REVISTA PRESEI 09.08.2018

A.B.
Revista Presei / 9 august 2018

REVISTA PRESEI 09.08.2018

Adevărul

Acuzaţia de înaltă trădare e o simplă sperietoare. De ce nu-l poate suspenda PSD pe Iohannis

Publicaţia Adevărul despre suspendare:"Ca să-l suspende pe Klaus Iohannis pentru înaltă trădare, PSD are nevoie de o majoritate de două treimi, adică de voturile UDMR, însă maghiarii resping ferm planul ticluit de Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru "Adevărul". În plus Tăriceanu ar fi de acord numai dacă Dragnea i-ar promite postul de candidat comun al coaliţiei PSD-ALDE la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Ultima ameninţare lansată de PSD la adresa preşedintelui Iohannis vizează acuzaţia de înaltă trădare. Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a preşedintelui României, însă e nevoie de o majoritate de cel puţin două treimi. Aritmetica parlamentară arată că PSD şi ALDE nu pot strânge o majoritate atât de lejeră nici măcar cu ajutorul minorităţilor naţionale, care, în mare parte, votează cu Puterea. Aşadar, PSD are nevoie de sprijinul UDMR, însă, potrivit unor surse politice, maghiarii sunt de partea preşedintelui, în condiţiile în care Klaus Iohannis a fost votat într-o proporţie covârşitoare de electoratul maghiar la alegerile prezidenţiale din 2014".

Bancherul

Cursul de schimb valutar ramane stabil iar inflatia scade la 3,5%, ne asigura guvernatorul BNR

Conform publicaţiei Bancheurul:Cursul de schimb valutar euro/leu ramane stabil iar inflatia scade de la 5,4% in prezent la 3,5%, limita maxima tintita de BNR, la finalul acestui an, ne asigura guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

El considera ca aceste prognoze nu sunt prea optimiste, ci realiste si echilibrate, conform situatiei economice din prezent.

"Nu facem prognoze ale cursului, dar credem ca leul este intr-o zona relativ stabila, nu inseamna ca e fix, inseamna ca are o marja de stabilitate, dar in niciun caz de un ban. Se plimba cursul euro/dolar cu cate un cent, care inseamna 4-5 bani, si nu se plange nimeni ca e instabilitate. Nu cred ca gresim aici. Dar, atentie! Zona de stabilitate nu o ganditi ca o zona fixa! Nu avem puncte de interventie, cum uneori se judeca in piata. Ne uitam si la atmosfera din piata, si mai vedem ca apare cate o nerozie, cand se abitioneaza doi-trei care spun ca au auzit ei ca se duce cursul la un anumit nivel...deci mai degraba atunci ne mai aratam si noi mmuschii, nu ca avem un punct sau altul de interventie. Ne uitam la stabilitatea pietei, cand apare o perioada de tensiune. Altminteri, atentie! Floating exchange rate nu inseamna curs neaparat flexibil, inseamna curs plutitor, deci nu inseamna neaparat flexibilitate, volatilitate. Si volatilitatea are rolul ei si uneori e chiar buna, dar cand e exagerata trebuie sa se uite cu atentie banca centrala, ceea ce nu inseamna o interventie in piata, sa vinzi sau sa cumperi. Inseamna, de exemplu, sa te uiti la dobanzi si atunci o intrebi pe doamna director Antohi cum sunt dobanzile, daca sunt prea sus sau prea jos. Iar dansa imi face un raport pe care cu greu pot sa-l inteleg, pentru ca asa se scriu rapoartele la Banca Nationala. Deci la curs cred ca ne-am lamurit, nu e optimist.

Guvernatorul BNR considera ca deficitul de cont curent inca nu e mare pentru a afecta cursul, dar cu toate acestea exista o problema structurala, care are nevoie de timp pentru a fi rezolvata.

Mugur Isarescu: "Daca situatia balantei de plati se deterioreaza, deocamdata e 4%, ciulim si noi urechile, si eu zic ca deja le-am ciulit suficient cu mesajele transmise. Acolo avem se pare o problema de fond. Dar nu e o problema numai de dobanda si de curs, desi pana la urma se inchid pe dobanda si curs, ci o problema de structura. Bineinteles ca am vrea sa exportam mai multe produse, realizate cu factori interni ai muncii, nu doar compenente cu valoare adaugata mica. Dar asta este o problema de structura care ia timp."

In privinta ultimelor semnale ingrijoratoare privind efectele fremii nefavorabile asupra agriculturii si a pestei porcine, guvenatorul BNR considera ca deocamdata efectele nu se vad in pretul alimentelor".

Cotidianul

Mitingul diasporei rămâne fără organizator

Cotidianul anunţă că:"Mitingul diasporei înspăimântă nu doar autorităţile, ci şi pe organizatori. Cu două zile înainte, Federaţia Românilor de Pretutindeni renunţă la miting şi dă vina pe autorităţile locale că nu au transmis actele la timp. Primăria Capitalei, după ce iniţial a refuzat autorizarea acestuia, acum spune că l-a avizat. Între timp, mii de români din străinătate vin în ţară, hotărâţi să participe la eveniment.

Primăria Capitalei acuză Federaţia Românilor de Pretutindeni că nu mai vrea să organizeze mitingul din 10 august şi transmite că protestul a fost autorizat. "Primăria Municipiului Bucureşti a înregistrat, în data de 1 august 2018, o adresă transmisă prin e-mail, prin care Federaţia Românilor de Pretutindeni informează că renunţă la organizarea mitingului din data de 10 august, din Piaţa Victoriei. Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza această manifestaţie.

Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat organizarea mitingului, găsind soluţia pentru siguranţa participanţilor: întrucât cererea viza organizarea unui miting cu 1.000.000 de participanţi în Piaţa Victoriei, un spaţiu insuficient pentru un număr atât de mare de oameni, aprobarea a survenit numai după ce, în colaborare cu instituţiile de resort, a fost stabilită extinderea spaţiului destinat adunării publice în cauză".

Curierul National

Investiţie de tip greenfield în valoare de 10 mil. la Iaşi

Curierul Naţional relatează că:"Compania turcească Dogu Pres, cu activitate în domeniul proiectării şi producerii de componente auto, va realiza la Iaşi o investiţie de 10 milioane de euro, într-un proiect de tip greenfield.

Noua unitate va produce subcomponente ce se integrează în injectoare diesel şi de benzină. Proiectul prevede realizarea unei hale de producţie de 10.000 mp, pe o suprafaţă totală de 5 hectare, ceea ce va permite o extindere ulterioară a investiţiei. Pentru etapa a doua, compania doreşte să investească în producţia de pompe auto de diverse tipuri.

Regiunea Nord-Est a fost selectată ca destinaţie finală pentru realizarea investiţiei în urma unui studiu realizat de compania turcească pe parcursul a 12 luni în mai multe ţări.

Compania Dogu Pres a fost înfiinţată în Bursa/Turcia în anul 1989 şi este un important producător de componente pentru injectoare auto, cu un număr de aproximativ 600 de angajaţi. Printre clienţii companiei se numără: Bosch, Delphi, Denso, Compa Sibiu, Schaeffler".

Jurnalul National

Judecătorul Stan Mustaţă a murit în penitenciarul Rahova

Publicaţia informează că:"Judecătorul Stan Mustaţă a murit, miercuri, în urma unui infarct miocardic. Stan Mustaţă era închis în penitenciarul Rahova.

Pe 11 mai 2016, judecătorul Stan Mustaţă a fost condamnat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Soţia sa a povestit la "Sinteza zilei", ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viaţă ale judecătorului Stan Mustaţă.

"Pentru omul acesta trebuie să se facă dreptate. A intrat la închisoare nevinovat. A fost o luptă între doi coloşi, iar el a fost o victimă colaterală. Nici măcar nu l-au lăsat, nu i-au dat şansa să vină vremea să facă dreptate. Ultimul act nenorocit şi necugetat pe care l-au făcut a fost atunci când l-au luat de la Rahova: au venit peste el la 2 noaptea mascaţii şi i-au spus 'Mustaţă, scoală-te că te ducem la Penitenciarul Giurgiu, penitenciar de maximă siguranţă, unde se duc numai cazurile disciplinare.' Şi el a spus: 'N-am făcut nimic! De ce mă luaţi?' Şi l-au luat şi pe tot drumul a vomat în continuu. Şi când a ajuns acolo nu a putut să mai meargă. Când am vorbit cu el mi-a spus: 'Elena, vor să mă omoare!'", a povestit soţia judecătorului la Antena".

National

Primul flagrant din ultimii ani al DNA

Conform publicaţiei National:"Anchetatorii anticoruptie si-au bazat, ani buni, inocmirea dosarelor pe interceptarile facute de ofiteii SRI, in baza protocoalelor incheiate. Nu mai spunem si de denunturi. Asa, treaba era mult mai usoara si fara complicatii.

Dar, acum au inceput sa puna "osul la treaba" si sa realizeze flagrante, asa cum e si normal, cum scrie la carte. Astfel, dupa multi, multi ani, procurorii din Alba Iulia, l-au prins pe un comisar de politie din Sibiu cand lua mita 1.800 de lei pentru a inchide un dosar. Politistul a fost trimis in judecata pentru luare de mita, in stare de arest la domiciliu. Potrivit unui comunicat al DNA transmis presei, fapta a fost comisa pe data de 12 iunie, cand inculpatul lucra la Biroul Rutier din cadrul Politiei Municipiului Sibiu. "Inculpatul Craciun Constantin (...) a pretins de la o persoana (martor in cauza) suma de 2.000 lei sau 500 euro, pentru a efectua acte de urmarire penala intr-un dosar pe care il avea repartizat spre instrumentare. In baza acestei intelegeri, la data de 12 iulie 2018, ofiterul de politie a primit de la martor, in biroul sau, suma de 1.800 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante", se precizeaza in comunicat. Conform aceleiasi surse, dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunerea de mentinere a masurii preventive."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb