REVISTA PRESEI 10.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 iulie 2012

ADEVARUL

Curtea Constituţională a validat suspendarea lui Traian Băsescu. Crin Antonescu este preşedintele interimar al României!

Curtea Constituţională l-a declarat, luni, pe Crin Antonescu preşedinte interimar al României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a constatat că procedura privind suspendarea din funcţia de preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată. Curtea a constat , de asemenea, existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României. CCR a validat suspendarea lui Traian Băsescu. Crin Antonescu este preşedintele interimar al României. Curtea Constituţională a respins, de asemenea, sesizările formulate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase, susţinute de PDL, privind revocările din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor. Soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului ce afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională, a decis, luni, Curtea Constituţională a României, care a admis astfel sesizarea depusă de 67 de deputaţi PDL.

Merkel merge mai departe: Inacceptabil

Poziţia cancelarului german faţă de situaţia din România a evoluat de la "atenţie" la "îngrijorare", pentru a ajunge la "inacceptabil". Merkel a discutat, ieri, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. "Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept", se mai arată în comunicatul trimis de purtătorul de cuvânt al Guvernului german. Mai mult, Germania îşi va folosi influenţa pe care o are în Uniunea Europeană pentru a sensibiliza şi alte state.

Ponta: Cred că partenerii europeni s-au convins cât de josnic joacă PDL

După pronunţarea deciziilor Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta, în calitate de preşedinte al PSD, şi ministrul Economiei Daniel Chiţoiu, în calitate de proaspăt preşedinte al liberalilor, au făcut un apel către Opoziţie, cerând PDL-ului să înceteze denigrarea la adresa României. Victor Ponta şi-a început discursul prin a spune că deciziile luate de CC vor fi respectate de toate instituţiile statului şi a făcut un apel către Traian Băsescu şi PDL să facă acelaşi lucru. "Din această seară, odată cu deciziile Curţii Constituţionale, toată acestă campanie de calomniere şi denigrare a României în care s-a vorbit de lovituri de stat, de acte neconstituţionale rămâne evident fără obiect", a declarat Victor Ponta.

Prima declaraţie a lui Antonescu ca preşedinte interimar: S-a demonstrat că n-a avut loc o lovitură de stat

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat luni seară că sunt corecte şi previzibile deciziile CCR privind suspendarea lui Traian Băsescu, precum şi revocările şefilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase. "Sunt decizii corecte. Sunt decizii previzibile din punctul nostru de vedere şi demonstrează încă o dată ceea ce era de demonstrat, şi anume că nu a avut loc nicio lovitură de stat, niciun fel de derapaj de la democraţie şi că toate aceste acţiuni politice au fost perfect constituţionale şi încadrabile în statul de drept", a declarat Antonescu, la RTV. El a precizat că se va implica în campania privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu în condiţiile interimatului prezidenţial, menţionând că nu se va implica în numele unui partid, dar că îşi va exprima părerea cu privire la tema referendumului, notează Agerpres.

Concurenţă aprigă pe Dunăre pentru capitalul chinezilor

Şefii asociaţiilor de business din ţările riverane fluviului şi-au prezentat, la Bucureşti, argumentele pentru a atrage investiţiile asiaticilor. Dacă guvernele, ministerele şi autorităţile statale din ţările dunărene urnesc mai greu transpunerea în practică a Strategiei Dunării, asociaţiile de business şi în special Camerele de Comerţ s-au dovedit a fi mult mai pragmatice. Ieri, la Bucureşti, liderii mediului de afaceri din Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi România au prezentat, în faţa unui grup de cel puţin 20 de investitori chinezi, atuurile pe care ţările lor le au pentru a atrage capitalul asiatic. Majoritatea prezentărilor, afişate în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, au marşat pe nivelul competitiv al taxelor sau pe forţa de muncă ieftină şi calificată, dar şi pe diversele facilităţi acordate investitorilor străini.

Se strânge laţul în jurul cuplului Blejnar - Marta

Fostul şef al Fiscului este pus sub acuzare de DNA într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, în care este învinuit şi fostul său aghiotant, Codruţ Marta, dat în urmărire internaţională. Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală la DNA. Alături de el, procurorii îi mai au în vizor şi pe fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă (demis de premierul Ponta la 16 mai), dar şi pe fostul şef al SIPI Constanţa, Dan Secăreanu. În cercul suspecţilor se află şi omul de afaceri Radu Nemeş şi soţia acestuia, pentru complicitate la evaziune în legătură cu importul de produse petroliere, după cum susţin surse judiciare.

CURENTUL

Şova a minţit: jurnalista RRA nu a dezinformat!

Şova a acuzat-o pe jurnalista Carmen Valica, de la Radio România Actualităţi că ar fi defăimat România deoarece, într-o întrebare adresată purtătorului de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie, Vivienne Reding, a inserat informaţia falsă potrivit căreia la Bucureşti ar fi urmat arestarea unor judecători de la Curtea Constituţională. Astfel, spune Şova, comisarul european a ajuns să acuze noua putere de la Bucureşti de abuzuri. În mod normal, el ar fi trebuit să prezinte şi nişte probe care să susţină această acuzaţie. Contrar a ceea ce trebuiau să-l înveţe anii petrecuţi în apropierea Justiţiei, el nu s-a sinchisit de acest "amănunt" şi s-a mulţumit doar să anunţe că deţine o înregistrare, pe care însă nu a făcut-o publică.

Penalii care l-au suspendat pe Traian Băsescu!

Traian Băsescu a fot suspendat vineri seara, cu votul a 256 de parlamentari. Important este că mulţi dintre cei care au votat suspendarea şefului statului au probleme grave cu justiţia. Astfel, unii au fost deja condamnaţi de diferite instanţe, alţii au dosare în diferite stadii de judecare, iar alţii sunt anchetaţi de procurori pentru fapte grave de corupţie. Lista parlamentarilor penali care au votat vineri seara pentru suspendarea preşedintelui, cu gândul că îşi vor salva astfel pielea şi nu vor ajunge să împărtăşească soarta deloc de dorit a lui Adrian Năstase, nu este scurtă şi pe ea se regăsesc membri de vază ai USL, UNPR şi UDMR.

Presa germană: Marga reaprinde flacăra comunistă a "partidului-stat"

"Alianţa-stat" formată din PSD şi PNL nu mai face diferenţa între responsabilităţile unui înalt demnitar al statului român şi munca de partid. Presa germană a criticat, ieri, activitatea şefului diplomaţiei române care recidivează după incidentul legat de reprezentarea României la Consiliul European de la finele lunii trecute. De data aceasta, demersul ministrul de Externe, Andrei Marga, de a informa cancelariile occidentale cu privire la poziţia USL este considerat de Frankfurter Allgemeine Zeitung neobişnuit, dar tipic pentru noua putere de la Bucureşti, care nu face diferenţa între partid şi stat. Săptămâna trecută, ministrul român de Externe, Andrei Marga, le-a trimis colegilor săi din UE o scrisoare, la care a anexat şi un comunicat al coaliţiei de guvernare USL referitor la recentele evenimente politice din România. Acest demers este neobişnuit, întrucât, de regulă, un ministru de Externe prezintă poziţia guvernului său şi nu pe cea a unui partid.

CURIERUL NATIONAL

Hidroelectrica cere creşterea cu 74% a preţului din contractele reglementate

Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă din cauza proastei gestionări a conducerii şi, implicit, a unor contracte păguboase cu "băieţii deştepţi", a cerut ANRE să aprobe creşterea cu 74% a preţului de vânzare a energiei prin contractele reglementate, de la 72 lei la cel puţin 125 lei/MWh, au declarat pentru Mediafax surse apropiate situaţiei. Compania vinde energie atât pe piaţa reglementată, cât şi pe cea concurenţială sau prin contracte bilaterale. Tarifele pe piaţa reglementată (populaţia şi micii consumatori non-casnici) sunt stabilite de către ANRE. "Preţul de producţie este de 122 lei/MWh, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica a vândut până acum energie la preţuri reglementate cu aproximativ 69% mai ieftin", au declarat, pentru Curierul Naţional, surse din cadrul companiei producătoare de energie electrică. Comparativ, compania vinde "băieţilor deştepţi" energie la un preţ mediu de 130 lei/MWh, uşor peste costul de producţie.

Nouriel Roubini: Furtuna perfectă care vine va fi mai gravă decât criza din 2008

Profesorul american subliniază că, spre deosebire de acum patru ani, autorităţile sunt lipsite de politici de răspuns. El spune că nimic nu s-a schimbat în ultimii patru ani şi că băncile continuă să acţioneze ilegal sau imoral. În noua fază a crizei va fi cădere liberă în pieţele financiare întrucât, spre deosebire de picajul din 2008, autorităţile sunt lipsite de instrumente de răspuns, a avertizat la sfârşitul săptămânii trecute profesorul american Nouriel Roubini, într-o intervenţie pentru Bloomberg TV. El spune că la nivel global se profilează "furtuna perfectă" prin cumularea a mai multor şocuri. Începerea procesului de destrămare a zonei euro, reintrarea în recesiune a SUA, aterizarea dură a Chinei, frânarea abruptă a economiilor în curs de dezvoltare şi perspectiva unui război în Orientul Mijlociu care să conducă la dublarea preţului petrolului alcătuiesc un tablou în faţa căruia statele se vor dovedi neputincioase.

Merkel, îndemnată să explice mai bine criza euro

Preşedintele german Joachim Gauck a îndemnat-o duminică pe cancelarul Angela Merkel să depună eforturi pentru a le explica mai bine germanilor salvarea euro şi consecinţele acesteia pentru ei, relatează AFP. "Ea are acum obligaţia să descrie în mod foarte detaliat ce înseamnă acest lucru şi ce înseamnă acest lucru şi din punct de vedere fiscal", a declarat şeful statului într-un interviu pentru postul public german ZDF, difuzat duminică seara. Atribuţiile preşedintelui german sunt esenţial onorifice, dar legea fundamentală (Constituţia) îi conferă un rol de autoritate morală şi de protector al poporului, notează Mediafax. O asemenea intervenţie din

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ îţi explică ce a decis Curtea Constituţională. VEZI de ce revocarea lui Blaga şi Anastase ar putea să nu fie definitivă

Judecătorii de la Curtea Constituţională au stabilit ieri, cu 5 voturi la 4, că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României a respectat Constituţia şi a constatat interimatul funcţiei, care va fi asigurat de Crin Antonescu. Cu toate acestea, CCR nu a tranşat problema respectării Constituţiei în ceea ce priveşte revocarea lui Vasile Blaga din fruntea Senatului şi a Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor. Magistraţii nu au intrat pe fondul speţei, pentru că publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor de revocare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost amânată de Guvern până după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, care nu mai permite CCR să se pronunţe asupra hotărârilor Legislativului.

PDL şi-a făcut planurile pentru campania electorală

Democrat - liberalii vor organiza trei mitinguri de susţinere a preşedintelui Traian Băsescu, la Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Democrat-liberalii se pregătesc de campanie electorală. Scopul şedinţei Colegiului Director de ieri a fost stabilirea unor acţiuni pentru perioada de dinaintea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, care va avea loc pe 29 iulie. Astfel, PDL a decis să organizeze trei mitinguri de susţinere a şefului statului. Mai mult, preşedintele democrat - liberal, Vasile Blaga, a plecat ieri la Bruxelles pentru a-i informa pe liderii Partidului Popular European (PPE) în legătură cu situaţia politică internă. Majoritatea liderilor PDL veniţi s-au îmbrăcat în alb, pentru a fi în ton cu sloganul campaniei pentru referendum:" Vara asta se poartă alb!"

Scrisoare deschisă a oamenilor de cultură din România: "Gestul domnului Ponta reprezintă o pată ruşinoasă pe obrazul României"

Mai mulţi oameni de cultură din România, printre care Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu sau Andrei Şerban, au trimis o scrisoare către şefii guvernelor din Uniunea Europeană în care atrag atenţia asupra acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse primului ministru Victor Ponta. În scrisoarea acestora se menţionează faptul că se încearcă o muşamalizare a acuzaţiilor de plagiat în legătură cu lucrarea de doctorat a premierului.

CCR dezbate astăzi sesizările PDL privind revocarea Avocatului Poporului şi reprezentarea la UE

Curtea Constituţională dezbate, astăzi, sesizările PDL legate de revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului şi de neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul Afacerilor europene. CCR are pe ordinea de zi sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, formulată de un număr de 26 senatori aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal. De asemenea, CCR dezbate sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, formulată de un număr de 58 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Liderul socialiştilor germani: "Normele democratice şi standardele parlamentare sunt suprasolicitate şi încălcate în Romania"

Liderul socialiştilor din Bundestag-ul german, Frank-Walter Steinmeier, consideră, într-o declaraţie referitoare la România, că "este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuţiile Curţii Constituţionale, să adaptezi procedurile parlamentare şi să ocupi funcţii importante peste noapte." Declaraţiile dure ale lui Frank-Walter Steinmeier contrazic, astfel, argumentele formulate de reprezentanţii USL ce au susţinut în ultimele zile că toate criticile la adresa acţiunilor coaliţiei parlamentare din România vin din partea popularilor europeni, apropiaţi lui Traian Băsescu.

Faza letală a crizei politice: regresul economiei

Cei mai importanţi investitori străini au transmis guvernului că îşi simt afacerile ameninţate de evoluţia politică din ultimele zile. Criza politică a ajuns în cea mai periculoasă fază: cea în care poate ameninţa creşterea economică. Potrivit lui Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străni (CIS), oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de influenţa recentelor evoluţii pe scena politică, care ar "putea afecta stabilitatea şi creşterea economică" a ţării. Într-o ţară marcată de instabilitate politică şi de proiecte blocate de alternanţa la guvernare, economia suferă. Pe de altă parte, afacerile sunt direct afectate de cererea redusă. "Acţiunile clasei politice aduc noi incertitudini peste cele deja existente şi au ca efect scăderea încrederii consumatorilor şi investitorilor", potrivit şefului CIS.

JURNALUL NATIONAL

Blejnar la brutărie! Fostul şef al Fiscului, cercetat de DNA pentru complicitate la evaziune cu petrol. Şeful vămilor, Viorel Comăniţă, reţinut pentru 24 de ore

Florin Secăreanu, fostul şef al SIPI Constanţa, săltat de anchetatori de pe autostrada A2. Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, pentru 24 de ore, au declarat, pentru MEDIAFX, surse judiciare. Informaţia a fost confirmată de Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei şi preşedintele interimar al PNL. Sorin Blejnar a declarat că nu a fost citat la DNA şi nici a avut loc o percheziţie la el acasă. "Nu mi s-a adus la cunoştinţă acest lucru. Dar merg pe principiul, nicio lună fără un scandal creat de mass-media la adresa mea. Nu s-a făcut nicio percheziţie la mine. Nu am avut legături cu Radu Nemeş. Nu cred că-l cunosc. Poate l-am văzut odată în viaţă, la televizor.

După 65 de ani, CIA dezvăluie, în premieră, adevărul despre incidentul de la Roswell

"Nu a fost un balon meteorologic. A fost ceea ce au raportat oamenii prima dată. A fost o navă care nu provenea de pe această planetă", a declarat Chase Brandon, care a lucrat în cadrul CIA timp de 35 de ani. Agentul susţine că a văzut probe directe ale vizitei "extraterestre" în zona de înaltă securitate a CIA din Langley. Acum 65 de ani, Roswell Daily Record a o ştire de presă trăsnet, conform căreia oficialii militari locali din oraşul Roswell au capturat o farfurie zburătoare pe terenul unei ferme din apropierea oraşului. După nici 24 de ore, autorităţile militare au dat presei un comunicat oficial în care precizau că "discul zburător" observat de martori era de fapt un balon meteorologic. În mod ciudat, presa şi opinia publică au acceptat această variantă fără să mai ridice vreun semn de întrebare.

Gaze şi curent la PREŢURI OCCIDENTALE. Băsescu a promulgat decretul Legii energiei

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, care a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 14 iunie şi reglementează liberalizarea pieţei energetice, dar şi creşterea etapizată a preţurilor pentru gaze la nivelul statelor UE. "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 9 iulie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale", a informat Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat de presă. Legea energiei electrice şi gazelor naturale a fost adoptată, pe 14 iunie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 186 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 7 abţineri, actul normativ reglementând liberalizarea pieţei energiei, dar şi creşterea etapizată a preţurilor pentru gaze la nivelul statelor UE.

Din ce mai trăiesc băncile. Creditarea a trecut pe locul 2

Poate părea surprinzător, dar sintagma "băncile fac întotdeauna bani" nu mai este universal valabilă. Scăderea drastică a creditării pe segmentul de retail a erodat puternic veniturile operaţionale ale acestora. Cu excepţia celor mici, care nu au reuşit să compenseze acestă reducere şi au rămas pe pierdere, celelalte aplică planul B. Trăiesc, în general, din finanţarea companiilor, din vânzarea produselor de trezorerie sau din volatilitatea cursului valutar. Oricum, toată lumea a redus costurile, a diminuat salariile şi "a îngheţat" extinderea reţelei.

E timpul pentru un nou summit. Spania şi Italia intră din nou în vârtejul financiar

Randamentele obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la 10 ani au trecut din nou de pragul 7%, acolo unde se aflau şi înainte de summit-ul UE de la Bruxelles. Concluziile summit-ului au adus optimism în pieţe, însă, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii doi ani, acesta a pierit rapid când investitorii s-au uitat mai bine la situaţia ţărilor suferinde şi la situaţia politică europeană.

NATIONAL

Se negociaza ultimele locuri pe lista imunitatii pentru apropiatii lui Basescu

Surprinzatoarea vizita a lui Traian Basescu in "barlogul" lui George Maior din Padurea Baneasa a fost urmata de o intelegere dezvaluita, de asemenea, in exclusivitate de "National". Astfel, sub forma primirii functiei de raportor NATO, lui Basescu i se garanta imunitatea timp de 12 ani. Iar acum, in toiul acestor zile tulburi in politica romaneasca, protectia acordata de administratia americana si de alte cancelarii occidentale pentru conducatorul statului roman din ultimii opt ani a fost extinsa si pentru alti apropiati ai acestuia. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre, oameni de afaceri, politiceni si sefi de servicii secrete de-a valma dau lupte dramatice pentru a prinde ultimele locuri pe salvatoarea "lista a lui Base".

Pesedistii nu-l vor pe Crin Antonescu presedinte

Graba lui Crin Antonescu de a se vedea presedinte cu acte in regula ii calca pe nervi pe social-democrati. "E imposibil sa comasam alegerile, prezidentialele trebuie facute repede, in septembrie", declara Crin Antonescu , duminica seara, la un post de televiziune. Anuntul nocturn le-a picat greu pesedistilor, satui deja sa fie condusi de prin studiourile TV. Lasand la o parte modul in care au primit vestea, social-democratii inca mai spera ca se va gasi o varianta prin care parlamentarele si prezidentialele sa fie organizate in acelasi timp, chiar daca solutia va fi pe langa lege. Prin urmare, faptul ca Antonescu le-a taiat elanul in direct, sugerand ca miscarea nu ar fi tocmai constitutionala, i-a iritat la culme pe pesedisti.

Blaga pleaca la Bruxelles sa "pregateasca" vizita lui Ponta

Oficial, Vasile Blaga anunta ca vrea sa prezinte personal situatia din Romania. Pe surse, se spune ca liderul PDL vrea sa-i convinga pe popularii europeni sa devanseze Congresul PPE. O reuniune de asemenea anvergura ar insemna o gura de oxigen pentru pedelistii inghesuiti acum de USL, daca ea ar avea loc inainte de alegeri. Le-ar reface o parte din imagine si le-ar conferi credibilitate. Problema este ca PPE si-a programat Congresul in octombrie, dar suspendarea lui Basescu implica organizarea de alegeri prezidentiale in septembrie. De aici si incercarea pedelistilor de a-i convinge pe popularii europeni sa-si devanseze Congresul, ocazie cu care inaltii oaspeti ar putea face putina campanie electorala candidatului PDL.

Fostul secretar de stat Ionel Mantog, condamnat la cinci ani de inchisoare

Ionel Mantog, fost director al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia si fost secretar de stat in Ministerul Economiei, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, cu executare, in dosarul "Stramutarilor de Lux". Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat, luni, pe Ionel Mantog, fost director al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia si fost secretar de stat in Ministerul Economiei, la cinci ani de inchisoare cu executare, la numai o luna distanta dupa ce, acum o luna, se vorbea de o ultima sentinta, de un an si opt luni de inchisoare cu suspendare. Totodata, si fostul director general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe, a fost condamnat tot la cinci ani de inchisoare cu executare, in ambele cazuri sentintele fiind definitive.

Roubini cere desfiintarea bancilor

Analistul economic Nouriel Roubini, supranumit "profetul crizei", sustine ca tot raul provine de la banci, care, in forma actuala, de "supermarketuri financiare", functioneaza ilegal si trebuie desfiintate. Roubini sustine, citat de Business Insider, ca bancile ii trag pe oameni pe sfoara. "Singurul mod in care putem evita aceasta situatie este sa distrugem aceste supermarketuri financiare", a declarat dur Roubini. El sustine ca bancile au o serie de servicii - de investitii, de intermediere, de asigurare, etc. - care genereaza un "urias" conflict de interese. "Bancherii sunt lacomi. Trebuie sa ne asiguram ca se poarta cat mai corect. O solutie ar fi separarea activitatilor bancilor, pentru a se reduce la minimum conflictul de interese", a spus Roubini.

PUTEREA

Merkel, prea mică pentru USL

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avut două declaraţii-şoc la adresa României. Prima a fost că suspendarea preşedintelui Băsescu se derulează într-un mod care încalcă principiile de bază ale statului de drept. A doua, că Germaniava susţine ca Uniunea Europeană să ia măsurile necesare. Victor Ponta şi Ion Iliescu au minimalizat declaraţiile cancelarului german. În paralel este aşteptat raportul Comisiei Europene asupra justiţiei din România, iar toate semnalele de până acum indică faptul că va fi un raport negativ care va condamna ultimele evoluţii politice de la Bucureşti.

Fostul şef de la "Adevărul" a ajuns ospătar

Fostul director editorial de la Adevărul Holding, Laurenţiu Ciocăzanu, a ajuns subiect de articol în "El Pais", într-un articol intitulat "De la jurnalist, la ospătar". Ziaristul a povestit cotidianului "El Pais" despre cum i-a fost prezentată o listă cu trei politicieni de care să nu se atingă. El a mai povestit cum ziarul "Adevărul" a ajuns pe mâinile unui CEO fără experienţă în presă. Laurenţiu Ciocăzanu şi-a lansat propria afacere în urmă cu un an şi de atunci munceşte cu soţia sa pentru a pune barul pe picioare şi chiar lucrează pe post de chelner.

Anchetă la benzinăriile Gazprom

Consiliul Concurenţei (CC) analizează operaţiunea de concentrare economică ce urmează să fie realizată prin dobândirea controlului unic direct de către Nis Petrol SRL asupra a trei staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Arad şi Sibiu, arată un comunicat al CC. Compania intenţionează să cumpere o staţie în Arad şi două unităţi în Sibiu. Nis Petrol SRL face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), care este membră a grupului Gazprom din Rusia. Consiliul Concurenţei va evalua operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.

Industria vagoanelor de marfă, vândută "la secret"

După nici un an de la preluarea, de către parlamentarul Verestoy Attila, a fabricilor de marfă Astra Arad, Meva şi Romvag Caracal de la omul de afaceri Cristian Burci, senatorul UDMR a vândut cele trei companii unui investitor german secret, la o valoare de peste 30 milioane de euro. Astfel, industria producătoare de vagoane de marfă din România, care înainte de criză era cea mai puternică pe piaţa europeană de profil, a fost înstrăinată din cauza datoriilor consolidate ale celor trei companii, în valoare totală de peste 150 milioane de euro.

ZIARUL FINANCIAR

România are nevoie de investitori şi capital, nu de lupte politice în văzul întregii Europe

Războiul politic de la Bu­cureşti a tre­cut în toată vio­lenţa lui graniţele Ro­­mâniei, iar poziţiile s-au radica­lizat cu efecte care nu pot fi bănuite în acest moment, dar se vor vedea în următoarele zile. În timp ce politicienii se luptă cu toate forţele, ţinta de absorbţie a fondurilor euro­pene a fost ratată şi pentru acest an. Ieri cursul a crescut la un nou maxim istoric 4,5275 lei/euro. În vreme ce cuţitele au fost scoase pe masă, investitorii privesc uluiţi şi nepu­tin­cioşi la ceea ce se întâmplă în Româ­nia, la situaţia care degene­rea­ză cu o vi­teză uluitoare, niciodată visată în urmă cu nici două săptămâni. Guvernul a transmis că va respecta acordul cu FMI şi ţintele macro­eco­nomice convenite, dar scepticismul îşi face loc din ce în ce mai mult, chiar dacă este dublat de apeluri la raţiune.

Semnalul tras de puciul de la SIF Muntenia: "Mai devreme sau mai târziu fiecare SIF va trece prin această experienţă"

Puciul din 8-9 iulie 2012, cum va rămâne în istoria pieţei de capital schimbarea Consiliului Reprezentanţilor de la SIF Muntenia, a creat un precedent important pentru bursa de la Bucureşti şi pentru restul de patru SIF-uri care gestionează o avere de cinci miliarde de lei. Conducerile SIF-urilor nu mai pot ignora de acum înainte vocile şi solicitările acţionarilor dacă vor să şi păstreze funcţiile, iar investitorii străini primesc un prim semnal pozitiv că piaţa locală de capital face un pas mare spre normalitate. Întrebarea care rămâne este dacă noua echipă de conducere de la Muntenia va reuşi să descătuşeze valoarea SIF-ului.

Incertitudinea îngenunchează euro şi face ca Spania şi Italia să se împrumute din nou mai scump. "Se pare că pieţele vor hăitui Spania până când aceasta va ceda"

Costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei au ajuns ieri mai mari decât cele ale Irlandei, ţară forţată să ceară ajutor financiar internaţional, iar euro s-a depreciat la minimul ultimilor doi ani în raport cu dolarul, subliniind astfel incertitudinile care apasă asupra unei Europe încolţite de criză şi în care liderii se chinuie să găsească o ieşire. Presiunile pe euro, pe randamentele obligaţiunilor spaniole şi italiene vin în contextul în care pieţele aşteaptă soluţii clare de la liderii europeni pentru a scoate din criză zona euro, a cărei economie contemplează recesiunea. Miniştrii de finanţe din uniunea monetară s-au întâlnit ieri la Bruxelles pentru a rezolva problemele lăsate fără răspuns la summitul UE de la sfârşitul lunii trecute. Pieţele, obişnuite cu soluţii prea vagi şi fără aplicare imediată, sunt ca de obicei sceptice.

Finlanda ar prefera să renunţe la euro decât să plătească datoriile altora

Cu toate că majoritatea discuţiilor din zona euro cu privire la ajutarea ţărilor cu dificultăţi financiare se învârt în jurul Germaniei, aceasta nu este singurul stat bogat din Europa prins în acest vârtej. Acesta este cazul Finlandei, alt membru al zonei euro cu rating de credit de top, "AAA", şi o datorie redusă. Dar dacă Berlinul este hotărât să ţină în viaţă proiectul euro, Finlanda ar prefera ca mai degrabă să iasă din uniunea monetară decât să plătească datoriile celorlalte ţări, scrie The Washington Post. Finlanda riscă echivalentul a 5% din PIB-ul său dacă-şi pune la bătaie resursele pentru fondul de salvare al zonei euro, iar unii politicieni nu sunt încântaţi de faptul că trebuie să susţină Spania şi Italia pe termen nelimitat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb