Adevărul
• Guvernul vrea să introducă o nouă categorie de pensii speciale. Cine ar putea beneficia şi cât li se dă în plus DOCUMENT
Publicaţia "Adevărul" scrie că "Guvernul vrea să introducă prin Ordonanţă de Urgenţă o nouă categorie, pe lângă cele şase deja existente, de beneficiari ai unor indemnizaţii spweciale, care s-ar adăuga oricăror tipuri de pensie. Indemnizaţiile speciale ar putea fi aprobate în următoarea şedinţă de Guvern. Prin articolul 210 din Ordonanţa de Urgenţă privind Codul Administrativ se doreşte introducerea unei "indemnizaţii pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean".
Bancherul
• Creditarea populatiei nu a scazut dupa ce BNR a plafonat gradul de indatorare
"Bancherul" scrie că "Creditarea populatiei a crescut usor in primele patru luni ale acestui an, nu a scazut, cum era de asteptat, in urma intrarii in vigoare de la inceputul anului a restrictiilor impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind limitarea gradului de indatorare la 40% din venituri.
Astfel, volumul creditelor noi in lei acordate de banci populatiei s-a cifrat la 10,4 miliarde lei in primele patru luni din acest an, in crestere usoara, cu 0,2%, echivalentul a 29 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata statisticile BNR.
Se poate spune astfel ca masura BNR a avut mai degraba un efect pozitiv, prin temperarea creditarii si implicit a consumului, stimulat de politica fiscala prociclica de stimulare a consumului prin cresterea salariilor si reducerea taxelor, ceea ce a determinat o crestere economica de 5% in primul trimestru.
BNR a avertizat repetat in ultima perioada ca avansul excesiv al PIB-ului bazat aproape exclusiv pe consum nu este sanatos, pentru ca determina cresterea abrupta a importurilor de produse si implicit dezechilibre externe, precum deficitul de contul curent".
Cotidianul
• Rareş Bogdan, în politică la fel ca în televiziune
Publicaţia "Cotidianul" scrie că "Rareş Bogdan se joacă de-a politicianul, dar numai în incintă, nepermiţîndu-şi să sară gardul şi-n curtea Statului de Drept, pentru că cine ştie ce întrebări din urmă i-ar putea pune acesta.
Domnul Bogdan le-a pus gând rău beneficiarilor de pensii speciale, dar nu tuturor: "Eu mă refer la demnitari, la parlamentari şi la personalul adiacent. Nu mă refer la militari, la magistraţi. Am o problemă cu pensiile speciale, pentru că încalcă principiul contributivităţii, dar există peste tot în lumea civilizată domenii în care lucrurile stau diferit. Nu magistralii si militarii sunt problema. Trebuie să vedem care sunt cele 178.000 de pensii speciale, care costă statul român două miliarde de euro pe an".
Numai că cele 178.000 de pensii speciale ale lui Rareş Bogdan, căruia nu i-a spus nimeni că s-a încheiat campania electorală, erau la finele anului trecut mai puţin de 10.000. Conform Casei Naţionale de Pensii, numarul beneficiarilor de pensii de serviciu era, la sfârşitul lui 2018, de 9.184 de persoane, în creştere cu doar 13 persoane faţă de finalul lunii noiembrie a aceluiaşi an. CNP mai comunica la vremea respectivă că cei mai mulţi încasatori ai pensiilor speciale, respectiv 3.629, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecătorilor.
Diferenţa uriaşă între numărul pensiilor speciale ale lui Rareş Bogdan şi cel real demonstrează că acesta este consecvent, că aşa cum a procedat în televiziune, la fel se comportă şi-n politică".
Naţional
• In asteptarea unui raspuns de la Iohannis, Dancila e hotarata sa sune la Cotroceni
Publicaţia "Naţional", notează: Cum inca nu s-a aflat o decizie a presedintelui cu privire la propunerile de ministri trimise de Viorica Dancila la Cotroceni, pentru portofoliile in cazul carora interimatul e pe final, premierul a anuntat ca are in gand sa puna mana pe telefon si sa apeleze Administratia Prezidentiala".