REVISTA PRESEI 08.08.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 august 2013

ADEVARUL

Popa, BNR: "Băncile-mamă îşi reduc în continuare expunerile faţă de subsidiarele din România"

Băncile-mamă îşi reduc în continuare expunerile faţă de subsidiarele din România, dar ritmul nu este unul foarte accelerat, deşi mai mare faţă de alte perioade, procesul rămânând în mare parte ordonat, ceea ce îşi doreşte şi banca centrală, a declarat miercuri viceguvernatorul Cristian Popa. Procesul de dezintermediere a continuat şi la nivel european, cu un ritm uşor mai accelerat în primul trimestru al acestui an faţă de ultimele două trimestre ale anului trecut. Popa apreciază că acest proces va continua probabil, în condiţiile în care, cel puţin pentru luna iunie, s-au produs inversări ale intrărilor de capital pentru unele din economiile europene.

Arieratele CFR SA s-au înjumătăţit în primul semestru al acestui an

Volumul arieratelor companiei de stat CFR SA a scăzut cu 50% în primul semestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, la 1,06 miliarde de lei, în timp ce creanţele au crescut cu 5,2%, la 1,4 miliarde de lei, au anunţat reprezentanţii administratorului reţelei feroviare publice. Veniturile CFR SA au crescut cu 3,5% în primul semestru, la 1,16 miliarde de lei. Creşterea uşoară a veniturilor a avut loc în condiţiile în care traficul pe reţea a înregistrat o scădere de circa 5% în acest interval. Datoriile fiscale ale CFR Marfă vor fi stinse de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin conversie în acţiuni, inclusiv obligaţiile de plată, în cuantum de 127,4 milioane lei, pe care operatorul feroviar de marfă le va prelua de la CFR SA, schema fiind aprobată la jumătatea lunii iunie de Guvern. În prezent, pe reţeaua feroviara CFR activează 25 de operatori de transport feroviar (21 de marfă şi 4 de călători).

Aerodromul privat din Tuzla are pretenţii de aeroport internaţional, dotat cu punct de trecere a frontierei, în plin scandal cu aderarea la Schengen

La nivelul Ministerului Transporturilor a trecut de faza dezbaterii publice un proiect de HG prin care aerodromului privat din Tuzla, judeţul Constanţa, i s-ar putea conferi statutul de aeroport internaţional. Guvernului i se propune astfel "aprobarea deschiderii unui punct de trecere a frontierei de stat şi a unui birou vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla". Cu toate că Tuzla, localitatea în care e situat aerodromul, se află la câţiva kilometri (care, în zbor, înseamnă cel mult un minut) faţă de aeroportul internaţional de stat, Kogălniceanu, iniţiatorii invocă "apropierea de ţărmul Mării Negre" ca avantaj faţă de aeroportul public. Datele din Registrul Comerţului arată că SRL-ul Regional Air Services SRL, administratorul aerodromului de la Tuzla este deţinut de Adrian Vasilache (50%) şi Regional Air Suport SRL (50%). Iar Regional Air Suport este deţinut în proporţie de 100% de Dorin Ivaşcu, unul dintre personajele remarcate în dosarul afacerii "Ţigareta 2".

Transalpina, şoseaua nimănui

Lucrările de modernizare a şoselei Transalpina s-au oprit după ce firma Romstrade SRL, care a câştigat licitaţia, a intrat în insolvenţă. Drumul a fost finalizat în proporţie de 80%, iar autorităţile spun că nici anul acesta nu va fi gata. Cea mai înaltă şosea din România, Transalpina (DN67 C) sau Drumul Regelui, va rămâne neterminată şi anul acesta. Lucrările s-au oprit din luna aprilie, după ce firma care a câştigat în 2008 contractul de modernizare, Romstrade SRL, a intrat în insolvenţă, iar patronul acestuia, Nelu Iordache, a fost arestat preventiv pentru fraudă cu fonduri europene. Deşi şoseaua se află în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), secţiile instituţiei din judeţele Alba, Vâlcea şi Gorj nu pot interveni pentru reparaţii pentru că drumul este predat la Romstrade SRL.

Protest al studenţilor, la Timişoara: "Vrem 6 la sută din PIB pentru educaţie"

Aproximativ 200 de reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti din toată ţara au protestat miercuri seara la Timişoara la adresa guvernanţilor vechi şi noi, manifestându-şi nemulţumirea faţă de finanţarea necorespunzătoare a educaţiei. Printre nemulţumirile studenţilor, aşa cum au fost ele expuse în comunicatul care a anunţat protestul, se numără: - Creşterea taxelor de studiu şi a taxelor de cămin! În 50% dintre universităţile incluse într-o analiză recentă ANOSR, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani datorită scăderii investiţiei statutului. - Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea! Valoarea cheltuielilor minime de cazare şi masă, estimată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior - CNFIS, este de 566 lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel naţional este de 214 lei. - Jumătate dintre studenţii din România abandonează facultatea!

Băsescu: "Ceea ce se întâmplă pe autostrada Arad-Nădlac, emblema neputinţei şi o proastă guvernare"

Preşedintele Traian Băsescu, aflat, miercuri, pe şantierul tronsonului de autostradă Arad-Nădlac, unde lucrările sunt oprite, a spus că ceea ce se întâmplă acolo este o "expresie şi o emblemă a neputinţei", adică "proastă guvernare", trăgând un semnal de alarmă către guvern "să se trezească". El a spus că a fost pe cele două tronsoane de autostradă şi că "ceea ce se întâmplă, adică nimic, înseamnă o expresie a neputinţei şi a proastei guvernări", susţinând că Guvernul ar fi trebuit să intervină şi să aloce bani pentru terminarea lucrărilor la autostradă, pentru că ar fi recuperat investiţia din fonduri europene. Preşedintele a mai spus că este inadmisibil modul în care Guvernul a stabilit priorităţile, uitând că vara lucrează constructorii, dar, în schimb, mărind taxele.

Deutsche Welle - Basmul Pacepa

Un amestec greţos şi indigest de nume de ex-securişti i-a aruncat mai nou, din nou, în perplexitate, pe românii care stăruie să mai consume presă şi care, în setea lor de informaţii, tind invariabil să cadă pradă manevrei minţitului de popor la televizor. În componenţa acestui amalgam dezgustător au intrat nume precum al sordidului Vişinescu, torţionar al Securităţii. Redescoperite tardiv, "glorioasele" sale fapte de schingiuitor au fost utilizate pe loc, după expulzarea lor din uitare, ca armă. Dar ele, culmea, nu contra lui Iliescu şi a celorlalţi arhitecţi ai impenitenţei securiste s-au îndreptat, ci contra proaspetei independenţe a justiţiei reformate cândva de Monica Macovei şi a primului preşedinte care a condamnat comunismul, scoţând de sub obroc dosarele securităţii.

Se face ordine printre taximetriştii de la Gara de Nord. Autorităţile: facem ca la Otopeni. Şoferii: degeaba!

Gara de Nord ar urma să intre într-un proces dorit de ani de zile, întârziat din indolenţa autorităţilor şi mai puţin agreat de taximetrişti: sistemul de "agăţat" clienţii ce ies din gară se va transforma într-un sistem integrat, similar celui de la Aeroportul Otopeni. În timp ce reprezentanţii CFR susţin că măsura va face ordine, taximetriştii cred că problemele reale sunt altele. Compania Naţională de Căi Ferate a anunţat, printr-un comunicat de presă emis miercuri, că va organiza o licitaţie publică cu strigare pe 26 august pentru închirierea unei locaţii în suprafaţă de 300 metri pătraţi, situată la intrarea în staţia CF Bucureşti Nord grupa A - zona coloane. Destinaţia spaţiului: parcare de taxi - activitate de îmbarcare / debarcare a călătorilor în taxiuri, preţ minim de pornire fiind stabilit la 5,00 Lei/mp/lună + TVA.

CURENTUL

Duplicitarul Larry Watts se laudă că a vrut să-l ucidă pe Ceauşescu, dar a beneficiat din plin de susţinerea regimului

Istoricul american Larry Watts, cel despre care fostul şef al CIA James Woolsey declara recent că minte cu neruşinare atunci când evocă în cartea sa relaţia generalului Pacepa cu administraţia americană, impresionează nu atât prin lucrările sale lăudate şi răslăudate de adepţii naţional-comunismului şi de cei care doresc să evidenţieze rolul binefăcător al Securităţii româneşti cât mai ales prin caracterul duplicitar de care dă dovadă. Trebuie ştiut că Larry Watts, a cărui prezenţă este constantă în România, începând cu anii 80, a beneficiat din plin de protecţia regimului, fiind cooptat în grupul de istorici care gravita în jurul Centrului de Studii şi Cercetări de Istorie şi Teorie Militară a generalului-doctor Ilie Ceauşescu, nimeni altul decât fratele mult-iubitului conducător. Aici l-a cunoscut pe Ioan Talpeş, cel care l-a luat sub aripa sa ocrotitoare după 1990 şi l-a promovat şi susţinut constant, Larry Watts fiind angajat până în 2009 în diferite instituţii ale statului român sub formă de consultant, expert, etc.

Funcţionarii care îşi pierd serviciul la restructurarea ANAF pot câştiga procesele în instanţă

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan îi îndeamnă pe funcţionarii care vor fi afectaţi de restructurarea ANAF şi vor rămâne fără servici să dea guvernul în judecată, fiind sigură că vor câştiga procesele. "Prin Ordonanţa 74/2013 privind restructurarea ANAF Guvernul Ponta politizează instituţiile fiscale, sub ochii românilor şi ai Băncii Mondiale. Această ordonanţă ar fi trebuit să modernizeze administraţia fiscală prin îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei. În loc de modernizare, mii de persoane sunt lăsate pe drumuri fără explicaţii şi fără criterii, în afara legii ", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Raluca Turcan. Potrivit acesteia, 2.700 de români îşi vor pierde locurile de muncă în urma Ordonanţei 74/2013 privind restructurarea ANAF. Doar în Sibiu 240 de persoane au primit preaviz, cu posibilitatea de a opta pentru 160 de posturi noi, ceea ce înseamnă că 80 de persoane pleacă acasă direct.

CURIERUL NATIONAL

Când se va termina calvarul scumpirilor?

Mugur Isărescu: Alinierea preţurilor la nivelul celor din UE va menţine în România o inflaţie peste media europeană şi în următorii ani. Grosul ajustărilor a trecut în ceea ce priveşte preţurile administrate, însă costurile în creştere cu energia vor pune presiune în continuare pe indicele preţurilor de consum. Totuşi, am intrat într-un club european al inflaţiei scăzute, iar scumpirile anuale vor fi de până la 3,5% pe an. Cât vor mai trebui să suporte românii creşteri de preţuri peste nivelul celor din Uniunea Europeană? La această întrebare a încercat ieri să răspundă la prezentarea raportului privind inflaţia Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Potrivit perspectivei oferite de acesta este vorba de câţiva ani în plus în care economia naţională va mai face eforturi pentru alinierea preţurilor principale la cele din piaţa comună europeană.

Granpet - GFR participă şi la privatizarea Train OSE din Grecia

Grupul de companii Grampet-GFR, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, este interesat de privatizarea mai multor companii din domeniul transportului feroviar de mărfuri din Europa, participând deja la licitaţiile organizate în Croaţia, Bulgaria, România şi, mai nou, Grecia. Potrivit unui comunicat emis ieri presei, grupul de companii Grampet - GFR va participa la privatizarea Train OSE, operatorul de transport feroviar de marfă din Grecia. La privatizarea Train OSE vor mai participa, printre alţii, un consorţiu format din Căile Ferate Ruse (RZD) şi Societatea Căilor Ferate din Franţa (SNCF), dar şi COSCO (China Ocean Shipping Company), cel mai mare furnizor de servicii de logistică şi shipping din China, se arată într-un comunicat Grampet. Grupul controlat de Gruia Stoica a câştigat deja licitaţia pentru privatizarea transportului feroviar de marfă din Croaţia. GFR aşteaptă decizia autorităţilor bulgare privind privatizarea BDZ Cargo.

Ce stă în spatele maximului istoric al acţiunii FP

Ieri, titlurile FP au închis la preţul de 0,68 lei/acţiune, doborând maximul precedent consemnat intraday în prima zi de tranzacţionare în ringul bursier în ianuarie 2011. Programul de răscumpărări derulat de Fond reprezintă principalul motor al aprecierii cotaţiilor. Listarea companiilor de stat unde FP are participaţii, apropierea de ringul bursier din Varşovia, evoluţia favorabilă a pieţelor externe şi reducerea dobânzilor pe lei au ajutat de asemenea acţiunea Fondului.

UE nu este o uniune în domeniul reglementărilor din energie

Reglementarea în domeniul energiei şi gazelor nu este deloc uniformă la nivelul blocului comunitar european, diferenţele fiind vizibile, iar singurele tendinţe comune sunt determinate mai mult de deteriorarea economiei europene, decât de un efort de a omogeniza mediul legislativ. "În Europa, nu există două ţări cu aceleaşi reglementări în sectorul energiei şi gazelor. În acelaşi timp, reglementările din acest domeniu sunt foarte complexe, făcând dificilă înţelegerea acestor pieţe. Diferenţelor de reglementare li se adaugă presiunea crescândă a autorităţilor pentru eficienţă mai mare şi scăderea costurilor, ca şi interferenţele politice, care pot conduce la lipsa de stabilitate a mediului de reglementare", se arată într-un studiu realizat de compania Ernst&Young.

Isărescu nu comentează propunerea tandemului cu Ponta pentru 2014

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a refuzat să comenteze varianta vehiculată pentru alegerile din 2014, respectiv tandemul Ponta-Isărescu pentru funcţiile de premier şi preşedinte, spunând că şi în anul 2000 se vorbea de tandemul Isărescu-Stolojan şi a ieşit altul. "În 2000 se mai vorbea de un tandem, Isărescu-Stolojan, şi a ieşit alt tandem, Iliescu-Vadim. Adică lăsaţi-o cu comentariile acestea. Nu folosesc nimănui. Nu comentez", a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă, solicitat să comenteze asupra tandemului vehiculat pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, Ponta-Isărescu. Isărescu a ocupat funcţia de premier în perioada decembrie 1999 - decembrie 2000. La alegerile pentru Preşedinţie din decembrie 2000, Ion Iliescu a câştigat în turul al doilea în faţa lui Corneliu Vadim Tudor.

Banca Angliei: Dobânda-cheie, la minimul istoric până şomajul scade la 7%

Banca Angliei va menţine dobânda de politică monetară la minimum până când rata şomajului va scădea la 7 puncte procentuale, prag care nu va fi atins în următorii trei ani, potrivit prognozelor instituţiei. Dobânda de politică monetară practicată de Banca Angliei este la minimul istoric de 0,5% din anul 2009. Rata şomajului din Marea Britanie pentru luna iunie a anului curent este de 7,7%, sub media Uniunii Europene, de 10,9%, sau a zonei euro, de 12,1%, potrivit datelor Eurostat. Decizia reprezintă o schimbare majoră de direcţie pentru politica monetară a Băncii Angliei, la o lună după preluarea mandatului de guvernator de către Mark Carney, fost şef al Băncii Canadei.

Preţul aluminiului, manipulat de JPMorgan şi Goldman Sachs?

Băncile americane JPMorgan Chase şi Goldman Sachs, traderul de mărfuri Glencore Xstrata şi operatorul bursei de metale de la Londra sunt acuzate de o companie din SUA că ar fi manipulat preţurile pe piaţa aluminiului prin reţinerea de stocuri semnificative, scrie Mediafax. Plângerea a fost depusă de către compania Master Screens din Florida. Băncile, alături de cel mai mare trader de mărfuri din lume şi una dintre cele mai mari burse de tranzacţionare a metalelor, sunt acuzate de conspiraţie în vederea manipulării preţurilor prin reţinerea de stocuri uriaşe de aluminiu în depozite situate în zona Detroit, Michigan şi de încălcarea legislaţiei federale în domeniul concurenţei. Autorităţile şi-au îndreptat recent atenţia asupra deţinerii de depozite de mărfuri de către marile bănci din SUA, care au început în consecinţă să-şi reducă expunerea pe astfel de activităţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta, atacat şi de aliaţi şi de adversari

Premierul Victor Ponta nu are o vacanţă liniştită. Liberalii şi preşedintele Traian Băsescu au făcut front comun în a critica măsurile fi scale pe care actualul Executiv vrea să le adopte. Scrisoarea de intenţie a guvernului Ponta către Fondul Monetar Internaţional şi mai ales politica fiscală conturată de acest document nu sunt pe placul PNL. Potrivit surselor EVZ, liberalii au fost luaţi prin surprindere de conţinutul documentului, spunând că ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, nu i-a informat asupra măsurilor fiscale ce urmează să fie adoptate de Executiv din toamnă. Creşterea TVA la pâine, compensată, printre altele, de creşterea impozitelor pe chirii şi a contribuţiilor pentru drepturile de autor sunt privite în PNL ca fiind măsuri fără legătură cu liberalismul. Liberalii intenţionează să ceară socoteală atât ministrului de Finanţe, cât şi preşedintelui Crin Antonescu, în prima şedinţă a PNL.

Şerban Pop i-a dat contractul angajatului lui Voiculescu într-un birou de la Intact

Fostul şef al Fiscului a colaborat cu procurorii anticorupţie care l-au audiat ieri la DNA, în dosarul privind şantajul prin trustul de presă al familiei Voiculescu, practicat de directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu. Şerban Pop, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost audiat ieri de procurorii anticorupţie, timp de mai multe ore. El este urmărit penal în dosarul de şantaj prin presa din trustul familiei lui Dan Voiculescu. Caz în care pe lângă Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, mai sunt urmăriţi penal Dan Voiculescu şi fiica lui, Camelia. Potrivit surselor EVZ, fostul şef al Fiscului "a colaborat" cu anchetatorii, livrându-le informaţii prin răspunsurile date întrebărilor care i s-au pus. Sursele citate au mai dezvăluit pentru "Evenimentul Zilei" locul în care a avut loc "predarea-primirea" documentului folosit pentru şantaj de către directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu: "S-a întâmplat într-un birou al firmei Intact".

REALITATEA TV CÂŞTIGĂ: TRIBUNALUL a dispus SUSPENDAREA utilizării mărcii RTV de către România TV

Tribunalul Bucureşti, prin Secţia Civilă, a dispus ieri suspendarea utilizării de către companiile care derulează operaţiunile televiziunii România TV a mărcilor "RTV" şi "NOI FACEM REALITATEA" până la soluţionarea irevocabilă a cauzei. "Decizia Tribunalului înseamnă că un drept ce aparţinea Realităţii Media şi care era folosit abuziv de deputatul PSD Sebastian Ghiţă împreună cu televiziunea din proprietatea sa, se suspendă până la soluţionarea cauzei, urmând ca pe frecvenţa RTV, Realitatea Media care e deţinătorul drepturilor, să decidă care canal care se află în portofoliul ei va exista pe acea frecvenţă. E o lecţie de normalitate binevenită. Vedem unde o să ne ducă lupta. Sebastian Ghiţă, partenerul lui Victor Ponta, nu putea ajunge in acea postură dacă nu era favorizat de instituţiile statului. Sperăm ca decizia să-l pună unde îi e locul, RTV să continue să emită sub sigla Răitaru TV, nu RTV, îi dorim succes in activitatea sa", a precizat Guşă.

JURNALUL NATIONAL

Norica Nicolai cere intervenţia Comisiei Europene în cazul DNA-Antena3

Eurodeputatul liberal a expus "atacul la libertatea de expresie" într-o scrisoare adresată comisarului european Viviane Reding. Ancheta lansată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în privinţa unui presupus caz de şantaj la postul de televiziune Antena3 este "parte a unui atac orchestrat la adresa libertăţii media", consideră europarlamentarul liberal Norica Nicolai. Aceasta solicită intervenţia Comisiei Europene în acest caz, şi a adresat o scrisoare comisarului european Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, relatează site-ul eturbonews.com. Procurorii anticorupţie au trimis în judecată persoana juridică S.C Antena 3 S.A pentru complicitate la infracţiunea de şantaj în dosarul deschis CEO-ului Antena Group, Sorin Alexandrescu.

Purtătorul de cuvânt al PSD: Băsescu încearcă să ne oblige să-l mai suspendăm, dar nu o vom face

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că era obligatorie coabitarea între preşedinte şi premier, aceasta având efecte pozitive în economie, el apreciind totodată că, prin acţiunile sale, Traian Băsescu încearcă să oblige USL să-l suspende din nou, dar nu se va întâmpla acest lucru, informează mediafax.ro. "Pactul de coabitare este obligatoriu în absolut orice stat în care democraţia este forma de guvernare, pentru că atunci când ai un preşedinte ales, un şef al Executivului cu puteri foarte mari, este obligatorie coabitarea dintre cei doi", a declarat Cătălin Ivan miercuri, la RFI. Purtătorul de cuvânt al PSD consideră că, "în mod normal, conform Constituţiei noastre, preşedintele n-ar fi trebuit să joace niciun rol politic".

Anca Boagiu a depus plângere la Parchet împotriva lui Dan Şova, acuzându-l de ascunderea contractului Bechtel

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a anunţat, miercuri, printr-un comunicat, că a depus o plângere penală împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l pe aceasta de o "acţiune suspectă de ascundere" a contractului semnat în 2003 între Guvernul Adrian Năstase şi firma Bechtel, informează agerpres.ro. Prim-vicepreşedintele PDL subliniază că înţelegerile contractuale dintre Guvern şi Bechtel International Inc. au încetat şi, ca atare, îi aminteşte lui Dan Şova - ministrul pentru Proiecte de Infrastructura de Interes Naţional şi Investiţii Străine - că acesta ar avea "obligaţia să facă public tot contractul, inclusiv contractele şi comisioanele firmelor de avocaţi implicate în această afacere, în frunte cu firma sa şi a mamei sale".

Dobânzile la creditele în lei şi cele în valută s-ar putea apropia

Banca Naţională a României va face tot posibilul să se apropie cu dobânda la creditele în lei de cele în valută, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Mugur Isărescu. "Vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de politică monetară şi prin asigurarea lichidităţii pe piaţă prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară, să venim cu dobânzile la lei în apropierea dobânzilor în valută. (...) încercăm să aducem acele costuri, care nu sunt neapărat invizibile, nu sunt percepute de la început şi nu le ştie nimeni. Credeţi că eu, dacă aş şti cât ar fi cursul peste o lună sau un an între leu şi euro sau între dolar şi euro aş mai sta aici? Ce vrem să sugerăm? Că ghicim viitorul? Cine poate să ghicească viitorul? Lucrăm cu riscuri, evaluăm probabilităţi. Nu avem cum să ştim cât va fi cursul mâine", a spus Isărescu. Potrivit acestuia, creditul în lei este încă relativ scump, dar el se va ieftini.

NATIONAL

"Buldogul" a devenit "Labus"!

Mitul unui Vasile Blaga care conduce cu mana de fier s-a spulberat lamentabil, dupa ce politicianul a ajuns sa se injoseasca in fata unor bieti primari, din niste comune uitate de lume, pe care, pana nu de mult, nici nu i-ar fi bagat in seama. Vasile Blaga are probleme mult mai serioase. Si asta din cauza ca dosarul misterioasei declansari, inainte de vreme, a operatiunii "Vami Curate" si mutarea centrului actiunii anticoruptie de pe granita de vest pe cea de est a Romaniei este gata sa rabufneasca in orice clipa. Operatiunea "Vami Curate" a avut si partile ei bune. Iar cea mai importanta "bila alba" este faptul ca ofiterii sub acoperire ai DGA au demonstrat ca se poate executa o misiune de infiltrare atat de complexa si indelungata fara obisnuitele scurgeri de informatii. Numai ca, dupa cate suspecteaza alte structuri, operatiunea a fost pur si simplu deturnata in ultima clipa, conducerea de atunci a Ministerului de Interne dand cu totul alt "azimut" anchetatorilor.

Marius Petcu, suspectat ca a vandut marca "Sanitas" unor firme straine

Puscariasul Marius Petcu este suspectat ca a elaborat un plan incredibil pentru a sifona banii din "Sanitas", sindicatul pe care l-a condus pana in ziua in care a fost saltat pentru luare de mita si care, in prezent, este dirijat chiar de finul sau, Leonard Barascu. Mai exact, conform surselor National, Marius Petcu este suspectat ca a vandut marca "Sanitas" unor firme din afara granitelor. De asemenea, potrivit surselor amintite, el ar avea legaturi cu firmele respective si ar incasa toti banii proveniti din drepturile cuvenite in urma folosirii marcii "Sanitas" pe bannerele, steguletele si sepcile purtate de sindicalisti la demonstratii.

PUTEREA

EXCLUSIV. Magnificii ANAF, cei opt şefi regionaliRegionalizarea Fiscului.

Regionalizarea României după ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a început prin desfiinţarea structurilor ANAF şi reînfiinţarea Fiscului în două ramuri: în Administraţii Financiare Judeţene - AFJ şi în cele opt Direcţii Generale Regionale ale Finanţelor Publice - DGRFP, după cum PUTEREA a anunţat în exclusivitate. Desigur, urmează "naşterea" celebrului de pe acum departament Antifraudă - prăvălia exclusivă a premierului Victor Ponta, după cum singur se laudă! Se iveşte o mică şi nevinovată întrebare: dacă în ultimii ani evaziunea a atins cote inimaginabile încât CSAT a format un Grup de luptă împotriva escrocilor financiari şi dacă ANAF nu a reuşit în ultimele 24 de luni să aducă bani la buget, cum se face că directorii celor opt regiuni - DGRFP - sunt foştii şefi ai DGFP judeţene, adică exact cei vinovaţi de toate tarele fiscale din România?

Donau Finanz va prelua compania Transferoviar

O tranzacţie-surpriză se prefigurează în industria feroviară autohtonă. Austriecii de la Donau Finanz GMBH vor prelua Transferoviar Grup (TFG), companie deţinută de omul de afaceri Călin Mitică, alături de care au participat în asociere la procesul de privatizare a CFR Marfă. "Au bătut palma. Suma depăşeşte 20 milioane de euro. Probabil că austriecii au văzut că există potenţial pe această piaţă", au afirmat surse citate de "Capital". Adrian Thiess, reprezentantul Donau Finanz GMBH în România, nu a dorit să comenteze informaţia. Surse apropiate tranzacţiei au declarat că Thiess urmează să coordoneze grupul TFG, în câteva zile urmând să fie făcut public şi anunţul. Transferoviar Grup este o companie care efectuează operaţiuni de transport şi manevră feroviară de marfă şi de călători, înfiinţată în 2003. Lunar, compania transportă aproximativ 120.000 de tone de marfă şi manevrează în jur de 2.500 de vagoane de marfă.

ROMANIA LIBERA

Profitorii de milioane de euro ai Programului "Capitala creşte verde"

Jardiniere de 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro sau chioşcuri de aproape 40.000 de euro. Toate aceste achiziţii au fost făcute pe banii Primăriei Capitalei la preţuri, evident, supraevaluate. Au pierdut bucureştenii, dar au câştigat profituri uriaşe, firmele "de cumetrie" ale reprezentanţilor administraţiei locale. "Programul de măsuri şi acţiuni pentru gospodărirea şi înfrumuseţarea Municipiului Bucureşti, sau «Capitala creşte verde»". Aşa suna proiectul cu care se mândrea Sorin Oprescu acum patru ani. Ce nu a spus niciodată primarul general a fost faptul că o dată cu acest proiect au crescut peste noapte şi conturile multor firme care s-au ocupat de modernizarea parcurilor bucureştene.

Snowden tensionează relaţiile Washington-Moscova

Preşedintele american Barack Obama a reproşat Rusiei că revine uneori la o "mentalitate de Război Rece", declarându-se dezamăgit că Moscova a acordat azil temporar ex-colaboratorului National Security Agency (NSA), fugarul american Edward Snowden, în loc să-l trimită guvernului SUA, pentru a face faţă acuzaţiilor de spionaj. Şeful Casei Albe a subliniat, la o emisiune a canalului NBC, cooperarea benefică dintre Moscova şi Washington în domenii cum sunt criza din Afganistan şi lupta contra terorismului dar a criticat adoptarea unei legi ruseşti considerată discriminatorie faţă de homosexuali şi a evocat "unele dificultăţi pe care le-am avut" în ultimul timp cu Rusia.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul caută la redevenţe şi taxe pe proprietate banii pentru reducerea CAS

Ministrul bugetului Liviu Voinea spune că bugetul pe 2014 este construit pe o creştere economică de 2,2%. "Acum facem calculele pentru o scădere a CAS.(...) Vrem venituri mai mari din redevenţe şi taxe pe proprietate", a spus el ieri într-un interviu pentru ZF. Guvernul a cerut FMI să trimită în septembrie o misiune la Bucureşti pentru a acorda autorităţilor române asistenţă tehnică pentru reforma taxării proprietăţilor şi modificarea redevenţelor, care aduc prea puţine venituri la buget, a declarat ieri Liviu Voinea, ministrul bugetului, într-un interviu acordat ZF. Voinea spune că sunt analizate mai multe măsuri fiscale, inclusiv reducerea CAS, eventualele diminuări de taxe urmând să se concretizeze doar dacă pot fi compensate cu alte impozite şi dacă cresc veniturile bugetare.

Străinii au adus 7 mld. euro în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor. Până unde pot creşte deţinerile nerezidenţilor şi cu ce riscuri

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat s-au menţinut pe un trend ascendent solid în primele cinci luni ale anului, dincolo de oscilaţiile de sentiment induse de diferite evoluţii conjuncturale la nivel internaţional, nerezidenţii ajungând ca la nivelul lunii mai să deţină aproape 28% din totalul titlurilor în lei şi euro emise pe piaţa internă. Ponderea titlurilor aflate în portofoliile străinilor a făcut un salt spectaculos anul acesta, un stimul decisiv fiind includerea obligaţiunilor suverane româneşti în indici foarte vizibili prin care Barclays şi JP Morgan monitorizează pieţele emergente în monedă locală. Astfel a fost extinsă gama de investitori care s-au simţit încurajaţi să aloce fonduri pentru plasamente pe titlurile în lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb