REVISTA PRESEI 08.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 mai 2012

ADEVARUL

Victor Ponta, instalat premier cu 62% din voturi

Parlamentul a aprobat învestirea Cabinetului condus de Victor Ponta cu 284 voturi "pentru" din totalul celor 460 de parlamentari, în timp ce 92 au fost "împotrivă" . Guvernul avea nevoie de 231 de voturi. Guvernul a primit voturile parlamentarilor PSD, PNL şi PC, care fac parte din Executiv, dar şi ale celor din UNPR şi grupul minorităţilor care au semnat protocoale de susţinere cu Victor Ponta. PDL şi UDMR au anunţat că votează împotriva guvernului USL. Victor Ponta a anunţat, ieri, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de astăzi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Executiv către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

Ponta a depus jurământul de premier, la Cotroceni. Băsescu a ezitat să dea mâna cu Marga

Cabinetul Ponta a mers la Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa şefului statului. După ceremonie, Ponta a mers la Guvern pentru ceremonia de predare-primire a mandatului. Declaraţiile lui Traian Băsescu după învestirea cabinetului Ponta: - Vă apropiaţi de 322, o cifră celebră care a adus noroc data trecută. Aveţi o misiune grea în condiţiile în care Europa nu este însă stabilă economic, iar recesiunea a apărut în cel puţin 10 state din zona euro. - Mă aştept de la Guvern la o continuare a ceea ce s-a făcut bun în reforma statului. Poate legea Sănătăţii şi chiar cea a reorganizării administrative pot fi promovate până la alegerile din noiembrie.- N-aş vrea să înceapă un proces de restauraţie. În ultimii ani, s-au dat drumul la mai multe legi. Mă aştept la o consolidare a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani.

Ce i-a reproşat Băsescu lui Marga, după depunerea jurământului

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost pus într-o situaţie neplăcută, luni seara, după ce a depus jurământul. Preşedintele statului a ezitat iniţial să dea mâna cu el. Între cei doi a avut loc un scurt dialog. Părea că preşedintele îi reproşează ceva noului ministru de Externe. Într-o intervenţie la postul de ştiri, România Tv, Marga a explicat ce s-a întâmplat. Ministrul de Externe, Andrei Marga a explicat că, după depunerea jurământului, preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat faptul că l-a comparat cu Mussolini la audierile dinaintea validării sale în funcţie. Ministrul a încercat, însă, să-l lămurească pe şeful statului în această privinţă.

Reuters: Soarta fostului Guvern al României reprezintă un avertisment pentru alte state europene

Marile agenţii de presă internaţionale au urmărit subiectul zilei din România şi au scris despre primirea votului de învestitură de către Cabinetul Victor Ponta. Iată ce au remarcat agenţiile. "Soarta pe care a avut-o fostul Guvern al României, după adoptarea măsurilor de austeritate, reprezintă un avertisment pentru alte state europene care au redus deficitul atrăgându-şi nemulţumirea alegătorilor", comentează Reuters. "Deşi noul prim-ministru, Victor Ponta, în vârstă de 39 de ani spune că va respecta condiţiile acordului cu creditorii internaţionali, investitorii sunt înca îngrijoraţi în legătură cu propunerile sale de relaxare a austerităţii prin restabilirea nivelului salariilor bugetarilor. Reprezentanţii Guvernului spun că mărirea salariilor bugetarilor nu trebuie să aibă un impact asupra sistemului financiar al României, scrie agenţia Reuters.

Haos à la grecque

Partidele care promovează austeritatea au fost sancţionate dur la legislativele de duminică. Extremiştii, care au obţinut scoruri-record, sărbătoresc victoria, iar negocierile pentru noul guvern se anunţă complicate. Austeritatea din ultimii ani i-a înfuriat la culme pe greci, aşa că, la alegerile legislative de la 6 mai, aceştia au ignorat riscul ieşirii ţării lor din zona euro şi au sancţionat dur principalele două partide care susţin măsurile de austeritate. Noua Democraţie (dreapta) şi PASOK (stânga), partidele care au dominat scena politică din Grecia mai multe decenii, au obţinut împreună doar 32,03% din voturi. Noua Democraţie (ND) a întrunit 18,85% din sufragii, situându-se pe primul loc, iar socialiştii, pe locul al treilea, cu 13,18%.

"A sunat ceasul fricii"

Peisajul politic din Grecia este tulburat şi de intrarea neonaziştilor în Parlament cu un scor-record de 6,9%. Liderul grupării neonaziste Chryssi Avghi (Zori de Aur), Nikos Mihaloliakos, a declarat că "a sunat ceasul fricii pentru trădătorii patriei". "Venim!", a strigat el într-o conferinţă de presă, înconjurat de câţiva tineri raşi pe cap. Circa 200 de simpatizanţi erau adunaţi în sală, în timp ce alţii sărbătoreau victoria afară, aruncând cu petarde. Numit "Führerul" de către presa greacă, Mihaloliakos (55 de ani) a declarat că formaţiunea sa va lupta împotriva "cămătarilor mondiali".

Deutsche Bank: Pieţele globale se prăbuşesc din cauza alegerilor din Grecia

Bursele au început săptămâna pe roşu, cursul euro este în cădere liberă, contractele futures pe piaţa americană scad din valoare, dolarul australian a atins valoarea minimă în acest an iar preţul petrolului a scăzut sub 97 dolari barilul. Iar principalul vinovat pentru această situaţie este, din nou, Grecia. În cadrul unei note către clienţi, Georgios Saravelos, analist Deutsche Bank, consideră că rezultatul alegerilor din Grecia reprezintă "o surpriză negativă semnificativă pentru pieţe". Conform notei citate de portalul de ştiri Business Insider, faptul că principalele două partide pro-austeritate au primit doar 32% din sufragii şi că majoritatea voturilor vor fi "anti-program" (contra condiţiilor impuse în cadrul programelor de salvare), pune sub semnul întrebării viitorul actualului acord între Grecia şi instituţiile financiare internaţionale.

Buffett are încredere în băncile americane

Miliardarul, care a plasat 19 miliarde de dolari în instituţiile financiare din SUA, susţine că băncile americane sunt într-o stare bună şi că au lichidităţi care "le ies pe urechi". Americanul Warren Buffett, cu o avere estimată la 44 de miliarde de dolari de publicaţia "Forbes", este încrezător în sistemul bancar din Statele Unite ale Americii. El susţine că băncile americane dispun de lichidităţi ample, se află într-o stare bună şi constituie o clasă aparte faţă de cele europene. "Aş pune băncile europene şi cele americane în două categorii diferite. Sistemul financiar american se află într-o stare bună. Sistemul financiar european se sufoca acum câteva luni, înainte să primească sprijin de la Banca Centrală Europeană (BCE)", a spus Buffett, supranumit şi "Oracolul din Omaha", potrivit Bloomberg.

CURENTUL

Ministru în guvernul Ponta - acuzat de atentat la Securitatea Naţională

Lucian Isar, noul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei, este incompatibil cu o asemenea demnitate publică după ce, conform informaţiilor apărute în presa de specialitate, el este unul dintre cei care au pus la cale atacul speculativ asupra leului din octombrie 2008, motiv pentru care guvernatorul BNR Mugur Isărescu a cerut atunci eliminarea sa din sistemul bancar românesc. În aceste condiţii, cum este posibil ca el, care, prin implicaţiile gestului de care a fost acuzat, a atentat la securitatea naţională a României, să fie numit ministru şi să capete acces la informaţii de primă mână din interiorul guvernului român pe care, indiferent de cine a fost condus atunci, a încercat să-l destabilizeze cu aproape patru ani în urmă?

Magistraţii corupţi rămân fără pensiile speciale de mii de euro

Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri ca pensionările speciale să fie amânate până când instanţele iau decizii definitive. Până acum, magistraţii puteau ieşi oricând la pensie, cu venituri exorbitante. "Cel care este suspectat sau cel care a comis o faptă de corupţie nu trebuie să primească o astfel de pensie. Nu văd care este problema dacă noi amânăm şi suspendăm acest lucru", a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României. Unul dintre magistraţii care vor beneficia de noul tratament este procurorul Sterian Guli. Condamnat în primă fază la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea unui concurs de promovare, magistratul şi-a depus dosarul de pensionare şi urma să aibă un venit lunar de peste 9200 de lei.

CURIERUL NATIONAL

Revenire grandioasă la Kremlin: Putin preia din nou frâiele Rusiei

Liderul rus Vladimir Putin a revenit ieri la Kremlin, pentru un al treilea mandat prezidenţial. Putin: Astăzi intrăm într-o nouă etapă a dezvoltării naţionale. Trebuie să rezolvăm sarcini de o amploare nouă. Ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei a avut loc ieri la Kremlin, în jurul orei 7.30 GMT (10.30, ora României), eveniment care marchează începerea celui de-al treilea mandat la conducerea statului. Preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut să promită Rusiei o nouă etapă a dezvoltării sale, apreciind, în cadrul ceremoniei de învestire în funcţie, că mandatul său de şase ani va determina destinul ţării "pentru decenii".

Chiţoiu spune că a găsit soluţia pentru taxarea marilor petrolişti

Redevenţele la petrol şi gaze sunt prea mici, iar noul Guvern ar putea introduce un impozit pe veniturile excepţionale ale companiilor din domeniu, a declarat Daniel Chiţoiu, care a primit ieri votul comisiilor de specialitate din Parlament pentru funcţia de ministru al Economiei, informează Mediafax. "Avem domenii în care aceste taxe sunt prea mari, iar în altele nu au mai fost majorate de zece ani. (...) Dacă OMV Petrom va fi de acord, putem să le majorăm înainte de 2014, dacă nu putem să ne gândim la un impozit pe venituri excepţionale", a afirmat Chiţoiu. Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a Petrom şi nu pot fi modificate până în 2014.

ArcelorMittal Galaţi nu are de la cine să cumpere energie

Combinatul nu a lansat noi oferte pe bursa OPCOM pentru că lipsesc vânzătorii. Bruno Ribo: Avem nevoie de contracte stabile, nu pentru Ziua Următoare. ArcelorMittal Galaţi nu a lansat o a doua ofertă pentru achiziţionarea de energie pe bursa de energie OPCOM pentru că nu au existat semnale că această operaţiune ar avea succes, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, combinatul siderurgic se află în continuare într-o situaţie dificilă, fiind nevoit să cumpere energie de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, fapt care afectează sustenabilitatea unităţii siderurgice de la Galaţi. Compania a încercat în luna martie să cumpere din piaţa OPCOM o cantitate de energie pentru doi ani.

Cât de avantajoasă este România pentru expaţi?

Deloitte: România rămâne atractivă pentru expaţii care se stabilesc aici, atât din perspectiva impozitării, cât şi a costului cu traiul zilnic. Consulteam: Dacă ne comparăm cu Dubai, ţara noastră nu este avantajoasă, însă faţă de alte state din Europa, România este mai atractivă. ABC Human Capital: Top managerii vin cu pachete salariale, care sunt mult mai mari decât dacă pe acelaşi post s-ar angaja un român.

PNDI va viza reabilitarea termică a locuinţelor şi modernizarea centrelor istorice

Programele aflate în derulare prin PNDI vor fi închise în iunie, în urma negocierilor cu FMI, urmând ca MDRT să propună din iulie, pentru acest program, proiecte precum reabilitarea termică a locuinţelor sau reabilitarea centrelor istorice, a declarat ministrul desemnat de resort, Eduard Hellvig.

Băncile centrale trebuie să facă un pas înapoi

Mohamed El-Erian, şef executiv la PIMCO, fond cu cele mai mari expuneri pe pieţele de bonduri, spune că băncile centrale ar trebui să revizuiască politica intervenţionistă din ultimii ani. Eficienţa strategiilor neconvenţionale s-a redus şi beneficiile acestora nu justifică riscurile şi costurile. Nu este exclus ca băncile centrale să fi construit un pod către nicăieri, iar economia globală să nu poată evita recesiunea şi deflaţia dezordonată a creditului. Băncile centrale au reuşit să împiedice adâncirea economiei globale într-o depresiune de tipul celei din 1929-1933, precum şi o distrugere dezordonată a creditului, graţie unor instrumente neobişnuite de politică monetară, însă acum poate că este timpul abandonării acestora, consideră Mohamed El-Erian, CEO la PIMCO, companie financiară care are în administrare peste 1.000 miliarde dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu, către Guvernul Ponta: "Aţi obţinut 284 de voturi. Vă apropiaţi de cifra de 322, care v-a purtat noroc data trecută"

Miniştrii Cabinetului Victor Ponta au depus aseară, la Cotroceni, jurământul de învestire. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea Guvernului în componenţa validată de Parlament. Printre invitaţii care au participat la ceremonie s-au aflat mama lui Victor Ponta, soţia, Daciana Sârbu, socrul său, Ilie Sârbu, Crin Antonescu. Primul care a depus jurământul a fost premierul Victor Ponta, care a fost urmat de ceilalţi membri ai Cabinetului. După depunerea jurământului de către fiecare ministru, Traian Băsescu în timp ce dădea mâna cu demnitarul respectiv ministru, îi adresa câteva cuvinte sau chiar avea un schimb de replici. Cu Florin Georgescu, ministrul de Finanţe a avut cea mai lungă discuţie. Cu Ioan Rus schimbul de cuvinte a fost unul cordial.

Lăzăroiu îl acuză pe Marga de colaborare cu Securitatea

Ministrul de Externe neagă orice legătură cu Departamentul Securităţii Statului şi cu numele său de cod "Andrei Mureşan". Sebastian Lăzăroiu a scris pe Facebook despre Andrei Marga: "Am auzit că a avut un prieten imaginar în perioada comunistă, un alter ego, Andrei Mureşan" sugerând că acesta ar fi fost colaborator al Securităţii şi că numele lui conspirativ ar fi fost "Andrei Mureşan". Într-un interviu pe această temă, luat de reporterii Hotnews.ro, în cadrul Discuţiei de Luni, Sebastian Lăzăroiu a mai declarat: "Am auzit, ştiţi cum e, în târg lumea vorbeşte. Poate am fost dezinformat. Am îndolieli însă că am fost dezinformat".

Benzinăriile lui Niculae ar putea vinde benzină cu 10%-15% mai ieftin decât piaţa

Omul de afaceri Ioan Niculae a deschis la intrarea în Zimnicea prima benzinărie dintr-o reţea proprie care ar putea ajunge la peste 80 de benzinării la nivel naţional. Viitorul lanţ de benzinării ar trebui să utilizeze în viitor bioetanol din producţie proprie. Majorarea procentului de bioetanol, prin lege, ar permite omului de afaceri vânzarea litrului de benzină cu circa 10%-15 mai puţin decât restul pieţei. "Sper că noul guvern va alinia legislaţia românească la cea europeană şi va permite majorarea procentului de bioetanol în concentraţia de benzină şi nu va mai accepta schimbări de legislaţie peste noapte pentru a face jocuri de interese ale lui X şi Y.

Vă amintiţi proiectul de suflet al lui Putin? Va fi refăcut noul URSS

Evocând unele din proiectele ambiţioase ale premierului rus în acest sens, experţii subliniau anul trecut, în primul rând, intenţia făcută publică de Putin în luna iulie 2011 cu privire la crearea unei Uniuni economice euroasiatice până în 2013, cu perspectiva de a începe în viitor discuţiile privind comerţul liber cu UE. O serie de agenţii de presă şi instituţii media au arătat ieri, în ziua numirii în funcţia de preşedinte, că unul dintre principalele proiecte de care Putin se va ocupa este Uniunea Economică. Preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului au semnat pe data de 18 noiembrie a anului trecut, la Moscova, un tratat privind înfiinţarea Comisiei economice eurasiatice, un prim pas spre crearea Uniunii Eurasiatice, proces integraţionist iniţiat de actualul premier rus Vladimir Putin şi care ar urma să fie finalizat până în 2015.

JURNALUL NATIONAL

De la regii şoselelor la baronii vagoanelor. Topul contractelor cu statul pe timp de criză

După ce apocalipsa financiară a lovit planeta în 2008, toate guvernele care s-au succedat în România au propovăduit investiţiile drept modalitatea prin care ţara noastră va ieşi din criză. Aşa s-au constituit programe ambiţioase atât la Ministerul Transporturilor, cât şi la cel al Dezvoltării, dar şi la alte instituţii ale statului, precum consiliile judeţene. Deşi în practică aceste investiţii nu se văd, de pe urma lor au beneficiat cel mai mult "regii asfaltului" şi o serie de companii de construcţii. Alţi beneficiarii sunt "baronii vagoanelor" şi o serie de multinaţionale. Potrivit unui clasament alcătuit de Institutul de Politici Publice (IPP) pe baza informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), primele 50 de companii au câştigat aproape 20.000 de contracte, în valoare totală de 6 miliarde de euro în anii 2009-2010. În fapt, suma anuală cheltuită pe achiziţii prin e-licitaţie.ro este de 10 miliarde de euro anual.

Pe cine ai sunat, cui i-ai dat mail? România - presată să adopte Legea "Big Brother"

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că România riscă amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu va adopta cât mai repede legea privind retenţia datelor, cunoscută şi ca legea "Big Brother", pentru care este deschisă procedură de infringement împotriva ţării noastre. După adoptarea legii, furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi de internet vor fi obligaţi să stocheze datele de trafic ale tuturor clienţilor, dar nu şi conţinutul convorbirilor, pentru un an de zile, care să fie trimise la cererea autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale.

Ponta, după întâlnirea cu FMI: Florin Georgescu a negociat extensia deficitului cu 0,35%, la 2,25%

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, la finalul discuţiilor din Parlament cu delegaţia FMI, BM şi CE, că Florin Georgescu a negociat, pentru deficit, "o extensie de 0,35% din PIB". "S-a negociat de către domnul Florin Georgescu o extensie de 0,35% din PIB, absolut suficientă pentru a acoperi proiectele absolut esenţiale", a explicat premierul desemnat. Întrebat despre noua ţintă, de 2,25%, Ponta a replicat că este mult sub 3%. "Oricum mult sub 3%, acea limită de 3% de pe ESA nu va fi în niciun ca şi în nicio variantă depăşită", a asigurat Ponta. Ponta şi Florin Georgescu, nominalizat pentru portofoliul Finanţelor, s-au întâlnit, în această dimineaţă, cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.

Drumurile nu vor mai fi reabilitate prin PNDI. Programul va viza din iulie reabilitarea termică a locuinţelor şi modernizarea centrelor istorice

Programele aflate în derulare prin PNDI vor fi închise în iunie, în urma negocierilor cu FMI, urmând ca MDRT să propună din iulie, pentru acest program, proiecte precum reabilitarea termică a locuinţelor sau reabilitarea centrelor istorice, a declarat ministrul desemnat de resort, Eduard Hellvig. "În urma negocierilor avute cu FMI şi cu organismele financiare despre Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), s-a luat decizia ca până la sfârşitul lunii iunie 2012 proiectele aflate în derulare să fie încheiate. Motivarea pentru care practic proiectul este închis din perspectiva organismelor financiare internaţionale este că proiectul nu răspunde unei priorităţi strategice a României de dezvoltare regională", a spus Hellvig, audiat de comisiile parlamentare reunite.

NATIONAL

A pus o "bomba" pe National Arena!

Peste 7.000 de politisti, jandarmi si agenti BGS vor pazi stadionul National Arena, unde se va disputa maine finala Europa League. Cei mai ingrijorati sunt insa specialistii antitero, care sunt pregatiti pentru un atac din partea gruparii extremiste ETA, care-si are "barlogul" in zona din care vine echipa Athletic Bilbao. Un reporter de la "National" a reusit sa sparga sistemul de securitate si s-a plimbat ieri cu o "bomba" in rucsac prin stadion, avand la dispozitie 20 de minute ca sa plaseze dispozitivul artizanal.

Scandal la Interne: Ioan Rus, acuzat de tradare

Dupa trei ani in care au suportat atacurile la baioneta ale valurilor de noi sefi care s-au perindat la conducerea Ministerului de Interne, generalii care sunt recunoscuti drept "vechea garda" pesedista au probleme in a prelua puterea. Culmea este insa ca "piedica" nu le-a fost pusa de oamenii loiali "Buldogului" Vasile Blaga sau a celor ajunsi pe functii pe vremea "igasizarii", ci de chiar ministrul numit de PSD. Pentru ca, din informatiile intrate in posesia National, Ioan Rus le-a spus raspicat celor care deja ii prezentasera noua organigrama de conducere ca nu va face schimbari majore la varful Politiei Romane.

Tarom se privatizeaza, CFR Marfa mai sta "o tura"

Compania Tarom va fi vanduta in totalitate, cel putin aceasta este propunerea ministrului desemnat al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, care vrea insa pastrarea CFR Marfa in "ograda" statului. Potrivit autoritatilor, Tarom trebuie privatizata integral, nu prin vanzarea de pachete minoritare. Cat priveste CFR Marfa, aceasta nu este prea atractiva acum si ramane de vazut daca si cand se va privatiza.

PUTEREA

Tabără şi-a bătut joc de 9 milioane de euro

După ce în luna decembrie 2011 a trimis în şomaj aproape 3.500 de angajaţi prin reorganizarea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi a plătit salarii compensatorii de aproape 9 milioane de euro, Ministerul Agriculturii se pregăteşte să reangajeze aproape 1.000 de oameni. "Haosul" reangajărilor în noua Agenţie a fost cauzat de fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabără, care a preferat ca pentru cea mai mare parte a activităţilor legate de pază, în ultimele cinci luni, să fie efectuate de firme private.

Peste un miliard de euro pentru metroul de Otopeni

Metrorex a lansat un anunţ de intenţie referitor la construirea magistralei M6 de metrou, care ar urma să lege 1 Mai de Aeroportul "Henri Coandă" din Otopeni. Conform anunţului publicat pe site-ul guvernamental de licitaţii, este vorba de 16 kilometri de metrou pe fir dublu, mai exact de 14 staţii. Pentru suma de 1.050.000.000 euro, plus TVA, Metrorex vrea să contracteze lucrări de structură staţii, galerii, tunele, accese. Lucrările vor fi finanţate din credit extern (garantat de stat) şi alocaţie de la bugetul de stat. Procedurile de adjudecare vor începe în luna septembrie a acestui an, iar durata lucrărilor va fi de 60 de luni. O parte din costurile de execuţie a lucrărilor pe magistrala 6 de metrou vor fi asigurate din creditul de aproximativ 320 milioane euro pe care Guvernul României l-a luat în urmă cu un an de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA).

Energia are nevoie de 30 miliarde de euro

Kari Nyman, expert senior pe probleme de energie al Băncii Mondiale, acuză investitorii străini din România de lipsă de curaj pentru că nu alocă sumele necesare pentru retehnologizare şi modernizare. Totodată, Eric Stab, membru al consiliului director al Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi preşedintele Grupului de lucru pe teme de energie, a declarat că dependenţa României de importurile de petrol şi gaze va creşte în absenţa investiţiilor. "Încercaţi să vă convingeţi board-urile să vină aici. Investiţi, nu doar vă plângeţi. Voi sunteţi < băieţii mari >, aşa că găsiţi-vă curajul şi investiţi mai mult. România nu mai poate aştepta mult după investiţiile voastre", a declarat Nyman.

Statul român, acţionar "uitat" la bănci CAER

Statul român este încă acţionar în băncile internaţionale înfiinţate în perioada comunistă cu scopul cooperării între statele Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER). Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE), înfiinţată în 1963, a fost creată cu scopul de a acţiona ca bancă de clearing pentru tranzacţiile internaţionale dintre statele CAER şi pentru a susţine tranziţia către rubla transferabilă ca etalon monetar în aceste state. Ulterior, s-a creat Banca Internaţională de Investiţii, în scopul finanţării investiţiilor comune ale statelor membre. CAER se dorea a fi la vremea aceea un corespondent comunist al Comunităţii Economice Europene, predecesorul Uniunii Europene, iar rubla transferabilă trebuia să devină ceea ce este moneda euro în prezent. Misiunea acestor bănci a eşuat, însă ele au fost ţinute în viaţă şi după prăbuşirea CAER.

ROMANIA LIBERA

USL schimbă macazul şi inaugurează axa Bucureşti-Moscova-Beijing

Traian Băsescu, promotorul unei politici externe care s-a bazat în ultimii opt ani pe axa Bucureşti-Washington, se află pentru prima dată faţă în faţă cu un ministru de Externe, Andrei Marga, care-şi asumă o nouă axă: Bucureşti-Moscova-Beijing. Declaraţiile noului ministru de Externe arată că politica externă a USL se sprijină pe o altfel de filozofie privind relaţiile internaţionale, pornind de la admiraţia pe care o are Andrei Marga faţă de Vladimir Putin şi luând în calcul priorităţile acestuia: Rusia şi China. Este prima declaraţie de război a USL faţă de Traian Băsescu şi în viitor principalul motiv de divergenţă între preşedinte şi noua majoritate.

Traficul cu arme din spatele embargoului

State aflate sub embargo cheltuie miliarde pentru achiziţionarea ilegală de arme. În ultimul deceniu, peste 2,2 miliarde de dolari în arme şi muniţii au fost exportate spre ţări supuse unor astfel de sancţiuni. În iulie, la ONU urmează să fie negociat un tratat internaţional privind comerţul cu arme clasice. Cifrele conţinute în noul raport al organizaţiei umanitare Oxfam intitulat "Arta detaliului" demonstrează în ce măsură statele au încălcat flagrant 26 de embargouri internaţionale în vigoare în ultimul deceniu, embargouri decretate de ONU sau organizaţii regionale. Şi, în pofida acestor sancţiuni, mai multe ţări au reuşit să cumpere un arsenal considerabil. Raportul citează în special Birmania (600 milioane dolari între 2.000 şi 2010), Iranul (574 milioane între 2007 şi 2010) şi Republica Democratică Congo (124 milioane între 2000 şi 2002).

Chilipiruri imobiliare. Preţurile apartamentelor au ajuns la nivelul anului 2004. De ce nu cumpără nimeni

Statistica spune că ne aflăm în cel mai bun an pentru achiziţia unui apartament din 2004 încoace. Nesiguranţa locului de muncă, teama oamenilor că nu vor putea returna un credit - argumente emoţionale - îi opreşte să achiziţioneze aceste "chilipiruri imobiliare." Unul dintre barometrele care arată cu mare acurateţe care este momentul oportun pentru o investiţie imobiliară îl reprezintă raportul dintre preţul cerut de vânzători şi salariul mediu net din respectiva ţară. Specialiştii susţin că cu cât acest raport este mai mic cu atât momentul pentru achiziţia unui imobil este mai prielnic.

ZIARUL FINANCIAR

Grecia a căzut. Bursele europene au alunecat şi ele, dar până la urmă s-au ţinut bine. Guvernul Ponta îşi începe mandatul odată cu reinflamarea tensiunilor pe pieţe

Alegerile din Franţa şi Grecia reînvie temerile privind ruperea zonei euro, cu impact periculos pentru finanţarea României. Cabinetul Victor Ponta, al cărui mandat principal este organizarea alegerilor locale şi parlamentare, urma să primească aseară votul Legislativului într-un context european în care tensiunile au revenit pe pieţe din cauza temerii ca programul de austeritate convenit prin Pactul fiscal să fie şubrezit de victoria socialistului François Hollande la prezidenţialele din Franţa. Schimbările generate în Grecia de alegerile de duminică, prin care a fost dărâmată majoritatea parlamentară care susţinea reformele negociate cu marii creditori externi, au repus pe tapet scenariile apocaliptice legate de eventuala ieşire a acestei ţări din zona euro. Bursa de la Atena a reintrat ieri în picaj.

Oferte de un miliard de euro sunt în aer la Ministerul Economiei. Noul ministru vrea listări duale la companiile din energie, dar deocamdată nu are cine le face

Noul ministru al economiei Daniel Chiţoiu a declarat ieri, la audierile comisiilor din Parlament, că Guvernul vrea să listeze companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi pe pieţele externe. Tot ieri, Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), cel care coordona programul de privatizări al Ministerului Economiei, şi-a dat demisia. Demisia şefului OPSPI lasă în aer ofertele de acţiuni ale statului estimate la circa un miliard de euro, care ar fi trebuit să aibă loc în acest an pe bursa de la Bucureşti.

Roman Copper a acţionat statul în judecată şi are alături unul dintre cei mai buni avocaţi din România

Roman Copper Corp, firmă controlată de canadienii de la Bayfront Capital Partners, care a câştigat în luna martie licitaţia organizată de stat pentru privatizarea Cupru Min a dat statul român în judecată pentru că reprezentanţii Ministerului Economiei au refuzat să semneze acordul cu ei. "Roman Copper acţionează în vederea protejării drepturilor acţionarilor săi în acord cu legile locale cât şi internaţionale. Am acţionat cu bună credinţă, am respectat condiţiile din licitaţie, am respectat regulile impuse de OPSPI şi am câştigat licitaţia", a declarat Joel Hayes, preşedintele Roman Copper Corp.

De ce nu şi-a trecut Florin Georgescu în CV, faptul că a lucrat la banca lui Vîntu: Eu în CV am trecut lucrurile relevante, nu cele pasagere

Florin Georgescu, ministrul de Finante in guvernul Ponta a declarat că nu şi-a trecut în CV perioada în care a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Băncii pentru Investiţii şi Dezvoltare (BID), instituţie controlată de Sorin Ovidiu Vîntu, deoarece a ocupat acea funcţie doar două luni. "Eu în CV am trecut lucrurile relevante, nu cele pasagere. La BID m-am dus ca specialist. Am stat în Consiliul de Administraţie două luni, iar banca a funcţionat doi ani", a precizat Georgescu, care este prim-viceguvernator al BNR din anul 2004, conform Gândul. "Nimeni nu a găsit în două luni cât am stat acolo că s-a făcut ceva ilegal", a mai declarat el, precizând că în două luni s-a pus la punct statutul şi nu a fost vorba "de plimbat banii, de făcut plasamente". "După două luni am plecat pentru că aşa am considerat eu că este bine", a mai precizat el. La începutul anului 2000, omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vîntu, cel care a creat Fondul Naţional de Investiţii, cel mai mare faliment financiar, controla două bănci, Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare(BID). BID a fost înfiinţată cu banii de la FNI.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb