• ADEVARUL
• Dosarul "ICA". Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate
Dan Voiculescu (67 de ani) a ajuns la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. De asemenea, şi ceilalţi condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul "ICA" au fost duşi în arest. Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa definitivă în acest caz. Cu această ocazie, judecătorii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3. Vineri seară, în emisiunile succesive ale postului Antena 3 din cadrul grupului Intact Media controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu, Mihai Gâdea şi Mircea Badea au sugerat telespectatorilor să organizeze proteste de stradă în favoarea patronului condamnat. Mircea Badea a explicat clar că el va ieşi în stradă împotriva acestei "nedreptăţi" şi le-a cerut celor care sunt de acord cu el să i se alăture. De altfel, Badea a spus că se va "plimba" în jurul Palatului Cotroceni duminică de la ora 17.00, ceilalţi jurnalişti Antena 3 prezenţi în platou declarându-se dispuşi să se alăture "plimbării".
• Ponta: Cât sunt lider politic voi lupta pentru libertatea jurnaliştilor
Premierul Victor Ponta: "Am luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti. Nu comentez sentinţe în cauze penale, dar vreau să asigur pe toată lumea că, atât timp cât voi fi lider politic şi cetăţean al României, sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliştii Antena 3 / Antena 1 şi toţi jurnaliştii din ţara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-şi poată desfăşura activitatea conform dreptului constituţional la libera exprimare şi independenţa presei. Sunt convins că, dincolo de momentele dramatice prin care trec familiile celor condamnaţi, o ţară liberă poate exista doar dacă există şi o presă liberă. Alături de milioane de alţi români doresc şi cred că mulţi ani de acum înainte < Antena 3 va fi aici >!"
• Vladimir Putin se teme de un complot. Liderul de la Kremlin face epurări în rândul structurilor de forţă
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a demis pe şest, pe 6 august, 18 oficiali de rang înalt din structurile de forţă ai Federaţiei Ruse. Printre cei îndepărtaţi din funcţie se numără şefi de comandamente militare, şefi din structurile ministerului de Interne, din Serviciul federal de control al drogurilor precum şi din Comitetul de Investigaţie ai Federaţiei Ruse. Aceasta este cea mai mare epurare în rândul structurilor de forţă ruse din istoria modernă a Rusiei şi a fost făcută într-o tăcere cel puţin suspectă. Sigura informaţie despre aceste demiteri sunt decretele semnate de Putin şi publicate de site-ul oficial al preşedinţiei ruse: www.kremlin.ru. Printre cei concediaţi se numără colonelul de poliţie Vladimir Didenko, care ocupa funcţia de Şef al Directoratului Principal de Contracţiune a Extremismului Minorităţilor, mai mulţi ofiţeri de rang înalt din diferite regiuni, inclusiv Iuri Lazarev, adjunctul şefului de la Directoratul Principal de Control Federal al Drogurilor din Sankt Petersburg.
• Statele Unite au bombardat poziţii ale jihadiştilor Statului Islamic din Irak. Armata britanică va paraşuta alimente pentru refugiaţii irakieni
Statele Unite ale Americii au bombardat poziţii de artilerie ale Statului Islamic (SI) din Irak care ameninţau personalul american cu baza la Erbil, în Kurdistanul irakian, a anunţat vineri Pentagonul. Britanicii se vor alătura şi ei şi vor paraşuta alimente pentru civilii care au fugit din calea jihadiştilor. La acest raid aerian au participat două avioane F/A-18, care au lansat bombe de 250 de kilograme asupra unei unităţi mobile de artilerie a grupării jihadiste lângă localitatea Erbil, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby. Acesta a menţionat că rebelii au folosit respectivele piese de artilerie pentru a bombarda poziţiile trupelor kurde care apără localitatea Erbil, unde se află un consulat american.
• Elena Udrea a inaugurat staţiunea pe care o deţine în Sălaj
Invitaţi aleşi pe sprânceană au participat, joi seară, la evenimentul de inaugurare a bazinelor în aer liber de la Boghiş Băi, după ce co-proprietarele staţiunii, Elena Udrea şi femeia de afaceri Lia Stanca, au investit acolo, în ultimele luni, peste un milion de euro. Atracţia principală a evenimentului de lansare a fost însăşi Elena Udrea, care şi-a etalat frumosul bronz într-o rochie scurtă albă. Preşedintele Partidului Mişcarea Populară i-a avut alături pe colegii de partid din Sălaj, dar şi pe foştii săi colegi de la PDL, începând cu preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, preşedintele PDL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, sau primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş. N-au lipsit de la eveniment nici parlamentari ai altor partide, directori ai unor instituţii publice deconcentrate, oameni de afaceri.
• Atacul informatic care a lovit România, parte dintr-o campanie activă din 2005
Purtătorul de cuvânt al SRI a dezvăluit, joi, faptul că două ministere şi două instituţii de stat au fost afectate de un atac cibernetic foarte periculos. "Adevărul" a stat de vorbă cu experţii Kaspersky, care au explicat faptul că Epic Turla, atacul detectat de compania de securitate, este doar vârful unei campanii mai mari, numită Turla. Campania Turla a fost descoperită în luna martie, de către experţii în securitate germani. Este cunoscută şi sub numele de Snake sau Uroburos şi constă într-un root-kit ce are capacitatea de a fura date confidenţiale, dar şi de a prelua controlul asupra sistemelor infectate. Malware-ul a activat, nedetectat, timp de opt ani, încă din 2005 şi se crede că aceasta campanie are legătură cu Red October, o operaţiune de spionaj cibernetic care a afectat ţinte din domeniile diplomatic, militar şi nuclear. "Este un malware sofisticat, legat de alte atacuri ruseşti, care foloseşte criptare şi care a ţintit guvernele occidentale. Are urme ruseşti peste tot", a declarat Jim Lewis, un fost ofiţer de externe american.
• La ce trebuie să fii atent ca să nu pierzi bani când faci un depozit bancar
Dobânzile oferite de bănci pentru depozite la termen scad de la o lună la alta, iar sumele mici economisite pe perioade scurte ajung să nu mai merite efortul depunerii lor la o instituţie bancară. Portalul financiar finzoom.ro prezintă însă câteva reguli simpli care te pot ajuta să nu pleci de la bancă cu mai puţini bani decât ai depus. Regula numărul 1: Asigură-te încă de la început că vei păstra banii în depozit până la. Regula numărul 2: Fii atent la toate comisioanele percepute de bancă! Regula numărul 3: Alege o bancă care nu percepe comision de retragere a numerarului în ziua scadenţei numerar pentru sumele retrase din depozit Jumătate dintre băncile din ţara noastră aleg să nu comisioneze în ziua scadenţei sumele retrase din depozitele cu termene mai mari de o lună. Regula numărul 4: Nu uita că depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate Depozitele cu sume mai mici de 100.000 de euro (sau echivalent) sunt garantate. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie să alegem o bancă mare
• Cea mai războinică angajată din România
"Angajatorul pune condiţiile la angajare. La plecare, le pune angajatul", spune Carmen Ştirbu, senior associate în cadrul casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii. Companiile continuă să facă ordine nu doar în rândul angajaţilor din posturile de execuţie, ci şi în rândul celor ce îi conduc. Uneori, prezenţa lor pe statul de plată nu s-a mai justificat şi sub pretextul "optimizării costurilor" angajaţii au ieşit din schemă. "Cei mai mulţi se simt nedreptăţiţi şi spun că au fost concediaţi abuziv, iar alţii nu vor decât să se razbune pe fostul angajator", spunea anterior avocatul Iulian Pătrăşcanu. "Cel mai exotic caz pe care l-am avut a fost al unei femei manager din telecom, care a cerut 99 de salarii compensatorii. Până la urmă, a primit doar 24", povesteşte avocatul Iulian Pătrăşcanu.
• Cea mai violentă epidemie Ebola din istorie: bilanţul morţilor urcă la 932. Cum au fost stopate epidemiile în trecut
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că bilanţul morţilor în epidemia Ebola din vestul Africii a ajuns joi la 932 de persoane. Aproape toate victimele au fost înregistrate în Liberia, Sierra Leone şi Guinea. În regiune s-au raportat peste 1.700 de cazuri de contractare a virusului. Preşedintele Liberiei a declarat stare de urgenţă pentru 90 de zile din cauza epidemiei. Epidemia de acum, care a pornit în martie, este considerată cea mai gravă de până acum. Preşedintele Liberiei a declarat stare de urgenţă pentru 90 de zile din cauza epidemiei. Epidemia de acum, care a pornit în martie, este considerată cea mai gravă de până acum. Doctorul Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola, avertizează că epidemia din vestul Africii, unde au murit deja 932 de persoane, este "fără precent". Tot Piot este cel care spune că măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. Practic, şi celelalte epidemii au fost stopate în momentul în care condiţiile de carantină au fost respectate strict.
• EVENIMENTUL ZILEI
• SENTINŢĂ ISTORICĂ în dosarul ICA. Cum şi-a ascuns Dan Voiculescu averea în Antena 1 şi Antena 3
Judecătorii au dat publicităţii bunurile confiscate de la Dan Voiculescu. Printre ele se regăsesc sediile Grivco Group şi Antena3. De inventarierea tuturor bunurilor care ar mai aparţine familiei lui Dan Voiculescu sau ale apropiaţilor acesteia se va ocupa şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Kovesi, împreună cu specialişti din cadrul ANAF. Odată descoperite noi resurse de finanţare, acestea vor fi comunicate judecătorilor, care vor dispune sechestrarea lor până la acoperirea întregului prejudiciu sau chiar mai mult decât atât. Surse bine informate au dezvăluit, pentru EVZ, câteva inginerii financiare practicate de mogulul Dan Voiculescu. În anii 2009-2010, acesta a cumpărat un avion Falcon, în valoare de 20 de milioane de euro, printr-un credit în leasing contractat de Antena 1. Avionul se afla în folosinţa exclusivă a lui Dan Voiculescu şi a familiei sale. În schimb, Antena 1 plătea toate cheltuielile de operare şi de întreţinere, aproximativ 500.000 de euro pe an.
• Siderurgia românească, aruncată de ruşi la fier vechi. Se încinge iar piaţa oţelului?
După şase ani grei consecutivi, semnalele de revenire a pieţei construcţiilor aduc o undă de optimism în siderurgia românească. În timp ce combinatele aflate la limita supravieţuirii îşi fac strategii noi cu care încearcă să revină la înălţimea rezultatelor din anii trecuţi, cercul distribuitorilor se lărgeşte. Într-o perioadă în care peste 500 firme din sfera afacerilor cu produse siderurgice au intrat în insolvenţă, iar nivelul mediu al cifrei de afaceri pe acest grup profesional a scăzut, faţă de 2008, cu circa 35%, Veselin Socolov, directorul general al Metinvest Carpathia, companie nou intrată pe piaţa din România, crede că nivelul maxim al crizei în industria oţelului a fost atins, iar, de acum, vom asista la o revenire treptată. Cu şapte angajaţi şi marfă produsă în uzinele metalurgice ale grupului din Ucraina, Bulgaria, Italia şi Marea Britanie, Socolov aşteaptă, în primul an de funcţionare al reprezentanţei comerciale din România, afaceri de 200 de milioane de dolari.
• Atacul cibernetic asupra României confirmă dezvăluirile din EVZ ale directorului SRI
George Maior a avertizat despre pericolul izbucnirii unei confruntări "în spaţiul cibernetic", înaintea dezvăluirilor din presa internaţională legate de atacurile informatice. Ministerele atacate la noi în ţară sunt: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe. Unele dintre cele mai importante instituţii ale statului român au fost vizate de un atac informatic masiv din partea unor aşa-zişi "hakeri statali". Presa internaţională dă Rusia ca sursă a încercării de penetrare a sistemelor structurilor de securitate ale mai multor state din întreaga lume. "Evenimentul zilei" a aflat că, printre ministerele din România vizate de atacul cibernetic se numără Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), dar şi ambasade şi societăţi comerciale aflate în relaţii contractuale cu aceste instituţii.
• Strategiile care aduc bani pe uliţele satelor româneşti
Autorităţile din mediul rural învaţă repede că orice eveniment care promovează tradiţiile moştenite din bătrâni aduce în timp câştiguri însemnate nu doar proprietarilor de pensiuni, dar şi bugetelor locale şi de stat. Un exemplu în acest sens este comuna Ciocăneşti din judeţul Suceava, desemnată Satul cultural al României în 2014. În localitate sunt organizate zece evenimente care atrag anual mii de turişti, începând cu luna februarie şi terminând cu decembrie. Numai în 2013, aproximativ 9.000 de turişti au venit la Festivalul Păstrăvului, potrivit primarului Radu Ciocan. Fiecare dintre ei a cheltuit sume importante pentru cazare, masă sau achiziţia de obiecte tradiţionale şi suveniruri, ceea ce a însemnat câştiguri nu doar pentru localnici, dar şi încasări mai mari la stat din impozitele pe venit. Avalanşa de turişti se vede şi în bunăstarea localnicilor: vilele s-au înmulţit de-a lungul şi de-a latul comunei.
• JURNALUL NATIONAL
• Băsescu hotărăşte: Dan Voiculescu, 10 ani de închisoare
Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Decizia completului de judecată este definitivă. Corneliu Popa, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului, a fost condamnat definitiv ieri de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Sediul Antena 3, confiscat! Lui Dan Voiculescu i s-au blocat şi conturile bancare, impunându-se şi plata a 3,5 milioane de dolari. Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a luat ieri măsura confiscării terenurilor pe care se află sediul posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3, parte din Grupul Media fondat de Dan Voiculescu şi a unui teren de peste 29.000 de metri pătraţi, pe care se află Institutul de Cercetări Alimentare.
• Completul teleghidat şi-a îndeplinit misiunea. Camelia Bogdan, verde pentru Strasbourg
Doi magistraţi tineri au cariera compromisă prin angrenarea lor în manevra mizerabilă a sistemului băsist. Ei îşi împovărează conştiinţa prin pedepsirea la ani grei de închisoare a lotului Dan Voiculescu. Bogdan Camelia şi Mihalcea Mihai Alexandru au fost teleghidaţi de sistem pentru a li se pune în sarcină dosarul Telepatia, o făcătură politică. După succesul la concursul de promovare la Curtea de Apel, unde s-au înscris pentru Secţia a-II-a penală, magistraţii au fost repartizaţi prin hotărâre administrativă în Completul A5 continuitate care fusese golit de judecători. Au intrat la 1 iulie în noua instanţă şi după câteva ore, în prima şedinţă de judecată au început mascarada. "Prestaţia" avea să dureze 39 de zile, până la ora condamnărilor drastice a celor 12 inculpaţi. Pentru a fi siguri de rezultat sistemul ticălos al justiţiei mistificatoare i-a dat şefei completului o promisiune: un loc bine plătit la Consiliul Europei, la Moneyval. Hotărârea CSM din 14 mai este elocventă: acordul pentru o eventuală detaşare la Moneyval pentru o perioadă de minimum un an. Maurul şi-a făcut datoria, Maurul poate să plece.
• Statul român va deţine maximum 49% din societatea de proiect pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă
Statul român va deţine un procent de maximum 49% din compania ce va fi înfiinţată pentru lucrările la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, conform strategiei pentru continuarea Proiectului privind cele două unităţi. Potrivit unui comunicat, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA va supune aprobării acţionarilor săi, în cadrul Adunării Generale Extraordinare din data de 22 august 2014, Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, conform solicitării Departamentului pentru Energie de completare a ordinii de zi a AGEA. Strategia prevede într-o primă etapa iniţierea, derularea şi finalizarea de către SNN a unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) în vederea constituirii unei societăţi, respectiv un joint-venture. Societatea va fi constituită între SNN şi unul sau mai mulţi investitori privaţi, valoarea investiţiei SNN în EnergoNuclear fiind transferată companiei nou înfiinţate. Societatea este premergătoare unei companii de tip IPP (Producător independent de energie).