REVISTA PRESEI 09.04.2016

Willy Homner
Revista Presei / 9 aprilie 2016

ADEVARUL

Ziariştii "speciali" pentru care s-au inventat "pensiile speciale"

O parte a ziariştilor vor primi pensii speciale după ce se retrag din activitate, beneficiarii fiind cei care au dovada că au fost membri ai unei asociaţii de presă cel puţin cinci ani şi au avut 15 de activitate în domeniu. Prin prevederile sale, legea pare a fi destinată doar veteranilor din presă, în condiţiile în care noile generaţii nu sunt organizate în asociaţii şi uniuni şi nu vor să se înscrie în acestea din lipsă de încredere. Parlamentarii au adoptat miercuri un proiect de lege cu 207 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă care prevede pensii speciale pentru jurnaliştii care au cel puţin 15 de ani de activitate în presă şi justifică faptul că sunt membri de cel puţin cinci ani a unei asociaţii de presă recunoscută legal.

Lovitură de teatru la Opera Naţională Bucureşti

Ca urmare a discuţiilor de astăzi, 8 aprilie, de la Ministerul Culturii, ministrul Vlad Alexandrescu l-a înlocuit pe directorul interimar numit luni, dirijorul Tiberiu Soare, cu Vlad Conta, un alt dirijor reputat. Lui Soare i s-a propus să accepte postul de director adjunct. "În situaţia creată la Opera Naţională din Bucureşti, care a cunoscut o escaladare nedorită în ultimele zile, dl. Tiberiu Soare a convenit împreună cu mine să se retragă din postul de director general interimar, acceptând postul de director adjunct. L-am rugat pe dl. Vlad Conta, în care am de asemenea mare încredere, să preia postul de director general interimar al Operei Naţionale din Bucureşti. I-am propus d-lui Johan Kobborg să ocupe un post nou creat de director artistic al baletului ONB", a declarat ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook.

Cât a pierdut şi cât a câştigat, de fapt, patronul Lactate Brădet din scandalul brânzei cu E.coli

Produsele Lactate Brădet sunt de vineri, 8 aprilie, din nou în magazine, după o absenţă de pe rafturi de mai bine de o lună, perioadă în care fabrica argeşeană a fost închisă, în contextul scandalului brânzei cu E.coli depistate la sfârşitul lunii februarie într-un magazin alimentar din judeţul Argeş. "Tot scandalul acesta ne-a afectat mult, şi ca imagine, şi financiar. Din 28 februarie şi până pe 7 aprilie, am înregistart o gaură uriaşă. Dacă punem la socoteală salariile pe care le-am plătit angajaţilor care au stat acasă, sumele pe care le-am fi obţinut din producţia care n-a mai existat, chiriile pe spaţiile de care nu ne-am mai folosit, ratele la bănci, cheltuielile cu retragerea din magazine şi distrugerea produselor noastre, plus cheltuielile de 400 de milioane de lei vechi cu toate analizele făcute în această perioadă, pe cca. 400 de eşantioane, putem face o primă evaluare a pierderilor Lactate Brtădet: 5 miliarde de lei vechi într-o lună, ceea ce nu e puţin deloc", a declarat patronul fabricii, Marius Badea.

Mircea Albulescu a fost sursa "Manole" a Securităţii, având dosar de reţea

Ziarul "Adevărul" a intrat în posesia Adeverinţei nr. 1592/ 07.06.2011 eliberată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii prin care se certifică faptul că Iorgu Albulescu (Mircea Albulescu) are dosar de reţea. Marele actor Mircea Albulescu, care a murit vineri dimineaţa (8 aprilie 2016) la vârsta de 81 de ani, a primit de la Securitate numele conspirativ "Manole". "Domnia sa, membru PCR, s-a aflat în preocupările Direcţei a III-a, care a solicitat şi a obţinut de la organele de partid arobarea pentru a-l folosi în calitate de sursă, precum şi pentru a-l verifica, i s-a atribuit numele conspirativ «Manole». Direcţia de Specialitate a identificat documente care conţin informaţii transmise Securităţii de către domnul Albulescu Iorgu şi consemnate de către ofiţer: Notă-raport -

ÎPS Teodosie, Sursa Mache a Securităţii

Situaţia marelui actor este asemănătoare cu cea a lui ÎPS Teodosie, Arhipiscopul Tomisului. Pe vremea când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chemat la sediul Miliţiei, unde a fost convins să semneze, în septembrie 1987, un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod "Mache". Angajamentul a fost scris pe data de 29 septembrie 1987, pe o foaie ruptă dintr-un caiet de matematică. Iată conţinutul lui: "Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Pricopie şi al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, judeţul Suceava, mă angajez să nu divulg faţă de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea în problemele de interes major ale statului nostru".

Au încasat banii, au intrat in insolventa, iar apoi au dispărut

Sute de locatari din Sectorul doi al Capitalei aşteaptă de ani de zile ca primăria sa le repare blocurile, aşa cum le-a promis. Societatea care a câştigat licitaţia a oprit însă lucrările după ce a încasat banii. Firma respectiva a intrat in insolventa si este deţinută de nişte companii off-shore din Cipru, iar proprietarii sunt de negăsit. Firma care a câştigat contractul pentru anveloparea acestor blocuri din Sectorul doi se numeşte Electrica Serv SRL. La sediul societăţii declarat in acte locuieşte o familie, iar la numerele de telefon afişate pe internet nu răspunde nimeni. Firma are conform Registrului Comerţului trei acţionari dintre care doi sunt off shore-uri din Cipru, deţinute la rândul lor de altele din Belize. Cu toate ca proprietarii se pierd undeva peste ocean, Statul Roman a semnat 16 contracte cu firma aflata acum in insolventa, susţine deputatul Cristian Popescu. Parlamentarul vrea sa schimbe legea. Primăria Sectorului doi a plătit 95 de milioane de lei.

"Iarba dracului", cultura uitată de fermieri pentru care se plăteşte o subvenţie de 1.400 euro/ha

1.597,48 hectare. Atât mai avem dintr-o cultură care, înainte de 1989, acoperea 35.000 de hectare în toată ţara. Din ceea ce era o cultură cu tradiţie - cunoscută la sate şi ca "iarba dracului", s-a ajuns la una de nişă. Profitabilă, însă, dacă luăm în calcul cererea mare de pe piaţă şi faptul că se plăteşte o subvenţie de aproape 1.400 de euro/ha - în mare parte din bani de la bugetul de stat, pentru ca România să continue să mai producă...tutun. Cultivarea tutunului românesc a cunoscut un declin după ce au cam dispărut fabricile de procesare. Oficial, mai avem una singură care face achiziţii de la fermieri, Rom-Ital SRL. La momentul la care vorbim, judeţul în care se cultivă cel mai mult tutun este Dolj, cu 691,84 hectare, urmat de Teleorman cu 305, 25 şi Mureş cu 97,56, scrie Agrointeligenţa.

Al-Qaida a înfiinţat un "ministat" într-o zonă ocupată în sud-estul Yemenului

Organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia a înfiinţat un "ministat" în împrejurimile oraşului Mukalla, în sud-estul Yemenului, afirmă surse citate de Reuters. Filiala yemenită a reţelei teroriste Al-Qaida ocupă de mai multe luni Mukalla, un oraş-port de 500.000 de locuitori situat în sud-estul Yemenului, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Mediafax. Teroriştii au creat practic un "ministat" în această zonă, anulând impozitele locale şi efectuând controale la frontiere, inclusiv la intrarea în port, cu ambarcaţiuni de mare viteză. În înregistrări video de propagandă, militanţi ai Al-Qaida se laudă că au construit infrastructură rutieră şi că administrează numeroase spitale. Existenţa "ministatului" terorist este confirmată de zeci de diplomaţi şi de membri ai serviciilor de securitate yemenite.

Premierul ungar Viktor Orban intenţionează să facă un turneu european pentru a bloca planul UE privind cotele obligatorii de refugiaţi

Planul Comisiei Europene privind distribuirea refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii reprezintă un atac deschis la adresa suveranităţii naţionale şi trebuie blocat, a declarat vineri Viktor Orban pentru postul public de radio din Ungaria, relatează MTI. "Dacă nu ne vom opune propunerii cotelor obligatorii de migranţi, atunci aceasta va fi acceptată, chiar dacă nu în Ungaria, atunci la Bruxelles care ne spune cu cine să trăim alături şi ce fel de formulă etnică va fi în ţară", a spus premierul ungar, potrivit Agerpres. "Nu regulile Dublin trebuie rescrise, ci mai degrabă regulile Schengen trebuie respectate şi completate, şi acest lucru îl face Ungaria", a adăugat premierul Orban. Orban a afirmat că în următoarele câteva săptămâni va călători în mai multe state din Europa pentru a forma o alianţă în legătură cu această chestiune.

EVENIMENTUL ZILEI

Cazul Carabulea. Cine răspunde de greşeala pentru care a fost eliberat

Eliberarea din arest a magnatului sibian Ilie Carabulea , urmărit penal într-un nou dosar referitor la Carpatica Asig, ridică semne de întrebare atât asupra instanţei care a redactat încheierea, cât şi asupra procurorilor. Fapte: Ilie Carabulea, fiul său şi alţi doi urmăriţi penal au fost eliberaţi din arest, din cauza că Tribunalul Sibiu a omis în încheierea redactată să precizeze clar data arestului, dispus pentru 30 de zile. Sesizată, instanţa superioară - Curtea de Apel Alba Iulia a desfiinţat mandatele de arestare, motivând zilele trecute decizia. "Soluţia dată de Curte e corectă, pentru că este un caz lovit de nulitate absolută. Este dificil de avansat suspiciuni, având în vedere notorietatea cazului, dar este posibil ca grefierul să fi dat copy-paste aiurea", este de părere un avocat. De precizat că, la Sibiu, încheierea a fost redactată într-o noapte de sâmbătă, aproape de miezul nopţii.

Tăriceanu aruncă un candidat propriu în cursa pentru Primăria lăsată de Piedone

După sectorul 1 al Capitalei, unde a ales să nu meargă în alegeri cu candidatul PSD-ului, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu - ALDE - a hotărât ca şi la sectorul 4 să desemneze un candidat propriu. Este vorba de tânărul Ştefan Spiridon, fost viceprimar al Primăriei sector 4, până în 21 martie a.c., când şi-a dat demisia, a declarat pentru EVZ surse din partid, care au precizat că anunţul va fi făcut în cursul zilei de astăzi. Consilierul local Ştefan Spiridon era consilier local la momentul demisiei lui Cristian Popescu Piedone şi a fost desemnat de Consiliul local să exercite temporar atribuţiile viceprimarului sectorului 4, Daniel Băluţă, care a preluat interimar mandatul de primar al sectorului. La scurt timp, el a devenit preşedintele filialei de sector al ALDE. Pe 22 februarie, Spiridon, un apropiat al fostului edil Piedone, deja anunţa intenţia sa de a candida ca primar.

Reacţia diplomaţiei israeliene cu privire la spionajul şefei DNA

România şi Israel se bucură de relaţii excelente de colaborare iar arestarea celor doi cetăţeni israelieni care lucrau sub acoperire pentru o firmă privată de spionaj şi au desfăşurat o activitate de spionare a unui înalt oficial român nu va afecta în niciun fel această legătură, a anunţat joi un diplomat de la Ierusalim. Potrivit aceleiaşi surse, Guvernul Româiei a înţeles faptul că cei doi spioni ai companiei Black Cube au acţionat pe cont propriu, argumentând prin exemplu că, dacă un cetăţean român este arestat pe teritoriul Israelului, acesta nu va face responsabilă România pentru faptele sale, a menţionat oficialul citat sub protecţia anonimatului. Potrivit acestui oficial, Guvernul României înţelege că cei doi cetăţeni israelieni care erau angajaţi ai companiei Black Cube sunt pe cont propriu şi lucrau pentru o companie privată. Dacă un cetăţean român este arestat în Israel, Israelul nu face responsabilă România pentru aceasta, a subliniat oficialul citat sub acoperirea anonimatului, scrie Digi 24.

Grecii au vândut cel mai mare port al ţării chinezilor

Grecia a vândut cel mai mare port al său, Pireu, unei companii din China, COSCO Shipping Corporation, aceasta fiind cea de-a doua privatizare majoră din această ţară, de la finalul anului trecut. Potrivit Reuters, citată de publicaţia Kathimerini, vânzarea portului a fost blocată de guvernul de stânga al premierului Alexis Tsipras, când a câştigat alegerile din ianuarie 2015, dar a fost reluată potrivit prevederilor acordului cu creditorii internaţionali, în schimbul unui împrumut de 86 miliarde de euro, în august 2015. Conform contractului de 368,5 milioane de euro, semnat de COSCO şi agenţia de privatizare din Grecia, chinezii vor cumpăra 51% din Portul Piraeus pentru 280,5 milioane de euro şi încă 16% pentru 88 de milioane, după 5 ani, şi după ce va face investiţii de 350 de milioane de euro în următorul deceniu.

Excursii de Paşte şi 1 Mai cu 200 de lei

Dacă pensiunile din zonele turistice celebre, precum Valea Prahovei sau culoarul Rucăr-Bran sunt rezervate în proporţie de 100% pentru sărbătorile de Paşte şi 1 Mai, poate ar fi cazul să vă reorientaţi. Există zone turistice mai puţin faimoase, dar la fel de frumoase, care au încă locuri disponibile, la preţuri extrem de convenabile. Pentru asta va trebui să vă orientaţi către centrul şi vestul ţării. În zonele pe care le-am selectat costul cazării porneşte de la 40 sau 50 de lei camera, pentru o persoană, iar cei care doresc să servească la pensiune şi micul dejun plătesc în plus 10 lei pe zi. Coşul unei mese de prânz sau al cinei este de aproximativ 20 de lei. Camerele sunt dotate atât cu televizor, cât şi cu baie proprie.

JURNALUL NATIONAL

Banca Mondială: Creşterea economică a României va accelera la 4% în 2016

Banca Mondială estimează că ritmul de creştere economică al României va accelera la 4% în 2016, susţinut de politica fiscală expansionistă şi reformele de pe piaţa muncii, însă avertizează asupra riscului intrării României în procedura de deficit excesiv din cauza revizuirii legii unitare a salarizării publice, conform noului raport al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. Potrivit Băncii Mondiale, măsurile de relaxare fiscală implementate în 2016, cumulate cu majorările salariale din sectorul public vor simula consumul privat, în timp ce inflaţia scăzută şi politica monetară relaxată vor ajuta creditarea şi ar putea avea un impact pozitiv asupra investiţiilor private. Chiar dacă accelerarea consumului ar urma să ducă la agravarea dezechilibrelor externe, Banca Mondială este de părere că deficitul de cont curent va rămâne sub control.

Darea în plată, în dezbaterea Conferinţei de Drept Bancar

Aspectele juridice ale dării în plată sunt abordate de cadre universitare şi specialisti - practicieni, avocaţi şi bancheri în cadrul Conferintei de Drept Bancar. Evenimentul se desfasoară, astazi, la Timişoara sub egida Universităţii de Vest şi a Asociatiei Europene pentru Drept Bancar şi Financiar. Temele Conferintei se concentreza de asemenea pe solutionarea alternativa a litigiilor şi protecţia consumatorilor de credite. BNR a inclus proiectul Legii darii în plata ca un factor de risc sistemic major. Legea urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare.

Asigurătorii pregătesc mercurialul vieţii

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) vrea introducerea unui sistem sistemul tabelar, bazat pe puncte traumatice pentru reglementarea despăgubirilor acordate victimelor accidentelor auto. Solicitarea asigurătorilor nu este însă o noutate, ei încercând acest lucru din 2011 încoace. De fapt, această propunere ascunde dorinţa companiilor de asigurări de a-şi reducere costurile generate de plata despăgubirilor. România conduce în 2015 în două clasamente sumbre. Astfel, suntem pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de decese în accidente rutiere, unde am înregistrat 95 de vieţi pierdute pentru fiecare milion de locuitori, faţă de o medie europeană de 51,5. De asemenea, deţinem primul loc şi la capitolul accidentele auto cu vătămări corporale, unde 33% dintr-un milion de persoane au suferit vătămări, în timp ce media europeană este de 22%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb