REVISTA PRESEI 07.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 iunie 2011

REVISTA PRESEI 07.06.2011

ADEVARUL

Hotelul lui Dragnea, renovat de asfaltatori

Firma Tel Drum, în care preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, pompează bani publici, i-a refăcut acestuia hotelul familiei. O parte din profitul obţinut de firma Tel Drum din contractele atribuite de Liviu Dragnea ajunge în afacerile familiei baronului PSD, sub forma unor contracte-paravan. Un audit recent al Comisiei Europene a scos la iveală probleme grave la contractele semnate de Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman, pentru repararea a două drumuri judeţene, susţin surse guvernamentale.

Băsescu le-a reproşat oficialilor din UE că recrutează medici, dar că păstrează restricţii pentru alte meserii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Londra, că în discuţiile cu omologii din UE le reproşează faptul că se organizează recrutări de medici, ingineri sau IT-işti, însă că există restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii. Cât despre restricţiile impuse de Marea Britanie în cazul românilor, Băsescu a spus că este dreptul ei, dar problema apare atunci când suntem trataţi diferit decât alţi cetăţeni din UE.

Corupţie de 120 de miliarde de euro în UE

Comisarul pentru Afaceri interne, suedeza Cecilia Malmström, a anunţat ieri lansarea Raportului anticorupţie al UE, după ce estimările au arătat că prejudiciile cauzate de corupţie economiei europene reprezintă 1% din PIB-ul UE. "Această cifră, echivalentul a 120 de miliarde de euro anual, reprezintă o sumă cu puţin mai mică decât bugetul anual al Uniunii Europene", a precizat Comisia Europeană.

Şoc: Chişinăul, pe mâna unui comunist

Capitala Republicii Moldova ar putea cădea pe mâna unui primar comunist, pentru prima oră de când ţara şi-a câştigat independenţa, în urmă cu douăzeci de ani. Răsturnare dramatică de situaţiei la Chişinău. Capitala Republicii Moldova ar putea avea primar comunist, potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor locale, anunţate de CEC. După numărarea a 79,67% din voturi, în Chişinău conducea candidatul comunist Igor Dodon cu 52,22%, iar liberalul Dorin Chirtoacă se menţinea pe locul doi, cu 43,48%. În Consiliul Municipal, după procesarea a 79,33% din voturi, pe primul loc se afla PCRM - 50,09%, urmat de Partidul Liberal cu 29,73%, PLDM - 12,75% şi PD - 2,68%.

Votul politic al UE: intrăm sau nu în Schengen?

Euroaleşii dezbat astăzi, în plen, raportul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Votul va avea loc mâine. Votul Parlamentului e o condiţie necesară, nu şi suficientă. Decizia o are Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne. Votul europarlamentarilor reprezintă însă un semnal important, pe care Consiliul nu are cum să-l ignore. Poziţionările euroaleşilor vor fi însă diferite, chiar în cadrul marilor grupuri politice, susţin liderii lor. De asemenea, votul pe ţări va indica în mod clar verdictul aşteptat la Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

Liga Campionilor, un dezastru în bugetul TVR

Televiziunea publică a reuşit, în doi ani, să recupereze din publicitate doar 4% din cele 35 de milioane de euro pe care le-a plătit pentru drepturile de difuzare a competiţiei europene. Doar 1,4 milioane de euro a câştigat TVR de pe urma celor două sezoane de Champions League. Este o afacere catastrofală, care adânceşte deficitul financiar al instituţiei. În recenta ediţie a ­UEFA Champions League, postul public a câştigat 720.000 de euro din publicitatea vândută în timpul meciurilor transmise live şi în programale editoriale aferente (talk-show). "Adevărul" a calculat această sumă pe baza punctelor de audienţă înregistrate de toate reclame difuzate.

Isteria castraveţilor e întreţinută de Germania

Deşi analizele de laborator au demonstrat că nici legumele, dar nici seminţele germinate nu sunt purtătoare ale bacteriei E.coli, Berlinul continuă să recomande populaţiei să nu mănânce legume crude. Guvernul german este învinuit că a gestionat prost criza infectării cu bacteria E.coli şi că pus pe butuci afaceri de milioane de euro.Autorităţile din landul Saxonia Inferioară au anunţat duminică seară că seminţele germinate de soia şi mugurii de fasole mungo, cultivate la o fermă din oraşul Uelzen (nordul Germaniei), sunt - cel mai probabi - sursa epidemiei de infecţii cu E.coli, care a ucis cel puţin 22 de oameni în Europa.

Armata vrea înapoi brandul "Steaua" de la Gigi Becali!

MApN l-a dat în judecată pe finanţatorul clubului din Ghencea şi cere ca numele echipei şi siglele să nu mai fie în proprietatea lui Becali. Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a dat din nou de belea. Armata vrea înapoi marca "Steaua Bucureşti", întrucât o consideră un bun naţional şi, în plus, îl acuză pe Becali că şi-a însuşit-o ilegal. În cazul în care latifundiarul din Pipera pierde procesul, va trebui să găsească alt nume pentru echipa pe care o patronează sau să încheie un contract cu Armata pentru a folosi numele "Steaua Bucureşti".

Portugalia: socialiştii, învinşi de criza economică

Numai cinci ţări din Uniunea Europeană mai au guverne de stânga: Spania, Grecia, Slovenia, Austria şi Cipru. Guvernul premierului socialist Jose Socrates a fost expulzat de la putere după ce a adoptat patru planuri de austeritate în mai puţin de un an. Opoziţia portughează de centru-dreapta a câştigat alegerile legislative de duminică, obţinând 38,6% din voturi, în timp ce socialiştii, aflaţi la guvernare, au fost votaţi de numai 28% din alegători, potrivit ultimelor rezultate oficiale.

Un sfert din marii împrumutaţi la bănci au restanţe

Peste 235.000 de persoane fizice şi juridice din România înregistrau la finele lunii aprilie restanţe la băncile comerciale şi instituţiile financiare nebancare de la care au contractat credite mai mari de 20.000 de lei, arată datele publicate de Banca Naţională a României. Numărul acestora este mai mare cu 20.000 faţă de aprilie 2010 şi reprezintă aproape un sfert dintre cei care au contractat un credit ce depăşeşte acest prag. Astfel, valoarea restanţelor cumulate de aceştia se ridică la echivalentul a 16,8 miliarde de lei (4,08 miliarde de euro), mai mare cu aproape 60% faţă de aprilie 2010 şi acoperă 7,2% din valoarea sumelor contractate.

CURENTUL

Alegerile din Chişinău - haos şi manipulare marca Kremlin

Contează cine numără voturile nu cine votează", spunea cu cinism tovarăşul Stalin, modelul inspiraţional al lui Vladimir Voronin. Ieri dimineaţă, Consiliul Electoral din Chişinău anunţa că, după numărarea a 99% din voturi, candidatul comunist la Primăria capitalei, Igor Dodon, a obţinut 52% din voturi, în timp ce primarul în exerciţiu, liberalul Dorin Chirtoacă, a fost votat de 43% dintre alegători. Conform acestor rezultate, Dodon ar urma să devină primar al capitalei moldovene din primul tur de scrutin. Cineva extrem de iute de månă specifica deja de dimineaţă, în pagina de wikipedia a oraşului Chişinău, în limba engleză, deci pentru străinătate, că Igor Dodon este noul primar al Capitalei. CEC a contestat după cåteva ore informaţiile prezentate de dimineaţă de către Consiliul Electoral din Chişinău, afirmånd că pånă la ora respectivă nu fuseseră procesate decåt 43% din voturi, nu 99% cum anunţase anterior biroul electoral municipal.

Repetent şi la istoria recentă, Crin susţine că nu a auzit de ţări europene cu parlament unicameral

Crin Antonescu se pare că la materia "Europa" este chiar repetent, ca în vremurile sale bune de studenţie cånd aprofunda anul doi la Facultatea de Istorie. Acesta a declarat recent că în Europa nici măcar nu sunt ţări care au un parlament unicameral, şi că ideea aceasta este una utopică, deşi cetăţenii Romåniei s-au exprimat în proporţie covårşitoare în 2009 pentru reducerea numărului parlamentarilor la 300 şi transformarea Parlamentului într-un for unicameral. Nu mai puţin de 14 state ale UE au în prezent un sistem unicameral, ţara noastră făcând parte din "minoritatea" de 13 state care mai au sistem bicameral. Printre ţările în care legile se dezbat şi se adoptă într-o singură Cameră se află state în care găseşti cel mai ridicat nivel de trai din lume, precum Suedia, Danemarca sau Luxemburg. Mai mult, sistemul politic danez este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai democratice din secolul XX, Danemarca fiind o monarhie parlamentară încă din 1849, cu un legislativ (det Folketing) unicameral format din 179 de membri.

Predoiu acuză şefi din magistratură de "autosabotarea" intereselor sistemului

După ce mai multe chestionare privind evaluarea sistemului judiciar au fost transmise către Ministerul Justiţiei cu întârziere, necompletate sau completate superficial, după cum a precizat instituţia pentru ziarul "Curentul", ministrul a precizat ieri că tergiversarea furnizării datelor necesare este o abordare penalizatoare pentru sistem. În opinia demnitarului, blocarea evaluărilor reprezintă o "autosabotare" a intereselor sistemului, iar refuzul unor părţi ale sistemului, "inclusiv din vârful piramidei", de a furniza date înseamnă implicit o risipă financiară. În newsletterul Ministerului Justiţiei, se susţine că, în raportul din vara anului 2010, prima recomandare a Comisiei Europene a constat în efectuarea unei evaluări independente a sistemului judiciar:

CURIERUL NATIONAL

Prima Casă 4 vine cu surprize

Faptul că acum vor putea aplica şi cei ce deţin deja o locuinţă până în 50 mp schimbă structura cererii. Garsonierele se ieftinesc, iar apartamentele de 2 şi 3 camere se scumpesc. Doritorii trebuie să se înarmeze cu răbdare, pentru că birocraţia poate prelungi procesul de obţinere a creditului până la 3 luni. La sfârşitul lunii trecute, Ministerul Finanţelor Publice a publicat contractul-cadru de colaborare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) privind implementarea celei de-a patra etape a programului, iar în continuare demararea programului depinde de instituţiile de credit. În aceste condiţii se aşteaptă demararea acestui program în câteva săptămâni. Însă anunţarea acestui program a creat deja efecte în piaţa imobiliară.

Americanii, strânşi cu uşa să o susţină pe franţuzoaica Lagarde

Secretarul general al Trezoreriei SUA o va sprijini pe Lagarde, pentru ca preşedintele Băncii Mondiale să rămână un american. O înţelegere nescrisă asigură că instalarea unui european la conducerea FMI implică şi un preşedinte american la BM. Astfel, dacă Washingtonul ar susţine un non-european pentru şefia Fondului Monetar Internaţional, Statele Unite ale Americii ar renunţa practic la influenţa de la vârful Băncii Mondiale, scenariu pentru care congresmenii care hotărăsc finanţarea acordată de America instituţiilor financiare internaţionale şi băncilor de dezvoltare nu sunt pregătiţi să şi-l asume.

Un război la care am visat demult

E un război la care am visat demult, pentru că aveam nevoie de el. Medicii de familie, reprezentaţi de asociaţiile lor profesionale, refuză să semneze contractul cu autorităţile statului, în cazul de faţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Nici Ministerul Sănătăţii nu este străin de conflict, deşi joacă rolul neştiutorului copil de trupă. Iar dacă acest refuz va persista, din 1 iulie sistemul medical românesc se va bloca. Medicii de familie au puterea să o facă. Cabinetele medicilor de familie funcţionează pe modelul unor afaceri private al căror principal partener este statul, administratorul miliardelor plătite de cetăţeni pentru asigurările de sănătate. Pe lângă medicul care-l conduce, un astfel de cabinet are angajaţi şi facturi de plătit.

Ce se ascunde în spatele rivalităţii dintre Germania şi Grecia

Motive precum gelozia, istoria, economia, imigraţia şi turismul împiedică cele două ţări să găsească o cale de împăcare. Dacă Germania şi Grecia ar fi format un cuplu, în momentul de faţă s-ar afla în divorţ. Ca multe relaţii şovăitoare, totul se rezumă la bani. Germania, cea mai mare economie din Europa, deţine resurse suficiente, iar Grecia, aflată în faţa unui potenţial default (incapacitate de plată), are nevoie de bani. Relaţia dintre cele două ţări este una complicată. Dacă ne întoarcem în secolul al XIX-lea, germanii erau "îndrăgostiţi" de tot ce era grecesc. Regele Ludwig I a transformat München-ul după viziunea sa în Atena antică. Heinrich Schliemann, un arheolog german şi în acelaşi timp un om de afaceri bogat, a început săpăturile la oraşul vechi Troia.

România, pe un trend favorabil pentru împrumuturi externe

Costurile de împrumut ale României coboară la cel mai scăzut nivel din noiembrie, iar obligaţiunile emise se situează cu 0,37% sub nivelul randamentului cerut pentru titluri similare ale Ungariei. Jeffrey Franks: Situaţia României de a accesa pieţele este mult mai bună decât cu un an în urmă, dar guvernul trebuie să fie "vigilent" în cazul unei înrăutăţiri a crizei datoriilor din Europa.

EVENIMENTUL ZILEI

Leapşa pe sondaje

Liderii PSD şi PNL din Vâlcea s-au fugărit prin judeţ, suspectându-se că vor să măsluiască sondajele prin care vor fi desemnaţi candidaţii la locale. În goana după cât mai multe funcţii la viitoarele alegeri locale şi parlamentare, liderii locali ai PSD şi PNL sunt departe de a împărtăşi sentimente de aliaţi. Adoptarea legii alegerii primarilor într-un singur tur a acutizat competiţia. Pentru o poziţionare cât mai confortabilă în sondajele locale, viitorii candidaţi la municipiile reşedinţă de judeţ şi şefii de consilii judeţene nu au ezitat să-şi folosească activiştii pentru a influenţa activitatea operatorilor de sondaje.

Comunistul Dodon obţine sub 50% din voturi la Chişinău. Urmează un nou tur de scrutin

Victoria actualului primar al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, la alegerile de ieri, pentru fotoliul de edil-şef, a fost de scurtă durată. Candidatul comuniştilor, Igor Dodon, a obţinut 49,27% din voturi, după numărarea a 94% buletinele de vot, iar Chirtoacă - 45,62%, a anunţat Comisia Electorală Centrală. În aceste condiţii va fi organizat un nou tur de scrutin. Unicul exit-poll prezentat imediat după închiderea urnelor arăta că Dorin Chirtoacă ar fi obţinut circa 53% din voturi, în vreme ce contracandidatul său era creditat cu doar 41 de procente.

Salariile românilor îşi reiau creşterea. Vezi în ce domenii se câştigă cel mai bine

În luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, salariul mediu din România este în creştere. Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 1.498 lei, în creştere cu 5 lei, adică 0,3%, faţă de luna martie. În martie, saltul a fost mai consistent, de 5,6% faţă de februarie, până la 1.493 lei, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu brut a fost, în aprilie, de 2.066 lei, în creştere cu 0,5% faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna aprilie din 2010, salariile nete ale românilor au crescut cu 4,3%, arată datele INS. Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în telecomunicaţii, unde majorările au fost, în medie, de 16,6%. Creşteri cuprinse între 10% şi 13% au fost semnalate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport şi transporturi pe apă.

SUA, Anglia şi Franţa ne dau lecţii în cazul averilor ilicite

Statele vestice au rezolvat problema confiscării averilor nejustificabile prin inversarea sarcinii probei: suspecţii trebuie să-şi justifice banii, nu statul să probeze că sunt dobândiţi ilegal. SUA, Marea Britanie şi Franţa merg atât de departe, în cazul confiscării averilor ilicite, încât orice cetăţean trebuie, odată suspectat de încălcarea legii, să justifice chiar şi provenienţa unui banal telefon mobil sau a unei sume modice, precum 1.000 de lire sterline. Reprezentanţii ambasadelor celor trei state la Bucureşti văd, astfel, iniţiativa de modificare a Constituţiei României, în sensul eliminării sintagmei "caracterul licit al dobândirii averii se prezumă", drept primul pas în modificarea legislaţiei din ţara noastră.

Cum şi cât câştigi la pensia de la privaţi

Cu ajutorul sistemelor private obligatorii şi facultative, pensia românilor poate ajunge la circa 80% din salariu, potrivit datelor CSSPP. Sistemul privat de pensii scârţâie, angajatorii nu s-au obişnuit să vireze contribuţiile pentru salariaţi, iar sumele care s-au strâns până acum în conturi sunt firave, aşa încât pensiile românilor vor fi, cel mai probabil, sub nivelul de 80% din salariu. Calculul CSSPP, potrivit căruia pensia poate ajunge la 80% din salariu, este făcut pentru un participant care are un stagiu complet de cotizare la pensia de stat, contribuind şi la pilonul de pensii obligatorii şi la cel de pensii facultative, unde se poate vira lunar maximum 15% din salariul brut. Până în prezent însă, există 5,3 milioane de contributori la pensiile obligatorii şi doar 235.000 de participanţi la pensiile facultative.

FINANCIARUL

Producatorii privati de energie au ajuns la o cota de 4%. Pentru finalul anului vor 15%

Cehii de la CEZ, portughezii de la EDP si italienii de la Enel au intrat in forta in ultimul an in sectorul de producere de electricitate La toamna va veni Petrom, cu noua centrala de la Brazi. Statul pierde usor, usor teren pentru ca nu investeste. Suprematia statului pierde teren in fata noilor producatori, in special a celor care au investit in energia eoliana. In toamna se va inaugura centrala electrica a Petrom de la Brazi. In prezent, cel mai mare producator privat de energie este CEZ, prin compania locala Tomis Team.

Comisia Europeana vrea din nou reducerea tarifelor de roaming

Comisarul european amana cu un an disparitia suprataxei pentru convorbirile din strainatate. Comisia Europeana urmareste in continuare reducerea costurilor pentru convorbirile in roaming, urmand a fi impuse noi tarife standard, astfel incat pana in anul 2016 sa nu mai existe o diferenta intre taxarea apelurilor facute din strainatate si cele nationale. Tot pentru a scadea facturile utilizatorilor, comisarul european Neelie Kroes a cerut posibilitatea portarii numerelor in roaming.

Restantele la banci si IFN-uri au depasit in aprilie 4,5 mld. euro

Ritmul lunar de crestere a intarzierilor la plata in cea de-a patra luna a anului a fost de 3%. Peste 58% din imprumuturi sunt acordate in euro, in timp ce 34,5% din finantari sunt oferite in moneda nationala. Intarzierile la plata creditelor au ajuns, la finalul lunii aprilie 2011, la un total de 16,82 miliarde de lei (4,13 mili­arde de euro), in urcare cu 57,2% fata de perioada similara a anului trecut, se arata in datele publicate in Centrala Riscurilor Bancare (CRB) din cadrul Bancii Nationale. Astfel, ponderea cre­ditelor restante in total sume datorate a crescut la 7,2% in aprilie, dupa ce in urma cu un an se inregistra un nivel de 4,74%. Comparativ cu luna martie din 2011, imprumuturile neperformante ale persoanelor fizice si juridice s-au ma­jorat cu 3% fata de luna anterioara, cand nivelul acestora a avansat doar cu 0,83%.

Finantarea companiilor prin Bursa, in scadere puternica. Managerii inca asteapta momentul oportun

Emitentii au atras aproape 200 de milioane de lei din majorari de capital in 2011, doar o treime fata de 2007. In lipsa companiilor de stat, care intarzie inca startul pe piata de capital autohtona, BVB incearca sa-si indeplineasca rolul de finantator al economiei pentru companiile deja listate. Dar misiunea se dovedeste dificila intr-un mediu dominat de lipsa de incredere a investitorilor si necunoasterea mediului economic de catre patronii companiilor. Mergand pe modelul clasic de finantare, emitentii listati au apelat tot mai mult la credite bancare in ultimii ani fata de emisiunea de actiuni sau obligatiuni la Bursa.

Salariul mediu real a scazut in ultimul an cu 3,7%. "Bancherii" raman angajatii cel mai bine platiti

Bugetarii au fost cei mai afectati de taierile de salariu. Cele mai mici venituri nete le au salariatii din hoteluri si restaurante, cu o medie de 850 de lei pe luna. Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu no­minal net a crescut cu 4,3%. Dar, potrivit Institutului National de Statistica (INS), indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 96,3%. Mai exact, in termeni reali, tinand cont de rata inflatiei, in ultimul an salariile au scazut cu 3,7%.

Firmele din Bucuresti si-au retras depozite in valoare de 4,6 miliarde de lei

In primele patru luni, la nivel national soldul economiilor corporate a scazut cu 4 mld. lei. De la inceputul acestui an, soldul depozitelor in lei si valuta cons­ti­tuite de firme a scazut cu peste 4 miliarde de lei, pe fondul redu­cerii economiilor in valuta. Situa­tia este determinata de nevoia de fi­nan­tare a afacerilor in conditiile in care accesul la credite bancare este inca blocat. Cele mai importante retrageri din conturile de depozit au fost realizate chiar in Capitala, de 4,6 miliarde de lei.

Europa si SUA continua razboiul valutelor. Invingatoare iese China

"Economia este noul camp de lupta", proclamau, in 2009, autorii unui studiu cu titlul "Razboi economic: discutii si reactii", elaborat la cererea Pentagonului. Printre suspecti erau identificati drept "adversarii financiari" ai SUA unele state din Orientul Mijlociu, fortele ostile din armata Chinei sau fortele guvernamentale si gruparile infractionale din Rusia, Venezuela sau Iran. Simplu exercitiu de gandire sau concluzia unei analize profunde a evolutiilor mondiale? Testul afirma, printre altele, ca Washington aloca anual "sute de miliarde de dolari pentru inarmare, in conditiile in care sume considerabil mai mici cheltuite pentru desta­bilizarea pietelor noastre financiare cu ajutorul diferitelor instrumente de resort pot antrena pierderi de trilioane de dolari. Iar vinovatii nu vor fi dezvaluiti".

JURNALUL NATIONAL

Exclusiv Jurnalul Naţional: Americanii şocaţi de preţurile cerute de Bechtel România pentru Autostrada Transilvania. CNADNR i-a anunţat că vrea rezilierea contractului

Potrivit informaţiilor intrate în posesia Jurnalului Naţional, Ministerul Transporturilor doreşte să rezilieze contractul cu Bechtel. Recent, CNADNR a trimis o scrisoare Bechtel SUA prin care a solicitat informaţii despre derularea contractelor similare celui aflat în derulare cu statul român. În scrisoare se arată că România doreşte să negocieze retragerea Bechtel de pe şantierul Autostrăzii Transilvania. Partea română a transmis firmei-mamă costurile la care au ajuns lucrările pe şantierul început acum şapte ani: un kilometru de autostradă ne costă 16 milioane de euro.

Suntem fraierii lumii: şosea de 4 benzi în România, la preţ de 16 benzi în SUA

Aflând din scrisoarea CNADNR care sunt costurile practicate de Bechtel în Transilvania, şi americanii au avut un şoc. Ei au răspuns că, pentru 16 milioane de euro, Bechtel construieşte în America 16 benzi de autostradă - nu patru benzi, ca în România. Autostrada Transilvania are, cel puţin pe hârtie, o lungime de 415 kilometri. Gândită în afara Coridorului IV, construită integral pe bani de la buget, Autostrada Transilvania a fost multă vreme văzută ca "viza" României spre NATO. Dincolo de culisele politice, cert este că proiectul semnat în 2003 cu o valoare estimată de 2,2 miliarde de euro ar fi trebuit să fie gata în 2012. În şapte ani însă, din Autostrada Transilvania s-au predat sub 13%.

Criză de bani: Finanţele caută 1,5 miliarde de euro pe piaţa externă

După ce a luat tot ce se putea lua de pe piaţa internă şi s-a îngropat în datorii, Guvernul a decis să iasă pe piaţa externă şi să caute bani la costuri mai mici. România începe luni întâlnirile de prezentare pentru a lansa prima emisiune de titluri în euro pe piaţa internaţională prin programul Medium Term Notes (n.r. finanţări pe termen mediu). România vrea să vândă obligaţiuni cu maturitate de cel puţin cinci ani în valoare de 500 milioane de euro - 1,5 miliarde de euro până la sfârşitul acestei săptămâni, în funcţie de condiţiile din piaţă, a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Bogdan Drăgoi.

NATIONAL

Vanghelie vrea sa puna panouri solare pe banii americanilor

Vizita in SUA a fost un real succes. O spune chiar Marian Vanghelie , care sustine ca i-a convins pe americani sa investeasca in sectorul pe care-l pastoreste.Direct interesat de proiectele de eficienta energetica, liderul pesedistilor bucuresteni i-a convis pe oficialii OPIC (institutie financiara de dezvoltare a Guvernului american, care "mobilizeaza capitalul privat din SUA pentru a rezolva provocari la nivel mondial") sa viziteze sectorul 5. Aici, pe banii americanilor fireste, Vanghelie intentioneaza sa instaleze panouri solare pe mai toate blocurile. Totodata, primarul sectorului 5 a anuntat ca zilele acestea va sosi in Romania o delegatie a OPIC pentru a stabili primele etape: studiul de fezabilitate, partea de proiectare si auditul energetic.

Vezi cum se imparte tara in opt euro-judete!

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni. Boc a aratat că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării. "Dacă nu facem această reformă a administraţiei publice în sensul reorganizării teritoriale a ţării, România îşi subminează serios şansele ca, din 2013, să aducă bani europeni, pentru că, în Europa, banii se dau pe componenta administrativă, pe structuri apropiate de cele regionale, adică, astăzi, ceea ce avem nu funcţionează pe interes naţional", a explicat Emil Boc, după întâlnirea pe care a avut-o cu deputaţii PDL.

PUTEREA

Traian Băsescu are un job part-time: expert judiciar pentru instanţe. Preşedintele, posesor de legitimaţie şi de la Ministerul Justiţiei

Numele preşedintelui Traian Băsescu figurează de cel puţin un an în Catalogul Oficial al experţilor judiciari din România, în secţiunea dedicată experţilor în construcţii şi exploatare nave maritime. Asta înseamnă că în oricare litigiu cu privire la chestiuni legate de navele maritime, Traian Băsescu poate fi invitat de instanţa de judecată să realizeze o expertiză, în urma căreia să fie remunerat cu o sumă de bani. Suma variază de la caz la caz, în funcţie de complexitatea expertizei efectuate. Un expert contabil, spre exemplu, poate câştiga între 200 şi 5.000 de lei.

Farmaciile nu mai acordă medicamente compensate, de teama CNAS. Reţetele medicilor de familie nu mai au deja nici o valoare

Cele mai multe farmacii deja nu mai acordă medicamente compensate, cu toate că medicii de familie nu vor mai elibera reţete abia de joi. Aceasta este concluzia formulată de reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, în urma unei investigaţii realizate, ieri, în Capitală. De joi, pacienţii vor fi nevoiţi să plătească medicii de familie pentru controale. Cu toate că, abia de joi, medicii de familie nu vor mai elibera reţete de medicamente compensate şi nu vor mai acorda trimiteri care să fie decontate, cele mai multe farmacii deja nu mai vând produsele pacienţilor decât dacă aceştia achită preţul întreg, susţine conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor (APP).

Prezidenţiabilul Ninel Potîrcă, deferit instanţei pentru un prejudiciu de 18 milioane de lei

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009 Constantin Ninel Potîrcă a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru o evaziune fiscală de peste 18 milioane de lei, dar şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, informează DNA. Potrivit anchetatorilor, Potîrcă a fost trimis în judecată în calitate de asociat şi administrator al SC Siatra Prod SRL Tg.-Jiu, firmă specializată în recuperarea deşeurilor şi aflată în faliment, dar şi ca administrator al firmei SC Nynmetal SRL Tg.-Jiu.

ROMANIA LIBERA

Comisia Europeană a radiografiat industria drumurilor pentru 9 ţări din regiune. Patru motive pentru care avem şosele scumpe şi proaste

Nu avem autostrăzi însă deţinem alte recorduri. România este campioană în Europa Centrală şi de Est la scumpirea lucrărilor de infrastructură rutieră, cu o majorare de 3,9 ori a preţurilor în mai puţin de zece ani. Lucrările de construire a infrastructurii rutiere din România au suferit în perioada 2000-2009 în România cea mai mare creştere de preţuri din Europa Centrală şi de Est (ECE). Totodată România deţine un alt record nedorit. Este ţara în care lucrările de şosele, câştigate la licitaţie tocmai pentru că firma câştigătoare solicitase preţul cel mai mic, se scumpesc cel mai mult după semnarea contractului.

RL a aflat ce note au luat la bac politicienii şi dacă au copiat la examene sau nu. Elena Udrea a luat bacul cu 7,93. Vezi ce note au luat alţi miniştri şi ce vice PDL a luat la bac "nota 18" la istorie

România liberă a stat ieri de vorbă cu 23 de politicieni pentru a afla cum au trecut examenul de bacalaureat. Dintre cei intervievaţi, ministrul Elena Udrea a luat nota cea mai mică: 7,93. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a tăiat ieri panglica celui mai "securizat" bacalaureat de după revoluţie, aşa cum a anunţat demnitarul. Rămâne de văzut însă dacă anul acesta absolvenţii de liceu nu vor mai copia la examene ca în alţi ani. În acest context, am încercat să vedem cum au trecut prin acest examen, la vremea lor, politicienii români.

Răspunsul PSD-PNL la demersul prezidenţial: 300 de aleşi, dar cu imunitate. Ce este dispusă USL să facă pentru a scăpa de revizuire

Pentru a nu fi acuzaţi de putere că ignoră rezultatele referendumului din 2009, liderii USL au anunţat că depun proiect de lege pentru reducerea numărului de aleşi de la 471 la 300. Proiectul de revizuire a Constituţiei vorbea însă şi despre imunitatea acestora şi transparentizarea CSM.La referendumul din 2009, populaţia a răspuns cu "da" nu doar la întrebarea referitoare la reducerea numărului de aleşi, ci şi la cea privind Parlamentul unicameral.

ZIARUL FINANCIAR

Terenurile din centrul istoric al Capitalei valorează peste un miliard de euro

Terenurile cu o suprafaţă de 57 de hectare situate sub clădirile din centrul vechi al Capitalei, între Universitate şi Piaţa Unirii, pot fi evaluate la circa un miliard de euro, ţinând cont de un preţ mediu de 1.500- 2.000 de euro/metrul pătrat, potrivit unei estimări a ZF. Consultanţii imobiliari vorbesc de proprietăţi în zonă care pot ajunge la preţuri de 4.000 de euro/metrul pătrat, situate în zona Lipscani - bulevardul Brătianu, în timp ce terenurile din partea estică, în care Primăria nu a început refacerea infrastructurii, se pot tranzacţiona acum la preţuri chiar şi sub 1.000 de euro/ metrul pătrat, spun reprezentanţii firmei Colliers International.

Guvernul pregăteşte desfiinţarea judeţelor şi apariţia regiunilor

Guvernul Boc ar putea aproba chiar în această săptămână un proiect de act normativ de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, proiect în urma căruia prefecturile şi Consiliile judeţene ar putea fi desfiinţate sau li se va reduce drastic din influenţă, o parte dintre atribuţiile lor curente urmând să fie preluate de primării. România ar urma să aibă opt regiuni pe modelul actualelor regiuni de dezvoltare. Nu este însă limpede dacă judeţele actuale ca unităţi administrativ-teritoriale vor fi desfiinţate sau doar atribuţiile lor vor fi restrânse - declaraţiile de ieri ale premierului Emil Boc fiind destul de vagi.

SIF Banat şi SIF Moldova dau primele drumul la dividende

SIF Banat-Crişana (SIF1) începe pe 21 iunie plata către acţionari a dividendelor aferente anului trecut, în valoare de 56,5 mil. lei (13,7 mil. euro), potrivit unui anunţ transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acţionarii SIF Banat-Crişana, înregistraţi la data de 16 mai, vor primi un dividend brut de 0,103 lei/acţiune. La 1.000 de acţiuni, un acţionar va încasa 86,5 lei, restul de 16,5 lei reprezentând impozit care va fi reţinut la sursă.

SIF Moldova (SIF2) ar putea de asemenea anunţa începerea plăţii dividendelor până la sfârşitul lunii iunie, în condiţiile în care acţionarii au aprobat în AGA ca plata dividendelor să înceapă în termen de două luni de la data AGA (22 aprilie 2011).

Studiu: Românii din străinătate au economisit anul trecut 12 miliarde de euro

Cei aproximativ 2,9 milioane de români care lucrează în străinătate au economisit anul trecut 12 miliarde de euro, potrivit unei cercetări realizate de Fundaţia Soros România şi International Agency for Source Country Information. Economiile totale ale românilor din străinătate ar putea fi mult mai mari, având în vedere că studiul s-a realizat în perioada septembrie 2009 - septembrie 2010. Conform americanilor, din România ies anual 3 miliarde de dolari.Dacă românii din străinătate au economisit anul trecut 11,98 miliarde de euro, valoarea remiterilor în ţară a fost de 2,87 miliarde de euro în aceeaşi perioadă. O pondere mai mare a remiterilor din sumele economisite o are valoarea trimisă acasă de cetăţenii din Republica Moldova aflaţi la muncă în străinătate şi care, la economii de 559 de milioane de euro, au trimis în ţară 442 de milioane de euro.

Băsescu în Downing Street 10: Cum îi determini pe britanici să facă afaceri cu România?

Preşedintele Traian Băsescu a început ieri o vizită la Londra, a doua pe care o face în capitala Marii Britanii în calitate de şef al statului român, preşedintele fiind primit la reşedinţa actualului premier britanic, David Cameron, un ceremonial pe care îl repetase în 2005, când în Downing Street 10 locuia Tony Blair, unul dintre partizanii integrării României în NATO şi UE. În urmă cu 12 ani Tony Blair promitea în faţa Parlamentului de la Bucureşti, într-un discurs îndelung aplaudat, angajamentul său personal şi al guvernului britanic pentru aderarea la NATO şi UE.

Oamenii care fac depozitul de captare a CO2-ului de 1 mld. euro: "Toată lumea ştie că România e în cărţi pentru banii europeni"

Captarea şi stocarea dioxidului de carbon sunt nişte noţiuni relativ noi, de puţin timp folosite în întreaga lume. Este însă tehnologia care va avea în următorii zece ani o creştere accelerată şi va atrage investiţii de peste 40 de miliarde de dolari la nivel global. România dezvoltă un astfel de proiect, iar specialiştii spun că este în cărţi pentru atragerea unor finanţări europene record. Proiectul Getica CCS (Carbon Capture Storage) a început să fie cât de cât cunoscut abia în ultimele luni, dar dezvoltarea acestuia a început din februarie 2010, scrie revista Business Magazin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb