REVISTA PRESEI - 10.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 august 2011

ADEVARUL

Milionarii din România nu se sperie de căderea bursei

Cei mai bogaţi români cu investiţii pe bursă spun că declinul cotaţiilor le-a redus semnificativ valoarea acţiunilor deţinute, însă nu sunt afectaţi de vreme ce sunt investitori pe termen lung. Ba chiar se gândesc să-şi majoreze portofoliile, profitând de preţurile mici. Valoarea acţiunilor deţinute de oamenii de afaceri pe bursă a scăzut cu până la 30% în ultimele trei şedinţe. Ei spun, însă, că pierderile vor fi recuperate pe termen mediu. Panica investitorilor speculativi a întors Bursa de la Bucureşti la cotaţiile din urmă cu doi ani. În numai trei şedinţe de tranzacţionare, valoarea acţiunilor cotate pe piaţa locală au scăzut cu până la 30%. Odată cu ele, şi deţinerile oamenilor de afaceri, acţionari ai unor companii listate.

Analiză: De ce acum cad pieţele bursiere?

Criza datoriilor guvernamentale din zona euro şi decizia istorică a agenţiei Standard&Poor"s de a reduce ratingul Statelor Unite cu o treaptă din cauza dezechilibrelor fiscale au creat panică pe toate pieţele financiare. Amplitudinea căderilor de pe bursele internaţionale este însă suprinzătoare. Datoriile şi problemele economiilor puternice din zona euro, precum şi gradul de îndatorare al SUA erau deja cunoscute şi au putut fi asimilitate deja de către pieţe. Dar ce a declanşat totuşi isteria şi panica ce au pus stăpânire pe bursele lumii? Singura explicaţie plauzibilă este aceea că investitorii din întreaga lume au nevoie de mesaje ferme şi de măsuri imediate. S-au săturat de discursuri. Cea mai mare temere a investitorilor rămâne în momentul de faţă reîntoarcerea recesiunii.

Standard&Poor"s, anchetată pentru reducerea ratingului SUA

Comisia Bancară din Senatul Statelor Unite a decis anchetarea Standard&Poor"s, privind scăderea ratingului SUA de vineri, de la AAA la AA+. Comisia din Senatul SUA nu a stabilit însă daca va convoca persone la audieri si nici nu a lansat o investigaţie oficiala. Deşi Standard&Poor"s a avertizat SUA că nu va reveni prea curând la ratingul AAA, această decizie este îndelung contestată de guvernul american.

Patriciu: Guvernanţii nu trebuie să se îmbete cu cifre care spun că stăm mai bine decât alţii

Omul de afaceri Dinu Patriciu spune că Bursa de la Bucureşti este nesemnificativă în context global, însă ea atrage atenţia guvernanţilor să trebuie să ia câteva decizii obligatorii. Printre măsurile obligatorii, Patriciu aminteşte că Banca Naţională ar trebui să anunţe imediat că intrarea României în zona euro nu mai este o prioritate şi ar trebui să declare că a demarat un program de stimulare a creditării consumului şi investiţiilor. Astfel, riscul inflaţiei trebuie asumat. Mai mult, el crede că trebuie demarat rapid un proces de restructurare a cheltuielilor publice cu minimum 25% fără a afecta investiţiile, în paralel cu reducerea corespunzatoare a impozitării directe şi a TVA. El a punctat că dacă toate aceste măsuri ar fi luate în următoarele zile, credibilitatea ţării ar creşte şi, implicit, ar aduce investiţii nesperate într-un moment în care capitalul caută cu disperare oportunităţi sigure.

Angajaţii Oltchim, trimişi în şomaj tehnic

Peste 1.000 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea intră de astăzi în şomaj tehnic până la sfârşitul lunii august. Oltchim nu mai are bani pentru capitalul de lucru şi vrea să contracteze credite de 250 de milioane de euro pentru a funcţiona la capacitate maximă. În această toamnă se împlinesc trei ani de când combinatul petrochimic Oltchim funcţionează la capacitate redusă. Aceasta deoarece principalul său furnizor de materii prime - divizia de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim - a fost închis în 2008. Oltchim a cumpărat această divizie de la Petrom, dar nu a mai avut bani pentru repornirea ei. Astfel că societatea a terminat ultimii trei ani pe pierderi şi a ajuns acum la fundul sacului.

Motorul creşterii economice începe să se gripeze

În iunie, România a exportat bunuri în valoare de 3,76 miliarde de euro, cu 59 de milioane de euro mai puţin decât în mai. Europa începe să cumpere mai puţine produse din România. Economiştii avertizează că scăderea exporturilor pune în pericol revenirea economiei. Veştile nu sunt bune nici din industrie. Datele privind producţia industrială arată o scădere de 2,2% faţă de luna precedentă. Economiştii şi oamenii de afaceri consultaţi de "Adevărul" avertizează că situaţia poate degenera pe fondul turbulenţelor de pe plan internaţional. Economiştii sunt însă de părere că revitalizarea exporturilor poate veni de la compania Ford, cu condiţia ca autorităţile să construiască infrastructura rutieră necesară pentru ca producătorul auto să-şi poată transporta maşinile.

Internetul schimbă regulile presei

În goana după trafic, site-urile de ştiri uită uneori de rigorile jurnalismului. Presa online este în tranziţie, iar pentru site-urile de ştiri presiunea vitezei este mai apăsătoare decât cea a credibilităţii. Internetul se confruntă cu această problemă de credibilitate. Fie că este sau nu vorba de site-uri "cu greutate", de la noi sau din afara ţării, aproape fiecare a căzut în patima preluării unor ştiri ce s-au dovedit a fi false. "Online-ul a detronat radioul de pe poziţia celui mai rapid mediu, deci e normal ca bătălia să se dea pe viteză şi pe cantitate, de unde şi aiurelile care apar mai des pe internet decât pe hârtie", declară Iulian Comanescu, analist media. Omul de media crede că online-ul se va diversifica şi vor exista şi branduri pe internet care pun accentul pe informaţia completă, pe echilibrul relatării şi pertinenţă.

Apple a devenit cea mai valoroasă companie din SUA

Apple a depăşit marţi producătorul de petrol Exxon, devenind astfel cea mai valoroasă companie din SUA, transmite AP. Exxon Mobil Corp s-a aflat marţi în scădere cu 1,4 la sută, ajungând la un capital de 337 miliarde dolari. Apple a câştigat 3,4 la sută şi a ajuns la aproximativ 338 miliarde dolari. Diferenţa dintre cele două companii rămâne, însă, destul de mare, Exxon având venituri anuale de peste patru ori mai mari decât Apple. Exxon a avut anul trecut venituri de 383 miliarde de dolari, faţă de 65 de miliarde de dolari în cazul Apple. Investitorii se aşteapta ca valorea companiei Apple să crească, atât timp cât le oferă cumpărătorilor produsele pe care şi le doresc. Astfel, investitorii pariază pe Apple, chiar dacă în acest moment produce mai puţini bani decât Exxon.

Miracolul chinez, dezumflat de inflaţie

Creşterea celei de-a doua economii a Planetei se împotmoleşte în preţurile alimentelor, care se majorează de la o lună la alta. Economia chineză se confruntă cu un nou duşman: inflaţia. Creşterea preţurilor alimentelor nu mai poate fi stăvilită de guvernul comunist doar prin politici monetare. Biroul Naţional de Statistică din China face publică o cifră care stârneşte îngrijorare în media internaţională. Inflaţia din statul asiatic a atins 6,5%, un nivel neobişnuit de mare pentru cea de-a doua economie a lumii. Numai pe segmentul alimentelor preţurile au avansat faţă de anul trecut cu 14,8%, în condiţiile în care guvernul de la Beijing estima în ianuarie că acestea vor creşte cu numai circa 4%.

CURENTUL

Marele scriitor francez Albert Camus a fost lichidat de KGB

O ipoteză interesantă privind accidentul în care şi-a pierdut viaţa, în 1960, scriitorul francez Albert Camus, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a fost lansată recent de un profesor universitar italian în cotidianul "Corriere dela Sera". Astfel, italianul Giovanni Catelli susţine că accidentul de automobil care a curmat viaţa lui Albert Camus a fost provocat de agenţi ai KGB la ordinul fostului ministru sovietic al Afacerilor Externe din perioada 1956-1957, Dmitri Trofimovich Shepilov. Informaţia a fost consemnată, susţine Catelli, în ediţia originală în limba cehă a jurnalului poetului Jan Zabrana, intitulat "Toute la vie" ("Toată viaţa").

Vasilescu (BNR): Scăderile de la BVB nu reflectă ce se întâmplă în România

Adâncime mică, valuri mari. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ieri, la o emisiune TV, că, în acest moment, situaţia în România este mai bună decât în alte ţări, după ce au fost luate "nişte amărâte de măsuri" care au făcut ca lucrurile să nu fie la fel de "dramatice". În legătură cu scăderile de la Bursa de Valori Bucureşti, Vasilescu spune că bursa de la noi este foarte slab legată de economia românească şi reflectă ce se întâmplă pe marile pieţe internaţionale. Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, a declarat, la RFI, că, pentru calmarea pieţei bursiere, discursurile politice sunt binevenite, iar acestea trebuie să fie accentuate şi că efectele scăderii burselor nu trebuie "dramatizate".

Contribuţia lui Sörös la marele haos financiar mondial

Cunoscut ca "omul care a spart Banca Angliei" - în 1992, printr-o speculaţie financiară, care i-a adus peste un miliard de lire sterline -, George Sörös îşi reconfirmă prestigiul de spărgător cu o nouă lovitură de 8,5 miliarde de euro. Atunci a speculat pe seama lirei britanice, determinându-i prăbuşirea şi devastând economiile a milioane de britanici, dar obţinând pentru buzunarul propriu 1,1 miliarde. După ce şi-a construit prin reţeaua sa aşa-zis filantropică extinsă în întreaga lume un suport de informaţii şi o pârghie de influenţă politică, Sörös a aplicat lovitură după lovitură, îmbogăţindu-se prin manipulare şi intoxicare la scară mondială. Şi astăzi, tot pe baza informaţiilor de insider al actualei echipe de la Casa Albă, George Sörös a beneficiat de date sigure despre retrogradarea la adresa Statelor Unite, pe care au operat-o cei de la Standard and Poor"s, obţinând un beneficiu net apreciat la suma de 8,5 miliarde de euro.

Alternative de Tia Serbanescu

După retrogradarea "istorică" a SUA, toate Bursele lumii au început să scadă, inclusiv a noastră - dar premierul Boc e optimist: "în ţară lucrurile sunt sub control, dar nu trebuie să facem paşi înapoi" în timp ce ministrul Tabără e convins că "pentru România criza nu va fi atât de urâtă cât în alte state europene care au practicat consumismul fără limită". Adică, vom avea o criză frumoasă - dar numai Dumnezeu ştie cât ne va costa aşa ceva dacă o criză urâtă e atât de scumpă în SUA, Grecia, Italia, Spania.

CURIERUL NATIONAL

Investitorii s-au întors în purgatoriu

Preţurile acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti au atins ieri la miezul zilei minime ale ultimilor doi ani. La un moment dat, pe unii emitenţi nu erau afişate ordine de cumpărare. Iulian Panait (KTD Invest): A fost panică în piaţă. Picajul de 643 de puncte din prima zi de tranzacţionare a acestei săptămâni al indicelui Dow Jones Average Industrial, unul dintre cele mai drastice din istoria Bursei americane, s-a resimţit ieri din plin la Bursa de Valori Bucureşti, unde la miezul zilei cea mai mare parte dintre acţiuni sufereau scăderi de 10-15% faţă de şedinţa precedentă. A fost un moment în care indicii principali au atins un nou minim al ultimilor doi ani, amplitudinea declinului amintindu-le investitorilor de perioada de apogeu a crizei bursiere.

În trecut proprietarii nu închiriau la orice preţ, acum vor chiriaşi cu orice preţ

Sezonul închirierilor a început la fel ca şi în ultimii doi ani, cu chiriile în scădere. Contrar anilor de creştere economică, studenţii sunt motivul reducerii tarifelor. A trecut deja o săptămână din luna august şi sezonul închirierilor a început. Ca în fiecare an, proprietarii aşteaptă cu nerăbdare valul de studenţi care vor veni din toamnă la facultate şi care au nevoie de o locuinţă pentru următoarele 9 luni. Contrar tuturor aşteptărilor, în ultimii doi ani, toamna aduce scăderi la preţul chiriilor pe toate segmentele de piaţă, după cum arată raportul de monitorizare anunturiparticulari.ro.

Aurul, metalul care va ieşi "strălucind" din toată vălmăşeala crizei datoriilor

Achiziţiile de aur au sărit la mai mult de 18 milioane de uncii pe parcursul lunii trecute - de la 8,4 milioane de uncii înregistrate în întreaga perioadă ianuarie-iulie 2011. Conform ultimelor informaţii, valoarea aurului a crescut cu 30% în acest an şi aproape 400% în ultimul deceniu. Oamenii pariază pe aur, ca fiind metalul care va ieşi "strălucind" din toată vălmăşeala crizei datoriilor. În urma downgradării SUA de către instituţia de evaluare financiară Standard&Poor"s, aurul a atins luni un nou record de 1.700 de dolari pe uncie, transmite Reuters.

Deficitul comercial a scăzut la 4,5 mld. euro

Deficitul comercial a scăzut cu 7% în primul semestru din acest an, la 4,5 miliarde euro, exporturile crescând mai rapid decât importurile, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În primele şase luni, exporturile au fost de 22 miliarde euro, cu 28,2% mai mari faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile au urcat cu 20,4%, la 26,5 miliarde euro. Tranzacţiile cu maşini şi echipamente de transport au reprezentat 42,1% din exporturi şi 33,8% din importuri. Produsele manufacturate exportate de România au acoperit 33,5% din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,5%. Un decalaj important a avut loc la produsele chimice, unde România a importat de două ori mai mult decât a exportat (6,2% la export şi 13,4% la import).

Băsescu va trimite Parlamentului, spre ratificare, acordul preventiv încheiat cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul privind prin care supune spre ratificare Parlamentului scrisoarea de intenţie cu FMI semnată de autorităţile române la Bucureşti la 10 martie şi aprobată de boardul instituţiei internaţionale la 25 martie, privind noul acord, de tip preventiv. De asemenea, Băsescu a semnat un decret privind supunerea spre ratificare Parlamentului a două scrisori de intenţie încheiate cu FMI prin vechiul acord. În luna martie, România a prelungit programul cu FMI printr-un acord de circa 3,5 miliarde euro, pe doi ani, de tip preventiv, ceea ce presupune că banii nu vor fi accesaţi decât în situaţii de urgenţă. Înţelegerea este însoţită de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu: România trebuie să continue reforma

Preşedintele Traian Băsescu spune că nu trebuie pronunţat, deocamdată, cuvântul criză şi le cere politicienilor să fie responsabili şi prudenţi, ca să nu alunece pe panta populismului. Nu se poate vorbi, deocamdată, despre o criză pe fondul căderii burselor pe pieţele internaţionale, ci despre o reacţie la decizii neconvingătoare. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu, la finalul întâlnirii pe care acesta a avut-o aseară la Cotroceni cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pe tema haosului înregistrat în ultimele zile pe pieţele financiare internaţionale. Şeful statului a ţinut să precizeze că întâlnirea nu a fost una de criză, ci una "între instituţii cu responsabilităţi".

Combinatul Oltchim, în pragul falimentului

Managementul dezastruos lui Constantin Roibu aruncă în şomaj peste 1.000 de salariaţi ai combinatului. Mai mult, societatea riscă falimentul pentru că a încălcat legislaţia de mediu. Salariaţii Oltchim îndură consecinţele a 20 de ani de management neperformant al echipei conduse de Constantin Roibu, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al combinatului. Începând de astăzi, 1.025 de angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic, deoarece conducerea Oltchim a găsit resursele necesare să finanţeze doar 30% din funcţionarea societăţii. Mai mult, potrivit unui raport de expertiză contabilă comandat de conducerea societăţii, combinatul din Râmnicu Vâlcea va intra în faliment dacă va fi obligat de judecători să plătească amenda de 14,3 milioane de euro (59,2 milioane de lei), primită de la Autoritatea pentru Fondul de Mediu (AFM).

"Criza cea mai gravă din 1945". Salvarea împotmolită de birocraţie

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat astăzi că ne confruntăm cu "cea mai gravă criză de la al doilea război mondial încoace". El a adăugat că, fără intervenţia comunităţii internaţionale "ar fi putut fi cea mai gravă criză de la primul război mondial până azi". Într-un interviu pentru Europe 1, Trichet a făcut un apel către guvernanţii europeni, mai ales cei italieni şi spanioli, "să-şi facă treaba" pentru a reduce deficitele. Rapiditatea este "decisivă pentru a restabili încrederea pieţelor", a subliniat, la rândul său, ieri preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy. Dar disensiunile dintre ţările europene întârzie punerea în practică a planului..

Ipotezele Poliţiei: jaful anului sau înscenarea săptămânii

Incidentul de pe Autostrada Bucureşti-Piteşti este tratat circumspect de către anchetatori. Ei iau în calcul atât posibilitatea unui jaf, cât şi pe cea a unei înscenări. În joc sunt, teoretic, 22,7 kg aur. Jaful anului sau înscenarea săptămânii! Acestea sunt cele două ipoteze luate în calcul de poliţiştii şi procurorii care anchetează incidentul derulat ieri dimineaţă, în jurul orei 10,50, la kilometrul 83 al Autostrăzii Bucureşti-Piteşti. Jaful a fost semnalat, la numărul de urgenţă 112, de către un cetăţean român şi unul turc. Cei doi au declarat că au fost opriţi în trafic de un autoturism de culoare închisă, dotat cu girofar, în care se aflau trei persoane care le-au făcut semn, cu bastoane refelctorizante, specifice Poliţiei, să tragă pe dreapta. Din maşina urmăritoare, cel mai probabil una de teren marca Honda, ar fi coborât trei persoane înarmate şi care purtau cagule.

UNPR: Crin Antonescu este incapabil să-şi conducă partidul

"Virgina Coaliţiei", cum a fost catalogată ieri UNPR de Crin Antonescu, i-a dat astăzi replica acestuia: "preşedintele PNL este incapabil să-şi conducă partidul". "UNPR consideră că recentele declaraţii ale lui Crin Antonescu sunt dovadă de mojicie şi de neputinţă politică. Preşedintele PNL este incapabil să-şi conducă partidul şi nu are răspuns la problemele pe care membrii liberali şi aleşii locali ai PNL le-au semnalat în repetate rânduri. Mai mult, Crin Antonescu, un mare amator de vacanţă eternă, nu are nici măcar timp să stea de vorbă cu ei. Nu ştim ce experienţe l-au marcat pe Crin Antonescu în trecerile sale repetate de la un partid, aripă sau facţiune liberală la alta. Sau de la un binefăcător la altul", se arată în comunicat.

Oliver Stone: "Filmul meu îţi arată ce idiot e George W. Bush!"

Celebrul cineast a vorbit pentru EVZ despre cum Alexandru cel Mare a fost un erou, în timp ce George W. Bush va rămâne în istorie cu eticheta de "cretin notoriu". Cineastul a explicat de ce eroul său, Alexandru cel Mare, nu poate fi comparat cu George W. Bush, cu toate că ambii au pornit de la statutul de odrasle frustrate din cauza taţilor lor.

FINANCIARUL

Bursa - in cadere, francul aproape de paritate cu euro. Analistii: Se poate si mai rau

Indicii BVB au inregistrat ieri cele mai ample scaderi din ultimul an, de pana la 15,18%. Lipsa unei solutii rapide pentru pietele financiare de la nivel global a determinat prelungirea agoniei investitorilor de la bursele internationale si pe parcursul sedintei de ieri. BVB a inregistrat la jumatatea zilei cele mai puternice scaderi la nivel european, dar preturile foarte scazute au atras revenirea cumparatorilor in piata, ceea ce a redus corectiile.

Caderea productiei de energie hidro din semestrul I a dus la cotatii-record pe bursa OPCOM

In prima jumatate a anului hidrocentralele au generat electricitate in scadere cu 3% fata de semestrul I din 2010. In urma cu cateva luni, un pret de peste 300 lei/MWh era o raritate pe bursa de energie. Insa in lunile de vara cota-record de 330 lei/MWh a devenit o obisnuinta. Furnizorii si producatorii de electricitate spun ca acest nivel al cotatiilor reprezinta efectul unui an secetos, precum si lipsa vantului in luna iulie.

Previziuni: Inflatia anuala ar putea cobori pana la nivelul de 5,5%

Aceasta este prima luna in care dispare efectul majorarii TVA de la 19% la 24%. Coordonatele mediului extern raman principala amenintare in ceea ce priveste cresterea preturilor. Rata anuala a inflatiei s-a situat in luna iulie in intervalul 5,2%-5,5%, potrivit estimarilor analistilor consultati de "Fin.ro". Acestia considera ca principala contributie la temperarea ratei anuale a inflatiei luna trecuta a revenit preturilor volatile alimentare, precum legume, fructe, oua, dar au existat si unele cresteri de preturi la tutun si la combustibili. Luna iulie este prima din acest an in care inflatia anuala nu mai incorporeaza efectul majorarii TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%.

Guvernul s-a imprumutat cu 413.000 de euro pe ora in primele sapte luni

Numai de pe piata interna, prin emisiuni de titluri de stat, MFP a atras 35 mld. lei. Statul a imprumutat peste 35 de miliarde de lei (8,3 miliarde de euro) in primele sapte luni ale anului prin emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante. Doar in luna iulie valoarea emisiunilor a fost de aproximativ 5 miliarde de lei (1,19 mld. euro). La un calcul simplu rezulta ca guvernul a imprumutat in perioada ianuarie-iulie din 2011 aproape jumatate de milion de euro pe ora numai de pe piata interna.

Rompetrol foreaza pentru Petrom

Compania petroliera Rompetrol SA, controlata de kazahii de la KazMunaiGaz, a castigat un contract de 21,7 milioane de euro la o licitatie organizata de Petrom pentru servicii de foraj, se arata intr-un anunt al societatii controlata de austriecii de la OMV. Rompetrol SA face parte din grupul Rompetrol si are doua divizii: una de explorare si productie si alta de drilling. In afara de Rompetrol, Petrom a mai acordat contracte si altor companii, iar valoarea totala a acestora a fost de 248 de milioane de euro, fara TVA. Lucrarile vizeaza perimetre de pe teritoriul Romaniei, iar proiectul cuprinde mai multe loturi. Firmele castigatoare sunt: Foraj Sonde Craiova, Foraj Sonde Videle, Foraj Sonde Ploiesti, Foserco.

Producatorul auto General Motors a ajuns din nou lider mondial dupa doi ani de la faliment

Puternic destabilizate de crizele financiare, marile companii auto americane de la Detroit au reusit sa se redreseze intr-un timp-record. Cine va fi liderul mondial al industriei auto in 2011? La jumatatea drumului, General Motors (GM) a preluat suprematia, detronata din aceasta pozitie de Toyota in 2008, in plina criza financiara. Dezastruosul seism care a lovit Japonia la 11 martie a schimbat radical datele problemei, permitand GM sa revina in fruntea topului global. Locul secund a fost castigat de gigantul german Volkswagen. Treapta a patra a fost ocupata, la mare distanta de primii clasati, de Hyundai.

JURNALUL NATIONAL

Înapoi la lucrurile de bază

Al doilea val al crizei economice globale are o cauză foarte clară: soluţiile de "salvare" folosite în prima criză, din 2007-2008, au fost greşite. În uriaşa lor majoritate, ţările dezvoltate au trecut datoria privată (în special a instituţiilor financiare, dar nu numai) la datoria publică. În acest fel au eludat unul dintre fundamentele economiei de piaţă: falimentul. Când lucrurile merg bine, firmele private fac profit. Când lucrurile merg rău, firmele private trebuie lăsate să dea faliment pentru a învăţa din greşeli şi pentru a însănătoşi sistemul. În schimb, boala din sistemul privat a fost răspândită şi în sistemul public. Scadenţa era inevitabilă. Nu există soluţie viabilă care să nu implice şi un default al datoriei.

Mihai Tănăsescu: agenţiile de rating ar putea retrograda Marea Britanie şi alte câteva state europene. România poate face faţă provocărilor

În perioada următoare am putea asista la noi scăderi de rating pentru câteva state europene, precum Marea Britanie, însă România poate face faţă valurilor, a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), într-un interviu pentru Hotnews. Totuşi, el crede că turbulenţele financiare se vor termina în curând. "Ceea ce cred eu în momentul de faţă este că asistăm la o criză politică ce are un impact economic. O criză politico-economică.

Angela Toncescu, preşedintele CSA: "Oricând există suspiciunea că favorizezi pe cineva!"

În mai puţin de o lună se va declanşa lupta pentru conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, organismul care reglementează o piaţă de miliarde de euro. Angela Toncescu, actualul preşedinte al CSA, a vorbit, în exclusivitate pentru Q Magazine, despre dinamica asigurărilor, noi reglementări, dar şi despre argumentele pentru care îşi doreşte un nou mandat.

Guvernul pregăteşte privatizarea energiei

Privatizarea complexurilor energetice şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia este iminentă. Executivul prezintă, în scrisoarea de intenţie adresată board-ului FMI, modalităţile prin care intenţionează să reducă cu 4 miliarde de lei arieratele companiilor de stat până la sfârşitul acestui an. Prin măsurile prezentate, statul vrea să şteargă datoriile companiilor sale către bugetul general consolidat. La sfârşitul primului semestru, datoriile marilor contribuabili către buget erau de peste 12,7 miliarde de lei, din care peste 60% aparţineau companiilor de stat. Potrivit şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, arieratele companiilor de stat sunt de aproximativ 20 de miliarde de lei. Până în septembrie, acestea trebuie să scadă la 16,5 miliarde de lei.

NATIONAL

Blaga pregateste guvernul de uniune nationala

"Curtat" de DNA, Vasile Blaga are o contrapropunere la guvernul Patriciu: un guvern de unitate nationala, bun si sa fisureze unitatea partidului condus de Boc. Reactivarea nemultumirilor din PNL contagiaza, se pare, si PDL-ul. De unde se aude ca tabara Blaga s-ar pregati de o noua iesire la rampa, o data cu inceperea sesiunii parlamentare de toamna. Cand, sustin zvonurile, Blaga si pedelistii ramasi langa el vor propune formarea unui guvern de uniune nationala, compus din PDL, USL si UDMR. Ceea ce ar insemna ca PSD si PNL ar lua locul UNPR-ului generalului Oprea.

Vezi care sunt cele mai stabile monede

In timp ce dolarul si euro se duc in cap, iar francul si yenul nu mai reprezinta o investitie stabila, specialistii "pariaza" pe dolarul australian si coroana norvegiana. Dolarii Australiei si Noii Zeelande reprezinta singurele monede, cu exceptia francului, care au crescut in ultimele 12 luni in topul celor 10 monede majore. Cum insa francul si-ar putea pierde din puterea dobandita dupa ce Elvetia a intervenit in pietele de schimb valutar si a stabilit o dobanda cheie de aproape zero (aceeasi decizie a luat-o si Japonia in cazul yenului - n.r), dolarul australian este considerat de specialistii din domeniu o investitie mult mai sigura. De asemenea, la mare cautare pe pietele internationale este si coroana norvegiana, analistii crescand predictiile trimestriale pentru aceasta moneda cu mai mult de 15 procente in raport cu dolarul american.

Furtuni solare ameninta Pamantul

O furtuna geomagnetica devastatoare ameninta Pamantul, dupa ce, in ultimele trei zile, au fost inregistrate explozii solare puternice. Autoritatile americane au fost avertizate de cercetatorii de la Centrul Spatial de Predictie a Vremii sa fie pregatite pentru o eventuala intrerupere a functionarii satelitilor, telecomunicatiilor si echipamentului electric. Desi furtunile solare nu pot fi prognozate, rapoarte NASA avertizeaza ca exploziile solare vestesc o furtuna solara puternica ce s-ar putea produce in 2013. Atunci, sistemele electrice vor fi distruse, satelitii artificiali vor inceta sa functioneze, zborurile vor fi intrerupte, iar Terra se va scufunda in intuneric dupa ce generatoarele de curent electric se vor supraincalzi.

PUTEREA

Apocalipsa financiară

Economia mondială, pe marginea prăpastiei. Bursele din întreaga lume au suferit scăderi simţitoare şi în şedinţele de tranzacţionare de marţi, unele dintre acestea înregistrând recorduri negative care le-au depăşit pe cele din apogeul crizei din 2009. Bursele europene au scăzut pentru a opta zi consecutiv, cel mai lung interval de scădere din 2003, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea creşterii economice la nivel global, relatează Bloomberg. Zvonurile privind reintrarea în recesiune a marilor economii ale lumii, precum şi încrederea tot mai scăzută privind capacitatea guvernelor de a stopa criza datoriilor din Europa au alimentat temerile investitorilor.

Emil Boc va face o vizită de lucru în Republica Populară Chineză

Primul-ministru Emil Boc va începe miercuri o vizită de lucru de şapte zile în Republica Populară Chineză, unde are programate întrevederi cu preşedintele chinez, Hu Jintao, şi cu premierul Wen Jiabao, potrivit Biroului de presă al Executivului. De asemenea, premierul român este aşteptat să participe la ceremonia oficială de deschidere a Universiadei de la Shenzen, ediţia 2011, care va avea loc pe 12 august. În Republica Populară Chineză Emil Boc figurează va participa şi la un forum economic, la Beijing, pe 15 august. Din delegaţia condusă de premierul Boc urmează să facă parte, printre alţii, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, directori de companii de stat şi private.

ROMANIA LIBERA

Primii 50.000 de români loviţi de noua criză financiară

Zeci de mii de români, titulari ai unor împrumuturi în franci elveţieni, au ajuns la mâna cursului de schimb impus de banca lor. Moneda elveţiană aproape a dispărut de la ghişeele băncilor şi de la casele de schimb. Unele bănci o vând doar pe comandă fermă. Pe Calea Moşilor, bulevard din Bucureşti unde fiecare bancă importantă are cel puţin o filială, ieri a fost criză de franci elveţieni la vânzare. Dintre toate băncile, una singură avea la vânzare doar 320 de franci. Celelalte bănci nu aveau deloc franci la vânzare sau, cum a fost cazul BRD, ni s-a cerut să facem comandă fermă şi să venim a doua zi să-i cumpărăm. Nici celebrele case de schimb valutar de pe acelaşi bulevard, cele cu program nonstop, nu au avut la vânzare această monedă.

Conexiunile miliardarului Niculae

Legăturile omului de afaceri Ioan Niculae cu un inspector ANAF arestat pentru trafic de influenţă şi cotele de participaţii ale acestuia într-o societate implicată în controversata afacere "Tutunul românesc" vor fi anchetate de DNA într-un nou dosar, în care sunt vehiculate mai multe suspiciuni de fals. În martie anul acesta, izbucnea un scandal de proporţii: inspectorul ANAF Adrian Gavrilă şi consilierul fiscal Marius Stăncescu erau arestaţi pentru trafic de influenţă, după ce afaceristul italian, Antonello Celestini i-a denunţat la DNA, arătând că cei doi ar fi pretins bani susţinând că aveau influenţă pe lângă preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Fed menţine pentru cel puţin doi ani măsurile de stimulare economică

Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat, marţi, că va menţine politicile de stimulare pentru cel puţin încă doi ani, într-un efort de a susţine economia şi pieţele globale încă fragile, transmite Reuters, scrie Mediafax. Este însă neclar dacă decizia, care nu implică un angajament privind noi fonduri pentru cumpărarea de obligaţiuni, va fi suficientă pentru a oferi un punct de sprijin bursei din Statele Unite, după ce acestea au pierdut 15% în ultimele două săptămâni. Creşterea economică a SUA se dovedeşte considerabil mai slabă decât aşteptările, indicând că inflaţia, care s-a temperat recent, va rămâne sub control în viitorul previzibil, menţionează Fed.

Alternativa la război este doar inflaţia de Ilie Serbanescu

Indiferent pe ce parte ar fi întoarse lucrurile, criza de sistem cu care avem de-a face este, din punct de vedere tehnic, o criză a datoriilor. Pe ansamblu, acestea au fost împinse la dimensiuni mai mari decât veniturile, iar ultimii 10-15 ani consemnează o adâncire periclitantă a discrepanţei din cauza vitezei mult mai mari de creştere a datoriilor. Nu se cunoaşte vreun tratament economic pentru aşa ceva! Nu se poate plăti ceva care costă mai mult decât ai în buzunar! Momentul propriu-zis este acela în care statele dezvoltate ţin în "stand-by" datoriile şi fac eforturi disperate de a nu le arunca asupra contribuabililor, salariaţilor, pensionarilor şi serviciilor publice. Declanşarea viiturii este însă aproape şi oricum este inevitabilă. Din istorie se ştie că numai o inflaţie devastatoare poate acoperi datorii neplătibile. Dincolo de o asemenea inflaţie este doar războiul!

ZIARUL FINANCIAR

Datoriile imense ale ţărilor dezvoltate şi riscul încetinirii economiei mondiale au şters mii de miliarde de dolari de pe bursele din întreaga lume

Bursele europene au închis ziua de ieri în creştere. Cea mai mare temere a investitorilor este că economia mondială va încetini. Europa nu are nevoie de încă un summit, ci de implementarea măsurilor deja adoptate. Investitorii duc aurul şi francul la noi maxime. Speranţele investitorilor stau în susţinerea economiei SUA de către Fed.

Să ne rugăm ca America să nu rămână fără toner!

Fed-Banca Centrala Americana este chemată din nou să maseze cordul pieţelor financiare. Preşedintele Obama nu a reuşit să calmeze luni pieţele de acţiuni şi mai mult i-a enervat pe investitori, care nu cred că el poate aduce America la mal din mijlocul vârtejului economic. Pentru că nu îşi poate implementa agenda şi a ajuns în situaţia în care nu poate lua nici o decizie fără votul republicanilor, preşedintele Statelor Unite nu poate decât să asiste de pe margine şi să ţină discursuri. Deciziile executive efective sunt în mâinile Fed care trebuie să accelereze "tipărirea" de bani şi să cumpere activele financiare în dolari de care toată lumea vrea să scape în aceste vremuri.

Şeful BVB : Experienţa crizelor prin care am trecut în ultimii 20 ani m-a învăţat să nu reacţionez cu panică

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a fost invitat în studioul ZF TV pentru a discuta despre impactul crizei datorilor asupra Bursei de la Bucureşti. El conduce Bursa de la Bucureşti de la reînfiinţare în 1995, ultimii 16 ani fiind marcaţi de ample turbulenţe pe pieţele de acţiuni cauzate fie de crizele din Rusia şi Japonia în anii "90, bula dot. com de la începutul anilor 2000, criza subprime din 2008, şi acum criza datoriilor suverane.

Rezerva Federală americană promite să ţină dobânzile de referinţă la cel mai scăzut nivel pentru doi ani. Nu vorbeşte deloc despre achiziţia de obligaţiuni. Pieţele se arată dezamăgite

Rezerva Federală a anunţat marţi că va menţine dobânda de politică monetară aproape de zero pentru cel puţin încă doi ani în încercarea de a linişti pieţele. Stabilirea unei date exacte până la care banca centrală americană va menţine neschimbată dobânda este o noutate pentru Fed. Acţiunea băncii a născut disensiuni puternice între membrii instituţiei, preşedintele sucursalei din Dallas, Richard Fisher, cel al filialei din Minneapolis, Narayana Kocherlakota, şi al celei din Philadelphia, Charles Plosser obiectând faţă de această decizie. Ultima dată când au mai avut loc astfel de disensiuni a fost în 1992, când Fed-ul era condus de Alan Greenspan. Anunţul a dezamăgit pe investitori, care se aşteptau la acţiuni mai directe pentru revigorarea economiei americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb