REVISTA PRESEI 09.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 iunie 2011

ADEVARUL

Tatăl FNI face pe Popa prostu"

Nicolae Popa susţine că habar nu avea de anchetele desfăşurate în ţară împotriva sa şi dă vina pe cea considerată mama FNI, Ioana Maria Vlas. El îl dezvinovăţeşte pe Sorin Ovidiu Vîntu. "Adevărul" a intrat în posesia unor documente care atestă că Popa a fugit din ţară, în 2000, cu intenţia de a se sustrage anchetelor, şi nu a plecat în concediu, cum susţine acum! Fostul director al Gelsor Nicolae Popa (45 de ani) susţine în cererea de rejudecare a dosarului FNI că nu s-a mai întors în ţară, întrucât ar fi găsit oportunităţi pentru a lucra la o societate comercială şi de a-şi deschide o afacere în Indonezia.

Fiscul scoate pe tarabă bunurile lui Negoiţă

ANAF vinde apartamente, parcări şi un teren intravilan ale lui Robert Negoiţă, în valoare de cinci milioane de euro, pentru a recupera o parte din datoria acestuia către stat. Datoria lui Robert Negoiţă la bugetul de stat este evaluată la aproximativ 45 de milioane de euro şi include şi majorările de întârziere, şi dobânzile din ultimul an. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va scoate la licitaţie săptămâna viitoare 58 apartamente, parcări cu o capacitate de peste 600 de locuri şi un teren intravilan, în valoare totală de cinci milioane de euro (fără TVA), ale omului de afaceri Robert Negoiţă. Fiscul încearcă astfel să recupereze o parte din datoria lui Negoiţă la bugetul de stat, evaluată la aproximativ 45 de milioane de euro, reprezentând TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi.

Când visul american devine coşmar

Datoria publică a SUA a atins pragul legal luna trecută. În orice moment, ţara ar putea intra în incapacitate de plată, o ipoteză de neimaginat pentru creditori. Tensiunile din Congres împiedică ajungerea la un acord privind ridicarea plafonului datoriei publice. Oficialii spun că revenirea economică este "frustrant de lentă". Ultima lună a însemnat un lung şir de probleme pentru economia americană. La jumătatea lunii mai, datoria publică a ţării a atins limita legală, stabilită de Congres la 14.300 de miliarde de dolari. Rata şomajului a crescut iar, ajungând la 9,1%, după ce începuse să scadă în primele luni ale acestui an. Preţurile din sectorul imobiliar au ajuns la nivelul din 2002. În iunie, Rezerva Federală, banca centrală a SUA, îşi încheie programul de stimulare economică.

Nici nemţii nu mai cred în zona euro

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, crede că intrarea în incapacitate de plată a Greciei este iminentă, potrivit unui document care a fost făcut public după metoda WikiLeaks, fără ca acesta să ştie. Schäuble mai adaugă că restructurarea datoriilor ţării (ajunse la aproximativ 150% din Produsul Intern Brut) este necesară pentru evitarea acestui scenariu. "Ne aflăm în faţa riscului real ca, pentru prima dată, întreaga zonă euro să intre în faliment", a scris Schäuble în documentul adresat lui Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, potrivit euobserver.com. În cel mai sumbru limbaj folosit până acum de un oficial european în această privinţă, ministrul german i-a cerut lui Trichet să pună la dispoziţia Greciei un pachet de asistenţă financiară suplimentar, adăugând că băncile private ar trebui să participe la costurile salvării statului elen.

Cum "operează" doctorii Casa de Sănătate

Peste 1.100 de medici din Capitală sunt cercetaţi penal pentru decontarea a mii de reţete falsificate. Medici specialişti şi de familie au creat un prejudiciu de peste opt milioane de euro prin folosirea datelor unor persoane decedate şi prin inventarea unor boli. Procurorii Parchetului General şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii susţin că în buzunarele medicilor, dar şi în conturile unor farmacişti din toate marile lanţuri care aprovizionează Capitala s-ar fi scurs, în doar doi ani, peste opt milioane de euro. Iar întreaga ,,afacere" s-ar fi derulat cu complicitatea tacită a funcţionarilor Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti.

Cum au căzut şi s-au ridicat Antonescu şi Ponta

Cota de încredere a liderilor Opoziţiei a crescut la începutul lunii mai, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS pentru ziarul "Adevărul", în perioada 9-16 mai. Cei doi au acum scoruri apropiate de cele din momentul realizării USL, după ce au înregistrat scăderi în martie şi aprilie. Liderul PNL, Crin Antonescu, conduce în topul încrederii cu 31,2%, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru "Adevărul", în perioada 9-16 mai. El este secondat de şeful PSD Victor Ponta cotat cu 28,2%, în timp ce Mircea Geoană are 16,4%. Reprezentanţii PDL, în schimb, au toţi cote scăzute de popularitate: Traian Băsescu -12,4%, Vasile Blaga - 10,8%, Emil Boc - 8,3%.

Nabucco face un pas în faţa AGRI

Consorţiul Nabucco a semnat ieri acordurile de sprijin cu guvernele ţărilor implicate în proiect, printre care şi România. Comisarul european pentru Energie a mers în Azerbaidjan pentru a promova Nabucco, după ce azerii au declarat că ar putea prefera proiectul de gaze lichefiate AGRI. Pentru oficialii europeni din energie, ziua de ieri a fost dedicată proiectului Nabucco, prin care UE vrea să reducă dependenţa de gazele ruseşti. Pe de o parte, în Turcia, consorţiul care dezvoltă conducta Nabucco a semnat, în sfârşit, acordurile de sprijin cu guvernele ţărilor implicate în proiect, respectiv România, Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria. Pe de altă parte, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a fost ieri în Azerbaidjan pentru a promova proiectul Nabucco, deşi iniţial se anunţase participarea sa la semnarea acordurilor de sprijin din Turcia.

În lumea bogătaşilor chinezi: de la sărăcie la opulenţă

Acum o sută de ani atunci când vorbeai despre oameni putred de bogaţi în minte îţi răsăreau firesc câteva nume: Rockefeller, Ford, Carnegie. Acum când dragonul chinezesc ameninţă supremaţia economică a Washingtonului, nume precum Zong, Dai şi Liu devin adevărate referinţe ale lumii celor fabulos de bogaţi. În urmă cu 30 de ani Partidul Comunist Chinez îi caracteriza pe antreprenori ca fiind "comercianţi care înşeală, delapidează, mituiesc şi evită taxele". După moartea lui Mao, Deng Xiaoping a declarat "a devi bogat este fabulos", iar China a intrat în era capitalismului. Însuşi Karl Marx avea o slăbiciune pentru antreprenori, numindu-i "capitaliştii benigni". Potrivit BBC, o mare parte dintre super-bogaţii Chinei s-au ridicat dintr-o sărăcie lucie, acel gen de sărăcie în care există permanent griji privind asigurarea hranei pentru ziua de mâine şi în care fiecare zi însemna muncă istovitoare.

CURENTUL

Cum pierde Romånia fonduri europene de miliarde de euro. Studiu de caz CRPDRP - regiunea Nord-Est

Din aviz în aviz, spre subminarea economiei naţionale. Incompetenţă, birocraţie şi corupţie - aşa a caracterizat comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş gestionarea fondurilor europene în Romånia. La cea mai recentă vizită a sa în ţară, Cioloş declara că primeşte multe sesizări legate de comportamentul unor funcţionari de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi de modul cum aceştia aplică procedurile de selecţie şi contractare elaborate la nivel naţional. Plångerile erau legate de schimbarea condiţiilor de eligibilitate după publicarea cererii de proiecte, de solicitări de clarificări la oficiile judeţene APDRP rămase fără răspuns şi de comportamentul unor funcţionari care îi descurajează pe beneficiari să depună proiecte dacă nu lucrează cu anumite firme de consultanţă.

Popa n-a fugit din ţară, a fost doar în concediu

În cererea lui Nicolae Popa prin care solicită Tribunalului Bucureşti rejudecarea dosarului FNI în care în 2006 a fost condamnat la 15 ani de închisoare, acesta susţine că nici măcar nu ştia că este judecat în dosarul FNI şi cu atåt mai puţin că a fost condamnat. Fostul director Gelsor a mai susţinut în acelaşi document că în 2000 nu a fugit din ţară, ci a plecat în concediu de odihnă, în Bali-Indonezia, unde apoi a rămas, "întrucåt am găsit oportunităţi pentru a lucra la o societate comercială şi a-mi deschide ulterior o afacere proprie".

CURIERUL NATIONAL

Cum mai este România văzută în Europa

Dezbaterea din PE privind aderarea la Schengen ne edifică, fără menajamente, asupra locului nostru pe eşichierul european. Europarlamentarii ne-au dat un vot majoritar favorabil datorită îndeplinirii condiţiilor tehnice, dar am primit critici chiar şi de la cei care ne-au fost favorabili. Criminalitatea organizată, traficul de fiinţe umane, corupţia şi imigraţia ilegală încă sunt asociate cu România. Parlamentul European şi-a dat ieri avizul favorabil privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen cu 487 voturi pentru, 77 împotrivă şi 29 de abţineri. Avizul nu înseamnă însă finalizarea procesului de aderare, dar poate influenţa decizia Consiliului European, respectiv a şefilor de state şi Guverne din cele 27 de ţări membre, programată pentru luna septembrie.

Bombă radioactivă lângă Dolj

Bulgarii vor să construiască între 2012-2014 un megadepozit de deşeuri radioactive la Radiana - aflată la 3 km e Kozlodui. Depozitul înghite circa 350.000 de tone de deşeuri şi trebuie monitorizat 300 de ani. 23 de localităţi doljene se află în aria de monitorizare. Bulgarii ne cer acordul pentru proiect. Are România o reacţie?

S&P: Economia continuă să aibă un potenţial "rezonabil" de creştere

Agenţia de evaluare financiară a confirmat ratingurile de credit ale României, dar spune că prosperitatea este "relativ scăzută". Ratingurile atribuite reprezintă un echilibru între viziunea agenţiei asupra potenţialului substanţial de creştere economică al ţării şi nivelului moderat al datoriei guvernamentale. Standard & Poor"s (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale României la "BB+/B" pentru monedă străină şi "BBB-/A-3" pentru monedă locală, cu perspectivă stabilă, apreciind că economia continuă să aibă un potenţial "rezonabil" de creştere, dar prosperitatea este "relativ scăzută", citată de Mediafax.

Fitch atribuie României un rating similar

România rămâne astfel pe prima treaptă a categoriei "junk" a emitenţilor cu caracter speculativ, ale căror datorii prezintă un risc ridicat. S&P a retrogradat ratingul României în categoria junk în octombrie 2008. Fitch atribuie României un rating similar, "BB+", cu perspectivă stabilă, iar Moody"s este singura dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară care acordă statului român un rating "investment grade", respectiv "Baa3", cu perspectivă stabilă. S&P anticipează că economia românească va înregistra o revenire modestă în acest an şi se va consolida treptat începând din 2012.

Se scumpesc ţigările de la 1 iulie

Acciza specială pentru mia de ţigarete va fi de 3 euro, ceea ce înseamnă o majorare de 0,25 lei pe pachet. În perioada 1 iulie 2011 - 31 decembrie 2017 inclusiv, structura accizei totale va fi prevăzută în Hotărârea Guvernului care se va aplica începând cu 1 iulie a fiecărui an. Ţigările se vor scumpi, începând din 1 iulie 2011, cu aproximativ 3 euro ca urmare a majorării accizei specifice pentru mia de ţigarete de la 48,5 euro, cât este în prezent, la 51,49 euro, ceea ce înseamnă o majorare de circa 0,25 lei/pachet.

Bursa îşi pune speranţele în preşedintele Băsescu

Operatorul de piaţă cere într-o scrisoare oficială şefului statului să nu promulge legea care amână listarea companiilor de stat. Dacă Preşedinţia va accepta trecerea în vigoare a actului normativ, societăţile din portofoliul FP ar putea fi listate până în 2014.

EVENIMENTUL ZILEI

Comunistul Dodon: "Avem cultura, limba şi destinul nostru moldovenesc"

Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor la Primăria Chişinău, vorbeşte despre condiţia împăcării cu România: Bucureştiul trebuie să recunoască identitatea diferită a moldovenilor de peste Prut. "Dar întrebaţi-i pe conducătorii voştri politici: sunt ei gata să înţeleagă aceste realităţi?". Fără mari retuşuri, Partidul Comuniştilor pare să iasă din corzi odată cu actualul scrutin: au contribuit la asta disputele dintre liderii Alianţei pentru Integrare Europeană şi reformele promise şi mereu amânate. Pentru pro-occidentali, nici apropierea de România nu mai reprezintă un avantaj în ziua de azi, susţine Igor Dodon. "Se vede că Dorin Chirtoacă se ruşinează să facă referire la România şi la Ghimpu. Sau e doar o chestiune de strategie electorală", arată comunistul. În orice caz, atât România, cât şi Federaţia Rusă ar trebui să se implice mai puţin în treburile interne ale Republicii Moldova, susţine el. "Şi totul va fi bine".

Mafia locală ne costă aproape un miliard de euro

Conducerile a patru judeţe (Teleorman, Ilfov, Tulcea şi Buzău) sunt acuzate de Comisia Europeană că au trucat licitaţiile prin care s-au atribuit lucrări de sute de milioane de euro. Verificările efectuate de Comisia Europeană (CE) în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) pentru România a scos la iveală nereguli majore privitoare la achiziţiile publice făcute de autorităţile locale. Contractele semnate de consiliile judeţene din Teleorman, Tulcea, Ilfov şi Buzău cu diferite societăţi pentru reabilitarea infrastructurii rurale sunt contestate de oficialii europeni. Acest lucru ar putea însemna blocarea unor finanţări de peste 700 de milioane de euro care urmează să fie alocaţi de forul european pentru infrastructură.

Efectul de bumerang al legii anti-fumat

Restricţiile preconizate au fost anulate de un amendament care permite patronilor să îşi reprofileze barurile în locaţii destinate exclusiv fumătorilor. Interzicerea totală a fumatului în restaurante şi baruri, cu excepţia locaţiilor dedicate exclusiv fumătorilor, ar putea avea efectul unui bumerang pentru tinerii pe care iniţiatorul şi autorităţile caută să-i protejeze de efectele fumatului pasiv. Adoptarea acestei legi de către senatori permite patronilor din domeniu să sacrifice nefumătorii pe altarul profitului.

CSM s-a sesizat din Kamikaze în cazul Curtea Supremă - Voiculescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) efectuează verificări la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ), după ce revista Kamikaze a semnalat nereguli organizatorice, menite a "dirija" contestaţia în anulare depusă de Dan Voiculescu, împotriva verdictului de colaborator al Securităţii, către un complet care, statistic vorbind, se pronunţă în defavoarea CNSAS. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României a decis, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, că Dan Voiculescu a fost turnător al Securităţii, sub pseudonimul "Felix". Acesta a atacat hotărârea printr-o cale extraordinară de atac, şi anume contestaţia în anulare. Numai că, a depus-o şi personal, a trimis-o şi prin poştă, contestaţia fiind, astfel, înregistrată de două ori.

Motorul economiei îşi reduce turaţiile

INS a anunţat că economia a crescut în primul trimestru datorită industriei. Acum se observă însă un trend descendent. Economia a evoluat mai bine decât credeam în primul trimestru al anului . Potrivit datelor detaliate prezentate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), produsul intern brut (PIB) a crescut, în acest interval, cu 0,7% faţă de trimestrul anterior, şi nu cu 0,6%, cât se estimase iniţial. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, economia a crescut cu 1,7%, peste nivelul de 1,6%, cât se estimase iniţial. În ciuda veştilor bune, realitatea din spatele cifrelor nu ne dă prea mult motive de bucurie, spun economiştii. Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, spune că structura evoluţiei economice din primele trei luni este chiar dezamăgitoare. În esenţă, ceea ce spun datele este că populaţia şi firmele au consumat mai puţin în primul trimestru al anului faţă de trimestrul anterior.

FINANCIARUL

ArcelorMittal, pe cale sa piarda suprematia dupa fuziunea Nippon Steel cu Sumitomo Metal

Marile companii metalurgice ale lumii continua sa-si consolideze pozitiile pe piata mondiala de resort. Orientul Mijlociu si Turcia afiseaza un deficit major de produse din hotel. In luna februarie, companiile Nippon Steel si Sumitomo Metal Industries (SMI) au anuntat ca intentioneaza sa fuzioneze in cadrul unei tranzactii evaluata la 10 mld. $. La acea data s-a spus ca opera­tiunea va fi finalizata in a doua parte a acestui an. La 11 martie, Japonia a fost lovita de unul dintre cele mai cumplite cutremure din istoria tarii, urmat de un devastator tsunami. Pe acest fundal, proiectul, menit sa conduca la crearea unui gigant al domeniului capabil sa ocupe pozitia secunda pe plan global, imediat dupa liderul Arcelor­Mittal, a fost amanat. Ieri, cele doua intreprinderi au anuntat continuarea lui.

Patru taxe. Niciun drum bun. Romania va deveni singura tara din Europa cu taxare multipla a soferilor

In Strategia bugetar-fiscala pentru 2012-2014 se mentioneaza ca autostrazile se vor taxa mai devreme de 2015, chiar daca guvernul spunea altceva. Ministerul Transporturilor anunta marti ca sistemul de plata va fi introdus dupa finalizarea Coridorului IV Paneuropean. Rovinieta nu se va desfiinta, dimpotriva, se va scumpi. Guvernul are in vedere introdu­cerea taxei de autostrada pana cel tarziu in 2014, mai devreme cu cel putin un an fata de termenul anuntat, marti, de Anca Boagiu, ministrul Trans­porturilor. Preve­derea se regaseste in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, elaborata recent de Executiv, la capitolul "Politica in domeniul trans­porturilor si infrastructurii".

Pelerinaj la Palate. Companiile straine vin in valuri la Presedinte si Premier

Intr-o tara normala, este firesc, teoretic, ca prim-ministrul sau presedintele sa discute cu reprezentanti ai mediului de afaceri , numai ca modul in care actuala guvernare abor­dea­za aceasta tema ridica unele semne de intrebare. De exemplu, in ultimele patru luni premierul Emil Boc a avut intrevederi cu reprezentanti a patru companii straine, ultimul fiind Igor Zyuzin - seful grupului rus Mechel -, dar cu nicio firma autohtona. In plus, in jurul acestor intrevederi s-a creat o adevarata secretomanie. Presa nu are acces nici macar pentru oportunitati de imagini, iar comunicatele oficiale ne informeaza, de exemplu, despre intentia guvernului de a dezvolta "un mediu de afaceri prietenos" sau despre intentia firmelor straine de a continua investitiile in tara noastra.

Bancile vor actiuni pe termen lung la firmele rau-platnice. BNR se opune

BNR nu este de acord, intrucat aceasta ar reprezenta o detinere aproape perpetua de parti sociale 98% din companiile romanesti au luat masuri de restructurare in ultimii trei ani. Institutiile de credit au cerut bancii centrale extinderea perioadei in care acestea pot detine actiuni la firmele de­bitoare aflate in dificultate de la maxi­mum patru ani la sapte ani, dar Banca Nationala a Romaniei nu considera nece­sara prelungirea intervalului, intrucat ar deveni o detinere perpetua, a precizat Alexandru Paunescu, directorul adjunct al Directiei Juridice din BNR.

Parlamentarii dau o mana de ajutor afacerilor lui Niculae si Porumboiu

Senatul a votat in plen o lege de promovare a producerii si utilizarii biocarburantilor in transport, care ii favorizeaza clar pe marii producatori interni precum Ioan Niculae sau Adrian Porumboiu, prin faptul ca introduce cote de punere pe piata a acestor produse. Practic, Romania trebuie sa creasca anual cantitatea de biocomponenti in carburanti, ajungandu-se pana in 2020 la o pondere de 10%. Aceasta cantitate obligatorie va fi impartita printr-o decizie a Ministerului Economiei in cote parte mai multor companii producatoare de biocombustibili, generand astfel o lipsa de competitie pe piata pentru ca benzinarii vor avea acces ingradit la carburantii produsi din surse bio

A inceput selectia pentru alegerea viitorului presedinte al ARB

Asociatia Romana a Bancilor a inceput procesul de alegere a unui candidat pentru functia de pre­sedinte exe­cutiv, printre ce­rintele noului post fiind experienta bancara relevanta intr-o pozitie de conducere in top management, experienta in relationarea cu autoritatile si mediul privat, cunoasterea la perfectie a limbii romane si vorbirea fluenta a limbii engleze.

JURNALUL NATIONAL

Elena Udrea finanţează asfaltarea Bucegilor. Drumul Babelor, o afacere ilegală pentru baronii PDL

Dezastrul din Bucegi este finanţat inclusiv din fondurile MDRT, dar informaţia a fost ţinută ascunsă de oficiali. O informaţie care trebuia să fie publică din oficiu a intrat în posesia noastră abia după ce autorităţile implicate nu au mai putut ignora dreptul cetăţeanului la informare. Ministerul condus de Elena Udrea finanţează lucrarea de asfaltare a DJ 713, Drumul Babelor. Lucrarea a fost încredinţată anul trecut, într-o grabă suspectă, unei firme cu pedigree portocaliu şi fără respectarea procedurilor legale. Aşa se face că, din cele şapte firme care au dorit să pună mâna pe contractul de aproximativ 12 milioane de euro (cu TVA), doar una a fost declarată eligibilă pentru analizarea ofertei.

Reorganizarea administrativă a României: Băsescu vrea 8 "judeţe"

Prezent la şedinţa de guvern de ieri, preşedintele Traian Băsescu a anunţat membrii Cabine­tu­lui că susţine ca reorganizarea administrativă să ducă la o împărţire a ţării în opt "judeţe", adică şapte regiuni plus Bucureştiul şi zona me­tropolitană, pentru ca fondurile europene să fie folosite la realizarea unor proiecte mari, dar şi pentru a elimina "sutele de birocraţi care amă­răsc primarii şi populaţia" şi "familiile in­terpartinice" care "se schimbă, se rotesc" şi "stăpânesc politic şi financiar" judeţele actuale.

Şomaj pentru mulţi sau inflaţie pentru toţi?

Salariul minim se negociază, productivitatea minimă - nu. Cu o zi înainte de a redeveni doar premier, ministrul Muncii, Emil Boc, a mai repurtat o victorie economică de răsunet, a redus rata şomajului sub 5%. Da, dar deşi ţara noastră raportează un şomaj scăzut, are cea mai înaltă rată anuală a inflaţiei din UE. Cum e mai bine? Când şomajul e mic şi inflaţia-i mare sau invers? Teoria economică spune că, atunci când există presiuni salariale nesusţinute de sporuri de producti­vitate, tensiunile pot refula pe două căi: inflaţie sau şomaj. Noi am mers pe calea celei mai ridicate inflaţii din Europa Centrală şi de Est. În Polonia a fost taman pe dos - s-au văzut rate ale şomajului de 20%. Stabilitatea macroeconomică s-a obţinut în România transfor­mân­du-se şomajul în povară fiscală.

NATIONAL

Blaga isi pregateste restauratia

Aparent neutralizata de Boc si ai lui, tripleta "BVB" (Blaga, Videanu, Berceanu) s-a reactivat la nici o luna de la congres. Cine credea ca odata cu realegerea lui Emil Boc in fruntea partidului apele in PDL se vor linisti s-a inselat amarnic. Chiar daca sunt amenintati cu DNA-ul, democrat-liberalii nemultumiti de rezultatul congresului nu par dispusi sa accepte situatia. Prin urmare, acestia s-au regrupat in jurul lui Vasile Blaga in incercarea de a castiga din nou teren in partid. Noua grupare este de fapt vechea grupare updatata un pic. Alaturi de Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adrian Videanu a venit si senatorul Petru Filip, dar si alti deputati si senatori. Evident in schema a ramas si Sorin Frunzaverde chiar daca acesta detine in prezent functia de primvicepresedinte.

IPS Andrei: Criza spirituala a generat-o pe cea economica

Intotdeauna o criza spirituala genereaza una economica, spune Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut. Oamenii zilelor noastre au intrat din toate punctele de vedere intr-o criza profunda. Solutia iesirii din aceasta situatie este revenirea la starea fireasca a lucrurilor, adica la comuniunea cu Dumnezeu, persistenta in bine si asumarea responsabilitatii fata de semeni, subliniaza ierarhul.

Romanii dau mita cat o transa FMI

Mai bine de 13% din populatia Romaniei, adica 2,3 milioane de persoane, a declarat ca a dat mita in ultimele 12 luni. Valoarea cumulata medie a mitei data de fiecare roman care a facut acest lucru s-a ridicat la 574 de lei in ultimele 12 luni. Valoarea totala a estimata a mitei se ridica la 1,32 miliarde de lei, adica peste 300 de milioane de euro, in acelasi interval de timp.Datele apar in propunerea de Politica Publica "Cresterea transparentei si integritatii in administratia publica-Prevenirea si combaterea coruptiei la nivelul administratiei publice locale 2011-2015" initiat de Ministerul Administratiei si Internelor.

Se cauta sclave sexuale pentru barbatii virili din Kuweit

O politiciana din Kuweit a iesit sa apere demnitatea concetatenilor virili, spunand ca le trebuie sclave sexuale! Ca nu e "haram"! Salwa al Mutairi, care a fost considerata o eroina cand s-a înscris la alegerile parlamentare, a dovedit ca electoratul avea de ce sa fie rezervat. Doamna sustine ca numai sclavele sexuale, din randul prizonierelor de razboi, cum ar fi, de exemplu, cele din Cecenia, ar putea sa-i fereasca pe bravii barbati kuweitieni de tentatii pacatoase. De la 15 femei în sus, crede politiciana kuweitiana, ar putea ostoi excesul de virilitate al barbatilor. Salwa a cerut parerea muftiilor sauditi de la Mecca privind "viziunea" ei, iar acestia s-au gandit nitel si i-au spus ca nu e "haram", adica interzis de legile islamice.

PUTEREA

Cât de reală este ruptura dintre Dinu şi Crin? 10.000 de dolari lunar de la mogulul Patriciu pentru familia Antonescu

Ultimele declaraţii publice ale lui Crin Antonescu şi Dinu Patriciu consemnează o ruptură a prieteniei dintre cei doi. Cu toate acestea, mogulul petrolist finanţează lunar familia preşedintelui liberal. Cu 10.000 de dolari. Soţia lui Crin Antonescu, preşedintele PNL, îmbină foarte profitabil activitatea de demnitar european cu cea de consultant privat în beneficiul afacerilor lui Dinu Patriciu. Conform declaraţiei sale de interese depuse recent la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), eurodeputata Adina Vălean încasează lunar 10.000 de dolari din consultanţa oferită firmei Finite Assets, societate controlată de Patriciu.

Şi aruncaţi în stradă, şi neplătiţi. 10.000 de poliţişti vor fi disponibilizaţi, fără salarii compensatorii

Ministrul de interne, Traian Igaş, a declarat ieri că personalul MAI ce va fi disponibilizat în 2011 nu va obţine salarii compensatorii, ci doar ajutoare sociale şi includerea într-un program de reconversie profesională. "Cei care vor fi disponibilizaţi vor beneficia de acel program de reconversie. Nu putem vorbi în acest moment de salarii compensatorii, practic situaţia economică nu ne permite să facem ceea ce s-a întâmplat în trecut, şi anume să dăm acele salarii compensatorii într-o cifră destul de mare", a spus Igaş.

Renunţarea la fumat îi dăunează grav preşedintelui. O lege adoptată ieri de Senat îi va interzice lui Traian Băsescu să mai fumeze la Cotroceni

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, propunerea legislativă iniţiată de Manuela Mitrea (PSD) prin care se interzice fumatul în spaţiile publice închise. Potrivit actului normativ, fumatul se va interzice, de asemenea, în spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, baruri, restaurante, locuri de joacă pentru copii, fiind însă exceptate celulele pentru deţinuţi. Fumător înrăit, preşedintele Traian Băsescu va trebui să promulge legea, în caz că ea va trece şi de votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Astfel, preşedintele Băsescu va trebui să fie de acord că legea nu-i mai permite să fumeze în şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, aşa cum rezulta din fotografiile apărute pe pagina de internet a Administraţiei Prezidenţiale, precum nici în celelalte săli ale Palatului Cotroceni.

ROMANIA LIBERA

RECOMPENSĂ PENTRU NORMALITATE. În 2010 şi 2011, 17 poliţişti au primit diplome pentru că n-au închis ochii pentru o sumă de bani. Cum să refuzi o mită de 10.000 euro şi să ajungi de râsul lumii

Ce-l determină pe un poliţist să refuze o mită de 7.000 lei sau chiar una, considerată record naţional, de 10.000 euro? "România liberă" a stat de vorbă cu doi dintre oamenii legii premiaţi anul acesta de MAI pentru că, spune ministerul, nu poţi să-i cumperi. Unul dintre ei recunoaşte că, uneori, colegii mai fac glume pe seama sa. De o lună şi jumătate, inspectorul Valentin Simionescu, de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Braşov, Biroul de Investigare a Fraudelor, are un telefon mobil subţire, delicat, de culoare roz. De fiecare dată când sună, poliţiştul zâmbeşte jenat când îl scoate din buzunar. Telefonul e împrumutat de la soacra sa, pentru că pe al său l-au luat procurorii pentru expertiză după ce l-a folosit pentru a înregistra o persoană care a încercat să-l mituiască.

Băsescu spune "Nu" celor 16 regiuni dorite de UDMR

Opt judeţe, actualele regiuni de dezvoltare, conduse de un prefect şi un consiliu judeţean, iar noile structuri de conducere să nu fie, de fapt, o comasare a actualelor structuri. Aceasta este forma reorganizării dorită de preşedintele Traian Băsescu, transmisă explicit coaliţiei la putere.Preşedintele Traian Băsescu nu vrea nici 16 regiuni, aşa cum cere UDMR, nici 12, aşa cum au avansat voci din PDL. Vrea opt judeţe mari sau, mai exact, şapte judeţe plus Municipiul Bucureşti şi zona metropolitană.

Toate autostrăzile din România vor fi cu plată. De ce trebuie taxă pe Bucureşti-Piteşti?

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va trece la tarifarea întregii reţele de autostrăzi din România. În prezent se analizează atât valoarea viitoarei taxe de autostradă, cât şi modul în care vor fi colectaţi banii strânşi, afirmă Daniela Drăghia, director general al companiei. Dorinţa directorului general de a taxa atât vechea autostradă Bucureşti-Piteşti - construită anterior anilor "90 cât şi viitoarea rută Bucureşti-Ploieşti-Braşov contravine declaraţiilor recente ale ministrului Transporturilor, Anca Boagiu. Potrivit Mediafax, ea spusese că doar autostrăzile de pe Coridorul IV de transport pan-european (adică Nădlac-Sibiu-Piteşti) vor fi cu plată.

Oculta mondială se întâlneşte la St. Moritz

Foarte discretul grup Bilderberg, care reuneşte peste o sută de personalităţi din lumea politică, economică şi aristocraţie are conferinţa anuală în luxoasa staţiune elveţiană de schi, St. Moritz. Locul şi data întrunirii sunt înconjurate de mister dar, ca de fiecare dată, importantul dispozitiv de securitate care se instalează pentru siguranţa participanţilor este reperat de curioşi, dar mai ales de presă. Aşa cum scrie publicaţia elveţiană Le Temps, cei ce doresc să ştie mai multe despre conferinţa grupului Bilderberg din acest an trebuie să se mulţumească cu o singură certitudine - Dominique Straus-Kahn, fostul şef al FMI care a participat cu multe ocazii la astfel de reuniuni, nu va descinde din limuzină la St. Moritz.

ZIARUL FINANCIAR

Românii care muncesc în străinătate au strâns 100 mld. euro în ultimul deceniu. Băncile româneşti scoase din traseul banilor către România

Experţii fundaţiei Soros au făcut primul studiu privind averea românilor din străinătate. Cei 3 milioane de români plecaţi în ultimii zece ani la muncă în Europa de Vest au adunat economii de 100 de miliarde de euro pe care le ţin în băncile străine şi sub formă de cash, estimează experţi ai Fundaţiei Soros, adică de patru ori mai mult decât au românii de acasă în băncile româneşti. Acesta este primul studiu care măsoară sumele strânse de români în străinătate şi nu numai remiterile anuale, evaluate conform indicatorilor BNR la aproape 3,8 miliarde de euro pentru 2010. Au existat însă ani, din 2000 încoace de când a început migrarea masivă la muncă în străinătate, când românii de afară au trimis şi câte 7 - 8 miliarde de euro pe an în ţară.

Restanţele nu cred în ieşirea din recesiune. Au sărit cu 75 de milioane euro în aprilie, ajungând la 1,4 miliarde euro. 721 de mii de români cu credite la bancă au cedat în faţa crizei

Restanţele acumulate de popu­laţie la plata ratelor la creditele contractate de la bănci au înregistrat un salt neaşteptat în aprilie, trecând în premieră de pragul de 6 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), potrivit datelor BNR. Saltul din aprilie, de 310 mil. lei (75 mil. euro), este cel mai mare înregistrat din octombrie anul trecut şi vine după o creştere marginală în martie, care dădea speranţe pentru o stabilizare a calităţii portofoliilor de credite. Cel mai mult au crescut restanţele la creditele în valută, deşi bancherii anticipau tocmai o atenuare a problemelor pe fondul aprecierii leului faţă de euro.

Legea care a permis RCS&RDS să intre cu telefonie mobilă în Spania şi Italia ar putea fi aplicată şi în România. Am putea avea câteva zeci de operatori cu doar 4 reţele

Reglementările care au permis companiei româneşti RCS&RDS să lanseze servicii de telefonie mobilă în Spania şi Italia fără a-şi construi propria reţea de comunicaţii ar putea fi aplicată şi în România, situaţie în care pe piaţă ar putea apărea şi câteva zeci de operatori care să adreseze diferite categorii specifice de clienţi. Un prim pas în această direcţie - respectiv reglementarea apariţiei operatorilor virtuali de telefonie mobilă - a fost făcut marţi de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii, care a pus în consultare un chestionar prin care cere opinia industriei în legătură cu acest subiect.

Finanţele ies azi pe piaţa externă pentru un miliard de euro

După o pauză de mai bine de un an, România revine astăzi pe piaţa internaţională de capital cu prima emisiune de titluri în euro din programul de finanţare externă de 7 mld. euro. În această dimineaţă ar urma să fie deschis "registrul" electronic pentru cererile de subscriere din partea investitorilor interesaţi de titlurile româneşti, în funcţie de acestea fiind stabilit preţul final. Surse de pe piaţa financiară afirmă că roadshow-ul de prezentare a programului de finanţare început luni la Londra a decurs bine, iar conjuctura se dovedeşte foarte favorabilă: CDS-urile pentru România (costul asigurării contra riscului de default) scăzuseră ieri sub pragul de 230 de puncte de bază, cu circa 130 de puncte mai jos faţă de nivelul din septembrie 2010.

BVB a ajuns să fie evaluată aproape ca LinkedIn

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, au crescut cu peste 60% în primul an de tranzacţionare, de peste 3 ori mai mult decât principalul indice bursier, indicând aşteptările foarte mari pe care investitorii le au de la acest emitent. În prezent, BVB este evaluată la 73 de milioane de euro, de 24 de ori cifra de afaceri din 2010, de 3,1 milioane de euro, o evaluare mai apropiată de cea a afacerilor online listate în ultima perioadă decât de cea a altor operatori bursieri. Reţeaua LinkedIn s-a listat recent la New York, ajungând să fie evaluată la 7,35 mld. dolari, adică de 25 de ori cifra de afaceri.

Exxon şi OMV-Petrom se duc la Băsescu să discute deblocarea explorărilor din Marea Neagră

Preşedintele Traian Băsescu primeşte mâine la Palatul Cotroceni o delegaţie a companiilor petroliere Exxon Mobil şi OMV-Petrom, a anunţat administraţia prezidenţială. Exxon este unul dintre giganţii mondiali ai industriei petroliere, iar OMV-Petrom este cea mai mare companie locală. OMV, Romgaz şi Exxon s-au asociat în 2009 pentru a exploata resursele de gaze naturale din platforma continentală a Mării Negre care îi revine României. Numai că proiectul nu a avansat din cauza unor probleme legislative care ar bloca instalarea de noi sonde pentru prospecţiuni şi foraj. Administraţia prezidenţială urmează să emită un comunicat privind subiectul discuţiilor mâine, după primirea delegaţiei Exxon - OMV.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb