• ADEVARUL
• Iohannis, la Casa Albă
Preşedintele Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, Klaus Iohannis fiind primul lider din Europa de Est care a fost primit de noul preşedinte american. Cei doi preşedinţi au susţinut o declaraţie de presă comună în Rose Garden, spaţiul exterior Biroului Oval de la Casa Albă. Trump l-a felicitat pe Iohannis pentru modul în care susţine lupta anticorupţie din Romania şi statul de drept.
• Secretarul american de stat, Rex Tillerson, laudă România
Rex Tillerson, secretarul american de stat, si-a arătat, vineri, în cadrul discuţiei pe care a avut-o la Washington cu preşedintele Klaus Iohannis, "aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anticorupţie şi în sprijinul statului de drept". Mai mult, ţara noastră poate fi "considerată un model în regiune". Potrivit unui comunicat remis de Adminsitraţia Prezidenţială de la Bucureşti, la întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul american de stat, Rex Tillerson, cei doi au discutat despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. În discuţie, preşedintele Iohannis a accentuat priorităţile statului nostru în politica externă, precum întărirea relaţiei transatlantice.
• Week- end cu sare amară pentru Dragnea şi Tăriceanu
Conferinţa de presă comună a preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a preşedintelui SUA, Donald Trump, a căzut precum o mare cantitate de aghiazmă, de sare amară, ori de ulei de ricin pe care au fost nevoiţi să o înghită pe stomacul gol, chiar în prag de week-end, mai-marii coaliţiei PSD-ALDE. Şi unul, şi altul cu mari probleme în justiţie, şi unul şi altul nemaiştiind ce să inventeze pentru a stopa ori a pune un bemol luptei anti-corupţie. Nu a fost deloc o fericire, nici pentru Daddy Dragnea, nici pentru îngâmfatul şi agramatul Tăriceanu, nici pentru Olguţa, nici pentru madam Firea, primăriţa cu realizări zero , să audă ceea ce au trebuit să audă vineri seară. Şi anume că dl. Trump a aprobat şi apreciază felul în care s-a comportat în iarnă preşedintele Iohannis ca şi implicarea lui în lupta împotriva reinstaurării corupţiei ca principală regulă de conduită.
• Bucureştenii se pregătesc pentru marea finală de la Roland Garros. Ecran gigant în Capitală pentru fanii Simonei
Un ecran gigant pe care va putea fi urmărită, sâmbătă, finala de la Roland Garros dintre Simona Halep şi Jelena Ostapenko va fi amplasat în Parcul Herăstrău. "Urmare a extraordinarei performanţe înregistrate de Simona Halep, care s-a calificat în finala turneului de tenis de la Roland Garros şi este la doar un singur pas de câştigarea primului Trofeu de Mare Şlem din carieră şi de ocuparea, în premieră, a primei poziţii în topul jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), Primăria Capitalei va instala în Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle) un ecran gigant pe care va putea fi urmărit meciul dintre sportiva noastră şi Jelena Ostapenko, sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 16.00. Intrarea este liberă", anunţă Primăria Capitalei.
• Prima măsură a noului şef ANCOM: şi-a mărit leafa la 10.000 euro pe lună
Cătălin Drulă, deputat USR, a postat pe Facebook o imagine din care reies primele măsuri luate de noul şef ANCOM, Adrian Diţă: a trimis în Parlament, cu ajutorul PSD, un amendament prin care vrea să-şi mărească salariu la aproximativ 10.000 de euro lunar. Schimbarea vine la mai puţin de o lună de la numirea sa în funcţie, asta după ce Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru scoaterea preşedintelui Iohannis de la numirea şefului ANCOM. Adrian Duţă s-a pus pe formarea unei echipe de încredere cu care să lucrez. Potrivit deputatului USR, în mai puţin de o lună, Diţă ar fi schimbat "toţi oamenii din conducerea instituţiei, deşi principalele cerinţe de la această instituţie-arbitru sunt cele de echidistanţă, independenţă şi stabilitate".
• Încă o ţară UE închide uşa tirurilor româneşti
În timp ce României i se interzice să încurajeze vânzarea produselor alimentare autohtone, în numele libertăţii pieţelor şi comerţului din UE, ţările străine îşi închid puţin câte puţin piaţa transporturilor rutiere în faţa transportatorilor români, sub privirile îngăduitoare ale Comisiei Europene şi în absenţa oricăror reacţii venite din partea Ministerului Transporturilor şi Guvernului. Ultima ţară care se aliniază curentului îndreptat împotriva transportatorilor români este Italia, după Franţa, Belgia şi Germania. Parlamentul Italian a aprobat, la 05 iunie 2017, proiectul de lege care pretinde că ar conţine "politici corective de conturi publice", dar care, în fapt, are ca scop golirea ţării de firmele şi şoferii din estul Europei.
• Temutele Batmobile din dotarea FSB au debarcat în Crimeea
Impresionantele vehicule blindate ale serviciilor de securitate ruse, FSB (fost KGB), supranumite Batmobile ruseşti, au debarcat în Peninsula Crimea, pe care Rusia a anexat-o în 2014 de la Ucraina. Aceste temute maşinării de luptă vor participa aici la unele exerciţii tactice. Dezvoltate special pentru nevoile Serviciului Federal de Securitate (FSB), Falkatus au fost trimise la Sevastopol cu feribotul, cu scopul de a fi teste. Supranumite şi "Justiţiarul", vehiculele seamănă mult cu maşina legendară din filmele cu Batman. Are o greutate de 12 tone şi poate atinge până la 200 de kilometri pe oră, datorită motorului YMZ -7E 846, utilizat de regulă de camioanele sportive KAMAZ. De asemenea, poate transporta maxim zece persoane la bord şi este construit în forma de V pentru disiparea undelor de şoc provocate de eventuale explozii sau proiectile.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Iohannis, emisarul lui TRUMP
Klaus Iohannis, va efectua săptămâna viitoare, în perioada 19 - 20 iunie, o vizită la Berlin. Preşedintele Iohannis va avea întrevederi cu omologul său german, Frank Steinmeier, şi cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, au adăugat surse oficiale citate de Agerpres, în marja Consiliului European de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 22 - 23 iunie, preşedintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu şeful statului francez, Emmanuel Macron. Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a subliniat într-un interviu că angajamentul statelor NATO faţă de relaţiile transatlantice este unul "solid", dar în acelaşi timp fiecare ţară trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate în ce priveşte dezvoltarea şi adaptarea acestor relaţii la provocările curente şi viitoare.
• Avertisment crunt pentru Rusia. Trump a spus-o clar
Donald Trump a afirmat în premieră, odată cu vizita lui Kalus Iohannis la Washington, susţinerea faţă de articolul 5 din tratatul NATO. După ce la Bruxelles nu a menţionat acest angajament, Donald Trump a făcut acest lucru în momentul în care a fost chestionat pe tema relaţiilor dintre ţările din estul Europei, partenere NATO, cu Rusia, una dintre puterile lumii. Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic specifică faptul că statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat. Preşedintele SUA nu menţionase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles. "Cu SIGURANŢĂ că aplicăm Articolul 5 din tratat dacă va fi nevoie", a declarat Trump.
• Înâlnirea Trump-Iohannis văzută pe Twitter
Ecoul întâlnirii istorice dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi cel al României, Klaus Iohannis, a fost foarte puternic în România. Şi peste Ocean, acest eveniment a avut un impact deosebit, mai ales pe reţelele de socializare. Postările de pe Twitter în care apare specificat numele Klaus Iohannis, reprezintă aproximativ 6% din numărul total al postarilor care au legătură cu întâlnirea de la Casa Albă. Totodată, engleza vorbită de liderul de Cotroceni a fost apreciată. "Pe voi nu vă îngrijorează că preşedintele României vorbeşte engleza în propoziţii complete, cu noimă, în vreme ce al nostru nu reuşeşte asta?", a scris Amer Zahr pe Twitter. Comparaţiile dintre cei doi lideri, unele dintre ele foarte ironice, au fost preferatele americanilor pe Twitter.
• Iranul acuză Statele Unite şi Arabia Saudită că ar fi în spatele atentatelor teroriste ce au avut loc săptămâna aceasta la Teheran
TEHERAN, 9 iunie - importanţi lideri politici iranieni au acuzat Statele Unite ale Americii şi Arabia Saudită că s-ar afla în spatele dublului atac terorist de la Teheran. Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat vineri că recentele atacuri teroriste din ţară vor spori ura faţă de Statele Unite şi Arabia Saudită. Actele teroriste care au condus la "martiriul şi la rănirea" iranienilor reprezintă "un semn clar de duşmănie" a mercenarilor care dau dovadă de aroganţă globală împotriva naţiunii iraniene, a declarat Khamenei în mesajul său de condoleanţe adresat naţiunii după cele două atacuri mortale în tandem de miercuri, executate de militanţii din Teheran ai Statului Islamic .
• CTP îl face praf pe TĂRICEANU. "E într-o vacanţă continuă. Stă ca un vierme în untură"
După ce Tăriceanu a declarat că profesorii au 4 luni vacanţă şi că o majorare a salariului nu ar fi justificată, jurnalistul CTP nu s-a abţinut şi l-a criticat aspru pe preşedintele senatului. "Ştiţi cât o să trăiască domnul Tăriceanu? Încă 40 de ani de acum înainte. Ştiţi de ce? Datorită nesimţirii sale cosmice. Este cel mai mare nesimţit pe care l-am văzut vreodată, nu numai în politică. Acum spune de profesori. Vă daţi seama cât tupeu al neruşinării are omul ăsta. El vorbeşte de vacanţă? El e într-o vacanţă continuă. A făcut ceva util pentru ţara asta? Stă ca un vierme în untură, înfipt de 20 de ani. El vorbeşte? Le spune asta profesorilor în vreme ce lefurile colegilor şi subordonaţilor domniei sale de la Senat le cresc? Parlamentarii au spor în euro. Sunt stresaţi rău de tot până joi", a spus CTP.
• JURNALUL NATIONAL
• Preşedintele american apreciază rolul de lider al României în creşterea finanţării NATO
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat vineri exemplul oferit de România celorlalte state membre NATO prin creşterea bugetului apărării de la 1,4% la peste 2% din PIB. La conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea la vârf de la Casa Albă, Trump i-a mulţumit omologului său român pentru rolul său de lider. Preşedintele SUA a reamintit şi contribuţia armată a României la lupta împotriva terorismului, inclusiv prin jertfa supremă a 31 de militari.
• Cristian Boureanu, scandal în trafic cu Poliţia Rutieră
Fostul deputat Cristian Boureanu a făcut scandal în trafic cu poliţiştii de la Rutieră. Boureanu i-a înjurat pe poliţişti, i-a ameninţat şi l-a lovit pe unul dintre ei. Maşina în care era Boureanu fusese oprită de poliţişti pentru un control de rutină, pe un bulevard din Capitală. Fostul deputat a fost încătuşat de poliţişti şi dus la sediul Brigăzii de Poliţie Rutieră. Pentru scandalul provocat, Cristian Boureanu s-a ales cu dosar penal pentru ultraj.
• Trădări neaşteptate ar putea apărea în Parlament
Surse politice au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că Liviu Dragnea a demarat negocieri cu mai mulţi parlamentari liberali pentru a obţine susţinerea acestora pe proiectele importante ale social-democraţilor. Tratativele au la bază dorinţa liderului PSD de a-şi consolida poziţia din Parlament în condiţiile în care lanţul de iubire dintre Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu este la un pas de a se rupe definitiv. "Dragnea vrea să scape de Tăriceanu. A început să negocieze cu unii parlamentari PNL, vrea să aibă o susţinere cât mai mare în Parlament. Negocierile se poartă cu fiecare în parte, unii ar putea trăda din orgoliu dacă nu iese cum vor la Congres", a dezvăluit o sursă din interiorul PNL. Informaţiile au fost confirmate ulterior de un alt liberal contactat de Jurnalul Naţional, dar şi de o altă sursă apropiată de PSD.
• Banca Mondială se uită spre Delta Dunării
Banca Mondială vrea să se implice în finanţarea proiectelor destinate conservării biodiversităţii Deltei Dunării, chiar şi în contextul existenţei mecanismului financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD), a declarat ieri, la Tulcea, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, Elisabeta Capannelli. Prin ITI-DD se încearcă finanţarea a până la 90% din investiţiile care au stat la baza Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării. În baza strategiei, comunităţile din perimetrul rezervaţiei au la dispoziţie în actuala perioadă de programare 1,1 miliarde de euro. Suma este constituită din fonduri alocate prin toate programele operaţionale şi nu poate fi accesată de comunităţi din alte zone ale ţării.
• Piraeus România e de vânzare
Cel mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, vrea să-şi vândă afacerile din Balcani (România, Bulgaria, Serbia, Albania şi Ucraina) şi să-şi reducă portofoliul de credite neperformante, a afirmat miercuri noul director general Christos Megalou. Banca este prezentă pe piaţa din România de 15 ani şi deserveşte peste 300.000 de clienţi, prin intermediul a 100 de sucursale. Piraeus România avea la finalul anului trecut depozite de 963 milioane de euro, în creştere cu 13% faţă de 2015. Conducerea din România a băncii a fost destul de agresivă în atragerea de depozite, în condiţiile în care nu s-a mai putut baza pe sprijinul băncii-mamă, care s-a cu probleme în Grecia. În schimb, stocul creditelor s-a contractat anul trecut cu circa 5%, până la 725 milioane de euro, pe fondul scoaterii creditelor neperformante din bilanţ.