REVISTA PRESEI - 08.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Neagu Djuvara: "Vom fi minoritari în ţara noastră"

Profesorul Neagu Djuvara spune că circulând cu metroul parizian vezi "Europa de mâine". El arată că şi în România scăderea natalităţii şi migraţia tinerilor conduc la schimbarea echilibrului etnic. Orice prilej de a dialoga cu profesorul Neagu Djuvara nu poate fi altceva decât un eveniment intelectual. Lipsit de false reţineri, istoricul care a trăit cele mai importante momente ale secolului XX, vorbeşte ca nimeni altul despre adevăratele ameninţări la adresa României. Credibil şi concis, Neagu Djuvara propune o altă agendă publică şi atrage atenţia, fără ocolişuri, asupra greşelilor de interpretare asupra prezentului.

Vântu e liber pe motiv că nu a fost arestat mai devreeme

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi presupuşii săi complici nu mai sunt consideraţi pericol public de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, care au decis cercetarea lor în libertate. Magistraţii au decis să-l elibereze pe SOV motivând că procurorii trebuiau să propună arestarea lui în momentul descoperirii faptelor, şi nu după şase luni, când au venit probele. Deciziei de cercetare în libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu s-a opus magistratul Cristina Rotaru, care a avertizat asupra pericolului public concret pe care îl reprezintă hotărârea colegelor sale de complet, Viorica Costiniu şi Luciana Mera.

Acte neluate în seamă

Viorica Costiniu a fost preşedintele completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti care a decis eliberarea lui Vîntu şi a presupuşilor săi complici. Magistratul a fost cel care în timpul şedinţei de judecată a susţinut că mai multe acte din dosar nu sunt semnate, iar ulterior a decis să nu le ia în seamă în cadrul procesului penal.

De ce a abandonat CEZ reactoarele 3 şi 4

Compania energetică cehă CEZ a decis să se retragă din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă pentru a majora investiţiile în propria ţară. Cea mai mare problemă a CEZ în România sunt datoriile de peste 100 de milioane de euro pe care le are de recuperat de la clienţii rău-platnici. În urmă cu două săptămâni, compania cehă CEZ a anunţat că a decis să se retragă din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, urmând ca participaţia sa de 9,12% din compania de proiect, EnergoNuclear, să fie ofertă spre vânzare celorlalte şase companii implicate.

Cadbury umblă cu Romul vopsit

Producătorul ciocolatei Rom a înlocuit tricolorul de pe ambalaj cu steagul american. Oameni din publicitate spun că schimbarea este făcută de dragul controversei. Ciocolata Rom şi-a făcut publicitate gratuită datorită discuţiilor, însă este puţin probabil să-i facă pe români să reacţioneze vehement pentru întoarcerea la vechiul ambalaj. Săptămâna trecută, ciocolata Rom, care oferă "senzaţii tari din 1964" s-a schimbat la faţă. A dat tricolorul românesc pentru drapelul Statelor Unite ale Americii, promovând totodată o nouă idee, cea de "vis american".

Premiul Nobel pentru Mario Vargas Llosa

După ani întregi de aşteptare, scriitorul peruan a fost recompensat cu celebra distincţie. Academia Suedeză a anunţat ieri decizia juriului de a-i decerna lui Mario Vargas Llosa Premiul Nobel pentru Literatură. Comisia a decis că scriitorul în vârstă de 74 de ani, care se bucură de notorietate internaţională, merită premiul instituit de Alfred Nobel, pentru numeroasele sale volume care "cartografiază structurile puterii".

Llosa l-a criticat pe Iliescu în "El Pais"

Scriitorul Mario Vargas Llosa a venit la Bucureşti, între 12 şi 16 octombrie 1995, pentru a-şi lansa volumul "Peştele în apă". Cartea a fost scrisă de Llosa în 1990, dupa ce a pierdut în faţa lui Alberto Fujimori alegerile prezidenţiale din Peru. La şase zile de la plecarea din România, Llosa publica în cotidianul "El Pais", din Spania, la 22 octombrie 1995, un editorial, intitulat "Casa lui Ceauşescu". Llosa nu înţelegea religiozitatea excesivă a unor intelectuali români, critica xenofobia împotriva ţiganilor şi se întreba cum a ajuns preşedinte un personaj ca Ion Iliescu. Llosa îl caracteriza pe Constantinescu, contracandidatul de atunci al lui Iliescu, drept lipsit de "charismă", cu puţine şanse în alegeri.

Australia, noul model de creştere economică

Ritmul angajărilor şi investiţiile masive recente au făcut din această ţară un jucător tot mai important în economia globală. Dolarul australian a cunoscut o evoluţie spectaculoasă în ultima vreme şi se apropie vertiginos de o paritate cu cel american. Moneda Australiei se află la doar câţiva cenţi de cea americană. Evoluţia rapidă a economiei australiene se poate observa cel mai bine în numărul de noi angajări înregistrat în luna septembrie. Cu 49.500 de noi lucrători, Australia a depăşit chiar şi cele mai optimiste progonze, care avansau cifra de 20.000 de noi locuri de muncă, potrivit datelor publicate recent de Biroul Naţional de Statistică din Sydney.

CURENTUL

Mihai Sorin, fostul director general de la Petromservice a fost reţinut de procurorii DIICOT

Mihai Sorin, unul dintre finii lui Liviu Luca şi fost director general al Petromservice până în 2008, a fost reţinut ieri dimineaţă de procurorii DIICOT. Alături de alte nouă persoane, el este cercetat într-un dosar şi acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, după ce ar fi retras nejustificat aproape 5 milioane de euro din PSV Company SA. "Cercetările au stabilit faptul că prin încheierea unor contracte fictive derulate de către S.C. PSV COMPANY SA (fostă PETROM SERVICE SA) a fost retrasă în mod nejustificat suma totală de aproximativ 20 milioane Ron. De asemenea, suntem informaţi, "la sediul D.I.I.C.O.T. au fost conduse 12 persoane faţă de care, la finalizarea audierilor se vor lua măsurile corespunzătoare".

Judecătoarea Cristina Rotaru explică de ce Vîntu trebuia să rămână în arest

Judecătoarea Cristina Rotaru, cea care a susţinut menţinerea în arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a lui Octavian Ţurcan, a depus o opinie separată la motivarea deciziei Curţii de Apel privind eliberarea celor doi. Redăm în continuare motivele pentru care judecătoarea Cristina Rotaru consideră că SOV şi Ţurcan trebuiau să rămână în arest. "În sensul respingerii ca nefondate a recursurilor declarate de inculpaţii Turcan Octavian şi Vântu Sorin Ovidiu. Opinia separată diferă de cea majoritară doar în ceea ce priveşte pericolul concret pentru ordinea publică pe care îl prezintă lăsarea în libertate a inculpaţilor Vântu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian.

Cum i-a lăsat Băsescu pe Ponta şi Antonescu fără replică

Preşedintele Traian Băsescu a acţionat ieri aşa cum nu se aşteptau nici Victor Ponta şi nici Crin Antonescu. În timp ce liderii PSD şi PNL îşi scriseseră deja discursurile prin care anunţau iniţierea demersurilor de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, şeful statului a declarat ieri că retrimite Parlamentului legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei. Băsescu a menţionat că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului."Din punct de vedere al legalităţii, nu am nicio observaţie asupra legii", a precizat Traian Băsescu.

CURIERUL NAŢIONAL

5 motive pentru care se vor scumpi alimentele

Principalele cauze sunt creşterea preţului materiei prime la bursa de mărfuri, stoparea exporturilor din Rusia şi anul agricol capricios. În plus, majorarea taxelor şi creşterea preţului la utilităţi umflă cu câteva procente preţurile alimentelor. Frumosu: Pe lângă faptul că vom plăti mai mult pe produsele alimentare, vom mânca şi mai nesănătos. Preţul alimentelor de bază ar putea creşte cu 8-10%, potrivit unor prime estimări ale ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără. Ministrul a precizat că prin reajustarea de preţuri se referă la alimentele de bază. Valeriu Tabără a mai arătat că de multe ori preţul de vânzare al acestor alimente nu se justifică, iar acest lucru este cauzat şi de faptul că unii comercianţi nu respectă Codul de bune practici în vigoare.

Fosta conducere a Petromservice, acuzată de spălare de bani

Prejudiciul adus societăţii prin înfiinţarea a zeci de firme-fantomă se ridică la peste 20 mil. Lei. În urma celor 18 percheziţii au fost aduse la audieri 12 persoane. Mihai Sorin, Zizi Anagnastopol, Gheorghe Şupeală, Ioan Petran, Ioan Călinescu şi Mariana Nacu au fost reţinuţi.

Cine sunt nostalgicii după cupoanele date pe sub mână?

După ce lichiditatea pieţei regular a ajuns la cote alarmante, brokerii se gândesc la un sistem OTC. Bogdan Chetreanu (CNVM): Elementele legale de funcţionare sunt întrunite în România. Valentin Ionescu (BVB) recomandă atenţie faţă de extinderea în Europa a unor "sisteme netransparente". După 13 ani de funcţionare a pieţei reglementate, aceasta abia reuşeşte să adune rulaje de un milion sau două milioane de euro pe zi. Motiv de îngrijorare pentru brokeri, care au dificultăţi să îşi menţină activitatea în condiţiile în care veniturile din comisioane rămân foarte mici. După zece ani de eforturi de construcţie a unei pieţe de capital europene, se pare că reprezentanţii sectorului de profil au ajuns la concluzia că în România nu se pot face tranzacţii decât în regimul cunoscut al decadei trecute de la Gelsor, cu cupoane pe sub mână.

44% dintre români preferă clinicile particulare, însă doar 1% au asigurare privată de sănătate

Eureko: Circa 200.000 de persoane au o asigurare privată de sănătate, dintre aceştia, trei sferturi locuiesc în Capitală.CMU: 5-10% din piaţa serviciilor medicale din România o reprezintă serviciile medicale private. Medlife: 20% dintre persoane merg la medic doar o dată pe an. Problemele din sistemul public de sănătate determină din ce în ce mai mulţi români să aleagă serviciile private, însă numărul celor care apelează la acestea, cu toate că este în creştere, în acest moment, este destul de mic. Astfel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS, la nivelul întregii ţări, în medie, 44% dintre români preferă să se trateze la o clinică privată. Cu toate acestea, doar aproximativ 1% din populaţia României deţine o asigurare privată de sănătate, cea mai mare parte dintre aceştia locuind în Bucureşti, conform Eureko.

EVENIMENTUL ZILEI

Deputatul Dan Păsat se vede "lucrat" de PNL la DNA

DNA solicită avizul Camerei Deputaţilor pentru arestarea lui Dan Păsat, fost PNL-ist, în prezent PDL-ist. Parlamentarul PDL Dan Păsat este acuzat de comiterea a trei infracţiuni de şantaj, iar procurorii anticorupţie solicită, prin intermediul ministrului justiţiei, acordul Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea sa. În replică, Dan Păsat, care este şi secretar general al PDL Giurgiu, susţine că toată povestea ar fi o vendetă politică. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deputatul PDL Dan Păsat ar fi şantajat mai mulţi primari de pe raza judeţului Giurgiu pentru a acorda firmei sale - Prod Invest SRL - contracte publice.

Investitorii străini, mecanicii unei economii pe butuci

Cu un program de măsuri bine pus la punct, investitorii de peste hotare vor să repornească motoarele economiei româneşti, care timp de doi ani "au ruginit".Consiliul Investitorilor Străini (CIS) au făcut public, ieri, un plan de relansare a economiei care cuprinde 80 de măsuri ce ar urma să fie implementate cu ajutorul guvernului. Potrivit CIS, acest program reprezintă o ofertă de parteneriat între mediul de afaceri şi autorităţi. Dacă 12 măsuri considerate prioritare din acest program ar fi implementate, România ar putea înregistra anul viitor o creştere economică de 2-3%.

Efectele poluării de pe Dunăre se numără în ani

Accidentul ecologic din Ungaria va afecta pe termen lung flora şi fauna acvatică, susţin specialiştii din Ungaria şi din Serbia. Dimensiunea dezastrului e greu de stabilit deocamdată. Unda de poluare provocată de accidentul ecologic din Ungaria a ajuns ieri în Dunăre, unde au murit şi primii peşti, după cum au anunţat autorităţile de la Budapesta. Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, contaminarea fluviului s-a produs la ora 14.30.

Voiculescu şi PNL: "Traiane, de suspendare nu scapi!"

"Preşedintele Traian Băsescu nu ştie decât de frică, iar cea mai mare frică a sa este suspendarea", a susţinut, astăzi, Dan Voiculescu, după ce şeful statului a decis să trimită la Parlament legea pensiilor pentru reexaminare. Liberalii susţin şi ei că Băsescu nu a promulgat legea pensiilor de teamă să nu fie suspendat de opoziţie. "Pentru preşedinte am un mesaj direct, care îi este foarte familiar: Traian Băsescu, de ce ţi-e frică, nu scapi! Este bine că a decis să retrimită Legea pensiilor în Parlament. Este o lege incorectă. Trebuie să modificăm valoarea punctului de pensie şi vârsta de pensionare", a declarat Voiculescu, potrivit unui comunicat de presă. PNL: Decizia lui Băsescu, luată de frica suspendării. Preşedintele îşi asumă frauda de la legea pensiilor", a declarat Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL.

FINANCIARUL

De ce şantajează Ioan Niculae? Pentru un profit de minimum 100 mil. dolari, din bani publici

Patronul InterAgro ameninţă cu închiderea combinatelor dacă statul nu-i mai dă gaze ieftine. Nu este prima astfel de ameninţare la care recurge afaceristul. Obţine profit şi din exportul, la preţul pieţei, a 90% din îngrăşămintele chimice subvenţionate. Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a anunţat că va închide toate cele şase combinate chimice pe care le deţine, dacă guvernul nu va prelungi facilitatea de care se bucura acestea în prezent şi prin care pot consuma doar gaze din producţia internă, de două ori mai ieftine. Practic, măsura prin care o serie de companii din sectorul chimic consumă doar gaze din producţia internă expiră pe 31 octombrie.

Preşedintele a respins Legea pensiilor. Problemele rămân nerezolvate

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis ieri la Parlament Legea pensiilor, cu argumentul că vârsta standard de pensionare, de 65 de ani în cazul femeilor, nu se justifică în contextul socio-economic din ţara noastră. Acelaşi Traian Băsescu declara în 21 septembrie 2010, chiar în plenul Parlamentului, că "măsura de creştere a vârstei de pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi, este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare din România, şi nu numai". Culmea este că, până la acest discurs, Parlamentul avea în vedere ca vârsta de pensionare pentru femei să fie de 63 de ani, decizie aprobată în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

Condiţie FMI: Guvernul ar fi trebuit să-şi facă "provizioane" de 4,5 mld. euro

Finanţele ar trebui să aibă la dispoziţie peste 4 miliarde de euro. În contextul unor riscuri majore, atât pe plan intern, cât şi extern, lipsa tamponului de lichiditate din cadrul Trezoreriei poate pune în pericol capacitatea României de a-şi onora datoria publică. Recomandată de FMI în primăvara acestui an, această rezervă trebuie să fie, în medie, de 20 de miliarde de lei. Numai în acest moment valoarea emisiunilor de stat ce vor ajunge la scadenţă în următoarele patru luni depăşeşte 3 miliarde de euro. Tamponul de lichiditate din cadrul Trezoreriei ar trebui să aibă o valoare medie de aproximativ 20 mld. lei (4,5 mld. euro) şi să acopere patru luni de finanţare a deficitului bugetar şi răscumpărare a datoriei publice.

Băncile pierd la dobânzi limitate la 7%

Potrivit datelor din ultimul raport asupra datoriei publice, serviciul pe termen scurt (mai mic de un an) era de 31 mld. lei, adică de peste 7 mld. euro, reprezentând aproape 54% din total. În principiu, Finanţele şi-au făcut un calendar al emisiunilor pentru refinanţare, dar problema este că au început să refuze din ce în ce mai des ofertele băncilor care nu consideră acoperitoare randamentele plafonate la 7%. La prima vedere, oricine s-ar gândi ca o asemenea dobândă pentru active cu risc minim ar fi mai mult decât profitabilă în actualele condiţii de pe piaţa internă. Însă trebuie luat în calcul şi faptul că băncile trebuie să marcheze aceste titluri pe piaţa secundară, unde randamentele sunt mai mari, chiar cu 0,25-0,5 puncte procentuale.

Sute de mii de joburi sunt disponibile la târgurile de muncă din Europa

Pe site-ul Eures se poate aplica zilnic pentru aproape un milion de slujbe vacante. Sute de târguri de locuri de muncă organizate de Comisia Europeană şi Eures au loc anual în peste 200 de oraşe din Europa. Cel mai mare târg, organizat în cadrul Zilei Europene a Muncii, are loc la Bruxelles. Anul acesta, aproximativ 10.000 de persoane în căutarea unui job s-au dus la sediul Comisiei, unde au fost prezente 40 de companii de recrutare. Unul dintre organizatori, Eures, pune la dispoziţie online 950.000 de locuri vacante.

Locuinţele de serviciu de 1 mld. euro: contabilizări de formă, fără bani şi termene de finalizare

Lentoarea guvernamentală e invers proporţională cu declaraţiile politice pompos optimiste faţă de megaproiect, care estimau că 25.000 de case vor fi gata la sfârşitul lui 2011. Cum arată construcţia locuinţelor de serviciu de 1 miliard de euro, cel mai mare proiect guvernamental anunţat de ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, la şase luni după ce a fost făcut public? Exact ca în ziua în care am aflat cu toţii că "se va face": s-au contabilizat câteva mii de solicitări pentru locuinţe de serviciu, nu există bani prinşi nici în bugetul pe acest an, nici în cel pe anul viitor, iar când va fi dată în folosinţă prima locuinţă din acest megaproiect guvernamental nu ştie nimeni.

Cum să-ţi maximizezi dividendele la Fondul Proprietatea: îţi faci firmă în Austria sau Irlanda

Cota de impozitare în România este de 16%, cea mai mare. Investitorii locali care au pachete mari de acţiuni la Fondul Proprietatea îşi pot maximiza veniturile încasate din dividende dacă îşi deschid o firmă în anumite ţări din Europa şi transferă apoi titlurile în conturile acesteia. Între statele cu cel mai mic impozit pe dividende se numără Irlanda şi Austria. Acţionarii nerezidenţi ai Fondului Proprietatea, atât cei privaţi, cât şi companiile, beneficiază de impozite şi de cinci ori mai mici dacă transmit Fondului certificatul de rezidenţă fiscală din ţara respectivă, însoţit de traducerea în română.

GÂNDUL

Poliţia face azi bilanţul operaţiunii "Arestaţi dobânzile!" Vezi aici ce succese au înregistrat poliţiştii în negocierile cu băncile

Termenul dat de ministrul de Interne şefilor de inspectorate pentru renegocierea condiţiilor de creditare a poliţiştilor a expirat astăzi. În timp ce IGP centralizează rezultatele, câteva inspectorate judeţene confirmă deja obţinerea unor condiţii mai avantajoase de reeşalonare sau refinanţare a creditelor. Liderii sindicali nu cred în această soluţie, în timp ce mii de poliţişti sunt în pragul disperării, pentru că nu mai au bani de rate. Din cei 1.550 de poliţişti prahoveni, majoritatea au împrumuturi la bănci. Peste 200 nu mai pot face faţă ratelor.

China trânteşte uşa la Summitul cu UE şi denunţă "presiunile europene"

Delegaţia chineză a anulat conferinţa de presă finală, iar premierul Wen Jiabao a spus că aprecierea yuanului va aduce "un dezastru pentru întreaga lume". Insistenţele europene ca Beijingul să permită aprecierea monedei naţionale şi refuzul ferm al părţii chineze au aruncat în aer Summitul UE-Asia, punând cei doi mari actori globali în ipostaza unui "minirăzboi rece". După trei zile de discuţii contradictorii la Bruxelles, delegaţia chineză a anulat, miercuri, conferinţa de presă finală şi a lăsat în urmă doar un avertisment.

Câţi bani trebuie să dai ca să fii "băiat deştept", cu energie verde: ABC-ul micului investitor în mori de vânt

Dacă nu ai de gând să devii un mare producător de energie verde, specialiştii recomandă investiţia într-o miniturbină eoliană, de aproximativ 15.000 de euro. Cei cu putere financiară au la dispoziţie varianta industrială, care costă cel puţin 1,4 milioane de euro pe fiecare megawatt de energie instalat. Pare complicat să ai propria ta turbină eoliană în curtea casei, dar nu e imposibil, dacă eşti dispus să investeşti nişte bani. De exemplu, o miniturbină cu o putere instalată de 1 kilowatt, care acoperă confortabil necesarul de energie al unei gospodării, costă aproximativ 2.500 de euro cu tot cu baterii. În total, investiţia ajunge la 10.000-15.000 de euro, sumă care include printre altele fundaţia, transformatorul, dar şi racordarea la reţea, explică pentru gândul Liviu Georgescu, reprezentantul firmei powergreen.ro.

JURNALUL NAŢIONAL

9 milioane de euro aruncate pe hârţogăraie

CNADNR a platit generos revizuirea unor studii de fezabilitate pentru lucrari ce nu sunt gata nici in 2010. România se poate lăuda cu o infrastructură ce concurează cu succes orice ţară de lumea a treia. Trasarea pe hârtie a viitoarelor autostrăzi este de mulţi ani un sport naţional, ca şi refacerea lor. Mai exact, pentru orice lucrare de infrastructură este necesar un studiu de fezabilitate (SF).

Ungaria ţine secretă substanţa care i-a poluat apele

Autorităţile române nu ştiu ce măsuri au de luat. Accidentul industrial din Ungaria a dus la distrugerea întregului ecosistem al râului Marcal, iar autorităţile de la Budapesta nu au transmis încă României informaţii cu privire la substanţa poluantă şi la cantitatea ei. În lipsa acestor informaţii, nu putem decât să facem măsurători la intrarea Dunării în ţară şi să sperăm că nimic rău nu se va întâmpla", au declarat, pentru Mediafax, surse din instituţiile cu atribuţii în gestionarea eventualelor urmări ale accidentului ecologic.

ROMÂNIA LIBERĂ

Stratagema lui Băsescu, de Cristian Câmpeanu

Preşedintele Traian Băsescu a găsit ieri o ieşire elegantă dintr-o situaţie care părea fără ieşire şi a retrimis Parlamentului Legea pensiilor, cu riscul de a fi acuzat de inconsecvenţă şi laşitate. Prin gestul lui, Băsescu a sancţionat practicile nedemocratice ale Parlamentului, a dezavuat PDL şi a ridiculizat opoziţia. Totuşi...Tot acest şah politic nu are nici o noimă dacă din Parlament nu va ieşi o lege unitară a pensiilor care să satisfacă atât condiţiile acordului cu FMI, cât şi obiectivele de reformă a sistemului de pensii. Dacă PSD este un partid matur care se pregăteşte de guvernare şi care îşi dă seama că nu are nevoie de o asemenea povară în spate, atunci există şanse să avem totuşi o lege a pensiilor mai bună. Dacă PSD se va ancora în discursul demagogic al "genocidului social"", atunci legea va rămâne îngropată în Parlament. Un asemenea deznodământ ar fi un eşec pentru Traian Băsescu, care a lăsat totuşi impresia de vulnerabilitate. Dar faptul că nu mai vrea sau nu mai poate să joace singur împotriva tuturor nu e în mod necesar un lucru rău.

Folosiţi banii Europei şi integraţi-vă romii! Interviu cu Excelenţa Sa Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti

La sfârşitul lunii august, în plin scandal al evacuării taberelor ilegale şi repatrierii romilor din Franţa, comisarii europeni Viviane Reding, Laszlo Andor şi Cecilia Malmström au redactat o notă de informare asupra "Situaţiei romilor în Franţa şi în Europa"", publicată pe 1 septembrie. În anexa 4, documentul prezintă situaţia sumelor din Fondul Social European (ESF) aflate la dispoziţia statelor membre, inclusiv pentru romi.

Stratfor. Ce înseamnă avertismentele de atentate în limbajul războiului antiterorist. Dansul serviciilor secrete cu Al-Qaeda

Preşedinţia belgiană a UE a anunţat că europenii aşteaptă explicaţii şi dovezi din partea autorităţilor americane referitoare la alerta privind riscuri de atentate în Europa. Alarma lansată de Washington (pe 3 octombrie) privind faptul că al-Qaeda pregăteşte atacuri teroriste în oraşe din Europa, americanii aflaţi pe continent fiind sfătuiţi să fie "vigilenţi", a deranjat şi a divizat europenii, fiecare reacţionând diferit. Ministrul german de Interne a de-zavuat din nou ieri metoda care "propagă teama". Potrivit analistului american George Friedman, prima problemă legată de alerta SUA din 3 octombrie este cum cineva poate fi vigilent înaintea unui posibil atac terorist. Pentru că un avertisment simplu venit din partea unui guvern de a fi vigilent are un impact minim.

Ultima şansă pentru ordonanţa creditelor: legea apare în 2011

OUG 50 are şanse reduse de a deveni lege anul acesta într-o nouă formă. Între timp băncile sunt obligate să aplice prvederile în vigoare iar ANPC poate aplica amenzi. "Traseul legislativ al ordonanţei creditelor de consum este încă departe de a se fi încheiat, astfel că cele 96 de amendamente aduse până acum nu vor fi ultimele. "Noi am fost doar comisie de aviz. Urmează Comisia de buget-finanţe, care este şi comisie de fond şi care va face raportul către plen, iar apoi Comisia Juridică. Urmează apoi plenul Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională", explică deputatul Horia Grama, secretarul Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.

ZIARUL FINANCIAR

Investitorii străini: O soluţie pentru ieşirea din criză este organizarea europenelor de fotbal

De la începerea programului "Prima casă" 3 până la organizarea Campionatului European de Fotbal 2020, investitorii străini au făcut un program care să aducă o creştere suplimentară a PIB cu 11,6% până în 2015. Consiliul Investitorilor Străini (CIS), care reuneşte unele dintre cele mai puternice companii private, pune pe masa Guvernului 12 măsuri pentru scoaterea economiei din recesiune după doi ani de criză în care autorităţile au improvizat mai multe planuri de relansare rămase în mare parte pe hârtie. "Avem încredere în relansarea economică în 2011 prin acest pachet de măsuri. Situaţia este îngrijorătoare. Mediul privat şi autorităţile trebuie să facă ceea ce este necesar pentru a creşte încrederea investitorilor şi a evita al treilea an de recesiune.

Mobila, bricolajul sau gadgeturile au pierdut un client din cinci

Aproximativ unu din cinci români a renunţat la achiziţia de produse de bricolaj, mobilă sau gadget-uri din cauza crizei, arată un studiu realizat de Initiative, companie a grupului Lowe, în rândul consumatorilor cu vârsta între 21 şi 45 de ani din mediul urban. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi în cadrul cercetării de piaţă au declarat că şi-au schimbat obişnuinţele de cumpărături pentru că au resimţit criza în propriile buzunare, iar acum merg în magazine care oferă preţuri mici, 66% dintre aceştia căutând în mod activ oferte speciale şi promoţii.

Industria oţelului, la un pas de ieşire din criză

Producţia de oţel brut a României, unul dintre motoarele industriei, a continuat să crească puternic în acest an, revenind până aproape de nivelurile anteriore crizei.În august, producţia se situa cu doar 16% sub nivelul aceleaşi luni din 2008, dată la care efectele crizei nu se făcuseră încă resimţite. Ulterior acestei date, producţia de oţel a fost drastic lovită, coborând în decurs de câteva luni cu 65%, şi preţurile la principalele produse s-au înjumătăţit pe parcursul anului 2009. În 2008, România a produs circa 4,8 mil. tone de oţel brut, iar combinatele de prelucrare a oţelului au avut afaceri în acelaşi an care au depăşit 3,5 mld. euro.

BNR, Finanţele, CNVM, CSA şi CSSPP spun că sistemul financiar este stabil

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară, din care fac parte şefii organismelor de supraveghere şi reglementare în domeniu, a concluzionat ieri, după o şedinţă de analiză a evoluţiilor recente, că sistemul financiar din România este stabil. La întâlnire a participat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care este şi şi preşedinte în exerciţiu al Comitetului, Ministerul Finanţelor a fost reprezentat de Gheorghe Gherghina, secretar de stat responsabil cu bugetul, alături de Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), şi Mircea Oancea, preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Analiştii spun că SIF-urile sunt subevaluate, dar nimeni nu cumpără

Bursa a închis şedinţa de joi în urcare cu 0,13%, în linie cu câştigurile timide înre-gis-trate şi de pieţele externe, însă lichiditatea s-a redus cu 26%, la 10,82 mil. lei. Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB s-au realizat la preţuri apropiate de miercuri, în scădere cu numai 0,03%, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,67% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Turcii de la Azomureş demarează cea mai mare investiţie de la privatizarea combinatului: 115 milioane de dolari în retehnologizare

Conducerea producătorului de îngră-şă-minte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO), controlat de mai mulţi investitori turci, a convocat adunarea generală a acţionarilor în vederea aprobării unui proiect de investiţii de 115 mil. dolari (82 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare investiţie de la privatizarea com-paniei, în 1998. Proiectul vizează modernizarea princi-palelor instalaţii de producţie, în vederea creşterii capacităţii şi a reducerii consumului de materii prime, potrivit raportului publicat de conducerea Azomureş.

Cât de mare este riscul ipotecarelor în euro? Este un risc, dar nu e mare

Aproape 95% din creditele ipotecare acordate de bancheri sunt în valută - euro şi franci elveţieni în general - ceea ce lasă clienţii expuşi în faţa riscului valutar. Un risc despre care Mişu Negriţoiu, şeful ING Bank, a spus la începutul săptămânii că este "o bombă cu efect întârziat". Poziţia sa este surprinzătoare, având în vedere că până acum bancherii au încercat mereu să convingă că euro este singura soluţie pentru creditele pe termen lung, iar BNR a tolerat această abordare. Principalul argument pentru care creditele în valută au convins, în special când a fost vorba de sume mari şi perioade lungi de rambursare, a fost diferenţialul de dobândă.

Ipotecarul in lei, atractiv doar daca euro creste la 5,5 lei.

La un credit ipotecar de 50.000 de euro, contractat pe 30 de ani, la o dobândă de 6,3% pe an, rata lunară ar fi de 337 de euro. La un ipotecar în lei, pentru a obţine o sumă echivalentă, un client ar trebui să plătească lunar 1.856 de lei. Ratele la creditul în euro ar ajunge să fie echivalentă cu cea la lei doar dacă euro ar urca cu 30% de la nivelul actual, până la 5,5 lei.

Ce face Erste ca să mărească productivitatea angajaţilor BCR

Majorarea numărului de produse vândute de un angajat şi a numărului săptămânal de întâlniri cu clienţii sunt două dintre ţintele programului de creştere a eficienţei forţei de vânzări pe care austriecii de la Erste au început să-l aplice la BCR, cea mai mare bancă locală după active. Martin Skopek, fost vicepreşedinte executiv pe retail al BCR, în prezent membru al board-ului Erste responsabil cu retailul pe grup, spune că proiectul a dat deja rezultate în primele şase luni de aplicare: numărul mediu de produse vândute săptămânal de un consilier de clientelă de la BCR a crescut de la 3,4 la începutul implementării proiectului la 5,5 la final.

Plăţile către beneficiarii de fonduri structurale au ajuns la 1,2 mld. euro

Din 8,6 miliarde de euro fonduri europene structurale disponibile pentru perioada 2007-2010, autorităţile locale au virat beneficiarilor până acum 1,2 mld. euro, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie de 13,4%. Plăţile majore au început să fie realizate în ultimele două luni, când cei care au câştigat proiecte europene au primit aproape 260 mld. euro. Programul care a avansat cel mai mult este cel destinat dezvoltării resurselor umane (POSDRU), care anul trecut se număra printre codaşii la absorbţia de bani europeni. POSDRU are alocate 1,5 mld. euro în perioada 2007-2010, iar plăţile până în acest moment se ridică la 300 de milioane de euro. Autorităţile spun că avansul se datorează faptului că cei care câştigă proiecte pe fonduri europene primesc o prefinanţare de 30% din valoarea eligibilă a proiectului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb