REVISTA PRESEI 10.05.2014

E.D.
Revista Presei / 10 mai 2014

ADEVARUL

Povestea Monarhiei româneşti

Dacă pe 9 mai ruşii sărbătoresc victoria din 1945 asupra Germaniei naziste, în fiecare 10 mai, românii celebrează "Ziua Regalităţii". Adulată de mulţi, suduită tot de atâţia, nimeni nu poate contesta un adevăr evident: instaurarea monarhiei în România a dat semnalul înscrierii ţării noastre pe orbitele modernităţii şi normalităţii. Evenimentele politice, economice şi sociale cu cel mai acut aport civilizator s-au petrecut toate sub domniile regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I. La 27 de ani, locotenentul în regimentul II de Dragoni ai Gărzii Prusace Carol de Hohenzollern primeşte propunerea de a conduce Principatele Unite. Însoţit de Ion Brătianu, pleacă incognito din Augsburg şi intră în ţară dinspre Budapesta, pe la Timişoara. De la Baziaş până la Bucureşti, străbate drumul, în 24 de ore, cu o trăsură. Sub o ploaie caldă, va ajunge în Capitală în data de 10 mai 1866, zi care va deveni apoi "Ziua regelui". Curând, Carol se va afla în faţa Parlamentului, rostind următoarele cuvinte: "Jur de a fi credincios legilor ţării, de a păstra religiunea României precum şi integritatea teritoriului ei, şi de a domni ca domn constituţional" şi va deveni domnitor al ţării. Peste 15 ani, va fi proclamat rege.

Traian Băsescu: "Nu mă simt complexat de intelectuali

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, astă-seră, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale, printre care scriitorii Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Dan C. Mihăilescu, criticul de artă Dumitru Avakian şi regizorul Călin Peter Netzer. "Preşedintele doar recunoaşte merite, şi nu o face în numele lui, ci în numele naţiunii", a spus preşedintele Traian Băsescu. Acesta a menţionat că nu se simte complexat în faţa intelectualilor aflaţi la ceremonia de la Cotroceni. "Fiecare face ceea ce se pricepe. Şi eu am condus un vapor de 300 de metri", a punctat, zâmbind, Traian Băsescu. De asemenea, preşedintele a subliniat performanţa Institutului Cultural Român (ICR), condus de echipa lui H.-R. Patapievici şi a întrebat, la începutul ceremoniei, dacă Mircea Mihăieş, fost vicepreşedinte al ICR, este prezent. Mircea Mihăieş a absentat însă de la ceremonia de la Cotroceni, în urma scandalului cu premierul Victor Ponta, care a refuzat să semneze propunerea de decorare a acestuia şi a altor intelectuali din fosta conducere a ICR din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Situaţie critică la Pro TV: Departamentul de comunicare a fost desfiinţat, iar angajaţii au chemat poliţia

Întregul departament al "Poveştirilor Adevărate", în frunte cu realizatorul Dan Cruceru, a fost restructurat, Fără niciun fel de preaviz, angajaţii ce formau departamentul de PR şi comunicare al Pro TV au fost anunţaţi de către conducerea postului că li s-a încheiat contractul de muncă, a declarat o sursă din cadrul televiziunii, pentru "Adevărul". Mai mult decât atât, ieri dimineaţă bodyguarzii le-au confiscat telefoanele de serviciu, le-au interzis să mai utilizeze calculatoarele şi, spre surprinderea colectivului, i-au invitat să părăsească clădirea, a povestit o persoană din interiorul televiziunii. În urma incidentului, angajaţii au apelat la ajutorul forţelor de ordine. De asemenea, angajaţii au anunţat că se pregătesc de grevă în faţa televiziunii. Situaţia este cu atât mai delicată, căci printre cei disponibilizaţi se numără şi unii dintre cei mai vechi oameni ai postului. Directorul General al Pro TV Aleksandras Cesanavicius a precizat că totul face parte dintr-un "proces de regândire organizaţională" şi că "a fost reconsiderată colaborarea cu o parte din furnizorii de servicii".

Cartierul Ferentari din Capitală, locul patru în clasamentul celor mai urâte destinaţii de vacanţă din lume

Celebrul cartier Ferentari din Capitală ocupă a patra poziţie în Topul 10 al celor mai urâte destinaţii de vacanţă, cu 1.881 de automobile furate, 378 de crime, 12.299 de acte de violenţă şi 2.251 de furturi, potrivit unui clasament întocmit de un site specializat în lifestyle, cadouri şi turism, informează dailymail.co.uk. Cartierul bucureştean adună puncte şi la capitolul "Notorietate", devenit celebru şi pentru numărul mare de automobile parcate ilegal, nivelul ridicat al crimei organizate, numărul ridicat de furturi de buzunar şi pentru arhitectura "eclectică". De asemenea, celebrul cartier a obţinut scorul minim la fiecare dintre cei patru factori din categoria "Rating": Zonă, Infracţionalitate, Pericol şi Curăţenie. Pe primul loc în clasamentul celor mai urâte destinaţii de vacanţă se află cartierul Stolipinovo din oraşul Plovdiv din Bulgaria, cu 3.234 de automobile furate, 141 crime şi 2.462 de acte de violenţă. Pe locul al doilea, la mică distanţă, s-a clasat oraşul Bogota din Columbia si pe a treia poziţie în clasament se găseşte cartierul Galianovo din Moscova, Rusia.

Putin în Crimeea: "Tovarăşi, vă felicit pentru victoria în războiul patriotic"

Federaţia Rusă a organizat ieri ceea ce se anunţă a fi cea mai grandioasă paradă militară de Ziua Victoriei după destrămarea Uniunii Sovietice. Europenii sărbătoresc la 9 mai învingerea forţelor naziste şi eliberarea continentului de sub controlul Germaniei lui Hitler, iar contribuţia semnificativă a Armatei Roşii la finalizarea războiului în favoarea Aliaţilor este marcată anual la Moscova printr-o paradă militară. Casa Albă a criticat vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea şi a afirmat că singurul rezultat al acesteia va fi "exacerbarea tensiunilor", relatează AFP. "Nu acceptăm anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia. O astfel de vizită nu va face decât să exacerbeze tensiunile", a declarat Laura Lucas Magnuson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate naţională, cabinetul de politică externă al preşedintelui Barack Obama. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, a calificat vizita lui Putin drept "provocatoare şi inutilă".

Gruia Stoica a fost eliberat din arest. Omul de afaceri va fi judecat în arest la domiciliu

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că ar fi oferit mită pentru a afla o ofertă confidenţială la o licitaţie, va fi plasat în arest la domiciliu, a hotărât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce acesta a cerut să fie judecat în libertate. Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că omul de afaceri care controlează Grup Feroviar Român (GFR) va fi eliberat din arest. El a fost arestat preventiv în 30 ianuarie, măsura fiind prelungită. Stoica a cerut de mai multe ori să fie judecat în libertate. Pe 12 februarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis trimiterea în judecată a lui Gruia Stoica pentru trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie susţin că Stoica i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.

Ioana Petrescu: Ministerul Finanţelor şi Consiliul Fiscal au abordări diferite privind impactul scutirii pe profitul reinvestit

"Opiniile MFP si Consiliului Fiscal au plecat de la abordări diferite. Tendinţa generală este ca din toţi agenţii economici care obţin profit, aproximativ 30% din profitul brut va fi folosit în investiţii. Dintre aceştia, 30,5% reinvestesc în instalaţii tehnice şi maşini, iar din acest procent doar 70% investesc în echipamente tehnologice incluse în subgrupa 2.1, pentru care se poate aplica facilitatea fiscală", a afirmat Petrescu. Anterior, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal a declarat că Finanţele au subestimat impactul, respectiv 500-600 milioane lei anual, pe când Consiliul a calculat cel puţin 2 miliarde lei. Dumitru a afirmat vineri că, raportat la PIB, impactul de peste 2 miliarde lei are o pondere de 0,3-0,4%, o sumă "deloc de neglijat". "La nivel anual, Ministerul de Finanţe spune că impactul este undeva în jur de 500-600 milioane lei, după calculele noastre, într-un scenariu conservator, discutăm de cel puţin 2 miliarde de lei", a spus Dumitru.

Prima hidrocentrală prin pompaj din România, inaugurată la Frunzaru-Olt

Hidrocentrala de la Frunzaru, judeţul Olt, este, începând de vineri, 9 mai, timp de o lună, pilonul principal al unui experiment unic în ţara noastră după ce aici a fost pusă în funcţiune prima centrală hidroelectrică prin pompaj. La capătul celor 30 de zile se va decide dacă experimentul este sau nu viabil pentru a fi menţinut şi finanţat. La eveniment au fost prezenţi ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, dar şi oficialităţi judeţene. Prezentarea evenimentului a căzut în sarcina lui Remus Borza, reprezentantul Hidroelectrica SA, care a precizat, printre altele, faptul că momentul poate reprezenta începutul unei noi politici în domeniul energetic din ţara noastră. Regimul reversibil al hidrocentralei asigură în primă fază turbinarea apei din amonte în aval, urmat de pomparea apei din aval în amonte prin consum de energie din Sistemul Energetic Naţional în perioadele de gol de sarcină - când preţul energiei este scăzut, pentru ca, mai apoi, apa să fie din nou turbinată pentru a produce energie electrică în perioadele de vârf, când preţul energiei electrice este ridicat.

Divergenţe între separatiştii din Ucraina: Doneţk şi Lugansk amână referendumul, Slavianskul refuză să asculte de Putin

Liderii interimari de la Kiev au propus organizarea unor "mese rotunde naţionale" cu participarea forţelor politice din toate regiunile Ucrainei, pentru a soluţiona criza din ţară, potrivit unei declaraţii comune a preşedintelui ucrainean Oleksandr Turcinov şi a premierului Arseni Iaţeniuk. Propunerea vine în contextul schimbării discursului politic al preşedintelui Vladimir Putin, care a îndemnat separatiştii din estul Ucrainei să amâne referendumul de duminică. Mai mult, liderul de la Kremlin a pledat pentru negocieri şi s-a declarat în favoare organizării alegerilor prezidenţiale din 25 mai. "Anunţăm astăzi iniţiativa de a organiza mese rotunde pentru unitate naţională. Suntem pregătiţi să începem un dialog cu toţi cei care au scopuri politice legitime şi sunt pregătiţi să le argumenteze prin mijloace legale, cu cei care nu au mâinile pătate de sânge. Îi invităm la dialog pe reprezentanţii tuturor forţelor politice din toate regiunile ţării, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă poporul ucrainean", a afirmat Iaţeniuk.

EVENIMENTUL ZILEI

Războiul cu ouă de la Nana, ultima telenovelă a casei de producţie "Felix TV"

Antena 3 are o nouă "vedetă", în persoana Gherghinei Ciulei, femeia care a fost îmbrâncită de un membru PDL atunci când încerca să arunce cu ouă în Elena Udrea. Aceasta a susţinut faptul că a fost agresată pentru a nu face public faptul că preşedintele Traian Băsescu a cumpărat ilegal terenuri de la Nana.

Locuinţe de la 9.000 de euro

Ofertele imobiliare din Capitală prezentate exclusiv la Târgul Naţional Imobiliar (TNI), care se desfăşoară în Bucureşti în perioada 9-11 mai 2014, au preţuri care pornesc de la 16.500 euro cu TVA 5% inclusă pentru o garsonieră şi merg până la 42,761 milioane de euro plus TVA pentru un ansamblu de trei clădiri de birouri categoria A, aflat în insolvenţă. Ofertele imobiliare din provincie pornesc de la preţul de 9.000 euro TVA inclusă pentru o garsonieră din Câmpina. TNI se anunţă un eveniment de succes prin numărul record de 92 de companii expozante ce vin în întâmpinarea clienţilor cu oferte de locuinţe noi şi vechi, spaţii comerciale, terenuri din Bucureşti, Ilfov, Valea Prahovei, dar şi din celelalte zone ale ţării. ,,Vedetele' ediţiei de primavară a TNI se anunţă a fi proprietăţile în insolvenţă scoase la vânzare. Dacă în anul 2008 o vilă în cadrul complexului American Village Pipera costa între 200.000 şi 400.000 de euro, acum vilele din acelaşi ansamblu rezidenţial pot fi cumpărate direct de la lichidator cu preţuri cuprinse între 65.000 de euro şi 125.000 de euro plus TVA.

Victor Ponta, întâmpinat cu barca pneumatică oriunde s-ar duce

După ce s-a lăsat tras cu barca de forţele de ordine prin apa până la genunchi, cu prilejul inundaţiilor din comuna Beiu (Teleorman), premierul este întâmpinat cu bărci oriunde ajunge. Venit la Bistriţa să inspecteze Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, premierul a fost aşteptat ieri de cinci tineri cu o barcă pneumatică, anunţă Bistriţeanul. Aceştia confecţionaseră şi un afiş cu mesajul "Fă, VIORELE, în caz că ai chef de nişte inundaţii, barca şi oamenii sunt pregătiţi". Şi la Satu Mare, depunerile de coroane cu ocazia Zilei Eroilor au stat sub semnul inundaţiilor. La final, când a început defilarea, doi tineri s-au postat în spatele militarilor cu o barcă gonflabilă în care era o poză cu Victor Ponta. O barcă gonflabilă cu un rechin de jucărie şi cu caricaturi ale premierului Victor Ponta asemănat cu personajul Pinocchio a fost adusă, ieri, de mai multe persoane pe trotuarul din faţa Cinematografului "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, unde are loc un miting electoral al Alianţei PSD-UNPR-PC.

Averea nejustificată a fostului şef de la FISC. Metoda incredibilă prin care bărbatul lua şpagă: vindea fân şi prune

Fostul şef al fiscului din Oţelu Roşu ( Caraş Severin) nu poate justifica aproape jumătate de milion de euro. El a ajuns în atenţia ANI după ce a depus o reclamaţie la Poliţie, acum un an, când i-a fost furat seiful în care avea aproximativ 2 milioane de lei. Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 2.088.473 de lei (aproximativ 489.629 de euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Petru Ioan Lupşac, funcţionar public în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Oţelu Roşu, Judeţul Caraş-Severin, împreună cu soţia sa. În ianuarie 2013 din casa fostului şef al Fiscului din Oţelu Roşu a dispărut un seif de o tonă, plin cu bani. La scurt timp după jaf bărbatul a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale pentru Integritate, deoarece el, un simplu funcţionar public nu putea explica exact provenienţa banilor reclamaţi că ar fi fost furaţi odată cu seiful, şi anume suma de 1.715.500 de lei. Spargerea a avut loc în timp ce Lupşac se relaxa în Thailanda.

Doar 51 la sută dintre francezi mai vor în UE. Francois Hollande: ieşirea din Europa înseamnă ieşirea din istorie

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, i-a avertizat pe francezii chemaţi la urne la 25 mai pentru alegerile europene în legătură cu populismele şi tentaţia de "a ieşi din Europa", care, în opinia sa, ar însemna "a ieşi din istorie", după ce sondajele arată că francezii sunt din ce în ce mai eurosceptici. Într-un articol publicat în cotidianul Le Monde de Ziua Victoriei Aliaţilor împotriva Germaniei naziste, şeful statului francez reaminteşte ''avertismentul solemn al lui Francois Mitterrand (fost preşedinte socialist) din ultimul său discurs în faţa Parlamentului European: 'Naţionalismul înseamnă război' şi 'această evidenţă fondatoare: Europa înseamnă pace!'''. Hollande consideră că Europa este ''ameninţată'' de ''forţele care încearcă să o învingă speculând decepţia, mizând pe descurajare, dezgropând temerile'', în timp ce în Franţa partidul de extrema-dreaptă Frontul Naţional ar putea deveni, potrivit sondajelor, prima forţă politică în seara zilei de 25 mai.

JURNALUL NATIONAL

Noi lupte în estul Ucrainei. Opt militanţi proruşi au fost UCIŞI într-un schimb de focuri, la Mariupol

Mai multe persoane au fost ucise, ieri, în oraşul portuar ucrainean Mariupol (sud-est), în urma unor confruntări între manifestanţii proruşi şi cei care luptă pentru independenţa Ucrainei. Potrivit site-ului de ştiri ucrainean Insider, opt militanţi proruşi au fost ucişi în cursul unui schimb de focuri. Potrivit Ria Novosti, unităţi ale armatei ucrainene au intrat în prima parte a zilei în Mariupol (regiunea Doneţk), unde încă de dimineaţă au fost semnalate schimburi de focuri. 'Vehicule blindate au intrat în oraş şi se aud împuşcături în apropierea poliţiei', au declarat localnici, conform agenţiei de presă, citată de Agerpres. În acelaşi timp, agenţia de presă Interfax-Ukraina relatează că armata guvernamentală încearcă să preia controlul asupra clădirii poliţiei, care a fost anterior ocupată de militanţi ai aşa-numitei Republici Populare Doneţk, fără să poată preciza dacă există posibile pierderi de vieţi omeneşti. Deputatul ucrainean Oleg Liaşko a indicat că există opt morţi în rândul miliţiei proruse şi mai mulţi răniţi în tabăra guvernamentală.

Podul Calafat-Vidin, deschis începând de azi traficului feroviar

Traficul feroviar pe podul mixt de la Calafat-Vidin va fi deschis începând de sâmbătă, a anunţat, vineri, într-un comunicat, Compania Naţională de Căi Ferate 'CFR' SA. Primul tren pentru public va circula pe ruta Craiova - Vidin şi retur, traversând noul Pod Calafat - Vidin, cu plecare din Craiova la ora 13,19 şi sosire în Vidin la ora 16,30. Trenul de întoarcere va pleca din Vidin la ora 17,40 şi va sosi în Craiova la ora 21,06. Potrivit CFR, circulaţia feroviară pe podul mixt (rutier/feroviar) de la Calafat - Vidin, al doilea punct de trecere peste Dunăre, va asigura un flux direct pentru traficul de călători şi de marfă şi va reduce timpul necesar pentru parcurgerea distanţei Craiova - Golenţi - Vidin. Pentru legătura feroviară pe podul mixt de frontieră între cele două ţări, peste fluviul Dunărea, s-au executat lucrări de modernizare a 5,9 kilometri linie simplă până la staţia Golenţi, 1,9 km cale ferată în staţia Golenţi (4 linii) şi construcţia a 3,2 km linie nouă simplă electrificată care permite accesul direct de pe pod pe calea ferată Golenţi-Calafat.

PNL propune ca România să treacă la Ora Europei Centrale

PNL propune ca România propune schimbarea orei României şi trecerea acesteia la ora Europei Centrale, astfel încât ţara noastră să aibă aceeaşi oră ca Germania, Italia, Spania, Franţa, Polonia, Cehia, Ungaria, Belgia şi Olanda. Partidul Naţional Liberal propune ca România să treacă la ora Europei Centrale, care înseamnă cu o oră mai puţin decât este acum Bucureştiul - ora 5 devine ora 4 (în loc de UTC + 2, cum suntem acum, să trecem la UTC + 1). "PNL doreşte ca România să fie în acelaşi ritm cu Europa - în plan economic, vom avea relaţii de colaborare mai eficiente. Vor fi eliminate astfel diferenţele de fus orar, iar angajaţii din ţara noastră nu vor mai fi nevoiţi să rămână peste program pentru că trebuie să ia legătura cu cei de la firma-mamă din celelalte ţări europene. Din punct de vedere social, diferenţa de fus orar afectează viaţa a milioane de români care lucrează sau au rude în străinătate. Dacă vom avea aceeaşi oră, aceştia vor putea să îşi sincronizeze mai bine programul cu rudele de acasă", se arată într-un document manifest al PNL.

China plănuieşte construirea unei linii de tren care să o lege de America. Trenurile vor circula pe sub Oceanul Pacific

China a anunţat că plănuieşte o line de tren de mare viteză care se va întinde pe 13.000 de kilometri şi care va lega ţara asiatică de continentul american, scrie Beijing Times. Cea mai mare provocare a proiectului este construirea unui tunel submarin prin strâmtoarea Bering, care să permită călătoria cu trenul între Asia şi America de Nord. Tunelul ar urma să fie de patru ori mai lung decât cel mai lung tunel submarin actual, cel care traversează Canalul Mânecii. Potrivit proiectanţilor chinezi de la Academia de Inginerie din Beijing, linia va porni din nord-estul Chinei, va trece prin Siberia, va pătrunde prin tunelul submarin din strâmtoarea Bering, va traversa Canada şi va avea punctul final în nordul SUA. În faza de proiectare se află şi o linie de tren care să lege China de Moscova, Berlin, Paris şi Londra, precum şi o a treia linie care să ducă tot în Europa, urmând traseul Drumului Mătăsii. O a patra linie, la care lucrările au început deja, este o linie pan-asiatică, menită să lege China de Vietnam, Cambodgia, Thailanda, Malaysia şi Singapore.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb