REVISTA PRESEI - 09.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 februarie 2011

ADEVĂRUL

Şpaga din vămi, filmată din pereţi

130 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Moraviţa şi Naidăş au fost reţinuţi, urmând ca DNA Bucureşti să decidă pentru câţi dintre ei să propună arestarea preventivă. Angajaţii statului sunt acuzaţi că primeau mită şi că se transformaseră în adevăraţi traficanţi de ţigări, alcool şi cosmetice. Descinderea mascaţilor în vămile Moraviţa - Timiş şi Naidăş - Caraş Severin a dus la reţinerea mai multor zeci de angajaţi ai statului, care au fost duşi la audieri cu elicopterul, la Bucureşti.

Şpagă şi amantlâcuri

Ofiţeri sub acoperire de la DGA i-au urmărit pas cu pas pe vameşii şi poliţiştii de frontieră. Ei au fost filmaţi cu camere de supraveghere montate atât în gheretele unde avea loc controlul documentelor, în maşinile de serviciu, cât şi în mai multe încăperi ale poliţiştilor de frontieră. Microfoanele au fost montate încă de anul trecut, din momentul în care sediul a fost recondiţionat pentru a îndeplini cerinţele Schengen. De altfel, aparatura de supraveghere a surprins nu numai fapte de corupţie, ci şi întâlniri amoroase. Doi dintre oamenii legii au fost întregistraţi în timp ce întreţineau relaţii sexuale în maşina de serviciu.

Traian Băsescu: "Crin Antenescu... pardon, Antonescu şi Ponta sunt un cuplu comic"

Preşedintele Traian Băsescu, invitat la Ediţie Specială, la postul public de televiziune, a vorbit despre cazul deputatului Dan Păsat, descinderile din vămi şi alte subiecte de actualitate. Urmăriţi pe adevarul.ro pentru principalele afirmaţii ale şefului de stat.

PDL l-a scăpat pe Păsat de cătuşe

Cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PDL Dan Păsat a fost respinsă de plenul Camerei din cauza a 59 de aleşi ai Puterii. Din rândurile coaliţiei guvernamentale au lipsit 25 de deputaţi, iar 34 s-au pronunţat împotriva arestării. Opoziţia a fost prezentă, dar a refuzat să vină la votul secret cu bile. Solicitarea DNA a primit 116 voturi favorabile, insuficiente pentru ca arestarea lui Dan Păsat să fie aprobată. Potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, cererea DNA trebuia aprobată de jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, adică 167. Regulamentul Camerei prevede că o astfel de cerere este avizată cu jumătate plus unu din numărul deputaţilor aflaţi în sală, adică 147 din cei 292 prezenţi în cazul lui Păsat.

ANAF rambursează TVA de aproape un miliard de euro

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va rambursa în această lună TVA în valoare de 984,9 milioane de lei, iar prima tranşă, de 138 de milioane de lei, a fost eliberată ieri. Următoarele două tranşe, de 299 de milioane de lei, respectiv 371 de milioane de lei, vor fi rambursate către finalul lunii. Din totalul deconturilor cu opţiune de rambursare, cele cu compensare şi restituire totalizează 846,7 milioane de lei, din care se vor compensa 108,3 milioane de lei şi se vor restitui 738,4 milioane de lei.

Revine interesul pentru apartamente

Cele mai căutate unităţi locative au două camere şi un preţ de strigare de 65.000 de euro. Cumpărătorii vin din ce în ce mai des la vizionări de locuinţe, ceea ce arată o creştere a apetitului pentru achiziţionarea de case. Vânzările se perfectează însă greu. Costin Mihalea, din Bucureşti, a scos la vânzare apartamentul său de trei camere situat în cartierul Drumul Taberei în noiembrie 2010. Preţul cerut: 65.000 de euro. După aproape trei luni, a reuşit să-l vândă. Suma obţinută: 56.000 de euro.

România şi Turcia îşi dau mâna în Orient

Companiile din România şi cele din Turcia caută proiecte comune în domeniul energiei, petrolului şi gazelor în regiunea Caucazului şi a Orientului Mijlociu. Turcii au încă rezerve cu privire la studiul de fezabilitate al cablului electric submarin care îi va lega de România şi studiază în continuare toate rutele posibile. Ministrul român al Economiei, Ion Ariton, şi cel al Energiei şi Resurselor Naturale din Turcia, Taner Yildiz, au discutat ieri, la Bucureşti, cu ocazia lucrărilor grupei de lucru româno-turce în domeniul energiei, pe tema viitoarelor proiecte unde cele două ţări pot colabora.

"Ameninţarea vine din Arabia Saudită"

Radiografie Analistul Iulian Chifu crede că în statele arabe precum Egiptul ascensiunea la putere a islamismului poate fi blocată, în altele însă mişcările populare pot deschide calea Al Qaeda sau a separatismelor. Se îndreaptă Orientul Mijlociu şi Africa de Nord spre un "Irak mare" (cu mişcări islamice resurgente, bulversat de violenţe sectare şi restaurând cu greu economia) ori spre o "Turcie mare" (o preluare a puterii politice de către reprezentanţii unui conservatorism islamic cu mare priză la electoratul mai ales din ţara profundă, dar fără o transformare radicală a statului secular)?

Populaţia scapă de scumpirea gazelor

Consumatorii casnici vor plăti în continuare preţuri reglementate la energie şi gaze, fiind protejaţi de directivele europene. Potrivit legislaţiei comunitare, categoria de "consumatori vulnerabili" care va fi protejată prin preţuri reglementate poate include aproape toţi clienţii casnici. Guvernul şi-a asumat în noul acord cu finanţatorii externi eliminarea preţurilor reglementate la energia electrică şi la gazele naturale în următorii ani. "Până în luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze, iar acest calendar se va implementa în perioada 2013-2015", a declarat premierul Emil Boc.

CURENTUL

Felix şi economia, Gâdea şi deontologia

Conştiincios, Gâdea a notat toate ideile magistrale ale lui Felix, fără să-l deranjeze cu vreo întrebare supărătoare. Astfel, am fost informaţi de dom "profesor cu doctorat în economie că una dintre măsurile luate de alianţa USL după ce va ajunge la putere va fi reconversia profesională a românilor. Cum se va realiza aceasta, ne-a luminat chiar Felix: "Avem nevoie de forţă de muncă, de zeci de mii de oameni în vămi, în eradicarea evaziunii fiscale etc. Pentru fiecare evazionist să avem un om care-l controlează". Şi, mergând pe aceeaşi logică, un om care-l controlează pe cel care-l controlează pe vameş. Prin această metodă cu siguranţă vom eradica şomajul şi vom deveni o ţară de controlori ai controlorilor.

Pierderi, de Tia Şerbănescu

Aşa săracă şi necăjită cum e, Valea a creat averi fabuloase în zonă (directori, primari, lideri sindicali, deputaţi etc.) iar această polarizare extremă indică şi o corupţie extremă. Cel mai critic la adresa opoziţiei a fost însă Dan Diaconescu care e convins că Partidul Poporului va învinge USL. Până şi sociologul Vasile Dâncu a declarat că PP creşte în sondaje cu fiecare emisiune a lui D.D. Dl Videanu crede însă că PDL creşte cu câte un procent în fiecare săptămână. Poate în afaceri! Căci PDL pierde câte-un procent şi câte-un vot pe zi: un procent pierdut prin salvarea deputatului Păsat de justiţie şi un vot pierdut, al lui Prigoană, care vrea concediu de paternitate 2 ani pentru a-şi creşte bebeluşul şi a-i da să sugă de la buget - fiindcă e prea bogat pentru a-şi permite două bone filipineze. De fapt, i-ar trebui chiar lui un concediu de creştere căci e complet infantil.

Pus cu botul pe labe: Ponta îl ia de urechi pe "motanul Felix" pentru divulgarea "secretelor" USL

Certuri în paradisul politic al alianţei de stânga-dreapta. Dacă în urmă cu câteva zile cei doi "lideri maximi", Ponta şi Antonescu, îşi aruncau înţepături chiar la ceremonia de semnare a mariajului lor politic, comentând, pe rând, despre dezorganizarea liberală sau greaua moştenire a mineriadelor, a venit rândul lui Ponta să-l catalogheze pe "Felix" Voiculescu drept veriga slabă a lanţului trofic din USL. Dovadă că Năstase şi Iliescu - via Ponta - nu uită şi nu iartă "concubinajul" dintre "Felix" şi Geoană "Otilia" din era prostănacului. "Domnul Dan Voiculescu, din păcate, este singura vulnerabilitate a Uniunii Social-Liberale, iar nimic nu îi face mai bine lui Traian Băsescu decât orice ieşire publică a lui", a afirmat Ponta.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum a ajuns contrabanda cu ţigări o mega afacere

Taxarea exagerată face ca din preţul de 11 lei a unui pachet, 9 lei să fie accize şi TVA. Contrabandiştii îşi riscă libertatea pentru că fac profituri uriaşe, în timp ce statul a pierdut anul trecut 700-800 mil. euro. O marcă cunoscută se ia din Moldova cu 1,87 lei, se vinde cu 7,4 lei pe piaţa neagră, iar la magazin costă 10,6 lei. Cu alte cuvinte, contrabanda cu ţigări n-ar exista dacă nu s-ar impune atâtea "suprataxe" costurilor de producţie, iar contrabandiştii, fie că sunt funcţionari publici, fie că sunt doar cărăuşi sau grupuri de crimă organizată doritoare de profituri imediate, n-ar mai avea pentru cine-şi risca libertatea dacă peste Prut, spre exemplu, ţigările n-ar fi chiar şi de zece ori mai ieftine decât la noi.

Companiile de stat, bolovanul de gâtul economiei

Oficialii FMI spun că e nevoie de reforme profunde în companiile de stat din energie şi transporturi. Franks: Arieratele acestor companii reprezintă 5% din PIB, adică 6 miliarde euro. "Facturile neplătite constituie o frână majoră în calea creşterii economice". În absenţa unor investiţii masive în energie în anii următori România nu va putea creşte rapid. Va fi nevoie de mai multă participare privată pentru că statul nu are bani. Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare şi cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenţă şi preţuri realiste. Trebuie acordată atenţie şi protejării consumatorilor vulnerabili şi a angajaţilor din aceste companii", a spus Franks la prezentarea concluziilor celei de-a şaptea misiuni comune FMI, CE, Banca Mondială.

Consumul din România, la fel de afectat ca în falimentara Grecie

Consumul privat intern s-a contractat cu circa 2%, în 2010. De la cei mai optimişti am devenit mai pesimişti decât multe ţări europene. Deşi la momentul răspândirii crizei financiare la nivel global, cu mult înainte de a fi prinşi de val, majoritatea românilor spuneau că România nu va fi afectată de dificultăţile economice din alte ţări, în prezent situaţia s-a schimbat radical. După un 2009 de coşmar nici 2010 nu a fost un an mai bun, plasând România pe picior de egalitate cu falimentara Grecie. "Anul trecut, consumatorii din România şi Grecia au simţit cel mai intens efectele crizei financiare şi nivelul ridicat al datoriei ţărilor lor. Produsul intern brut a scăzut în Grecia cu 4,2%, iar în România cu 1,9%.

NATO dă 1 miliard de euro pentru un nou sediu

Oficialii Alianţei spun că sunt nevoiţi să se mute, pentru că vechiul sediu a devenit neîncăpător. Construcţia se va întinde pe o suprafaţă de 250.000 de metri pătraţi şi va fi situată tot în Bruxelles. Curios este că investiţia vine chiar într-un moment în care Alianţa trece printr-un proces riguros de reducere a costurilor. "În ultimii doi ani, cheltuielile alocate apărării de statele membre europene s-au redus cu 45 de miliarde de dolari, echivalentul bugetului militar anual al Germaniei", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

EVENIMENTUL ZILEI

Corupţia din vămi: nici o condamnare, mult show la TV

Chiar dacă ofensiva procurorilor anticorupţie asupra frontierelor a început înainte de integrarea în UE, marile dosare în care au fost acuzaţi vameşi nu şi-au găsit încă finalitatea în instanţe. Bucureşti - Otopeni, Ploieşti, Albiţa (Iaşi), Galaţi, Sibiu, Nădlac (Arad), Bechet (Dolj), Neamţ. Toate aceste puncte vamale înscrise de procurori (prin numărul mare de acuzaţi şi prin spectacolele mediatice care au însoţit reţinerile) pe harta "neagră" a corupţiei ar fi putut constitui "un semnal pozitiv pentru Europa", aşa cum şi-ar fi dorit ministrul internelor Traian Igaş. Până acum însă, niciunul dintre dosare nu s-a soldat, în instanţe, cu vreo condamnare definitivă.

Traian Băsescu: Nu mai aştept nimic de la PDL după votul în cazul Păsat

După ce Dan Păsat a scăpat de arest cu ajutorul colegilor de partid şi de coaliţie, şeful statului şi-a declarat independenţa faţă de echipa puterii. "Ce fac politic îi priveşte", a spus el. Cu Dan Păsat ţinut în braţe şi de democrat-liberalii pe care-i rugase săptămâna trecută să-l dea pe mâna procurorilor, preşedintele Traian Băsescu s-a răfuit ieri, în lipsă, de sus în jos, cu toţi PDL-iştii. Le-a transmis în direct, de la TVR, că au făcut cel mai mare rău României, că nu mai vine să-şi bată gura degeaba cu ei şi nici nu mai are nicio aşteptare de la partidul lui Emil Boc după ce a blocat în parlament cererea de arestare a lui Păsat.

Germanizarea Europei, pas cu pas

Când a fost conceput "Proiectul European", scopul acestuia era să creeze o Germanie europeană, ca o alternativă la cealaltă posibilitate, o Europă germană, comentează Irwin Stelzeris, directorul centrului pentru studiul politicilor economice la Hudson Institute, în Wall Street Journal. Pentru o perioadă, proiectul părea să aibă succes, în special când a fost creată moneda unică europeană, cel mai important pas în direcţia înlocuirii statelor naţionale cu Uniunea Europeană, sau cel puţin cu zona euro. Apoi a venit criza financiară în ţările de la periferia UE şi Germania a devenit principala sursă de fonduri pentru prevenirea sau amânarea restructurării datoriilor Greciei, Irlandei, Portugaliei şi posibil şi Spaniei şi Italiei, nemaivorbind de Belgia, o naţiune care pare incapabilă să formeze singură un guvern.

Condiţia pentru ajutor

Germania va ajuta naţiunile slăbite din cauza dificultăţilor financiare dacă ele vor deveni mai germane. În schimbul banilor, ele vor trebui să adopte vârsta de pensionare a nemţilor, să renunţe la indexarea salariilor cu rata inflaţiei, să copieze politicile germane de creştere a competitivităţii pe pieţele externe, să armonizeze impozitele în zona euro, dacă nu chiar în întreaga UE, şi să stabilească limite clare pentru datoriile ţărilor. Aceştia sunt termenii pe care Angela Merkel îi consideră rezonabili pentru un schimb în care Germania să preia datoriile ţărilor în propriile rapoarte. Ea ştie că va plăti un preţ tradus în dobânzi mai mari, după ce agenţiile de rating vor lua în considerare aceste noi obligaţii şi riscuri asumate. Unele dintre ţările cu probleme au capitulat deja la câteva cerinţe ale Germaniei. Sindicatele spaniole au fost de acord să modifice vârsta de pensionare de la 67 la 65 de ani.

Hrebenciuc: Voiculescu a dat în bobi şi i-a ieşit că Băsescu va fi suspendat pe 25 martie

Viorel Hrebenciuc l-a ironizat pe liderul PC cu privire la avansarea datei la care parlamentul îl va suspenda pe preşedintele României. "M-aş mira să se întâmple acest lucru (suspendarea lui Băsescu - n.r) până în 25 martie. Nu văd astăzi cum se poate întâmpla o asemenea chestiune. Poate ştie domnul Voiculescu mai multe decât ştiu eu... (...) Nu sunt dispus să comentez interviurile domnului Voiculescu, are propriile calcule ale sale, nu e problema mea asta (...) Domnul Voiculescu cred că a dat în bobi, nu-mi dau seama. Personal n-am participat la nici o discuţie de acest fel, dar eu ştiu, eu nu pot participa la toate discuţiile care sunt (...)Data la care s-a semnat această alianţă nu este strict legată de ultimatumul dlui Voiculescu, să ne înţelegem foarte bine", a declarat Viorel Hrebenciuc, luni, într-un interviu pentru Hotnews.ro şi RFI.

FINANCIARUL

Cele 3 motive care au ţinut România în recesiune, în viziunea lui Jeffrey Franks

Criza din regiune, dezechilibrele şi structura economiei au determinat contracţia economiei. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, consideră că frâna­rea revenirii economiei în 2010 a avut drept cauze criza nefina­lizată de la nivelul întregii regiuni, dezechilibrele specifice României şi structura economiei care necesită schim­bări pentru a deveni atractivă inves­titorilor. Reprezentantul instituţiei finan­ciare internaţionale nu exclude însă sem­ne de creştere economică încă din pri­mul semestru al acestui an.

Înfiinţarea celor doi giganţi energetici, amânată. Se discută privatizarea complexurilor din Oltenia

Electra şi Hidroenergetica sunt creaţiile fostului ministru Adriean Videanu. Ideal ar fi să se facă vânzarea pachetelor ma­joritare, iar noi (Ministerul Economiei - n.r.) să ră­mânem cu 20%-25%, astfel încât să mai deţinem un control. Sunt însă soluţii la care ne gândim, iar decizia o vor lua preşedintele Băsescu şi pre­mie­rul Boc", a declarat Stafie. Despre un plan alter­nativ la înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica a vorbit şi Alexandru Săndulescu, director în ca­drul Departamentului Energie din Ministerul Econo­miei. Acesta a spus că, dacă până la o anu­mită "dată", nespecificată însă, nu se vor încheia pro­cesele, atunci va fi nevoie de o soluţie de avarie.

Corupţia din vămi a fost încolţită. Unde sunt peştii cei mari?

Trezorierii partidelor de opoziţie arată cu degetul către PDL, al cărui reprezentant tace. Descinderile autorităţilor de ieri în vămi de pe graniţa de vest plus percheziţiile din câteva judeţe la domiciliile unor poliţişti şi vameşi au fost urmate de transportarea la Bucureşti în vederea audierii a unui număr important de vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi că sunt implicaţi în trafic de ţigări. Reprezentanţii sindicatelor vame­şilor susţin că avem parte de o sacrificare a "pionilor" care strângeau bani piramidal, în vârful acesteia aflându-se partidele poli­tice. Trezorierii partidelor susţin că nu pot să verifice provenienta banilor din sponsorizări şi donaţii şi că este foarte uşor să găseşti în partidele politice un ţap ispăşitor.

Prof. dr. Dan Voiculescu: Fără o majoritate confortabilă în Parlament nu putem adopta măsuri de relansare

Vicepreşedintele Senatului, Dan Voi­culescu, exclude ipoteza că actuala guvernare va rezista până la alegerile la termen, din 2012. În opinia sa, "actuala Putere trebuie să plece" cât mai curând posibil, pentru ca în România să poată fi aplicate măsuri economice viabile. In­vitat, luni seară, la emisiunea "Sinteza Zi­lei", preşedintele fondator al PC a prezentat un set de măsuri pe care guvernul trebuie să le pună în practică în cel mai scurt timp. Conştient că actua­la guvernare nu va ţine cont de aceste propuneri, vicepreşedintele Senatului a explicat că primul pas ce trebuie făcut este de ordin politic, adică obţinerea unei majorităţi cât mai confortabile în Par­lament, fără de care "nu putem apli­­ca nicio măsură economică".

Orientul Apropiat, o miză de 1 mld. euro/an pentru exportatorii români

Egipt, Tunisia, Algeria, Liban, Iordania şi Yemen sunt pieţe de desfacere importante pentru produsele noastre. Evenimentele recente din multe state arabe au o influenţă directă asupra economiei româneşti, pentru că este vorba despre o zonă pe care diplomaţia economică şi companiile se bazează în ideea de a-şi promova comerţul. Instabilitatea politică şi economică din Orientul Apropiat pune în pericol tendinţa de reducere a deficitelor balanţei comerciale. România are exce­dent comercial cu toate cele şase ţări intrate recent într-o criză majoră pe plan social şi politic: Egipt, Tunisia, Algeria, Liban, Iordania şi Yemen. Evoluţiile recente din cele şase state afectate obligă Guvernul României şi marii exportatori la o analiză atentă şi, eventual, la o repo­ziţionare.

GÂNDUL

Băsescu, despre Blaga: "Să-şi mai amâne foamea de putere!"

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Vasile Blagade "foame de putere", punând pe seama acestui fapt declaraţia fostului ministru de Interne în care acestea Guvernului să pună capăt măsurilor de austeritate. Într-un interviu la postul public de televiziune, Băsescu a fost întrebat despre capacitatea politică a actualei coaliţii de a continua acordul cu FMI, moderatoarea dându-i exemplu declaraţia lui Blaga. Preşedintele, care a evitat în prima parte a discuţiei să facă vreo referire la adversarul său din PDL, a răbufnit:

Război între PDL şi PSD: cine sunt naşii politici ai reţelelor de la frontieră

Pesediştii îi acuză pe democrat-liberali că la ei ajung banii obţinuţi din şpăgi la vamă. Democrat-liberalii susţin că pesediştii iau partea leului la vămi. Principala ţintă a PSD este Gheorghe Flutur, care, din postura sa de şef al Consiliului Judeţean Suceava, ar fi vârful piramidei lotului Siret. Victor Ponta l-a atacat, ieri, dur pe Flutur, dar şi pe Gheorghe Falcă (Arad) sau Constantin Ostaficiuc (Timiş), la care ar ajunge banii negri colectaţi din vămi. "Ştim cu toţii ce se-ntâmplă la vamă. Cei de acolo sunt puşi de şefii de partid.

Un poliţist de frontieră din patru este cercetat pentru corupţie

Surse din Poliţia de Frontieră au declarat pentru gândul că în punctele de trecere a frontierei de stat lucrează aproximativ 800 de poliţişti. Dintre aceştia, 55 au fost ridicaţi de DNA de la Siret, alţi 94 fiind reţinuţi în urma operaţiunilor de la graniţa de Vest. Dacă adăugăm în acest calcul pe ceilalţi lucrători cercetaţi pentru acte de corupţie la graniţă, în ultimele luni, rezultă că unul din patru poliţişti din punctele de trecere a frontierei sunt cercetaţi pentru corupţie. Numărul poliţiştilor de frontieră şi al vameşilor ridicaţi marţi dimineaţa de DNA şi DGA se ridică la 140. Surse judiciare au declarat pentru gândul că dintre aceştia 94 sunt poliţişti de frontieră iar 46 sunt vameşi.

JURNALUL NAŢIONAL

Franks: În România îmi plac sarmalele şi economia

Învaţă româna la Washington cu un profesor, savurează sarmale, îşi face cumpăraturile la supermarket şi deseori mănâncă în camera de hotel. Nu îi place inflaţia din România, crede că BNR va reuşi să o domolească, dar în acelaşi timp susţine că preţurile sunt mici faţă de restul Uniunii Europene, adecvate oarecum puterii de cumpărare a românilor. Îi plac românii pe care îi compara cu latino-americanii. Ne asigură însă că nu sunt multe asemănări între economiile României şi Argentinei, unde a lucrat în echipa care a contribuit la programul FMI în urma căreia statul latin aproape că a intrat în faliment. Jeffrey Franks a acordat un interviu în exclusivitate Jurnalului Naţional în care spune cum i-ar plăcea să arate România anului 2013.

O lume din ce în ce mai obeză

Stare de alertă pentru populaţia globului, care este ameninţată de un adevărat "tsunami" al obezităţii, pe măsură ce rata acestei pandemii creşte. Unul din zece adulţi este obez la ora ac­tuală, potrivit unei statistici publicate de revista The Lancet. Există peste un miliard de persoane su­pra­ponderale în toată lumea, între care 300 de milioane sunt obeze din punct de vedere clinic, iar dintre acestea, 2% sunt copii. Dacă în trecut ro­bus­te­ţea fizică era ca o carte de vizită a "ti­tularului" ei, exteriorizând, după ve­chile concepţii, prosperitatea, succesul şi chiar un statut social supe­rior, acum este tocmai invers, păturile mai modeste ale societăţii, "slăbănogii" de altădată, reuşind să ia locul graşilor bogaţi de pe vremuri.

Coaliţia cu dimensiune mică. Băsescu lansează un război grobian în interiorul PD-L

Liderii PDL l-au dezamăgit, neavând anvergură de mari oameni politici, nu prea mai vrea să mai aibă de-a face cu ei, deputaţii PDL nu l-au ascultat la votul pentru deputatul Păsat, iar Coaliţia nu-i mai pare chiar competenţă, fiind dispus să se uite cu atenţie la noua alianţă USL. Acestea sunt dezamăgirile de ultimă oră ale lui Traian Băsescu, pe care acesta a ţinut să le exprime aseară, la TVR, în ora de emisie rezervată lunar preşedintelui jucător. Acesta a început prin a-şi exprima dezamăgirea pe care i-a provocat-o PDL ieri, când a făcut în aşa fel încât deputatul Dan Păsat să nu-şi piardă imunitatea parlamentară pentru a fi arestat. Băsescu le ceruse pedeliştilor în urmă cu două săptămâni să nu repete şi în cazul Păsat votul din cazul Ridzi.

NAŢIONAL

Liderii USL se mănâncă deja între ei şi dau apă la moară PDL-ului. De ce aţi mai făcut alianţa?

La nici trei zile de la parafarea Uniunii Social Liberale, preşedinţii PSD şi PNL îi dau în cap "stăpânului" PC. Atacul împotriva lui Voiculescu este cu atât mai surprinzător cu cât Ponta şi Antonescu au răspuns iniţiativei "mogulului" de a fonda USL-ul. Ultima noapte de dragoste, prima zi de război. Bucuria unirii ACD (PNL+PC) cu PSD este deja umbrită de prezenţa lui Dan Voiculescu în primele rânduri ale USL. "Aş vrea să nu mă confunde nimeni cu Dan Voiculescu, pentru că m-ar deranja această confuzie. Am spus-o de foarte multe ori şi o voi spune în continuare: un preşedinte se suspendă când încalcă Constituţia, nu când vrea domnul Voiculescu. Sunt cu totul şi cu totul de acord cu Crin Antonescu şi nu sunt de acord cu Dan Voiculescu. "Eu consider că domnul Dan Voiculescu este singura vulnerabilitate reală a Uniunii Social Liberale", a dat Ponta cu barda în unitatea proaspăt născutei alianţe tripartite.

În Portul Constanţa se va interveni cu submarinul? Forţele aeropurtate, băgate pe gât de ministrul Igaş

Inevitabilul s-a produs. Scenariul de la Siret a fost repetat pe frontiera cu Serbia, respectându-se până şi acelaşi număr de suspecţi ridicaţi: 124. Singura diferenţă este apariţia forţelor aeropurtate trimise de Ministerul de Interne peste capul anchetatorilor, pentru ca elicopterele lui Igaş să dea mai bine "pe sticlă". În acest ritm, la următorul val de descinderi din Constanţa e foarte posibil ca din show-ul mediatic lipit de ancheta propriu-zisă să nu lipsească şi submarinul "Delfinul"...

UNPR, singură în alegeri

Refuzată de PDL, UNPR va candida pe mână proprie la viitoarele alegeri. Decizia a fost anunţată de liderul UNPR Marian Sârbu (foto). Acesta nu exclude totuşi posibilitatea desemnării unor candidaţi comuni PDL-UNPR la alegerile locale, chiar dacă, "în acest moment" Uniunea nu ia în calcul o alianţă pre sau postelectorală cu PDL.

PUTEREA

Liderul deputaţilor PDL l-a asigurat pe deputatul Păsat că va scăpa de justiţie: "Stai liniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi"

Liderul grupului PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, l-a asigurat încă de dimineaţă, pe colegul său de partid Dan Păsat cercetat de DNA pentru şantaj: "Stai liniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi". Şi aşa s-a întâmplat. PDL i-a convins şi pe colegii de Coaliţie că cel mai bine este ca o parte dintre ei fie să lipsească de la şedinţă, fie să voteze împotrivă. Potrivit unor surse democrat-liberale însuşi Dan Păsat a fost cel care, personal, a negociat şi a reuşit să-şi convingă mai mulţi colegi de partid să voteze împotriva arestării lui. Aceştia sunt deputaţii PDL din Comisia Juridică printre care se numără Gabriel Andronache, Carmen Axenie, Daniel Bărbulescu, Mihail Boldea, Sorin Pandele, Andrei Sava şi Cornel Ştirbeţ.

Trio Voiculescu-Geoană-Antonescu sapă la temelia lui Ponta. Luptă pentru supremaţie în Uniunea Social-Liberală

Trei zile a durat dragostea în Uniunea Social-Liberală, după care au ieşit la iveală tensiunile acumulate de-a lungul timpului între Victor Ponta şi Dan Voiculescu. Iritat de atitudinea pe care o au Antenele faţă de el şi de termenele date de conservator, preşedintele PSD i-a transmis acestuia să stea pe tuşă, deoarece reprezintă o "vulnerabilitate" pentru USL. De pe margine, Antonescu şi Geoană sunt de partea lui Voiculescu. Rolul de conducător pe care şi l-a luat Dan Voiculescu prin termenele date pentru formarea Uniunii Social-Liberale şi suspendarea lui Traian Băsescu au generat o stare de nervozitate în Kiseleff. Cireaşa de pe tort a constituit-o atitudinea pe care au avut-o moderatorii Antenelor faţă de Victor Ponta, care a fost numit "frustrat şi neprofesionist".

Severin Tcaciuc este liber

Omul de afaceri Severin Tcaciuc a ieşit din închisoare, executând doar un an şi jumătate de detenţie, după ce Tribunalul Botoşani a admis cererea de eliberare condiţionată făcută de avocaţi. Severin Tcaciuc a părăsit, ieri, Penitenciarul Botoşani şi a plecat spre Suceava la volanul unui BMW X5, adus de fiul său. La ieşirea pe poarta peniteniarului, Tcaciuc a declarat: "Nu-i doresc nimănui să treacă prin ce am trecut eu. Zece ani de luptă şi abia acum am câştigat după ce am fost rănit. Voi continua afacerile şi voi da şi interviuri". Cererea de eliberare condiţionată a fost admisă, ieri, de judecătorii Tribunalului Botoşani, care a judecat recursul formulat de avocaţii lui Severin Tcaciuc împotriva deciziei din luna ianuarie a Judecătoriei Botoşani, care a refuzat eliberarea afaceristului.

Partidele, finanţate cu şpăgile din vămi

Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă, într-un comunicat de de presă, că acţiunile judiciare de la punctele Siret, Stamora-Moraviţa, Năidaş reprezintă episodul "sacrificarea pionilor". "Contrar percepţiei publice, sub aspectul sumelor obţinute, înainte de aderarea la UE, vămile de interior erau mai importante decât vămile de frontieră, iar după intrarea în UE, accizele sunt mai importante decât vămile. Sumele pot proveni din colecta zilnică a micului trafic şi a mărfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi din diferenţa de încadrare tarifară. De asemenea, sume importante de bani sunt plătite sub formă de abonament sau finanţare a campaniilor electorale", explică Pro Lex.

ROMÂNIA LIBERĂ

O parte din banii strânşi din şpăgi era folosită pentru cumpărarea de funcţii şi protecţie politică

A dat 400.000euro ca să ajungă şef de vamă. Ce profit a scos? Operaţiunile anticorupţie desfăşurate ieri la vămile din vest scot la iveală sumele colosale care se strângeau din şpăgile plătite de traficanţi. Numai într-o tură sumele strânse de vameşi şi poliţiştii de frontieră erau între 5.000 şi 25.000 euro. 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Stamora Moraviţa, Cruceni, Severin, Deta şi Naidas, suspectaţi de luare de mită şi favorizarea traficului ilegal de ţigări la frontiera cu Serbia, au fost reţinuţi şi conduşi la DNA Bucureşti pentru audieri.

România este presată să continue cu privatizările. Ce lasă FMI în urmă

FMI şi guvernanţii mizează pe creşterea economică a României în acest an. Programele de restructurare vor continua, lista cu întreprinderile de stat monitorizate urmând să fie extinsă. Misiunea instituţiilor financiare pentru ultima evaluare a actualului acord stand-by s-a încheiat şi urmează să se negocieze condiţiile privind un nou acord de tip preventiv. La finalul vizitei de la Bucureşti, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks a declarat că nu este exclusă posibilitatea ca economia României să rămână în recesiune pentru al treilea an consecutiv, însă a menţionat că "probabilitatea unei creşteri economice negative este destul de mică, mai mică de 10%".

Fondurile de pensii private continuă să înregistreze creşteri importante. Banii de pensii private au sărit de 1 miliard de euro

Pentru prima dată de la înfiinţare, activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au depăşit un miliard de euro. Activele totale ale fondurilor de pe piaţa pensiilor private obligatorii au atins 4,5 miliarde lei, adică peste 1 miliard de euro la finele lunii ianuarie. Fondurile consemnează astfel un randament de 3,9%, în continuare mai mare decât inflaţia prognozată de BNR. Cele nouă fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă aveau, la sfârşitul lunii ianuarie, 5.211.184 participanţi la Pilonul II înscrişi la Casa Naţională de Pensii (CNPAS), cu 24.817 mai mulţi decât în luna anterioară. Fondul ING continuă să controleze peste o treime (39%) din piaţa pensiilor private de pe Pilonul II, cu active de 1,76 miliarde lei la finele lunii ianuarie. Pe locul al doilea se află AZT Viitorul Tău, gestionat de Allianz-Ţiriac Pensii Private, cu active de 1,05 miliarde lei, şi fondul Aripi, gestionat de Generali, cu active de 361,78 milioane lei.

Dezvăluiri-şoc în dosarul mitei de un milion de euro de la MAI

Un om de afaceri arestat în lotul lui Cătălin Chelu a declarat în faţa judecătorului că fostul secretar de stat de la Interne i-a relatat o întâlnire de taină cu SOV, de care a sugerat că ar fi apropiat. Un abonament de telefon mobil plătit de o firmă oarecare, o invitaţie în Statele Unite ale Americii, trimisă de un oficial român aflat la post unui om de afaceri care acum este arestat, şi legături neştiute cu cel mai controversat miliardar român - acestea sunt doar câteva dintre detaliile care au ieşit la suprafaţă ieri, la Tribunalul Bucureşti, în procesul în care unul dintre protagoniştii principali, ca denunţător, este fostul secretar de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) Dan Valentin Fătuloiu.

ZIARUL FINANCIAR

"Doctorul" Franks: Am stabilizat pacientul, provocarea este să revină pe creştere

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, îşi asumă obiectivul de a scoate economia din recesiune după doi ani de cădere. Obiectivul noului acord cu FMI este impulsionarea creşterii economice durabile, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii de negociere cu România, după ce măsurile stabilite cu autorităţile în ultimii doi ani nu au adus mult-dorita ieşire din recesiune. "Prima provocare în ceea ce priveşte creşterea economică o reprezintă arieratele. (...) Trebuie să eliminăm barierele structurale din calea creşterii economice, stimulând în acelaşi timp investiţiile şi crearea de locuri de muncă", a spus ieri Franks. După ce în 2009 şi-a încălcat propriile canoane finanţând direct deficitul bugetar al României, FMI îşi asumă acum în mod explicit şi obiectivul readucerii economiei pe creştere.

Insolvenţa Terra Residence îi costă pe cumpărători zeci de mii de euro: "Am fost naivi de bună-credinţă"

Insolvenţa ansamblului de locuinţe Terra Residence din Voluntari dezvăluie încă o dramă imobiliară trăită de oamenii care în perioada 2006-2008 visau cu ochii deschişi la o casă nouă, ca în Vest. Ei cumpărau locuinţe "off-plan" şi nici nu-şi puneau problema că ar putea pierde atât avansul, cât şi locuinţa. Per total, în jur de 60 de persoane au plătit avansuri de circa 2,4 milioane de euro pentru apartamente al căror viitor este în momentul de faţă incert. Divizia de insolvenţă şi reorganizare judiciară a grupului PwC a întocmit un plan de reorganizare, votat de către BCR, ANAF şi unul dintre foştii angajaţi ai Terra Vision, prin care din cele trei blocuri nefinalizate în cadrul complexului două ar urma să fie vândute în stadiul actual, în timp ce la un al treilea ar urma să continue lucrările pentru vânzarea apartamentelor către persoanele care au antecontracte.

Revoluţie în fonduri mutuale: Comisia Europeană vrea ca acestea să fie garantate ca şi depozitele bancare

Comisia Europeană vrea să includă investitorii în fonduri mutuale în schemele de compensare, propunând despăgubiri de până la 50.000 de euro pentru fiecare client păgubit. Statele europene se opun însă acestei măsuri, la presiunile administratorilor de fonduri şi băncilor care se tem că o astfel de schemă pentru fonduri ar determina costuri mari. Investitorii în fonduri mutuale sunt printre cei mai dezavantajaţi clienţi din mediul investiţional pentru că nu beneficiază de niciun fel de protecţie în cazul în care instituţia care le depozitează averea din fonduri ar intra în faliment. În fondurile mutuale româneşti investesc peste 220.000 de investitori, dintre care peste 100.000 au intrat în ultimii doi ani, plasându-şi banii în special în fonduri monetare, care au fost promovate de bănci la pachet cu depozitele.

Patriciu face un card ca să vândă "pe datorie" în chioşcurile Mic.ro

Magazinele de proximitate Mic.ro, deţinute de omul de afaceri Dinu Patriciu, încearcă să impulsioneze vânzările printr-un sistem de carduri care sa inlocuiasca cumparaturile pe caiet, ce inca se mai practica in zonele rurale si in orasele mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb