REVISTA PRESEI 10.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 martie 2015

ADEVARUL

Undă verde pentru "spargerea" şi privatizarea Oltchim

Creditorii Oltchim au aprobat planul de reorganizare a companiei, combinatul urmând să se spargă, astfel încât activele performante să fie grupate într-o entitate separată, care să fie privatizată. "Planul B" îl constituie funcţionarea combinatului în regimul actual, combinatul realizând deja un profit operaţional de 700.000 de euro în luna ianuarie. "A fost un scor de cinci la zero printre categoriile de creditori. Deşi se spunea că angajaţii ar fi împotriva planului de reorganizare, peste 2.300 au spus da pentru reorganizare", a declarat ieri, pentru "Adevărul", Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim. Cei mai mari creditori ai companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS), care trebuie să recupereze 250 de milioane de euro, şi Electrica, societate care are de recuperat 150 de milioane de euro.

Gafă diplomatică la MAE. Ministrul german de Externe a primit în dar o hartă a Franţei cu drapelul german

Ministrul de Externe german Frank Walter Steinmeier a avut parte de două momente neplăcute la Bucureşti: omologul său român i-a oferit o broşură ce simboliza harta Franţei în loc de harta Germaniei, iar avionul cu care trebuia să zboare spre Sibiu s-a stricat. Ministrul de Externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a sosit ieri la Bucureşti, la numai o săptămână după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, i-a înmânat omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, o broşură cu imagini şi articole de arhivă despre relaţiile bilaterale România-Germania. Însă pe coperta broşurii, în loc de harta Germaniei, a fost creionată harta Franţei, acoperită însă de negru, roşu şi galben, culorile steagului german. Broşura a fost tipărită de Agerpres, agenţia naţională de presă.

Cine este românul care se pregăteşte să concureze Apple Watch

Dacă lansarea Apple Watch va transforma în succes povestea ceasurilor inteligente, unul dintre câştigători va fi Andrei Pitiş, al cărui smartwatch e la doar cinci zile de lansare. Aşa cum îi stă în obicei, compania din Cupertino a aşteptat ceva timp înainte să intre pe piaţa ceasurilor inteligente, produs pe care toată lumea se aşteaptă acum să-l transforme într-un mare succes. Putem specula că după o logică asemănătoare un antreprenor român a aşteptat lansarea Apple Watch ca să pătrundă cu propriul ceas pe un segment care se va fi consacrat odată cu lansarea ceasului Apple. Pe 14 martie, compania românească Vector Watch îşi va lansa produsul la târgul tehnologic de la Basel, în Elveţia. Start-up-ul care produce ceasul a fost fondat de antreprenorul Andrei Pitiş, alături de doi cofondatori: Irina Alexandru şi Dan Tudose.

Marea Neagră: ruşii trimit nave de război şi avioane de luptă înainte de exerciţiile NATO la care participă şi România

Mai multe nave de luptă şi avioane ale forţelor ruse au fost observate duminică noapte în Marea Neagră, cu câteva ore înainte de demararea unor ample exerciţii militare NATO, la care participă SUA, România, Bulgaria şi Turcia. "Ei au planurile lor, noi le vedem pe ale noastre", a declarat contraamiralul american Brad Williamson, care conduce flotila americană mobilizată în Marea Neagră, citat de agenţia de ştiri DPA. Vasele americane sunt staţionate în prezent în portul bulgar Varna. Crucişătorul american USS Vicksburg şi alte cinci nave NATO au intrat joi în Marea Neagră. Luni, acestea vor participa la exerciţii militare cu nave care aparţin forţelor marine române, bulgare şi turce. Crucişătorul USS Vicksburg este purtător de rachete. Aceste manevre au fost planificate de la sfârşitul anului trecut, au subliniat reprezentanţii armatei americane.

Ora de Religie, la mâna deputaţilor

Modalitatea în care părinţii ai căror copii vor să urmeze cursurile de Religie la şcoală îşi vor înscrie micuţii la această oră din anul şcolar următor se stabileşte marţi într-o şedinţă comună a membrilor Comisiei pentru Învăţământ cu membrii Comisiei Juridice. Mai exact, cele două Comisii vor modifica articolul din Legea Educaţiei care a fost declarat neconstituţional, urmând ca în cursul zilei de mâine noul articol să fie votat în şedinţa de plen a Camerei. La ultima întâlnire pe care membrii Comisiei de Învăţământ au avut-o săptămâna trecută, nu s-a specificat durata pentru care elevul se va putea înscrie la ora de Religie. Asta în condiţiile în care societatea civilă a cerut ca elevii care vor să urmeze aceste cursuri să facă cereri la fiecare început de an, în timp ce Patriarhia Română a susţinut că ar fi mai bine ca solicitările să fie depuse pentru un întreg ciclu de învăţământ.

Fascinanta poveste a primei rafinării din România - Ploieşti, primul oraş din lume cu "fabrică de gaz"

Ploieştiul a stabilit, la 1857, o premieră mondială, devenind primul oraş din lume cu rafinărie. "Fabrica de gaz" a fraţilor Mehedinţeanu a fost pornită cu echipamente din Germania şi, în acelaşi an, calităţile petrolului lampant obţinut la Ploieşti au făcut ca proprietarii să câştige prin licitaţie concesiunea pe mai mulţi ani a iluminării cu gaz a Bucureştilor. România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. "The science of petroleum" certifică în 1938, faptul că România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol de 275 de tone înregistrată în statisticile internaţionale. A fost urmată de SUA în 1859, de Italia în 1860, de Canada în 1862 şi de Rusia în 1863.

CURENTUL

Asociaţia Română a Băncilor a lansat un site de educaţie financiară

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a lansat, luni, site-ul de educaţie financiară www.educatiefinanciara.info, în care sunt prezentate noţiuni financiare bancare privind drepturile, obligaţiile şi riscurile în creditare, dar şi soluţii generale pentru restructurarea creditelor, modalităţi de evitare a fraudelor, a anunţat luni asociaţia. "Aproximativ 50% dintre românii adulţi nu utilizează produse şi servicii bancare. Dorim să promovăm pentru publicul larg informaţiile de natură financiar-bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligaţiilor şi riscurilor de natură financiară. ARB şi instituţiile de credit membre au derulat deja şi vor continua să dezvolte proiecte de educaţie financiară şi de gestionare corespunzătoare a bugetelor", a declarat preşedintele Consiliului Director al ARB, Radu Graţian Gheţea.

Intermezzo - de Tia Şerbănescu

Despre denunţători a vorbit şi dna Udrea zicând că unii denunţă şi pleacă acasă iar alţii denunţă şi rămân în arest - între care şi fostul soţ: "singura vină a lui Dorin Cocoş este că a fost căsătorit cu mine". Ei, asta-i bună! Adică bietul Cocoş, campionul sacoşelor şi şpăgilor recunoscute, e nevinovat? Singura lui vină e căsătoria cu Udrea? E vina primordială: în spatele fiecărui bărbat bogat se află bani de la stat şi o femeie din ce în ce mai tânără în spatele căreia se află un bărbat interesat în spatele căruia se află DNA. Adesea o sfârşesc prost toţi patru - adică în denunţuri - căci "viaţa-i destrăbălată" vorba unei doamne din popor. Alte câteva l-au felicitat pe Ponta de Ziua femeii mărturisind cât au suferit ("am băut decât apă") când a câştigat Iohannis. La Sibiu însă, locuitorii se înfruptă din victoria acestuia: a apărut pizza preşedintelui şi prăjitura Klaus. N-ai fi zis că e atât de comestibil. Poftă bună.

CURIERUL NATIONAL

România câştigă detaşat cursa internetului

În Europa Centrală şi de Est românii beneficiază de cele mai mari viteze de conectare. Cu viteze medii de descărcare de 61,8 Mbps în broadband şi 18 Mbps internet mobil, România se află mult peste vitezele medii mondiale. La nivel global, România este pe locul 5 în funcţie de vitezele de internet. România este văzută atât de cei din ţară, cât şi de cei din afară ca o ţară cu deficienţe, cu lipsuri, cu minusuri. Când vine vorba de internet, însă, România se află pe poziţii fruntaşe, nu doar în regiunea ei, în Europa, ci şi în lume. Faptul că dezvoltarea reţelelor de internet a început mai târziu decât în alte ţări, cu o întârziere destul de mare faţă de ţările occidentale s-a transformat într-un avantaj pentru România. În timp ce ţări, precum SUA, Marea Britanie sau Germania au străbătut era reţelelor pe cupru, adică prin reţelele de telefonie fixă, prin reţelele ADSL şi aşa mai departe, România a putut trece direct la fibra optică, net superioară tipurilor de conductori folosiţi la reţelele de generaţie anterioară.

Putin a vorbit în premieră despre planul secret privind anexarea Crimeei

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit în documentarul "În drum spre casă", care va fi difuzat de televiziunea publică Rossia 1, planul secret de anexare a Crimeei. Data difuzării acestui material nu este încă cunoscută. Preşedintele rus descrie în cadrul acestui material momentul în care a dat ordinul secret de anexare a peninsulei, în martie 2014. Preşedintele Rusiei aduce în discuţie o întâlnire care a durat toată noaptea de 22 spre 23 februarie 2014 şi pe care a avut-o cu oficialii din domeniul serviciilor de securitate despre "salvarea" preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. "Am invitat la Kremlin şefii serviciilor noastre secrete şi pe ministrul Apărării şi le-am dat sarcina să salveze viaţa preşedintelui ucrainean. Altfel, aveau să-l distrugă. Am terminat la 7.00 dimineaţa. La plecare, le-am spus colegilor mei: trebuie să începem să lucrăm la întoarcerea Crimeei la Rusia", spune Putin, potrivit Euronews.

Şeful Renault: Dacia nu are rival pentru că nimeni nu a putut "copia" succesul ei

CEO-ul grupului Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a afirmat că niciun constructor nu a putut copia modelul de business de la Dacia. Acesta a anunţat că modelele cu marca Dacia, aduc şi încă vor mai aduce creşteri de două cifre ale profitului operaţional. Carlos Ghosn a explicat că Dacia nu constă doar în maşinile pe care le produce, ci este un sistem care va fi dificil de copiat. Dacia pare să fie una dintre bijuteriile coroanei pentru grupul Renault-Nissan, dacă nu, chiar giuvaerul coroanei pentru că şeful cel mare al grupului auto francezo-nipon vorbeşte cu mândrie despre brandul auto românesc.

Aprecierea dolarului generează efecte mixte

Carburanţii se scumpesc, iar produsele din zona euro se ieftinesc. Nichişoiu, Tradeville: România este un importator notabil de produse şi servicii din zona euro - aşadar, teoretic, preţurile acestora ar trebui să scadă gradual. Însă BNR a semnalizat recent că leul va rămâne stabil în faţa euro şi în acest an, ceea ce înseamnă că deprecierea monedei unice europene în raport cu dolarul american nu le va aduce avantaje consumatorilor români.

Avalanşă financiară în Alpii austrieci

Agenţia Moody's a tăiat cu patru niveluri rating-ul provinciei austriece Carinthia, în condiţiile în care aceasta este în incapacitatea de a onora garanţiile acordate în deceniul trecut grupului bancar Hypo. Regiunea are de acoperit obligaţii de 10,2 mld. euro, iar întregile sale venituri bugetare anuale se cifrează la numai 2,36 mld. euro. Pierderi de 50-75% ar urma să fie încasate, în principal, de bănci germane. Europa este aproape de cel mai important faliment al unei autorităţi locale, după încetarea de plăţi a oraşului Detroit în anul 2013 şi dezastrul Orange County din California anului 1994. Provincia Carinthia din Austria este în imposibilitatea de a-şi onora garanţiile în valoare de 10,2 miliarde euro emise în contul creditelor grupului bancar Hypo Alpe Aldria, prăbuşit de plasamentele imobiliare în criza financiară a deceniului trecut.

EVENIMENTUL ZILEI

Procurorii au aşteptat 25 de ani ca să trimită în judecată un grup de octogenari, în frunte cu Ion Iliescu

Curtea Supremă a redeschis, ieri, ancheta în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990", prin decizia luată judecătorii au decis reînceperea urmăririi penale faţă de Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi mai mulţi ofi ţeri superiori. EVZ dezvăluie că, atunci când a fost audiat de generalul Dan Voinea, Ion Iliescu s-a albit la faţă când magistratul i-a arătat dovezile care îl incriminau direct. La 25 de ani de când minerii au "plantat panseluţe" în Piaţa Universităţii, dosarul "Mineriadei" soldată cu şase morţi şi 18 răniţi se redeschide, la cererea CEDO. În 2008, Parchetele Militare au trimis în instanţă dosarul privindu-i pe militarii implicaţi în mineriada din iunie 1990. În dosarele civililor, printre care era şi al lui Ion Iliescu, se aştepta (în 2008!) să se dea soluţia. Nu s-a mai dat, deşi în rechizitoriul militarilor se arată că Ion Iliescu a dispus şi coordonat personal reprimarea "golanilor" din Piaţa Universităţii.

Traian Băsescu, despre sechestrul pe terenul de la Nana: Nu voi ţine cont de sensibilităţile domnului Niţu, mai ales când minte

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost ieri la sediul PMP, unde, întrebat de jurnalişti despre sechestrul pe terenurile de la Nana, a făcut precizări. Traian Băsescu a declarat că nu a afectat independenţa Justiţiei prin postarea pe pagina sa de Facebook a textului legat de sechestrul care a fost pus pe terenurile agricole aparţinând celor 127 de familii din comuna Nana. Fostul şef al statului a subliniat că "nu va ţine cont de sensibilităţile domnului Niţu, mai ales când minte. A fost o acţiune politică iniţiată de premier şi materializată prin comisie parlamentară. Baza acţiunii a fost acţiunea parlamentară. Numai puţin, că până nu ne dumirim, riscaţi să dezinformaţi românii, cum de altfel a făcut-o Parchetul General, ieri. Pentru că eu am făcut referire la acţiunea Parlamentului.".

Dosarul "Case pentru generali". Sentinţă amânată! Dobriţoiu: după gratii sau la spaţii verzi

Corneliu Dobriţoiu, fostul ministru al Apărării, în prezent senator PNL, va afla pe 18 martie 2015 sentinţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care procurorii DNA îl acuză că ar fi luat ilegal locuinţe de serviciu la un preţ subvenţionat de la MApN. Procurorul DNA a cerut, la ultimul termen din proces, condamnarea inculpaţilor la pedepse de peste şapte ani de închisoare, precum şi degradarea militară a acestora. Luna trecută, atunci când a fost prezent în faţa instanţei, Dobriţoiu a declarat că este dispus să presteze muncă în folosul comunităţii dacă va fi găsit vinovat. Paleta este una largă, mai exact fostul ministru ar putea fi repartizat să strângă gunoaiele din parcuri, să cureţe bulevardele, să întreţină locurile de agrement sau să cureţe spaţiile verzi.

De ce l-a eliberat din funcţie Klaus Iohannis pe George Scutaru

George Scutaru, primul consilier al lui Klaus Iohannis, a fost eliberat din funcţie tocmai de preşedintele României. Motivul pentru care şeful statului a ales acest lucru este că acesta ar fi fost denunţat la DNA, potrivit stiripesurse.ro. Potrivit surseri citate, George Scutaru ar fi intrat în atenţia DNA după ce ar fi fost turnat din cauza unor bani negri folosiţi în campania electorală din 2008, pe vremea când era liderul PNL Buzău. Fostul consilier prezidenţial este implicat în două dosare penale, acesta fiind şi motivul pentru care a fost demis de preşedintele României, Klaus Iohannis.

JURNALUL NATIONAL

CSM, complice la atacul DNA. Asociaţia Magistraţilor cere o poziţie clară după lovitura dată de oamenii lui Kovesi unor hotărâri judecătoreşti

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) critică în termeni duri lipsa de reacţie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la atacul nepermis pe care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) condusă de Codruţa Kovesi, l-a lansat împotriva judecătorilor care au pronunţat hotărâri de achitare în dosarele de corupţie soluţionate definitiv în 2014, scrie lumeajustitiei.ro. Într-o scrisoare transmisă ieri preşedintelui CSM Marius Tudose, şefa AMR, judecătoarea Gabriela Baltag, îşi exprimă surprinderea că instituţia responsabilă de garantarea independenţei justiţiei a rămas indiferentă în faţa unui comportament care "sfidează autoritatea justiţiei", precum cel manifestat de DNA atunci când a inserat în Raportul anual de activitate o anexă dedicată criticării zecilor de hotărâri definitive de achitare dispuse de instanţe în 2014.

Mirel Palada: Cand ne suparam pe Iliescu, Constantinescu, Basescu, ne suparam pe poporul roman

Mirel Palada este de parere ca de-a lungul celor 25 de ani care au trecut de la Revolutie, poporul roman a avut presedintii pe care ii merita, asa ca orice repros s-ar adresa vreunuia dintre ei, este de fapt un repros adresat poporului roman. "Ori de cate ori ne suparam pe Ion Iliescu ne suparam pe poporul roman. Ori de cate ori ne suparam pe Traian Basescu ne suparam pe poporul roman. Ori de cate ori ne suparam pe Emil Constantinescu, ne suparam pe poporul roman. La fel si cand ne bucuram", declarat Mirel Palada la Romania TV.

BCE a început programul de 1.100 miliarde de euro

Programul de relaxare cantitativă al Băncii Central Europene (BCE) a început oficial ieri dimineaţă, potrivit Bloomberg şi Reuters. BCE a început achiziţionarea de bonduri guvernamentale germane, italiene, dar şi belgiene şi franceze, susţin surse apropiate tranzacţiei, citate de Bloomberg. Însă, instituţia financiară europeană nu comentează oficial şi nu precizează ce active a achiziţionat din piaţă. "BCE îşi propune să aducă rata inflaţiei la 2% şi să reactiveze creditul în zona euro prin achiziţii combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună, în intervalul 9 martie 2015 - septembrie 2016", a anunţat Mario Draghi, preşedintele Băncii Central Europene. Asta înseamnă 1.100 de miliarde de euro injectaţi în economie pentru a încuraja companiile să-şi majoreze cheltuielile şi numărul de angajaţi.

NATIONAL

Raed Arafat, prins cu smenul valutar in ambulanta!

Desi bine cocotat pe soclul increderii opiniei publice, Raed Arafat nu este ocolit de cercetarile efectuate de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi intr-o ancheta care priveste licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii pentru cumpararea de ambulante. Si chiar daca meritele actualului secretar de stat de la Ministerul de Interne cu privire la infiintarea si functionarea SMURD sunt unanim recunoscute, ancheta DNA scoate la iveala amanunte cel putin bizare cu privire la comportamentul doctorului Arafat atunci cand a fost vorba de cheltuirea banului public.

Ponta si-a gasit beleaua cu Basescu

Sicanat de Victor Ponta in cazul locuintei de protocol la care ii da dreptul legea, Traian Basescu ii plateste vechiului sau partener de coabitare cu aceeasi moneda, mai ales dupa ce premierul ramas in functie a pus la dispozitia fostului sef de stat o vila vai de mama ei: neintretinuta de ani de zile, cu pereti scorojiti si cu acoperisul stand sa cada. In replica, Basescu ii cere acum lui Ponta un spatiu in care sa-si poata desfasura activitatea in calitate sa de fost sef de stat, respectiv un birou adecvat primirii unor inalti demnitari, autohtoni si straini. Cerere care mai mult ca sigur ca-l va scoate din pepeni pe premier, perpetuand astfel deja clasicul "razboi rece" dambovitean.

Macovei il trage de maneca pe Iohannis

Klaus Iohannis are o datorie la Monica Macovei. O spune chiar eurodeputata, care asteapta ca seful statului sa-si onoreze angajamentul luat pe vremea cand era doar aspirant la prima functie in stat. Este vorba de votul prin corespondenta, proiect despre care Macovei sustine ca este tergiversat de partidele politice. "In < < Acordul pentru salvarea statului de drept si a democratiei in Romania > >, pe care vi l-ati insusit public si in scris, va solicitam la punctul 5, < < sa garantati promovarea de catre partidele care va sustin - a unei legi privind votul electronic si prin corespondenta pentru ca toti romanii din tara si strainatate sa poata vota, in asa fel incat noul sistem de vot sa functionez incepand cu alegerile locale din 2016 > > ", a precizat Macovei.

Creditele se ieftinesc incet, depozitele sunt paguboase

Dobanzile creditelor oferite persoanelor fizice au scazut in februarie in continuare, datorita trendului descrescator pe care l-au avut indicii de referinta ROBOR si EURIBOR. Cat priveste depozitele, majoritatea institutiilor financiare au continuat sa scada dobanzile acestora. O analiza detaliata realizata de expertii FinZoom.ro releva ca in februarie, costurile creditelor - atat cele noi, cat si cele in derulare, cu dobanda variabila, in lei sau in valuta - au continuat sa scada. Acelasi trend se observa si la depozite, care au devenit total nerentabile pentru persoanele fizice.

PUTEREA

Marea Mineriadă a fost dezgropată. Ion Iliescu faţă cu reacţiunea

Dosarul marii mineriade din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis oficial. Instanţa supremă a confirmat, luni, decizia procurorilor Parchetului ÎCCJ de redeschidere a urmăririi penale, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti. Decizia judecătorilor este definitivă, dosarul urmând să fie repartizat acum unui procuror care va emite, în baza probelor strânse, o rezoluţie. Procurorul va stabili dacă se impune fie trimitere în judecată a celor implicaţi în dosar, fie clasarea cazului.

Iohannis şi Steinmeier, despre aderarea la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit luni dimineaţă, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, aderarea României la spaţiul Schengen fiind cel mai important subiect discutat. Oficialul german a subliniat necesitatea identificării unei soluţii care să permită progrese în realizarea acestui obiectiv. Printre altele, cei doi înalţi demnitari au mai vorbit despre stadiul şi perspectivele relaţiilor româno-germane. Astfel, ambele părţi au remarcat dinamica accentuată din ultima perioadă a vizitelor bilaterale la cel mai înalt nivel şi relaţiile româno-germane. Preşedintele României a arătat că Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al ţării noastre şi a pledat pentru atragerea de noi investitori, subliniind reuşitele unor mari companii germane în România.

România, între cele mai poluante ţări europene

România ocupă locul doi în clasamentul ţărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce, după Bulgaria şi urmată de Estonia şi Polonia, reiese dintr-un raport de specialitate întocmit de Agenţia Europeană de Mediu (AEM). Conform documentului, 50% din impactul dăunător al poluării aerului reprezintă 1% din producătorii industriali din Europa, în acest caz pagubele ajungând la 165 miliarde de euro, anual. Cea mai "păguboasă" industrie este cea energetică, aceasta fiind responsabilă de 67% din totalul daunelor provocate. Pe de altă parte, cei mai mari poluatori ai Europei, din punctul de vedere al pagubelor produse, sunt: Germania, Polonia, Marea Britanie, Franţa şi Italia. Dacă pagubele sunt raportate la cât produc ţările respective, în topul celor mai dăunătoare state se află: Bulgaria, România, Estonia şi Polonia, scrie Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Păcatele pe care le mai are de spălat Biserica pentru ora de religie

Aproape 90 la sută dintre elevi vor continua să participe la ora de religie. Biserica Ortodoxă Română iese astfel victorioasă în disputa care a împărţit ţara în două. Dar ce vor învăţa copiii români la ora de religie de acum încolo? Unde este locul potrivit pentru "Tatăl nostru" şi "Înger, îngeraşul meu?" La şcoală sau la biserică? Primii care cer o îmbunătăţire a orei de religie sunt chiar cei care au susţinut-o în toată această perioadă. Astfel, preşedintele Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR), vedeta radio Liana Stanciu, spune că nu sunt puţine aspectele care trebuie schimbate.

Noi calcule pentru revizuirea Constituţiei

Comisia pentru revizuirea Consti­tuţiei, condusă, începând de ieri, de senatorul PSD Ioan Chelaru, îşi propune ca un nou raport la proiectul de revizuire să fie gata la 1 iunie, astfel încât Senatul să se pronunţe, în plen, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. Dezbaterile în Camera Deputaţilor ar urma să se poarte în primele luni ale sesiunii din toamnă, astfel încât să se dea un vot final la sfârşitul lunii octombrie. Referendumul ar putea fi convocat, prin urmare, la finalul lunii noiembrie, dar au fost formulate şi păreri potrivit cărora s-ar putea organiza consultarea populară odată cu alegerile locale, în iunie 2016.

De ce nu plac justiţiei procesele colective pe creditele în franci

Avocatul Gheorghe Piperea a pierdut în faţa băncii Credit Europe Bank procesul intentat în numele a 90 de clienţi, titulari de credite în franci elveţieni. Decizia nu este definitivă şi va fi contestată la Curtea de Apel. Din ce în ce mai multe instanţe resping însă astfel de procese colective, deşi acestea reprezintă o soluţie mai ieftină pentru cei care se consideră nedreptăţiţi. Tribunalul Bucureşti a dat dreptate băncii Credit Europe Bank într-un proces intentat instituţiei bancare de 90 de clienţi care cereau conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării - de aproximativ 2 lei pentru un franc.

ZIARUL FINANCIAR

România 5%. Statistica ne confirmă: şansa României se numeşte programul "un milion de informaticieni"

Pentru prima dată în istoria economiei româneşti, contribuţia serviciilor de informaţii şi comunicaţii la creşterea economică a depăşit-o pe cea a agriculturii şi pe cea a construcţiilor. Aceasta înseamnă că IT&C poate deveni o locomotivă pentru economia românească, cu toate că ponderea sa în PIB este la doar 6%. În 2014, a anunţat Statistica, creşterea PIB de 2,9% faţă de anul anterior s-a bazat pe industrie, cu o contribuţie la creştere de 0,9% şi o pondere de 24% la formarea PIB, şi pe informaţii şi comunicaţii, cu o contribuţie de 0,6% la creşterea PIB şi o pondere de 6% la formarea acestuia. Aceste date arată că România are nevoie neîntârziat de un plan de accelerare a creşterii economice la peste 5% pe an care să se bazeze în primul rând pe IT. Nu mai avem nici timp, nici bani să investim în capacităţi industriale, adică în sectorul secundar al economiei, ci suntem forţaţi să trecem într-o generaţie direct de la agricultură şi exploatare de resurse - adică sectorul primar - la servicii cu valoare mare adăugată - IT şi telecom, adică sectorul terţiar.

Rasdacele care se delistează ar putea plăti şi 27 mil. lei pentru retragerea minoritarilor

Cele mai mari zece com­panii de pe RASDAQ, unde acţionarii minoritari cu drept de retragere au depus cereri de retragere, ar urma să le plătească acestora sume cuprinse între 140.000 lei şi 27 de milioane de lei cum este cazul com­paniei Bucureşti Turism care operează hotelul de cinci stele Radisson din Capitală, raportat la preţul din piaţă al acţiunilor şi dacă toţi minoritarii îşi exercită dreptul de retragere. Sumele ar putea însă scădea sau creşte în funcţie de preţul de retragere pe care îl vor stabili experţii evaluatori.Acţionarii a 87 de com­panii din cele peste 400 care se vor delista de pe piaţa RASDAQ au depus până în prezent ce­reri de retragere. Cele 87 de firme au o capitalizare cumulată de 1,7 miliarde de lei, iar acţionarii care s-ar putea re­trage deţin participaţii cuprinse între 0,03%din capital şi peste 60% din capital.

Fondurile de pensii ar putea creşte cu 2,3 miliarde de lei investiţiile pe bursă

Fondurile de pensii private discută cu Autoritatea de Supraveghere Financiară majorarea pragului pentru investiţiile în acţiuni. O creştere de 5% a limitei permise, până la 25% din active, ar aduce un plus de 2,3 miliarde de lei pentru investiţiile în acţiuni în următorii ani, potrivit calculelor ZF. "Ultimii cinci-şase ani au fost atipici: investiţiile în tiluri de stat au «bătut» investiţiile în acţiuni. În acelaşi timp, participanţii la sistemul de pensii private obligatorii sunt încă relativ tineri, cu un orizont investiţional de 15-20 de ani. În aceste condiţii, alocarea pe acţiuni ar trebui să fie mai aproape de 50%", a spus Marius Raţiu, director executiv al Aegon Pensii, administratorul fondului de pensii obligatorii Vital. Principalele investiţii ale fondurilor de pensii private obligatorii sunt titlurile de stat, cu o pondere de 68% din active, şi acţiunile, cu o pondere de 19% din active. Mai exact, la finalul anului trecut, valoarea acţiunilor din portofoliul fondurilor de pensii obligatorii era de 3,7 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb