REVISTA PRESEI 06.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 noiembrie 2012

ADEVARUL

Inimile candidaţilor ARD au bătut apatic la lansare

Scena Operei Române a găzduit, luni, spectacolul de lansare a candidaţilor Alianţei România Dreaptă pentru alegerile din 9 decembrie. Lansarea a contrastat, aşa cum de altfel şi-au dorit liderii ARD, cu mitingul grandios de lansare a candidaţilor USL de pe "Arena Naţională". Alături de cei 452 de candidaţi, în sală s-au mai aflat circa 350 de susţinători. Discursurile liderilor ARD nu au strălucit, ba, mai mult, au plictisit audienţa. O parte dintre candidaţi şi-au împărţit atenţia între telefoanele mobile şi discursurile celor care au urcat pe scenă. Nici fostul preşedinte al partidului, Emil Boc, care s-a aflat în primul rând, nu a reuşit să se concentreze numai la discursuri, fiind interesat de site-urile de ştiri. O tabletă i-a distras atenţia şi Elenei Udrea, aceasta navigând o bună bucată de vreme pe internet.

Azi plătim a doua rată la datoria către FMI. Cum o vom resimţi. Urmează doi ani grei

Ziua de 6 noiembrie este prevăzută ca dată scadentă pentru plata celei de-a doua rate a datoriei României către FMI, suma de rambursat astăzi fiind de 655 de milioane de euro. Banii se dau în contul împrumutului de 12 miliarde de euro contractat în 2009, iar totalul de rambursat (cu tot cu dobânzi şi comisioane) va fi de 13,4 miliarde de euro până în 2015. Următoarea zi de plată a unei noi rate către FMI va fi în decembrie, când vom consemna şi totalul banilor rambursaţi în 2012, adică 1,9 miliarde de euro. Dacă astăzi şi în decembrie România încă se mai "descurcă" să plătească ratele către FMI, ceea ce va urma până în 2015 este incert. La anul va trebui să rambursăm în total 5,1 miliarde de euro, după care, în 2014, alte 4,7 miliarde de euro.

Liceu de lux, o afacere PDL-PSD. Familia lui Vasile Blaga (PDL) şi cea a lui Ioan Moraru (PSD) au înfiinţat o şcoală în centrul Capitalei

Hidegcuti este asociat cu familiile celor doi politicieni, Blaga şi Moraru, în SC Millenium Education SRL, firma care stă la baza afacerii "Liceul Teoretic Naţional". Şi, pentru că firma în care este asociat are nevoie de credite bancare pentru continuarea afacerii, fondul al cărui preşedinte este asigură contragaranţiile necesare. Conflictul de interese este exclus de Ioan Hidegcuti, care susţine că rolul instituţiei este de a oferi contragaranţii şi că asta şi face. Firma Millenium Education SRL a fost înfiinţată în luna aprilie a acestui an. Patru asociaţi, cu câte 25% din firmă. Printre ei, Ioan Hidegcuti, preşedintele FRC, şi Sebastian Blaga (24 de ani), fiul lui Vasile Blaga, preşedintele PDL. Ceilalţi doi asociaţi sunt Mareş Valerian (60 de ani), vechi partener de afaceri de-al lui Ion Moraru, şi un anume Mihail Buldan (51 de ani), din Câmpina.

BCR îşi majorează capitalul social, încercând să atragă bani de la acţionari

BCR vrea să atragă de la acţionari 501 milioane lei (110 milioane euro) printr-o majorare de capital. În cadrul acesteia, acţiunile nou emise vor putea fi cumpărate la un preţ de 0,65 lei/titlu, de peste şase ori mai mare decât valoarea nominală, de 0,1 lei/acţiune. Majorarea de capital va fi discutată într-o AGA programată pentru 3 decembrie, se arată într-un convocator. Pentru suplimentarea capitalului, banca vrea să emită 770,76 milioane de acţiuni noi cu valoarea nominală de 0,1 lei pe titlu şi care vor putea fi cumpărate la preţul de 0,65 lei/acţiune, din care 0,1 lei reprezintă valoarea nominală, iar 0,55 lei prima de emisiune. Astfel, dacă toate acţiunile vor fi cumpărate, capitalul social va creşte cu 77 milioane lei (17 milioane euro), de la 1,55 miliarde lei la 1,63 miliarde lei, iar restul sumei atrase, de 424 milioane lei, va rămâne la dispoziţia băncii.

Bogdan Chirieac l-a dat în judecată pe Cristian Sima şi îi cere daune uriaşe

"Jurnalistul Bogdan Chirieac, reprezentat de Chiuariu şi Asociaţii (CAAL), răspunde recentelor acuzaţii nefondate ale lui Cristian Sima printr-o acţiune în răspundere civilă delictuală. Jurnalistul cere de la acesta daune morale în valoare de 1.500.000 USD, plus daune materiale. De asemenea, faţă de jurnalistul Liviu Avram care a publicat un articol conţinând acuzaţii nefondate la adresa dlui Chirieac urmează a fi introdusă o acţiune în răspundere civilă delictuală prin care se vor cere daune morale de 640.000 USD, la care se adaugă şi daune materiale", menţionează un comunicat al casei de avocatură remis, luni.

Ponta: Cotele diferenţiate pentru cei cu venituri foarte mici pot scădea la 8% şi 12%

Premierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la programul de guvernare pe care îl va propune USL, că în 2012-2016 cotele diferenţiate pentru cei cu venituri foarte mici pot scădea până la 8% şi 12%, cota principală rămânând însă 16%. Întrebat dacă măsura aplicării TVA de 9% la alimente va fi inclusă în programul de guvernare, Ponta a răspuns afirmativ, el precizând că impactul bugetar al acestei măsuri trebuie negociat cu partenerii financiari internaţionali.

CURENTUL

Gelu Vişan - acuzat de violarea unei minore şi graţiat de preşedintele Constantinescu

Lui Gelu Vişan i-a plăcut tot timpul să iasă în evidenţă, iar cel mai tare se pare că i-a reuşit în vremea când era pedagog la Liceul "Traian Vuia" din Craiova, când s-a ales cu o acuzaţie de viol din partea unei eleve din clasa a X a. Întreaga poveste a fost consemnată într-un proces-verbal al Consiliului de Administraţie al şcolii, din care nu lipsesc referirile la chefurile până în zori, bătăile cu coada măturii şi multe asemenea lucruri care nu-i fac deloc cinste lui Gelu Vişan, mai ales că acum acesta e gata oricând şi oriunde să ne dea lecţii de morală, să ne vorbească de principii şi de valorile din societate. Interesant este că în 2000, numele lui Gelu Vişan apare într-un decret de graţiere semnat de preşedintele Emil Constantinescu şi contrasemnat de premierul de atunci, Mugur Isărescu.

Preoţii, acuzaţi de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro prin organizarea de pelerinaje

Preoţii organizează ilegal pelerinaje cu enoriaşii în Israel şi fac concurenţă neloială agenţiilor de turism, iar câştigul pentru o excursie este de 4.000 de euro de persoană, susţin agenţiile de turism, însă reprezentanţii Bisericii spun că excursiile se fac legal, prin agenţiile Patriarhiei. "Am cerut o întâlnire oficială la Patriarhie să le explicăm problema. Sunt preoţi care organizează pelerinaje în Israel, şi acest lucru este ilegal. Conform legislaţiei româneşti, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice şi excursii dacă nu ai licenţă de agenţie de turism", a declarat agenţiei Mediafax preşedintele ANAT, Corina Martin. Ea spune că pelerinajele ilegale, făcute de preoţi, sunt o afacere de milioane de euro.

În lipsa contractelor cu "băieţii deştepţi", Hidroelectrica a vândut prin licitaţii energie de doar 5,4 mil. euro, dintr-un total de 75,7 mil.euro

După ce a denunţat toate contractele cu "băieţii deştepţi", Hidroelectrica a vândut săptămâna trecută pe bursa OPCOM electricitate de doar 24,8 milioane lei (5,4 milioane euro), deşi a organizat licitaţii în valoare cumulată este de 343,1 milioane de lei (75,7 milioane euro). Compania a organizat în intervalul 30 octombrie-2 noiembrie un număr de 30 de licitaţii pentru vânzarea unei cantităţi de 1,5 TWh de energie, cu o valoare totală de 343,1 milioane de lei. Preţul solicitat de compania de stat a fost de 220 lei pe MWh, situat în partea inferioară a tarifelor practicate în această perioadă pe bursa de energie OPCOM.

CURIERUL NATIONAL

Vor deveni pustii hipermarketurile?

Prin relocarea magazinelor în afara oraşelor, posibilitatea de alegere a cumpărătorilor va fi mult limitată şi va putea cuprinde doar unităţi mici de cartier. Studiul realizat de Consiliul Concurenţei arată că două treimi dintre români nu sunt dispuşi să parcurgă mai mult de 1 km de acasă până la supermarket. "Raporturile concurenţiale dintre comerţul modern şi cel tradiţional trebuie să se desfăşoare cu intervenţii cât mai reduse din partea autorităţilor statului".

Marius Bostan: Întreprinzătorii sunt într-o confruntare directă cu criza şi birocraţia

Preşedintele Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri (FNTM), Marius Bostan, spune că întreprinzătorii români sunt într-o confruntare directă cu criza economică, birocraţia statului şi a Uniunii Europene. "Au de plătit foarte multe taxe şi impozite, de obţinut autorizaţii şi de făcut faţă concurenţei care nu de puţine ori este complet incorectă. Costul asociat muncii este foarte mare, ceea ce duce la existenţa unui număr redus de locuri de muncă nou create. Finanţarea pentru dezvoltare este scumpă şi greu de obţinut. Partea bună este că românii sunt inventivi şi în România sunt multe oportunităţi de afaceri, zone încă neexploatate unde cu abilitate şi cunoştinţe poţi obţine profit", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele FNTM, Marius Bostan.

Dan Diaconescu îşi duce campania electorală în faţa procurorilor

Patronul OTV spune că le-a organizat autorităţilor "un flagrant delict că vroiau să vândă pe 3 mil. euro unui polonez, pe numele lui Zaremba" şi că DNA va folosi acest flagrant împotriva premierului Victor Ponta, pe care-l va aresta. Nici conexarea plângerilor formulate de Remus Vulpescu cu cea a lui Dan Diaconescu nu este posibilă, prima aflându-se la DNA, cealaltă la Parchetul General. Demarată odată cu procedurile de licitare a Oltchim, campania electorală a lui Dan Diaconescu, patron al OTV şi preşedinte al PP-DD, pare să fie continuată în faţa procurorilor anticorupţie.

Ponta: România trebuie să adopte conduita Poloniei privind euro

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, întrebat dacă este de acord cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu în ceea ce priveşte aderarea la euro, că România trebuie să meargă pe drumul Poloniei, fiind în favoarea unei Europe închegate, fără a considera 2015 "bătut în cuie", informează Mediafax. "De cele mai multe ori sunt de acord cu guvernatorul Mugur Isărescu. Cred că este important să ne menţinem mai departe eforturile pentru a îndeplini criteriile de convergenţă, criteriile nominale, care ţin de deficit - şi asta am respectat - care ţin de inflaţie - şi respectăm - care ţin de criteriile nominale, însă criteriile reale, cele care arată care este puterea de cumpărare a românilor faţă de ţările din zona euro şi celelalte, care ţin de oportunitate - trebuie să le gândim cu foarte mare atenţie", a spus Ponta.

EVENIMENTUL ZILEI

Oprescu a distrus Piaţa Universităţii! N-a vrut să dea un leu pentru reamenajare

O zonă emblematică pentru Bucureşti a fost distrusă. Din proiectul care trebuia să o transforme într-un loc de promenadă s-a ales praful. Spaţiile verzi au fost total desfiinţate, lucrările s-au făcut după urechea lui Oprescu, fără legătură cu armonia arhitecturală. Bătaie de joc în Piaţa Universităţii! Nici lui Nicolae Ceauşescu nu i-ar fi trecut prin cap aşa ceva. Cel mai important punct al Capitalei a fost pur şi simplu acoperit de betoane, deşi proiectul de reamenajare arăta că acesta va fi un loc de promenadă, cu spaţii verzi.

Vine FMI. Guvernul nu şi-a făcut lecţiile

Astăzi Cabinetul Ponta începe a treia rundă de întâlniri cu FMI, dar bilanţul este unul mai prost decât în august, la precedenta misiune. Indicatorii macroeconomici s-au înrăutăţit din august până acum, iar primele încercări de privatizare au fost lamentabile. În plus, guvernul se pregăteşte să propună FMI aceleaşi reforme fiscale refuzate de Fond acum trei luni, ceea ce arată că nu şi-a învăţat lecţia. Vom vedea care din probleme va fi criticată mai dur de Fond. FMI găseşte România cu cea mai ridicată inflaţie din ultimele 16 luni, cauzată de secetă dar şi de deprecierea leului, pe fondul crizei politice. Scăderea acută a monedei naţionale în august a determinat creşterea preţurilor de import. În septembrie, inflaţia anuală a urcat la 5,33 %, în timp ce în primele luni ale anului atinsese un minim record, de 1,8% pe an.

Victor Ponta a eliberat din funcţie un secretar de stat şi un consilier din propria cancelarie

Premierul a semnat, luni, decizia de a îi elibera din funcţie pe Nicolae Rotileanu, secretar de stat în Ministrul Economiei, şi pe Liviu Harbuz, consilier de stat în propria sa cancelarie. Atât Rotileanu, fost consilier de stat al premierului Călin Popescu Tăriceanu, şi Harbuz, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinar, au fost instauraţi în post în luna mai, potrivit mediafax.ro. Harbuz a condus Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada 2002-2005, şi a lucrat ca secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în intervalul 2008-2009. Rotileanu a lucrat ca şi consilier al premierului Tăriceanu până în decembrie 2008, când a demisionat odată cu preluarea mandatului de către Guvernul Boc.

JURNALUL NATIONAL

Troica Băsescu - Macovei - Gitenstein a pritocit condamnarea lui Năstase

În perioada decembrie 2011 - iunie 2012, "capul lui Năstase s-a jucat în triunghiul Palat Cotroceni - Monica Macovei - Ambasada SUA. Traian Băsescu, Monica Macovei, ambasadorul Gitenstein au ţesut prin declaraţii publice plasa pe care trebuia construită sentinţa de condamnare definitivă a fostului premier al României Adrian Năstase. "Trofeul Calităţii" este mascarada juridică menită să-l scoată din joc pe cel mai temut adversar al regimului Băsescu. Condamnarea lui Năstase din 20 iunie a fost "pregătită" cu migală de "tripletă" şi anunţată de facto prin retragerea, în aprilie 2012, a vizei de intrare în SUA.

Mona Pivniceru la Antena 3: "Imaginea Codruţei Kovesi la Bruxelles ar putea duce la ridicarea MCV"

Invitata lui Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei, realizată de acesta la Antena 3, ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a declarat că a luat decizia de a-l numi pe fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, la Bruxelles deoarece, în opinia sa, expertiza şi imaginea bună pe care aceasta o are va contribui la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Plăţile europene se reiau anul acesta

Primul program reluat va fi POS Competitivitate, urmat până la finele anului de POR, a anunţat Leonard Orban. Plăţile pentru Programul Operaţional Regional (POR) ar putea fi reluate până la sfârşitul acestui an, a declarat ieri Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. La finele lunii octombrie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) anunţa că circa 200 de milioane de euro reprezentând decontări de cheltuieli în relaţia cu Comisia Europeană (CE) vor fi blocate în urma presuspendării a cinci axe din POR.

80 de miliarde de euro sprijin pentru industria auto

Comisia Europeană intenţionează să sprijine financiar departamentele de dezvoltare ale concernelor auto dintr-un fond pentru cercetare cu o valoare totală de 80 de miliarde de euro, în contextul în care producătorii europeni de autoturisme se confruntă cu probleme tot mai mari din cauza scăderii considerabile a vânzărilor. Comisarul european pentru industrie Antonio Tajani va face public un nou plan de acţiune pentru dezvoltarea unei industrii auto competitive şi durabile în Europa. Potrivit acestui plan, departamentele de cercetare ale constructorilor de autoturisme vor putea primi finanţare din fondul pentru cercetare prevăzut în proiectul de buget pentru perioada 2014-2020, cu o valoare totală de 80 de miliarde de euro.

Oficial european: Rata de ocupare a forţei de muncă în România este de 63%

Funcţionarea pieţei muncii în România necesită îmbunătăţiri, în condiţiile în care rata de ocupare a forţei de muncă este de 63%, România fiind a şasea ţară în clasamentul ţărilor cu performanţe scăzute în acest domeniu, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Zoltan Kazatsay, director general adjunct, Direcţia Generală pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene. Potrivit oficialului european, aproape o treime din forţa de muncă din România se află în domenii cu productivitate scăzută, în timp ce la capitolul educaţiei şi formării profesionale situaţia este îngrijorătoare.

NATIONAL

A inceput ofensiva impotriva procurorilor!

Sistemul juridic din Romania zilelor noastre continua sa-si arate slabiciunile. Astfel ca trei dintre dosarele care ar fi putut reprezenta cele mai de succes actiuni impotriva coruptiei s-au fasait deja din cauza blocajului existent in institutiile statului. Iar procurorii trag acum ponoasele greselilor facute in instrumentarea anchetelor demarate in forta in urma cu doi ani. Si care nu numai ca nu avanseaza, dar deja se poate spune ca s-a intors roata. Pentru ca inculpati cu nume grele din operatiunile "Motoare Resita", "Containerul" si "Motorina", aflati acum in libertate, au trecut la contraatac. Si au depus plangeri penale impotriva procurorilor DNA care i-au anchetat.

Uninominalul a scumpit campania

Uninominalul a contribuit la degradarea vietii politice. Verdictul a fost dat de liberalul Varujan Vosganian, care a explicat ca nici alesii si nici algatorii nu erau pregatiti pentru aceasta formula de vot. "Parlamentul s-a transformat intr-un fel de jgheab care se apleaca spre guvernare si multi parlamentari se lasa sa curga, prin tevaria ademenelilor ori a santajelor, de la deal la vale", a afirmat Vosganian, aratand ca aceasta este "opera" uninominalului. Mai mult, senatorul liberal sustine ca votul uninominal a scumpit "teribil" lupta electorala. "Cred ca fata de 2004, cheltuielile insumate ale tuturor candidatilor sunt de patru-cinci ori mai mari. Mita electorala, prin personalizarea candidatilor, a capatat proportii considerabile si s-a diversificat pana la hilar", a conschis Vosganian.

PUTEREA

Ingratul chirurg Oprescu l-a sabotat pe Piedone. Parc hăcuit în justiţie

Parcurile şi, în general, spaţiile verzi din Bucureşti le-au stat întotdeauna ca un os în gât rechinilor imobiliari. Totuşi, nu se întâmplă toată ziua ca un teren de circa două hectare, pe care se află sute de arbori, situat în miezul Capitalei, în Parcul Tineretului, să devină "privat". Nici nu ar fi fost posibil, fără complicitatea sau neglijenţa celor care sunt plătiţi să apere interesul statului şi al bucureştenilor. De la primarul Oprescu şi oamenii săi din CGMB şi până la parlamentarii care dorm în bănci, în timp ce pe proiectul de lege care ar fi putut salva parcul se aşterne praful, nimeni nu a mişcat un deget. Mai mult, cel care a încercat să oprească tăvălugul retrocedării, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost permanent sabotat şi lăsat singur în faţa justiţiei. Care, oarbă fiind, a decis prost.

Noii manageri ai TAROM vor să recupereze banii cheltuiţi abuziv

Începând cu 1 ianuarie 2013, funcţionărimea în exces şi clientela politică ar putea fi "exmatriculate" de la TAROM. Dacă noul Consiliul de Administraţie al TAROM, în frunte cu noul director general Christian Edouard Heinzmann, nu demarează procedurile de restructurare prin concedierea a peste 600 de oameni şi nu taie salariie "nesimţite" cu aproape 30%, operatorul naţional aerian va sucomba precum Malev, din cauza pierderilor care în ultimii patru ani se ridică la peste 140 milioane de euro.

Bogdan Drăgoi: Bugetul de stat, centrat pe ajutoare sociale

Bugetul de stat ar trebui să fie centrat mai mult pe investiţii şi nu pe ajutoare sociale, deoarece investiţiile pot contribui la creşterea economică, a declarat Bogdan Drăgoi, consilier prezidenţial pentru mediu de afaceri. "Actuala formă a bugetului de stat este centrată pe acordarea de ajutoare sociale, punând pe planul doi investiţiile, cele care pot contribui cu adevărat la creşterea economică. De aceea, consider că bugetul ar trebui să sprijine într-o mai mare măsură investiţiile, în special în actualul context economic. În ceea ce priveşte fondurile europene, ele reprezintă principalul motor de creştere economică şi ar trebui să găsim o soluţie pentru deblocarea acestor fonduri", a afirmat Drăgoi, citat de Agerpres.

Avertisment din partea Comisiei Europene: "Daţi-le locuri de muncă tinerilor!"

Reprezentanţii Comisiei Europene au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte rata de ocupare a forţei de muncă, în special în cazul tineretului. Reprezentanţii Ministerului Muncii anunţă însă că au început să lucreze la un program naţional care să rezolve parţial această problemă. Diferenţa dintre rata generală a ocupării şi cea din rândul tinerilor este, în România, de 16%, aproape dublu faţă de restul Uniunii Europene.

ROMANIA LIBERA

România, condamnată la austeritate

În următorii doi ani, România are de plătit 13 miliarde euro în contul datoriei externe (aproape 7 numai în 2013), iar cea mai probabilă variantă, dată fiind dina­mica economiei naţionale, este înlocuirea împrumutului vechi de la FMI cu unul nou. Apoi, cum leul a pierdut aproape 5% în 2012, în condiţiile în care statul nu avea de rambursat "decât" 3 miliarde euro, pragul psihologic de 5 lei/euro nu pare greu de atins anul viitor. Iar acestea sunt doar constrângerile generate de situaţia internă. Complicaţiile merg însă mai departe. Indiferent cine va forma Guvernul după alegerile de la 9 decembrie, România nu îşi va putea modifica politica economică şi va trebui să urmeze calea austerităţii ca şi până acum. Motivul e simplu: din moment ce tentativa preşedintelui francez, François Hollande, de a convinge Germania să susţină o creştere a cheltuielilor pe termen scurt şi devalorizarea euro a eşuat, reţeta austerităţii devine norma europeană

Cât ne-ar costa reţeaua europeană de autostrăzi?

România ar avea nevoie de aproximativ 3.300 kilometri de autostradă noi, pe lângă cei existenţi sau aflaţi în lucru, la care se adaugă un necesar de 800 kilometri de drumuri expres (similare cu autostrăzile, dar fără benzi de staţionare), potrivit primei forme de lucru a Masterplanului Transporturi, document-cheie pentru dezvoltarea infrastructurii din acest domeniu şi a cărui formă finală va fi definitivată la începutul anului 2014. La un preţ minim de realizare a unui kilometru de autostradă de 5 milioane euro, cât a rezultat din ultimele licitaţii organizate de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), realizarea reţelei de autostrăzi ar costa peste 16 miliarde de euro, adică 13% din PIB-ul anual curent sau o treime din veniturile bugetare ale României pe un an.

DOSARUL FRAUDELOR BANCARE. Cum lucra fostul şef al Poliţiei pentru reţeaua bancherilor

În dosarul "Reţeaua bancherilor" care a fraudat mai multe bănci cu 22 milioane de euro, - grupare din care făceau parte gulere albe şi interlopi - pe lȋngă numele generalului de Securitate Dragoş Diaconescu, arestat preventiv, a apărut ȋn interceptări şi numele controversatului general pensionar de la Interne, Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Române. Numele lui apare ȋn contextul ȋn care acesta urma să fie rugat de un interlop din reţea să afle de la Poliţie ce conţinea dosarul care viza anchetarea fraudelor savârşite la BCR. Nu ar fi prima data când Abraham apare ȋn compania unor interlopi. Reamintim că ȋn septembrie 1997, pe cȋnd era şef al Poliţiei Române, a fost acuzat de ex-ministrul de Interne Gavril Dejeu că l-a protejat pe interlopul Fane Căpăţână, care era căutat de Poliţie cu mandat de arestare, dar nu era de găsit.

ZIARUL FINANCIAR

Scandalul fraudelor bancare se extinde la "discretul" Fond de Contragarantare

Fondul de Contragarantare - o instituţie de care foarte puţină lume a auzit, dar care administrează active de 100 de milioane de euro - a emis garanţii pentru creditele acordate unor firme anchetate de DIICOT. Scandalul fraudelor de 22 mil. euro în care au fost implicate sucursale ale BCR, BRD şi CEC a ajuns până la nivelul al doilea al mecanismului de garantare creat de stat pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) - Fondul Român de Contragarantare, care a efectuat deja o plată în contul unui credit contractat de o firmă al cărei nume apare în dosarul aflat pe masa procurorilor DIICOT.

Întoarcerea la leu

A devenit oficial, România nu îşi mai pune problema aderării la euro în 2015, iar orizontul nou despre care se vorbeşte ar fi în cel mai bun caz 2019. Sigur, deşi este prezentată ca o decizie locală, se pune întrebarea cât ar mai fi dorit ţările din zona euro să integreze monetar o economie periferică, după ce UE a început să crape de la margini: Grecia, Irlanda, Portugalia. Au existat voci care au spus mai demult că este o iluzie aderarea în 2015, dar acum nu mai contează. Contează ce consecinţe va avea asupra economiei acest anunţ şi ce decizii sunt necesare în noua perspectivă. Cea mai simplă întrebare este, dacă tot a fost anunţat faptul că ţinta euro este amânată după 2015, cine îşi asumă de-euroizarea economiei?

Săptămâna cea mai plină a anului stă sub zodia politicului în SUA, China şi Europa

Săptămâna aceasta se anunţă a fi una dintre cele mai importante din an. Pe lângă alegerile din SUA, cel mai aşteptat eveniment politic din 2012, zilele următoare mai rezervă al 18-lea congres al Partidului Comunist Chinez, care va fi urmat de "încoronarea" noului lider, voturi în Grecia cruciale pentru viitorul ţării, decizia BCE privind politica monetară şi noile estimări economice ale Comisiei Europene. La două zile după votul din SUA, în China, a doua eco­nomie a lumii, va începe al 18-lea congres al Partidului Co­munist, scrie Thomson Reu­ters. Dacă nu se produce una din cele mai mari surprize politice dintre ultima vreme, congresul va culmina săptămâna viitoare prin confirmarea lui Xi Jingping ca succesor al preşedintelui chinez Hu Jiantao. Xi va avea puterea timp de zece ani. Faptul că cele mai mari economii mondiale îşi aleg liderul în acelaşi timp este fără precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb