20 de ani: ginerele fostului primar Lăţcan, liberalul Ionuţ Ştefan a câştigat, conform numărătorii paralele a PNL, aseară primăria Focşani. Marian Oprişan este învins din nou de familia care i-a bântuit somnul ani de zile. Ionuţ a absolvit Institutul de Marină din Constanţa şi este un om de afaceri.

CURIERUL NATIONAL

Cea mai mare surpriză din politica românească: Clotilde Armand, favorită să câştige Primăria Sector 1

În sectorul 1 din Bucureşti a avut loc cea mai mare surpriză din politica românească. Candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, Clotilde Armand, e favorită să câştige mandatul de primar, după ce în urmă cu doar două luni era necunoscută publicului larg. Potrivit estimărilor IRES de la ora 20:00, la Sectorul 1 din Bucureşti Clotilde Armand avea 31,4%, iar candidatul PSD Daniel Tudorache avea 30,5%. Pe locul trei, la mare distanţă, se afla candidatul PNL Alexandru Nazare. Având în vedere că tendinţa de vot de la ora 20:00, la ora 21:00, pare a fi în favoarea candidaţilor USB, sunt şanse reale ca Clotilde Armand să devină oficial primarul Sectorului 1. Având în vedere ascensiunea sa fulminantă, putem vorbi de cea mai mare surpriză din politica românească, indiferent de rezultat.

Ce e nou în domeniul achiziţiilor publice

În cazul contractelor de servicii având ca obiect prestaţii intelectuale, criteriul de atribuire "calitate-preţ" se aplică în mod obligatoriu, iar ponderea alocată factorului preţ nu poate fi mai mare de 40%. În cazul în care criteriul de atribuire utilizat este "costul cel mai scăzut", acesta se raportează la durata ciclului de viaţă al produsului/serviciului şi frecvenţa utilizării sale. Procedura de licitaţie deschisă şi licitaţie restrânsă se va desfăşura integral prin mijloace electronice (on-line) începând cu luna iunie 2016 pentru toate autorităţile contractante şi începând cu ianuarie 2018 pentru unităţile de achiziţii centralizate.

Clinton l-a învinuit pe Trump de tiranofilie, iar el pe ea - de trădare de stat

Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidenţiale din SUA, cu atât mai dur este dialogul dintre favoriţii partidelor Republican şi Democrat, după cum a arătat ultimul schimb de replici dintre aceştia. Hillary Clinton l-a criticat pe candidatul la funcţia de preşedinte din partea Republicanilor, Donald Trump, pentru "admiraţia" arătată de acesta faţă de liderii Rusiei, Chinei şi Coreii de Nord, scrie sputnik.md. "El a afirmat că dacă l-ar aprecia pe Vladimir Putin ca lider, i-ar acorda punctaj maxim. Eu las pe seama psihiatrilor să explice admiraţia lui pentru tirani. Între timp, Trump şi-a exprimat convingerea că adversara lui trebuie să stea la puşcărie. Trump a amintit de scandalul privind corespondenţa secretă din perioada în care ea era secretar de stat care, potrivit lui, o face deja "al naibii de vinovată".

Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă

Remus Borza: Decizia ar putea fi luată la 8 iunie, când este stabilit un nou termen în dosarul 22456/3/2012. Miercuri, la aproape patru ani de când a intrat în insolvenţă, Hidroelectrica ar putea ieşi din această procedură, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol - administratorul judiciar al producătorului de energie hidro. Potrivit acestuia, în ultimii trei ani, compania a încheiat exerciţiile financiare cu un profit brut cumulat de peste 500 de milioane de euro, în ciuda faptului că, la intrarea în insolvenţă, avea 177 de milioane de euro pierderi pe ultimele două exerciţii financiare. Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în vara anului 2012, din cauza contractelor bilaterale încheiate cu traderii din energie, în urma cărora a pierdut 1,2 mld. euro în perioada 2006-2012,

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Ţiriac a intrat pe profit cu Stejarii, după cinci ani de pierderi

Compania care gestionează afacerile complexului rezidenţial a raportat anul trecut un câştig net de 2,75 mil. euro, comparativ cu o pierdere de 7,61 mil. euro un an mai devreme. Cifra de afaceri a complexului Stejarii, în care şi Ion Ţiriac are un apartament, a crescut anul trecut cu 19,5% la 5,25 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Proiectul rezidenţial Stejarii din nordul Bucureştiului a fost definitivat în 2010 şi include opt clădiri cu 285 de apartamente. Ion Ţiriac a comercializat o mică parte din locuinţele de lux încă din timpul construcţiei, printre primii cumpărători numărându-se şi fotbalistul Cristian Chivu, însă după finalizarea complexului şi începutul crizei imobiliare şi-a orientat afacerea exclusiv către închiriere. Chiriile practicate de grupul Ţiriac în Stejarii pornesc de la 1.000 de euro/lună pentru un apartament cu două camere şi ajung la 6-7.000 de euro pentru penthouse-uri. Chiar dacă clubul de lux din nordul Capitalei a intrat anul trecut pe profit, datoriile acestuia s-au adâncit. Astfel, datoriile Stejarii au crescut cu 4,2% până la suma de 58,8 mil. euro pe parcursul lui 2015.

Marian Munteanu: Cel mai important vot pe care l-au dat bucureştenii a fost votul de blam

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul candidat liberal la Primăria Capitalei Marian Munteanu afirmă că bucureştenii, şi nu numai ei, au dat un vot de blam la alegerile locale de duminică. ''Cel mai important vot pe care l-au dat astăzi bucureştenii (şi nu numai ei!) a fost votul de blam... Românii au sancţionat - prin absenteism şi vot negativ - sistemul politico-economic ce controlează de 26 de ani administraţia României'', a scris Marian Munteanu după anunţarea exit-poll-urilor şi a datelor referitoare la prezenţa la vot. Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 21,00, de 48,27%, potrivit Biroului Electoral Central (BEC). În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 39,80%, iar în rural de 59,71%. La nivelul întregii ţări, au votat 8.873.139 de persoane dintre cele 18.320.473 înscrise pe listele electorale. Până la ora 21,00, în Bucureşti au votat 33,09% dintre alegători.

Paleologu: Declaraţiile lui Cezar Preda şi Gorghiu despre Nicuşor Dan, neruşinate imbecilităţi

Deputatul PNL Theodor Paleologu consideră că declaraţiile liderilor liberali Cezar Preda şi Alina Gorghiu despre Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, "apar acum ceea ce sunt: neruşinate imbecilităţi". ''Declaraţiile lui Cezar Preda şi Gorghiu cum că Nicuşor Dan ar fi iepuraşul şi complicele PSD-ului apar acum drept ceea ce sunt: neruşinate imbecilităţi'', a scris Paleologu pe pagina sa de Facebook. Reacţia acestuia vine după ce, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, PNL nu a câştiga nicio primărie în Capitală, USB este creditată cu Primăria Sectorului 1, iar PSD a luat Primăria Generală şi restul sectoarelor.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta, atac dur la adresa lui Klaus Iohannis în ziua alegerilor

Fostul premier lansează un atac dur la adresa preşedintelui Klaus Iohannis în ziua alegerilor locale. "Un PREŞEDINTE care îşi bate joc de noi chiar şi în ziua votului! În urmă cu o săptămână, când Vladimir Putin ameninţa România, Dl. Iohannis a mers la Sibiu să asiste la un eveniment sportiv la care participa si soţia sa. Comentariile de atunci au fost atât de acide încât orice om normal ar fi învăţat ceva din asta! Credeţi că el a înţeles ceva? Azi Dl. Iohannis a mers special până la Sibiu ca să asiste la momentul în care Doamna Iohannis votează (nu ştiu sigur dacă a şi fotografiat-o cu telefonul mobil, ca data trecută)! Vă rog să calculaţi că aceste deplasări se fac cu minim 7 autovehicule şi minim 30 de persoane de la SPP şi Poliţie care asigură escorta şi traseul!"

Klaus Iohannis, în opoziţie faţă de Comisia Europeană

PRESEDINTELE IOHANNIS a considerat inoportun momentul lansării de către Comisia Europeană a unei noi faze care investighează statul de drept in Polonia. Iohannis precizează că OPINIA C.E. din 1 iunie apare cu doar puţin timp înainte de summit-ul NATO de la VARSOVIA. Prin poziţia critica fata de demersul Uniunii Europene pentru apărarea democraţiei in Polonia, unde guvernul conservator a luat o serie de masuri care politizează mass-media si Curtea Constituţionala, PRESEDINTELE ROMÂNIEI LANSEAZA TEZA OFICIALA CĂ STATUL DE DREPT DEVINE O CHESTIUNE DE CONJUNCTURĂ ŞI DE OPORTUNITATE. Alocuţiunea lui Klaus Iohannis a fost prezentata la Palatul Cotroceni in conferinţa CEPA, organizaţie cu sediul la Washington care analizează politici si strategii din Europa centrala si de est.

O ferigă bănăţeană, de interes pentru industria farmaceutică din Coreea de Nord

România are multe resurse nefolosite, iar unele dintre ele ar putea chiar salva vieţi. Bunăoară, o varietate de ferigă care creşte în apropierea unui sat bănăţean a stârnit interesul căutătorilor de... remedii pentru bolnavii de cancer. Cum s-a întâmplat asta şi ce şanse sunt ca povestea asta să devină una de succes pentru locuitorii acestui sat? Experţii din Coreea de Nord doresc să iniţieze afaceri cu o comună din Timiş. O delegaţie de la Ambasada Coreii de Nord în România a efectuat o vizită în localitatea timişeană Curtea. Potrivit Nicoletei Grecu, promotor al comunei Curtea, nord-coreenii sunt interesaţi de feriga care creşte pe păşunile din jurul comunei pentru a o folosi în producerea unui leac pentru cancer.

NATIONAL

Miniştrii i-arata pisica lui Ciolos!

Evaluarea individuală a miniştrilor din propriul cabinet i-ar putea ieşi pur si simplu pe nas lui Dacian Ciolos. Pentru că, după cum reiese din informaţiile de ultima ora intrate in posesia National, mai mulţi miniştri cu portofolii "grele" in Cabinetul Ciolos i-au transmis premierului că nu este nevoie să facă atâta caz de ameninţările sale. Căci, la o adică, după trecerea hop-ului alegerilor locale, îşi pot depune si singuri mandatele si întoarce la vechile locuri de muncă. Iar nemulţumirea "nucleului dur" de miniştri s-a amplificat după ce Dacian Ciolos, in ciuda asigurărilor date tot mai mult cu cate jumătate de gură, a dat recent semnale ca ar merge mai mult pe o campanie personală pentru păstrarea postului de premier tehnocrat si după alegerile parlamentare.

Iohannis schimbă programul de lucru al firmelor

Angajaţii nenumăratelor firme care îşi au sediile pe una dintre cele mai aglomerate artere bucureştene, Bdul. Ion Mihalache si care, după câteva săptămâni in care ajunseseră sa blesteme intrarea in week-end, cu tot cu "coloana lui Iohannis", s-au trezit acum cu o zi de munca si mai scurtă, pentru a putea ocoli astfel "orarul" prezidenţial de vineri după-amiaza. Patronii firmelor din zona au acceptat să le dea drumul angajaţilor mult mai devreme, păna la ora 14.00, pentru a nu fi blocaţi de măsurile excepţionale luate pentru trecerea preşedintelui si pentru a nu fi astfel prinşi in traficul infernal datorat plecării şefului statului de la Palatul Cotroceni către Sibiul natal.

Se cere desfiinţarea Poliţei Locale: "incompetenţi, inculţi, încrezuţi"!

Pe site-ul petitieonline.net, dar si pe Facebook, circula un indemn la adunarea de semnături pentru desfiinţarea Politiei Locale. Dar, oare, cine nu ii mai vrea pe inamicii "traficanţilor de pătrunjel"? A şoptit cineva că iniţiativa pleacă de prin birourile celeilalte Politii. Cea naţională. Pe de alta parte, cele mai vizibile acţiuni ale poliţiştilor comunitari, in afara cerşirii unei saorme de pe la restaurante dosnice, sunt legate de prinderea babelor care vând leuştean si nu au autorizaţie. Acţiuni rapide si nemiloase, menite sa stârpească "mafia pătrunjelului". Altcumva, sunt cam invizibili. Si numai consumul de benzina de pe foile justificate sunt dovada unei activităţi intense. Or face ceva filaj care rimează cu şantaj...

PUTEREA

Scandal URIAŞ pe piaţa energiei electrice

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, s-a supărat foc pe un comunicat comun emis de transportatorul naţional de energie, Transelectrica, şi de distribuitorul de energie CEZ, iar acum le dă în judecată. Cele două companii dădeau vina pe Hidroelectrica pentru pana de curent de acum câteva zile, din judeţele Vâlcea şi Argeş, care ar fi supraîncărcat reţeaua de energie. Hidroelectrica susţine că cei doi operatori de reţea au încercat să transfere către ea o parte din răspunderea pentru pana de curent de miercuri. Comunicatul Transelectrica-CEZ este construit pe un neadevăr, precizează Hidroelectrica, care acuză totodată Transelectrica că a blocat o staţie electrică "pentru a toaleta copacii". Acţiunea în instanţă vine într-un moment extrem de important pentru Hidroelectrica. Este aproape cert că producătorul de energie va ieşi miercuri din insolvenţă, proces de reorganizare în care se află a doua oară. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, compania de stat va fi listată la toamnă pe bursă, ceea ce ar fi cea mai importantă privatizare din România din ultimii ani.

Supramunca la români. Aproape jumătate dintre angajaţi lucrează ore suplimentare

43% dintre angajaţii români declară că lucrează ore suplimentare. Raportul dintre satisfacţia şi optimismul legate de actualul loc de muncă şi încrederea găsirii unui nou loc de muncă înregistrează diferenţe tot mai mari. În timp ce 62% dintre angajaţii români sunt satisfăcuţi şi foarte satisfăcuţi de actualul job, 57% declarându-se optimişti şi foarte optimişti cu privire la viitorul acestuia, 33% apreciază că le-ar fi uşor să se reangajeze, dacă şi-ar propune acest lucru. În schimb, 42% consideră că acest lucru ar fi greu şi foarte greu de realizat, relevă un studiu IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie), realizat la cererea Up România. Încrederea în găsirea cu uşurinţă a unui nou loc de muncă creşte odată cu nivelul de educaţie (41.5% dintre cei cu studii superioare) şi valoarea salariului actual (44.1% dintre cei cu salarii nete peste 2000 lei).

ROMANIA LIBERA

Analiză: De ce nu ies românii la vot

A fost primul scrutin organizat după incendiul din Colectiv, care a marcat o intensificare a implicării civice a unei părţi din electorat. Ideea de implicare nu a avut, însă, impact, la nivelul întregului corp electoral. Mai mult, Bucureştiul, unde s-au desfăşurat cele mai consistente manifestaţii care au dus la schimbarea Guvernului Ponta, a fost locul cu prezenţa cea mai scăzută. Apatia românilor a fost alimentată tocmai de regulile introduse în legislaţia electorală de marile partide politice, care s-au suprapus peste clivajul clasic urban-rural. Dincolo de vorbele frumoase despre democraţie PSD în special, dar şi PNL, într-o anumită măsură, nu sunt deranjate de prezenţa redusă. Cu cât prezenţa este mai redusă cu atât creşte ponderea membrilor de partid, din totalul celor care îşi exercită dreptul constituţional.

Surpriză la Sibiu: oraşul lui Klaus Iohannis are o primăriţă

Primele rezultate de la numărătorile paralele arată că Sibiul va fi condus în următorii patru ani tot de un primar FDGR, Astrid Cora Fodor fiind votată în număr mare de sibieni. PSD, PNL şi alte formaţiuni politice care au avut candidaţi la alegerile locale au început imediat ce secţiile de votare s-au închis, o numărătoare paralelă a voturilor. La municipiul Sibiu pentru funcţia de primar Astrid Cora Fodor de la FDGR pare să câştige fără probleme alegerile, conform oradesibiu. Primele rezultate potrivit numărătorii paralele a PNL anunţă câteva din primăriile câştigate de PNL. Adrian David a câştigat la Avrig, Ilie Dăncilă la Poiana, Gheorghe Călin la Gura Raului, Vasile Beschiu la Jina, Bogdan Bucur la Rasinari. Gheorgeh Huja la Cisnădie, Valentin Ivan la Sadu, Tilişca -Vasile Câmpean.

ZIARUL FINANCIAR

PSD a reînviat, tehnocraţii sapă la groapa PNL-ului

Alegerile locale 2016 au adus la vot 9 milioane de români, cu o prezenţă la vot de 50 la sută. Bucureştiul şi celelalte oraşe mari trăiesc prea bine pentru ca mai mult de 50 la sută dintre cetăţeni să vină la vot. Burghezia corporatistă îşi face simţitî prezenţa. Ora pe bicicletă e mai importantă decât 5 minute pentru un vot. Dacă PSD a reînviat, PNL trăieşte din amintiri şi din ideea că votul vine de la sine. PNL, cu preşedintele Iohannis alături, începe să plătească pentru faptul că nu fac nimic. USB, o poveste începută acum 5 ani la o bere, câştigă teren şi preia din dezamăgirea străzii la adresa autosuficienţei PNL. 1. PNL s-a ascuns sub fusta unui guvern tehnocrat şi plăteşte nota de plată în Bucureşti. 2. USB câştigă mai mult decât speră preluând frustrările străzii. 3. PSD învie şi arată că Bucureştiul nu înseamnă numai Colectiv sau biciclete. 4. Eşecul unor lideri de restaurant, gen Predoiu, care cred că sunt prea buni pentru România. 5. Băsescu se îndreaptă spre poziţia de broker de putere, fără el nu se va putea face guvern. 6. Generaţia millennials nu vine la vot dacă nu are o cauză sau un personaj împotrivă.

Sobolewski constată: Orice scădere a numărului de investitori este un lucru rău pentru bursă

Scăderea numărului de investitori individuali pe parcursul ultimilor ani este un lucru rău pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în timp ce creşterea are un efect pozitiv, constată Ludwik Sobolesky, polonezul care conduce din iulie 2013 bursa de la Bucureşti. "La fel de importantă pentru noi este şi suma de bani care curge în fondurile de investiţii şi cum sunt acei bani investiţi - pe piaţa de capital din România sau în afara acesteia", a spus Sobolesky pentru ZF. Săptămâna trecută, ZF a scris, pe baza datelor de la Fondul de Compensare a Investitorilor, că numărul de investitori pe bursa de la Bucureşti, catalogată drept piaţă de frontieră, a scăzut la finele anului 2015 la 71.100, minimul din 2006 încoace, ceea ce reflectă nivelul scăzut de dezvoltare pe care piaţa de capital îl are în România.

Una dintre cele mai vechi şi mai secrete bănci private din lume a pus România pe lista de investiţii

La începutul lunii mai, spre surprinderea tuturor, Berenberg - o bancă privată germană de consultanţă şi administrarea averilor (40 de miliarde de euro au pe mână), care funcţionează de aproape 400 de ani - a scos un raport în care a pus România pe primul loc în lume ca randament al dividendului obţinut prin investiţii în acţiuni cotate la bursă. De asemenea, analiştii de la Berenberg pun România în fruntea listei de creştere economică: "Romania is the growth champion in Europe. It has grown on average by 3,6% since 2000 vs. 1,2% for the European Union". Raportul, fiind dat global, a aprins multe beculeţe pe radarele investitorilor. De câteva săptămâni, mai multă lume de la Londra, capitala financiară a lumii, începe să întrebe de România şi caută contacte la Bucureşti. Fiecare telefon poate să însemne de la câteva sute de mii de euro până la câteva zeci de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb