REVISTA PRESEI 08.07.2014

V.B.
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iulie 2014

ADEVARUL

Ponta, la B1 TV: "Adrian Sârbu mi-a spus că are controale de la ANAF, m-a rugat să le opresc

Premierul Victor Ponta a declarat, la B1 TV, că nu crede în existenţa mogulilor de presă, după ce a fost solicitat să comenteze cazul lui Dan Voiculescu. În schimb, l-a acuzat pe fostul patron Pro TV Adrian Sârbu că i-ar fi cerut să îl scutească de o serie de controale din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Ulterior, Sârbu a negat această acuzaţie. "Minte!", a declarat Adrian Sârbu ca răspuns la afirmaţia lui Victor Ponta făcută la B1 TV aseară. Premierul Victor Ponta a susţinut, luni, că Adrian Sârbu ar fi fost la el în birou: "Mi-a zis că are nişte controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc şi i-am zis că nu pot. Şi de atunci am tot citit ce rău sunt eu". Despre Dan Voiculescu: "Dan Voiculescu, alături de Crin Antonescu,au fost implicaţi în formarea USL. Eu văd aici trei aspecte: cel judiciar, nu pot să-l comentez. Cel strict politic - exacerbarea cazului Voiculescu este o încercare de a estompa cazul Mircea Băsescu. Cred că e şi o bătălie pe piaţa media. Antena 3, indiferent ce se întâmplă, va rămâne mult timp lider de piaţă."

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a anunţat la finalul procesului că a cerut schimbarea încadrării juridice pentru clientul său, datorită unui articol din Noul Cod Penal. Infracţiunea agreată de Mateuţ este cea de tăinuire. Completul de la Curtea de Apel Bucureşti format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea i-a audiat luni pe inculpaţii din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Ulterior, după mai bine de 10 ore magistraţii au decis să acorde un nou termen în dosar, pe 4 august.

Dr. Şerban Ion Cocioba, medicul din SUA care semnează pentru Nicuşor Constantinescu, are cazier pentru mită

Apărarea lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a depus luni, 7 iulie, la instanţă actele medicale originale, autentificate cu apostilă, pentru a dovedi starea precară de sănătate a acestuia. Pentru a le studia, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca termenul pentru soluţionarea contestaţiei la arestarea preventivă - cerută de DNA şi dispusă de Tribunalul Bucureşti - să fie 15 iulie. Tribunalul Bucureşti hotărâse ca Nicuşor Constantinescu să fie adus în ţară, pentru a răspunde în faţa instanţei, în dosarele de corupţie pentru care este trimis în judecată de DNA. Medicul internist Cocioba, care profesează la Clinica Medical Metamorphosis din New York, a atestat că preşedintele CJC este în evidenţa instituţiei din acest an. El a recomandat ca pacientul să nu fie transportat în România, deoarece manevra ar periclita tratamentul de până acum. Specialistul româno-american are însă în cazierul profesional o pată care i-a periclitat cariera. În 1999, el a fost exclus pentru 5 ani din comunitatea medicală, fiind găsit vinovat de luare de mită.

Cum s-a topit afacerea cu îngheţată a familiei Băsescu de la Constanţa

În cartierul Brătianu, familia prezidenţială a derulat, în anii 2000, o afacere cu cel mai vândut produs de pe Litoral. La firma care producea îngheţată, Prod Cros SRL, pe lângă Mircea Băsescu, 20% din acţiuni erau deţinute de Maria Băsescu, soţia preşedintelui. Îngheţata fără nume". Asta era, în anii 2000, una dintre afacerile deţinute de Mircea Băsescu, în Constanţa, alături de cumnata sa, Maria, soţia şefului statului. Deşi businessul a început să "scârţâie" în 2006, când hala fabricii din cartierul Brătianu a fost golită de utilaje, activitatea firmei a fost suspendată oficial trei ani mai târziu. Acest lucru s-a întâmplat după o serie de controale a Direcţiei de Sănătate Publică, inspectorii stabilind că fabrica nu îndeplinea normele impuse de Uniunea Europeană. "Era foarte bună îngheţata, pentru că o făcea numai din lapte natural, nu din prafuri. Avea de toate felurile: de ciocolată, cu vişine sau kiwi. Foloseau fructe naturale", spune doamna Bah, o vecină.

Cât de rentabil mai este un depozit în euro

După ce Banca Centrală Europeană a redus la începutul lunii iunie dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, respectiv 0,15% pe an, băncile din România au ajustat şi ele nivelul bonificaţiilor pe care le acordă clienţilor pentru depozitele în euro. În prezent, cele mai mari dobânzi pentru depozitele în euro ajung la 3% pe an, iar asta pentru scadenţele de 3, 12 sau 24 de luni. Sunt însă bănci care oferă pentru economiile în moneda unică europeană bonificaţii mai mici de 1% pe an. În condiţiile în care dobânzile au scăzut foarte mult în ultimii ani, băncile percep în continuare anumite comisioane, iar câştigul este impozitat, ajungem să ne punem întrebarea cât de rentabil mai este să ne ţinem economiile în bănci.

Lafarge vinde activele din România, în cadrul procesului de fuziune cu Holcim

Producătorul francez de ciment Lafarge vrea să scoată la vânzare operaţiunile din România, alături de active din alte ţări, în cadrul procesului de fuziune cu Holcim, astfel încât cele două companii să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în domeniul concurenţei. Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor, şi îşi derulează activitatea în aproximativ 40 de site-uri industriale. Compania deţine două fabrici de ciment, la Medgidia şi Hoghiz, şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu. Lafarge şi Holcim concurează pe piaţa românească cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement. Fuziunea dintre Holcim şi Lafarge are nevoie de aviz în privinţa concurenţei în 15 dintre statele membre UE şi face obiectul unei analize extinse a Comisiei Europene. Lafarge şi Holcim au înfiinţat o comisie specială pentru identificarea activelor care vor fi vândute, formată din reprezentanţi ai ambelor companii, în urma anunţului de la începutul lunii aprilie privind fuziunea.

ANALIZĂ Creditele toxice ale băncilor ating în premieră pragul de 10 miliarde de euro şi le depăşesc pe cele sănătoase

Soldul net al creditelor clasificate ca "îndoielnice" a ajuns, în aprilie, la 2,43 miliarde de lei, iar al celor de la categoria "pierdere" - la 42,02 miliarde de lei, arată statisticile BNR. Suma acestora, de 4,43 miliarde de lei, ajunge în premieră la pragul de 10 miliarde de euro. Potrivit datelor privind indicatorii de risc bancar, publicate de Banca Naţională a României (BNR) în ultimul său buletin lunar, soldul net al împrumuturilor acordate clienţilor din afara sectorului instituţiilor de credit a ajuns, în aprilie, la 90,52 miliarde de lei. Creditele sunt împărţite, în funcţie de gradul de risc, astfel: - Standard: 34,27 miliarde de lei; - În observaţie: 7,53 miliarde de lei; - Substandard: 4,25 miliarde de lei; - Îndoielnic: 2,43 miliarde de lei; - Pierdere: 42,02 miliarde de lei. Având în vedere cursul valutar mediu lunar din aprilie de 4,46 lei/euro, observăm că împrumuturile de la categoriile "îndoielnic" şi "pierdere" însumează 9,96 miliarde de euro, iar atingerea pragului de 10 miliarde de euro este o premieră. În acelaşi timp, observăm că suma creditelor sănătoase (categoriile "standard" şi "în observaţie"), de 41,8 miliarde de lei, este sensibil mai mică decât a celor "toxice".

BANCHERUL

BCR vinde recuperatorilor doua pachete uriase de credite neperformante, in valoare de 4 miliarde de lei

BCR vinde recuperatorilor de credite doua pachete de credite neperformante in valoare de 4 miliarde lei, din volumul total de 12 miliarde de lei de credite cu probleme, au declarat astazi reprezentantii bancii-mama, Erste Bank, in cadrul unei conferinte in care au explicat motivele pentru care au anuntat joi potentiale pierderi de 1,4-1,6 miliarde euro in 2014 in urma cresterii provizioanelor pentru creditele neperformante la subsidiarele din Romania (BCR) si Ungaria. Primul pachet de neperformante, in valoare de 1,5 miliarde lei, urmeaza a fi vandut in urmatoarele doua saptamani, unei companii internationale cu prezenta redusa in Romania, dar care se va extinde in tara noastra si va prelua o parte dintre anagajatii BCR. Al doilea pachet, de 2,5 miliarde lei, urmeaza a fi vandut in a doua parte a acestui an. Banca a precizat ca a decis sa adopte un proces accelerat de vanzare a creditelor neperformante in urma cerintelor venite din partea BNR de a reduce rata creditelor neperformante a sistemului bancar romanesc, printre cele mai mari din regiune, de 22%, in contextul procesului de evaluare a activelor bancare realizat de BCE. Rata de credite neperformante a BCR se ridica la 30%.

CURENTUL

În 2003, Vadim a reuşit să suspende privatizarea ICA. Ilie Sârbu a deblocat-o

Singura persoană care a sesizat nereguli în privatizarea ICA a fost preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, la momentul respectiv, senator. Acesta a publicat un articol detaliat în revista "România Mare" intitulat "Noi escrocherii ale bulibaşei Dan Voiculescu", în urma căruia, aşa cum aflăm din rechizitoriu, Corpul de Control al A.D.S. s-a sesizat şi a constatat prin NOTA numărul 371/29.08.2003 nerespectarea în cazul licitaţiei respective a dispoziţiilor art. 10 din Legea nr. 268/2001 privind publicarea listei societăţilor care se privatizează în M.O. partea a IV -a şi a propus suspendarea procedurii de privatizare - propunere însuşită de directorul general Popa Corneliu, motiv pentru care membrii comisiei de licitaţie întruniţi în şedinţa de licitaţie din 05.09.2003 au decis amânarea deschiderii ofertelor - decizie contestată de reprezentantul SC"Grivco"SA Bucureşti." Aşadar Corneliu Vadim Tudor a fost singurul demnitar român care a reuşit să obţină suspendarea privatizării ICA doar cu ajutorul condeiului său.

CURIERUL NATIONAL

Roiul din jurul licitaţiilor Transgaz

13 companii care s-au înghesuit să prindă contracte cu compania cu sediul în Mediaş, verificate din nou de Consiliul Concurenţei. Valoarea totală a celor 10 contracte încheiate de către autoritatea contractantă cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor este de aproximativ 8 mil. euro. În urmă cu trei ani, patru dintre acestea au fost amendate de autoritate cu peste 6,4 mil. euro pentru posibile înţelegeri anticoncurenţiale. Frecvenţa cu care anumite companii au câştigat, în ultimii ani, licitaţiile organizate de Transgaz a dat de gândit Consiliului Concurenţei, aceasta efectuând, din nou, inspecţii inopinate la acestea, deşi în urma anchetei derulate în 2011, o mare parte dintre câştigătorii licitaţiilor au fost amendaţi cu sume uriaşe.

Dacia, brandul cu cea mai rapidă creştere din Europa

Aşa cum ne-am obişnuit de câţiva ani, Dacia susţine în forţă grupul Renault, în prima jumătate a anului în curs înregistrând cea mai rapidă creştere din Europa, vânzările la nivel global ridicându-se, potrivit datelor prezentate ieri de Renault, cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, vânzările globale sub brandul Dacia ale grupului Renault au crescut cu 24,3% în primele şase luni, la 263.110 unităţi, asigurând cea mai mare parte din avansul de 4,7%, la 1,37 milioane de maşini, al producătorului auto francez. Vânzările de autoturisme ale Dacia au crescut cu 22,7%, la 245.553 unităţi, iar cele de autovehicule comerciale uşoare au urcat cu 52,9%, la 17.557 unităţi, se arată într-un comunicat al grupului francez. Cele mai importante pieţe ale Renault sunt Franţa, Brazilia, Rusia, Germania şi Italia.

Cele mai frumoase zece castele din lume. Cetatea Făgăraşului ocupă locul al doilea

Fortăreţe formidabile prin structura lor şi turnuri care sfidează cerul, palate romantice şi foste reşedinţe regale şi nobiliare, care impresionează din fiecare unghi prin opulenţa lor, constituie acele obiective turistice pe care orice iubitor de arhitectură şi, implicit, de istorie nu ar trebui să le rateze, potrivit The Huffington Post. Acele edificii ascunse printre cortinele de verdeaţă ale Angliei sau maiestuoasele palate situate în cadrul rural idilic francez, precum şi cele gotice, care atestă identitatea germană, construiesc o mapă infinită de opţiuni, ale căror poveşti aşteaptă să fie explorate şi descifrate de către vizitatorii săi. Clasamentul celor mai frumoase zece castele din lume, alcătuit de publicaţia americană The Huffington Post, plasează Cetatea Făgăraşului pe locul al doilea. Pe locul întâi e clasat Castelul Neuschwanstein, din Germania,Văzut drept unul dintre obiectivele turistice cele mai romantice din lume, turnurile şi acoperişurile sale ascuţite au vegheat asupra satului Hohenschwangau de la întemeierea lor, de către idealistul Ludovic al II-lea, în 1892.

Cum se poate încheia criza datoriilor din ţările Europei de Sud?

Regiunea Europei de Sud are nevoie de o eliberare de sub povara datoriilor pentru a se reface economic, iar creditorii ar trebui să plătească acest cost, spune Hans-Werner Sinn, şeful Institutului de cercetări economice Ifo, cea mai prestigioasă instituţie de acest tip din Germania. Modelul său este cel al crizei financiare din Asia din anul 1997, care nu a putut fi surmontată decât prin iertarea datoriilor. Aceasta a fost soluţia care a prevalat utilizării banilor contribuabillor şi este şi varianta care ar trebui să fie îmbrăţişată de factorii de decizie din Europa, a afirmat Sinn săptămâna trecută, conform Bloomberg. "Gospodăriile populaţiei şi populaţiei sunt supraîndatorate, băncile sunt supraîndatorate, statele sunt supraîndatorate şi băncile centrale sunt supraîndatorate" în eurosistem, a declarat şeful Ifo. "Nu este drăguţ pentru un creditor să recunoască faptul că nu îşi va primi banii înapoi, dar cu cât mai devreme înfruntă adevărul, cu atât mai bine", a continuat Sinn.

Era băncilor cu filiale la stradă a murit, spun bancherii britanici

Numărul de filiale bancare s-a redus de la declanşarea crizei financiare din 2008, iar numărul agenţiilor va continua să scadă, estimează Asociaţia Bancherilor Britanici (British Bankers Association - BBA). Este rezultatul a ceea ce milioane de consumatori îşi doresc, a afirmat Anthony Browne, şef executiv al organizaţiei potrivit The Telegraph. "Era băncilor cu filiale tradiţionale a murit", titrează publicaţia britanică. Agenţiile de la stradă sunt înlocuite treptat de serviciile de banking online, mai spun bancherii. Conform unui studiu realizat de asociaţia lor, trei din patru britanici utilizează fie telefonul mobil, fie comunicaţiile de internet convenţionale în fiecare lună.

EVENIMENTUL ZILEI

Criza din UCRAINA: Începe "bătaia" pe comori? Unde se duce AURUL sciţilor?

"Dacă exponatele colecţiei de aur scitic din muzeele din Crimeea vor fi predate Kievului, aşa ceva va crea un precedent negativ şi va încălca legile muzeelor şi îi va obliga pe crimeeni să se adreseze Curţii Internaţionale". Aceasta consideră preşedintele comisiei pentru cultură a Camerei publice a Rusiei, Andrei Kovalciuk, citat de către Vocea Rusiei. Colecţia de aur scitic a fost luată din muzeele din Crimeea pentru a fi prezentată la expoziţia de la Muzeul arheologic Allard Pierson din Amsterdam la începutul lunii februarie, înainte ca Crimeea să adere la Rusia. Ministerul culturii din Ucraina a declarat că exponatele colecţiei vor fi înapoiate Kievului, deoarece au fost recunoscute proprietate a Ucrainei. Universitatea din Amsterdam, căreia îi aparţine Muzeul Pierson, nu a confirmat deocamdată această informaţie.

Cine a preluat supremaţia mondială în producţia DE PETROL

Statele Unite au devenit deja cel mai mare producător de gaze în 2010, iar în iunie anul curent, Agenţia Internaţională a Energiei a ridicat pentru prima dată SUA la rang de lider mondial al producţiei de petrol. Potrivit Bloomberg, SUA vor păstra în 2014 statutul de cel mai mare producător de petrol din lume, întrecând, astfel, Arabia Saudită şi Rusia. Conform unui raport al Bank of America, producţia de ţiţei brut şi alte hidrocarburi lichide derivate din gazele naturale s-a ridicat la 11 milioane de barili pe zi în acest an. În calitate de cel mai mare consumator de petrol din lume, Statele Unite continuă să importe aproximativ 7,5 milioane de barili pe zi. Investiţiile anuale în petrol şi gaze naturale au atins în SUA cifra record de 200 miliarde de dolari.

Un nou scandal de spionaj pe axa Berlin-Washington

Politicienii de la Berlin au reacţionat cu indignare şi dezamăgire la informaţia, confirmată între timp, că un agent al serviciilor secrete germane a spionat timp de aproape doi ani pentru Statele Unite. Noul scandal loveşte în relaţiile bilaterale la doar un an după ce dezvăluirile privind amplul spionaj electronic practicat de SUA la scară globală, inclusiv împotriva Germaniei, au zguduit din temelii încrederea între cei doi aliaţi. În vârstă de 31 de ani, agentul dublu lucra pentru serviciile americane de informaţii de la sfârşitul lui 2012 şi ar fi furat peste 200 de documente, scrie presa germană. El a primit sarcina de a strânge documente despre comisia parlamentară din Bundestag, care investighează tocmai operaţiunile de culegere de informaţii desfăşurate în Germania de Agenţia Naţională de Securitate a SUA.

JURNALUL NATIONAL

Abraham: Înregistrările în care Mircea Băsescu admite că a luat şpagă - reale, potrivit unei expertize DNA

Avocatul Pavel Abraham, care reprezintă familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a declarat la Antena 3 că înregistrările în care Mircea Băsescu recunoaşte că a luat mită pentru a interveni pentru eliberarea lui Bercea sunt reale, potrivit unei expertize realizate de Direcţia Naţională Anticorupţie. Fratele preşedintelui a fost filmat cu o cameră ascunsă de Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, în timp recunoştea că a primit bani pentru a obţine eliberarea lui Bercea. Ulterior, Mircea Băsescu a afirmat că vorbele sale au fost scoase din context, discuţia referindu-se, de fapt, la un împrumut.

Dan Voiculescu: Mai multe ONG-uri vor declanşa un proces împotriva Monicăi Macovei pentru defăimarea României

Dan Voiculescu a declarat, astăzi, la sediul IPJ Ilfov, că se va declanşa un proces împotriva Monicăi Macovei, pentru defăimarea României. "Va fi declanşat un proces împotriva Monică Macovei pentru defăimarea României. Macovei a afirmat, în plenul Parlamentului European, că în România, la referendum, s-au furat milioane de voturi, unul sau două milioane. Între timp s-au deschis 2.000, cred, de dosare, am înţeles că 1.000 au NUP. Se aşteaptă terminarea celor 2.000 de dosare. Doamna Macovei va trebui să răspundă din ce cauza a defăimat România", a declarat Dan Voiculescu. Preşedintele fondator al PC a precizat că acţiunea va fi demarată în curând de mai multe ONG-uri. Dan Voiculescu a respins acuzaţiile pe care i le-a adus Monica Macovei, potrivit cărora ar fi agresat-o şi ar "urî statul de drept". "E o mare nedreptate şi o mare prostie, un procuror comunist spune despre mine - care sunt un capitalist dovedit - că urăsc statul de drept. Pentru mine, democraţia e cel mai important lucru. Doamna Macovei are o problemă cu democraţia, ea nefiind îndrituită să vorbească despre aşa ceva, ea a fost procuror comunist, nu eu.

NATIONAL

DNA, liber la redeschiderea marilor dosare!

Lovitura de teatru in lumea justitiei, dupa ce mai multi judecatori s-au plans Consiliului Superior al Magistraturii ca unii colegi de-ai lor au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie. Astfel ca respectivii magistrati au cerut CSM sa se pronunte astfel incat DNA sa nu-i mai "hartuuiasca" pe judecatorii suspecti cu intrebari incomode despre deciziile pe care le-au luat, invocandu-se in acest sens prevederile legale. Este vorba despre Legea 303/2004, care asigura imunitatea deplina a judecatorilor in acest sens. Numai ca, spre disperarea celor care au reclamat DNA, CSM nu doar ca nu le-a ridicat mingea la fileu, dar chiar au spulberat mitul imunitatii judecatorilor, printr-o hotarare de-a dreptul istorica. Astfel ca, practic, DNA are de acum verde la redeschiderea dosarelor in care au suspiciuni ca sentintele definitive ale judecatorilor au fost date in urma unor fapte de coruptie!

Statul ofera finantari "moca" firmelor alese "pe spranceana"

Autoritatile au in vedere lansarea unei mega-operatiuni de finantare nerambursabila, insumand peste 600 de milioane de euro. Orice firma (de fapt, doar 150 alese "pe spranceana" de guvernanti) care anunta investitii cu impact major in economie, de minimum 20 de milioane de euro, poate primi pana la 37 de milioane de euro de la stat. Finantarea capitalismului cu bani de la stat va intra, de anul viitor, intr-o noua etapa. Guvernantii au in vedere ca, de la anul, sa aplice o schema de ajutor de stat nerambursabil, de care vor putea beneficia firmele care fac dovada ca investitia pe care o au sau pe care o extind are impact major in economie si este de minimum 20 de milioane de euro. Autoritatile nu au precizat insa ce inseamna impact major in economie, dar au descris cum, ce si unde trebuie sa investeasca (de fapt, sa anunte ca o face) un candidat la banii "moca" de la stat.

Gino Iorgulescu : "RCS&RDS manipuleaza opinia publica si justitia"

Dupa ce a ales sa cedeze drepturile tv aferente campionatului intern de fotbal catre o societate necunoscuta din Malta, Liga Profesionista denunta incercarile fostului partener media, RCS&RDS, de a elucida aceasta tranzactie, incheiata in luna martie. Intr-o luare de pozitie pe site-ul oficial, LPF sustine ca "RCS&RDS incearca sa manipuleze opinia publica si justitia" in legatura cu "pretinse incalcari ale legislatiei concurentei". Totodata, Liga precizeaza ca spera ca "RCS va renunta la demersurile sicanatorii", astfel incat abonatii companiei de cablu sa urmareasca din sezonul viitor meciurile campionatului intern.

PUTEREA

Promovabilitate de 59,25% la bacalaureat, înainte de contestaţii

Educaţiei Naţionale a centralizat luni rezultatele înregistrate în sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat 2014. Astfel, în această sesiune au promovat 59,25% dintre absolvenţii de clasa a XII-a. Rezultatul este superior cu 4 procente celui consemnat în aceeaşi perioadă a anului 2013 (54,4%). Procentul de promovare pentru promoţia curentă este de 67,61%, cu 4,5% mai mare faţă de anul 2013 - 63,1%. În rândul celor promovaţi, cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 8 - 8.99: 25.423. La nivelul întregii ţări, s-au înregistrat 104 medii de 10. Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Brăila (77,82%,) Cluj (73,91%) şi Iaşi (73,67%). Cea mai scăzută rată de promovare s-a înregistrat în judeţele Ilfov (27,93%), Giurgiu (38,14%) şi Teleorman (44,10%). Din totalul celor 161.682 de absolvenţi înscrişi s-au prezentat 151.294. Alţi 10.388 de candidaţi au absentat. Dintre cei 151.294 de elevi prezenţi, 122.590 aparţin promoţiei curente, iar 28.704 provin din promoţiile anterioare.

Municipalitatea începe lucrările la Pasajul subteran Piaţa Sudului

Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că demarează lucrările la cel mai mare proiect de infrastructură realizat cu fonduri UE din Capitală - Pasajul subteran Piaţa Sudului. Potrivit municipalităţii, este o lucrare prin care se va asigura fluidizarea traficului în Capitală, atât pe direcţia inelului principal de circulaţie, cât şi pe arterele adiacente inelului median. Astfel, de marţi, după ora 10.00, se va restricţiona parţial circulaţia rutieră pe Calea Văcăreşti, între str. Mărţişor şi Şos. Olteniţei. Pentru execuţia lucrării, pe Calea Văcăreşti, în perimetrul menţionat, se va devia traficul rutier, asigurându-se trei benzi de circulaţie pe sensul către şos. Olteniţei şi două benzi de circulaţie pe sensul spre Bdul Tineretului (faţă de trei benzi pe sens, existente în prezent). Totodată, se închide temporar accesul din Calea Văcăreşti la benzinăria Agip şi se instituie restricţia de oprire în zona lucrărilor. Conducătorii auto sunt rugaţi să circule cu maximă atenţie în aceste zone şi să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere.

ROMANIA LIBERA

Cum se predă religia în ţările Europei occidentale

Pe bătrânul continent, problema predării religiei în şcoli a fost tranşată. În Franţa e interzisă, în Luxemburg s-a ieşit în stradă când guvernul a vrut să o interzică. În Italia, religia e curs opţional, în Grecia orele încep cu o rugăciune, în Olanda se predă precum o ştiinţă, iar în Anglia şi anumite landuri germane e obligatorie. Predarea religiei în şcoli, într-o ţară unde 90% din populaţie se declară ortodoxă, precum România, a stârnit dezbateri puternice. Au existat grupuri de iniţiativă, intelectuali, dar şi părinţi care au respins ideea ca religia să fie obiect de studiu în şcoala generală, gimnazială sau la liceu. Alţii, mai radicali, de stânga, extrem de corecţi politic sau din simplă convingere, au mers mai departe şi s-au declarat împotriva includerii religiei ca un curs opţional în programa şcolară, aşa cum prevede Legea Educaţiei în acest moment.

Războiul sondajelor între Iohannis şi Antonescu

Klaus Iohannis a câştigat o primă bătălie cu Crin Antonescu în competiţia internă pentru desemnarea prezidenţiabilului liberal, PNL urmând să efectueze trei sondaje de opinie care să fie prezentate Delegaţiei Permanente în jurul datei de 20 iulie. Potrivit unor surse liberale, acestea ar urma să fie realizate de Avangarde, Inscop şi Agenţia de Rating Politic. Conducerea PDL a convocat pe 26 iulie Convenţia Naţională care urmează să valideze fuziunea cu PNL. Potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, Cătălin Predoiu, în aceeaşi zi va avea loc şi un congres al PNL, urmând ca ambele foruri să se reunească pentru a valida fuziunea. În acelaşi timp, liberalii au afirmat, prin vocea vicepreşedintelui Ludovic Orban, că fuziunea pe 26 iulie este "posibilă", liberalii urmând să stabilească data Congresului în cadrul Delegaţiei Permanente. De fapt, calendarul negociat de PNL şi PDL a devenit mai degrabă un instrument de luptă la vârful PNL.

ZIARUL FINANCIAR

Nicolae Cinteză, BNR: Ce rost are ca băncile să facă profit dacă nu-şi recunosc problemele?

BNR stimulează băncile să recunoască situaţiile în care nu mai au şanse rezonabile de recuperare a expunerilor, dar deciziile efective de curăţare a bilanţurilor le aparţin bancherilor care altminteri sunt chemaţi prin reglementări să calculeze deprecierile conform standardelor, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Mai spun o dată: este timpul să aibă curajul să-şi asume neperformanţa, pe bază de judecată profesională corectă în care se renunţă la iluzia că dintr-un colateral de 100 la executare se recuperează tot 100. Încă sunt evaluări de colateral exagerate, dar nu vom lăsa lucrurile aşa şi vom cere un nou audit pe noul standard. Nu are rost să ne lăudăm cu o solvabilitate mare şi să avem bănci cu profit atât timp cât nu recunoaştem problemele aşa cum sunt", spu­ne şeful Supravegherii. Sistemul bancar ar putea reintra pe pierdere la sfârşitul acestui an în urma efortului de curăţenie a bilanţurilor de neperformante. O zonă sensibilă o constituite creditele cu restanţe de peste un an la care nu s-au iniţiat acţiuni de recuperare şi cele către companii în insolvenţă.

Câmpurile "aurii" de rapiţă aduc 300 mil. euro în economie

Recolta de 1 milion de tone de rapiţă, cea mai mare producţie din istorie, aduce 300 de milioane de euro în economie în următoarele luni în care seminţele vor fi vândute de fermieri către procesatori şi traderi. "Sezonul de rapiţă de anul acesta nu se compară cu cel de anul trecut. Căderea de preţ la pragul de 300 euro/tonă face ca această cultură să nu fie foarte interesantă. Trebuie avut în vedere că este cea mai riscantă cultură", spune Alexandru Iancu, administrator şi acţionar al RodBun Grup, unul din primele 20 de grupuri locale de agrobusiness. Marjele de profit făcute la rapiţă în sezoanele trecute i-au împins pe fermieri să îşi majoreze expunerea pe această cultură astfel că în acest an suprafeţele au crescut cu 50%, la 380.000 de hectare. Creşterea recoltei a venit aproape în totalitate din majorarea suprafeţelor pentru că productivitatea medie a rămas aproape constantă. Rapiţa este o cultură care se cultivă pe aceeaşi suprafaţă de teren într-un ritm de rotaţie de cinci ani.

Emisiunile de obligaţiuni corporative s-au dezgheţat, dar tranzacţiile aproape au dispărut pe bursă

Piaţa de obligaţiuni corporative listate pe bursa de la Bucureşti a beneficiat în ultimul an de mai multe emisiuni importante, care au totalizat circa 1,3 miliarde de lei, iar în acest an sunt perspective ca numărul de emisiuni să continue să crească în condiţiile în care băncile, dar şi unele companii private sunt interesate să se finanţeze prin astfel de operaţiuni. "Există intenţii în acest sens, în special dinspre zona bancară şi potenţial sectorul energetic, în funcţie însă de materializarea unor proiecte de investiţii şi modernizare, care presupun surse de finanţare pe termene mai lungi. Obligaţiunile româneşti sunt un < relative value > interesant în acest an având în vedere scăderea semnificativă a dobânzilor la datoria guvernamentală a ţărilor în Europa de Sud, politica acomodantă a Băncii Centrale Europene şi chiar reorientări de fluxuri între ţări emergente având ca fundament diferen­ţiale de performanţă macroeconomică şi percepţie de risc", spune Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD.

Acţionarii SIF Transilvania au primit în conturi acţiuni de 109 mil. lei

Societatea de Investiţii Financiare Transilvania (SIF3) a anunţat pe bursă că la finele săptămânii trecute a fost înregistrată la Registrul Comerţului majorarea de capital în valoare de 109,2 milioane de lei (24,8 mil. euro) prin încorporarea unei părţi din profiturile obţinute de societate anul trecut, care s-a ridicat la 189,6 mil. euro. Ca urmare, în conturile acţionarilor SIF Transilvania au intrat acţiuni gratuite evaluate în prezent pe bursă la circa 38,5 milioane de euro. SIF3 şi-a dublat capitalul social care a ajuns în prezent la 218,4 mil. lei (49,7 mil. euro). Capitalul social al SIF3 s-a majorat cu 1,092 miliarde de titluri noi cu o valoare nominală de 0,10 lei/unitate, potrivit unui anunţ remis de societate bursei de la Bucureşti. Acţionarii SIF Transilvania au fost de acord în aprilie să primească acţiuni gratuite, dar nu au mai primit dividende. O operaţiune de majorare similară a avut loc în premieră în 2007, când capitalul societăţii de investiţii a fost majorat cu 54,6 mil. lei, dublându-şi valoarea. Fiecare acţionar înscris în registrul societăţii la data de 16 iunie a primit câte o acţiune nouă la fiecare acţiune deţinută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb