REVISTA PRESEI 06.08.2018

A.M.
Revista Presei / 6 august 2018

REVISTA PRESEI 06.08.2018

Adevărul

Geopolitica strâmtorilor, noi mize pe vechile puncte de tensiune

Publicaţia Adevărul despre geopolitica strâmtorilor: "Se pregătesc intens noi planuri operaţionale extrem de ample pentru a face faţă unor foarte posibile situaţii conflictuale într-una sau în mai multe dintre punctele cele mai critice ale planetei: strâmtorile cu valoare strategică. Cu o frecvenţă de-a dreptul neliniştitoare, sunt transmise public avertismente privind mişcări militare cu rol decisiv asupra echilibrului de securitate al planetei, aşa cum ar fi orice încercare sau reuşită de a prelua controlul sau/şi de a condiţiona cu mijloace militare circulaţia în zonele respective. Caz în care, foarte rapid, poate chiar instantaneu, ar intra în joc, de o parte sau alta a baricadei, toate statele a căror economie ar fi foarte grav afectată de o asemenea situaţie şi s-ar considera îndreptăţite să intervină, cu orice mijloace, asumându-şi orice nivel de intensitate a conflictului, singura sau în alianţe ad-hoc, pentru a răspunde la ceea ce va fi considerat ameninţare directă la securitatea naţională.Aceasta este harta strâmtorilor cu rol strategic şi, în consecinţă, acestea sunt punctele care, odată atacate sau aflate sub ameninţare iminentă, justifică lansarea cu prioritate, în diverse cabinete militare, a unor pregătiri intense pentru a avea la îndemână planuri pentru orice tip de situaţie şi, totdată, trupe la îndemână pentru a fi proiectate la mare distanţă, în timp util şi, eventual, înainte ca adversarul să poată institui o blocadă eficace".

Bancherul

BNR decide daca ROBOR mai creste sau nu

Conform publicaţiei Bancheurul: "Banca Nationala a Romaniei (BNR) va decide luni daca majoreaza dobanda si odata cu ea si ROBOR-ul, indicele pentru creditele cu dobanda variabila, care a ajuns la 3,5%, cu un punct peste rata de referinta a bancii centrale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca ROBOR-ul a fost lasat sa creasca mai mult decat e normal pentru ca politica monetara sa fie mai stricta decat arata dobanda de referinta, care este mentinuta mai scazuta decat in mod normal, dat fiind ca inflatia a fost in mod artificial la un nivel mai ridicat, din cauze statistice, urmand a scadea spre finalul anului, spre limita maxima a tintei BNR, de 3,5%.

Isarescu a explicat ca este normal ca ROBOR-ul sa varieze cu punct fata de dobanda de referinta. (vezi aici detalii)

Intre timp, ROBOR-ul la 3 si 6 luni a ajuns la limita maxima a variatiei, adica in jurul a 3,5%, care este si nivelul facilitatii de creditare Lombard a BNR si a stagnat acolo de mai multe zile, in asteptarea deciziei BNR de luni.

Daca BNR decide sa majoreze dobanda de referinta cu un sfert de punct, la 2,75%, atunci este posibil ca si ROBOR sa mai creasca. Daca nu, cel mai probabil si ROBOR va ramane in jurul a 3,5% si poate chiar va mai scadea, daca BNR va mai injecta lichiditate in piata interbancara.

Dobanzile din piata interbancara, unde se determina nivelul ROBOR, sunt influentate de BNR, printr-o politica de gestionare stricta a lichiditatii, adoptata in toamna anului trecut, dupa izbucnirea crizei ROBOR, cand nivelul acesteuia a sarit brusc in septembrie, pe fondul unui deficit de lichiditati.

Cum dobanda de referinta a BNR era atunci mult mai mare decat ROBOR, intrucat, ca acum, inflatia era temporar negativa, din cauza scaderii TVA, astfel ca BNR a preferam sa mentina dobanda mai ridicata decat era normal, nu s-a putut furniza rapid lichiditate in piata, astfel ca ROBOR-ul a crescut abrupt, intr-un interval scurt de timp.

In concluzie, asa cum anul trecut BNR a stimulat creditarea prin crearea de suprlus de lichiditate care a scazut ROBOR sub 1%, tot asa acum BNR dreneaza lichiditatea pentru a tine dobanzile mai ridicate decat rata de referinta, intrucat vrea sa diminueze creditarea, in vederea reducerii inflatiei.

Numai ca, dupa arata statisticile, creditarea nu a scazut in urma majorarii ROBOR, dimpotriva, a crescut. Dar poate ca daca dobanzile nu ar fi crescut, creditarea ar fi luat un avant si mai mare.

De altfel, BNR se poate lauda ca inflatia de baza pe care ea o poate controla prin deciziile de politica monetara, adica CORE 2 ajustat, care se calculeaza prin scaderea din Indicele Preturilor de Consum (IPC) a preţurilor administrate, preţurilor volatile - legume, fructe, ouă, combustibili -, tutun şi băuturi alcoolice.

Astfel, CORE2 a scazut in mai la 2,95%, de la 3,09% in aprilie, comparativ cu inflatia IPC de 5,4%, care la randul ei a atins varful in mai si a stagnata la acelasi nivel in iunie, urmand coborarea spre 3% in a doua parte a anului".

Cotidianul

Untold-cealaltă faţă a unei adunături

Cotidianul anunţă că: "În timp ce participanţii, tineri sau nu prea, ţipă de încântare, localnicii ţipă de nervi. Cei mai mulţi dintre ei se plâng de zgomotul excesiv ce se revarsă peste tot oraşul. Oamenii spun că nu sunt obligaţi să asculte zgomotele nesfârşite care au cuprins Cluj Napoca încă de joi seară.

Într-un articol deosebit de acid, intitulat "Cluj-Napoca - nesimţire de 5 stele. A treia noapte de Untold i-a dezinhibat complet pe organizatori ", Victor Lungu descrie în Ziar de Cluj că "Un oraş întreg doarme cam aşa: Bum! Bum! Bum! Bum! Bum! Bum!Bum! Bum! Bum!...., la nesfârşit".

Autorul articolului atrage atenţia autorităţilor locale asupra faptului că "A treia noapte de discotecă ilegală în aer liber i-a dezinhibat complet pe organizatori. Deranjul fonic a fost cu mult mai mare decât în a doua noapte. Bubuielile din boxe şi efectele pirotehnice au ridicat efectiv oraşul în picioare în jurul orelor 3 - 4 noaptea (şi nu numai pe discotecarii Untold). Trei noaptea! Patru noaptea, băi autoritate publică locală extrem de nesimţită! Cum ştii mătăluţă să de urinezi cu boltă pe lege, abrogând-o în fiecare an în dispreţ faţă de cei care-ţi plătesc salariul şi taxele şi impozitele cu care te lauzi cât eşti de gospodar!

Ca să vă faceţi o idee cu privire până la ce distanţe şi ce zone îndepărate din municipiu faţă de Parcul Central au fost deranjate de decibelii revărsaţi din boxe, consultaţi harta de pe aplicaţia municipalităţii https://mycluj.e-primariaclujnapoca.ro/. Unde, apropos de nesimţire, reclamaţiile făcute ieri şi alaltăieri cu privire la încălcarea legii sunt încă în lucru - deh, dacă Emil Boc se lasă filmat dansând sârbe penibile în Parcul Central (validând, prin prezenţă, nazisme şi bolşevisme de genul "nu vă convine, plecaţi"), de ce ar munci angajaţii săi?

Dacă dincolo de Dâmbu Rotund, în drumul spre Chinteni şi până în zona de pădure din Făget, s-a auzit bubuiala din boxe deranjant, cum credeţi că s-a auzit, măi, nesimţiţilor care vă daţi civici şi empatici cu mediul şi iubitori de animăluţe, în zona spitalelor? Măcar "animăluţele" acelea bolnave, pe două picioare, semenii voştri, nu au dreptul la odihnă, la însănătoşire?

Şi nu, nimeni nu face aici pledoaria mutării zbânţuielii căreia impropriu i se spune festival (e o circotecă cu decor de bâlci, cu decor infantil pseudo-fantastic - de fiecare dată cînd mă uit la penibilitatea de scenă mă aştept să apară Adevărata Fiică a Mamei Omida şi să ghicească-n cărţi, să facă dezlegări de cununii şi să scoată argintul viu din om...). Nu, pledoaria este pentru bun simţ şi respectarea legii. În atâţia ani de când se plânge "minoritatea" deranjată de încălcarea legii, se putea ajunge la conştientizarea unui minim de bun simţ şi se putea rezolva tehnic acest inconvenient prin minime investiţii. Dar lăcomia, prostia, nesimţirea şi nepăsarea sunt mul mai mari la autorităţile aflate în cârdăşie cu organizatorii. În interesul cui, băi, autoritate? Al horeca şi taximetriştilor? Al câtorva care-şi închiriază patru zile casele? Al punerii Clujului pe te miri ce hartă? Sau al unor para-ndărături subterane? Că prea evidentă este implicare dincolo de lege şi bun simţ a autorităţilor locale în apărarea şi acoperirea mizeriilor".

Curierul National

Numărul turiştilor este în creştere, condiţiile la fel

Curierul Naţional relatează că: "În luna iunie 2018, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat o creştere cu 0,1%, iar înnoptările au înregistrat o scădere cu 1,0%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna iunie 2018, la punctele de frontieră s-a înregistrat o creştere la sosirile vizitatorilor străini cu 3,1%, iar la plecările în străinătate ale vizitatorilor români o creştere cu 4,6%.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74,1% din total turişti străini), iar din aceştia 86,2% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică au reprezentat 20,7%.

Durata medie a şederii în luna iunie 2018 a fost de 2,3 zile la turiştii români şi de 1,9 zile la turiştii străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna iunie 2018 a fost de 32,3% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 0,9 puncte procentuale faţă de luna iunie 2017. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna iunie 2018 s-au înregistrat la hoteluri (40,5%), spaţii de cazare pe nave (24,5%), bungalouri (24,1%), vile turistice (23,9%), hosteluri (23,2%) şi pensiuni turistice (21,5%), mai anunţă INS".

Jurnalul National

Dragnea: Klaus Iohannis nu poate da nimănui nici lecţii de morală, nici lecţii de anticorupţie

Publicaţia informează că: "Klaus Iohannis nu poate da nimănui nici lecţii de morală, nici lecţii de anticorupţie, a declarat duminică, la Antena 3, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, referindu-se la banii pe care şeful statului i-ar fi câştigat ilegal din închirierea unei case la Sibiu şi ar trebui să îi returneze.

"Klaus Iohannis nu poate da nimănui nici lecţii de morală, nici lecţii de anticorupţie. Nimănui nu poate. Ca să discutăm foarte clar. Statul român aşteaptă de câţiva ani de zile să primească câteva sute de mii de lei sau de euro, mi se pare, de la familia Iohannis, iar el trebuie să răspundă pe partea penală, după ce a răspuns pe partea civilă. De fapt, pe partea civilă n-a răspuns, pentru că n-a dat banii", a afirmat Dragnea.

În această chestiune, preşedintele PSD a menţionat că şeful statului poate fi anchetat. "Constituţia spune că nu poate fi trimis în judecată, nu că nu poate fi anchetat", a spus Dragnea".

National

Acuzatorul lui MRU, moarte subita la mare

Conform publicaţiei National: "Deputatul PSD Ion Stan a murit, in urma cu doua zile, intr-un spital din Constanta. Politicianul se afla impreuna cu sotia la mare, cand i s-a facut rau. A fost transportat la spital, dar a murit in urma unor complicatii provocate de diabetul de care suferea. Fostul lider al PSD Dambovita a avut patru mandate consecutive de deputat. Din 1996 si pana in 2012. A fost presedinte, vicepresedinte si secretar al comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI si presedinte al PSD Dambovita timp de aproape 14 ani, iar in 25 ianuarie 2016, Ion Stan fusese condamnat definitiv, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta. El a fost acuzat ca ar fi primit bani in campania electorala din 2012 de la oameni de afaceri in schimbul inlesnirii castigarii unor contracte cu statul. Stan fusese eliberat conditionat din arestul Penitenciarului de la Gaesti in noiembrie 2016.Fost membru al Comisiei SRI timp de 14 ani, Stan spunea in 2012: "presedintele, guvernul, BNR si seful delegatiei FMI la Bucuresti au falsificat controlat datele economice ale tarii, in frunte cu PIB-ul, care a fost subapreciat cu 20% pentru a se justifica contractarea unor noi imprumuturi de la FMI". Ion Stan a fost cel care l-a acuzat, de la tribuna Parlamentului, pe ambasadorul american Jack Dyer Crouch II de musamalizarea cazului uciderii lui Teo Peter. De asemenea, Stan a spus ca Mihai-Razvan Ungureanu l-a facut disparut pe adevaratul criminal al lui Teo Peter, respectiv fiul ambasadorului Jack Dyer Crouch II. "Soldatul, protagonistul unei relatii sexuale cu o minora, fiica unui membru al Consulatului SUA, care a fost determinat sa preia fapta asupra sa. Dar, pentru asta, martorul-cheie trebuia sa nu mai fie gasit. Mihai-Razvan Ungureanu, de la carma MAE si a SIE, a facut tot ce trebuia ca martorul sa nu fie identificat si prezent la proces, iar urmarea a fost nedovedirea nu atat a acuzatiilor, cat mai ales a persoanei care s-a aflat la volan in momentul producerii accidentului", spunea Ion Stan pe 13 iunie 2012".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb