REVISTA PRESEI 06.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 septembrie 2012

ADEVARUL

Democrat-liberalii au sub 10% în Bucureşti

PDL ar fi votat de doar 9,9% din bucureşteni, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru "Adevărul". Capitala a fost câţiva ani un fief al PDL. La nivel naţional, USL ar obţine 57,1% din voturile celor care s-ar prezenta la scrutin, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru "Adevărul" în perioada 9 -14 august. Pe locurile următoare se clasează PDL, cotat cu 17,8%, şi Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, care a ajuns la 14,1%. Pragul electoral ar mai fi depăşit de UDMR - 5,8%. Sub pragul electoral de 5% se află PRM - 3%, PNG - 0,6% şi UNPR - 0,3%. Datele sunt raportate la totalul celor care s-ar prezenta la vot. Un procent de 27,4% din cei intervievaţi au afirmat că nu s-ar prezenta la vot sau nu ştiu pe cine ar pune ştampila. Zona în care USL ar obţine cele mai multe procente este Capitala, unde alianţa dintre PSD şi PNL a ajuns la 77,3%.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a intervenit pe lângă Blejnar pentru a-l "ajuta pe un prieten"

Procurorii DIICOT au interceptat o convorbire telefonică dintre Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, şi Sorin Blejnar, fostul preşedinte ANAF, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere. Convorbirea, publicată ieri seară, în presă, a fost iniţiată de Mircea Băsescu. El îi telefonase lui Sorin Blejnar pentru discuta despre cum putea fi ajutat un prieten de-ai săi. "Ce facem cu prietenul meu?", l-a întrebat Mircea Băsescu pe Blejnar. "Stăm pe loc tot aşa. Tot cum a fost, aşa rămâne", i-a răspuns fostul şef ANAF, adăugând că "E mai bine pentru el şi pentru noi! S-au complicat lucrurile!". "Aoleu! Nasol!", i-a replicat fratele preşedintelui. "Convorbirea a avut loc, probabil, acum doi-trei ani", a declarat Mircea Băsescu, la România TV. Referitor la prietenul despre care a discutat cu Blejnar, fratele preşedintelui a menţionat că "e un caz particular, o cunoştinţă".

Zeci de mii de nemţi atacă în justiţie salvarea euro pe banii lor

Contribuţia Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate (MES) generează cea mai mare acţiune civilă a tuturor timpurilor, potrivit agenţiei germane DPA. Circa 37.000 de germani au înaintat petiţii la Curtea Constituţională, cerând instituţiei să nu aprobe participarea ţării la acest fond, care ar urma să fie folosit pentru a ajuta statele din zona euro aflate în dificultate financiară. Germania este cel mai mare contributor la MES, cu 27% din valoarea acestui fond, adică 21,7 miliarde de euro. Până acum, 14 din cele 17 state ale zonei euro au aprobat MES. Cele trei excepţii sunt Germania, Italia şi Estonia. Dacă Curtea Constituţională a Germaniei va bloca participarea ţării la MES, practic acest fond, care este în centrul planurilor concepute de liderii europeni pentru salvarea monedei unice, nu va putea fi înfiinţat.

Alina Bica, probabil viitorul procuror general, are "un nivel de profesionalism ridicat", crede Corlăţean

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, fost deţinător al portofoliului Justiţiei, a declarat despre Alina Bica, posibil viitor procuror general, potrivit unor surse oficiale, că este "o persoană cu nivel de profesionalism ridicat" şi "experienţă foarte solidă în materie". Procurorul Alina Bica - fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în timpul guvernării PDL şi actual consilier al şefului DIICOT, Codruţ Olaru - ar putea prelua funcţia de procuror general al României, în locul Codruţei Kovesi, al cărei mandat expiră în 2 octombrie, au declarat surse oficiale.

Verdict: Ioan Mang a plagiat în articole ştiinţifice

Consiliul Naţional de Etică (CNE) a stabilit, azi, că fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, a plagiat în mai multe articole ştiinţifice, au declarat surse oficiale, decizia urmând să fie făcută publică după ce va primi avizul Direcţiei Juridice din Ministerul Educaţiei. Hotărârea a fost luată după analizarea mai multor articole semnate de Mang pentru care s-au primit sesizări cu privire la posibile cazuri de plagiat, potrivit surselor, citate de Mediafax. Concluzia referitoare la cazul Mang va fi anunţată oficial de către CNE numai după ce va primi avizul de legalitate al Ministerului Educaţiei.

Cutremur la Oltchim: Roibu şi 16 directori au demisionat

Zilele acestea sunt mai fierbinţi ca oricând la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde pe fondul tensiunilor sindicale, dar mai ales financiare, conducerea a demisionat în bloc. În frunte cu veteranul Constantin Roibu, care conduce societatea de mai bine de 21 de ani, şi-au cerut demisiile 16 oameni-cheie ai combinatului. Directorii de Producţie şi Investiţii, de Trezorerie, Economic, Comercial, Financiar, de Aprovizionare şi de Mentenanţă, cărora li s-au alăturat şi şefii principalelor divizii, precum şi ai uzinelor din componenţa combinatului au renunţat, ieri, la funcţiile lor.

Cristian Burci, om de afaceri: "< Adevărul > este o fabrică de conţinut foarte bună"

Cristian Burci vrea să cumpere Adevărul Holding pentru că are "titluri extrem de interesante şi oportunităţi foarte mari în zona de digital". Investitorul va prelua şi o parte dintre datoriile trustului. Omul de afaceri Cristian Burci, cu o avere estimată de "Forbes România" la 100-110 milioane de euro, se află la un pas de preluarea Adevărul Holding. Acordul de principiu a fost deja semnat, iar în următoarele 10 zile se vor purta discuţiile finale. Cristian Burci spune că, dacă va prelua compania, va face o restructurare şi se va orienta spre conţinutul digital.

Ambasadorul Germaniei: România, în situaţia de a redobândi încrederea politică şi economică

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas Von Mettenheim, a declarat că, pentru atingerea obiectivelor de politică externă, România trebuie să redobândească încrederea politică şi economică pierdută şi că "se află într-o situaţie dificilă", în acest sens. "În ultimii cinci ani, instituţiile româneşti au străbătut un proces de modernizare care a contribuit în mod decisiv la clădirea încrederii în piaţa românească. Astăzi, este important să continuăm acest proces de modernizare cu hotărâre şi determinare pentru ca - şi acesta este interesul nostru comun - România să-şi valorifice marele potenţial şi să poată îndeplini dezideratele cetăţenilor săi legate de o societate pluralistă, democratică, solidară, bazată pe statul de drept.

CURENTUL

Guvernul Ponta "coace" deja pomenile electorale pentru alegerile generale

Cum era deja de aşteptat, având în vedere practicile PSD din ultimii 20 de ani, Guvernul Ponta pregăteşte o nouă campanie de pomeni electorale în ajunul alegerilor parlamentare care vor avea loc la începutul acestei ierni. Planul lui Ponta este de a transforma România într-un stat de asistaţi social, un stat dependent de mărunţişul pe care USL este dispus să îl arunce unor anumite categorii sociale la fiecare patru ani. Ceea ce este însă mai grav este faptul că la toată această tărăşenie populistă participă deja liberalii , care, în teorie, ar trebui să stimuleze un stat în care să domine iniţiativa particulară şi creşterea ponderii investiţiilor statului şi a celor private deopotrivă.

Cum a semnat Crin din Italia decizia de prelungire a mandatului lui Petru Filip în fruntea Senatului?

Concediul prelungit a lui Crin Antonescu l-a împiedicat pe acesta pe să fie prezent în prima zi de lucru a noii sesiune de toamnă care a debutat luni. Cu toate acestea, concediul petrecut în Italia nu l-a împiedicat pe Crin să lucreze prin interpuşi. Mai precis, prin intermediu lui Petru Filip, cel care a asigurat conducerea Senatului din poziţia de vicepreşedinte al acestui for. Problema este că actual de mandatare a lui Filip a fost semnat de către Antonescu şi apoi trimis la publicare la Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare marţi, pe 4 septembrie. Numai că Antonescu nu putea semna fizic acest act, fiind plecat în Italia. Imaginile cu Crin Antonescu difuzate ieri după-amiază (miercuri -n.red.) de către Realitatea TV de pe aeroport dovedeşte faptul că liderul PNL nu s-a aflat în ţară. Cu toate acestea, semnătura sa a apărut marţi pe actul de decizie trimis spre publicare la Monitorul Oficial.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul pasează metroul la Primărie

Ponta: Se impune trecerea metroului la primăria Municipiului Bucureşti, pentru că trebuie continuate investiţiile. Metrorex a anunţat ieri că sumele alocate Magistralei 5 au fost înjumătăţite, dar că MT "s-a asigurat" că banii ajung până la sfârşitul acestui an. Lucrările la acest sector au demarat în noiembrie 2011, urmând să fie finalizate în 2015. Compania Metrorex va trece din subordinea Ministerului Transportului în cea a Primăriei Capitalei, mutarea fiind necesară întrucât ministerul nu mai are bani pentru susţinerea acesteia, a anunţat ieri premierul Victor Ponta.

De ce va fi 2013 un an al crizei?

Seceta din SUA, Rusia şi Australia va duce la scumpirea produselor alimentare. Creşterile bruşte ale preţurilor mâncării au reprezentat pentru oamenii săraci din lumea întreagă o nelinişte continuă. Preţurile ridicate au fost cauza revoltelor de anul trecut din Egipt şi Tunisia. Anul 2013 va fi un an de criză globală gravă, e de părere editorul Newsweek şi The Daily Beast, David Frum. Această criză este previzibilă, şi de fapt a şi început deja. Următorul preşedinte al Statelor Unite, inevitabil, se va confrunta cu aceasta. Totuşi această criză emergentă nu a fost menţionată la Convenţia Naţională Republicană din Tampa. Criza îşi are originea în seceta extremă din această vară, notează CNN. Aproape 80% din terenurile cultivate pe teritoriul Statelor Unite au fost afectate de secetă. Nici Rusia şi Australia nu au scăpat de secetă.

Două mari companii sunt interesate de Oltchim

Ponta: Ne speriasem la un moment dat că nu vine nimeni, dar au venit două mari companii, din două zone geografice total diferite. "Ar fi un lucru foarte rău ca ambii investitori să vadă în mişcările de protest un semn negativ şi să plece". Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, răspunde "cu capul, viaţa şi tot de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim". Guvernul caută un investitor pentru Oltchim, două mari companii "din zone geografice diferite" arătându-se interesate să investească în combinat, a anunţat ieri premierul României, Victor Ponta. Făcând apel ca salariaţii companiei să nu-i sperie pe investitori prin acţiunile lor de protest, Ponta a declarat că "ar fi un lucru foarte rău ca ambii investitori care şi-au declarat interesul să vadă în mişcările de protest un semn negativ şi să plece de acolo".

Băsescu va reprezenta România la Consiliul European

Corlăţean: La noi Curtea Constituţională a decis că preşedintele e singurul mandatat să reprezinte România la Consiliul European. În consecinţă, preşedintele va fi cel care va reprezenta România. El a spus că ar fi necesară o clarificare a competenţelor între preşedinte, Executiv şi Parlament. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi seara, că preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European programat pentru sfârşitul lunii noiembrie, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, citează Mediafax.

"City"-ul londonez, potenţial rezervor de bani pentru România

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii în România, spune că la Londra pot fi găsite finanţări pentru anumite segmente ale economiei româneşti. Investitorii britanici sunt interesaţi de domeniul energetic, agricultură şi soft, ţara având avantajul de a fi o piaţă în curs de dezvoltare sub incidenţa legilor spaţiului comunitar. "Dacă vrei să investeşti într-o piaţă emergentă, nu este nevoie să zbori la Shanghai. Este de ajuns să zbori la Bucureşti". Proiectele viabile demarate în economia naţională pot găsi surse de finanţare la Londra, au declarat ieri la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii în România, şi Mark Boleat, Policy Chairman al City of London, districtul financiar al capitalei Regatului Unit.

EVENIMENTUL ZILEI

Linişte în PNL, tensiuni latente în USL

Poziţia lui Crin Antonescu în PNL nu este, pentru moment, contestată. Negocierile cu PSD pentru colegiile parlamentare însă se anunţă foarte difi cile, pentru că liberalii sunt dezavantajaţi. Conducerea PNL se reuneşte astăzi pentru prima oară după eşecul la referendum. Sunt programate şedinţe ale Biroului Politic, Delegaţiei Permanente şi Consiliului Naţional Executiv. Surse liberale susţin că nu sunt aşteptate tensiuni majore la adresa lui Crin Antonescu, revenit din vacanţă. Analiza referendumului este o temă colaterală de discuţii. Liberalii se vor concentra pe candidaturile pentru alegerile parlamentare. "Până în 15 septembrie, trebuie să stabilim câte colegii are fiecare partid, să se depună candidaturile, iar selecţia lor se va face la Centru", a afirmat Marius Nicoară, liderul PNL Cluj.

PSD a adus de două ori mai multe voturi decât PNL

Mai vocali decât PSD pe tema suspendării şi demiterii lui Traian Băsescu, liberalii s-au dovedit, în fapt, mai puţin eficienţi în a-şi transpune intenţiile în voturi la referendum. Deşi în cadrul USL a fost principalul susţinător al referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, PNL a adus de două ori mai puţine voturi decât partenerii de la PSD, pe care i-a antrenat în această aventură. Potrivit rezultatelor oficiale finale, judeţele cucerite de liberali la alegerile locale au furnizat, pe 29 iulie, în total, 2,2 milioane de voturi favorabile demiterii şefului statului. Prin comparaţie, fiefurile social-democraţilor au contribuit la efortul de război cu patru milioane de voturi.

Oltchim a scăpat de Roibu, după 20 de ani

După o lungă perioadă de management neperformant, Constantin Roibu şi-a dat ieri demisia, invocând "lipsa de dialog" cu cei care vor să privatizeze combinatul. Nu se poate ca o ţară întreagă să muncească pentru un singur om", spune Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), despre situaţia de la Oltchim. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de licitaţia pentru privatizare , Constantin Roibu, care a condus combinatul timp de 20 de ani, şi-a dat demisia împreună cu alţi 16 directori din cadrul unităţii. Motivele invocate de aceştia sunt lipsa de dialog dintre Remus Vulpescu şi managementul Oltchim, care a condus la blocarea oricărei iniţiative de finanţare a activităţii, precum şi condiţionarea plăţii salariilor şi a asigurării capitalului de lucru la combinat cu înlocuirea managementului combinatului.

Paradoxul toamnei: producătorii ieftinesc, preţurile explodează

Legumicultorii anunţă că au ieftinit produsele. În pieţe, totuşi, preţurile s-au dublat faţă de luna trecută. Samsarii au speculat la maximum seceta de la televizor şi vând roşiile ca pe trufandale. Producătorii de legume din România spun că anul ăsta merg toţi în pierdere. N-ai putea spune asta dacă faci o raită prin pieţe zilele acestea. Produsele care până la sfârşitul lunii august aveau preţ de chilipir costă acum cât trufandalele. De vină sunt, ca de fiecare dată, samsarii, spune Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Legume şi Fructe.

Alternativa la USL are un nume: Alianţa România Dreaptă

Alternativa la USL a primit azi, un nume. Liderii construcţiei de centru-dreapta au stabilit ca numele platformei politice pentru alegerile parlamentare va fi Alianţa România Dreaptă. Semnul electoral va fi inima, care este şi simbol al popularilor europeni. De asemenea, s-a stabilit şi componenţa Comisiei de etică, ce va fi condusă de Monica Macovei. "Comisia de etică este condusă de doamna Monica Macovei, din partea PDL, domnul Theodor Stolojan, din partea PNŢCD, criticul literar Alex Ştefănescu, din partea Partidului Noua Republică, domnul profesor Ştefan Vlaston, iar din partea ICCD, doamna doctor Smaranda Vornicu", a declarat preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu.

JURNALUL NATIONAL

Cum a reuşit regimul Traian Băsescu să-şi aservească Justiţia

Site-ul luju.ro prezintă o analiză despre modul în care regimul impus de Traian Băsescu a reuşit să subordoneze o mare parte a sistemului judiciar prin plantarea de magistraţi în posturi-cheie. La scurt timp după revenirea în funcţie, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să mulţumească instituţiilor care "au rămas în picioare" şi care, în opinia sa, "au apărat statul de drept". Mulţumire pe deplin meritată, parchetele şi CSM-ul contribuind la conservarea şi păstrarea pe timpul suspendării a prerogativelor lui Traian Băsescu. În opinia luju.ro, controlul asupra sistemului juridic a fost obţinut prin acapararea unor posturi-cheie, prin deciziile ministrului Justiţiei, ale CSM-ului şi prin presiuni exercitate de către serviciile secrete.

Asaltul împotriva USL, pregătit de Macovei, aplicat de Sorin Oancea, Dan Andronic & co

Pentru a reduce presiunea publică asupra lui Traian Băsescu, întors la Cotroceni pe uşa din spate, sub povara unui vot de 87% pentru demitere, echipa de propagandă şi presiune instituţională coordonată de Monica Macovei pregăteşte o campanie extrem de agresivă împotriva liderilor USL. Ȋn acest sens, au fost deja rezervate spaţii media la B1TV, Realitatea, Evenimentul Zilei şi România Liberă. Deloc întâmplător, cele mai multe dintre aceste instituţii media se regăsesc în reţeaua prin care banii din evaziune ajung în presa clientelară. Ghimpele a prezentat pe larg întregul traseu în articolul "Cetăţeanul cu tricou albastru" - tatăl evazioniştilor? Traseul banilor către presa aservită regimului Băsescu, publicat pe 25 iulie 2012.

Industria începe să-şi dea duhul

Angajaţii Oltchim nu şi-au luat salariile de două luni. Compania va fi privatizată pe 18 septembrie, măsură impusă de FMI. Oltchim, Mechel Câmpia Turzii şi Fortus Iaşi, câteva dintre cele mai mari unităţi industriale din ţara noastră, întâmpină mari dificultăţi în aceste zile şi au probleme în a-şi continua activitatea. Situaţie tensionată la Oltchim, unde peste 300 e angajaţi au protestat spontan ieri, cerându-şi salariile şi bonurile de masă, neîncasate de două luni. Concomitent, într-o mutare-şoc, Constantin Roibu şi-a dat demisia ieri din funcţia de director general, împreună cu alţi 16 directori ai companiei. Convulsiile nu se opresc însă aici, premierul Victor Ponta anunţând că ministrul Chiţoiu răspunde cu "capul, viaţa şi tot" în privinţa privatizării combinatului. Privatizarea este clauză suspensivă în acordul cu FMI. Între timp, premierul l-a trimis la Vâlcea pe Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, pentru a calma spiritele.

Moştenirea "tătucului" Roibu: Ce rămâne la Oltchim după demisia celui mai vechi director din România

După 21 de ani la şefia Oltchim, Constantin Roibu a demisionat. Lasă compania cu salariile angajaţilor neplătite, cu datorii de 720 de milioane de euro şi cu o pierdere cumulată de peste 1,5 miliarde de euro. Privatizarea se face în 10 zile. În cele două decenii care au trecut de la Revoluţie, fabrica vâlceană a fost, în mare măsură, o gaură neagră pentru economia României. Compania nu a reuşit decât în rare ocazii să facă profit, pierderea fiind o constantă în activitate. Doar în ultimii trei ani, Oltchim a reuşit performanţa negativă de a înregistra o pierdere de 174 de milioane de euro. Din 1991 încoace pierderile cumulate ale combinatului depăşesc 1,5 miliarde de euro.

NATIONAL

Florin Georgescu explica de ce amana bugetul pe 2013 dupa alegeri

Vicepremierul-ministru al finantelor, Florin Georgescu, sustine ca bugetul pe 2013 va fi gata la 15 zile dupa investirea noului guvern, dar respinge ideea ca, pe aceasta baza, USL sa faca promisiuni electorale fara acoperire. Aceasta decizie a starnit reactii negative in randul Opozitiei, care considera ca decizia Guvernului da posibilitatea Uniunii Social-Liberale sa promita cate in luna si in stele alegatorilor in campania electorala din acest an. Sigur, dupa ce se vad cu sacii in caruta, uselistii isi vor vota si noul guvern, iar acesta va putea incalca linistit promisiunile anterioare, dand vina pe fostii guvernanti si pe criza din UE. "Eu nu fac politica, fac politici economice. Am de condus un minister si de administrat finantele tarii", a declarat Florin Georgescu.

Dragnea, obligat sa defileze astazi pe podiumul DNA-ului

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, trebuie sa explice astazi procurorilor DNA cum a fost organizat referendumul de demitere in judetele din sudul tarii. "Nu pot sa ma duc la DNA de capul meu. Daca trebuie sa fiu chemat la DNA ca am mers la vot, sigur, o sa-mi asum lucrul asta". Problema este ca procurorii, fie ei de la DNA sau de la Parchetul General, care ancheteaza dosarele referendumului au precizat deja ca nu verifica modul in care s-a votat sau ce anume, ci investigeaza "posibile fraude electorale". Ca urmare, cu adevarat importanta pentru Dragnea este postura in care va fi audiat astazi: de martor sau de invinuit.

PNL rasuceste cutitul in rana PSD-ului

Liberalii le dau peste nas pesedistilor: liderii ALDE (liberalii europeni - n.r.) vor veni la Bucuresti, spre deosebire de socialistii care i-au lasat balta pe social-democratii lui Ponta. Prima care a anuntat organizarea unei reuniuni ALDE la Bucuresti, in perioada 15 - 17 octombrie, a fost Norica Nicolai. "Vin pentru a-i sustine pe liberalii romani si pe colegii lor din USL in campania electorala", a precizat aceasta din start, dand astfel primul bobarnac pesedistilor proaspat sanctionati de socialistii europeni cu mutarea Congresului PSE de la Bucuresti la Bruxelles.

Mafia italiana are un "PIB" de 530 de miliarde de euro

Autoritatile de la Roma se zbat sa plateasca lunar rata de 35 de miliarde de euro la datoria externa, in vreme ce Mafia are un venit anual de 530 de miliarde de euro. Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei se ridica la circa 1.540 de miliarde de euro, iar autoritatile au scumpit energia, carburantii si au majorat taxele, pentru a plati datoriile tarii. Furioasa, populatia din nordul Italiei a atacat sedii ale fiscului. In sud insa domneste Mafia si omerta, legea tacerii, majoritatea adultilor din zona contribuind la averea imensa a "nasilor". Potrivit institutului EURISPES, care analizeaza anual activitatea economica a grupurilor infractionale din Italia, Mafia realizeaza anual un venit de peste 530 de miliarde de euro, mai mult decat PIB-urile Poloniei, Finlandei, Portugaliei, Romaniei si Ungariei la un loc.

Romania, competitiva ca Botswana

Romania ocupa locul 78 din lume, urmata de Botswana, la capitolul competitivitate. Cea mai eficienta tara din lume este Elvetia. Aflata anul trecut pe locul 77 din 144 de tari, Romania a coborat o pozitie anul acesta intr-un clasament pe criterii economice, realizat de Forumul Economic Mondial . Este bine de precizat ca tara noastra se afla pe la mijlocul topului in privinta eficientei economice, dar la competitivitate este depasita de state precum Ungaria, Bulgaria, Vietnam, Georgia, Maroc, Columbia, Ruanda sau Peru. Romania este urmata pe locul 79 de Botswana, unde salariul mediu brut reprezinta echivalentul a 750, in vreme ce la noi este, in medie, sub 700 de euro in suma bruta.

Jandarmeria arunca navodul peste Politia Romana

Iata ca nici nu au apucat bine sa rasufle usurati ca au scapat - cati dintre ei au mai ramas! - de "igasizarea" fortata, ca politistii se vad acum din nou pusi in postura de "tinte miscatoare". Iar noua ofensiva inghesuie Politia Romana in tarcurile Jandarmeriei. Careia, conform planului intocmit de atotputernicii consilieri din MAI, i se va indeplini arzatoarea dorinta de a primi atributii pe partea penala. Ministerul de Interne se afla in pragul unui adevarat razboi fratricid, sefi din IGPR sustinand ca Jandarmeria preia pe "sestache" din atributiile Politiei. Mai mult, dupa cum sustin sursele noastre, se inregistreaza tot mai multe cazuri concrete de dosare penale intocmite de jandarmi.

PUTEREA

Directorul Energoconstrucţia a fost arestat

Magistraţii Tribunalului Dolj au emis, în cursul zilei de ieri, un mandat de arestare de 29 de zile pe numele lui Constantin Dragotoniu, director la SC Energoconstrucţia - Filiala Bucureşti, acuzat de trafic de influenţă. El este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova, după ce, în cursul lunii august, a pretins de la un denunţător suma de 60.000 de euro pentru a interveni pe lângă o persoană din conducerea SC Energoconstrucţia SA şi pentru a o determina să retragă o acţiune judecătorească aflată pe rolul instanţelor civile prin care SC Energoconstrucţia SA solicita anularea licitaţiei adjudecate de firma denunţătorului.

"Prezidenţiabilul" Oprescu pune mâna pe metrou

Nici nu au început bine săpăturile la Magistrala 5 de metrou care leagă centrul Capitalei de cartierul Drumul Taberei, că ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a tăiat aproape jumătate din finanţarea acestui proiect pentru anul în curs. După ce a subţiat bugetul de investiţii al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), premierul Victor Ponta a anunţat trecerea Metrorex din subordinea MTI sub "aripa" primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Ziarul PUTEREA a relatat recent, în exclusivitate, că USL "coace" transferul companiei Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei. Între timp, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a tăiat din banii alocaţi în acest an pentru Magistrala 5 de metrou, Eroilor - Drumul Taberei.

Creditorii Greciei cer introducerea săptamânii de lucru de şase zile

Creditorii Greciei, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană au solicitat guvernului de la Atena introducerea săptămânii de lucru de şase zile, dezvăluie în ediţia sa de miercuri cotidianul britanic The Guardian, preluat de agenţia de presă Ana, în posesia căruia a ajuns o presupusă scrisoare "confidenţială" adresată guvernanţilor eleni.

ROMANIA LIBERA

Dezvăluiri scandaloase din arhive declasificate

Germania a comemorat ieri, pe fondul polemicilor, atentatul din 1972, când sportivi israelieni au fost luaţi ostatici de un comando palestinian în timpul J.O. de la München. Operaţiunea de salvare a rămas în istorie drept cel mai răsunător eşec, fiind ucişi 11 sportivi israelieni. Nici Germania, nici statul evreu nu au uitat "masacrul de la München". În noaptea de 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene Septembrie Negru au pătruns în apartamentele ocupate de delegaţia palestiniană în satul olimpic. Comandoul a ucis doi atleţi israelieni şi a luat nouă ostatici, sperând să poată zbura cu ei la Cairo şi să îi schimbe cu 232 prizonieri palestinieni. Operaţiunea de salvare organizată de serviciile de securitate vest-germane pe aeroportul bazei militare din Furstenfeldbruck, la 25 km de München, s-a transformat într-o baie de sânge.

Gazprom sugrumă concurenţa pe piaţa gazelor din regiune

Comisia Europeană anchetează Gazprom pentru trei practici anticoncurenţiale în Europa Centrală şi de Est: obstrucţionarea fluxului liber de gaze, împiedicarea diversificării surselor de aprovizionare, legarea preţului la gaze de cel al petrolului. Comisia este îngrijorată că Gazprom ar putea abuza de poziţia dominantă pe care o deţine pe pieţele de distribuţie de gaze din state membre aflate în Europa Centrală şi de Est, încălcând legislaţia concurenţei din Uniunea Europeană. În primul rând, Gazprom este suspectat că a "divizat" pieţele de gaze prin obstrucţionarea fluxului liber de gaze naturale între statele din regiune.

Conexiunile fugarului de la ANAF, CODRUŢ MARTA

Familia fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi gruparea Nicu Gheară lucrează cu acelaşi contabil, potrivit RISE Project. Se numeşte Rodica Mîndroiu şi depozitează de ceva vreme secrete financiare pentru tot felul de clienţi: politicieni, un traficant de droguri condamnat, fotbalişti celebri, personaje mondene şi cârciumari de fiţe. Aceeaşi Rodica Mîndroiu lucra şi pentru Codruţ Alexandru Marta - fostul şef de cabinet al lui Blejnar. Ultimii doi sunt anchetaţi penal, fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. Fugit din ţară, Marta este căutat acum de INTERPOL. Referatul prin care procurorii au cerut arestarea lui Marta atestă legăturile dintre Rodica Mîndroiu şi foştii şefi ANAF.

ZIARUL FINANCIAR

BNR nu vrea nicio surpriză în portofoliile băncilor şi cere auditarea cifrelor pe S1

Banca Naţională este cu ochii pe provizioane şi pe evaluările de garanţii luate în calcul de bănci. Banca Naţională îi aş­teaptă pe toţi bancherii cu date financiare pe semestrul I auditate, supraveghetorii pie­ţei urmărind mai strict ca oricând modul în care băncile constituie provizioane pentru deprecierea creditelor şi evaluează garanţiile aferente pentru a nu lăsa loc de surprize într-un sistem care oricum este pe pierdere. BNR le-a solicitat în mod expres firmelor de audit cărora le-a acordat licenţe pentru evaluarea cifrelor publicate de bănci să verifice cu maximă atenţie raportările la şase luni şi să sesizeze orice eventuală denaturare a datelor sau reflectare lipsită de fidelitate a crean­ţelor depreciate şi a provizioanelor. Termenul-limită este 15 octombrie.

Un tânăr de 25 de ani a făcut cu 500 de euro ce nu a putut statul în peste 20 de ani: un site care să reunească toate angajările de la stat

Cristian Botan, un tânăr de 25 de ani, doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a avut o idee de business care presupune transparentizarea locurilor de muncă de la stat. Astfel, în luna martie a acestui an prima variantă a site-ului de publicare a locurilor de muncă din sectorul public sau "varianta beta", aşa cum îi spune fondatorul, a fost lansată după o investiţie de 500 de euro. În acelaşi timp, nicio autoritate sau instituţie publică nu a fost în stare să centralizeze toate locurile de muncă disponibile în sectorul public pentru a le transparentiza la nivelul întregii pieţe a muncii, nu numai al persoanelor familiare instituţiilor de stat.

În timp ce rafinăriile sunt închise, România a ajuns să dea 1,2 miliarde de euro pe an pentru benzină de peste graniţe

Importurile de benzină şi motorină s-au dublat în volum în intervalul 2007-2011, România ajungând să plătească pe carburanţi făcuţi peste graniţă 1,2 miliarde de euro anul trecut, aproape triplu faţă de nivelul din 2007. În acest timp, rafinăriile locale au fost închise una după alta, din zece unităţi de rafinare doar trei mai funcţionează azi. Cea mai mare escaladare a importurilor a avut loc începând cu 2010, an din care Arpechim, una dintre rafinăriile controlate de Petrom, a fost trasă pe linie moartă. Între timp, un român a ajuns să plătească pe un litru de motorină mai mult decât un luxemburghez, deşi câştigul său net este de opt ori mai mic. Acesta nu este însă singurul motiv prin care se explică ascensiunea importurilor de benzină şi motorină pentru că în ciuda închiderii Arpechim în România încă se produc suficienţi carburanţi pentru a acoperi cererea locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb