REVISTA PRESEI - 07.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Gata cu austeritatea pentru companiile de stat!

Guvernul a hotărât că, din februarie, performanţa companiilor publice va decide salariile directorilor, iar unii dintre ei ar putea reveni la veniturile de dinaintea crizei. Chiar dacă şi în 2009 unele societăţi de stat au fost profitabile, criteriul performanţei a fost omis, primând cel al solidarităţii. În 2011, solidaritatea ia sfârşit. Guvernul a decis miercuri, printr-un memorandum, ca directorii şi reprezentanţii statului în consiliile de administraţie ale regiilor autonome, societăţilor comerciale, companiilor naţionale, cu capital integral sau majoritar de stat, să aibă indemnizaţii la nivelul celor prevăzute pentru anul 2010. Măsura va fi valabilă până în momentul în care Guvernul va aproba bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011, pentru operatorii economici.

PNL nu se lasă pe mâna baronilor PSD

În timp ce ambele partide sunt de acord să aibă candidaţi comuni la parlamentare, liberalii au reţineri să aplice aceeaşi strategie şi la alegerile locale. PSD speră să finalizeze negocierile pentru încheierea alianţei până la 1 februarie, iar liberalii până la 1 martie. Liderii PSD şi PNL au întors pe toate feţele variantele de colaborare la alegerile locale şi parlamentare în cadrul întâlnirii pe care au avut-o miercuri. "Nu am stabilit nimic, dar ne dorim candidaţi comuni cel puţin la consiliile judeţene", a declarat pentru "Adevărul" liderul PSD, Victor Ponta. El a admis că social-democraţii ar fi interesaţi să aibă candidaţi comuni cu liberalii şi la primării.

Alba-neagra cu amânarea Schengen

România şi Bulgaria nu vor fi primite în spaţiul Schengen în primăvară din cauza corupţiei. Vestea că ţara noastră este ţinută la poarta Schengen până va convinge Berlinul şi Parisul că nu pune în pericol frontierele externe ale UE a venit de la guvernanţii ungari. Ministrul de Interne de la Budapesta, Sandor Pinter, a declarat, ieri, unui grup de jurnalişti străini aflaţi în Ungaria, că România şi Bulgaria vor fi primite în Schengen doar în momentul în care vor îndeplini 100% criteriile de aderare. O arată transcriptul discuţiilor purtate de Pinter cu jurnaliştii străini redactat de MAI ungar şi obţinut de "Adevărul".

Slovacia publică toate contractele încheiate de stat

Înainte de Crăciun, Parlamentul slovac a adoptat un amendament la Codul Civil, care prevede că, începând din 1 ianuarie 2011, toate contractele pentru servicii încheiate de statul slovac vor trebui publicate pe internet. În caz contrar, ele vor fi considerate invalide. Iniţiativa este fără precedent în Uniunea Europeană. În alte ţări ale UE, chiar şi în cele unde corupţia este la un nivel foarte mic, obligaţia de a publica contractele încheiate de stat este o excepţie, şi nu o regulă, relatează portalul presseurop.eu. Adoptarea legii este o victorie politică majoră a premierului Iveta Radièova şi a coaliţiei sale de centru-dreapta, venită la putere în iulie 2010.

CURIERUL NAŢIONAL

Pregătiţi-vă pentru superinspectori!

Inspectorii din instituţii publice, inclusiv primării, vor încasa lunar un spor de până la 30% din salariul de încadrare şi vor primi un stimulent financiar echivalent cu 1% din valoarea sumei recuperate de la un datornic, dacă prejudiciul descoperit în urma controlului este mai mare de 100.000 lei. Sporul salarial şi stimulentul vor fi acordate atât inspectorilor din Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Inspecţia Muncii şi Autoritatea Naţională a Vămilor, cât şi celor din ministere şi primării, conform unui proiect de lege care reglementează statutul personalului cu atribuţii de control.

Totul despre noua taxă auto

Indicii de calcul (d1, d2 şi d3) ai reducerii suplimentare în funcţie de vechime, stare generală, nivel de dotare şi rulaj sunt actualizaţi în noile norme metodologice de aplicare a taxei de poluare, publicate pe site-ul Ministerului Mediului spre dezbatere publică, astfel încât să se limiteze accesul în parcul naţional auto al autoturismelor vechi şi extrem de poluante, în general cele de peste 10 ani, care sunt vizate a fi scoase din parcul auto prin programul de înnoire a acestuia.

Comerţul electronic a intrat în etapa de maturizare

Comerţul online a avut parte şi în 2010, ca şi în ultimii ani, de un an bun, mai ales în condiţiile în care recesiunea a fost caracteristica principală a ultimilor 3 ani economici. Însă pe harta comerţului electronic din Europa, România este doar un punct mic, mic de tot. Potrivit Gecad ePayment, piaţa a ajuns deja la stadiul în care a început să se dezvolte ca o piaţă matură. Potrivit unui studiu al liderului de pe piaţa locală, comerţul electronic cu plata online cu cardul a crescut în 2010 cu 38% comparativ cu anul precedent, atingând valoarea de 127,8 milioane de euro. Numărul de tranzacţii procesate a crescut cu 82% faţă de 2009, înregistrându-se 2,26 milioane de tranzacţii, conform datelor furnizate de Romcard.

Bulgarii ne pun piedică în drumul spre Schengen?

Nu se pune sub nicio formă problema amânării aderării României la spaţiul Schengen, singura problemă care ar putea apărea fiind legată de îndeplinirea condiţiilor tehnice de către ţara vecină, Bulgaria. "România a îndeplinit toate condiţiile tehnice pentru a intra la termen în spaţiul Schengen. Problema este că suntem luaţi la pachet cu Bulgaria, care a avut termen pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice pentru cele două proiecte ale sale până la sfârşitul lunii decembrie 2010. Sigur, oficialii bulgari au timp să îndeplinească aceste condiţii până la termenul din martie. Se pare că există şi unele probleme legate de frontierele bulgare. Dar, cum spuneam, problema este că suntem luaţi la pachet. Adică, în cazul în care una dintre cele două ţări nu îndeplineşte cerinţele impuse de UE, este şi cealaltă amânată. Nu intrăm pe agenda Parlamentului European", au declarat pentru Curierul Naţional surse avizate.

EVENIMENTUL ZILEI

Sport de sezon: pescuit în supermarketul scufundat

Craterul din oraşul Ocna Mureş, format luna trecută în urma prăbuşirii tavanului galeriilor fostei mine de sare, a devenit o comoară nesperată pentru numeroşi locuitori ai oraşului. Motivul: marfa rămasă printre rămăşiţele supermarketului ce s-a prăbuşit la sfârşitul anului trecut, aproape în totalitate, în craterul care are o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. Până pe 4 ianuarie, bunurile companiei Plus au fost păzite de reprezentanţii poliţiei şi de cei ai jandarmeriei. După retragerea acestora, zona a fost luată cu asalt de "pescarii" care adună tot ce se poate.

Următorul acord cu FMI va fi de peste 3,5 miliarde de euro

Guvernul Boc se pregăteşte să împrumute de la Fondul Monetar Internaţional încă 3,6 miliarde de euro, în cadrul unui acord de tip preventiv. Suma de 3,6 miliarde de euro pe care autorităţile române se pregătesc să o bată în cuie în noul acord ce va fi încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea acoperi deficitul bugetar pe patru luni, spune analistul economic Dragoş Cabat. Potrivit unor surse guvernamentale, în cadrul noului acord de tip preventiv cu FMI, România va putea avea acces, în caz de nevoie, la o sumă de aproximativ 3,6 miliarde de euro

FINANCIARUL

De ce mai are nevoie statul de un acord cu FMI? Să se împrumute de la UE

Mugur Isărescu, Gheorghe Ialomiţianu, Emil Boc şi Traian Băsescu s-au întâlnit ieri la Banca Naţională pentru a stabili parametrii unui nou acord cu Fondul Monetar. Vom fi obligaţi să adoptăm noi măsuri de restrângere a cheltuielilor. Acordul în vigoare încheiat de România cu FMI şi Uniunea Europeană va fi continuat de unul de tip preventiv, parametrii acestuia fiind stabiliţi, ieri, în cadrul unei întâlniri la cel mai înalt nivel găzduită de Banca Naţională.

România respinge China. Alte ţări din UE au înţelegeri de 20 mld. euro

Beijingul controlează 7,3% din datoria UE, cifrată la aproximativ 8.600 miliarde de euro. Schimburile comerciale dintre Germania şi China sunt estimate la 130 miliarde de euro annual. Guvernanţii de la Bucureşti nu sunt interesaţi de o eventuală colaborare cu China. O spune chiar şeful statului, în opinia căruia o înţelegere financiară cu China este "o poveste", "o trăsnaie". Mai mult, Traian Băsescu i-a atenţionat public pe membrii Cabinetului Boc "să nu cadă în plasa unei poveşti de genul < să luăm nişte bani din China >". "Bani de investiţii avem cu miliardele", dar nu sunt utilizaţi, a motivat şeful statului.

Mark Mobius: Leul este supraevaluat cu peste 50%

Şeful Templeton atrage atenţia că statul român şi administratorul FP ar trebui să aibă aceleaşi obiective. Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori ai lumii şi preşedintele executiv al Templeton Asset Management, declară, într-un interviu acordat "Financiarul", că leul este supraevaluat cu peste 50%, potrivit evaluărilor fundamentale, dar asta nu înseamnă neapărat că moneda românească va deveni mai slabă în raport cu euro sau cu dolarul, deoarece mulţi factori pe termen scurt vor interveni în determinarea valorii de piaţă a acesteia.

Tranzacţiile media la nivel global în 2010: 93 mld. USD, -72% faţă de 2006

Anul 2010 a fost un an activ pentru companiile media din punctul de vedere al fuziunilor şi achiziţiilor (M&A), pentru 2011 fiind aşteptate alte tranzacţii importante precum controversata achiziţie a BskyB de către News Corp şi vânzarea activelor Dogan Yayin. Anul trecut, sectorul operatorilor de cablu a fost cel mai activ pe piaţa M&A, arată Reuters, completând că piaţa globală de M&A din industria media&en-tertainment a valorat 93 mld. dolari.

Istoria transferurilor mondiale - de la 47.500 lire sterline la 96 milioane euro

Cea mai profitabilă investiţie făcută vreodată în fotbal este aducerea lui Messi de la necunoscuta Newell"s Old Boys la FC Barcelona pentru 800 USD/lună. Acum 50 de ani, cel mai scump fotbalist din lume valora 50.000-60.000 de lire sterline. Transferul lui Suarez de la Barcelona la Inter, în 1961, avea să fie primul care depăşea graniţa sutei de mii, italienii plătind la vremea aceea nu mai puţin de 152.000 de lire sterline, pentru ca doi ani mai târziu, în 1963, Angelo Sormani să "doboare" recordul. Revista "World Soccer" a realizat în urmă cu câteva zile un top al celor mai scumpe transferuri, din 1960 până astăzi, clasament din care nu puteau să lipsească nume celebre precum Pele, Maradona, Zidane, Messi, Beckham sau Cristiano Ronaldo.

GÂNDUL

Planul secret al PSD-PNL-PC de desfiinţare a PDL: "Dacă facem asta PDL poate rămâne cel mult cu Aradul lui Gheorghe Falcă"

Coaliţia formată din PSD, PNL şi PC ar putea avea candidaţi unici la alegerile locale şi legislative, în încercarea de a desfiinţa practic PDL, lăsându-l fără aleşi locali şi fără parlamentari. Conform unor surse din PSD şi PNL, propunerea privind candidaţii unici îi aparţine preşedintelui pesedist Victor Ponta, care le-a prezentat-o, miercuri, şi liderilor PNL şi PC, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Propunerea lui Ponta este ca, la alegerile locale din 2012, cele trei partide să aibă candidaţi comuni atât la consiliile judeţene, cât şi la primari. Oferta pesedistă presupune şi modificarea Legii alegerilor locale şi a celor parlamentare, astfel încât primarii, şefii de consilii judeţene, senatorii şi deputaţii să fie aleşi prin vot direct, într-un singur tur.

Un apartament din fiecare bloc din Capitală este de vânzare. Faţă de anii de boom imobiliar, preţurile au ajuns ridicol de mici şi pragul de jos nu e atins

Inflaţia de apartamente scoase la vânzare are acum şi o dimensiune statistică. Poprietarul a aproximativ una din 40 de locuinţe, din Bucureşti, vrea să o transforme în bani lichizi. Un apartament din fiecare bloc din Capitală este de vânzare. Circa 23.500 de case din Capitală au fost puse în vânzare de-a lungul anului care tocmai s-a încheaiat, potrivit datelor furnizate de portalul anunturiparticulari.ro. "În Bucureşti există circa 900.000 de locuinţe, iar din 2005 până în prezent, numărul unităţilor nou construite s-a cifrat la numai aproximativ 30.000", spune pentru gândul Ion Cătuţoiu, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară Real Time. Astfel, un calcul simplu arată că, în fiecare scară de bloc, cu zece etaje şi 40 de apartamente, o locuinţă este de vânzare.

Probleme la asigurările facultative ale caselor. Cât costă să îţi asiguri casa împotriva incendiului şi inundaţiei de la vecini

Unii dintre reprezentanţii companiilor de asigurări au recunoscut că pe segmentul asigurărilor facultative pentru locuinţe nu au avut de achitat despăgubiri pentru daune totale în ultimii ani. Deteriorarea aparatelor electrice din cauza variaţiilor de tensiune electrică, inundaţiile provocate de vecini, incendii la garaje, spargerea conductei sau deteriorarea sistemului de încălzire din cauza îngheţului sunt doar câteva dintre problemele reclamate de românii cu asigurări facultative de case.

JURNALUL NAŢIONAL

CNADNR nu munceşte, dar greşeşte de 90 de milioane de euro

De pe urma greşelilor, constructorii sunt cei care câştigă bani cu titlu de despăgubiri şi pe care statul român nu-i impozitează.România nu are autostrăzi, dar are regi ai asfaltului şi programe naţionale de infrastructură. România nu are legislaţie pe măsură, dar are pretenţii de ţară europeană. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) se face că lucrează cu bani europeni, dar plăteşte bani de la buget pe greşeli de milioane de euro. În şapte ani de fonduri ISPA, companiei i s-au cerut despăgubiri de peste 87 de milioane de euro! Beneficiarii sumelor ge-neroase sunt constructorii. Banii nu sunt daţi pentru lucrări. Milioanele de euro sunt doar speculaţii pe "întâmplătoarele" greşeli tehnice ale CNADNR.

Băsescu: "Parlamentul să fie dizolvat dacă nu reuşeste demiterea preşedintelui!"

Invitat la TVR, Traian Băsescu a declarat că una dintre priorităţile sale anul acesta va fi revizuirea Constituţiei în conformitate cu ceea ce au hotărât românii la Referendumul din 2009. El a reiterat ideea că iniţiativa de revizuire a Constituţiei se va limita doar la înfiinţarea Parlamentului Unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Băsescu a mai spus că în proiectul de revizuire vor fi eliminate şi unele ambiguităţi din textul constituţional actual. El a dat ca exemplu procedura suspendării din fucţie a Şefului Statului, spunând că va menţine această procedură în legea fundamentală, dar va incerca să stabilească responsabilităţi pentru instituţiile implicate în acest proces, cum ar fi Parlamentul.

În intimitatea Elenei Ceauşescu

În exclusivitate pentru Jurnalul Naţional: confesiunile Violetei Năstăsescu, interpreta de limbă engleză a Tovarăşei şi primul ei sfetnic în regulile de ţinută şi protocol. La 92 de ani de la naştere şi peste alţi 21 scurşi după trecerea spre cele veşnice, despre Elena Ceauşescu toate par a se fi spus, rămânând, în acelaşi timp, necunoscute. Şi naştereai, şi moartea au născut în jurul lor legende, dovedite în timp banale născociri. După Revoluţie s-a pus în circuit versiunea - neadevărată - că de fapt se născuse în 1916, şi nu în 1919, şi că era aşadar cu doi ani mai în vârstă decât ilustrul soţ.

PUTEREA

Sigla Alianţei Civice se oglindeşte în sticlele lui Jean Valvis. Anticomunismul anilor "90 s-a scurs în picături de apă. Alianţa Civică a ajuns astăzi doar o firavă amintire a influentului ONG care în anii ´90 îi provoca insomnii lui Ion Iliescu şi îl propulsa pe Emil Constantinescu preşedintele ţării. O amintire care se scurge într-un pahar cu apă. Sigla A.C. seamănă izbitor de mult cu logoul de pe etichetele Aqua Carpatica, apa minerală produsă de afaceristul Jean Valvis. Ultimul eveniment consemnat pe pagina de internet a Alianţei Civice e din 2006 - Congresul al VIII-lea al organizaţiei. Tot pe site sunt trecute şi telefoanele la care poate fi contactată Alianţa. La nici unul din cele două numere nu poate răspunde nimeni. Pentru că nu mai sunt funcţionale.

Şoseaua "Victoria Capitalismului Sălbatic" a lui Oprescu, fundată pe ilegalităţi.

Proiectul urbanistic numit "Dublarea diametralei Nord-Sud pe tronsonul Buzeşti-Berzei-Vasile Pârvan-B. P. Haşdeu-Uranus-Calea Rahovei", iniţiat în timpul mandatului primarului general Adriean Videanu şi preluat cu un entuziasm suspect de fierbinte de către Sorin Oprescu, se bazează pe un şir de acte ce exced cadrul legal. Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" şi mai multe persoane care au fost sau urmează să fie evacuate din clădirile care au dispărut ori vor dispărea, de pe traseul viitoarei "autostrăzi urbane", au atacat în instanţă atât hotărârile Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi ale Guvernului, care stau la baza acestui proiect, cât şi hotărârile de declasare a unor clădiri monument istoric sau arhitectural sau de demolare a acestor clădiri.

Început de an cu probleme de sănătate nu doar pentru Şerban Huidu şi Anna Lesko. Şi Teo a ajuns la spital!

Începutul lui 2011 a venit cu probleme de sănătate pentru mai multe vedete autohtone. După ce Şerban Huidu a căzut pe o pârtie de schi din Austria, accidentându-se foarte grav, şi Teo Trandafir a ajuns, ieri-dimineaţă, la spital, din cauza unei crize biliare. Prezentatoarea tv spune că organismul i-a cedat din cauza stresului şi a epuizării şi că medicii i-au recomandat o viaţă mai organizată, bombardând-o cu reţete pentru următoarea perioadă. Şi Anna Lesko şi-a început anul cu o vizită la spital, vedeta suferind un accident la schi, în Franţa. Pe mâna doctorilor au mai ajuns şi Cream, Liviu Vârciu şi Bianca Drăguşanu.

NAŢIONAL

Tăticul Pro TV a dat un "tun" de 2 milioane euro!

Adrian Sârbu a vândut la bursa din America 100.000 de acţiuni din compania care deţine postul TV de pe Pache Protopopescu. Cel mai mare trust de presă din România, Media Pro, este deţinut de compania Central European Media Enterprises Ltd. (CME) care este listată la bursa NASDAQ. CME deţine 23 de televiziuni în şase state est europene. Cea mai importantă şi profitabilă investiţie este cea facută de companie în România unde este lider de piaţă. Reporterii "Naţional" au descoperit că boss-ul ProTV, Adrian Sârbu, a început să vândă din acţiunile CME, pe care le deţine, înainte ca bilanţul contabil pe 2010 să fie făcut public.

Luca: PC, partid greţos naţionalist

Senatorul PNL Raymond Luca dezaprobă alianţa cu PC - partid cu o atitudine "greţos naţionalistă". Incapabil să-şi reamintească o iniţiativă a PC capabilă să susţină "compatibilitatea doctrinară dintre PNL şi PC" clamată de Crin Antonescu, Luca a protestat faţă de "graba de a ne alia cu PC sau cu oricine altcineva" doar în schimbul atitudinii "mai binevoitoare a moderatorilor de la Antena 3" faţă de Antonescu.

UDMR rămâne cu PDL

UDMR nu se poate apropia de o coaliţie în care figurează şi PC "partid care bate monedă pe naţionalism, fără program politic, doar cu trei antene de televiziune". Afirmaţia îi aparţine lui Andras Kiraly liderul UDMR Arad şi secretar de stat în ME. Uniunea are deja parteneri, iar coaliţia cu PDL funcţionează bine, poate chiar mai bine după promulgarea Legii educaţiei - a decretat Andras Kiraly.

ROMÂNIA LIBERĂ

Urmaşii grofilor iau Transilvania înapoi

Zeci de moştenitori ai foştilor nobili maghiari din Transilvania cărora comuniştii le-au luat averile şi-au cerut înapoi proprietăţile şi, în multe cazuri, le-au şi obţinut. Este vorba despre sute de mii de hectare de teren, păduri, conace şi clădiri importante din Cluj, Târgu Mureş sau Târgu Secuiesc.

Familia Dénes, 1.000 hectare de pădure şi staţiunea Balvanyos

Johann Taierling era student în Germania în 2005, când s-a implicat în recuperarea averilor bunicilor Csiszár Dénes şi Nagy Ferencz. Familia sa pornise procese de retrocedare încă din 2000, dar până atunci nu avusese cine ştie ce succes. "Acum cinci ani a apărut o lege nouă (n.r. - Legea privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei) care ne-a dat posibilitatea să recuperăm toate hectarele noastre. Numai în Covasna trebuia să primim 410 hectare de pădure", a declarat Johann.

Diaconescu în locul lui Baconschi?

Declaraţiile din ultima vreme ale şefului Afacerilor Externe pe tema aderării României la spaţiul Schengen l-ar putea costa funcţia. Mai multe voci din coaliţia de guvernare au sugerat, timid deocamdată, că Teodor Baconschi ar trebui înlocuit cu preşedintele de onoare al UNPR, ex-ministrul de Externe Cristian Diaconescu. Întrebat de România Liberă dacă Teodor Baconschi ar trebui schimbat din funcţie, Diaconescu spune că momentul nu e tocmai potrivit. "În următoarele 50 de zile România trebuie să finalizeze toate demersurile necesare pentru aderare, aşa că înlocuirea ministrului de Externe cred că ar tulbura şi mai mult apele şi ar fi contraproductivă", consideră preşedintele de onoare al UNPR.

ZIARUL FINANCIAR

Oamenii din business cred acum că economia îşi va reveni în 2011. Ce s-a schimbat?

La şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert, unde sunt invitaţi lunar oameni din business pentru a surprinde cele mai fierbinţi subiecte din economie, au participat ieri Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mihaela Mitroi, partener PricewaterhouseCoopers, Adrian Mitiriţă, director financiar şi IT Actavis România, Gheorghe Răcaru, director de strategie şi dezvoltare Blue Air, Mihnea Şerbănescu, general manager şi proprietar al DTZ Echinox şi Răzvan Paşol, preşedinte şi director general Intercapital Invest.

Jean Andronie a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Băncii Feroviara

Jean Andronie nu mai ocupă funcţia de vicepreşedinte executiv al Băncii Feroviara, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, după cum a confirmat oficial instituţia de credit. Informaţia privind demisia lui Andronie începuse să circule pe piaţă de la sfârşitul lunii decembrie. El a părasit banca după numai câteva luni de la preluarea funcţiei, surse bancare invocând drept explicaţie o serie de neînţelegeri cu preşedintele băncii Petre Tulin, care cumulează poziţiile de director general (preşedinte executiv) şi de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Ioan Niculae vrea să vândă ruşilor combinatele chimice. Suma ar putea urca până la un miliard de euro

Miliardarul Ioan Niculae susţine că este în negocieri pentru a vinde combinatele InterAgro. După ce a oprit în mare parte activitatea acestora, Niculae spune că a fost "ajutat" de Guvern să ia această decizie. "În cei 16 ani de când a început procesul de privatizare în România este pentru prima dată când statul mă obligă să iau o astfel de decizie. Sunt interesaţi atât investitori ruşi cât şi din alte state. Cei mai mulţi vor să relocheze fabricile, adică să le demonteze şi să le ducă la ei", a declarat pentru Gândul Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, al treilea cel mai bogat om din România, cu o avere estimată de Forbes la un miliard de euro.

Cum arată acţionariatul Fondului Proprietatea înainte de listare: investitorii instituţionali au ajuns să deţină 20%

Peste 5% din capitalul Fondului Proprietatea şi-a schimbat proprietarul în decembrie, ultima lună înainte de listarea la Bursă, când statul a cedat către foştii proprietari circa 2,6% din propria participaţie, iar acţionarii privaţi au tranzacţionat alte 2,6% din capital profitând de ultimele zile ale pieţei gri. Astfel, ultimul tren la Fondul Proprietatea a adus 400 de noi acţionari şi a întărit prezenţa fondurilor străine în acţionariat. La mai puţin de o lună înaintea listării Fondului Proprietatea, Ministerul Finanţelor şi-a redus participaţia la 38,8%, potrivit informaţiilor făcute publice de Fond, în timp ce numărul acţionarilor privaţi a urcat la peste 5.300, aceştia deţinând peste 61% din acţiuni.

Băsescu şi Isărescu s-au înţeles câţi bani să ia de la FMI

FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro în cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi încheiat cel mai probabil pe un an după finalizarea programului actual în mai, iar banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă, au declarat surse guvernamentale. "Cele mai recente calcule arată că suma care va fi alocată României de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă", au afirmat sursele citate. Suma a fost avansată în cadrul discuţiilor despre noul acord şi a fost calculată pe baza parametrilor economici disponibili în prezent. Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au avut ieri o întâlnire la sediul băncii centrale în care au stabilit parametrii noului acord de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb