CAPITAL
-Sectorul IMM, decimat de indiferenţa Guvernului. Oamenii de afaceri consideră că în 2010 economia va evolua sub estimările oficiale şi acuză lipsa strategiilor pe termen lung şi slaba utilizare a fondurilor nerambursabile de la UE.
-Miza South Stream în România: gaze de 3 mld. dolari în depozite
Implicarea României în proiectul South Stream nu înseamnă doar tranzit de gaze naturale, ci şi posibilitatea depozitării a până la 10 miliarde de metri cubi pe teritoriul ţării. Pentru ruşi, România este avantajoasă pentru că aici pot stoca suficiente gaze pentru a suplini o nouă blocare a tranzitului prin Ucraina.
-Comisioanele de rambursare anticipată scad de până la cinci ori
Începând cu jumătatea acestui an, comisioanele de rambursare anticipată a creditelor cu dobândă fixă sau variabilă vor scădea după modelul practicii din alte state membre ale UE. Această măsură obligă băncile să modifice clauzele contractelor de credit, inclusiv ale celor deja existente.
-Fiscul va cere TVA şi la vânzarea unei singure case pe persoană fizcă. După ce termină cu marii dezvoltatori, Fiscul va lua la verificat fiecare tranzacţie imobiliară.
-Clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti va reveni la forma din anii "70 şi va fi transformată într-un spaţiu cultural deschis, cu librării, cafenele, săli de expoziţie şi arenă în aer liber.
• CURIERUL NAŢIONAL
-Într-un interviu acordat Curierului Naţional, Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, vorbeşte despre: gaze furnizate la o presiune atât de scăzută încât centralele termice de apartament nu pot funcţiona, energie electrică livrată cu întreruperi în anumite zone din ţară, ceea ce duce la defectarea aparatelor şi prejudicierea consumatorilor, dar şi telefoane mobile fără semnal, deşi utilizatorii plătesc abonamentele.
-Ce cheltuieli puteţi face pe firmă, fără a intra în vizorul ANAF?
Auzim tot mai des în jurul nostru întrebări de genul: putem să facem cheltuieli pe societate? Este bine să facem? Şi dacă da, ce cheltuieli? În primul rând, trebuie să subliniem faptul că avantajul de a trece cheltuielile, făcute de un patron, pe societatea sa comercială constă în aceea că îşi poate deduce TVA aferentă. Astfel va "simţi" că produsele sunt mai ieftine.
-Senatul ar putea adopta săptămâna aceasta Legea responsabilităţii fiscale
Comisia de Buget-Finanţe va finaliza astăzi raportul asupra Legii responsabilităţii fiscale, urmând ca proiectul să poată fi dezbătut chiar miercuri în plenul Senatului, a declarat preşedintele comisiei senatoriale, Ion Ariton. Senatul este prima cameră decizională în care este dezbătută Legea responsabilităţii fiscale, urmând ca actul normativ să intre ulterior şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
-România relansează relaţiile economice cu China
Azi, la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri încep lucrările celei de-a XX-a ediţii a Comisiei Mixte Interguvernamentale România-China. Lucrările reuniunii vor fi deschise de către ministrul Economiei Adriean Videanu, şeful Comisiei Mixte, discuţiile pe proiecte şi strategii urmând a fi conduse de secretarul de stat Maria Pârcălăbescu.
-Oprescu cere sprijin investitorilor austrieci pentru eficientizarea RADET şi RATB
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că îşi doreşte un model vienez pentru parteneriatul public-privat în Capitală, prin care să fie atraşi investitori cu scopul de a eficientiza activitatea municipalităţii în domenii ca furnizarea energiei termice, transport sau administrarea străzilor. Primul pas în acest sens a fost făcut deja vineri cu prilejul vizitei efectuate în Bucureşti de viceprimarul Vienei, Renate Brauner.
• CURENTUL
-Bucureştiul - capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Oprescu repară clădirile cu bulină aşa cum s-a pregătit şi de iarnă. Activitatea seismică desfăşurată la scară globală în ultima perioadă a determinat sporirea preocupărilor din partea specialiştilor pentru astfel de fenomene. Potrivit unor studii făcute recent de o organizaţie non-guvernamentală de profil din SUA, România se află în zona europeană cu risc ridicat de producere a unor cutremure devastatoare.
-Felicitări, domnule Andrei Gheorghe! Prima lovitură de PR a lui Andrei Gheorghe pentru Ministerul Finanţelor şi, din păcate, şi ultima. Vineri, la televiziunile de ştiri, fiecare buletin informativ a conţinut ştirea că Ministerul de Finanţe are o nouă pagină de Internet.
-Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru: Nu voi încuraja culturile cu organisme modificate genetic. Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, este adeptul unei politici prudenţiale vizavi de organismele modificate genetic. Experienţa acumultă la Bruxelles, precum şi practica europeană îl determină să adopte o poziţie echilibrată pe această temă.
-Artistul Ion Bârlădeanu, care îşi prezintă prima expoziţie personală în Franţa - "Realpolitik" -, din 25 februarie, la Galeria "Anne de Villepoix" din Paris, s-a întâlnit, vineri, cu actriţa Angelina Jolie, care s-a arătat foarte interesată de lucrările acestuia.
Ion Bârlădeanu, autor de colaje şi personajul principal al documentarului "Lumea văzută de Ion B", se află la Paris pentru a-şi prezenta lucrările la expoziţia organizată de galeria H"Art Bucureşti şi galeria "Anne de Villepoix".
• EVENIMENTUL ZILEI
-Orban şi Antonescu joacă şah cu candidaturile
Ludovic Orban atacă şefia PNL ca să-l împingă pe Crin Antonescu să renunţe la alegerea pe listă a conducerii liberalilor. Crin Antonescu şi Ludovic Orban vor fi contracandidaţi pentru postul de preşedinte la congresul PNL de la finalul acestei săptămâni, la un an după ce l-au debarcat împreună pe Călin Popescu-Tăriceanu.
-Fermierii leneşi penalizaţi la subvenţii
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru EVZ, ministrul agriculturii, Mihai Dumitru, vorbeşte despre ce poate face instituţia pe care o conduce pentru a diminua numărul hectarelor nelucrate. Totodată, am mai discutat şi despre recensământul agricol din acest an, şi despre uniformizarea profitului pe lanţul agricol de consum.
-Termoficarea, gaură de un miliard
Anul trecut s-au alocat peste 1,3 miliarde lei pentru subvenţionarea gigacaloriei, peste suma din 2008. În ciuda unui buget sărăcit de criză, atât guvernul, cât şi autorităţile locale au pompat anul trecut peste 1,3 miliarde lei (307,6 milioane euro) pentru a "ţine la aparate" sistemul centralizat de încălzire. Suma o depăşeşte pe cea cheltuită în acest scop în 2008.
• FINANCIARUL
-Eurodeputaţii vor indemnizaţii mai mari.
Parlamentarii europeni cer mai mulţi bani de la bugetul comunitar pentru a-şi angaja personal suplimentar. Mai exact, deputaţii au adoptat săptămâna trecută o rezoluţie prin care îşi majorează cu 1.500 de euro sumele forfetare primite lunar.
-Creşterea economică "sănătoasă" pentru 2010 ar fi de cel mult 1,5%, potrivit BRD
România va ieşi mai târziu din recesiune faţă de zona euro, dar revenirea va fi dublă
O întărire a monedei naţionale sub nivelul de 4 lei/euro ar trebui să vină exclusiv pe fondul fluxurilor comerciale de capital, şi nu ca urmare a poziţiilor speculative, la fel cum o creştere economică "sănătoasă" ar trebui să se limiteze la 1,5% în acest an, susţine Florian Libocor, economistul-şef al BRD Société .
-Judecătorii vor fi obligaţi să promoveze procesul de mediere începând cu 3 martie
Organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale vor fi obligate, începând cu 3 martie, să le aducă la cunoştinţă părţilor aflate în conflict că au la dispoziţie calea medierii pentru a ajunge la o soluţie. De asemenea, potrivit modificărilor aduse art. 6 din Legea 192/2006, privind medierea, părţilor trebuie să li se explice avantajele folosirii medierii.
-Profitul operaţional al BCR a urcat la 772 de milioane de euro, în creştere cu 32% faţă de 2008. Rezultatul a fost generat de majorarea venitului cu 18%, combinată cu o diminuare moderată a cheltuielilor de 2%.
-Noua Constituţie: mai puţine campanii electorale şi vot obligatoriu.
Majoritatea partidelor parlamentare consideră revizuirea Legii fundamentale "o soluţie greşită şi demagogică". Votul obligatoriu, desfiinţarea Senatului şi transformarea instituţiei în Cameră de reprezentare a judeţelor, mandat de cinci ani pentru parlamentari - sunt doar câteva dintre ideile lansate în ultima vreme atât de liderii politici, cât şi de societatea civilă.
-Marile fonduri alternative americane speculează pe o scădere a monedei europene unice. Scopul acestei manevre ar fi, potrivit experţilor, o egalizare a cursurilor euro şi dolar Jim Rogers, fost asociat al finanţistului american George Soros, alături de care a fondat celebrul fond speculativ Quantum, spune că lira sterlină va fi noua ţintă a pieţelor.
-Bursa de la Bucureşti, singura piaţă din regiune care a încheiat februarie pe plus
În Europa Centrală şi de Est, indicii reprezentativi au scăzut cu 2%-4%.
Indicele reprezentativ al Bursei de Valori Bucureşti, BET, a înregistrat o apreciere lunară de 5,2% în condiţiile în care celelalte pieţe regionale au încheiat a doua lună a anului cu scăderi uşoare.
• GÂNDUL
-"Mititeii şi sarmalele nu vor fi taxate". Câţi bani vrea ministrul Sănătăţii să strângă din McTaxă şi impozitul pe boală
Coplata va aduce la buget câteva sute de milioane de lei pe an, iar taxa pe fast-food va fi mai mică de 10% din preţul produselor prea grase, prea sărate, prea dulci sau cu prea mulţi conservanţi, susţine ministrul Sănătăţii Cseke Attila, invitat la "Interviurile Gândul".
-Trupa evadaţilor din Kiseleff se înfrăţeşte cu Bondrea, rectorul-preşedinte al Universităţii "Spiru Haret", ca să răpună PSD
Dintr-un partid stat, PSD a devenit un partid port-altoi. Două formaţiuni au răsărit din bătrânul trunchi social-democrat. Nu mai puţin de 19 parlamentari, foşti PSD, s-au regrupat sub pavilionul Independenţilor din Parlament, comandat de Gabriel Oprea. Lor li s-au alăturat alţi nouă aleşi ex-PNL.
• JURNALUL NAŢIONAL
-Impozitaţi ţigănia!
Adrian Minune: "Sunt maşină de făcut bani! Vacanţele şi cumpărăturile şi le face, cel mai adesea, în Franţa şi în Italia. Numai pentru o oră de cântat bagă în buzunar cam cât ai da pe o maşină bunicică la mâna a doua. Nu-l sperie nici amenzile date de ANI pentru nedeclararea averilor şi nici plata impozitelor.
-9.000 de apartamente noi, fără cumpărători
Dezvoltatorii şi investitorii în piaţa rezidenţială au în stoc 9.000 de apartamente noi nevândute în 35 de complexuri rezidenţiale. Două treimi din aceste locuinţe pot fi cumpărate direct de la dezvoltator, restul fiind în posesia unor fonduri de investiţii care au achiziţionat în urmă cu doi-trei ani apartamente încă din faza de proiect.
-Ce ne-a învăţat şi ce nu ne-a învăţat inflaţia
De când ne-a lovit criza, în toamna lui 2008, vedem cum economia detaliilor - sau cea reală, cum îi spunem în mod obişnuit - îşi tot recopiază stări critice. De la o lună la alta, chiar, după ce sunt închise răni vechi... se redeschid altele, noi. Şi astfel criza continuă să întreţină discordanţe grave în economia noastră
• ROMÂNIA LIBERĂ
-Liberalii Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu au fost eliberaţi din funcţiile pe care le deţineau la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), respectiv a celui pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), instituţii care au fost comasate. În locul lor au fost numiţi doi istorici care au lucrat cu Palatului Cotroceni.
Premierul Emil Boc i-a numit la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pe Ioan Stanomir ca preşedinte executiv şi pe Vladimir Tismăneanu ca preşedinte al Consiliului ştiinţific al
instituţiei.
-Cum rămâi fără casă pentru o datorie de 2000 de euro
Chiar şi pentru un credit de nevoi personale, banca poate ajunge să execute locuinţa unui împrumutat care nu şi-a plătit ratele. Un bărbat din Alba Iulia - care probabil nu ştia asta - şi-a pierdut casa din cauza unei datorii de 7.915 lei. Aceste cazuri, cândva excepţii, tind să devină regulă. 10-15% din executările silite de locuinţe pornesc de la credite negarantate, estimează executorii bancari.
-PC vrea să o rupă cu PSD
Dacă alegerea noii conduceri a fost mai mult o formalitate pentru conservatori, parteneriatul cu PSD sau continuarea pe propriile picioare a constituit cel mai fierbinte subiect al congresului de ieri. Ideea că Partidul Conservator trebuie să meargă pe propriul drum, şi nu "la remorca" PSD, a răzbătut din aproape toate discursurile.
• ZIARUL FINANCIAR
-Băncile au investit 850 mil.euro în mallurile din Bucureşti, iar acum au emoţii deoarece consumul scade
Opt bănci au finanţat în ultimii patru ani cu 850 mil. euro mallurile din Bucureşti. Sun Plaza, cel mai recent proiect, este un pariu al austriecilor de la Erste şi Vienna Insurance. Germanii de la Hypo Real Estate, Eurohypo şi WestImmo, alături de - UniCredit Ţiriac - sunt băncile cu cea mai mare expunere pe mallurile din Bucureşti, în care finanţările atrase de la bănci s-au ridicat la aproape 850 mil. euro.
-Surpriza: Deutsche Telekom depăşeşte Orange şi Vodafone în România
Deutsche Telekom, cel mai mare operator de comunicaţii din Europa, a inclus pentru prima oară în raportul său financiar anual date din România, iar cifrele arată că grupul german şi-a depăşit în premieră rivalii de la Orange şi Vodafone din punctul de vedere al veniturilor, cu încasări de peste 1,1 mld. euro.
-Profitabilitatea firmelor dă semne de revenire la început de an, dar consumul este în cădere
Veniturile bugetare totale au început anul în scădere, coborând în ianuarie cu 6,8% faţă de ianuarie 2009, în principal pe fondul căderii consumului, cea mai puternică corecţie înregistrându-se la nivelul încasărilor din TVA. Luna ianuarie a adus o creştere a încasărilor din impozitul pe profit cu 16,3%, faţă de ianuarie 2009, după ce pe parcursul anului trecut sumele colectate din taxarea câştigurilor au fost permanent pe minus.
-Ce consideră FMI că trebuie făcut pe piaţa bancară, de asigurări şi de capital
Îmbunătăţirea accesului populaţiei la servicii financiare, suplimentarea capitalurilor băncilor şi modificarea legislaţiei privind piaţa de asigurări şi cea de capital sunt principalele măsuri la care ar trebui să lucreze autorităţile de reglementare în perioada următoare, se arată într-un raport de evaluare al Fondului Monetar Internaţional.
-Contractul cu Templeton la Fondul Proprietatea, semnat în secret
Grupul american de administrare a activelor Franklin Templeton aşteaptă numirea oficială în poziţia de administrator al Fondului Proprietatea din partea acţionarilor, după ce joi, 25 februarie, a semnat contractul de administrare împreună cu reprezentanţii statului român.
-Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania a câştigat războiul de la SIF1 cu Ioan Cuzman
Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1), a cedat trei dintre cele şapte locuri ale Consiliului de Administraţie investitorilor grupaţi în jurul lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania. Ce va primi în schimb?
-Începe George Soros asaltul împotriva euro?
Cei mai importanţi manageri de fonduri de hedging, în frunte cu celebrul George Soros, pariază pe o cădere a euro până la valoarea de un dolar, în condiţiile în care acum moneda europeană se tranzacţionează la circa 1,35 dolari.
• SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ
-Strategia anti-şomaj a PD-L: investiţii de stat pe datorie
Miniştrii Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan susţin că statul - cel mai prost administrator - poate scoate România din criză, substituindu-se antreprenorilor privaţi
Titularii neafiliaţi politic ai ministerelor economice-cheie din guvernul PDL-UDMR, Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan, îşi prezintă, pentru "Săptămâna Financiară", planurile de acţiune în cel mai greu an de criză de până acum. Principalul mesaj, repetat cu obstinaţie de ambii miniştri, este că nimic nu se va schimba în 2010.
-Şomeri cu indemnizaţii de lux
Cel mai mare ajutor plătit în România ajunge la 7.550 de lei, beneficiarul fiind un german care s-a mutat în ţara noastră. În România sunt şomeri care încasează lunar cu mult mai mult decât majoritatea persoanelor care muncesc. Cea mai mare sumă plătită de statul român sub forma unei indemnizaţii de acest gen ajunge la 7.550 de lei şi revine unui lucrător german care a avut "ghinionul" să fie disponibilizat când avea domiciliul pe teritoriul ţării noastre. Pe locul doi se află un constănţean, fost salariat în industria hotelieră, care "şomează" pentru 5.316 lei pe lună.
-Piaţa cerealelor dă o lovitură mortală speculanţilor
Preţurile internaţionale la grâu au coborât în doar câteva luni de la un vârf de circa 180 euro/tonă la mai puţin de 130 euro/tonă. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, consumul mondial de grâu a crescut mai puţin decât producţia, iar stocurile înainte de noua recoltă ating maxime istorice. Exporturile se contractă şi ele, în condiţiile în care mari consumatori precum China şi India reuşesc să-şi acopere necesarul din producţia proprie.
-Ministerul Economiei a semnat, săptămâna trecută, primele 14 contracte de finanţare pentru proiecte de producţie a energiei din surse regenerabile, în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, din care fonduri nerambursabile de aproximativ 63 de milioane de euro. Deşi puteau accesa fonduri structurale şi de la bugetul de stat în sumă de 263 de milioane de euro încă din 2007, pentru investiţii în astfel de proiecte, până acum nicio firmă nu a primit vreun ban, sub niciuna dintre formele prevăzute de lege.
-Piaţa tichetelor de masă s-a redus cu o treime
Şomajul a încurcat planurile de afaceri ale principalilor jucători de pe piaţă, în 2010 fiind aşteptată o nouă scădere a vânzărilor. Piaţa tichetelor de masă, estimată la 1,5 miliarde de euro, se resimte puternic după şocul suferit anul trecut, valul de concedieri care a lovit întreaga economie reducând cu 30% profitul companiilor emitente. economice, principalii beneficiari ai acestor servicii erau lucrătorii de la stat.