• ADEVĂRUL
• Fost rector, somat să dea înapoi 22 de milioane euro
Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea lui Teodor Maghiar şi confiscarea averii sale. Fostul rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, a fost condamnat la opt ani de închisoare, dar şi la plata unor despăgubiri de circa 22 de milioane de euro. Acuzat că a indus în eroare Ministerul Educaţiei după ce a falsificat datele privind numărul studenţilor admişi pe locurile fără taxă şi a primit alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată în martie 2008. După doi ani şi jumătate de dezbateri, Tribunalul Bucureşti a decis, la 2 decembrie 2010, condamnarea fostului rector.
• Accizele mai mari vor provoca scumpiri în lanţ
Anul viitor vine cu noi majorări de taxe pentru carburanţi şi ţigări, ca urmare a disperării Guvernului de a creşte veniturile la buget. Preţul benzinei se va apropia de şase lei pe litru de la 1 ianuarie, ceea ce va antrena scumpiri în lanţ pe toate palierele economiei. Accizele pentru combustibili şi pentru tutun vor fi majorate de la 1 ianuarie 2011, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă care schimbă Codul Fiscal.
• Geoană, judecat "la secret" în PSD
Liderii social-democraţilor s-au reunit la motelul din localitatea Româneşti, în apropiere Ploieştiului pentru a hotărî soarta lui Mircea Geoană. Deşi a durat aproape şapte ore, întâlnirea s-a terminat însă în coadă de peşte. Mulţi dintre participanţi la şedinţă, în frunte cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, ar fi cerut sancţionarea lui Geoană. Dragnea ar fi fost primul care ar fi solicitat să se ia măsuri împotriva lui Geoană, fiind urmat şi de alţi social-democraţi, susţin surse participante la reuniune. Potrivit acestora, senatorul Ion Toma şi vicepreşedintele PSD Marian Vangheli, consideraţi ca făcând încă parte din tabăra lui Geoană, nu au sărit să-i ia apărarea.
• Obama păstrează reducerile de taxe pentru bogaţi
Preşedintele nu e susţinut de congresmenii democraţi în proiectul care îi favorizează pe americanii avuţi. Democraţii îl acuză pe preşedinte că a cedat prea uşor în faţa republicanilor în problema fiscalităţii. Iniţial, democraţii ar fi dorit ca facilităţile fiscale ale erei Bush să fie păstrate pentru toţi americanii, mai puţin pentru clasa bogată, adică pentru cei care câştigă peste 250.000 de dolari pe an. Republicanii, care, din ianuarie, vor fi majoritari în Camera Reprezentanţilor, cer păstrarea reducerilor de taxe pentru toţi americanii, inclusiv pentru cei mai bogaţi dintre ei. Obama susţine că a cedat în faţa acestora, deoarece, în caz contrar, toate taxele ar fi trebui mărite începând din ianuarie 2011.
• Bătălie politică pe Ordonanţa 50
Deputaţii PDL din Comisia de Buget-Finanţe cer ca Ordonanţa creditelor să nu se aplice şi pentru contractele în derulare. Amendamentul adus de PDL este susţinut de Banca Naţională şi de Finanţe. PSD şi PNL nu sunt de acord cu această modificare a actului normativ. Problema aplicării Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi pentru împrumuturile în derulare a stârnit ieri dezbateri aprinse în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor. Iar asta după ce discuţiile au luat o întorsătură neaşteptată.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Firmele preferă insolvenţa în locul restructurării
În perioada celor doi ani de criză, zeci de mii de firme au apelat la procedura insolvenţei în speranţa că în acest fel îşi vor rezolva problemele existente, fără a avea însă de cele mai multe ori informaţiile necesare în ceea ce priveşte o astfel de procedură. Potrivit vicepreşedintelui CEC Bank, Mirela Iovu, se pare că foarte mulţi antreprenori preferă să se aşeze la umbrela insolvenţei, aşteptând să fie salvaţi, în loc să-şi restructureze creanţele existente.
• Internetul şi SMS-urile au surclasat în S1 serviciile de telefonie
Numărul de abonaţi la serviciile de telefonie (atât fixă, cât şi mobilă) şi la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale a scăzut cu câteva procente în prima jumătate a anului în curs, în timp ce numărul conexiunilor de Internet broadband fix şi mobil şi traficul de voce/SMS au înregistrat creşteri importante în aceeaşi perioadă, a informat ieri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
• Geoană: Întâlnirea informală a BPN al PSD nu este statutară
Preşedintele Senatului a spus că întâlnirea informală a BPN de la Româneşti, din judeţul Prahova, nu a fost conform statutului, prin urmare cei prezenţi nu pot lua decizii oficiale. El a precizat că nu a fost invitat să participe. Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că întâlnirea informală a Biroului Permanent Naţional al partidului, din Prahova, nu este statutară şi, prin urmare, nu se pot lua decizii cu privire la o posibilă sancţionare a sa, citează Mediafax. Geoană a spus că întâlnirea informală a BPN de ieri de la Româneşti, din judeţul Prahova, nu este conform statutului, prin urmare cei prezenţi nu pot lua decizii oficiale. El a precizat că nu a fost invitat să participe.
• GfK: Românii încă mai găsesc bani pentru produsele de bază
Consumul casnic de bunuri de uz curent a scăzut cu 5%, în monedă naţională, în primele trei trimestre ale anului 2010, comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit unui studiu al companiei GfK. "În ultimii doi ani, consumatorii români au trecut de la şoc la obişnuinţă în privinţa crizei. Între timp au devenit atenţi şi exigenţi cu achiziţiile lor, şi-au moderat consumul, dar încă mai găsesc bani pentru produsele de bază", a declarat într-un comunicat Raluca Răschip, consumer tracking director la GfK România.
• Statul va plăti eşalonat salariile bugetarilor câştigate în instanţă
Drepturile salariale ale bugetarilor, câştigate în instanţă şi devenite executorii după data de 20 mai 2010 şi până la 31 decembrie 2010, vor fi plătite de stat eşalonat, beneficiarii urmând să intre în posesia acestora în anii 2012 (34%), 2013 (33%) şi 2014 (33%), se arată într-un proiect elaborat de Ministerul Finanţelor Publice şi postat pe site-ul său spre dezbatere publică.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Banii FMI, antidot pentru măsurile populiste
Fără un control din afară, autorităţile sunt tentate să-şi reia metehnele preelectorale, crede Bogdan Baltazar. Politicienii români au nevoie de supravegherea Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a nu cădea în ispita pomenilor electorale, care au secătuit bugetul statului în ultimii ani. Asta mai ales că în mai puţin de doi ani vom avea noi alegeri. Potrivit analistului Bogdan Baltazar, cei de la FMI ne spun "sunteţi incoerenţi, nu colectaţi veniturile necesare, iar din puţinii bani pe care îi colectaţi daţi prea mult".
• Moş Ialomiţianu aduce taxe mărite şi scumpiri
Ultimul proiect de modificare a Codului Fiscal va genera preţuri mai mari la ţigări şi carburanţi, motiv pentru scumpirea altor produse.
Anul viitor va fi un nou an al scumpirilor, iar carburanţii şi ţigările sunt în capul listei. Astfel, a câta oară, populaţia este victima lipsei de viziune a politicienilor. Strâns cu uşa între estimările prea optimiste pe care şi-a bazat bugetul pe anul viitor şi realitatea din economie, guvernul Boc pregăteşte un nou val de modificări fiscale, al 11-lea din acest an.
• GÂNDUL
• Românii, printre cei mai căutaţi cobai din lume: lista ţărilor cu săraci unde fac teste companiile farmaceutice americane
Companiile farmaceutice americane îşi testează noile medicamente în ţările unde oamenii sunt săraci şi făcuţi să creadă că sunt trataţi gratis pentru afecţiunile de care suferă, acuză jurnaliştii de la publicaţia americană Vanity Fair. Rusia, România şi Thailanda ocupă primele trei locuri în topul ţărilor cu săraci unde companiile farmaceutice îşi testează produsele pe subiecţi umani, scrie Vanity Fair.
• Boagiu îi verifică pe regii asfaltului pe axa Bucureşti-Ploieşti
Ministrul Transporturilor a trimis miercuri corpul de control al ministerului la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, ca să controleze în ce condiţii a fost schimbată soluţia tehnică pe unul din tronsoanele autostrăzii Bucureşti-Ploieşti.
Modificarea soluţiei a avut în vedere înlocuirea pământurilor de umplutură cu balast, pe tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti, ceea ce ministrului Anca Boagiu nu-i miroase a bine, întrucât a dus la creşterea lucrărilor cu 25 la sută - anume cu 181,11 milioane de lei - urcând costul investiţiei la 883,7 milioane lei, fără TVA.
• Cum au scăpat-o deputaţii Puterii de procurori pe Ridzi. "E bolnavă, nu se ştie care va fi viitorul ei. Are şi un copil de crescut"
Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, este la un pas de a scăpa de ancheta DNA, după ce deputaţii din Comisia Juridică au avizat negativ cererile de percheziţionare informatică şi de extindere a urmăririi penale. Cu o majoritate largă (14 voturi pentru şi şapte voturi împotrivă la cererea de percheziţie, 11 împotrivă şi 9 pentru la cererea de extindere a cercetării penale), raportul de respingere a strâns voturi nu doar de la parlamentari din arcul puterii, ci şi din tabăra opoziţiei. Deşi are un caracter strict consultativ, decizia finală urmând să fie luată în plen, votul deputaţilor este un semnal puternic, întărind scutul pe care aleşii îl fac în jurul colegilor anchetaţi.
• FINANCIARUL
• După doi ani de criză, 60 de hectare de birouri au rămas neocupate în Bucureşti
Trimestrul 3 a adus o înviorare pe piaţa clădirilor de birouri. Totuşi, noile "relocări" sunt generate de contracte ale căror negocieri au început cu 6-9 luni în urmă. Aproape 60 de hectare, dintr-un stoc total de 1,94 milioane mp de spaţii de birouri aflate în Bucureşti şi suburbiile sale de business, încă îşi aşteaptă ocupanţii. Aceasta este urmarea a doi ani de criză imobiliară pe piaţa birourilor din Capitală, caracterizaţi de reducerea constantă a stocului nou livrat şi creşterea gradului de neocupare.
• Cum se pierd banii europeni: Primăria Brăila alege oferta cea mai scumpă
Primii trei clasaţi au fost eliminaţi pe baza unor motive puerile pentru a face loc ofertantului de pe locul 4. O banală licitaţie pentru modernizarea bulevardului Dorobanţi din Brăila este pe cale să-şi piardă finanţarea europeană din cauza faptului că Primăria "se chinuieşte" de mai bine de doi ani să aleagă un câştigător, altul decât cel al cărui singur nume ştie să-l pronunţe şi care are o ofertă mai mare cu 9 milioane de euro decât următorul clasat.
• Recesiunea se apropie de final şi pentru întârziaţii recuperării din Europa de Est: noi şi ţările baltice
Potrivit Deutsche Bank, varful neperformanţei va fi atins peste trei-şase luni. În ultimul raport privind dinamica creditării în Europa de Est - "Relansarea împrumuturilor?", analiştii Deutsche Bank arată că, în regiune, vârful neperformanţei va fi atins în următoarele trei-şase luni. Cu toate acestea, ei consideră că în România scăderea creditării şi-a depăşit minimul la începutul acestui an, iar recesiunea se apropie de final.
• Supraveghetorii europeni: sancţiunile mici sunt o invitaţie la fraudă pe piaţa de capital
Marea Britanie şi Irlanda au printre cele mai aspre pedepse, în timp ce la polul opus se află ţări ca Finlanda şi Austria. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) are în vedere înăsprirea amenzilor pentru fapte de abuz de piaţă, în prezent prea mici, dar pentru acest lucru este nevoie de o modificare a legii pieţei de capital. O soluţie ar fi ca amenzile pentru firme să fie legate de cifra de afaceri şi nu de capitalul social, după modelul aplicat de Consiliul Concurenţei.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Roberta dictatoarea s-a împiedicat de Geantă
Sistemul electronic de vot i-a jucat feste deputatului Geantă Florian care, din greşeală, la şedinţa de marţi, a apăsat butonul "NU" atunci când s-a supus la vot proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care Roverta Anastase şi-ar fi rezolvat toate problemele cu opoziţia. Proiectul de hotărâre, pe care preşedinta Camerei apare ca iniţiator, avea nevoie de 167 de voturi favorabile, dar n-a întrunit decât 166. singurul pedelist care a votat împotrivă a fost Florian Geantă, deputat de Bucureşti.
• Americanii au cerut anul trecut datele biometrice ale liderilor români
Printre notele diplomatice americane obţinute şi publicate de WikiLeaks au fost şi unele care conţineau referiri despre ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România. Nici una dintre note nu a dezvăluit însă secrete importante despre ţara noastră. Astfel, într-o notă diplomatică din aprilie 2006, fostul ambasador american, Nicholas Taubman, critică Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), susţinând că raportul grupului de lucru pentru adopţii internaţionale ar sugera că unii dintre copiii a căror adopţie a fost refuzată s-ar putea afla în situaţii în care bunăstarea lor nu e protejată în mod adecvat.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Îşi forţează Geoană excluderea din PSD?
Mircea Geoană insistă cu acuzaţiile la adresa lui Victor Ponta şi îi aruncă, practic, acestuia mănuşa. Actualul şef al PSD are însă puţine variante de acţiune: dacă îl exclude, riscă ruperea partidului, iar dacă nu ar da dovadă de slăbiciune. Mircea Geoană insistă cu acuzaţiile la adresa lui Victor Ponta şi îi aruncă, practic, acestuia mănuşa. Actualul şef al PSD are însă puţine variante de acţiune: dacă îl exclude, riscă ruperea partidului, iar dacă nu ar da dovadă de slăbiciune.
• Prinţii saudiţi, petreceri cu sex, droguri şi alcool
Avocaţii fondatorului WikiLeaks încearcă să împiedice cu orice preţ extrădarea lui Assange în Suedia. Între timp, curg noi informaţii: despre ameninţările lui Ghadafi, puterea subterană a lui Putin şi excesele prinţilor saudiţi. Suporterii au primit o susţinere "cu greutate" în persoana avocatului de naţionalitate australiană şi britanică, Geoffrey Robertson, considerat un campion al apărării drepturilor omului şi care a acceptat să-l reprezinte pe Assange.
• Popa a pierdut procesul din Indonezia
Instanţa indoneziană a admis extrădarea lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani detenţie pentru fraudarea FNI, anunţă Ministerul român al Afacerilor Externe. Legea indoneziană nu prevede posibilitatea unui recurs la această sentinţă.
În baza hotărârii judecătoreşti pronunţate ieri, autorităţile indoneziene vor întocmi un proiect de decret de extrădare ce va fi înaintat preşedintelui, Susilo Bambang Yudhoyono, spre aprobare. Cum preşedintele acestei ţări a avizat încă din august 2010 începerea procedurilor judiciare de extrădare - aviz obligatoriu în lipsa unui acord bilateral de extrădare între Indonezia şi România -, promulgarea decretului de extrădare este o simplă formalitate.
• ZIARUL FINANCIAR
• Noul director executiv al Vodafone: Investim 500 mil. euro în următorii 5 ani
Grupul britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume, va investi în următorii cinci ani o jumătate de miliard de euro în România, o parte din sumă urmând a fi direcţionată spre construcţia unei reţele 4G, care ar putea duce la creşterea de peste patru ori a vitezei pentru serviciile de in ternet mobil - segmentul pe care se va duce cea mai dură competiţie de pe piaţă în următorii ani.
• Zece ministere au 4 mld. euro pentru investiţii, în 2011. Pe ce îi cheltuie?
Principalii 10 ordonatori de credite au la dispoziţie, în 2011, 17 mld. lei (4 mld. euro) pentru investiţii, cu 1,6 mld. lei peste programarea din acest an, însă rămâne în continuare neclar în ce vor fi investiţi aceşti bani, în condiţiile în care, din proiectul legii bugetului ajuns la Parlament, nu reiese limpede ce obiective vor fi finanţate, etapele finanţării sau costul total. În repetate rânduri, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au enunţat necesitatea prioritizării investiţiilor, în condiţiile în care sursa de finanţare reprezintă doar o mică parte din cât ar fi nevoie (sunt investiţii începute de 40 mld. euro, spunea, recent, şeful statului).
• BVB încearcă să aducă constructori la listare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vrea să atragă companiile de construcţii pe principala piaţă de capital din ţară, propunându-le o alternativă de finanţare. "Considerăm că una dintre temeliile dezvoltării economice a României este sectorul construcţiilor, iar un avantaj al listării pe BVB în această perioadă ar fi pregătirea în linişte a unui IPO (ofertă de acţiuni - n.red.)", a declarat Anca Dumitru, director general adjunct al BVB, în cadrul unei conferinţe organizate ieri la Bucureşti de Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC).
• Volksbank, a şasea bancă locală, este pusă la vânzare. Se vor găsi cumpărători?
Volksbank România, a şasea bancă locală după activele deţinute de 4,8 miliarde de euro, ar putea să îşi schimbe proprietarul după ce conducerea grupului austriac a decis să renunţe la operaţiunile de retail de pe pieţele din regiune. În urma acestei restructurări, grupul Osterreichische Volksbanken-AG, care a apelat anul trecut la ajutorul guvernului austriac pentru a face faţă pierderilor masive pe care le acumula, urmează să se concentreze doar pe partea de corporate banking, în Austria şi pieţele adiacente. Separarea businessului se va face prin vânzarea Volksbank International - un grup care deţine şi coordonează subsidiarele din cinci pieţe din regiune, inclusiv România - şi a Volksbank Leasing International, de asemenea prezentă pe piaţa locală.
• BNR: Băncile vor putea lua acţiuni la firmele debitoare pe cel mult 4 ani
BNR ar trebui să precizeze consecinţele situaţiei în care Direcţia de Supraveghere emite o opinie negativă în privinţa intenţiei unei bănci de a prelua acţiuni ale unei companii prin conversia de creanţe în cadrul unui proces de restructurare, consideră Banca Centrală Europeană într-un aviz asupra proiectului de regulament pregătit de BNR. Regulamentul cere nu numai notificarea Direcţiei de Supraveghere, ci şi depunerea unei documentaţii care să includă un plan concret, viabil şi fundamentat de asistenţă sau restructurare financiară pentru compania în cauză. De asemenea, banca implicată în procesul de conversie a creanţelor trebuie să justifice "în mod corespunzător" de ce consideră că achiziţionarea acţiunilor este o măsură de ultimă instanţă (pentru că numai în astfel de cazuri procedura va fi acceptată de BNR) şi trebuie să dispună de proceduri şi politici adecvate de gestionare a riscului.
• Uniunea Europeană nu va sancţiona Ungaria pentru decimarea pensiilor private
Uniunea Europeană nu va penaliza Ungaria pentru restructurarea radicală a sistemului său de pensii prin canalizarea activelor fondurilor private de pensii înapoi către pilonul de stat, a anunţat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy, citat de Portfolio.hu.
Guvernul condus de premierul Viktor Orban a anunţat luna trecută că le dă persoanelor care au pensii private obligatorii "libertatea de a alege" între a rămâne clienţi ai fondurilor private şi a direcţiona contribuţiile în întregime către stat.