REVISTA PRESEI 09.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 9 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 09.12.2016

ADEVARUL

Pe ce criterii votează românii

Psihologii spun că frecvenţa unui mesaj electoral contează mai mult pentru oameni decât valoarea şi coerenţa acestuia, dar şi că teama e o "armă" redutabilă, care-i scoate din case şi-i determină să voteze. "Oamenii în deciziile lor se bazează de cele mai multe ori pe informaţii şi raţionamente simple care nu necesită efort în plus de analiză şi ajută la rapiditatea deciziei. O regulă de acest fel este aceea a accesibilităţii informaţiei. Cu cât ni se spune de mai multe ori o informaţie, cu atât tindem să credem că este mai adevărată, deci este mai importantă frecvenţa cu care auzim sau vedem ceva, decât valoarea şi coerenţa mesajului", subliniază psihologul Daniela Dumulescu. Mintea noastră e mai atentă la lucruri negative decât pozitive atunci când vine vorba de decizii în general, nu doar politice. Mulţi alegători votează ca să evite să câştige partidul sau candidatul pe care îl displac cel mai mult.

Forţa PSD vine de la cei care nu votează

"Cu sau fără votul meu, tot aia iese" - e genul de replică în spatele căreia se ascund mulţi dintre cei care nu se deranjează la urne. Fals! De fapt, noncombatul la vot este ceea ce menţine clasa politică instalată după '90 la putere. PSD, care a dominat politica românească după decembrie 89, se bazează pe un bazin electoral care variază între 2 şi 3 milioane de alegători, în cifre absolute. Pe fondul absenteismului, aceşti 12-15% se transformă în 35-45%. Iar cei care le dau puterea fără să realizeze, conform sistemului democratic, sunt tocmai cei care spun: "Nu votez pentru că n-am cu cine"! "Nu mă interesează şi oricum jocurile le fac Ei"! "Mă duc să-mi anulez votul"!

Mesajul lui Tudor Chirilă pentru tineri, înainte de alegeri: "Nu lăsaţi o minoritate să decidă pentru voi. Ieşiţi la vot!"

Tudor Chirilă face un apel in special tinerilor să meargă la vot. Chiar dacă se gândesc sa plece din ţară, reprezentanţii noii generaţii să nu uite că pot schimba ceva la ei acasă. "Eu cred ca este mai degrabă o obligaţie sa mergem la vot, decât un drept. E obligaţia generaţiei foarte tinere intre 18 si 30 de ani pentru că înainte de a pleca din ţară ar trebui să se gândească dacă n-ar fi mai bine să încerce să o schimbe. De fiecare dată când vrem să facem o schimbare putem să o facem prin vot. Cred că e o datorie a ta faţă de tine să încerci sa schimbi lucrurile in ţara asta. Mi-as dori foarte mult ca gaşca asta foarte tânără, studenţi, elevi de 18 ani, să se duca la vot. Hai sa aflam odată cum e cu ţara asta, să nu mai decidă pentru noi o minoritate. Hai să vedem cum stă treaba când decide o majoritate si când oamenii merg la vot in număr mare.

Comisia Europeană nu acceptă 51% produse româneşti în hipermarketuri

Comisia Europeană nu este de acord cu argumentele aduse de autorităţi în favoarea legii care impune marilor comercianţi să asigure 51% din oferta de alimente de la producători locali. În urma respingerii acestor argumente, Comisia a fost nevoită să închidă dosarul iniţial privitor la această lege, iar pasul următor presupune în mod automat declanşarea procedurii de infringement. Klaus Iohannis a promulgat, la 11 iulie, o serie de modificări la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care obligă marile magazine să vândă în proporţie de 51% alimente din producţia internă. Comisia Europeană aprecizaă că prevederile Legii pot crea un obstacol în calea comerţului intra-UE.

Decizia CNATDCU: "Kövesi n-a plagiat"

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, rămâne cu titlul de doctor. Aşa a decis joi Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a anunţat că procurorul-şef al DNA nu a plagiat. Membrii Consiliului au mărturisit însă că lucrarea Codruţei Kövesi prezintă similitudini cu alte surse în procent 5%, dar că acestea ţin de formulări generale care nu intră sub umbrela şi protecţia drepturilor de autor. Situaţia a dus la o dezbatere chiar în interiorul Ministerului Educaţiei, iar ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că, la "universităţile cu toleranţă zero", Kövesi ar fi fost pusă să refacă lucrarea.

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său

Neînţelegerile provocate de Sinodul Panortodox din Creta au evoluat spre o ruptură completă a unor preoţi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) de superiorul canonic, ÎPS Teofan. Cel puţin doi clerici - protosinghelul Antim Gâdioi de la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ şi protosinghelul Ieronim Cozma de la Schitul Codrii Paşcanilor - au decis să nu-l mai pomenească pe ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la slujbele religioase. În plus, mai multe monahii de la Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ au informat MMB, la începutul lunii decembrie, că nu vor mai participa la slujbele în care sunt pomeniţi ierarhii "care s-au făcut părtaşi la deciziile sinodului din Creta". Ieroschimonahului Simeon Zaharia, duhovnicul mitropolitului, consideră Sinodul din Creta "sinod tâlhăresc, operă a masoneriei, care ne urăşte pe noi şi ne vicleneşte".

BANCHERUL

Guvernul reduce la 40% garanţia statului la creditele prin programul Prima Casa pentru cumpărarea unui apartament vechi

Statul va garanta în proporţie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe noi şi/sau consolidate în cadrul programului guvernamental "Prima casă", în timp ce creditele pentru locuinţele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporţie de maxim 40%, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate în şedinţa de ieri a Executivului. În ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreşte a fi contractat prin Programul Prima casă, se arata intr-un comunicat de presă al Guvernului.

ANPC i se alătura lui Piperea in proces

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) s-a alăturat avocatului Gheorghe Piperea in procesul de la Tribunalul Bucureşti in care acesta, prin intermediul asociaţiei sale, Parakletos, acuză noua bănci de practici abuzive prin acordarea de credite in franci elveţieni (CHF), apreciate de avocat drept "toxice". ANPC a depus o cerere de intervenţie accesorie in acest proces, dar fără ca vreun reprezentant al autorităţii să fie prezent in sala de judecată pentru a-si susţine solicitarea si fără a o trimite in prealabil si avocaţilor care reprezintă pârţile in acest caz, pentru a o studia, motiv pentru care judecătoarea, la cererea avocaţilor băncilor, a decis sa amâne cauza până după sărbători.

COTIDIANUL

Nu vă foloseşte la nimic albirea CNATDCU: rămîneţi pe vecie o plagiatoare! - Ion Spânu

Dacă mai avea cineva nevoie de vreo dovadă că instituţiile statului sînt folosite în interesul personal al grangurilor, iată că CNATDCU le-a oferit o dovadă irefutabilă prin "albirea" plagiatului Codruţei Kövesi! Fără pic de jenă, 35 de profesori universitari s-au acoperit şi ei de ruşine odată cu Kövesi dînd, împotriva evidenţei, decizia că teza de doctorat a şefei DNA nu a fost plagiată. Foarte grav este că acest penibil CNATDCU a creat un precedent extrem de periculos, prin care se legitimează furtul intelectual, plagiatul ca metodă de cercetare ştiinţifică şi, nu în ultimul rînd, transmiterea în spaţiul public a sentimentului că o instituţie a statului acţionează la ordin şi nu în lumina legilor care-i guvernează activitatea!

Teza Codruţei măcăne ca dracu' - Cornel Nistorescu

Afirmaţiile de mai jos aparţin directorului Comisiei juridice a CNATDCU. Profesorul Mircea Bob recunoaşte că 20 de pagini pot cădea sub incidenţa acuzaţiei de plagiat. "Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat-falsificare sau plagiat-parazitism, dar pasajele care pot cădea sub încadrarea de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci, se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei, însă circumstanţele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea", a spus Mircea Bob. Ce ne facem acum? Doamna Kovesi a fost absolvită de acuzaţia de plagiat. Juridic lucrurile sunt oarecum în ordine, cel puţin pînă cînd o altă comisie nu mai votează o dată. Moral însă, măcăne rău! Unii zic că ar trebui refăcute cele 20 de pagini. Adică să înlocuiască bucata de slănină luată de la vecin cu una proprie.

Cum funcţionează clientelismul în "patria" lui Liviu Dragnea

Aproape jumătate din contractele derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sunt câştigate de câteva companii, multe dintre acestea fiind cu probleme penale sau au legături politice sau de familie cu primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali, parlamantari sau lideri ai partidelor de la nivel local sau centrale, sunt concluziile unei cercetări făcută de către think tank-ul Expert Forum. Rezultatele verificărilor privind contractele de la Consiliul Judeţean Teleorman arată că firma Teldrum (despre care s-a tot spus în mass-media că ar fi controlată din umbră de Liviu Dragnea, însă liderul PSD a negat de fiecare dată această supoziţie) a câştigat 10 din 11 contracte.

Ipoteze uluitoare despre marea afacere a migraţiei

Politicienii şi birocraţii europeni au declarat război traficului cu imigranţi şi au susţinut că vor să pună capăt afacerii traficanţilor. Numai că una dintre măsurile centrale luate de către UE, închiderea frontierelor, mai degrabă a ajutat la creşterea profitului traficanţilor, care au devenit singura opţiune a celor care doreau să fugă din zonele de conflict. Aceasta este concluzia principală a unui studiu realizat de universităţile Oxford, Coventry şi Birmingham, în colaborare cu parteneri din Turcia, Grecia, Italia şi Malta. Migraţia a devenit o mare afacere imediat după aşa-zisele primăveri arabe, încheiate cu războaiele din Libia şi Siria. Sutele de mii de imigranţi care sperie cetăţenii europeni şi pe liderii lor nu sunt decât tot atâtea puşculiţe umane din care banul contribuabilului european se scurge către structuri mafiote.

CURENTUL

Reuters: Suspiciuni că medici români ar fi luat mită de la angajaţii unei companii farmaceutice

Jurnaliştii Reuters dezvăluie că medici români ar fi primit mită de la angajaţi ai companiei Teva Pharmaceutical Industries pentru a prescrie "la cât mai mulţi pacienţi" un anumit medicament produs de această firmă. Este vorba despre Copaxone, un tratament injectabil pentru scleroza multiplă, a transmis jurnalistul TVR Ioana Matei pentru Telejurnal. Oficial, banii ar fi fost daţi drept comisioane pentru vorbitori la diferite conferinţe, pentru serviciii de consultanţă sau pentru sponsorizări pentru călătorii în străinătate. Nu ştim exact despre ce sume este vorba, acestea nu au fost dezvăluite, a precizat jurnalistul TVR. Compania Teva Pharmaceutical Industries ar fi început deja o anchetă. Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că nu ştia despre această anchetă şi că a aflat despre ea din presă, a mai transmis Ioana Matei.

CURIERUL NATIONAL

Se prăbuşeşte piaţa asigurărilor RCA?

Cinci dintre cei mai mari asigurători din piaţă sunt deja în faliment - Astra şi Forţe Asigurări -, insolvenţă - Carpatica Asig - şi redresare financiară - City Insurance şi Euroins. De mai mulţi ani, service-urile atrag atenţia asupra problemelor pe care le creează Asirom VIG, faţă de care ASF nu ia aceleaşi măsuri cum a procedat în relaţia cu Astra şi Carpatica. "Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI): Păgubiţii societăţii Asirom întâmpină probleme grave atunci când trebuie să îşi primească despăgubirea, aceasta fiind acordată cu întârziere sau parţial sau deloc. Pe lângă cele trei decizii date în acest an, de deschidere a unor proceduri precum insolvenţa, falimentul sau redresarea financiară (şi celelalte două date în 2015), este posibil ca ASF să o demareze şi pe a şasea, de data aceasta faţă de Asirom VIG.

Elveţia deschide cel mai lung tunel feroviar din lume

Cel mai lung tunel feroviar din lume va fi deschis duminică, pe 11 decembrie, în Elveţia, informează AFP. Tunelul cu o lungime de 57 km străpunge masivul Gotthard şi este şi cel mai adânc din lume, în unele locuri fiind la 2,3 km de suprafaţă. Proiectul inovator le va permite călătorilor să traverseze Alpii, cu trenuri de mare viteză, în 17 minute. Tunelul are două linii şi va facilita deplasarea între nordul şi sudul ţării, diminuând durata călătoriilor între ţările învecinate. Elveţia deţine cea mai densă reţea de transport public din lume. Timpii de călătorie între Zurich şi Lugano vor scădea cu 45 de minute, iar între Berlin şi Milano, cu aproape două ore. Tunelul va deveni parte esenţială a coridorului feroviar de transport ce leagă porturile Genova şi Rotterdam.

Vodafone ar putea fi obligată să dea jos antenele GSM amplasate pe blocuri

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au luat o decizie care poate crea un precedent în rândul operatorilor de telecomunicaţii: Compania Vodafone ar putea fi obligată să dea jos antenele GSM de pe un bloc din Reşiţa, ca urmare a unei hotărâri în instanţă. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. Av. Cuculis: Este o decizie bună având în vedere că radiaţiile sunt efectiv mari şi dăunează mai ales copiilor şi vârstnicilor

CNSAS: Şase candidaţi la parlamentare au fost colaboratori ai fostei Securităţi

Lovitură de teatru în prag de alegeri pentru şase candidaţi de pe listele de la alegerile parlamentare. 6 candidaţi aflaţi pe listele partidelor au fost colaboratori sau lucrători ai fostei Securităţi, anunţă CNSAS. Între aceştia se numără Gheorghe Turda şi Andrei Alexandru. Este vorba despre candidaţii ALDE Andrei Alexandru şi Samuel Calotă, ambii colaboratori ai Securităţii, candidatul PMP Ion Ganea, lucrător al Securităţii; şi candidaţii PRU Victor Manole, Anton Teodor Popovici şi Gheorghe Turda, toţi trei colaboratori ai Securităţii. CNSAS anunţă că verificările candidaţilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie vor continua, iar rezultatele vor fi făcute publice pe măsură ce vor fi finalizate.

Holzindustrie Schweighofer este acuzată oficial de exploatare şi comerţ ilegal cu lemn

Compania Holzindustrie Schweighofer este acuzată oficial de un organism internaţional pentru implicarea în nereguli şi ilegalităţi în comerţul cu cherestea şi de exploatare forestieră ilegală a pădurilor româneşti, arată b1.ro. Compania austriacă ar putea pierde certificatul de mediu dacă nu ia măsuri imediate pentru a soluţiona neregulile şi ilegalităţile din fluxul său comercial. Potrivit celor de la Forest Stewardship Council, există dovezi puternice ce arată că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în tot felul de ilegalităţi.

Bucureştiul, în top 10 cele mai atractive oraşe europene pentru companiile tehnologice

Potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară, capitala României se află pe locul 8 în topul european al destinaţiilor IT&Tech. Bucureştiul depăşeşte în acest top oraşe importante precum Amsterdam, Milano, Moscova sau Istanbul. De asemenea, Capitala este pe locul 4 în Europa, după ritmul de creştere a numărului de angajaţi în cadrul companiilor IT.

EVENIMENTUL ZILEI

Sondajul care dă peste cap POLITICA din România înainte de alegeri

Un sondaj IRES, comandat de Digi 24, arată o diferenţă uriaşă între Social-democraţi şi liberali. PSD are 44%, în timp ce PNL este cotat la 23%, iar USR este la 7%. Sondajul comandat de Digi24 arată că ALDE şi PMP au fiecare 6%, UDMR 5%, PRU 4%, iar 3% dintre cei chestionaţi vor să voteze cu un candidat independent. 2% dintre voturi merg la celelalte partide. 73% dintre cei chestionaţi s-au decis cu cine vor vota înainte de campanie şi 26% în campanie. 1% nu au răspuns. Sondajul IRES mai arată că prezenţa la vot va fi de 42-45%. Sondajul a fost realizat în perioada 6-7 decembrie, pe un eşantion de 1100 peroane. Acestea au fost intervievate telefonic. Eroarea maximă este de plus-minus 2.9%.

Consolidări cu forţa

Primarii ar putea să-i evacueze pe proprietari din imobilele cu bulină. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei a elaborat draftul unei ordonanţe de urgenţă privind atribuţiile pe care ar trebui să le aibă primarii, pentru combaterea riscului seismic. Documentul propune ca edilii să poată inclusiv să dispună evacuarea celor care stau în imobilele "pricol public". În draft, chiar aşa sunt denumite clădirile cu bulină roşie. Cei evacuaţi beneficiază, potrivit draftului, de cheltuieli de întreţinere.

Mihai Necolaiciuc va fi eliberat curând din puşcărie, deşi are o condamnare de opt ani

Din pedeapsa Ţarului CFR se scad două treimi, pentru că are peste 60 de ani, şi perioada de arest preventiv. Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, aflat din 23 noiembrie la Penitenciarul Poarta Albă, în urma condamnării definitive la opt ani de închisoare, va fi eliberat aproape imediat după perioada de carantină de 21 de zile prin care trece, obligatoriu, orice deţinut. Având peste 60 de ani, execută doar o treime din pedeapsă. Scăzând şi perioada în care a stat în arest preventiv sau în penitenciar, care însumează peste trei ani, Mihai Necolaiciuc nici nu ar fi trebuit să treacă pe la Penitenciarul Poarta Albă.

Guvernul a stabilit cât costă metroul către aeroport: 5,9 miliarde de lei

Indicatorii tehnico-economici pentru Magistrala 6 de metrou - Gara de Nord - Aeroport Otopeni au fost aprobaţi, ieri, 8.12.2016, printr-o Hotărâre de Guvern, promovată de Metrorex şi Ministerul Transporturilor. Magistrala 6, realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti pe o lungime de 14,2 km şi cu o capacitate de transport de 50.000 de călători/oră. Această nouă magistrală asigură legătura directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni. Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2017, iar durata de execuţie este de 48 de luni. Valoarea totală a investiţiei este de 5,9 mld. lei (TVA inclus).

JURNALUL NATIONAL

Carpatica Asig - "eutanasie" cu acordul judecătorilor

Eşec după eşec al procurorilor DNA în dosarul Carpatica Asig SA. După ce, în primăvară, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea fostului preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, la începutul acestei săptămâni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia procurorilor, care cereau menţinerea interdicţiei iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a companiei de asigurări patronate de Ilie Carabulea. Hotărârea instanţei supreme este definitivă, în condiţiile în care lichidarea şi dizolvarea Carpatica au fost cerute chiar de către partea vătămată din acest dosar, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

Republica procurorilor atacă Legea avocaţilor

Au avocaţii toată libertatea să-şi apare clienţii? În faţa magistratului judecător apărarea are mijloace egale cu acuzarea? Sunt doar două întrebări ale căror răspunsuri le aflăm în numeroase decizii CEDO care condamnă România pentru încălcarea dreptului la apărare şi la proces echitabil. Directive şi recomandări europene care protejează activitatea avocaţilor impun transpunerea lor în legislaţia română. Tensiunea dintre avocaţi şi procurori nu poate fi mascată sub lozinca respectării drepturilor apărătorilor, nici a egalităţii tuturor în faţa legii, barourile intrând în grevă de câteva ori. Parlamentul a modificat şi completat Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, dar Guvernul a atacat la Curtea Constituţională două articole.

Şomajul real se apropie de 50%. Economia, încotro?

România are 12,48 milioane de persoane apte de muncă, care au vârste cuprinse între 18 ani şi 64 de ani bărbaţii, respectiv 59 de ani femeile. Însă din toată această armată de oameni lucrează numai 7,3 milioane, adică un pic peste jumătate din cei care ar trebui să-şi câştige singuri existenţa. Cinci milioane sunt salariaţi, iar 2,3 milioane sunt fie lucrători pe cont propriu, fie patroni. Ce fac ceilalţi? Datele de la Statistică arată că 3,7 milioane de români apţi de muncă se află fie în pregătire profesională, fie sunt cuprinşi la capitolul " alte categorii de populaţie apte de muncă". Deşi guvernanţii evită să o spună clar, în această categorie intră toţi cei care nu mai primesc ajutor de şomaj şi care nu mai sunt încadraţi la rubrica "Şomeri", dar care nu-şi găsesc un loc de muncă.

NATIONAL

A început "Pandelizarea" Capitalei!

Intre guvernanţii tehnocraţi si noua conducere a Primăriei Capitalei pare să se ducă o adevărata disputa "pe viaţă si pe moarte" pentru cine reuşeşte să-si plaseze mai mulţi favoriţi pe posturi cheie. Iar dacă aceasta competiţie a ajuns sa penetreze până si un domeniu precum cel al Culturii, este deja clar la ce stadiu s-a ajuns. Se pare că la Voluntari ar exista o adevărată "Academie de funcţionari", cel puţin dacă ar fi sa ne luăm după faptul că, la nivelul instituţiilor aflate in subordinea Primăriei Capitalei, au ajuns să fie numiţi, aproape in exclusivitate, foşti angajaţi din "fief"-ul lui Florentin Pandele. Care, printre altele, ca sa dam un singur exemplu, au ajuns acum să conducă si instituţii de cultura precum Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, adică din Mogoşoaia.

Cum sunt spionaţi pasagerii marilor companii aeriene

Dezvăluirile lui Edward Snowden dezvăluie o altă faţetă a spionajului: ascultările telefonice la mare altitudine. NSA si echivalentul ei britanic au interceptat datele comunicaţiilor pasagerilor marilor companii aeriene. Toţi utilizează telefoanele mobile atunci când se află in avion. In colaborare cu The Intercept, Le Monde a descoperit ca majoritatea companiilor aeriene au fost spionate de NSA si de Government Communications Headquarters (GCHQ) din Marea Britanie. Intr-un document clasat top secret al uneia din direcţiile NSA, SIDtoday, o nouă branşă a spionajului a ieşit la iveală: interceptarea datelor de comunicaţii, inclusiv codurile secrete, la bordul avioanelor.

Directorul medical de la "Ana Aslan", zburat din funcţie

Decizia de revocare a profesorului doctor Gabriel Prada din postura amintita aparţine Consiliului de Administraţie al Institutului "Ana Aslan" si a fost luata joi, din cate anunţa MS. De altfel, pare-se că tocmai controlul încheiat undeva la finele lunii octombrie ar fi condus către aceasta schimbare la vârful Institutului. "Decizia de revocare a directorului medical vine după ce Corpul de control al ministrului sănătăţii a arătat nereguli grave in privinţa achiziţiilor făcute de unitatea sanitară, sporuri plătite ilegal si încheierea unor contracte fără respectarea legii, in defavoarea spitalului", transmit reprezentanţii ministerului.

PUTEREA

Sondaj Demoskop: PNL + USR = 46%! Numele viitorului premier depinde de prezenţa la vot, duminică

Conform unui sondaj PNL, citat de Evenimentul Zilei, rezultatul alegerilor ar fi extrem de mult influenţat de prezenţa la vot. Dacă prezenţa este de 35-40 la sută %, procentele sunt, în linii mari, asemănătoare cu cele din sondajul Avangarde: PSD: 42%, PNL: 29%, USR: 9%, ALDE: 6%, PMP: 5%, UDMR: 5%. Dacă prezenţa la vot ar depăşi 45%, PSD ar scădea spre 38%, iar ALDE nu ar aduna cele 5 procente necesare intrării în parlament. În schimb, PNL poate depăşi 30%, iar USR poate să spere la un scor cu două cifre. Situaţia este confirmată de Institutul german de sondaj Demoskop, care a realizat un sondaj de opinie privind alegerile din România, primit joi la redacţie. Demoskop estimează o prezenţă la vot de 50% şi următoarele rezultate: PSD 38%, PNL 30%, USR 16%, ALDE 5%, UDMR 4%, PMP 4%.

Copiii cu cerinţe speciale, în învăţământul general

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în şedinţa de joi prin care aduce schimbări legislaţiei ce priveşte educaţia şi cercetarea. " Cele mai multe modificări sunt aduse Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi au incidenţă în funcţionarea învăţământului preuniversitar şi superior, fără a viza însă amendamente de reformă", se spune într-un comunicat al Executivului. Ordonanţa de urgenţă mai stipulează că învăţământul special integrat se organizează în învăţământul de masă, prin cuprinderea fiecărui preşcolar şi elev cu dizabilităţi sau cerinţe educaţionale speciale în grupe, clase sau formaţiuni de studiu în învăţământul de masă.

ROMANIA LIBERA

Programul de guvernare al pesediştilor lui Dragnea, demontat de economişti

Nu este sustenabil: acesta este verdictul la rece al analiştilor economici referitor la programul de guvernare al PSD, care abundă de reduceri de taxe dublate de majorări de pensii şi salarii. Analiştii economici consultaţi de "România liberă" consideră că noile promisiuni făcute de PSD în proiectul de buget pentru 2017 nu vor putea fi îndeplinite. "Nu este sustenabil, pentru că vom avea probleme cu deficitul bugetar încă de la anul. Fără o creştere economică mult mai mare decât cea existentă şi prognozată, măsurile cuprinse în acest program nu vor putea fi aplicate", a declarat pentru "România liberă" analistul economic Dragoş Cabat. El a explicat că deja s-au redus foarte multe taxe şi au avut loc majorări succesive de pensii şi de salarii la bugetari.

Institutul Cantacuzino se întoarce la Ministerul Sănătăţii

Guvernul României a adoptat joi memorandumul care prevede întoarcerea Institutului Cantacuzino la Ministerul Sănătăţii, după ce în anul 2014 fusese trecut sub coordonarea Ministerului Educaţiei. Este un demers firesc pentru începerea procesului de revitalizare a producţiei tradiţionale de seruri şi vaccinuri. În acelaşi timp, activitatea de diagnostic ce se derulează în prezent va fi mult mai bine conectată cu necesităţile sistemului de asistenţă medicală, precizează Executivul într-un comunicat. Institutul deţine în prezent cea mai puternică bază tehnică de cercetare în microbiologie, epidemiologie moleculară şi imunologie din ţară.

ZIARUL FINANCIAR

Piaţa de energie cere soluţii pentru investiţii de 20 mld. euro

Pentru prima dată după 2008, România are o strategie energe­ti­că pe termen lung, document cerut în repetate rânduri de sectorul de profil care cumulează busi­nessuri de peste 30 mld. euro. Oamenii din industrie spun că ar fi vrut însă mai mult de la Strategia Energetică 2030, documentul de circa 100 de pagini realizat de Ministerul Energiei condus de Victor Grigorescu, dar admit că este un început. Rămâne responsabilitatea viitorului guvern să identifice soluţiile prin care până în 2030, peste 20 de miliarde de euro să fie pompate în sistemul energetic local, în toate ramurile sale. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns cei mai importanţi jucători din domeniul energetic la masa discuţiilor în cadrul conferinţei ZF Smart Energy: Cum îşi fac loc soluţiile inteligente în piaţa energiei din România.

Decizie istorică pentru România: OMV Petrom şi Hunt Oil încep producţia experimentală de gaze la Padina

OMV Petrom şi Hunt Oil Company of Romania au început producţia experimentală de gaze din zăcământul de la Padina, din sudul judeţului Buzău, descoperit la sfârşitul lui 2014, aceasta fiind ultima fază a etapei de explorare a unui zăcământ nou. Producţia se realizează cu ajutorul sondei Padina Nord 1, forată în 2014, şi a unor facilităţi de producţie nou-construite: separatoare de gaze, sisteme de tratare şi măsurare a gazelor, conducte pentru conectarea cu sistemul naţional de transport şi facilităţi de depozitare a produselor lichide, precizează un comunicat al Petrom. Valoarea cumulată a investiţiilor celor două companii în perioada 2014-2016, pentru proiectul de la Padina Nord 1, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro. Lucrările de construcţie a facilităţilor s-au realizat în şapte luni, precizează comunicatul.

Brokerii care au intermediat cele mai mari tranzacţii în acest an

Oferta de vânzare a unui pachet de 6,4% din participaţia companiei OMV Petrom de către Fondul Proprietatea a fost cea mai mare tranzacţie din ultimii ani de pe piaţa de capital de la Bucureşti. Mai mult, tranzacţia a condus la aprecierea cu peste o treime a volumului înregistrat în ultimele 11 luni. Intermediarii acesteia au fost Goldman Sachs, BCR, Erste şi Wood Company. De altfel, Wood Company, divizia din România a unei case de brokeraj cehe, este ocupanta primului loc în acest an după rulajul intermediat. Wood Company a raportat la finalul lunii noiembrie o valoare tranzacţionată în valoare de 4 miliarde lei, reprezentând 23,65% din valoarea întregului an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb