REVISTA PRESEI - 09.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 iunie 2010

ADEVĂRUL

Bugetele ţărilor UE, la control

Comisia Europeană va verifica, în detaliu, situaţia economică a ţărilor UE. Deficitul bugetar care depăşeşte 3% atrage sancţiuni dure. Bugetele ţărilor din Uniunea Europeană vor fi verificate la sânge de Comisia Europeană, cu ajutorul Eurostat, înainte să fie aprobate de parlamentele naţionale. Statele care, în urma controlului, vor fi depistate că au depăşit deficitul bugetar de 3% vor fi sancţionate. Este decizia luată, ieri, de cei 27 de miniştri ai Finanţelor din UE.

Melania Vergu a folosit banii UE pentru firma fiului său

Melania Vergu, fostul consilier al ministrului Educaţiei, a cheltuit necuvenit 12.940 de lei din banii obţinuţi pentru prefinanţarea proiectului "Practică să înveţi, învaţă să practici!", potrivit raportului întocmit în urma controlului făcut AMPOSDRU la sediul S.C. Edutim SRL, prin care Vergu derulează proiectul.

Ultimul tren pentru pensionarea anticipată

Prin pachetul de măsuri anticriză, Guvernul vrea să blocheze ieşirea din activitate înainte de termen până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Pentru a scăpa de reducerea cu 25% a salariilor, bugetarii vârstnici şi-au depus dosarele de pensionare anticipată. Anunţul blocării pensionărilor anticipate făcut de Executiv acum o lună i-a speriat pe angajaţii vârstnici şi i-a determinat să ceară ieşirea urgentă la pensie.

Dialogul cărţilor dintre România şi Spania

Noutatea Târgului de carte Bookfest 2010 este inaugurarea conceptului de "ţară invitată". Cele mai importante evenimente ale primei zile de târg au ca protagoniste Spania şi Revoluţia Română. Astăzi este prima zi de Bookfest 2010. Târgul de carte Bookfest, cea mai importantă manifestare editorială din România, ajunsă la cea de V-a ediţie, se deschide, azi, la ora 10.00, în Pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Complexului Romexpo şi durează până duminică. Accesul publicului rămâne gratuit.

"Furnica", executată silit de Regele Mihai

Casa Regală a anunţat că a declanşat procedurile pentru a intra în posesia complexului turistic de lângă Castelul Peleş. Demersul vine după ce Regele Mihai a câştigat procesul cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a anunţat că Regele Mihai nu a intrat încă efectiv în posesia Complexului "Furnica".

Statul nu cunoaşte amploarea evaziunii

Ministerul Finanţelor şi cel al Internelor sunt instituţiile responsabile cu scoaterea la suprafaţă a economiei nefiscalizate, dar le lipseşte studiul de impact. În lupta împotriva evaziunii fiscale, autorităţile se bazează doar pe cifrele furnizate de marile companii, în timp ce Comisia Europeană ar putea ridica probleme.

Fiecare guvern şi-a făcut "antiseceta" lui

Toţi miniştrii care au condus Agricultura în ultimii 20 de ani au anunţat, în zadar, că vor reface sistemele de irigaţii şi că vor lupta împotriva secetei. Acum intră în scenă "strategia" ministrului Dumitru. Dacă până în anii "90 în România erau irigate 3,3 milioane de hectare de terenuri agricole, acum fermierii se roagă la Dumnezeu să plouă ca să aibă ce treiera la toamnă.

Investitorii străini preferă Statele Unite

Economiştii de la Washington văd piaţa americană drept o pată de lumină în bezna crizei mondiale şi cel mai atractiv loc pentru dezvoltarea afacerilor. SUA au surclasat China şi Brazilia într-un top al celor mai atractive economii pentru investitorii străini. Investitorii străini pun creşterea atractivităţii pieţei americane pe seama rezultatelor pozitive înregistrate de planul de măsuri pentru depăşirea crizei elaborat de preşedintele Obama, se arată într-un studiu realizat de Bloomberg.

CURENTUL

Evaziunea estimată din meditaţii - 375 milioane de euro anual

Cånd Guvernul a anunţat reducerea salariilor cu 25%, profesorii au fost printre cei mai vocali bugetari. Au reluat eternele plångeri cu salariile de mizerie după ce au stat cu anii prin facultăţi. Salarii atåt de mici, încåt sunt "forţaţi" să trăiască din meditaţii! Problema este că cei mai mulţi dintre profesori nu declară veniturile pe care le obţin din pregătirea pe care o fac suplimentar cu elevii. Cei care sunt tentaţi să creadă că sumele de care vorbim sunt mici, se înşală. Vorbim de o evaziune estimată de peste 375 milioane de euro anual.

Săptămâna, de Tia Şerbănescu

Actualul cabinet Boc a intrat în ultima săptămână: ori cade la moţiune ori va fi remaniat. Şi cum, vorba dlui Mircea Toader, "măsurile nepopulare cer sânge", sângele dlui Boc e cel mai solicitat - deşi, dacă va cădea, pică nevinovat: premierul a executat ceea ce preşedintele, guvernatorul BNR şi criza i-au ordonat. Dl Boc are însă antrenament. A mai căzut de două ori, o dată într-un studio TV, altă dată în Parlament şi de fiecare dată s-a ridicat relativ teafăr.

Degringoladă antenistă: Ciutacul consecvent spumegă spre noul său Gâde(a)

Dorind să îşi facă autocritică în genul marelui povestitor Ion Creangă, Victoraş Ciutacu, al cărui nume se traduce printre altele, în DEX, cu sinonimele "prost" sau "nătăfleaţă", face în direct pe blog un autodenunţ: "Recunosc public şi apăsat că sunt bou!".

Supărat nevoie mare că marţafoiul Felix nu l-a numit pe el şef la Antena 3 ca tribut pentru tot veninul pe care l-a vărsat mai ales în campania trecută pentru prezidenţiale, când turele tonomatelor anteniste se asemănau cu cele ale supermarketurilor de sărbători, Victoraş a început să se ia de calitatea programelor postului Antena 3.

CEDO va decide cum vor fi despăgubiţi foştii proprietari expropriaţi

Instanţa de la Strasbourg se va pronunţa asupra numărului mare de cereri adresate Curţii în care este invocată aceeaşi problemă a încălcării dreptului la un proces echitabil şi a încălcării dreptului de proprietate şi lipsa unui mecanism de compensare eficient, susţinând că Fondul Proprietatea nu poate despăgubi persoanele care solicită acest lucru. CEDO a stabilit, la termenul de ieri: "aceste cauze privesc o problemă sistemică referitoare la restituirea sau la acordarea de despăgubiri pentru bunurile naţionalizate sau confiscate de statul comunist în România, prin urmare Curtea a decis că este aplicabilă procedura-pilot care vizează o reglementare globală pentru un mare număr de cazuri asemănătoare", ne-a declarat avocatul Călin Ispravnic.

Evaziune fiscală de un miliard de euro în primele cinci luni

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) au stabilit, în urma controalelor efectuate în primele cinci luni la companii, obligaţii suplimentare de plată în valoare de aproape patru miliarde de lei şi au aplicat amenzi de 184,8 milioane de lei.

"Partea cea grea este cea legată de evaziunea măruntă, în pieţe, unde se vând cantităţi mici de produse. Sunt probleme legate de educaţie şi de sărăcie", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

CURIERUL NAŢIONAL

Riscul de ţară sperie investitorii

Potrivit unui indice care supraveghează riscurile ţărilor de a intra în faliment, calculat cu ajutorul cotaţiilor CDS pe 5 ani, România se află pe locul 9, arată site-ul cmavision.com. Astfel, indicele CPD (probabilitatea cumulativă de default) al României a atins, ieri, un nivel de 23, 99%, ceea ce a făcut să ne urce în top 10 al ţărilor cu risc de faliment. Pe primul loc este Venezuela, urmată de Argentina, Grecia şi Pakistan. Mai mult decât atât, potrivit sursei citate, România este clasată mai rău decât Ungaria.

BVB, silită să se uite în propria oglindă

După ce acum câţiva ani acţiunile Bursei valorau peste 100 de lei, intrarea acestora la tranzacţionare arată că nici preţul de 30 de lei pe titlu nu este atractiv pentru investitori. Chiar şi la nivelul de închidere de 24,5 lei/acţiune, societatea pare supraevaluată din punct de vedere fundamental. Deprecierea cotaţiei a fost impulsionată de foamea de bani a caselor de brokeraj din acţionariat.

Firmele dispărute anul acesta aveau afaceri de miliarde euro

ONRC: Companiile intrate în insolvenţă în primele 4 luni cumulau afaceri de 14,8 mld. lei şi 107.201 angajaţi. Pârvan (CNPR): O scădere a PIB nu face altceva decât să reflecte restrângerea activităţii firmelor. ""În acest an se estimează că numărul insolvenţelor se va dubla comparativ cu 2009"". Situaţia dificilă în care se află economia românească se reflectă şi în numărul firmelor care cu greu mai pot face faţă contextului actual, o mare parte dintre acestea intrând în insolvenţă sau în faliment.

Petrochimia de la Arpechim va fi repusă în funcţiune abia din iulie

Instalaţiile aferente activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim, achiziţionate la sfârşitul anului trecut de combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, vor fi repornite în luna iulie, a declarat ieri secretarul de stat din Ministerul Economiei, Borbely Karoly. "Acum, instalaţiile părţii de petrochimie de la Arpechim sunt în revizie generală. Producţia va începe în iulie. Repornirea instalaţiilor va permite furnizarea materiei prime necesare Oltchim", a declarat Borbely Karoly, citat de NewsIn.

Concurenţa: Există disfuncţionalităţi în activităţile conexe sau auxiliare transportului maritim

În urma analizei pieţei serviciilor de transport maritim, investigaţie declanşată la începutul anului trecut, Consiliul Concurenţei a constatat că există o serie de disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială, în special în cadrul activităţilor conexe sau auxiliare transportului maritim. "În cazul porturilor maritime româneşti, datorită specificităţii lor (porturi de tranzit, volum scăzut de mărfuri, lipsa unor armatori stabili ş.a.), piaţa transportului maritim este caracterizată de opacitate şi de asimetrie de informaţii.

EVENIMENTUL ZILEI

Curs valutar: Cât o să mai scadă leul în faţa euro şi a dolarului

Leul ar putea fi pus din nou cu "botul pe labe" de către două din principalele monede ale lumii, dolarul american şi euro. Dacă majoritatea specialiştilor văd moneda naţională la o depreciere maximă de 4,3 lei pentru un euro, când vorbim de rata de schimb cu dolarul aici spaţiul de variaţie este ceva mai mare decât cel care a fost până acum. În principiu, unii economişti văd dolarul la un echivalent de 3,9 lei.

Încălcăm regulile UE cu bună ştiinţă

Autorităţile române au decis să încalce cu bună ştiinţă Tratatul Comunităţii Europene, cu riscul ca România să ajungă să plătească amenzi pentru nerespectarea prevederilor. Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de faptul că ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale, aprobată recent de executiv, este neconformă cu legislaţia UE, potrivit Mediafax.

Guru Bivolaru loveşte în Gelu Voican din dosarele Securităţii

Într-o adeverinţă emisă de CNSAS, Gelu Voican Voiculescu apare ca "sursa Călugărul", care a furnizat Securităţii informaţii despre Paul Goma şi Gregorian Bivolaru. Pe 17 aprilie 1984, Gregorian Bivolaru, un tânăr autointitulat instructor de yoga, este prins de Securitate în timpul unei şedinţe la care mai participau 17 persoane. Descinderea s-a făcut pe baza unor coordonate precise de ţinute de ofiţeri, locul flagrantului fiind o casă din Cotroceni, aparţinând inginerului Alexandru Tocineanu.

FINANCIARUL

Şmecherie de Dâmboviţa: Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, încalcă legislaţia Uniunii Europene pentru că-i "ieftină" amenda

Sebastian Vlădescu a declarat ieri că guvernul şi-a asumat riscul ca România să fie penalizată de Comisia Europeană din cauza măsurilor de combatere a evaziunii fiscale care încalcă legislaţia europeană. Executivul a adoptat o ordonanţă în acest sens care nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deoarece se poartă discuţii cu oficialii CE. Ministrul Finanţelor a susţinut că actul normativ nu va suferi modificări şi că va intra în vigoare până la sfârşitul săptămânii viitoare.

5 milioane de euro fără licitaţie, afaceri din spălat podele şi servicii de pază

Mihai Balotă, consilier local la primăria condusă de Liviu Negoiţă, a primit prin încredinţare directă contracte cu CFR, RATB sau Ministerul Apărării. Banii CFR-ului şi ai altor instituţii de stat se scurg, în plină criză economică, spre buzunarele activiştilor de partid fără dureri de cap, fără licitaţii prin sănătoasa metodă a negocierii directe.

România pierde 25 de miliarde de euro din cauza infrastructurii subdezvoltate

Cu aceşti bani s-ar fi creat peste 100.000 de locuri de muncă în zona de transport şi logistică. Statul ar fi încasat alte 4 miliarde de euro pe an din taxe şi impozite. Ţara noastră pierde anual 25 de miliarde de euro din cauza slabei dezvoltări a infrastructurii de transport şi logistică. Mai mult, dacă guvernele României ar fi acordat atenţia cuvenită dezvoltării arterelor de transport în anii din urmă, astăzi Fiscul ar fi încasat suplimentar peste 4 miliarde de euro anual din taxele şi impozitele aplicate pe afacerile care s-ar fi dezvoltat în jurul autostrăzilor şi nu numai.

Provizioanele au crescut la un nou nivel maxim, de 17,8 mld. lei în pofida optimismului bancherilor

În aprilie 2010, creditele cu întârzieri la plată de cel puţin o zi au depăşit 11 miliarde de lei. În pofida optimismului manifestat de bancheri la începutul acestui an, se pare că vârful provizionării nu a fost încă depăşit, deşi aceştia erau de părere că maximul a fost atins în trimestrul IV din 2009. La finalul lunii aprilie 2010, nivelul provizioanelor a atins un nou nivel-record, de 17,8 miliarde de lei, cu 900 de milioane de lei peste valoarea de la sfârşitul lunii martie. De altfel, avansul lunar a luat din nou viteză, după ce încetinise în februarie.

Băncile plătesc clienţilor dobânzi doar cu 1,3% peste rata BNR

Din mai 2009, instituţiile de credit au început să ajusteze periodic câştigurile la economii. Dobânzile la economiile populaţiei în bănci se menţin pe trend de scădere şi în aprilie, în special pentru maturităţile până în doi ani. Cel mai bine remunerate depozite rămân cele constituite în lei pe termen de sub un an şi cele în euro cu durata cuprinsă între 1-2 ani. De la o dobândă medie de 15,79% pe care băncile o plăteau în aprilie 2009, în prezent randamentele au coborât la 7,82%, în cazul depozitelor cu maturităţi mai mici de un an.

Brazilia, Rusia, India şi China au pierdut bătălia investiţiilor cu SUA

Sondajul trimestrial realizat de agenţia Bloomberg printre experţi arată că America a detronat China şi Brazilia, cucerind titlul de cea mai atractivă piaţă. Calitate indicată de 39% dintre repondenţi, dublu faţă de scorul din octombrie 2009, când majoritatea celor intervievaţi au considerat maxim riscul de prăbusire a pieţei americane. Dintre ţările BRIC, cele mai multe puncte au fost acordate Braziliei (29%), Chinei (28%) şi Indiei (27%).

GÂNDUL

Medicii şi profesorii câştigă mai bine în Bulgaria decât în România

După tăierea cu 25% a salariilor, bugetarii din România vor avea cele mai mici lefuri din Uniunea Europeană. Funcţionarii români vor fi plătiţi cu 1,1% mai puţin decât omologii lor bulgari, profesorii vor primi salarii cu 5,3% mai mici decât cei din Bulgaria, iar medicii vor câştiga cu 27% mai puţin faţă de bulgari, potrivit calculelor Gândul realizate pe baza datelor statistice oficiale din cele două ţări.

România este la un pas de cea mai dură sancţiune dată de CEDO

Statul român este la un pas de cea mai aspră sancţiune CEDO din cauza incapacităţii de a rezolva problema restituirii în natură a proprietăţilor sau a despăgubirilor când retrocedarea nu este posibilă . Două cauze judecate ieri ar putea deveni hotărâri-pilot, ceea ce ar duce la suspendarea tuturor speţelor similare aflate pe rolul instanţei europene până când România va implementa măsurile recomandate de CEDO

JURNALUL NAŢIONAL

Autostrada Soarelui : 0 km. în trei ani

Astfel, de la darea în folosinţă din luna mai a anului 2007 a tronsonului Drajna - Feteşti, cu o lungime de 36,8 kilometri, lucrările au intrat parcă în conservare. Acum un an, reprezentanţii Ministerului Transporturilor ne declarau că în cel mult o lună ar fi trebuit să demareze lucrările pentru finalizarea ultimelor două tronsoane din Autostrada Soarelui, respectiv Cernavodă - Medgidia şi Medgidia - Constanţa. La un an distanţă şoferii nu văd ceva concret, iar sezonul estival va veni cu tradiţionalele blocaje în trafic.

Armata română a cucerit ultima plajă virgină

Plaja sălbatică de la Sulina, una dintre ultimele bijuterii ale naturii, situată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a fost cucerită de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Pe lângă plajă, Armata a pus mâna şi pe terenul adiacent, metru cu metru. Totul, pentru amplasarea unui radar şi a echipamentelor aferente care fac parte dintr-un sistem modern de observare, supraveghere şi control al traficului maritim pe Marea Neagră, denumit SCOMAR.

ROMÂNIA LIBERĂ

E oficial: Hayssam s-a evaporat

MISTER. Pe ce s-a bazat Traian Băsescu atunci când a dat asigurări că Hayssam va fi adus în ţară? Sirianul, condamnat pentru terorism, a fugit din România, dar în aer a rămas o întrebare: unde este Omar Hayssam? Documente oficiale, obţinute de RL, dezvăluie că statul român i-a pierdut urma. În iulie anul acesta se împlinesc patru ani de când sirianul Omar Hayssam, condamnat pentru terorism, a fugit din România.

Smolensk: Rusia dă banii inapoi

Ministerul rus al apararii a promis ca va returna cei 1.600 de euro furati de patru militari din conturile bancare ale uneia dintre victimele accidentului de la Smolensk informeaza AFP. Parchetul rus a anuntat marti ca cei patru acuzati au fost inculpati pentru furt. Ei faceau parte din cordonul de securitate creat dupa prabusirea avionului presedintelui polonez.

UDMR desenează Ungaria mare cu mâna copiilor

În hărţile desenate de elevi, Ardealul este smuls din România şi alipit Regatului Maghiar. La un concurs şcolar pe tema "Naţiunea maghiară fără frontiere", organizat de UDMR în Oradea, la iniţiativa viceprimarului maghiar al Oradiei, Rozalia Biro, numeroşi elevi din ciclul primar au desenat harta Ungariei Mari, în care au înglobat şi Ardealul: "Acela nu este ungur pe care nu-l doare Trianonul", "Ungaria, inima frântă a Europei", "Credem în reînvierea Ungariei.

ZIARUL FINANCIAR

Când miniştrii câştigă mai puţin decât subordonaţii, sistemul este construit pentru furt

Miniştrilor nu le pasă că subalternii lor câştigă mai bine, ceea ce arată că ei trăiesc din alte surse. Problema este că aceste "alte surse" sunt generate chiar de poziţia publică, pe căi oculte. Publicarea listei salariilor din ministere nu a produs nicio emoţie în rândurile miniştrilor, dar ele sunt un indiciu că grilele de salarizare de la stat sunt construite pentru furt.

Citi: Peste 150.000 de români au cash de peste 100.000 de euro

În România sunt peste 150.000 de persoane care au averi lichide de peste 100.000 de euro, potrivit unor studii comandate de americanii de la Citibank. Rezultă astfel un volum total de disponibilităţi cash de peste 15 mld. euro la nivelul potenţialilor clienţi pentru servicii de tip private banking. "Sunt circa 153.000 de persoane cu disponibilităţi băneşti mai mari de 100.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de o companie independentă", spune Luis Tomassoni, şeful diviziei de retail banking a sucursalei locale a Citibank.

România se pregăteşte pentru Campionatul Mondial. Nu şi Naţionala

Campionatul Mondial de fotbal este o mega-afacere în sine, FIFA estimând că va genera venituri de 3,3 miliarde de dolari. Casele de pariuri şi berarii se pregătesc pentru creşteri de două cifre ale afacerilor în perioada 11 iunie-11 iulie, pe parcursul Campionatului Mondial din Africa de Sud, chiar dacă România nu s-a calificat. Managerii din electroretail sunt nostalgici după o calificare a României şi spun că o participare a naţionalei ar fi avut un impact pozitiv asupra pieţei televizoarelor, în condiţiile în care vânzările de electrice şi electrocasnice din România au înregistrat cea mai mare scădere din UE în primul trimestru, de aproape 25%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb