REVISTA PRESEI 08.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 noiembrie 2011

ADEVARUL

Unde-i spa-ul de alt­ădată?

Ieri, zi cruntă pentru cei care, în decembrie 2009, aveau o întâlnire de taină, în vila mogulului media, înaintea finalei prezidenţiale. Geoană riscă să piardă şefia Senatului, Vîntu e în arest. Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut ieri pentru spălare de bani. Vîntu şi-ar fi umflat conturile prin falimentarea controlată a firmei Petromservice. De asemenea, a fost reţinut şi Liviu Luca, fost sindicalist-şef la Petromservice. Luca respiră pentru prima dată aerul arestului, însă Vîntu este la a treia "vizită" în ultimele 14 luni. În septembrie 2010, SOV a fost arestat preventiv pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat pentru prăbuşirea FNI. În acest dosar va fi audiat, în zilele următoare, şi Mircea Geoană.

PSD îl execută pe Geoană cu riscul de a bloca Senatul

Social-democraţii i-au retras ieri sprijinul lui Mircea Geoană pentru funcţia de preşedinte al Senatului, iar acesta poate pierde poziţia de al doilea om în stat. Liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat înlocuirea lui Geoană cu Titus Corlăţean, însă plenul Senatului este cel care va decide. Şi PDL râvneşte la acest post şi doreşte să-l propună pe Vasile Blaga. Mazilirea lui Geoană survine unui conflict cu actuala conducere a PSD, izbucnit în 2010. Atunci, senatorul a povestit cum l-a învăţat Ponta să mintă că nu a fost acasă la SOV, înaintea confruntării televizate cu Traian Băsescu.

De ce le spune Bruxellesul grecilor cum să-şi facă guvernul: decizia de a face referendum a subminat încrederea UE

Este foarte dificil să le explici nemţilor, belgienilor, olandezilor, austriecilor că trebuie să arate solidaritate cu Grecia când Grecia însăşi nu este în stare să arate că ajunge la un numitor comun şi la un consens naţional, a explicat luni noapte Jean Claude Juncker, premierul Luxemburgului şi preşedintele Eurogrupului - miniştri de finanţe din cele 17 state din zona euro, apelul la unitate politică naţională al Bruxelles-ului cu două menţiuni: opoziţia din Grecia trebuie să susţină angajamentele puterii politice, iar noua putere să-şi asume "în scris" angajamentele faţă de UE.

Zona euro explică cum se va salva prin fondul de salvare european

Eurogrupul format din miniştri de finanţe ai zonei euro a prezentat luni seară (7 noiembrie) modul de funcţionare al fondului de salvare european, instrumentul financiar menit să oprească răspândirea crizei datoriilor suverane, a cărui capacitate liderii zonei euro au decis să ajungă la 1,000 de miliarde de euro. Cele două modalităţi de mărire a fondului de salvare european, aşa-numita Facilitate pentru Stabilitate Financiară (FESF) au fost prezentate în detaliu luni seară de preşedintele FESF, Klaus Regling. Fondul de salvare va putea fi mărit fie prin sporirea creditului acordat obligaţiunilor suverane, ceea ce ar înlătura fricile investitorilor şi pieţelor privind lichiditatăţile deţinute de un stat membru, fie prin crearea unui fond de co-investiţie, prin participarea simultană a sectorului public şi privat. Regling a mai spus că se aşteaptă ca noul modul de funcţionare al FESF să fie aplicat în decembrie 2011.

Zona euro pune presiune pe Italia: În şase zile trebuie să anunţe când demarează planul de reforme promis

Eurogrupul format din miniştri de finanţe din zona euro, reunit luni (7 noiembrie) seară la Bruxelles i-a dat Italiei un termen limită de şase zile pentru a anunţa când va demara implementarea reformelor, care este planul concret de acţiune şi ce efect va avea acesta asupra bugetului. După summitul european din 26-27 octombrie, Comisia Europeană(CE) a cerut Italiei să detalieze măsurile fiscale şi structurale promise în scrisoarea de 15 pagini adresată preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso şi al Consiliului European, Herman Van Rompuy şi a spus că va monitoriza implementarea lor.

TUI cere lămuriri hotelierilor greci în caz că Grecia renunţă la euro

Operatorul german de turism TUI a solicitat, printr-o scrisoare adresată hotelierilor greci, ca înainte de a semna noi contracte cu aceştia, să clarifice modul în care vor fi reglementate facturile în cazul în care Grecia iese din zona euro. Turiştii germani sunt cei mai numeroşi şi cei mai importanţi pentru Elada. Sunt şi alte voci care cred în părăsirea zonei euro de către unele state membre. Preşedintele Băncii Internaţionale de Investiţii "Goldman Sachs Asset Management", Jim O'Neil susţine că autorităţile statelor din zona euro ar putea să-şi piardă încrederea faţă de moneda unică şi să reintroducă în circulaţie valutele naţionale. Potrivit afirmaţiilor acestuia, citate de postul TV RBK, Portugalia, Irlanda, Finlanda şi Grecia mai degrabă ar reveni la propriile sisteme monetare, decât să continue integrarea în zona euro.

"Papandemonium": infernul crizei se extinde

Un nou concept s-a născut în Grecia: criza economică şi politică, ce contaminează alte state. Pe scurt, "Papandemonium", o combinare a numelui premierului (Papandreu) cu cel dat capitalei iadului - "Pandemonium". "În sfârşit!" titra ieri cotidianul elen "Ta Nea". "Primul mare pas pentru salvarea Greciei a fost făcut. Este o primă victorie!", scria cu litere de-o şchioapă pe prima pagină şi ziarul "Kathimerini". Liderul socialiştilor, premierul demisionar, Giorgios Papandreu, şi şeful opoziţiei conservatoare, Antonis Samaras, adversari politici şi foşti colegi de cameră în timpul studenţiei în Massachusetts (SUA), în anii '70, au ajuns la un acord politic. Papandreu şi Samaras au convenit ca la 19 februarie 2012 să aibă loc alegeri anticipate şi ca, până atunci, Grecia să fie condusă de un guvern de tranziţie, la care participă principalele partide de pe scena politică elenă.

FMI: "Trebuie să scăpăm de băieţii deştepţi"

Guvernul trebuie să grăbească privatizările pentru a schimba sistemul în care "băieţii deştepţi" se bucură de profituri nemeritate, a spus şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care "băieţii deştepţi" din sectorul public şi sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce publicul larg plăteşte aceste activităţi ineficiente, a declarat ieri şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, în conferinţa de presă de la finalul celei de-a treia evaluări a acordului preventiv. El a enumerat companiile unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni: Oltchim, Cuprumin, CFR Marfă, Electrica Serv, Electrica Furnizare şi cele două noi complexuri energetice Oltenia şi Hunedoara. Acestea din urmă nu s-au aflat însă şi pe lista prezentată joi de Ministerul Economiei, după întâlnirea cu oficialii Fondului.

Putin atacă "marile puteri arogante"

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a criticat luni atitudinea "puterilor mondiale arogante" care au susţinut revoltele din ţările nord-africane, într-un discurs rostit la Sankt-Petersburg. "Aceste puteri mondiale arogante au susţinut regimurile precedente din nordul Africii şi, ceea ce este mai curios, aceleaşi ţări au susţinut revoltele care au înlăturat aceste regimuri", a declarat Putin în cursul reuniunii Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), citat de AFP. "Lumea este construită într-un mod ciudat, dar este interesant", a spus Putin, reacţionând la o declaraţie a ministrului iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, care acuzase "marile puteri arogante" că ar fi responsabile de revoltele din lumea arabă după ce au susţinut "regimuri ostile popoarelor". În martie, Vladimir Putin cataloga drept "un apel la cruciade" rezoluţia ONU care a permis raidurile aeriene în Libia pentru înlăturarea fostului regim Muammar Gaddafi.

CURENTUL

Ponta şi Crin oferă Puterii şefia Senatului pe tavă. Din ură pentru Geoană

Vizita peste Ocean a lui Geoană a tulburat rău apele în PSD, stârnind un adevărat tsunami la vârful acestei formaţiuni. Fie că au fost la Moscova, fie la Washington vizitele lui Geoană nu i-au adus acestuia decât necazuri. Cu toate acestea, Geoană sprijinit tacit de putere, a reuşit să rămână în picioare în urma atacului la beregată al lui Ponta&Co. Reîntors în ţară, BPN-ul social-democraţilor a decis, ieri, că Geoană trebuie dat jos din a doua funcţie în stat cu orice preţ. Mircea Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă "o greşeală strategică", pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, "va fi oferită pe tavă" această funcţie puterii.

Vîntu şi cu Luca, arestaţi pentru delapidarea PetromService. Statul s-a întărit

Captură de zile mari la Parchetul General: Sorin Ovidiu Vîntu şi locotenenţii săi, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anaganstopol, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurori pentru delapidarea şi falimentarea forţată a PetromService, actuala PSV Company SA. Procurorii au beneficiat de sprijinul specializat (tehnic şi operativ) al profesioniştilor din SRI, dar şi de al poliţiştilor judiciarişti de la Capitală. Prejudiciul produs de gruparea mafiotă a lui Vîntu se ridică la peste 180 milioane de euro, adică aproape cât cel înregistrat la FNI (197 mil. dolari la nivelul anului 2000), PetromService fiind păgubită cu peste 83 milioane de euro, iar bugetul consolidat al statului cu aproximativ 98 milioane de euro. Este, într-adevăr, un tun de zile mari, pe care şi-l doresc toţi marii mafioţi, dar nu toţi au "rafinamentul" lui Vîntu ca să şi reuşească.

CURIERUL NATIONAL

Cine va concura Poşta Română din 2013?

Compania naţională îşi va pierde exclusivitatea pe anumite segmente după sfârşitul anului viitor. Neagoe (CNPR): Veţi vedea o Poştă Română care îşi foloseşte atuurile la maximum. Lucian Aldescu (DPD): Odată realizată tranziţia, vor rămâne doar câţiva jucători principali, care vor trasa coordonatele şi tendinţele pieţei. Mai avem puţin peste un an până când piaţa serviciilor poştale din România trebuie să înceapă procesul de aliniere la standardele europene, iar prin asta se înţelege în primul rând liberalizarea acesteia. Liberalizarea va trebui să însemne că şi alte companii pot aspira la servicii pe care le prestează în prezent doar Compania Naţională Poşta Română (CNPR).

Zona euro, din nou în incertitudine

Episodul G20 s-a încheiat fără ca zona euro să fi făcut un cât de mic progres. Ea se află din nou singură în faţa gravei crize a datoriilor. Grecia continuă să se afle în plină agitaţie politică şi, în ciuda acordului intervenit cu opoziţia în vederea formării unui guvern de uniune naţională, obţinerea ajutorului promis la Cannes întârzie. Italia se află deja sub supravegherea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, iar miniştrii de Finanţe ai zonei euro au decis să se reunească din nou, luni seară, la Bruxelles, în încercarea de a accelera crearea de mecanisme care să oprească extinderea crizei datoriilor în alte ţări ale zonei. Continentul nostru oferă întregii lumi un spectacol dezolant, al unei comunităţi cu spatele la zid, dominată de un cuplu franco-german hiperactiv, condamnat să stingă noile surse de incendiu.

Prăpastia financiară între Germania şi Franţa se adânceşte

De-a lungul timpului, Germania şi Franţa - cele două turnuri gemene, au avut menirea de a sprijini Europa şi puterea ei financiară, aflată în prezent într-o continuă scădere. Această situaţie s-a schimbat rapid, iar Germania a rămas singură să se confrunte cu problemele din regiune. Echilibrul de forţe din zona euro nu mai este acelaşi, mai mult, o nouă naţiune, Franţa, este pusă pe lista ţărilor cu o situaţie financiară cu probleme. Prim-ministrul francez, François Fillon, va lansa curând un plan de creştere a măsurilor de austeritate din ţara sa. Acesta a declarat că măsurile sunt menite să reducă deficitul bugetar al Franţei cu 20%. Potrivit Reuters, reducerile ce vor fi aplicate vor fi cele mai "riguroase" de la Al Doilea Război Mondial încoace.

De ce a investit Warren Buffett 23,9 mld. dolari în trimestrul al treilea?

Miliardarul Warren Buffett a investit 23,9 miliarde dolari în trimestrul trei prin intermediul Berkshire Hathaway, cea mai mare sumă din ultimii 15 ani, accelerând achiziţiile de acţiuni şi extinzând portofoliul dincolo de companii producătoare de bunuri de larg consum şi de servicii financiare. Berkshire a cumpărat acţiuni în valoare de aproape 7 miliarde de dolari în perioada analizată, faţă de 3,62 miliarde de dolari în timestrul al doilea şi doar 834 milioane de dolari în primele trei luni ale anului, a anunţat compania, potrivit Bloomberg. Astfel, deţinerile de acţiuni din domeniile "comercial, industrial şi altele" ale Berkshire au crescut cu 62% în trimestrul al treilea, la 17,4 miliarde de dolari, depăşind investiţiile în companii de servicii financiare şi produse de consum.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta îl împinge pe Geoană să rupă PSD. Vanghelie de-abia aşteaptă

Preşedintele Senatului aşteaptă excluderea din partid pentru a demara o nouă construcţie politică. De noul proiect al stângii s-ar lipi şi Marian Vanghelie. Victor Ponta va cere azi excluderea preşedintelui Senatului din partid pentru că a refuzat să se lase revocat din funcţie. Este exact ce aşteaptă Mircea Geoană: să fie dat afară pentru a se relansa din postura de "martir" într-o altă construcţie politică. În PSD situaţia nu mai poate evolua decât spre o ruptură. "Nu avem altă variantă decât să facem un alt partid", ne-a declarat unul dintre apropiaţii preşedintelui Senatului. Potrivit unor surse din PSD, Mircea Geoană a programat pentru mâine o mare întâlnire cu susţinătorii săi: toţi cei care nu îşi mai văd viitorul în PSD. Printre aceştia, şi Marian Vanghelie.

PIN, baza pentru platforma civică a UNPR

Pe de altă parte, Uniunea Social- Progresistă (USP), platforma de stânga alternativă la USL, este în curs de înfiinţare. Anunţată de UNPR, pe platformă s-a aşezat deja PIN, partidul condus de Lavinia Şandru. La finele lunii octombrie, conducerea PIN a demarat la Tribunalul Bucureşti demersurile pentru modificarea statutului şi a denumirii, urmând a se numi pe viitor Uniunea Social-Progresistă. Conform surselor citate, PIN a avut deja o serie de tatonări şi negocieri cu UNPR, cu parlamentari ai Opoziţiei, în special de la PSD, dar şi cu membri PSD şi PC din teritoriu. Săptămâna trecută, şase parlamentari PSD din aripa Vanghelie s-au întâlnit cu liderii PIN pentru a discuta detaliile unei eventuale treceri la USP, ne-au mai precizat aceleaşi surse.

Şocul care ar putea bulversa Casa Regală

Prinţul Paul de România aşteaptă decizia instanţei prin care tatăl său să fie declarat fiul lui Carol al II-lea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca astăzi un episod important, poate chiar ultimul, dintr-un serial întins de chichiţe avocăţeşti pe aproape 60 de ani. Prinţul Carol Mircea al României a fost recunoscut drept fiu legitim al Regelui Carol al II-lea în mai multe instanţe din Europa. Casa Regală nu e de acord şi se luptă din 1955 să întoarcă decizia.

Grecii caută un premier pentru uniune naţională

Socialiştii premierul grec în exerciţiu, Georgios Papandreou, şi repezentanţii principalei formaţiuni de opoziţie, Noua Democraţie, lucrau intens, ieri, la finalizarea acordului de duminică seară privind formarea unui guvern interimar de uniune naţională. Cele două partide s-au înţeles, în principiu, ca viitoarele alegeri legislative să fie organizate pe 19 februarie, până atunci executivul de coaliţie urmând să fie condus de un nou prim-ministru, scrie publicaţia "Kathimerini". Favorit să îi ia locul lui Georgios Papandreou este fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, Lucas Papademos, în vârstă de 64 de ani.

Companii cu datorii cât ale statului

Companiile de stat au în acest an datorii cât ale bugetului. În timp ce arieratele firmelor reprezintă 4% din produsul intern brut (PIB), deficitul bugetar ar trebui să ajungă la 4,4%, în 2011. Autorităţile de abia au început să lucreze la reducerea arieratelor companiilor de stat, a declarat, ieri, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România. În ultimul timp, se poate spune doar că s-au făcut progrese în pregătirea privatizării acestora. Câteva dintre companiile care se află pe lista celor care trebuie privatizate imediat sunt Oltchim, CFR Marfă, Electrica Serv, Electrica Furnizare. La anul, deficitul bugetar trebuie să scadă la 1,9% din PIB, iar cu tot cu arierate, până la maximum 2,5%, ceea ce înseamnă, spune analistul financiar Liviu Voinea, o ajustare a deficitului "cât cea din ultimii trei ani". Obiectiv prea ambiţios?

Câţi bani ar putea câştiga România din turism în cinci ani de zile

Pentru a putea ajunge o destinaţie turistică însemnată, România trebuie să-şi construiască o infrastructură la nivel european, să investească în calitatea serviciilor şi în formarea personalului care activează în acest domeniu. Dacă ar reuşi să facă acest lucru în următorii cinci ani ar reuşi să aducă venituri suplimentare de 1-1,5 miliarde de euro, potrivit unui raport pe turism realizat de BCR, pe baza datelor institutului european de statistică, Eurostat.

JURNALUL NATIONAL

Litrul de benzină va ajunge la 7,2 lei. "Preţurile la pompă vor muşca din finanţele gospodăriilor din nou"

Dacă vi se pare că preţurile actuale la carburanţi sunt mari şI că petroliştii vă jecmănesc, vă înşelaţi amarnic: litrul de benzină va creşte cu 16% faţă de nivelurile actuale, avertizează economiştii de la Ernst & Young, citaţi de The Telegraph. Experţii se aşteaptă ca un plin să coste 108 lire sterline pentru un model Ford Mondeo cu rezervor de 70 de litri, în creştere faţă de nivelul actual de 93 de lire, arată un raport al organizaţiei ITEM Club a Ernst & Young. Aplicând acelaşi procent de creştere la preţurile din România, ar rezulta un preţ de 7,2 lei/litru, în linie cu ce au avetizat în dese rânduri şi reprezentanţii benzinarilor din ţara noastră.

Mugur Isărescu: "Trecerea la euro înseamnă 400 de TIR-uri de valută"

Este bine sau nu să trecem la euro în anul 2015, iată o întrebare care apare din ce în ce mai des în discuţia publică, în contextul crizei datoriilor suverane din Europa. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că trecerea la euro nu este o problemă care să ne preocupe acum. "Hai să depăşim alegerile, să se mai apropie termenul şi dacă lucrurile nu se clarifică în zona euro mai avem timp de a schimba termenul de a trece la moneda euro", a spus Isărescu. Acesta a mai precizat că sunt multe aspecte juridice, culturale şi tehnice care trebuie puse la punct. "Am dat un exemplu. Pentru trecerea la euro ar fi nevoie de vreo 3-400 de tiruri cu euro şi o cantitate de vreo 3-4 ori mai mare cu moneda care trebuie stransă şi distrusă", a spus guvernatorul.

Reputat economist german: "Este în interesul Greciei să revină la drahma"

Preşedintele Institutului pentru Cercetare Economică din Munchen (ICEM), reputatul economist german Hans-Werner Sinn susţine că ieşirea Greciei din zona euro ar fi în interesul ei. "Ceea ce politicienii numesc salvare, nu va salva, în realitate, Grecia. Pur şi simplu, această ţară nu este competitivă. Salariile şi preţurile sunt mult prea mari, iar planul de redresare nu va face decât să îngheţe situaţia pentru o vreme. Aşadar, este în interesul Greciei să renunţe la euro şi să reintroducă drahma", a declarat Sinn, într-un interviu acordat publicaţiei germene Spiegel. Întrebat cum vede, tehnic, posibilă revenirea la drahma, şeful ICEM a replicat: "Trebuie facut totul rapid. Băncile din grecia trebuie închise pentru o săptămână. Toate conturile şi toate datoriile guvernamentale vor trebui convertite în drahma. Apoi, drahma trebuie lăsată să se deprecieze".

NATIONAL

Firele retelei de prostitutie "Printul Ratiu" duc la OTV -ul lui Dan Diaconescu

Arestarea autointitulatului print Ratiu Von Hilttzenmayer continua sa faca valuri. Iar acestea se pot transforma pe parcursul anchetei intr-un adevarat tsunami care sa-l stropeasca si pe candidatul la presedintie Dan Diaconescu. Deocamdata, politistii de la Biroul de Investigatii Criminale al IPJ Constanta, cei care instrumenteaza dosarul in care numitul Andrei Prisacariu este acuzat de proxenetism si lipsire de libertate, au stabilit ca apartamentul in care tanara de 22 de ani din Navodari a fost sechestrata si obligata la practicarea prostitutiei apartine cetateanului italian Manuel Kermany. Nimeni altul decat producatorul emisiunii "Miss Plaja" si a altor concursuri de frumusete transmise pe postul de televiziune OTV.

Isarescu: Inflatia ne pacaleste

Romania ar putea avea anul viitor o inflatie de 2%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia ca acest procent este efectul majorarii TVA din 2010, nu al eventualelor ieftiniri din 2012. "Pana spre primavara anului viitor va continua caderea preturilor, pentru ca efectul de baza (majorarea TVA de la 19 la 24% in iulie 2010 - n.r.) continua", a spus Isarescu, precizand ca de la jumatatea anului situatia se va schimba. "Nu vedem scaderi de preturi alimentare. Efectul de baza va duce inflatia de la 2% spre 3,5-3,6% in toamna", a afirmat guvernatorul BNR, estimand, practic, o majorarea preturilor de circa 3,6% in 2012.

China catre Europa: "La munca, nu la-ntins mana!"

Seful investitiilor Chinei ii face puturosi pe europeni. Dar, chipurile, n-ar fi vina lor, ci a legilor permisive, care-i incurajeaza sa stea degeaba. Jin Liqun, presedintele Corporatiei de Investitii a Chinei - "bratul" financiar al politicilor de investitii ale statului - s-a aratat dornic sa ajute euro, daca Europa va reforma sistemul depasit al legislatiei muncii, care incurajeaza nemunca. "Europenii ar face bine sa munceasca din greu, daca vor sa salveze zona euro de la prabusire", a spus Liqun intr-un interviu la Al Jazeera. Liderii europeni se asteptau mai degraba la niste miliarde de dolari! Insa, Liqun, licentiat al Universitatii Boston, socoteste ca cel mai mare ajutor pe care China il poate da europenilor este sa-i invete sa munceasca.

PUTEREA

2 miliarde de euro pe an aruncaţi pe agenţii

Cu toate că premierul Emil Boc se lăuda, în urmă cu doi ani, că va restructura din temelii agenţiile guvernamentale pentru a face economii la buget, se constată acum că lucrurile stau cu totul invers. În prezent există peste 220 de agenţii, regii, companii naţionale şi tot felul de instituţii care înghit anual din bugetul de stat peste 2 miliarde de euro, reprezentând sume alocate pentru cheltuieli de funcţionare, de administrare, dar şi salariale. Secretariatul General al Guvernului se remarcă prin multitudinea de instituţii publice subordonate, adevărate "guverne" paralele. Doar Ministerul Afacerilor Europene, înfiinţat de curând, nu a apucat să îşi creeze vreo agenţie, oficiu sau regie.

Investiţiile străine s-au prăbuşit

Investiţiile străine directe nete au fost anul trecut de 2,22 miliarde de euro, în scădere cu 36,6% faţă de 2009, companiile fiind nevoite să contribuie la capital cu 2,24 miliarde euro pentru acoperirea pierderilor, potrivit datelor finale publicate BNR, citate de Mediafax. Astfel, datele BNR de la începutul anului arătau un nivel al investiţiilor străine directe în 2010 de 2,596 miliarde de euro, în scădere cu 25,57% faţă de cele din 2009, când s-a înregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro. În anul 2010, la fel ca în 2009, cea mai mare parte a sumelor vărsate în capitalul firmelor cu acţionariat străin a avut ca destinaţie dezvoltarea afacerilor externe. Astfel, 98,3% din investiţii (3,928 miliarde de euro) au fost pentru dezvoltarea companiilor existente, în timp ce doar 1,1% din fonduri (46 milioane euro) au reprezentat investiţii greenfield.

Europa are un nou lider: Grupul Frankfurt

Europa are un nou lider informal care pune sub semnul întrebării unitatea UE. Noul cerc de putere cuprinde liderii din Germania şi Franţa, preşedintele Comisiei Europene, şefii Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, preşedintele, miniştrii de finanţe din zona euro şi Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, arată Reuters. Aşa-numitul Grup Frankfurt a preluat conducerea zonei euro, renunţând la faţada diplomatică. Reunit de cel puţin patru ori săptămâna trecută, grupul a emis un ultimatum Greciei şi a impus Italiei monitorizarea FMI.

ROMANIA LIBERA

Au lucrat liniştiţi - Petromservice, un altfel de FNI, năşit de SOV şi Luca

Cei doi sunt principalii artizani ai prăbuşirii Petromservice, susţin procurorii, iar prejudiciul cauzat de operaţiunile financiare pe care aceştia le-au supervizat s-a întins pe două direcţii: 98 milioane euro în dauna statului şi aproape 84 milioane euro în dauna societăţii. Oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi, surpriză, Liviu Luca au ajuns ieri după gratii pentru 24 de ore. Despre cei trei, procurorii Parchetului Ge­neral susţin că, alături de alte câteva persoane, sunt artizanii prăbuşirii fostei societăţi Pe­tromservice, actualmente PSV Company, entitate din care au delapidat aproape 84 mili­oane euro. Vîntu, Ţurcan şi Luca urmează să fie prezentaţi astăzi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de spălare de bani şi delapidare. Tot ieri, s-a început urmărirea penală şi faţă de unul dintre foştii administratori ai Petromservice, Gheorghe Şupeală, pentru aceleaşi fapte.

Cum pierde PSD din războiul Ponta-Geoană

Mircea Geoană îşi mai păstrează câteva zile funcţia de preşedinte al Senatului, după ce actuala conducere a PSD a eşuat într-o primă încercare de înlocuire a sa cu Titus Corlăţean. Războiul dintre Geoană şi Victor Ponta este însă departe de a fi încheiat, iar pierzător sigur este doar PSD. Câştigător? Poate actuala putere, dacă reuşeşte să-şi joace bine cărţile politice. Războiul dintre Mircea Geoană şi Victor Ponta a intrat în faza chichiţelor procedurale, iar juriştii din jurul fiecăruia încearcă să interpreteze Regulamentul Senatului în folosul propriu. Deocamdată, Geoană pare să fie într-un oarece avantaj, după ce a reuşit să dejoace planul actualei conduceri a PSD de a fi înlocuit rapid din funcţie cu Titus Corlăţean.

ZIARUL FINANCIAR

Să sperăm că FMI şi Jeffrey Franks nu vor ajunge şi ei "băieţii deştepţi"

Unii băieţi deştepţi sunt ai tuturor guvernărilor. Dar, în ciuda faptului că de la preşedinte şi până la Jeffrey Franks mai nou toţi vorbesc de băieţii deştepţi, nu avem o listă a lor. Cine sunt şi ai cui sunt? Iar FMI-ul, prin Jeffrey Franks, care de aproape 3 ani bate pasul pe la Bucureşti, riscă acum să devină noul Băsescu, noul Boc, noul Videanu (care se plângea la televizor că funcţionarii din sistem acaparează ministrul şi de aceea nu poate fi aplicat programul de guvernare). Adică vorbeşte pentru public, pentru a se auzi spunând "băieţii deştepţi", dar în spate lucrurile merg ca înainte. În cei trei ani în care şi-a tocit o pereche de pantofi în triunghiul Palatul Victoria - Palatul Cotroceni - BNR, cu escală pe Calea Victoriei, la Ministerul Economiei, FMI nu a făcut nimic cu întreprinderile de stat, pe care le descoperă acum. Să sperăm că Jeffrey Franks şi FMI nu vor ajunge şi ei "băieţii deştepţi".

Zona euro vrea un angajament scris din partea Greciei privind respectarea promisiunilor, înainte de deblocarea a noi fonduri

Zona euro le-a cerut luni seara socialiştilor şi conservatorilor din Grecia, care urmează să formeze un Guvern de coaliţie, să ofere un angajament scris privind respectarea promisiunilor de economii bugetare şi reforme, înainte de deblocarea a noi fonduri. "Vom cere autorităţilor elene să trimită o scrisoare semnată de principalele două partide, pentru a reafirma" angajamentul ţării privind respectarea măsurilor decise pentru asanarea conturilor publice ale statului şi planul de ajutor adoptat la sfârşitul lui octombrie, a declarat liderul miniştrilor de Finanţe din Uniunea monetară, Jean-Claude Juncker, la finalul unei reuniuni la Bruxelles. Această scrisoare este condiţia pusă pentru deblocarea următoarei tranşe de împrumut în valoare de opt miliarde de euro, din primul plan de salvare a Greciei, vitală pentru ţară, care riscă în caz contrar să se găsească în încetare de plăţi, a precizat el.

Bugetul 2012 la raport. Oamenii de afaceri către guvernanţi: Calculaţi de câţi bugetari e nevoie şi tăiaţi

Reducerea numărului de bugetari, asumarea cu nume şi prenume a ceea ce au semnat de către toţi cei care participă la elaborarea şi la execuţia bugetului şi analiza fezabilităţii investiţiilor începute şi viitoare - acestea sunt principalele sfaturi pe care le dau oamenii de afaceri şi directorii de multinaţionale guvernanţilor care lucrează la bugetul pentru anul 2012. Potrivit datelor obţinute de ZF, la sfârşitul lunii iulie 2011 erau înregistraţi, conform Institutului de Statistică, 199.000 de funcţionari în administraţia publică şi apărare, cu 40.000 mai mult decât în decembrie 2004, anul când PDL a venit la putere împreună cu PNL. Cei 199.000 de funcţionari sunt inima sistemului birocratic, ei fiind în primul rând funcţionarii publici din ministere, agenţii gu­ver­namentale şi aşa-numitele "decon­cen­trate", adică reprezentanţele ministerelor în judeţe.

Deputaţii şi-au adus aminte de pragul la SIF-uri după un an şi jumătate

Proiectul legislativ de majorare a pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor este programat să fie discutat azi în Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor după un an şi jumătate de amânări. Din martie 2010 proiectul legislativ de majorare a pragului de deţinere s-a blocat la Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor. Comisia trebuie să elaboreze raportul final pe baza căruia deputaţii vor vota în plenul Camerei modificarea legii pieţei de capital şi ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri. Când a fost iniţiat în urmă cu doi ani, proiectul de lege propunea eliminarea pragului de deţinere, pentru ca în toam­na anului 2009 Comisia juridică a Senatului să îl modifice prin introducerea unui amendament: ridicarea pragului de la 1% la 5%.

Agonie şi extaz pe bursele europene: Italia, la un pas de bailout, iar Grecia va avea un nou premier

Criza politică din zona euro a continuat să domine ieri pieţele financiare, unde investitorii au trecut de la agonie la extaz sub influenţa zvonurilor că problematicul premier al Italiei Silvio Berlusconi va demisiona, aşa cum va face şi colegul său grec Georgios Papandreou pentru a permite adoptarea reformelor cerute de creditorii statului elen. Costurile de împrumut ale Italiei au atins însă maximele de după înfiinţarea zonei euro, ceea ce creează presiuni pentru reformarea unui guvern italian care nu a reuşit să convingă că poate ghida statul prin criza datoriilor, notează AP.

FMI despre sistemul bancar românesc: Băncile au rămas bine capitalizate şi lichide, dar creditarea este prea lentă

Sectorul bancar românesc şi-a menţinut flexibilitatea în ciuda tensiunilor de pe pieţele financiare internaţionale şi deteriorării calităţii activelor interne, în viziunea FMI. "Sectorul bancar românesc a făcut faţă cu bine până acum crizei economice. Băncile au ră­mas bine capitalizate şi lichide. Însă băncile europene sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari, astfel că există îngrijorări cu privire la posibilele efecte care pot să fie propagate. BNR îşi menţine vigilenţa şi este gata să protejeze sectorul financiar. Cea mai bună strategie este să fii pregătit pentru orice", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Un focar care arde mocnit: băncile europene nu pot scăpa de datoriile de dinaintea crizei financiare

Băncile europene deţin cantităţi mari de produse ipotecare exotice, credite impobiliare americane, ipoteci subprime şi de alte active riscante acumulate înaintea crizei financiare globale cu potenţial periculos până la revenirea economiei globale. Aceste active cresc presiunea pusă pe creditorii care mai au în portofoliu şi datorii ale guvernelor din zona euro, scrie The Wall Street Journal. Dintre băncile europene de top, şaisprezece deţin în total aproximativ 386 de miliarde de euro (532 miliarde de dolari) în active de credit şi active imobiliare cu potenţial suspect, potrivit unui raport al băncii elveţiene Credit Suisse. Această valoare este mai mare decât cea cumulată a datoriilor guver­namentale ale Greciei, Irlandei, Italiei, Portugaliei şi Spaniei, de 339 miliarde de euro, pe care aceleaşi bănci le deţineau la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor oficiale obţinute prin testele de stres bancar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb