REVISTA PRESEI 07.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 decembrie 2011

ADEVARUL

Creşte prăpastia dintre cei bogaţi şi cei săraci

România a coborât în 2010 două locuri, până pe poziţia a patra, în topul celor mai polarizate ţări din punct de vedere al veniturilor. Mai prost decât noi stau Lituania, Letonia şi Spania. Distanţa dintre bogaţii şi săracii din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, anunţa luni secretarul general al OECD, Angel Guria, la conferinţa de presă în care s-a lansat Raportul "Suntem dezbinaţi: De ce continuă să crească inegalitatea". Până şi în ţările europene recunoscute pentru politicile lor egalitariste - Germania, Danemarca şi Suedia - s-a înregistrat o creştere a indicelui inegalităţii de la 5, în 1980, la 6, acum. Situaţia este şi mai gravă în SUA, unde cei mai bogaţi 10% din cetăţeni au venituri de 14 ori mai mari decât cei mai săraci americani.

Agenţiile de rating americane fac politica în UE

Agenţia Standard &Poor's ameninţă că va scădea ratingul a 15 ţări din zona euro, inclusiv Germania şi Franţa. Fondul de urgenţă al zonei euro este şi el ameninţat. Politicienii germani acuză S&P de jocuri politice. Agenţia de rating Standard & Poor's nu are încredere că zona euro este în stare să adopte măsuri concrete pentru soluţionarea crizei datoriilor. Ea a plasat "sub supraveghere" (CreditWatch negative) cu perspectivă negativă ratingul creditelor pe termen lung pentru 15 ţări din zona euro, ameninţând că le va retrograda. "Supravegherea negativă" înseamnă că sunt şanse de peste 50% ca ratingul ţărilor monitorizate să fie scăzut în următoarele trei luni. Printre ţările vizate de agenţia de evaluare financiară americană se numără Germania, Franţa, Austria, Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Olanda, toate având calificativul maxim - AAA.

Cu ce mandat merge Băsescu la Bruxelles?

Copreşedintele Uniunii Social Liberale, Victor Ponta, i-a cerut, luni, preşedintelui Traian Băsescu să prezinte public mandatul cu care va participa la reuniunea crucială a Consiliului European, din 8-9 decembrie. "Traian Băsescu este singurul şef de stat care participă la acest Consiliu fără primul ministru şi fără a avea niciun fel de mandat public pentru a vota în numele României", a spus Ponta. Dar cine ar trebui, de fapt, să-i acorde mandatul? Există în mediul politic opinii potrivit cărora preşedintele este deja mandatat de popor, în momentul alegerii, astfel că nicio altă instituţie nu-i poate impune un anumit mandat de negociere. De fapt, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009, formatul Consiliului European s-a schimbat şi din fiecare stat membru participă un singur reprezentant. Acesta ar putea fi ori premierul, ori preşedintele, niciodată ambii.

Ţările indisciplinate şi-ar putea pierde votul

Comisia Europeană ar urma să capete puterea de a impune măsuri de austeritate în ţările ţările zonei euro care primesc ajutoare financiare. Aceasta este propunerea cuprinsă într-un document confidenţial întocmit de biroul preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Printr-o asemenea măsură, Executivul UE ar "uzurpa" funcţiile guvernelor în ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia . Documentul confidenţial a fost trimis ieri la cabinetele liderilor europeni de către Herman van Rompuy, care va prezida summitul de vineri. El mai arată că eurobondurile, sau punerea în comun a datoriei zonei euro, ar fi un instrument puternic pentru rezolvarea crizei, în ciuda opoziţiei ferme a Germaniei la această idee.

Olimpiada datoriilor: Marea Britanie repetă greşelile Greciei

Cheltuielile statului britanic pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 cresc constant. Grecia a făcut aceeaşi greşeală în 2004. La un an de când a anunţat cel mai dur pachet de măsuri de austeritate din istoria Marii Britanii, premierul David Cameron a avizat la începutul acestei săptămâni o majorare substanţială a bugetului pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012, care vor avea loc la Londra. Acesta a dublat fondurile alocate exclusiv pentru ceremoniile de deschidere şi încheiere ale evenimentului sportiv, acestea ajungând la 81 de milioane de lire sterline (94,2 milioane de euro). Cameron şi-a motivat decizia prin faptul că "Marea Britanie risca să rateze o oportunitate unică pentru a se promova". 10,8 miliarde de euro este bugetul total alocat de guvernul britanic pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară în 2012.

Pentru a anticipa evoluţia preţului aurului investitorii nu trebuie decât să stea cu ochii pe BCE

În ciuda accentuării turbulenţelor din Europa şi a temerilor cu privire la o eventuală dispariţie a monedei unice, preţul aurului per uncie a evoluat relativ constant într-un interval cuprins între 1600-1800 de dolari (sau 1200-1300 de euro). Astfel, o viitoare explozie a preţului metalului preţios nu poate fi departe. Dacă Mario Draghi, preşedintele Băncii Central Europene, va accepta ca BCE să devină un cumpărător activ pe pieţele de obligaţiuni suverane, investitorii conservatori, în special cei din Germania şi Elveţia, ar putea declanşa un nou val de achiziţii.

Francezii susţin că mai au suficienţi aşi în mânecă pentru a-şi menţine ratingul suveran

Alain Juppe, Ministrul de Externe al Franţei, a declarat astăzi că are câţiva aşi în mână pentru a păstra ratingul AAA al Franţei. Declaraţia vine după ce agenţia de rating S&P a avertizat că este posibilă o scădere drastică a ratingului ţărilor din zona euro, dacă liderii acestora nu vor veni cu o soluţie convingătoare pentru ieşirea din criza datoriilor europene. "Ştim că trebui să depunem mai mult efort decât alţii. Deocamdată declaraţia dată de S&P este o ameninţare, nu o decizie finală. Desigur, trebuie luată în serios.", a declarat Alain Juppe pentru CNBC.

Care este cea mai îndatorată ţară, cu datorii de până la 1000% din PIB

Potrivit unei diagrame realizată de compania financiară Morgan Stanley, cea mai îndatorată ţară este Marea Britanie. Diagrama care reprezintă datoriile mai multor state însumează însă toate datoriile, şi nu doar datoriile suverane. Eşalonarea sumelor Marii Britanii se datorează în mare măsură dimensiunilor sectorului său financiar, scrie Business Insider. Analiştii mai spun că toate datoriile din sectorul financiar sunt într-o anumită măsură datorie publică din moment ce guvernele vor trebui să contribuie la salvarea sectoarelor financiare în caz de nevoie. Acest lucru a tras în jos Islanda şi Irlanda.

OMV începe să vândă benzinării. Petrom, curtată de ruşi

Pe piaţa petrolieră din centrul şi estul Europei se fac mutări importante în această perioadă. Austriecii de la OMV au anunţat ieri că scot la vânzare staţiile din Croaţia şi Bosnia, 91 în total, şi că se retrag de tot de pe aceste pieţe. Aceasta după ce, la finele lunii trecute, divizia turcă a OMV, Petrol Ofisi, a vândut 52% dintr-o companie de profil din Cipru. La nivelul întregului grup, OMV şi-a planificat să devină o companie cu preponderenţă producătoare de ţiţei şi gaze şi să fie mai puţin una care vinde carburanţi, cum a fost până acum. Astfel, OMV vrea să renunţe la benzinării şi la active de rafinare în valoare de un miliard de euro până în 2014. OMV face aceste mutări într-o perioadă în care o altă companie petrolieră din regiune duce o campanie puternică de extindere. Sârbii de la NIS, compania petrolieră de stat cumpărată anii trecuţi de Gazprom Neft, ramura petrolieră a gigantului rus, vor să achiziţioneze benzinării în toată regiunea balcanică.

Europa devine germanofobă. Berlinul, acuzat de extinderea crizei şi de instaurare a unui "al patrulea Reich"

Resentimentele faţă de germani cresc pe zi ce trece în Franţa, Marea Britanie, Grecia. Chiar şi presa franceză are îndoieli că Germania nu vrea să guverneze singură Europa. Nu doar în Franţa politica adoptată de cancelarul Angela Merkel suscită sentimente anti-germane. Şi la Londra, şi la Atena, politicienii şi mass-media denunţă crearea "celui de-al patrulea Reich". În Marea Britanie, politica europeană a cabinetului german este criticată virulent. Premierul David Cameron se opune celor mai multe dintre proiectele iniţiate pe plan european de Germania, în tandem cu Franţa : contribuţia la FESF, taxa pe tranzacţii, controlul bugetului. Faptul că Berlinul nu permite Băncii Centrale Europene să intervină şi să cumpere masiv obligaţiuni ale statelor cu probleme este criticat şi el în mai toate capitalele europene, mai făţiş sau mai voalat.

Iranul se pregăteşte de război

Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic, au început să dispună rachetele şi fac antrenamente pentru a riposta în caz de atac. Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jaafari, ar fi trimis o serie de ordine în care solicită creşterea capacităţii operaţionale a unităţilor, în aşteptarea unor " raiduri şi atacuri din exterior". Serviciile de informaţii occidentale, citate de cotidianul "The Telegraf", susţin că republica islamică a conceput deja planuri pentru dispersarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, a explozibililor, artileriei şi pentru amplasarea unor unităţi ale gardienilor în poziţii defensive importante.

CURENTUL

România va putea exporta din nou carne de porc pe piaţa comunitară

România va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2012, decizia fiind aprobată marţi în unanimitate de statele membre, a anunţat ieri preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. Potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, potenţialul de export al României s-ar putea ridica, într-o primă etapă, la cel puţin 100.000 de tone carne de porc.

Patronii vor primi 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic

Angajatorii primesc 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic angajat pe o perioadă de maximum trei ani, pentru care trebuie să asigure pregătirea teoretică şi practică şi să plătească evaluarea la obţinerea atestatului în noua ocupaţie, potrivit unei hotărâri de Guvern. Executivul a aprobat, ieri, Hotărârea pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind ucenicia la locul de muncă, angajatorii putând să primească 300 de lei lunar şi fiind obligaţi să suporte costurile de evaluare ale angajatului.

Vadim calcă apăsat pe urmele lui Severin

După cazul Severin care este anchetat în dosarul mitei primite de la o aşa-zisă firmă de lobby, în realitate reporteri britanici, şi eurodeputatul Vadim Tudor pare tot mai aproape de un scandal de proporţii similare. Cu diferenţa că acum nu-l mai poate acuza pe Traian Băsescu pentru presupusele sale hoţii. După etapa iniţială a cercetărilor, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a trecut la o nouă fază în cadrul cercetării europarlamentarului Vadim Tudor şi a deschis o nouă investigaţie împotriva acestuia, au declarat surse de la Bruxelles. Cezar Cătălin Marin, un fost angajat al lui Vadim l-a acuzat pe eurodeputat că nu l-a plătit pentru munca depusă la cabinetul său. Vadim este acuzat de fostul angajat că salariul său de circa 40.000 de euro ar fi fost încasat de "Tribun".

CURIERUL NATIONAL

Constructorilor le este frică să mai emită facturi

Din cauza crizei, multe firme se feresc să mai factureze de frica faptului că vor plăti TVA fără să încaseze apoi banii. Cristian Erbaşu: Acum doi-trei ani, firmele aveau capacitatea să suporte arieratele, dar acum nu mai pot rezista. FPSC: Fondurile alocate investiţiilor prevăzute în bugetul de stat pentru anul viitor sunt insuficiente. Criza financiară, care a afectat grav sectorul construcţiilor în ultimii trei ani, a determinat multe firme să nu mai emită facturi, pentru a reduce cât mai mult cheltuielile. Potrivit reprezentanţilor din domeniu, cea mai mare problemă cu care se confruntă în momentul de faţă sectorul construcţiilor este decapitalizarea în care se află firmele de construcţii, reprezentată în primul rând de lipsa contractelor şi de existenţa arieratelor.

Sarkozy şi Merkel şi-au definitivat propunerile anticriză

La capătul unei serii de întâlniri bilaterale, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel au reuşit luni să definitiveze un acord privind metodele de atingere a obiectivului principal - întărirea guvernării zonei euro şi ieşirea din criza datoriilor, cu impact asupra întregii UE. Documentul urmează a fi supus dezbaterii summitului european din 8-9 decembrie, la Bruxelles. În setul de propuneri şi în declaraţiile la conferinţa de presă comună nu a apărut nimic deosebit faţă de poziţiile exprimate anterior cu privire la modificarea tratatelor europene, la "regula de aur" antideficit, cu privire la perenizarea reuniunilor la nivel de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor zonei euro, la instituirea unor reguli bugetare severe însoţite de sancţiuni automate, sau cu privire la euro-obligaţiuni, la rolul FESF, al BCE.

EVENIMENTUL ZILEI

Managerul care a îngropat Oltchim, judecat de AGA

Acţionarii combinatului din Râmnicu Vâlcea hotărăsc astăzi dacă îl vor înlătura de la conducere pe directorul care l-a condus de la "Perla petrochimiei" la "Cenuşăreasa economiei". Adunarea Generală Ordinară a acţionarilor Olt­chim votează astăzi dacă îl va revoca pe Con­stantin Roibu şi din funcţia de director general, după ce l-a înlăturat din cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Sub conducerea acestuia, combinatul Oltchim, altădată "perla petrochimiei româneşti", a ajuns într-o situaţie dramatică, aproape fără ieşire. Principalul motiv menţionat pentru care "Roibu-împărat" trebuie să părăsească jilţul de director general este deteriorarea continuă a situaţiei combinatului. Acesta înregistra, pe 30 iunie 2011, datorii totale de aproape 2,45 miliarde de lei, dintre care 153,97 milioane de lei sunt din acest an.

Euro nu pică! Doar se reinventează

Liderii UE vor un nou tratat pentru a putea exclude din zona unică membrii slabi, spun sursele. Dar contractul are nevoie de multe îmbunătăţiri. Tocmai când cei doi lideri europeni, "cuplul Merkozy", credeau că au liniştit pieţele anunţând că vor impune reguli stricte ţărilor care se abat de acum încolo de la cerinţele tratatului UE, agenţia de rating Standard&Poor's le-a dat lovitura de graţie. Germania, statul care era considerat garantul funcţionării Uniunii Europene, a fost pusă sub perspectivă negativă, alături de majoritatea statelor din zona euro. În replică, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a anunţat că noul summit de criză, care va avea loc joi şi vineri, va veni cu propuneri radicale de schimbare a tratatului european.Fără a da detalii.

Românii care au băgat spaima în hoţii din Paris

Un detaşament de poliţiştii români specializaţi în combaterea infracţiunilor judiciare şi de crimă organizată, au băgat spaima în hoţii din Paris. Pentru prima oară în ultimii patru ani, au scăzut infracţiunile comise de conaţionalii noştrii. În doar zece zile, oamenii legii de pe plaiuri mioritice au, deja, 250 de semnalări raportate care i-a ajutat pe francezi la rezolvarea unor infracţiuni. Cei 25 de poliţişti români, detaşaţi la cererea autorităţilor franceze pentru perioada sărbătorilor de iarnă, au experienţă în domeniul activităţii poliţieneşti de prevenire şi combatere a criminalităţii şi sunt cunoscători ai limbii franceze. Aceştia au ajuns la Paris "înarmaţi" cu un bagaj de cunoştinţe despre românii care fură sau comit fapte ce intră în sfera crimei organizate.

JURNALUL NATIONAL

BP: preţurile mari ale ţiţeiului vor deraia creşterea economică

Uitaţi de criza datoriilor din Europa, altul este pericolul pentru economia mondială: petrolul. Sau mai exact preţul său mare de pe bursele mondiale, rămas la niveluri ridicate în ciuda problemelor din zona euro. Recuperarea economică fragilă ar putea fi ameninţată de preţurile mari ale barilului de petrol, în special în SUA, a declarat Bob Dudley, şeful gigantului British Petroleum. În ciuda ameninţării unei scăderi economice bruşte din cauza crizei datoriilor din Europa, preţul ţiţeiului Brent a rămas la niveluri de peste 100 de dolari barilul pentru cea mai mare parte a anului 2011, în principal din cauza unei cereri puternice din Asia şi a instabilităţii din statele producătoare.

Mania cumpărăturilor online a sucit şi minţile românilor: o treime dintre utilizatorii de internet de la oraş fac deja achiziţii. Vezi ce se caută pe net

Aproape 30% dintre utilizatorii de Internet din mediul urban au făcut cumpărături online în ultimul an, iar tinerii în vârstă de 18-24 de ani rămân printre cei mai importanţi cumpărători prin acest mijloc, potrivit unui studiu al GfK România. Cercetarea arată că un sfert dintre cei care cumpără de pe internet fac asta cel puţin o dată pe lună. De pe Internet, locuitorii din mediul urban comandă în special produse electronice, electrocasnice, telefoane (44%), îmbrăcăminte şi accesorii vestimentare (28%), dar şi produse de îngrijire personală (22%) sau cărţi, CD-uri, DVD-uri (22%).

BRD a luat premiul "cea mai bună bancă din România"

BRD - Groupe Société Générale a primit, pentru a şasea oară consecutiv, din partea revistei 'The Banker', titlul de 'Cea mai bună bancă din România' în anul 2011, informează un comunicat al băncii. Premiul atribuit de revista britanică este cel de-al doilea obţinut de BRD în acest an de la o publicaţie internaţională, după câştigarea titlului 'Banca anului 2011 în România' din partea revistei americane 'Global Finance'. Între criteriile care au contat în desemnarea celor mai bune bănci din zonă se numără capacitatea de adaptare la mediu, profitabilitatea, calitatea parteneriatelor strategice cu clienţii, competitivitatea şi caracterul inovativ al ofertei comerciale. Premiile 'The Banker' recompensează instituţiile financiare cele mai performante şi cele mai bune bănci din peste 100 de ţări.

Bursă de peşte la Tulcea

Pescarii profesionişti şi asociaţiile de pescari din zona Deltei şi a Mării Negre vor fi obligate să vândă peştele la o bursă care va fi construită la Tulcea, cu o investiţie de 77 mili­oane de lei, finanţare asigurată din fonduri nerambursabile alocate prin Fondul European pentru Pescuit şi de la buget. Proiectul reprezintă prima investiţie de acest tip din România în sectorul piscicol şi a fost aprobat în şedinţa de ieri a Guvernului. Bursa va avea 14 puncte de colectare. Preşedintele ANPA, Sorin Mănăilă, a prezentat Mediafax acest proiect la începutul lunii noiembrie, spunând că anual se pescuiesc în Delta Dunării circa 5.000 de tone de peşte. Cea mai mare bursă de peşte din lume este la Tokyo, cu vânzări zilnice de circa 2.000 de tone.

NATIONAL

USL strange 5,2 milioane de semnaturi pentru suspendarea lui Basescu!

Victor Ponta a declarat ca USL doreste sa stranga 5,2 milioane de semnaturi pentru sustinerea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu, adica numarul de voturi pe care acesta le-a obtinut la turul al doilea al alegerilor din 2009. Ponta a spus ca pentru USL "un obiectiv mai ambitios" decat voturile din Parlament pentru eventuala cerere de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu este obtinerea de semnaturi de la populatie.

Blaga le da pesedistilor prima palma dupa ceafa

Actiunile "subversive si extrem de nocive" ale prefectului din Teleorman vor ramane necercetate de parlamentari, a decis conducerea Senatului. Pesedistii in frunte cu Liviu Dragnea, autorul sesizarii indreptate impotriva prefectului Teodor Nitulescu, au primul motiv sa planga dupa Mircea Geoana. Condus acum de pedelistul Vasile Blaga, Biroul permanent al Senatului a respins cererea privind anchetarea "abuzurilor" prefectului teleormanean de catre o comisie parlamentara. Prefect reclamat de Liviu Dragnea, presedintele CJ Teleorman, inca de pe vremea cand Senatul era prezidat de colegul Geoana.

PUTEREA

3.350 lei taxa de parlamentar

Vrei să candidezi pentru Parlament? Chiar dacă eşti o persoană neînregimentată politic? Nimic mai simplu. Tot ce trebuie să faci e să depui o garanţie de 3.350 de lei într-un cont al statului şi să completezi nişte hârtii. Vestea proastă e că dacă n-ai luat cel puţin 20% din voturile valabil exprimate, banii n-o să-i mai vezi niciodată. Un proiect de lege iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor reglementează procedurile de alegere a viitorilor aleşi ai neamului. Adică a viitorilor parlamentari, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene şi consilieri locali sau judeţeni.

România, lider în UE la creştere economică

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în cel de-al treilea trimestru cu 1,8% faţă de trimestrul anterior, cel mai mare avans din UE, a anunţat marţi Eurostat, care a revizuit uşor datele prezentate anterior, când estima o creştere de 1,9%. La nivelul întregului bloc comunitar, economia a avansat cu 0,3% şi cu 0,2% la nivelul zonei euro, faţă de trimestrul precedent. Cinci ţări au înregistrat în T3 o contracţie a economiei faţă de trimestrul anterior, respectiv Danemarca, Cipru, Portugalia, Olanda şi Slovenia, cea mai mare consemnându-se în primele două ţări, de 0,8%. Potrivit Eurostat, economia Franţei a crescut cu 0,4% faţă de trimestrul anterior, cea a Germaniei cu 0,5%, în timp ce economia Spaniei a stagnat.

ROMANIA LIBERA

Două bombe financiare detonate în zona euro într-o singură zi. Standard&Poor's şi Comitetul de la Basel grăbesc o soluţie decisivă pentru moneda unică

Comitetul pentru Supraveghere Bancară de la Basel, care coordonează reglementările bancare pentru 27 de state din întreaga lume, ar putea permite băncilor să ia în calcul mai multe tipuri de obligaţiuni corporatiste, alături de bani lichizi şi titluri de stat, la calcularea ratei de adecvare la standardele de lichiditate pe termen scurt, au declarat pentru Bloomberg două surse apropiate discuţiilor. Decizia ar putea reduce cererea pentru obligaţiuni guvernamentale europene, complicând eforturile de finanţare ale ţărilor de la "periferia" zonei euro.

Orientul Mijlociu. Victoria islamiştilor în Egipt alarmează Tel Avivul. Israelul, în calea tsunami-ului islamist

Liderii israelieni s-au declarat îngrijoraţi de ascensiunea islamismului în ţările arabe, după rezultatele primului tur al legislativelor din Egipt, şi consideră că fenomenul reprezintă o gravă ameninţare pentru Israel şi pentru întreaga regiune. Mişcările islamiste sunt marii câştigători ai primului tur de scrutin al legislativelor din Egipt, iar Fraţii Musulmani, consideraţi victorioşi încă din sondajele preliminare, sunt talonaţi de salafişti, mai integrişti. Care pot fi consecinţele acestui rezultat în politica internă egipteană şi asupra scenei internaţionale? Victoria salafiştilor din primul tur de scrutin au surprins atât responsabilii israelieni, cât şi restul lumii.

Cum ajunge statul vinovat de prăbuşirea trustului Realitatea

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost pe punctul de a fi scoasă responsabilă de insolvenţa SC Realitatea Media, societatea care deţine licenţa pentru televiziunea Realitatea. Mai concret, ANAF a contestat la Tribunalul Bucureşti raportul întocmit de lichidatorul judiciar al SC Realitatea Media, Rovigo, în legătură cu motivele care au dus la intrarea în insolvenţă a societăţii care deţine televiziunea de ştiri cu acelaşi nume. Asta, după ce Rovigo a precizat în document că Fiscul ar fi "periclitat şi îngreunat activitatea societăţii prin instituirea măsurilor asigurătorii".

ZIARUL FINANCIAR

BNR stă pe telefon cu austriecii să vadă cum vor să restricţioneze creditarea în regiune

Autorităţile de la Viena trebuie să clarifice constrângerile la care vor fi supuse băncile cu capital austriac din România. Supraveghetorii din Banca Naţională au stat ieri în teleconferinţă cu omologii din Austria pentru a discuta intenţiile acestora de a obliga marile bănci austriece Erste, UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen să reducă creditarea în regiune în funcţie de capacitatea subsidiarelor locale de a se autofinanţa, afirmă surse bancare.

Banca-punte ia numele băncii preluate plus iniţialele BP şi poate avea capital de 1 mil. euro

Banca Naţională va avea în curând un arsenal mai puternic de instrumente prin care să poată interveni foarte rapid dacă o bancă se confruntă cu dificultăţi, odată ce Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă care clarifică şi întăreşte puterile băncii centrale. Denumirea băncii-punte care ar putea fi înfiinţată prin decizia BNR pentru preluarea unei bănci private intrate în dificultate va fi formată din numele băncii al cărei bilanţ este transferat urmat de iniţialele "BP", potrivit proiectului de act normativ. Noua instituţie se va constitui ca societate pe acţiuni având ca acţionar unic Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi poate avea un capital social pornind de la echivalentul în lei a numai un milion de euro.

Bancherii încing lupta şi pentru economiile firmelor: dobânzile la euro urcă spre 4% pe an

Bancherii caută să atragă mai multe resurse de la companii şi plătesc dobânzi de până la 4% pe an la depozitele în euro în încercarea de a compensa pierderea sprijinului băncilor-mamă şi scumpirea finanţării externe. Lupta pentru atragerea de depozite s-a concentrat până acum pe segmentul clienţilor individuali, dar băncile locale încearcă acum să-şi lărgească baza de resurse după ce pierderea sprijinului băncilor-mamă le-a prins cu un volum de depozite net inferior creditelor acordate.

Se pregătesc de război? Preşedintele chinez îndeamnă Forţele Navale chineze să fie pregătite de confruntări armate

Preşedintele Hu a îndemnat Forţele Navale să "accelereze modernizarea" şi să "înceapă pregătiri intensive pentru confruntarea militară", pentru a " garanta securitatea naţională şi pacea mondială", raportează agenţia oficială, în timp ce ambiţiile maritime ale Chinei stârnesc preocuparea Statelor Unite. Hu Jintao a făcut aceste declaraţii în faţa membrilor Comisiei Militare Centrale, pe care o conduce, şi în prezenţa potenţialului succesor la conducerea ţării, vicepreşedintele Xi Jinping. Armata chineză anunţase că va efectua la sfârşitul lunii noiembrie manevre navale în "vestul Oceanului Pacific", într-un context de tensiuni accentuate din cauza disputelor teritoriale cu vecinii.

Ceva e putred în Germania: Berlinul ar putea fi nevoit să naţionalizeze integral a doua cea mai mare bancă a ţării

Băncile europene au nevoie urgentă de capital suplimentar pentru a respecta noile reglementări impuse de UE, iar unele ar putea avea probleme în ceea ce priveşte găsirea de sume în valoare de miliarde de euro. În acest mediu ostil, publicaţia germană Der Spiegel scrie că supravieţuirea Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din Germania, este pusă sub semnul întrebării, iar Berlinul ia în considerare ipoteza unei naţionalizări totale a băncii în caz de nevoie. Dacă Martin Blessing, directorul executiv al băncii, şi-ar putea pune o dorinţă cel mai probabil ar cere câteva miliarde de euro, sau ca cineva să îi ia subsidiara cu probleme Eurohypo de pe cap sau ca expunerea băncii faţă de datoriile suverane să dispară pur si simplu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb