REVISTA PRESEI 08.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iunie 2015

ADEVARUL

Suspectul Victor Viorel Ponta se agaţă de fotoliul de premier

Premierul Victor Ponta a anunţat că refuză să demisioneze din fruntea Guvernului şi a pretins că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale împotriva sa în dosarul în care anchetat şi senatorul Dan Şova este o încercare de răsturnare a actualului Guvern, din motive politicianiste. Ponta a invocat emoţia provocată de cazul Marianei Rarinca şi a insinuat că ar fi victima unei răzbunări a sistemului judiciar, dar a acuzat şi o premeditare cu scop politic. Concret, Ponta a susţinut că scopul DNA este de a-l vedea plecat de la Palatul Victoria, prin orice mijloace. Într-o declaraţie de presă care a durat aproximativ 30 de minute, Ponta a lansat atacuri la adresa Justiţiei, a preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi la adresa fostului preşedinte Traian Băsescu, care i-a cerut demisia. "Acuzarea mea de vineri are ca scop schimbarea guvernului. Schimbarea guvernului se face prin vot. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat", a adăugat el.

România după DNA. Corupţia nu dispare, se transformă

Dincolo de zidurile închisorilor în care se adună marii corupţi, ţara începe să respire şi să palpite sub presiunea unor aşteptări tot mai mari: se vorbeşte despre schimbări de mentalitate, despre o primenire a clasei politice şi chiar despre o remodelare a întregii societăţi. Populaţia urmăreşte cu sufletul la gură evoluţia marilor dosare. Încrederea în DNA a sărit de 60%, dar tot mai multe voci avertizează că România poate rata momentul dacă va aştepta totul de la o singură instituţie. "Dincolo de eforturile procurorilor, noi trebuie să ne întrebăm cine vine în loc. Asta nu-i treaba Justiţiei penale, e treaba noastră, ca societate civilă şi ca ţară. Dacă ajung la putere alţi oameni care se vor comporta la fel, n-ai rezolvat nimic", spune Laura Ştefan, expert în anticorupţie.

Director de la Drumuri. "Daca lumea ar sti cum se cheltuiesc banii, ne-ar impusca ca pe caini"

Alin Goga a fost director al departamentului juridic din Compania Nationala de Drumuri. Acum este director de investitii la Drumuri si poduri Craiova. E franc atunci cand e vorba de modul in care se lucreaza la noi: "Daca lumea ar sti in Romania cum se cheltuiesc banii publici si cat de prost sunt administrati ne-ar impusca ca pe caini, la gard." In dosarul Transalpina apare si numele lui Goga, ca martor in ancheta. Transalpina s-a construit in sistem credit furnizor. Adica, Romstrade a construit cu bani de la banca pe care mai tarziu compania de drumuri i-a achitat. In dosarul corpului de control se arata ca Romstrade, firma afaceristului Nelu Iordache, a depus mai multe documente in fals pentru a castiga contractul. Lucrarile s-au platit in lei dar intelegerea a fost ca CNADNR sa plateasca datoria in euro. Din cauza cursului valutar, compania a platit in plus 35 de milioane de lei. Pentru bunul mers al lucrarilor in 2008 s-a hotarat ca directia de drumuri si poduri craiova sa preia fraiele acestei afaceri."

André Rieu: "E normal ca la Bucureşti să fie aşa?"

Artistul olandez André Rieu, care susţine în acest weekend primele trei concerte din cele şapte programate în România, a fost deranjat, sâmbătă seară, de nepoliteţea românilor care au întârziat să se aşeze pe scaune în Piata Constituţiei, preferând să stea la coadă pentru popcorn şi bere. Îmbrăcat într-un costum elegant, violonistul André Rieu (65 de ani) a apărut la concertul de sâmbătă seară, din Piaţa Constituţiei, din rândul publicului, încadrat de o gardă în roşu. Pe două ecrane mari, lângă scenă, s-a proiectat intrarea sa triumfală, alături de Johann Strauss Orchestra, formată din 30-40 de muzicieni. Pe scenă îţi luau ochii femei frumoase, strălucitoare în costume de epocă viu colorate, în timp ce pe ecrane în fundal se derulau peisaje superbe şi secvenţe din concertele lui Rieu de pe stadioane pline de oameni.

Marea Britanie ar putea redeveni bază nucleară americană din cauza noului "Război Rece"

Ministrul Externelor de la Londra a anunţat că Regatul Unit analizează posibilitatea amplasării unor rachete nucleare americane, de rază intermediară, pe teritoriul său, în contextul "semnelor îngrijorătoare" cu privire la intensificarea activităţii forţelor ruse în Europa. Comentariile făcute duminică de Phillip Hammond, ministrul Externelor al Marii Britanii readuc în atenţie posibilitatea startului unei curse a înarmării precum cea din timpul Războiului Rece, scrie cotidianul britanic "The Telegraph". Deşi a subliniat că nu există "vreun semn clar" cu privire la un atac rus iminent asupra Ucrainei, Vladimir Putin îşi ţine toate opţiunile deschise, a spus Hammond. Cu toate acestea, oficialul britanic a avertizat cu privire la riscul ridicării unor "provocării care nu sunt necesare" la adresa Rusiei, mai ales că aceasta promovează ideea că se află sub atac şi că extinderea NATO în Europa de Est reprezintă un semn de agresiune la adresa sa.

Premierul moldovean riscă să fie urmărit penal

O anchetă desfăşurată de Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău a conchis că diploma de liceu a premierului Chiril Gaburici este falsă, prim-ministrul riscând astfel să fie pus oficial sub învinuire pentru fals şi uz de fals, scrie portalul deschide.md, care a obţinut o copie a dosarului. Rezultatele anchetei MAI arată că semnătura directorului unde susţine că a învăţat premierul a fost falsificată pe diploma acestuia de absolvire. Tot falsă este şi ştampila de pe documentul care, de fapt, este o "compilaţie" - coperta şi oun tabel din interiorul diplomei aparţin, de fapt, unor acte diferite. În plus, în timpul investigaţiei MAI au fost interogaţi şi mai mulţi profesori ai Liceului Ştefan cel Mare din Chişinău, precum şi alţi foşti elevi care au urmat cursurile instituţiei de învăţământ în perioada în care Gaburici ar fi trebuit să le fie coleg. Toţi au declarat că premierul nu a învăţat acolo.

"The Economist": "În încercarea de a se salva, Ponta riscă să compromită întreaga luptă anticorupţie

"Într-un interviu acordat în februarie, premierul, accentund angajamentul său faţă de lupta anticorupţie, ne-a declarat că s-a încheiat era imunităţii parlamentare. Patru luni mai târziu, chiar el se bazează pe ea", scrie publicaţia "The Economist" despre urmărirea penală a premierului Victor Ponta. Jurnaliştii străini scriu şi că este posibil ca Uniunea Europeană să facă presiuni pentru demisia lui Ponta. Impiedicarea acestei anchete ar putea strica imaginea progreselor înregistrate în ultimii ani, motiv pentru care Comisia Europeană ar putea exercita presiuni "subtile" pentru a-i cere demisia lui Ponta. "Dacă acestea ar avea sau nu vreun efect asupra sa nu se ştie", avertizează însă jurnaliştii străini.

BANCHERUL

Băncile vor fi obligate sa acorde clienţilor cu credite ipotecare concesii rezonabile

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat un set de ghiduri si recomandări privind aplicarea celor mai bune practici de către bănci in cazul clienţilor cu restante la rambursarea creditelor ipotecare sau ajunşi in situaţia de a fi executaţi silit, conform prevederilor noii Directive a creditelor ipotecare nr.17 intrata in vigoare anul trecut si care trebuie implementata in legislaţia din Romania pana in 21 martie 2016. Directiva nr.17 impune băncilor "sa exercite indulgenta rezonabila înainte de iniţierea procedurii de executare silita", iar EBA clarifica, intr-un ghid, si in ce ar putea consta respectiva indulgenta a băncilor. Concesiile pe care băncile trebuie sa le acorde clienţilor înainte de executarea silita sunt următoarele:1. refinanţarea parţiala sau totala a creditului; 2. modificarea termenilor contractului de credit, ce pot include următoarele masuri: - extinderea perioadei de creditare; - schimbarea tipului de credit ipotecar (de exemplu transformarea dintr-un credit cu rambursarea principalului si dobânzii intr-un credit in care sa se plătească doar dobânda); - amânarea parţiala sau totala a ratelor pentru o anumita perioada; - modificarea dobânzii; - oferirea unei perioade de gratie la plata ratelor.

BNR angajează opt absolvenţi ai facultăţilor de economie, matematica si drept cu medii de peste 9 si master

Banca Naţionala a României (BNR) anunţa ca demarează procedura pentru ocuparea a 8 posturi de referent de specialitate in cadrul Programului de formare profesionala a tinerilor specialişti, cu contract de munca pe durata nedeterminata. Termenul limita pentru înscriere este 15 iulie 2015, ora 12. Persoanele selectate pentru a participa în program vor fi angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată. Acestea sunt tratate ca angajaţi ai direcţiei respective, primesc responsabilităţi specifice şi participă la desfăşurarea activităţii direcţiei. Lucrarea de cercetare realizată de către participant pe parcursul celor 12 luni ale programului, ce are ca temă subiectul ales şi transmis de participant în etapa destinată aplicaţiilor detaliate, reprezintă baza evaluării acestuia la finalul programului. Participanţii care au depăşit cu succes evaluarea finală au posibilitatea de a deveni angajaţi permanenţi ai Băncii Naţionale a României, în condiţii similare angajaţilor cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.

CAPITAL

Se dezgheaţă piaţa locuinţelor

Constructorii şi producătorii de materiale aşteaptă în 2015 o creştere a afacerilor, dar pentru prima dată în ultimii şase ani aceştia şi-au mutat atenţia dinspre lucrările de infrastructură spre proiectele rezidenţiale private. Ei mizează pe o revenire susţinută a acestui sector imobiliar, care ar putea suplimenta veniturile generate de şantierele deschise de stat. În această primăvară, dezvoltatorii imobiliari par să-şi fi recăpătat încrederea în segmentul de locuinţe şi, doar în interiorul Bucureştiului, au scos la vânzare şapte proiecte de talie medie şi mare, care vor aduce pe piaţă circa 3.000 de locuinţe noi până la finalul anului. Majoritatea apartamentelor fac parte din ansambluri care vor fi construite în mai multe etape şi presupun investiţii totale de peste 200 mil. euro.

Consecinţe dramatice pentru Grecia, anticipate de preşedintele Parlamentului European

Un eşec al negocierilor cu instituţiile financiare internaţionale va avea "consecinţe dramatice" pentru Grecia, avertizează preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, citat de Welt am Sonntag. "Pot doar să avertizez Guvernul Greciei să nu refuze mâna care îi este întinsă", a declarat Schulz. "Timpul trece, iar consecinţele eşecului negocierilor ar fi dramatice", a atras atenţia Schulz. "Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras şi partidul Syriza nu sunt responsabili doar în faţa alegătorilor proprii, ci au responsabilităţi şi faţă de întreaga ţară şi faţă de Uniunea Europeană", a spus Schulz. Premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a cerut creditorilor internaţionali să nu impună "condiţii umilitoare" ţării sale, care are nevoie urgentă de fonduri, catalogând planul instituţiilor financiare internaţionale drept "un moment prost pentru Europa".

Dublă demisie la vârful Deutsche Bank

Cei doi co-CEO ai Deutsche Bank AG, Anshu Jain si Jürgen Fitschen, urmează să demisioneze din funcţii, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal. Cele două demisii vor fi anunţate duminică. În cazul lui Anshu Jain, demisia formală ar trebui să aibă loc la finele lunii iunie, el urmând să rămână consultant în cadrul instituţiei. Jürgen Fitschen intenţionează să părăsească funcţia după următoare întâlnirea anuală a Deutsche Bank din mai, potrivit aceloraşi surse citate de Wall Street Journal.

CURENTUL

"Decerebratul" Liviu Pop, delatorul perfect

Liviu Pop acest incompetent agramat care s-a făcut preş pentru a ajunge ministru a depus o reclamaţie la Primăria Capitalei prin care cere "să dispună măsurile care se impun în constatarea contravenţiilor cu privire la acţiunea ilegală de protest, organizată duminică, în Capitală, de reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară." Înaintaşii lui Pop, turnătorii la Securitate, cereau pedepsirea celor care ascultau Europa Liberă. Ce disperat trebuie să fie penibilul ăsta că nu a mai apucat să se facă turnător. Avea stofă! În delaţiunea sa, Liviu Pop îl învaţă pe Oprescu cum să aplice legea.

CURIERUL NATIONAL

Rompetrol SA, împinsă spre prăpastie

Rompetrol SA, parte a grupului kazah KazMunayGas, a depus la finele lunii trecute la Tribunalul Bucureşti o cerere de intrare în insolvenţă pentru o datorie de 58 de milioane de dolari către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), sumă stabilită în urma unui proces judecat de Curtea de Apel care priveşte fapte săvârşite în urmă cu 16 ani. Compania a confirmat vineri depunerea cererii în instanţă printr-un comunicat, iar reprezentanţii KazMunayGas au ţinut să precizeze că nu au nicio implicare deoarece faptele au fost săvârşite cu mult timp înainte de a prelua compania de la omul de afaceri Dinu Patriciu.

Mafia a pus mâna pe gestionarea centrelor de migranţi din Italia

Un nou val de arestări are loc în cadrul anchetei privind "Mafia Capitale" ce are drept scop dezmembrarea unei reţele italiene de trafic de imigranţi de mare anvergură. De data aceasta, ţinta este centrul cel mai mare din Europa de primire a refugiaţilor situat la Mineo, în Sicilia. La mai puţin de şase luni de la arestarea "regelui Romei", Massimo Carminati, un fost militant de extremă dreapta reconvertit la crimă organizată, poliţia italiană a arestat joia trecută un grup de alte 14 persoane (21 sunt deja în curs de a fi anchetate) în regiunea capitalei italiene şi din zona Abruzzes din Sicilia. Investigaţiile au drept scop identificarea şi modul de acţiune al unor mafioţi infiltraţi în administraţia de la Roma cu competenţe în domeniul imigraţiei şi în gestionarea taberelor de refugiaţi.

Profi a deschis încă trei magazine

Retailerul Profi a deschis săptămâna trecută încă trei magazine în Călăraşi, Segarcea şi Suceava după ce în săptămânile trecute a mai inaugurat trei la Dej, Bacău şi Izbiceni. Magazinul din Călăraşi, primul din această localitate, se află pe Str. Prelungirea Bucureşti 2, la parterul unei clădiri comerciale şi funcţionează în format standard cu o suprafaţă totală de 900 mp din care sala de vânzări măsoară 440 mp. Magazinul din Segarcea, tot o noutate pe harta Profi, se prezintă în formatul experimental Mini şi funcţionează pe Str. Republicii nr. 78, Bl. J1-J2, la parterul unei clădiri de locuinţe. Are o suprafaţă totală de 382 mp şi o sală de vânzări de 255 mp. Noul magazin din Suceava, al treilea din localitate, se află pe Str. Gheorghe Doja nr. 135. Situat tot la un parter de clădire comercială, funcţionează în format City, cu o suprafaţă totală de 327 mp şi o sală de vânzări de 220 mp.

Fitch a îmbunătăţit ratingul de viabilitate al Garanti Bank

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul de viabilitate acordat Garanti Bank România, de la "b" la "b+". Decizia reflectă optimizarea capacităţii de finanţare a Garanti Bank (o creştere a volumului depozitelor), un solid profit brut operaţional înainte de provizioane, precum şi ameliorarea perspectivelor de creştere a economiei la nivel local. "Strategia Garanti Bank este de a-şi continua creşterea sustenabilă pe termen lung, iar îmbunătăţirea ratingului de viabilitate, acordat de Fitch, confirmă faptul că suntem pe drumul cel bun", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.

Reţeaua Mega Image ajunge la 418 magazine în toată ţara

Retailerul Mega Image, membru al grupului belgian Delhaize, a mai deschis, vineri, un magazin, de această dată pe raza Judeţului Ilfov în comuna Cornetu. Noul magazin a fost deschis în format mic, Shop&Go şi este situat pe Şoseaua Alexandriei, sola 12, parcela 1066, comuna Cornetu, judeţul Ilfov şi are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 89 mp, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Reţeaua naţională a Mega Image ajunge astfel la 418 de locaţii, devenind unul din cei mai puternici jucători din retail din România. Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România cu o reţea ce cuprinde în prezent 418 magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta îl acuză pe Klaus Iohannis de lovitură de stat

Dacă în vara lui 2012, atunci când întregul Occident acuza USL că atacă statul de drept, Victor Ponta ironiza termenul de "lovitură de stat", acum, urmărit penal de procurorii DNA, premierul susţine că el însuşi este victima unei astfel de lovituri. Pe nepusă masă, coaliţia de guvernare a anunţat ieri dimineaţă, că se va reuni în şedinţă de urgenţă, la Palatul Parlamentului. Pe rând, în biroul lui Valeriu Zgonea, au apărut Victor Ponta, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, Marian Neacşu, Călin Tăriceanu şi Daniel Chiţoiu. După şedinţă, Victor Ponta a susţinut declaraţii, în faţa presei, dar şi a colegilor săi care au asistat la conferinţă pentru a-şi anunţa, simbolic, susţinerea. Premierul a apelat la tehnica victimizării, spunând că nu va demisiona. "Am o datorie faţă de partidele din coaliţie (..) de cei 5.3 milioane care m-au votat, dar şi cei 6,3 care l-au votat pe Iohannis, dar care aşteaptă măsurile economice anunţate şi faţă de cei 7,4 milioane care au decis demiterea lui Băsescu", a spus Ponta.

Acţionînd ca o raţă mecanică, Klaus Iohannis a provocat o gravă Criză politică - Autor: Ion Cristoiu |

După ce a ajuns preşedinte, Klaus iohannis ne-a dovedit că nu e un om liber. Cum să fie liber un preşedinte care a cîştigat alegerile prin Diversiunile puse la cale de Structuri, interesate în conservarea Puterii şi după plecarea lui Traian Băsescu? Cum să fie un om liber cel care a beneficiat de sprijinul dat de Livia Stanciu pentru ca procesul de incompatibilitate să fie amînat după alegeri? Cum să fie un om liber cel care ştie că Binomul SRI-DNA foloseşte cătuşele pentru a şantaja politicieni, jurnalişti, patroni de presă, oameni de afaceri pentru prezervarea Statului de Drepţi ridicat pe ruinele Statului de Drept? Habar n-am dacă preşedintele a fost iniţiatorul Complotului sau doar un simplu actor în scenariul pus la cale pentru răsturnarea Guvernului prin forţă şi nu pe cale constituţională. Ştiu însă că a declanşat o Criză politică majoră cerînd în chip oficial demisia premierului. Şi sînt înclinat să cred c-a făcut-o şi ca un om manevrat. De fapt nu un om, ci o raţă, o raţă mecanică a Structurilor.

Seceta ameninţă culturile

Conţinutul de apă din solul agricol pentru culturile de grâu şi porumb prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute în Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, a Crişanei, Banatului, dar şi pe anumite suprafeţe din sud-estul Transilvaniei şi local în estul Olteniei, zone în care s-a instalat deja seceta pedologică puternică, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 6 - 12 iunie 2015.

Cum va ajunge Năvodariul o groapă cu deşeuri radioactive

Ambiţiile a doi primari penali vor transforma Năvodariul într-o pubelă de gunoaie toxice şi periculoase. CEDO a decis că în nordul fostului sat de pescari va funcţiona un depozit de deşeuri radioactive. În 1989, combinatul de îngrăşăminte chimice Fertilchim Năvodari producea un deşeu numit fosfogips, nociv şi natural- radioactiv. Deşeul rezulta în urma extragerii acidului fosforic din minereul fosfatic ce conţine 75% gips şi 8,5% fosfor. Reziduurile erau depozitate în patru "anvelope" betonate etanşe, numite bataluri, pe 46 de hectare. Trei au fost umplute şi ecologizate. În '96 a intrat în folosinţă al patrulea. Totul a mers bine până când, în 1999, combinatul falimentar a fost vândut de fostul FPS unei firme italiene: Marway Fertilchim. Italienii mirosiseră virtualul profit. Exista spaţiul unde, legal, se puteau depozita tot felul de deşeuri nocive.

Ziua în care se decide ce se întâmplă cu libertatea şi averea lui Ovidiu Tender!

Milionarul Ovidiu Tender va afla astăzi verdictul în dosarul Rafo-Carom, în care este acuzat de înşelăciune, spălare de bani şi constituire de grup infracţional. Instanţa ar putea amâna pronunţarea sau să de-a condamnare, achitare sau rejudecarea procesului. Completul de judecată din acest dosar este format din Georgiana Tudor şi Mihai Alexandru Mihalcea. Sentinţa va fi definitivă, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, anul trecut, la 11 ani şi patru luni de închisoare. Mâine s-ar fi prescris una din acuzaţii, cea de înşelăciune. Săptămâna trecută, la ultimul termen al procesului, procurorul de şedinţă a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Tender şi impunerea unei măsuri speciale de confiscare a averii acestuia pentru recuperarea prejudiciului, aproximativ 43 de milioane de euro. Avocaţii lui Tender au susţinut că acesta este nevinovat şi să se ţină cont de faptul că milionarul a făcut un denunţ la DNA împotriva fostei şefe DIICOT, procuroarea Alina Bica.

L-au găsit pe Walter! Patronul lui U Cluj a fost reţinut tocmai in Columbia si va fi extrădat in Romania!

Florian Walter a încercat sa scape de ancheta de evaziune fiscala si spălare de bani, însă nu a reuşit. Patronul Universităţii Cluj a fost găsit in Columbia, iar autorităţile romane au trimis deja poliţişti acolo pentru recuperarea omului de afaceri. Urmează ca actele emise de magistraţii de la Tribunalul Prahova sa fie traduse in limba spaniola, iar Ministerul Justiţiei sa le transmită autorităţilor columbiene. Florian Walter este dat in urmărire din 15 mai pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscala si spălare de bani. Prejudiciul a fost calculat la 4,5 milioane de euro. In dimineaţa când au început percheziţiile, ca sa nu poată fi reperat, Florian Walter si-a lăsat toate telefoanele acasă. 15 oameni au fost reţinuţi, iar Florian Walter a fost arestat in lipsa si dat in urmărire internaţională. Patronul lui U Cluj este considerat liderul organizaţiei.

JURNALUL NATIONAL

Bacalaureat 2015. Unul din patru absolvenţi de liceu nu dă Bac-ul

BAC 2015. 169.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris anul acesta la Bacalaureat, cu aproape 8.000 mai mult decât în 2014. Cu toate acestea, există judeţe - cum ar fi Aradul - în care doar o treime din absolvenţi s-au înscris la examene. Dintre cei 187.000 de elevi de clasa a XII-a din acest an şcolar, 43.000 (adică 23%) nu s-au înscris la Bacalaureat -a comunicat Ministerul Educaţiei. Unii sunt repetenţi, corijenţi sau bolnavi, ceilalţi pur şi simplu nu au vrut să dea examenele. În acelaşi timp, doar 7% dintre cei picaţi la Bac în anii trecuţi încearcă acum din nou. Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, este îngrijorat de această situaţie: "Avem 340.000 de absolvenţi fără diplomă, dintre care anul acesta s-au înscris doar 25.000. Acest lucru mi se pare îngrijorător", a declarat Câmpeanu. Examenele încep astăzi, cu proba orală de Limba Română, la care se dau doar calificative.

CE alocă 83 milioane de euro extinderea liniei 4 de metrou pe secţiunea Parc Bazilescu - Străuleşti

Comisia Europeană a aprobat o contribuţie financiară în valoare de 83 de milioane de euro din partea Fondului de Coeziune la proiectul major "Extinderea Liniei de Metrou 4, secţiunea Parc Bazilescu - Străuleşti", care face parte din Programul Operaţional pentru Transport. Proiectul are drept obiectiv extinderea actualei linii de metrou 4 din Bucureşti cu un segment nou în lungime de 1,89 km şi construcţia a două noi staţii de metrou de-a lungul acestui nou segment. Noul segment va reduce cu aproximativ 65% timpul de călătorie cu transportul public de-a lungul coridorului corespunzător liniei 4 de metrou şi va fi utilizat de un estimat de 3 638 700 pasageri/an. Valoarea totală a proiectului este de 97.761.634 euro. "Principalii beneficiari ai noii infrastructuri construite vor fi cei aproape 50 de mii de locuitori ai cartierelor Bucureştii Noi şi Chitila, care se vor bucura de accesul direct la sistemul de metrou.

NATIONAL

Romania politica o ia din nou razna! Ponta se agata de scaun

Premierul Victor Ponta a anunţat ca nu va demisiona si ca va contesta ordonanţa procurorului de caz. "Mă consider nevinovat si voi merge in fata procurorului si a judecătorilor ca sa îmi dovedesc nevinovăţia", a declarat şeful Executivului. "Demisia ar fi, pentru mine si pentru familia mea, cel mai simplu lucru, dar nu vreau sa-i spun copilului meu de 12 ani ca voi ajunge in închisoare pentru ca am condus un guvern si pentru ca am alte opinii", a afirmat Ponta. Deşi spune ca nu intenţionează sa se lupte cu justiţia, premierul susţine ca procurorii "au reacţionat la evenimente politice", in principal la votul din Senat dat in cazul Dan Şova.

Forţele de ordine, pregătite pentru războaie de strada!

După cum "National" dezvăluia in exclusivitate încă dinainte de Pasti, forţele de ordine s-au pregătit intens pentru o "vara fierbinte". Desigur, nimeni nu a înţeles la momentul respectiv ce naiba i-ar putea apuca pe romani odată cu jumătatea lunii iunie sa iasă sa facă tărăboi in strada, dar cum rugămintea pentru nişte antrenamente intense de "gherila urbana" venea din partea instructorilor americani, cei responsabili s-au conformat. Iată însă ca ultimele mişcări politice au început sa dea apa la moara adepţilor "teoriei conspiraţiei". Mai ales ca, pentru perioada următoare, sunt aşteptate ample mişcări de protest care vor avea loc in marile oraşe.

Procurori DNA, vânaţi cu tokenurile ANAF!

In condiţiile in care pe scena politica se duce o bătălie pe viată si pe moarte pentru putere, unii combatanţi au ajuns sa recurgă la metode cat se poate de ingenioase de contracarare a anchetelor DNA. Chiar daca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, s-a depăşit din nou orice limita, ajungându-se din nou la o acţiune concertata de filaj a unora dintre oamenii de baza ai Laurei Codruţa Kovesi. Asta după ce, in urma cu ceva vreme, pe când la comanda serviciului secret al Ministerului de Interne se afla chestorul Gelu Oltean, ofiţerii sub acoperire de la "Doi s'un sfert" fuseseră implicaţi într-o acţiune de filaj paralel fata de cea desfăşurată, cu mandat, de către procurori. De aceasta data însă, victimele monitorizării informative sunt direct procurori DNA sau ofiţeri ai politiei judiciare, ceea ce poate arunca in aer o buna parte a sistemului.

Statul da liber la spălare de bani

Ministerul Finanţelor Publice a publicat prospectul emisiunii de titluri de stat, in cadrul programului FIDELIS, primele obligaţiuni pentru persoane fizice emise prin Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Cetăţenii le pot cumpăra, de azi, cu 1.000 de lei/unitate. In prospectul emis de Ministerul Finantelor nu se precizeaza daca trebuie justificata sursa banilor cu care se vor achita obligatiunile. Asadar, toti cei care - singuri sau prin interpusi - nu-si pot justifica averile sunt, practic, invitati de stat sa-si spele banii.

PUTEREA

Coca-Cola despre apa toxică Dorna: "Este în parametri!"

Ştim cu toţii, vedem şi simţim pe pielea noastră că trăim într-o deplină insecuritate alimentară din cauza perfectei indolenţe a autorităţilor. Suntem în anul 2015, România este stat membru cu drepturi depline al UE de 8 ani şi jumătate, însă, dacă vrei să semnalezi un risc de sănătate publică de origine alimentară nu ai cui! Avem instituţii, "autorităţi", însă, aşa cum voi arăta mai jos, le avem degeaba. Din păcate, chiar şi marile companii occidentale, care îşi respectă, în general, blazonul, având norme interne care impun respect faţă de client, manifestă tendinţa de a se adapta pieţei autohtone, de a se "româniciza". Studiu de caz: Coca-Cola. Apă plată cu miros şi gust oribil.

Marile puteri s-au întâlnit în Germania. Obiectiv: contracararea Rusiei

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7) s-a reunit duminică într-o staţiune montană din landul Bavaria, unde a discutat modalităţi pentru contracararea acţiunilor Rusiei. Prezent la eveniment, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, le-a cerut liderilor europeni să menţină sancţiunile împotriva Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina. Cu ocazia reuniunii G7, Barack Obama a avut întrevederi bilaterale cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu premierul Marii Britanii, David Cameron, dar şi cu premierul Irakului, Haider al-Abadi, invitat special la reuniunea de înalt nivel. La acest eveniment s-a discutat şi despre negocierile pe tema datoriei Greciei. Angela Merkel şi Barack Obama au declarat că sunt prieteni şi aliaţi, în pofida diferenţelor de opinie care, potrivit liderului german, pot exista între cele două ţări.

Merkel este aşteptată la Atena: Grecia cere iertarea economică

Ministrul grec de finanţe, Yanis Varufakis, a declarat că ţara sa are nevoie de încurajările Germaniei şi în special de cele ale cancelarului Angela Merkel. În acest sens, oficialul i-a cerut acesteia să rostească un discurs care să dea "speranţă" redresării economice a Greciei şi normalizării relaţiilor guvernului de la Atena cu partenerii europeni. Într-o postare apărută duminică pe blogul său, Varufakis i-a sugerat cancelarului german să vină la Atena sau în orice alt oraş grecesc şi să facă un gest similar cu acela făcut la 6 septembrie 1946 de secretarul de stat american James F. Byrnes. Atunci, acesta a susţinut "un discurs al speranţei" pentru a da Germaniei devastate de război încredere că poate să-şi reconstruiască economia. În continuarea mesajului său, ministrul grec a subliniat că acel discurs a fost foarte important pentru Germania, care a beneficiat apoi de "Planul Marshall, de tăierea datoriilor şi de sosirea lucrătorilor imigranţi din Italia, Iugoslavia şi Grecia".

ROMANIA LIBERA

Cum s-a folosit Ponta de informaţii confidenţiale

Până să încheie Şova primul contract cu un complex energetic din Gorj (cel de la Rovinari) - judeţ despre care Şova probabil habar nu avea că există în România -, Ponta se documentase intens (INCLUSIV ŞI MAI ALES) din surse oficiale, ale unor instituţii de stat, prin intermediul Comisiei parlamentare de anchetă în care era membru, despre vulnerabilităţile celor două complexuri energetice (Turceni şi Rovinari); - practic, Ponta a avut acces la informaţii confidenţiale sensibile despre Turceni şi Rovinari, pe care le-a folosit astfel încât să determine semnarea unor contracte între cele două complexuri energetice şi casa de avocatură a lui Şova; - după ce a cerut comisie parlamentară de anchetă şi a şi obţinut înfiinţarea şi funcţionarea acesteia (2006-2007), Ponta nu a mai vorbit niciodată despre problemele de la complexurilor energetice Turceni şi Rovinari; în schimb, din 2007, prietenul lui, Dan Şova, a încheiat contracte cu cele două complexuri energetice, contracte din care peste 250.000 de lei (direct şi prin sponsorizare Mitsubishi de raliu) au ajuns la Ponta.

Constanţa îşi alege noul primar

După 15 ani, epoca Radu Mazăre s-a încheiat. Consilierii vor vota între Decebal Făgădău şi Gabriel Stan, viceprimari. Consiliul Local al municipiului Constanţa se reuneşte luni, în şedinţă extraordinară, de la ora 11.00, în sala "Remus Opreanu" a Consiliului Judeţean Constanţa. Pe ordinea de zi figurează un singur punct: proiect de hotărâre privind desemnarea unui viceprimar în vederea exercitării atribuţiilor primarului municipiului Constanţa ca urmare a încetării de drept a mandatului lui Radu-Ştefan Mazăre. Este pentru a doua oară în ultimele luni când are loc o astfel de procedură, prima desfăşurându-se după arestarea preventivă a fostului primar. Atunci, viceprimarul Decebal Făgădău a fost ales cu 24 de voturi pentru şi unul împotrivă, contracandidat fiind cel de-al doilea viceprimar, Gabriel Stan.

ZIARUL FINANCIAR

Trei sferturi din creditele noi au ajuns să fie acordate în lei

Creditarea în moneda naţională a ajuns, pe anumite segmente, la acelaşi cost cu cea în euro, astfel că nu mai există niciun motiv pentru care clienţii să-şi asume riscul valutar. Băncile au acordat în perioada ianuarie-aprilie credite noi în valoare de peste 15 mld. lei (echivalentul a 3,5 mld. euro), peste trei sferturi din finanţări fiind în moneda naţională, potrivit datelor agregate de BNR. Comparativ, în 2011, numai 40% din creditele noi erau în lei, restul fiind acordate în euro. Este pentru prima dată când BNR pune la dispoziţie aceste date. "Este normal să scadă împrumuturile în valută. Dobânzile la creditele în lei sunt tot mai mici. Mai sunt unele companii care au nevoie de investiţii şi se orientează spre creditele în valută, însă majoritatea se orientează spre cele în lei. Pe segmentul persoane fizice se observă cel mai bine diferenţa dintre creditarea în lei şi cea în valută. (...) Sunt nişte semnale, probabil pe segmentul persoane fizice creditarea se va îmbunătăţi", consideră analistul economic Dragoş Cabat.

Cazul Ponta - consecinţele pentru economie, administraţie şi politică

Procedurile parlamentare de formulare a unui răspuns la cererea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta încep astăzi la Camera Deputaţilor şi ar putea dura peste două săptămâni, caz în care întreaga atenţie publică va fi captiva acestui subiect. Agenda guvernamentală - internă şi externă - va fi şi ea bulversată, atenţia de la economie va fi complet abătută, pentru că în discuţie nu este un membru oarecare al guvernului, ci însuşi primul-ministru. Iar demisia pri­mului-ministru sau demiterea sa (care nu poate fi decisă decât de Parlament prin moţiune de cenzură) conduce automat la căderea guvernului, cu deschiderea posibilităţii, cel puţin în teorie, de schimbare a majorităţii şi a intrării PSD în opoziţie.

Băncile greceşti au pierdut tot ce au primit de la populaţie în ultimii 11 ani

Grecii şi companiile greceşti, de teamă că guvernul le-ar putea bloca banii, şi-au retras din bănci în ultimele luni tot ce au depus în depozitele acestora în ultimii 11 ani, iar creditele toxice au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie. Situaţia băncilor greceşti este mai gravă ca niciodată de la începutul actualei crize, în timp ce o treime din marii investitori sunt convinşi că Grecia va ieşi în cele din urmă din zona euro în mai puţin de un an. Ieşirile totale de capital din instituţiile de credit elene din ultimele şapte zile lucrătoare s-au situat la 3,4 miliarde de euro. Depozitele constituite la bănci au scăzut sub 130 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă "evaporarea" tuturor economiilor depuse în 11 ani, scrie eKathimerini. Chiar şi în iunie 2012, când ţara ajunsese în pragul ieşirii din zona euro, depozitele se ridicau la 150 de miliarde de euro, cu 22 de miliarde de euro mai mult decât acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb