REVISTA PRESEI 08.12.2012

Willy Homner
Revista Presei / 8 decembrie 2012

ADEVARUL

Povestea fraudelor electorale în România din 1870 încoace. "Revoluţia statului împotriva cetăţenilor săi"

Mita, bătăile, furtul voturilor, campaniile denigratoare, manipularea şi abuzurile au apărut odată cu primele alegeri organizate în ţara noastră. În ultimii 150 de ani, n-a existat, practic, nici măcar un singur scrutin cu adevărat liber şi democrat. Multe dintre metehnele actuale au corespondent la 1870. România n-a cunoscut, în istoria sa, alegeri cu adevărat democratice. Legendele născute în special după Revoluţia din 1989, care avansau existenţa unei aşa-numite "perioade de aur" a democraţiei din ţara noastră în anii interbelici (dar şi, ca variaţie, perioada 1880-1910), sunt fără fundament real. Toate problemele identificate de presă şi de societatea civilă - deficienţele votului uninominal, mita electorală, finanţarea ilegală, sprijinirea interesată a politicienilor de clanurile interlope, implicarea ilegală a organelor statului - vor afecta probabil şi alegerile de duminică aşa cum s-a întâmplat şi în secolul al XIX-lea, în anii interbelici şi după 1990.

ANALIZĂ Alegeri de duminică. De ce e posibil ca USL să nu strângă 4 milioane de voturi

O prezenţă la vot de sută la sută înseamnă 18.248.414 de cetăţeni români care ar trebui să pună ştampila pe buletinele de vot. Astăzi, la alegerile parlamentare, această cifră e corectă deşi în urmă cu şase luni, cu ocazia suspendării, era considerată eronată. Prezenţa la vot la alegerile generale e mai mică decât la locale. Ea va fi, în varianta optimistă, situată undeva la 45%, conform unui sondaj IMAS din 5 decembrie şi în cea realistă, la 40%. Asta înseamnă că vor vota aproximativ 7 milioane de alegători. Dacă PP-DD obţine 15 procente, cota minimă din toate sondajele, asta înseamnă un milion de voturi. Dacă UDMR îşi face planul, obţine 500.000, iar dacă ARD trece de nivelul de două milioane, cota USL este de: (7-2-1-0,5)(milioane) = 3,5 milioane de voturi.

Despre ce au omis candidaţii la parlamentare să vorbească în campanie. Decalogul problemelor din economie

În campania pentru alegerile parlamentare, care abundă de mesajele electorale ale principalelor partide politice cu scopul de a-şi atrage voturile populaţiei, candidaţii au omis să le vorbească alegătorilor despre adevăratele probleme ale României din punct de vedere economic, politic şi social, dar şi despre soluţiile propuse pentru rezolvarea acestora. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a realizat o cercetare referitoare la aspectele importante pentru situaţia economică a României, dar neabordate în campaniile de electorale. Studiul IPP arată că peste 2,2 miliarde de euro (aproximativ 9,9 miliarde de lei) sunt pierdute anual prin intermediul contractelor supraestimate de achiziţii publice. Analiza celor de la IPP scoate la suprafaţă existenţa unui număr mare de localităţi care nu se pot gospodări singure, ci apelează la veniturile de la bugetul de stat.

OMV confirmă negocierile cu RWE pentru preluarea participaţiei grupului german la Nabucco

Grupul german de utilităţi RWE va părăsi consorţiul care urmează să dezvolte gazoductul Nabucco Vest, iar OMV negociază preluarea participaţiei, a declarat directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss. Ne aflăm în negocieri", a răspuns Roiss jurnaliştilor la întrebarea dacă OMV va cumpăra participaţia RWE, scrie "Wall Street Journal". Publicaţia mai arată că OMV, unul dintre partenerii consorţiului, pare cel mai probabil cumpărător al pachetului de acţiuni deţinut de RWE la Nabucco. Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz, Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding, MOL (Ungaria) şi RWE (Germania). Presa internaţională a scris recent, citând surse, că RWE este pe punctul de a se retrage din proiectul Nabucco şi ar putea vinde participaţia către OMV. Retragerea grupului german nu are legătură cu şansele de succes ale proiectului, a spus Roiss.

Ultimul bastion? Washington Post plănuieşte să introducă o taxă pe conţinutul său online

Cunoscuta publicaţie americană "The Washington Post", unul dintre ultimii "dizidenţi" ai plăţii pentru conţinul online, s-ar putea să-şi schimbe strategia anul viitor, informează "The Wall Street Journal" citând surse apropiate ziarului. Potrivit cotidianului financiar, cititorii "The Washington Post" vor putea citi un număr de materiale gratuit, însă pentru restul vor trebui să plătească o anumită taxă. Proiectul de introducere a unei taxe nu poate fi implementat mai repede de şase luni, afirmă sursele citate de "The Wall Street Journal". De asemenea, ziarul american intenţionează să crească preţul ediţiei tipărite. "The Washington Post" se confruntă cu o scădere majoră în ceea ce priveşte veniturile generate de publicitatea din ziar, notează WSJ. Pentru primele nouă luni ale anului, ziarul a raportat pierderi operaţionale de 56,3 milioane de dolari, ceea ce înseamnă o scădere a veniturilor cu 14%.

Alba-neagra cu salariile la Oltchim. Ponta anunţă că s-a făcut plata pe noiembrie, Ministerul Economiei îl contrazice: Angajaţii au primit salariile pe octombrie

Ministerul Economiei a emis un comunicat de presă prin care anunţă că angajaţii de la Oltchim au primit ieri şi astăzi salariile pentru luna octombrie, urmând ca, în perioada 20-21 decembrie, să fie achitate avansurile aferente lunii noiembrie. Ministerul îl contrazice astfel pe premierul Victor Ponta care a anunţat la începutul acestei săptămâni că în aceste zile vor fi virate salariile pe noiembrie. Victor Ponta declarase, luni, ca în această săptămână se începe plata salariilor pe luna noiembrie către muncitorii de la Oltchim, ajungându-se, astfel, aproape la zi.

Care este motivul din spatele protestelor actuale din Egipt

Miile de protestatari care mărşăluiesc în Piaţa Tahrir din Cairo de câteva săptămâni reamintesc de demonstraţiile în masă de la începutul anului 2011, care au dus la căderea fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak. Protestele au fost declanşate de un decret prezidenţial din 22 noiembrie al actualului preşedinte Mohamed Morsi, primul lider egiptean ales liber de o populaţie ce numără 83 de milioane de locuitori, care a împiedicat orice instanţă din Egipt de a se opune deciziilor sale, până la o nouă Constituţie. Hotărârea i-a asigurat putere necondiţionată, protecţie în faţa controlului judiciar şi luarea oricăror decizii. Morsi a mai spus că edictul are ca scop prevenirea intervenţiei instanţelor de judecată în activitatea Adunării Constituante a Egiptului (ACE), organismul însărcinat cu elaborarea noii Constituţii. Judecătorii, mulţi dintre ei "rămăşiţe" ale vechiului regim, sunt văzuţi drept ostili faţă de islamism, care acum domină organismul de elaborare a Constituţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Harta electorală a României: cine are emoţii, cine stă liniştit

În această campanie electorală, au lipsit confruntările pe viaţă şi pe moarte dintre candidaţi. Cu câteva excepţii, aceştia au preferat să nu se concureze. Românii sunt aşteptaţi mâine la vot după o campanie electorală lipsită de strălucire. A fost aşa şi pentru că au lipsit confruntările "pe viaţă şi pe moarte", liderii partidelor preferând să îşi aleagă colegii sigure şi să nu se concureze reciproc. Există, însă, şi câteva locuri unde alegătorii pot decide între personalităţi politice şi unde lupta electorală se poartă cu mandatul pe masă.

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Suntem cu ochii pe ei! Nu-i lăsaţi să fure!

Frauda electorală este unul din marile pericole ale alegerilor. Reporterii EVZ vor monitoriza, alături de voi, votul de mâine. De 22 de ani, la fiecare alegeri, toată lumea acuză pe toată lumea, că s-a furat pe rupte! N-a existat candidat sau partid care să fi declarat că rezultatul alegerilor a fost perfect corect. Buletine de vot false, cu morţi care încă mai votează, cu persoane care figurează pe listele de alegători în mai multe secţii de votare, fotografierea votului cu telefonul mobil sunt doar câteva metode de furt electoral. Nici de data asta, probabil, nu va fi un vot perfect corect! S-a furat şi la ultimele alegeri locale şi la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, de astă vară. Sunt deja notorii localităţi în care procentajul la urnă a depăşit procentul maxim de 100%.

Referendumul care decide soarta mineritului

Pentru prima dată în istoria României, oamenii din 35 de localităţi vor avea ocazia să aleagă cum se va dezvolta economic zona unde strămoşii lor au trăit din exploatarea minelor. Referendumul pentru mineritul din Munţii Apuseni şi pentru proiectul minier de la Roşia Montană ar putea reporni motoarele unei economii apuse. Peste 72.000 de locuitori din 35 de unităţi administrativ - teritoriale din judeţul Alba pot alege cum se va dezvolta economic zona în care locuiesc. Pe 9 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, oamenii cu drept de vot din oraşele Abrud, Baia de Arieş, Cîmpeni şi Zlatna, dar şi din 31 de comune, vor putea răspunde la întrebarea: "Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?".

Victor Ponta: Premierul nu e ales ca la un concurs de Miss

Premierul a comentat, într-o emisiune de la postul România TV, declaraţiile ale preşedintelui Traian Băsescu, în care acesta a creionat portretul robot al noului prim-ministru. Funcţia de prim-ministru nu se acordă în baza unui concurs de Miss ori Mister sau a unei selecţii de oferte, ci pe baza prevederilor constituţionale legate de majoritatea în Parlament, a declarat Ponta. "Poate primul-ministru propus este mic, strâmb, orb sau surd, nu are nicio importanţă dorinţa domnului Băsescu", a explicat premierul. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că românii îi pot scrie pe adresa sa de e-mail, traianbasescu@presidency.ro, despre profilul premierului pe care şi-l doresc în urma alegerilor parlamentare de duminică.

MAE neagă evidenţa: "Clinton a vorbit în trecere de România"

Ministerul român de Externe critică modul în care presa a prezentat declaraţia şefei diplomaţiei americane. Într-un discurs la Consiliul ministerial al OSCE de la Dublin, Clinton a acuzat guvernele că devin "din ce în ce mai agresive în tentativele de blocare a disidenţei", denunţând situaţia din Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, dar şi din România şi Ungaria. "Sunt semne nefericite ale unor derapaje nedemocratice în Ungaria şi provocări la adresa procesului constituţional din România. MAE a precizat, însă, într-un comunicat de presă, că "referirile la România sunt mult mai restrânse decât lasă să se înţeleagă unele ştiri de presă".

DEZVĂLUIRI despre SINUCIDEREA ambasadorului sârb la NATO. Ce l-a determinat să-şi ia viaţa pe aeroportul din Bruxelles

Ambasadorul Serbiei la NATO, Branislav Milinkovici (52 de ani), care s-a sinucis, săptămâna aceasta, aruncându-se în gol de pe platforma parcării Aeroportului din Bruxelles, suferea de o boală terminală, a anunţat un oficial al guvernului de la Belgrad. Un oficial din guvernul sârb, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a precizat, pentru Reuters, că "Milinkovici aflase recent că suferă de o boală gravă şi se aflas într-o stare de depresie din această cauză". Soţia lui Milinkovici, Sanja, a declarat, pentru o publicaţie din Belgrad, că el fusese diagnosticat cu "o boală gravă", cu doar câteva zile înainte de moartea sa.

Reunirea lor ÎN CERC este singura care poate preveni SFÎRŞITUL LUMII? Misterul CRANIILOR DE CRISTAL

Au fost descoperite în ultimele două secole, în diferite locuri ale lumii. Sunt 12: realizate din cristal, ametist, topaz, cuarţ şi alte materiale dure. O veche legendă amerindiană spune că ar trebui să fie 13 pentru a se schimba complet lumea. Unii cercetători spun că cel de-al 13-lea şi cel mai mare a fost deja descoperit dar nu se va dezvălui nimic. Este vorba despre misterioasele cranii care incită omenirea de atâta vreme. Nimeni nu îşi poate explica cum au fost "construite". Cu ce unelte. Singura explicaţie de până acum este că sunt de origine extraterestră, însă nimeni nu poate confirma acest lucru. Se spune că reunirea a 13 cranii de cristal de origine aztecă este singura care poate preveni sfârşitul lumii.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu a făcut profilul viitorului premier: Să fie proeuropean, proatlantist, să nu aibă lucruri ascunse în CV, să nu fie şantajabil

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Şeful statului a facut un apel la Guvern să facă publică cifra reală a electoratului din România. Băsescu a precizat că pentru aceste alegeri este foarte importantă cifra corectă pentru a se stabili procentul de participare la vot, mai ales că vor veni alegerile prezidenţiale, când cifra electorală este esenţială pentru alegerea preşedintelui, datorită prevederii constituţionale potrivit căreia un candidat are peste jumătate din voturi e ales din primul tur. În finalul declaraţiei de presă, preşedintele a făcut şi profilul viitorului premier.

Fabuloasa lume a banilor

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îi introduce pe copii în "Fabuloasa lume a banilor", cu ocazia lansării primului program de educaţie financiară dedicat lor. Timp de aproape cinci luni, micuţii pot călca pragul muzeului pentru a învăţa circuitul banului, ce este cardul bancar, cum să cheltuiască veniturile, semnificaţia etichetelor de pe produse şi multe altele, în bănci şi supermarketuri construite special pe mărimea lor, pentru expoziţia amintită. "Te invităm în călătoria < < Fabuloasa lume a banilor > >. Vei primi un card de economii pe care îl vei putea folosi în mai multe staţii, card care te va ajuta să câştigi şi să cheltuieşti bani. Abia după ce ai trecut de fiecare zonă, poţi merge mai departe", li se explică celor mici.

Washington Post: "Magnatul mass-media Dan Diaconescu arata ca un vânzător de maşini second-hand, dar e jucător-cheie în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din România"

Washington Post ii dedica lui Dan Diaconescu un amplu articol, in care acesta este descris drept un jucator-cheie în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din România. "Magnatul mass-media Dan Diaconescu conduce un Rolls Royce alb, arata ca un vânzător de maşini folosite în sacoul sau mov lucios, dar promite sa creeze mii de locuri de muncă. Proprietar a doua posturi de televiziune, Diaconescu se claseaza pe locul trei inaintea votului de duminică, potrivit sondajelor. Multimilionarul cu părul grizonat pare sa rezoneze cu nemulţumirea larg răspândită declansata de principalele partide politice din Romania, promitand crearea de mii de locuri de munca si o viata mai buna. Insa, intr-un interviu pentru Associated Press, Diaconescu mai reduce din asteptari: "Oamenii se agaţă de mine ca şi cum aş singura lor speranţă. Spun ca as fi cel care o să-i salveze de la sărăcie, imi atribuie calitati pe care nu le am", scrie washingtonpost.com.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb