REVISTA PRESEI 08.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 septembrie 2016

ADEVARUL

Modificarea Codului Fiscal, o fumigenă de-o zi

După ce din Ministerul Finanţelor "s-a scurs" un proiect de ordonanţă care prevede schimbarea din temelii a Codului Fiscal, în special în ceea ce priveşte taxarea muncii, ministrul Anca Dragu nu-şi asumă documentul şi-l cataloghează drept o analiză care s-a făcut, cel mult, la nivelul tehnic în minister, deşi acesta are 100 de pagini şi 183 de modificări de articole. O fumigenă tehnocrată a fost aruncată marţi în spaţiul public: modificarea din temelii a Codului Fiscal, cu majorări semnificative ale contribuţiilor datorate de angajaţi şi eliminarea celor aferente angajatorului.

Scăderea numărului de studenţi decimează facultăţile

Necorelarea specializărilor din cadrul universităţilor cu piaţa muncii, declinul demografic, dar şi introducerea camerelor de luat vederi în sălile de examen la Bacalaureat au cauzat diminuarea drastică a numărului de studenţi în comparaţie cu ultimii ani. Acest lucru a dus la reducerea numărului de facultăţi, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, susţin experţii în Educaţie. Un raport al Ministerului Educaţiei arată că numărul de studenţi ce-i revine unui cadru didactic a scăzut de la 24,9, câţi erau în 2009/2010, la 14,8, câţi au fost în anul universitar 2014/2015. Între 2009 şi 2015 s-au desfiinţat şase universităţi private, însă o singură instituţie de învăţământ superior de stat.

Culmea sărăciei: o familie din Teleorman s-a împrumutat la bancă pentru a-şi trimite cei şase copii la şcoală

O familie din Teleorman, care trăieşte la limita supravieţuirii, a apelat la un credit bancar pentru a-şi putea trimite la şcoală cei şase copii. Cu 750 de lei împrumutaţi, părinţii au reuşit să cumpere ghiozdane, rechizite şi câteva haine pentru copii. Începutul unui nou an şcolar pentru o familie cu mulţi copii şi venituri puţine înseamnă un efort financiar greu de suportat. În România anului 2016 încă mai există familii pentru care debutul unui nou an de învăţământ gratuit înseamnă credit la bancă pentru achiziţionarea de haine, ghiozdane şi rechizite. Ion (68 de ani) şi Stela Pandele (48 de ani) din comuna Scrioaştea au împreună nouă copii, dintre care şase sunt de vârstă şcolară.

PSD sfidează codul de integritate pentru Ponta

Toţi social-democraţii contactaţi de "Adevărul", în frunte cu Liviu Dragnea, sunt de acord ca fostul premier Victor Ponta să primească o derogare şi să se afle pe lista PSD de la alegerile parlamentare, chiar dacă sunt călcate în picioare criteriile de integritate ale partidului. Social-democraţii au anunţat că fostul premier Victor Ponta va deschide lista organizaţiei PSD Gorj la alegerile parlamentare, în ciuda deciziei DNA de a-l pune sub control judiciar. Astfel, Victor Ponta va primi o derogare de la Codul de Etică al partidului, care interzice candidaturile membrilor PSD care se află în arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice tip de infracţiune. Această excepţie pe care PSD o face în cazul Ponta va fi formalizată printr-un vot, săpămâna viitoare, în Comitetul Executiv Naţional al PSD, for de conducere care îi include şi pe baronii din teritoriu.

Urmează o nouă mare criză economică globală?

Ceva pluteşte în aer. Într-atât de serios încât discuţiile de la Bruxelles şi din alte centre nevralgice ale circuitului decizional mondial par să se focalizeze asupra subiectului cu o atenţie şi persistenţă care demonstrează o îngrijorare profundă. Cea mai mare problemă pare să fie constatarea privind ineficienţa remediilor tradiţionale, în ciuda unor politici monetare care au urmărit în principal ideea de a "ieftini banului", rezultatul fiind departe de aşteptări căci, fie că vorbim de consum sau de investiţii, entuziasmul lipseşte cu desăvârşire. O situaţie pe care economistul american Lawrence Summers o califică drept "stagnare istorică" la care statele ar trebui să "reacţioneze imediat, căci nu mai este loc pentru erori", avertizează Maurice Obstfeld, economistul şef al FMI: "În principiu, pierderile înregistrate de ţările producătoare ar fi trebuit să se traducă prin câştiguri echivalente pentru ţările importatoare, dar bilanţul este negativ".

MAI intervine în disputa privind identitatea Carla's Dreams

Ministerul român de Interne intervine în disputa privind identitatea membrilor proiectului Carla's Dreams. Asta, după ce un tabloid din Rusia a publicat mai multe fotografii care i-au demascat pe aceştia. "Am fost întrebaţi dacă putem să confirmăm identitatea membrilor trupei Carla's Dreams din fotografiile recent apărute în spaţiul virtual. Vă spunem că informaţiile referitoare la o persoană (nume, imagine, adresă, informaţii bancare, informaţii medicale etc.) sunt date cu caracter personal iar în România legea protejează dreptul la viaţa intimă, familială şi privată a tuturor persoanelor. Totodată, vă asigurăm că membrii trupei Carla's Dreams au intrat în România pe baza unor documente valabile...deci au identitate. Cu identitatea cunoscută perfect sau #imperfect ...bucuraţi-vă de muzica lor", se arată într-un mesaj postat de Ministerul de Interne pe pagina de Facebook.

Ghinea anunţă noi nereguli găsite la minister

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri, la "Adevărul Live", că a mai găsit la instituţia pe care o conduce date despre un proiect referitor la un sistem informatic de mai multe milioane de euro care ar fi fost câştigat de o firmă apropiată de deputatul Sebastian Ghiţă şi care nu ar fi fost implementat. "Dacă eu tot găsesc sisteme informatice plătite firmelor lui Ghiţă, îmi dau seama despre ce bani vorbim. Cu 36 de milioane de euro, cât i-au plătit lui Ghiţă degeaba, pe acel dosar pe care l-am trimis la DNA. Am mai găsit unul ieri, cinci milioane. Păi, ţii trei televiziuni în viaţă. Tony Blair, televiziuni, televiziuni. Toţi aceşti indivizi au interes să te toace pe tine. Tu vii şi le tai robinetele ", a declarat ministrul Fondurilor Europene

Spitalul Floreasca are un nou manager interimar: Claudiu Ştefan Turculeţ

Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca are, începând de miercuri, o nouă conducere interimară, după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, l-a numit în funcţia de manager pe conferenţiarul Claudiu Ştefan Turculeţ. Claudiu Ştefan Turculeţ s-a mai aflat la conducerea unităţii sanitare în perioada 2006 - 2009, transmite Ministerul Sănătăţii, potrivit căruia interimatul va fi asigurat până în momentul în care va fi organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de manager. Ministrul Sănătăţii îşi exprimă încrederea în faptul că managementul celui mai mare spital de urgenţă din ţară va fi asigurat în condiţii care să sublinieze importanţa strategică a acestei unităţi", notează un comunicat al instituţiei.

Parlamentul polonez investighează o escrocherie financiară de amploare

O comisie parlamentară poloneză a deschis o investigaţie vizând una dintre cele mai mari escrocherii financiare din ţară, derulată în perioada 2009-2012, şi intenţionează să interogheze autorităţile statului din acea perioadă în acest dosar, relatează Associated Press. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care era premierul Poloniei în perioada respectivă, ar putea fi convocat pentru audieri, spun experţii. Miercuri, comisia a avut prima sa şedinţa privind schema piramidală "Amber Gold", care a lăsat circa 19.000 de oameni fără aproximativ 850 de milioane de zloţi (219 milioane de dolari). Cei doi directori ai fondului "Amber Gold", Marcin P. şi Katarzyna P., sunt judecaţi în prezent.

BANCHERUL

Veniturile conducerii BNR au crescut in medie cu doar 7% in fiecare din ultimii şase ani

Mugur Isărescu si echipa sa de comunicare s-au cam bâlbâit in a explica foarte clar, de la bun început, care sunt veniturile totale încasate de guvernator de la Banca Naţională, pentru a putea demonta eficient suspiciunile si acuzaţiile că acesta beneficiază de un salariu uriaş, cu mult peste cel declarat neoficial. Iniţial, când Isărescu a făcut anunţul cu privire la decizia BNR de a-si publica veniturile, odată cu minutele şedinţelor de politică monetară, intr-un exerciţiu de transparenţă pentru a se alinia tendinţelor europene, el si-a devoalat doar salariul net de baza (42.727 lei, echivalentul a 9.600 de euro) si indemnizaţia de membru in Consiliul de Administraţie (18.476 lei, echivalentul a 4.100 euro), in total 13.700 de euro. Si asta in ciuda faptului că acuzaţiile si suspiciunile se refereau mai degrabă la bonusurile si indemnizaţiile pe care le-ar incasa guvernatorul, in afara salariului de bază.

CURENTUL

Firea, în loc să plece la Bruxelles după bani şi-a luat concediu iar acum rămânem fără apă caldă

Pe 16 iunie, în plină criză RADET-ELCEN, primarul general Gabriela Firea promitea că 'în maximum două săptămâni' va merge la Bruxelles pentru a aduce banii europeni necesari pentru infrastructură şi pentru investiţii în reţeaua de termoficare. Doar că dând dovadă de iresponsabilitate, Firea a preferat să-şi ia concediu de odihnă că doar nu era pe căldură să se ducă la primărie. Firea făcea turul televiziunilor şi minţea cu seninătate: "lucrurile deja se mişcă. Peste două săptămâni voi merge la Bruxelles pentru a debloca proiectele cu fonduri europene care sunt acum îngheţate, de un an de zile nu s-a mai lucrat deloc pentru deblocarea acestor fonduri." Din păcate pentru noi, Firea a ales concediul de odihnă şi abia după ce Elcen a anunţat că lasă bucureştenii fără apă caldă, Firea s-a hotărât să plece totuşi două zile la Bruxelles să se întâlnească cu Corina Creţu.

CURIERUL NATIONAL

Extindem infrastructura energetică a Europei

Ministerul Energiei a elaborat un "manual privind procedura de autorizare a proiectelor de interes comun" al UE, prin care încearcă să faciliteze implementarea promptă a acestora. Lista proiectelor cuprinde consolidarea interconexiunii între Bulgaria şi România, creşterea capacităţii de transport între Ungaria şi Slovacia, proiecte care permit fluxuri de gaze din coridorul sudic al gazelor şi altele privind dezvoltarea capacităţii de stocare subterană a gazelor în Europa de Sud-Est.

Autostrada Gilău-Nădăşelu va fi gata în 2016, dar nu va putea fi folosită

Circa 8,7 km de autostradă de lângă Cluj-Napoca, pe lotul Gilău-Nădăşelu, vor fi gata la final de 2016, însă tronsonul nu va putea fi deschis circulaţiei pentru că lipseşte podul peste Someş care să-l lege de restul autostrăzii A3 până la Câmpia Turzii, scrie hotnews.ro. "Nu vor putea fi utilizaţi [n.r. cei 8,7 km], într-adevăr, o perioadă de timp. Lipseşte acest pod. Dacă ne-am fi grăbit, am fi scos la licitaţie iar o documentaţie slabă, iar, probabil, am fi avut contestaţii şi am fi anulat licitaţia", a declarat pentru HotNews.ro directorul Companiei de Autostrăzi (CNADNR), Cătălin Homor.

Pentru prima oară în cei 11 ani, viitorul politic al Angelei Merkel este pus în discuţie

Locul - până acum de neatins - deţinut de Angela Merkel în viaţa politică şi socială din Germania pare să se zdruncine serios. După "palma" primită de formaţiunea sa politică (UCD) în landul Mecklemburg-Pomerania Occidentală, presa germană evocă, pentru prima oară în termeni clari, ipoteza unui viitor fără dna Merkel. Domnia sa, consideră "Suddeutsche Zeitung", nu are decât două soluţii, fiecare dintre ele fiind extreme: fie să se supună unui plebiscit, fie să se retragă. Dacă rămâne, crede ziarul citat, ar mai putea câştiga alegerile generale din septembrie anul viitor. Dacă nu, "în mod cert va scrie istorie".

KRUK a cumpărat cu doar 748 mil. lei creanţe de 6,58 mld. lei

Grupul KRUK a achiziţionat în prima jumătate de an creanţe în valoare de 6,58 miliarde lei, pentru care a plătit aproximativ 748 milioane de lei, a informat ieri compania specializată în recuperări, precizând că, la sfârşitul primului semestru, a semnat un contract cu International Finance Corporation (parte a Băncii Mondiale), ce presupune achiziţia în România a unui portofoliu de creanţe cu o valoare nominală de 2,67 miliarde RON. Potrivit acesteia, sumele colectate aferente portofoliilor achiziţionate se ridică la aprox. 458 milioane RON, în creştere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

EVENIMENTUL ZILEI

Florea Dumitrescu, guvernatorul BNR, înainte de Isărescu, povesteşte

Fiu de agricultor chiabur, Florea Dumitrescu, 89 de ani, a fost timp de nouă ani ministru de Finanţe în regimul Ceauşescu şi cinci ani Guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Socialiste România. Primul impuls de a se face finanţist i-a venit pentru că voia să scape de viaţa grea de acasă. Tatăl îl ceruse să facă doar câteva clase primare, pentru a trece mai repede pe salariu, ca să îl ajute la gospodărie. Dar destinul său era altul. A pornit de jos, ca funcţionar în Banca Naţională şi a ajuns să stea la masă cu cei mai mari bancheri ai lumii. Este primul ministru de Finanţe dintr-o ţară socialistă membră CAER care a semnat acorduri cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, determinându-l pe Robert Mc- Namara, şeful Băncii Mondiale, să schimbe politica de creditare.

Parlamentul a adoptat o lege care schimbă radical uzul de armă în România

La iniţiativa fostului ofiţer SPP, deputatul Ştefan Burlacu, parlamentarii au adoptat modificarea şi completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor. Printre principalele modificări se numără înlăturarea răspunderii penale şi materiale a poliţiştilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale care deschid focul, respectând legea. În noua lege se regăsesc şi completări ale situaţiei în care persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de armă, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sau a misiunilor militare. Mai mult, a fost introdusă şi situaţia în care se poate renunţa la somaţie înainte de a se executa foc.

JURNALUL NATIONAL

Radu Tudor: "O decizie nemernică a lui Ciolos împotriva jurnaliştilor. Si nu numai"

Hotărât lucru, premierul Dacian Ciolos e decis sa facă mult rău, dacă bine nu prea poate. In contextul unor dificultăţi financiare fără precedent in domeniul presei, atât pentru angajatori cât si pentru angajaţi, primul ministru girează o decizie care va dubla impozitarea pentru cei din urmă. Vor urma dureri de cap imense oricum pentru toţi. Deşi are bani mai mulţi la buget prin creşterea economica dovedită, deşi domeniul mass media (presa scrisă, radio, tv) este sufocat de probleme serioase, Julien al nostru da o copita celor aflaţi si aşa in suferinţă, prin creşterea birurilor. Cele câteva din mult lăudatul Codul Fiscal sunt astfel modificate si ne întoarcem la biciuirea si pedepsirea celor cu profesii liberale, exact pe vremea regimului Băsescu-Boc.

31 de milioane de euro de la ENEL pentru firma care îi tipăreşte şi distribuie facturile

O tipografie amendată, la sfârşitul anului trecut, de către Consiliul Concurenţei cu aproape un milion de euro pentru practicarea unei înţelegeri neconcurenţiale cu un "adversar" din piaţă, a încasat în ultimii ani de la societatea Enel Energie peste 31 de milioane de euro. Acesta este preţul tipăririi, împlicuirii şi distribuţiei facturilor, preavizelor, notificărilor şi somaţiilor de plată pe care persoanele fizice şi juridice din România le primesc în cutia poştală de la furnizorul de energie electrică. Societatea care se ocupă de aceste servicii este deţinută, în proporţie majoritară, de un offshore cipriot, controlat de un fost deputat al Partidului Democrat, Octavian Claudiu Radu. La începutul lunii trecute, Enel Energie a atribuit acestei companii un nou contract, ce se va derula pe o perioadă de doi ani, în valoare de aproximativ 16,5 milioane de euro.

250.000 de români trăiesc cu mai puţin de 300 lei/lună

În timp ce statisticile oficiale ne arată o Românie a cărei economie bate record după record în Uniunea Europeană, numărul românilor care se adâncesc în sărăcie creşte îngrijorător. La nivelul lunii iunie a acestui an, statistica Ministerului Muncii arăta că aproape 250.000 de persoane trăiesc în sărăcie lucie, subzistenţa lor fiind asigurată doar de venitul minim garantat (VMG). În acest top al sărăciei extreme se află de ani de zile judeţele Dolj, Galaţi, Teleorman, Vaslui, Buzău şi Bacău, acesta fiind ultimul intrat în top. Aproape 250.000 de români erau înscrişi la sfârşitul lunii iunie a acestui an pe listele Ministerului Muncii pentru acordarea venitului minim garantat. În primul semestru al anului, efortul bugetar pentru plata acestui ajutor s-a ridicat la suma de peste 413 milioane de lei, din care peste 73 de milioane de lei s-au plătit numai în luna iunie.

"Injecţie" de 29 miliarde de lei în economie

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat peste 29,312 miliarde lei, în primul semestru, fiind în creştere cu 8,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică. Cel mai mare avans, 13,3%, a fost înregistrat la utilaje, inclusiv la mijloacele de transport. Investiţiile în lucrările de construcţii au avansat cu 6,1%, iar cele de la rubrica "alte cheltuieli" cu 1,7%. Comparativ cu primul semestru din 2015, în perioada similară din 2016 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 1,2 punct procentuale.

Metrorex plăteşte 40 de milioane de lei pentru studii de fezabilitate

Metrorex intenţionează să plătească aproape 40 de milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea studiilor de pre-fezabilitate şi de fezabilitate aferente construcţiei Liniei 4 de metrou Lac Străuleşti - Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu, potrivit unui anunţ de intenţie publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Data prevăzută pentru începerea procedurilor este 28 octombrie 2016, iar termenul pentru începerea procedurilor de atribuire este de 23 de luni de la data adjudecării contractului.

Preţul cafelei ar putea să crească, din cauza vremii nefavorabile

Preţul cafelei se pregăteşte de o explozie, din cauza vremii nefavorabile din Vietnam şi din Brazilia, iar datele din piaţă arată că 'arabica' ar putea ajunge la 182 cenţi/livră (4 dolari/kilogram), conform unei analize de specialitate remisă miercuri AGERPRES. Datele tehnice din analiza preţului arată un trend crescător. Cafeaua robusta a început deja să 'urce', iar "arabica" îi calcă pe urme. Conform analiştilor de la Saxo Bank, problemele furnizorilor pentru 2017 susţin teoria unei creşteri de preţ. După ce şi-a consolidat preţul în ultimele 18 luni, cafeaua arabica începe să dea semne de vioiciune, preţul pregătindu-se de o urcare semnificativă.

NATIONAL

"Guru" Bivolaru darama "guvernul meu"!

Parea de-a dreptul de necrezut cum de o buna parte a sistemului s-a lasat prinsa pe picior gresit, ajungand in postura de "tinta vie" pe acest sfarsit de mandat al guvernului tehnocrat. Unul in care, ce-i drept, puterea a fost preluata de catre "nucleul dur" venit de la Bruxelles pentru gasirea unei "solutii finale". Spovedania "gurului Greg" poate reprezenta cu adevarat "dezvaluirile mileniului", din informatiile intrate in posesia National reiesind ca Bivolaru nu a exagerat deloc atunci cand s-a plans in zadar autoritatilor franceze ca extradarea sa ar putea produce "mult rau unor persoane foarte sus-puse in Romania"...Itele intregii afaceri duc la alte nume "grele", precum cele ale lui Dacian Ciolos, Raluca Pruna sau Cristina Guseth.

Ponta si-o ia pe merit: el a fost "tatal" codurilor penale

Inculpatul Victor Ponta culege acum ce a semanat deputatul Victor Ponta in Parlament. Fost ministru al Justitiei in Guvernul Nastase si membru de frunte al PSD, Rodica Stanoiu spune ca Victor Ponta si restul politicienilor care au acum probleme cu Justitia si-au facut-o cu mana lor. Mai exact, ei suporta consecintele adoptarii de catre niste parlamentari "incompetenti" a unor Coduri penale proaste. Ba mai mult, Stanoiu sustine ca Ponta este "tatal" acestor coduri, in timp ce "mama" le este Alina Bica - care a cazut la randul ei victima "odraslelor".

PUTEREA

Superoferta singurului participant şi câştigător al multor licitaţii CFR: Câţiva bani sub preţul estimat!

Vest Construct SRL, firma lui Vasile Fanea, un controversat om de afaceri din Braşov, câştigă lucrări pe bandă rulantă de la CFR, ofertând preţuri aproape identice cu cele estimate. Propunerile financiare cu care firma se înscrie la licitaţii sunt făcute în bătaie de joc, unele fiind chiar şi cu câţiva bani mai mici decât cele din caietele de sarcini. O altă coincidenţă este că la toate aceste proceduri de achiziţie, Vest Construct nu a avut concurenţă, fiind singurul participant. În decurs de mai puţin de o lună, Vest Construct SRL a semnat şase asemenea contracte de lucrări, obţinute în acest fel. Într-o singură zi, pe 14 iulie, firma a primit patru angajamente de la Regionala CFR Galaţi, condusă de Aurel Ciotarcă, pentru lucrări de reparaţii şi vopsire a unor poduri de cale ferată care, însumate, valorează peste 305.000 euro.

Sorin Oprescu şi Mirela Ercuţă, lanţul slăbiciunilor penale

Un banal accident de circulaţie, l-a făcut pe fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, să-i tremure bisturiul. Chirurgul a dat fuga la patul accidentatului, Teodor Floareş, zis Doru, să-l intimideze şi să-l convingă să declare că nu a fost accident de muncă. Chirurgul ştie că fişele de protecţia muncii nu au fost completate de mai bine de cinci ani de către protejata sa Mirela Ercuţă, şefa Direcţiei Relaţii Publice din Primăria Capitalei, care a fost condamnată penal la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

ROMANIA LIBERA

"Rostock", epava care s-a blocat în sala de judecată

Nava ucraineană s-a scufundat pe braţul Sulina acum 26 de ani, scoaterea ei la suprafaţă a durat 14 ani, canalul fiind blocat complet o lungă perioadă de timp, în operaţiuni au murit trei scafandri, iar de mai bine de un deceniu este subiectul unui litigiu juridic care nu s-a încheiat nici până în prezent. După ce au pierdut, prin decizia Curţii de Apel Constanţa, procesul de recunoaştere în România a daunelor de 12,5 milioane de euro pe care le pretind pentru scoaterea din Dunăre a epavei, reprezentanţii Rostock Wreck Removal Consortium (RWRC) încearcă şi ultima cale de atac, contestaţia în anulare. Daunele invocate au fost stabilite iniţial de Tribunalul arbitral de la Zurich, însă de-a lungul celor zece ani de procese partea română, respectiv Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, nu a recunoscut competenţa instanţei arbitrale, fapt acceptat şi de judecătorii români.

Secretarul de stat Biriş îşi asumă proiectul de modificare a Codului Fiscal

Secretarul de stat Gabriel Biriş, responsabil pe partea de de fiscalitate în Ministerul Finanţelor, şi-a asumat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, informează News.ro. Gabriel Biriş susţine că prevederile proiectului ar fi benefice şi ar simplifica fiscalitatea. Biriş a spus însă că este regretabil că un proiect aflat în lucru a ajuns la presă. Biriş a făcut declaraţiile într-un interviu acordat în Polonia jurnalistului Dan Cărbunaru de la Calea Europeană, care a postat discuţia cu secretarul de stat pe contul său de Facebook. "E oarecum un incident regretabil că un proiect care încă era în discuţii a ieşit aşa, pe surse, şi oameni care nu prea au înţeles ce e în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (...) Propuneam pentru prima dată în legislaţia noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuţiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor", a spus Biriş.

ZIARUL FINANCIAR

Cine câştigă şi cine pierde din posibilele modificări ale fiscalităţii

Emilian Duca: "Noul proiect este rău pentru PFA-uri, neutru pentru salariaţi şi bine pentru bugetul de asigurări sociale, acesta e verdictul". Pentru un angajat care este plătit la nivelul salariului mediu pe economie de 2.681 de lei brut (respectiv 1.890 de lei net), noile măsuri nu ar aduce modificări semnificative ale veniturilor, în calculele lui Emilian Duca, consultant fiscal Tax& Business Solutions impactul fiind de -1 leu la venitul net al salariatului plătit, pe contract de muncă, cu salariul mediu pe economie. În acelaşi timp, noile modificări ar aduce economii de 70 de lei pe lună angajatorilor pentru fiecare angajat plătit la nivelul mediu pe economie. În cazul unei PFA care desfăşoară o activitate independentă, iar veniturile lunare sunt la nivelul salariului mediu pe economie (echivalentul actual al unui venit net pe PFA de 2.338 de lei), în noul regim de taxare care s-ar putea aproba respectiva PFA ar pierde câte 406 lei în fiecare lună, ca urmare a majorării cotelor de contribuţii.

Deloitte, top 500 companii din Europa Centrală: "Este de aşteptat ca România să surclaseze alte ţări din regiune în 2016"

România are a patra cea mai bună reprezentare în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală, cu 46 de firme care înregistrează venituri totale de 46 de miliarde de euro. Problema este însă că România nu are niciun repre­zentant în clasamentul celor mai puternici 20 de lideri din regiune, deşi resursele interne, mai ales cele din domeniul energetic, ar fi creat bazele pentru un campion românesc. Compania poloneză PKN Orlen, cu o cifră de afaceri de peste 21 de miliarde de euro în 2015, este cel mai mare business din Europa Centrală, potrivit topului realizat de Deloitte, una dintre cele mai puternice firme de consultanţă şi audit la nivel global. Businessul PKN Orlen este de cinci ori mai mare faţă de cel al Automobile Dacia, cea mai mare firmă din România, care ocupă locul 25 în top 500. Podiumul regional este completat de MOL din Ungaria şi de cehii de la Skoda Auto, cu venituri de 13 miliarde de euro, respectiv 11 miliarde de euro anul trecut.

Analiză ZF. Un coş de cumpărături costă în România mai mult decât în Polonia deşi salariile sunt mai mici

Datele culese de ZF arată că preţurile pentru multe alimente de bază sunt aliniate în România cu cele din alte state din regiune şi chiar cu Germania, cea mai puternică economie europeană. De altfel, de multe ori jucătorii din economie au spus că într-adevăr preţurile sunt aliniate la UE, aşa cum este şi normal, însă salariile mai au de recuperat. Momentan însă, salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania. Raportul între preţul alimentelor este însă altul. Astfel, acelaşi coş de consum costă 15,43 euro în România, circa 15 euro în Polonia şi 19 euro în Cehia. În Germania, cea mai puternică economie europeană, coşul ajunge la puţin sub 25 de euro, deci cu 63% mai scump decât în România, potrivit calculelor ZF pe baza datelor numbeo.com, un website care adună informaţii privind preţurile din cele mai importante ţări din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb