REVISTA PRESEI 10.09.2013

Willy Homner
Revista Presei / 10 septembrie 2013

ADEVARUL

Proiectul Roşia Montană se întoarce de unde a pornit

Proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană va fi respins de către Parlament, în procedură de urgenţă, însă proiectul minier poate continua pe calea legislaţiei comune. Proiectul de lege privind exploatarea aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Guvern şi trimis la Parlament, a fost omorât în faşă. Când toţi aleşii se pregăteau să formeze o nouă comisie parlamentară, care să se ocupe exclusiv de exploatarea aurului din Munţii Apuseni, a ieşit la rampă Crin Antonescu şi a schimbat radical situaţia. Reacţia premierului Victor Ponta nu s-a lăsat prea mult aşteptată. Şeful Executivului i-a convocat pe Crin Antonescu şi pe Valeriu Zgonea într-o şedinţă-fulger şi a anunţat, oficial, faptul că proiectul de lege privind Roşia Montană va fi trântit în Parlament. Deoarece RMGC deţine licenţa de concesiune oferită de statul român în anul 1998, pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint din perimetrul Roşia Montană, pentru maximum 20 de ani, proiectul îşi va continua parcursul până va obţine toate avizele de funcţionare.

DOCUMENT Cât aur a dat Roşia Montană între 1852-1938

Producţia de aur şi argint de la Roşia Montană, între 1852 şi 1938, poate fi "contabilizată"cu ajutorul unui document întocmit în 8 martie 1939. Actul deţinut de Arhivele Naţionale Alba ne permite să aflăm cantitatea de metale rare obţinută din prelucrarea minereului de la Roşia Montană, timp de aproape un secol. Cea mai mare cantitate de metal nobil extras de la Roşia Montană în perioada la care facem referire s-a extras în 1938. Prelucrarea a 25.780 de tone de minereu a dat 123,864 kilograme de aur şi 67,763 kilograme argint. În total, subsolul Roşiei Montane a dat, în perioada la care facem referire, 2,473 tone de aur.

A început numărătoarea inversă pentru Siria

Luni, aleşii americani s-au întors din vacanţa parlamentară şi au început dezbaterile cu uşile închise, în cadrul cărora li s-au prezentat probe care dovedesc, potrivit declaraţiilor de la Casa Albă, implicarea regimului Assad în atacul chimic de la sfârşitul lunii trecute. Tot luni, preşedintele Barack Obama a oferit interviuri pentru şase canale de televiziune, urmând ca astăzi să se adreseze atât congresmenilor, cât şi naţiunii. Potrivit unui sondaj recent făcut de CNN, deşi opt din zece americani cred că regimul de la Damasc şi-a atacat cetăţenii, majoritatea sunt împotriva unei rezoluţii a Congresului care să autorizeze intervenţia militară dorită de Obama. Cel mai devreme miercuri, Senatul se va reuni ca să voteze, însă este greu de preconizat ce vor decide senatorii. Mai greu de prezis este ce se va întâmpla în Camera Reprezentanţilor, liderii republicani afirmând că vor aştepta rezultatul din Senat înainte să înceapă votul.

Cum îşi pregăteşte Bashar al-Assad apărarea

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat pentru postul american de televiziune CBS că nu se află în spatele atacului chimic din 21 august. Jurnalistul CBS care l-a intervievat la Damasc a declarat că lucrul cel mai important pe care l-a spus preşedintele sirian este "că nu există dovezi că a utilizat arme chimice împotriva poporului său". Preşedintele sirian a mai precizat că "nu ştie dacă va fi un atac" în Siria, dar că sirienii "s-au pregătit cât de bine au putut". Rusia vine şi ea cu o soluţie pentru Bashar, încercând un "şah" la planul lui Obama, îndemnând regimul de la Damasc să plaseze sub control internaţional armamentul chimic şi să îl distrugă. Sperăm că punerea sub control a arsenalului chimic va permite evitarea raidurilor aeriene, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Cea mai veche bancă din lume, la un pas de a fi naţionalizată pentru a evita falimentul

Ultima salvare pentru banca italiană Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche din lume, ar putea veni doar sub forma unui împrumut de urgenţă de la stat, care cel mai probabil va implica şi naţionalizarea parţială sau totală a creditorului. Puternic lovită de criza economică din ultimii ani, cea mai veche bancă din lume se zbate de câţiva ani pentru a evita falimentul. Acum însă, grupul care controlează banca pare aproape de a arunca prosopul, după ce diversele strategii aplicate din 2011 încoace nu au dat roade. Deocamdată, guvernul italian a primit aprobarea organelor antitrust din UE pentru a oferi un credit grupului Monte dei Paschi pentru recapitalizarea băncii. Împrumutul cel mai probabil va presupune însă naţionalizarea parţială sau totală a instituţiei de credit, în funcţie de valoarea sumei oferite de stat, sunt de părere analiştii citaţi de CNBC.

CURENTUL

"Foloasele" lui Adrian Năstase s-au dus pe medicamente tradiţionale chinezeşt

Adrian Năstase şi-a construit ieri apărarea în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care îl judecă pentru şantajarea fostului consul al României în China, Ioan Păun. Năstase a venit fără soţie la procesul "Zambaccian", pentru că acesteia i s-ar fi făcut rău şi s-a dus la spital pentru analize, a declarat avocatul său. Fostul premier susţine că banii care au ajuns la Ioan Păun erau pentru procurarea de medicamente chinezeşti pentru familia acestuia. Năstase a fost condamnat deja de completul de trei judecători ai instanţei supreme la trei ani de închisoare pentru şantaj, iar procurorii DNA îl acuză că a primit mită în valoare de 630.000 de euro de la fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, pentru ca aceasta să fie menţinută în funcţie.

După modelul lui "Felix", Antonescu este obsedat de preluarea controlului asupra justiţiei

Crin Antonescu trece printr-o gravă criză de identitate. Mai ieri alaltăieri îşi exprima regretul că nu este femeie. Apoi, abia scăpat din ghearele acestei frustrări, Crin a avut o revelaţie: eu sunt liderul opoziţiei, mânca-v-aş! Revelaţie pe care a şi împărtăşit-o lumii întregi, în cadrul unei emisiuni televizate. Într-un context mai larg al discuţiei, atunci când a fost întrebat de moderator cine ar putea fi liderul opoziţiei, a răspuns, fără a sta prea mult pe gânduri: "Cred că tot eu". Apoi, dându-şi probabil seama ce tâmpenie a scos pe gură, a încercat să o dreagă, încâlcind-o şi mai rău. Dar şi demonstrând clar că habar n-are pe ce lume trăieşte: "Suntem la guvernare, într-o majoritate parlamentară, dar nu suntem la putere. Mă refer la mine şi la PNL cel puţin. E valabil şi pentru alţii, dar mă rog..." Iar ca să nu sperie toată turma USL-istă, a explicat, incoerent ca de obicei: "Nu e vorba de o opoziţie împotriva Guvernului. Susţin Guvernul, colegii mei de partid, partidul pe care îl conduc este parte integrantă, este jumătate din Guvern, facem parte din majoritatea parlamentară. Suntem însă la putere? Eu cred că nu."

CURIERUL NATIONAL

Dăm creditele în valută pe cele în lei?

În general, firmele sunt atrase de finanţările în valută datorită dobânzilor mai mici şi pentru că reuşesc să obţină un credit mai mare cu acelaşi venit. Experţii atrag însă atenţia că astfel companiile se expun unui risc valutar greu de estimat şi îl recomandă doar celor care au încasări tot în valută. De cealaltă parte, creditul în lei nu expune firma la fluctuaţii valutare şi este favorizat şi încurajat de Banca Naţională. Relaxarea politicii monetare de către BNR în paralel cu restrângerea stimulilor monetari de către FED în 2013-2014 şi ECB în 2015 arată că prima opţiune pentru o companie ar trebui să fie creditul în lei.

Academia Română: Statul nu trebuie să-şi cumpere propriul aur

Redevenţa stipulată în proiectul de exploatare a minereurilor de la Roşia Montană, de numai 6%, este "prea redusă", fiind în beneficiul statului român să se semneze un acord de împărţire a producţiei, iar tehnologia de exploatare nu trebuie să se bazeze pe cianuri, a declarat într-un interviu acordat Curierului Naţional academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Ar fi necesar să se aplice şi în România, în exploatarea resurselor minerale ale ţării, procedura folosită în practica internaţională, la petrol, dar şi la metale, adică aşa-numitele "contracte de împărţire a producţiei" (în engleză "production sharing agreements"). Acestea au la bază faptul că statul este proprietarul resursei şi deci este şi proprietarul producţiei extrase. Operatorul (investitorul) primeşte din această producţie o fracţiune care acoperă cheltuielile de investiţie, de operare şi un profit rezonabil, restul revenind statului proprietar. Acesta din urmă poate reţine până la 80% din producţie. Fiind vorba despre aur, cota ce revine statului ar trebui să intre direct în vistieria sa! Statul român nu trebuie să-şi cumpere propriul aur!

România s-a raliat declaraţiei celor 11 state din G20 privind Siria

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România s-a raliat declaraţiei semnate de 11 state din G20 privind Siria, care face apel la un răspuns internaţional ferm. El a spus că la Summit-ul G20 din Rusia, 11 state, printre care SUA, Canada, Australia şi Franţa au adoptat o declaraţie comună privind Siria. "În urma consultării cu alte instituţii ale statului, am decis ca România să se ralieze poziţiei acestor state", a spus preşedintele, menţionând că România a devenit semnatară a acestei declaraţii. El a precizat că declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de mult timp şi este universală. Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul din suburbiile Damascului şi ţine responsabil regimul de la Damasc, a spus preşedintele Băsescu.

Cine şi pe ce orizont ar putea fi interesat de oferta de la Nuclearelectrica?

Un raport al casei de brokeraj Tradeville menţionează ca o "ocazie speculativă" IPO-ul de la Nuclearelectrica pentru investitorii mici care se grăbesc să prindă discountul de 8% din primele trei zile. Radu Ciofu, analist la Admiral Markets, avertizează că dacă profitabilitatea companiei nu se ameliorează semnificativ faţă de ultimii ani, la preţul ofertei, investiţia este recuperabilă în mai bine de un secol. El spune că pentru investitorii mici şi medii oferta este neatractivă şi aceasta poate interesa cel mult instituţionali cu orizont de timp de zeci de ani

Importul de lapte a crescut cu 56,7%

Importul de lapte de vacă a crescut în primele şapte luni ale anului cu 56,7%, la 53.087 tone, în timp ce cantitatea de lapte colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare locale a scăzut cu 4,1%, la 523.304 tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada analizată, s-au înregistrat creşteri ale producţiei la smântâna de consum, cu 13,1%, la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 10,4%, la brânzeturi inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (89,6% din producţia totală de brânzeturi) cu 5,4%, la unt cu 4,5% şi la laptele de consum cu 1,8%.

EVENIMENTUL ZILEI

UCIS DE MAIDANEZI. Referendumul, cea mai gogonată minciună a lui Oprescu

Edilul-şef continuă să susţină că nu are cadrul legislativ ca să rezolve problema maidanezilor. A mers în Parlament şi a cerut exact ce prevede legea în vigoare. Sorin Oprescu s-a dat singur de gol, ieri, în Parlament, după ce a cerut Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor să aprobe exact ceea ce deja este în vigoare: maidanezii care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în şapte, respectiv 14 zile, - să fie eutanasiaţi. Asta, în condiţiile în care susţine cu insistenţă că nu are lege pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân, care a devenit acută.

Crin Antonescu, la vânătoare de alegători

Liderii USL se încaieră pentru voturile celor nemulţumiţi de proiectul Roşia Montană. Antonescu a declarat că PNL nu susţine proiectul. În replică, Ponta a anunţat că acesta va fi respins în Parlament. Proiectul Roşia Montană a creat o criză fără precedent în USL. Întrucât se pregăteşte pentru intrarea în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014 şi doreşte să îşi atragă simpatia electoratului, liderul PNL Crin Antonescu a anunţat ieri că nu susţine proiectul Roşia Montană şi că, din punctul său de vedere, acesta trebuie retras sau respins în Parlament. Aşa cum, de altfel, a recunoscut şi Victor Ponta, liderul PNL nu s-a consultat cu partenerii săi de alianţă în momentul în care a făcut anunţul. Liderul PNL a declarat explicit că nu are obiecţii faţă de detaliile tehnice ale proiectului Roşia Montană, dar că nu îl susţine pentru că acesta nu ar avea sprijin popular.

România a pierdut 2,5 miliarde de euro în câteva minute, după declaraţia lui Crin Antonescu

Conferinta de presa de ieri a lui Crin Antonescu, în care s-a răzgândit în privinţa proiectului Roşia Montana a produs României o pagubă de 2,5 miliarde, arată un calcul rtv.net. Concret, România pierde miliarde de dolari, din participarea la proiect, din redevenţele care puteau fi încasate şi din sumele care ar fi putut fi investite în protecţia mediului şi a patrimoniului. Pierderi de 1 miliard pe bursa. România are o participaţie de 25%. Preţul acţiunilor, în momentul său maxim, era de cca. 8,6 euro pe acţiune. Valoarea proiectului, cu totul, era la acel moment de cca. 4 miliarde, ceea ce înseamnă că participaţia României era de cca. 1 miliard. În urma căderii la bursă, s-a ajuns ca astăzi valoarea companiei să scadă până spre 0,7 dolari, deci cca. 100 de milioane de dolari. Pierderi de 1 miliard din redevenţă. Calculul vine din beneficiul estimat din proiect, calculat la valoarea estimata a aurului. Astfel, calculele specialiştilor arată că România ar fi putut atrage, doar din redevenţă, separat, spre 1 miliard de dolari.

JURNALUL NATIONAL

Oprescu îi răspunde lui Antonescu: Într-o ţară normală ar fi demisionat şi preşedintele Senatului pentru o mulţime de lucruri

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni că va prezenta parlamentarilor din Comisia juridică amendamente care prevăd externalizarea serviciului de ecarisaj, eutanasierea maidanezilor care după şapte zile nu sunt adoptaţi sau revendicaţi, iar abandonul pe spaţiul public a unui câine să fie considerat infracţiune. Primarul general i-a dat o replică preşedintelui PNL, care a afirmat recent că într-o altă ţară, după moartea unui copil muşcat de câini, primarul oraşului şi-ar fi dat demisia. "Da, într-o ţară normală ar fi demisionat şi preşedintele Senatului pentru o mulţime de lucruri şi preşedintele nu mai ştiu cui şi aşa mai departe", a replicat Oprescu. După discuţiile cu parlamentarii social-democraţi, primarul general a mai spus că are suficient personal pentru a strânge câinii de pe stradă şi că va face acest lucru. În ceea ce priveşte faptul că a fost chemat la Parchet de părinţii copilului omorât de câinii comunitari, el a spus că stă la dispoziţia tuturor organelor de cercetare.

În valul de violenţe ale huliganilor veniţi din Ungaria, UDMR a văzut doar "atitudini antimaghiare" ale românilor

UDMR Covasna a sesizat FIFA privind "atitudini antimaghiare" la meciul România - Ungaria, cu referire la faptul că suporterii români au scandat "ca maghiarii să părăsească ţara". Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi "Mikó Imre" din cadrul UDMR Covasna a trimis o scrisoare preşedinţiei FIFA în care atrage atenţia asupra unor "atitudini antimaghiare" la meciul România-Ungaria, disputat, vineri, pe Arena Naţională din Bucureşti. Semnatarii scrisorii, respectiv preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, totodată, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi deputatul Marko Attila îşi exprimă regretul că "din nou" trebuie să apeleze la FIFA din cauza unor suporteri români care au dat dovadă de "atitudini antimaghiare".

VESTE BUNĂ: Deficitul comercial a scăzut în primele şapte luni cu 2,23 miliarde euro. Exporturile au atins în iulie o valoare record

Deficitul comercial s-a redus în primele şapte luni cu 2,23 miliarde euro, la 3,12 miliarde euro, după creşterea exporturilor şi scăderea importurilor, livrările pe pieţele externe atingând, în luna iulie, un nivel record, de 4,5 miliarde euro. Exporturile FOB realizate în perioada ianuarie-iulie au totalizat 124,07 miliarde lei (28,19 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 137,81 miliarde lei (31,32 miliarde euro, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 7,6% la valori exprimate în lei (7,7% la valori exprimate in euro), iar importurile au scăzut cu 0,8% la valori exprimate în lei (0,7% la valori exprimate in euro). Deficitul comercial a fost mai mic cu 9,91 miliarde lei (2,23 miliarde euro) decât cel înregistrat în primele şapte luni ale anului precedent.

NATIONAL

Ponta a vrut sa puna o vorba buna pentru Dragnea la DNA

Premierul Victor Ponta a cerut sa fie audiat ca martor in dosarul referendumului, solicitarea fiind insa respinsa de procurorii anticoruptie. Dezvaluirea a fost facuta de presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, chiar in usa DNA-ului. Cu prilejul vizitei de ieri, ministrul Dezvoltarii a sustinut ca printre documente a gasit si o adresa a premierului Victor Ponta in care acesta arata ca vrea sa dea o declaratie de martor. Potrivit lui Dragnea, solicitarea a fost respinsa. Spre binele lui, au comentat mai multi uselisti, mentionand ca, la cum a evoluat realtia dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta, marturia premierului ar fi putut sa produca si mai mult deranj. Deranj de care presedintele executiv al PSD nu are nevoie in momentul de fata, dupa ce procurorii s-au zbatut sa-l impacheteze destul bine, acuzandu-l, printre altele, ca ar fi pus la punct un sistem national prin care a fraudat votul la referendumul din 2012.

"Reteaua Fenechiu" suge acum si de pe Litoral!

"Familia" liberala de la Iasi isi intinde tentaculele in toata tara. Dar, culmea, si in restul partidelor, inclusiv in zonele de influenta ale "colegilor" de guvernare. Astfel, procurorii au reusit sa faca jonctiunea intre doua anchete separate, privind fapte repetate de coruptie. Drept urmare, mergand pe urmele lui Valerian Salavastru, finul de cununie al lui Relu Fenechiu, anchetatorii au descoperit cu stupoare ca omul de incredere al "baronului" de la Iasi s-a refugiat tocmai pe Litoral, fiind consilier personal al primarului Ovidiu Brailoiu. Mai mult, acesta a fost numit drept "administrator public" al orasului de la Malul Marii, unde au loc tot felul de tranzactii cel putin ciudate...

Romgaz, contract dubios cu o firma abonata la banii publici

Compania de stat Romgaz, care i-a furnizat afaceristului Ioan Niculae gaze la pret preferential, are o slabiciune pentru firma milionarilor Ioan Pastor si Claudiu Ugran, oferind contracte pe banda rulanta. Romgaz, producator national de gaze condus de Virgil Metea, fost director sprijinit de PSD in timpul guvernarii Nastase, modernizeza sondele pe bani grei. Bani oferiti unor firme "speciale", abonate parca la licitatii. Recent, Romgaz a virat in conturile firmei Anvergo SRL, detinuta de oamenii de afaceri Ioan Pastor si Claudiu Ugran, o transa de 811.209 lei, pentru modernizarea sondelor din Urziceni, Bilciuresti si din Balaceanca. Numai ca suma de peste 800.000 de lei reprezinta varful aisbergului. Reporterii "National" au descoperit ca, pentru reparatiile efectuate la aceleasi sonde, Romgaz a pompat zeci de milioane de lei in conturile firmei cu lipici la contracte cu statul.

PUTEREA

Uzina RATB, aproape de faliment. Primarul general îşi freacă mâinile

Primăria Capitalei a falimentat Uzina RATB. Muncitorii de la Uzina de Reparaţii - Ateliere Centrale au demonstrat că pot produce tramvaie conforme cu cerinţele actuale, însă Sorin Oprescu nu vrea ca Primăria să mai cumpere mijloacele de transport fabricate de RATB. Edilul-şef preferă tramvaiele din străinătate, aproape de două ori mai scumpe. Între timp, bucureştenii circulă în tramvaie ce trebuiau retrase de mai bine de zece ani. În ultimii 20 de ani, primarii Capitalei au lăsat baltă Uzina de Reparaţii - Ateliere Centrale (URAC) a Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB). Astfel, uzina ce trebuia să reînnoiască flota de tramvaie a RATB a ajuns să nu mai aibă activitate.

Diversiunea din spatele protestelor anti - Roşia Montană

Oare de ce forţele de ordine îi tratează cu asemenea blândeţe pe cei care ocupă, noapte de noapte, principalele bulevarde bucureştene? Oricum ai da-o, acolo se încalcă legea cu asupra de măsură. Dar, blajinii noştri jandarmi şi poliţişti nu că nu pun bastoanele la treabă, dar nici o a amendă nu-i lasă inima să taie. Ei bine, la originea manifestaţiilor a stat ideea unei mari diversiuni... Strategii USL au pornit de la ideea ca, după ce liderii PNL şi PSD se declară anti - Roşia Montană şi blochează proiectul, să se canalizeze pe miile de oameni care ocupă bulevardele împotriva lui Băsescu, ca mare susţinător al Roşia Montană. Numai că Basescu a aflat, de când au început protestele, aşa că a ieşit public şi a declarat că nu mai susţine ci va sta la mijloc, ca preşedinte al tuturor românilor, şi va media între susţinătorii şi contestatarii exploatării aurului prin cianurare. Şedinţa continuă!

Antonescu nu vede nimic care să-l incrimineze pe Vosganian

Şeful Senatului, Crin Antonescu, a declarat că nu se pune problema unui aviz favorabil pentru cererea de urmărire penală a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, formulată de procurorii DIICOT pentru fapte de subminare a economiei naţionale. Antonescu a parcurs materialul procurorilor, care nu l-a convins, şi a declarat că nu a văzut acolo "nimic care să-l incrimineze, măcar indirect", pe Vosganian, astfel încât un aviz favorabil iese din discuţie.

ROMANIA LIBERA

Conflict deschis la vârful USL. Parlamentul, prins între ambiţiile lui Ponta şi Antonescu

Liderul liberal, Crin Antonescu s-a pronunţat, ieri, împotriva proiectului de la Roşia Montană, adoptat de Guvernul Ponta şi trimis Parlamentului. Prins pe picior greşit de ieşirea partenerului său de alianţă, premierul a indicat ca soluţie respingerea proiectului, deşi în ultima vreme a fost un susţinător al demarării investiţiei miniere. Liderii USL au pus cruce proiectului de la Roşia Montană, cel puţin la nivel declarativ. Desfăşurarea evenimentelor a reliefat, însă, absenţa unei decizii comune la nivelul USL, aşa cum au procedat până acum liderii alianţei. Crin Antonescu a dat semnalul opoziţiei faţă de proiect, după o perioadă în care Victor Ponta a avut o poziţie ambiguă. Guvernul pe care îl conduce a aprobat proiectul, dar Ponta a declarat că, în calitate de deputat va vota împotrivă.

Cât va costa la pompă conflictul din Siria

Preţul petrolului Brent, etalon pentru Europa, a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit din primăvara anului trecut. Economiştii români sunt calmi, spun că aceasta nu este o fericire, însă că am mai trecut prin astfel de momente. Preţul petrolului a urcat puternic pe piaţa SUA, cu 2%, la 110,5 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani, ulterior unor declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin, făcute zilele trecute la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, conform cărora Rusia va sprijini Siria dacă va fi atacată, potrivit Bloomberg. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a închis ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în urcare cu 2,16 dolari, la 110,53 dolari pe baril, cea mai ridicată închidere din mai 2011. Pe ansamblul acestei săptămâni, cotaţia a urcat cu 2,7%.

ZIARUL FINANCIAR

La ce preţ se va închide oferta Nuclearelectrica şi cum ar putea evolua acţiunile după intrarea la tranzacţionare

Majoritatea analiştilor estimează că oferta Nuclearelectrica se va închide la un preţ apropiat de minimul intervalului de subscriere (11,2 - 15 lei/ac­ţiune), însă estimările lor privind evoluţia preţului după intrarea acţiunilor la tranzacţionare diferă. Preţul final al ofertei se stabileşte pe baza subscrierilor investitorilor instituţionali, iar estimările publicate de analişti indică un preţ între 11,2 lei şi 12 lei. Astfel, investitorii care subscriu în primele trei zile ale ofertei pe tranşa subscrierilor mici şi vor primi acţiunile cu un discount de 8% ar putea plăti la final între 10,3 lei şi 11,04 lei şi ar putea obţine câştiguri semnificative în momentul intrării la tranzacţionare a acţiunilor (sau a drepturilor de alocare care vor înlocui acţiunile până ce toate formalităţile privind înregistrarea majorării de capital vor fi realizate).

Oferta Nuclearelectrica: investitorii au venit cu 8 mil. euro din prima zi

Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) a Nuclearelectrica a debutat ieri în forţă, tranşa dedicată micilor investitori, care reprezintă 10% din totalul ofertei, fiind subscrisă în proporţie de 86% la finalul zilei. Interesul ridicat pe tranşa de retail era anticipat, având în vedere că cei care subscriu acţiuni pe această tranşă în primele trei zile ale ofertei primesc un discount de 8% faţă de preţul final al ofertei. Totuşi, nivelul ridicat al subscrierilor arată că există şi bani disponibili în piaţă. În total, investitorii au subscris 2,19 milioane de acţiuni pe tranşa subscrierilor mici, faţă de un număr total de 2,536 milioane de acţiuni pe această tranşă. La preţul de subscriere de 15 lei, asta înseamnă 32,8 mil. lei (7,34 mil. euro) pe care investitorii i-au adus de acasă special pentru această ofertă.

Cerealele au dus exporturile la un maxim istoric de 4,5 mld. euro în iulie

Exporturile au ajuns în iulie la o valoare lunară record de 4,5 mld. euro, motorul principal fiind exportul cu cereale, după ce în prima jumătate a anului avansul a fost susţinut de creşterea cererii pentru automobile şi componente auto. În iulie exporturile au crescut cu 18,1% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, ritm de creştere care nu s-a mai înregistrat din anul 2011. Valoarea lunară a exporturilor a oscilat în ultimii ani între 3 şi 4 mld. euro. Exportatorii de materii prime agricole prezenţi în România au demarat în ultimii doi ani campanii agresive de export, astfel că mărfurile româneşti au reuşit să-şi facă loc în pie­ţele din regiune. În primele şapte luni din 2013 doar expor­turile de grâu s-au ridicat la aproape 300 mil. euro, în creş­tere cu circa 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb