REVISTA PRESEI 08.10.2011

Willy Homner
Revista Presei / 8 octombrie 2011

ADEVARUL

Agenţia Fitch scade ratingul Spaniei şi Italiei

Retrogradarea reflectă "intensificarea crizei din zona euro, ce reprezintă un şoc financiar şi economic de proporţii", şi-a explicat agenţia de rating decizia. Euro şi petrolul scad. Agenţia de rating Fitch a retrogradat, aseară, Spania şi Italia, mărind astfel riscul propagării contagiunii în zona euro, relatează Associated Press. Spania a căzut cu o treaptă, iar Italia - cu două. Perspectiva pe termen lung pentru ambele state este negativă, a mai avertizat agenţia, care a anunţat că a luat în calcul datoriile suverane uriaşe şi slabele estimări de creştere economică. Italia şi Spania reprezintă cea de-a treia şi, respectiv, cea de-a patra economie ca mărime din zona euro. De aceea, economiştii, dar şi politicienii europeni le consideră "prea mari pentru a fi salvate". Iar decizia Fitch reprezintă o nouă lovitură pentru Europa şi speranţele că ar putea stăvili criza datoriilor.

Acuzaţii la adresa agenţiilor

Liderii lumii şi economiştii acuză agenţiile că se comportă fără discernământ şi stârnesc panică. După retrogradarea Greciei şi apoi şi a SUA, agenţiile Standard&Poor's, Moody's şi Fitch au fost acuzate tot mai des că scad ratinguri pe bandă pentru a obţine bani sau pentru a-şi recupera credibilitatea pierdută pentru că nu au reuşit să prevadă criza din 2008. Agenţiile de rating nu fac obiectul niciunui control şi, în plus, sunt plătite de cei cărora le dau "note". Totodată, ele sunt foarte legate de bănci şi de fonduri speculative, pe care le consiliază în ce priveşte investiţiile lor financiare înainte de notare. Iritată de descalificările pe bandă decise de agenţiile de rating, UE a anunţat că vrea să reglementeze activitatea agenţiilor existente şi să-şi înfiinţeze propria agenţie.

Zeci de bănci, retrogradate de Moody's

Agenţia de rating Moody's a scăzut ratingurile a 12 instituţii de credit din Marea Britanie. Printre acestea se numără şi nume grele, precum Lloyds TSB sau Royal Bank of Scotland (RBS). "Moody's a constatat că afirmaţiile şi acţiunile autorităţilor britanice au redus semnificativ predictibilitatea unui sprijin pe termen mediu-lung. Moody's consideră că guvernul va continua să acorde un anumit nivel de sprijin băncilor importante sistemic", susţin analiştii Moody's. Totuşi, agenţia de evaluare punctează că este mai probabil ca instituţiile financiare mai mici să fie lăsate să intre în faliment dacă vor avea probleme financiare.

Chinezii îşi retrag banii din bănci ... şi nimeni nu ştie pentru ce!

Peste 1.100 de miliarde de renminbi - echivalentul a 172,5 miliarde de dolari - au părăsit sistemul bancar chinezesc în luna iulie. Numeroase voci spun că banii respectivi părăsesc teritoriul chinezesc, chiar dacă în statisticile oficiale nu se văd ieşiri de capitaluri. Echivalentul a 2,5% din Produsul Intern Brut chinezesc a ieşit din depozitele făcute de companii şi populaţie în băncile chinezeşti în cursul lunii iulie. Şi au rămas în afara sistemului, pentru că, în august, statisticile Băncii Centrale a Chinei (PBoC - People Bank of China), arată că valoarea depozitelor populaţiei a crescut cu doar 26 de miliarde de renminbi, chiar dacă, în aceeaşi lună chinezii au primit împrumuturi de 188 de miliarde de renminbi.

Oficialii britanici se tem că vor fi forţaţi să salveze din nou RBS

Decizia Moody"s de a reduce ratingurile a 12 bănci britanice, dă fiori oficialilor englezi care se tem că Guvernul va trebui să injecteze alţi bani în Royal Bank of Scotland, pentru a o salva (pentru a doua oară) de la faliment. RBS este banca ce a primit cel mai mare ajutor financiar din partea guvernului britanic în 2008, şi una dintre cele cinci bănci ale căror capitaluri au fost puternic afectate negativ de expunerile pe economiile de la periferia Uniunii. În 2008, salvarea RBS a costat contribuabilii britanici circa 45 de miliarde de lire sterline. Reducerea ratingurilor au tras în jos acţiunile băncilor vizate, dar şi a celor ale căror ratinguri nu au fost reduse: astfel, în prima parte a şedinţei de vineri Lloyds şi RBS au pierdut 3,4% respectiv 2,9% adică tot cam cât au pierdut şi titlurile Barclays - una dintre băncile care nu s-a aflat pe lista celor 12.

Creatoarea de modă Irina Schrotter vrea să investească în locul Nokia la Jucu

Irina Schrotter intenţionează să preia astfel halele fabricii Nokia, care a anunţat luna trecută că la sfârşitul anului va închide afacerea de la Jucu. Omul de afaceri ieşean a spus că ar putea prelua între 500 şi 1.000 de angajaţi. "Am sunat-o pe Andreea Paul Vass si i-am spus ca sunt interesanta sa incep o discutie cu reprezentantii Guvernului si Nokia, pentru a afla care sunt conditiile. Nu sunt singurul om de afaceri care ar fi interesat sa stea la masa si sa discute conditii Am discutat cu trei dintre partenerii mei, care s-au aratat foarte interesati ", a declarat Schrotter la Antena 3.

Schimb de jigniri între Badea şi "Naşul"

Mircea Badea a avut un atac dur la adresa lui Moraru miercuri-seară, după ce a citit ştirea despre eşecul 10 TV. "Eu sper ca de băiatul ăsta să se aleagă praful şi pulberea. Nu că vreau să blestem, dar să dea Dumnezeu şi Maica Domnului, praful şi pulberea să se aleagă de băiatul ăsta", a spus Mircea Badea. La rândul său, Radu Moraru a ieşit şi el la atac pe propriul site, nasul.tv, lansat recent. "Mirciulică, tu ai fi fost tare dacă aveai alte opţiuni decât Turnătorul care te plăteşte. (...) În trei secunde te-ai făcut regalist, iar mîine o să-l faci "zob" pe Crin Antonescu dacă trebuie! Sau pe Geoana. Băi Mirceo, tu uiţi, măi baiatule că eşti un trădător? Tu uiţi că te-ai milogit de Sîrbu să te angajeze la Pro şi apoi îl scuipai? Ai uitat de câte ori te-ai gudurat pe lângă Oancea şi apoi i-ai întors spatele? Băi curajosule, tu ai uitat toate chixurile pe care le-ai dat pe Protv sau Antena 1? Sau Prima, Realitatea?

Întrebarea zilei la Realitatea TV: Eu cu cine lucrez?

Cele două tabere de la Realitatea încearcă să atragă de partea lor cât mai mulţi jurnalişti, dar "bilanţul" încă nu este finalizat. La Realitatea s-au dus ieri luptele pentru angajaţi. Sebastian Ghiţă, proprietarul Asesoft, care a deţinut până în această săptămână managementul Realitatea Media, declarase la emisiunea lui Robert Turcescu, de la B1 TV, că cei 600 de angajaţi ai postului de ştiri trecuseră deja pe firma RTV Satellite. De cealaltă parte, Sorin Enache, directorul general al staţiei, a spus că doar 14 angajaţi ai postului îşi prezentaseră demisiile. Din informaţiile "Adevărul", până aseară, mai toţi angajaţii postului aleseseră firma RTV Satellite, care îi aparţine lui Sebastian Ghiţă. Realitatea lui Elan Scwartzenberg, proprietarul companiei, riscă să rămână o cochilie golită de aparatură, angajaţi şi chiar fără sediu.

Teoria conspiraţiei: Steve Jobs era deja mort în momentul lansării iPhone 4S

Potrivit Bloomberg, Steve Jobs era deja mort în momentul lansării iPhone 4S, însă oficialii Apple au ascuns acest lucru pentru a nu periclita lansarea noului iPhone. Apple trebuia să informeze poliţia de moartea lui Jobs, înainte de a face public anunţul. În schimb, poliţia a aflat de moartea acestuia atunci când compania a emis comunicatul oficial de presă. Motivele secretului sunt evidente dacă luăm în calcul că acţiunile Apple au căzut dramatic în momentul aflării veşti morţii lui Steve Jobs, scrie DeceNews. De altfel, un oficial Apple a fost săptămâna aceasta să discute cu poliţia locală pentru a le face conoscut faptul că Steve este foarte grav bolnav şi ar putea muri oricând. Astfel, autorităţile au întocmit un plan de securitate a locului pe care să-l pună în aplicare în momentul morţii lui Steve.

Cum a ieşit Flanco din criză: a dublat salariile

Principalul factor care a generat depăşirea situaţiei de insolvenţă şi înscrierea pe un trend de creştere a afacerii Flanco a fost dublarea salariilor pentru întregul personal angajat, a declarat pentru adevarul.ro Adrian Olteanu, CEO Flanco. "Ne-am propus să ne orientăm către satisfacţia clienţilor, iar pentru a reuşi era nevoie ca mai întâi angajaţii noştri să fie satisfăcuţi. De aceea, am majorat salariile, astfel încât acum veniturile totale (salariul de bază plus bonusuri) sunt duble faţă de sumele din anii 2008-2009". Adrian Olteanu spune că o nouă criză nu are cum să vină pentru că aceasta de acum încă nu a luat sfârşit.

În plină criză, Grecia cumpără 400 de tancuri din SUA

În timp ce criza financiară continuă să facă ravagii în Europa, iar Grecia se află în pragul falimentului, a apărut o ştire cel puţin surprinzătoare. Ziarul suedez SvD Näringsliv scrie că grecii au comandat recent 400 de tancuri din SUA. Suedezii citează site-ul elen Defencegreece.com care a scris că guvernul american a aprobat vânzarea către aramata Greciei a 400 de tancuri de tip M1A1 Abrams. Comanda ar putea valora "zeci de milioane de dolari".

10 ani de război în Afganistan. Succes sau eşec?

La 7 octombrie 2001, NATO lansa primele atacuri aeriene asupra Afganistanului. Preşedintele Bush vorbea de un război de câteva luni. Au trecut 10 ani, timpul în care circa 2.700 de soldaţi şi zeci de mii de afgani au fost ucişi. Costurile: uriaşe. Americanii au cheltuit 400 de miliarde de dolari în cei 10 ani, în timp ce pe principalii lor aliaţi în acest război, britanicii, i-a costat aproape 22 de miliarde de dolari. În momentul lansării atacului, preşedintele american de atunci, George W. Bush, vorbea de luni. Acestea s-au transformat în ani şi în momentul în care trupele internaţionale se pregătesc să plece, situaţia nu este deloc stabilă, aşa cum s-a sperat. Analiştii sunt de părere că, după 2015, ar putea izbucni un nou război civil, iar revenirea talibanilor la putere nu este exclusă.

EVENIMENTUL ZILEI

Dezvăluire şocantă: Catastrofa de contract dintre sindicat şi Nokia. Muncitorii se aleg cu praful de pe tobă

Dacă vrea, Nokia nu dă niciun leu salarii compensatorii, pentru că liderii de sindicat şi-au negociat doar propriile drepturi. Cei care au negociat pentru muncitori, Copil şi Ilcaş, spun că nu şi-au pus problema pentru că exista un protocol de compensare practicat de Nokia la nivel mondial. Contractul colectiv de muncă încheiat între sindicatele muncitorilor de la fabrica din Jucu şi Nokia România nu prevede acordarea salariilor compensatorii! În schimb, contractual colectiv de muncă prevede favoruri pentru liderii de sindicat, iar pentru muncitori niciun cuvânt. În plus, susţin oficialii din cadrul agenţiilor guvernamentale care se ocupă de protecţia muncii, Nokia România a notificat, la începutul acestui an, ITM Cluj că nu se va afilia contractului pe ramură la nivel naţional, pentru servicii şi electronice, care prevăd acordarea de salarii compensatorii pentru muncitori. Aşadar, dacă vrea, Nokia nu dă niciun leu salarii compensatorii.

Greaua moştenire: Victor Ponta nu ştie cum se va descurca după ce ajunge la guvernare

Liderul PSD e convins că vor câştiga alegerile dar deplânge faptul că va prelua o ţară distrusă. În paralel, Ioan Rus, şeful PSD Cluj şi sponsorul de raliuri al lui Ponta, sare la gâtul Nokia, ca vitejii după război. Liderul PSD, Victor Ponta, este convins că va câştiga alegerile de anul viitor dar are o mare temere legată de ce va face USL după ce va ajunge la guvernare. "Nu sunt îngrijorat de alegerile de la anul, că vor fi comasate sau separate, că vor fi într-un tur sau două. Eu sunt convins că vom câştiga alegerile. Dar sunt foarte îngrijorat de ce va trebui să facem după. România nu a fost după 1989 atât de distrusă din punct de vedere social, economic şi politic", a spus Ponta, care a continuat tirada împtroiva puterii susţinând că România de azi nu este un stat democratic, ci un "stat mafiot".

Antonescu, dator un milion de euro la Fenechiu

Dificultăţile financiare ale PNL sunt adâncite de Relu Fenechiu. Vicele cere achitarea unei datorii de campanie de 945.000 de euro, vechi de 3 ani. Nu numai Mircea Geoană a adus necazuri financiare propriului partid ca fost candidat pre zidenţial. La liberali, campania lui Crin Antonescu din 2009 a lăsat datorii de cel puţin 1,5 milioane de euro. Cu un înainte de un alt test electoral, situaţia financiară a PNL s-a complicat. Vicepreşedintele Relu Fenechiu a recurs la tribunal pentru a-şi soma propriul partid să-i plătească o restanţă de peste 900.000 de euro, veche de aproape trei ani. În lipsă de lichidităţi, conducerea va proceda la fel ca în cazul datoriei avute faţă de o firmă a familiei Voiculescu: reeşalonare şi plata în rate.

Staffan Nilsson, şeful CES European: Nokia nu poate pleca fără să-i pese de cei care au lucrat pentru ea

Preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson, a declarat, pentru EVZ, că multinaţionalele trebuie să respecte drepturile lucrătorilor atunci când îşi mută producţia. Şeful Comitetului Economic şi Social European (CESE), organ consultativ al UE, care reuneşte atât reprezentanţii mediului de afaceri, cât şi ai angajaţilor şi ai societăţii civile, spune că tinerii sunt cei mai afectaţi de criză, îngroşând numărul şomerilor.

Lucruri tulburătoare pe care nu le ştiai despre China. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuşi?

- La începutul lui 2008, creditele administraţiilor locale din China au explodat de la 235 mil. dolari la 1,6 trilioane de dolari. - Din 2003 şi până acum preţul locuinţelor din Hong Kong s-au triplat.- Dacă şi-ar cheltui tot venitul pe un an, locuitorul mediu din Beijing şi-ar putea cumpăra 0,5 mp dintr-un apartament. - Până în 2025, China va construi destui zgârie-nori încât să umple zece oraşe de mărimea New York-ului.- După unele statistici, China are 64 de milioane de locuinţe vacante, inclusiv oraşe întregi nelocuite.- Datoria creată de cardurile de credit chinezeşti se aşteaptă să explodeze cu 600% în cinci ani. Numai anul acesta datoria totală a crescut fulgerător de la 63 mld. dolari până la 93 mld. dolari.- Aproape 500 de milioane de chinezi trăiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi

Criza europeană se extinde într-un mod surprinzător

Agenţia de rating Moody"s a pus ieri gaz pe focul unei crize europene care se adânceşte de la o lună la alta. După ce, joi, a luat în vizor companiile şi băncile italiene, vineri a fost rândul instituţiilor financiare din Portugalia şi Marea Britanie. Nouă bănci din Portugalia şi 12 instituţii financiare din Regatul Unit s-au văzut cu ratingurile reduse. Astfel, slăbiciunile zonei euro se extind şi asupra Marii Britanii, acolo unde statul a fost obligat să preia 83% din acţiunile Royal Bank of Scotland (RBS) în 2008, în timpul furtunii declanşate de colapsul Lehman Brothers. Potrivit raportului agenţiei, Londra ar avea capacitatea de a salva doar băncile mari, dar nu şi pe cele mai mici. Unele dintre ele ar putea intra astfel în faliment în cazul în care nu ar reuşi să se finanţeze de pe piaţa interbancară şi nici guvernul britanic nu are bani suficienţi ca să le acorde acest sprijin.

Banca Angliei: Aceasta este cea mai mare criză din istorie

Actuala criză financiară este, poate, cea mai rea din istorie, potrivit guvernatorului Băncii Angliei, Sir Mervyn King, citat de publicaţia britanică Daily Telegraph. "Aceasta este cea mai serioasă criză financiară pe care am văzut-o, cel puţin din anii 30 până acum, dacă nu cea mai mare din istorie", a afirmat King. Oficialul britanic vorbea despre decizia băncii de a tipări o suma suplimentară de 75 miliarde lire sterline într-un efort disperat de a opri o nouă criză a creditelor şi intrarea în recesiune a Marii Britanii. Economiştii au atras atenţia asupra faptului că această decizie a instituţiei arată clar frica Londrei legată de actual criză, şi se aşteaptă la alte măsuri de acest gen în viitor.

Toate convorbirile telefonice ale romanilor sunt inregistrate si stocate

Toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă, precum Orange, Vodafone, Cosmote Romtelecom, RDS&RCS şi UPC sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni datele convorbirilor telefonice ale românilor. Datele convorbirilor telefonice vor putea fi preluate direct de către procurori în caz de urgenţă, "când întârzierea obţinerii autorizării din partea judecătorilor ar aduce grave prejudicii urmăriri penale ori îndeplinirii obligaţiilor pe care şi le-a asumat România ca stat membru al Uniunii Europene". De asemenea, toţi furnizorii de internet, printre care se numărără şi RDS&RCS, UPC, Romtelecom, Orange, Vodafone şi Zapp, sunt obligaţi să stocheze, începând din 15 martie 2009, timp de şase luni, date cuprinse în poşta electronică a persoanelor care corespondează pe teritoriul Românie

Marian Vanghelie tot nu s-a lămurit ce are Miron Mitrea cu el

Marian Vanghelie neagă că s-ar afla în spatele campaniei duse de postul OTV împotriva lui Sorin Oprescu. Primarul sectorului cinci spune că nu înţelege ce a vrut să spună Miron Mitrea când l-a acuzat de asemenea practici. "Cred că unii colegi pot să spună că eu sunt în spatele domnului Voiculescu, în spatele domnului Vântu, dar nu cred că astea sunt lucruri care stau în picioare", a spus Vanghelie la Realitatea TV. "Nu mă preocupă şi nu mă interesează Dan Diaconescu, nu mă interesează partidul lui Dan Diaconescu, nu mă interesează atacurile lui Diaconescu la adresa lui Oprescu. De 18 ani, de când sunt în politică, am avut curajul să le spun tuturor în faţă ceea ce gândesc. Nu am nevoie să mă ascund în spatele nimănui".

Emil Boc, inspector-şef. Premierul, nemulţumit de lucrările la autostrada Timişoara-Arad

Premierul Emil Boc s-a declarat nemulţumit, vineri dimineaţă, de întârzierile la termenele de finalizare a lucrărilor la autostrada Timişoara - Arad, în condiţiile în care acestea trebuiau finalizate în luna iulie iar în momentul de faţă, lucrările sunt executate în proporţie de 80%. "Nu este admisibil ca acolo unde avem termene fixate să constatăm că, din diverse motive, nu sunt lucrările terminate. Boc, împreună cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au inspectat lucrările de construcţie la autostrada Timişoara - Arad, Emil Boc afirmând că nu va veni de fiecare dată în zonă să constate întârzierile. "Vom discuta în şedinţa de Guvern, la Bucureşti, asupra măsurilor pe care le vom lua împotriva constructorului. Nu mai putem accepta întârzieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb