REVISTA PRESEI 11.09.2013

Willy Homner
Revista Presei / 11 septembrie 2013

ADEVARUL

Companiile din industria aeronautică cer Guvernului comasarea într-o singură structură, care să fie ulterior privatizată

Reprezentanţii industriei aeronautice au propus Ministerului Economiei înfiinţarea unei structuri economice integrate, prin comasarea firmelor de profil, şi privatizarea acesteia, dar şi întocmirea unui program pe 10 ani în vederea achiziţiei de elicoptere şi avioane de către instituţiile bugetare. Totodată, reprezentanţii industriei au solicitat unificarea tuturor organismelor de verificare în vederea eliminării controalelor dublate sau repetate, precum şi conversia datoriilor la bugetul de stat în acţiuni. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara la începutul lunii iunie că instituţia pe care o conduce va începe procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Întreprinderea de Avioane Craiova şi Romaero Băneasa. El preciza că acestea sunt companii valoroase, cu o "expertiză extraordinară" în domeniu, dar Avioane Craiova este într-o situaţie extrem de critică, Romaero are datorii, iar IAR se confruntă cu o reducere dramatică a producţiei.

Străinii deţin în România peste 8% din terenurile agricole

Ministerul Agriculturii a scos ieri la lumină câteva date statistice care arată ce deţineri au străinii în totalul suprafeţelor arabile din România. Cu toate barierele legislative şi procedurale ridicate în calea lor, investitorii de peste graniţă au reuşit să achiziţioneze deja mai mult de 700.000 de hectare de terenuri agricole din România, reprezentând 8,5% din totalul terenurilor arabile. Italienii, nemţii şi arabii au cele mai mari deţineri, după cum reiese din datele prezentate, în deschiderea unei dezbateri pe teme agricole, de către Valentin Şoneriu. Cetăţenii străini au cumpărat ori au concesionat terenuri agricole în România în conformitate cu prevederile Codului Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice sau asociaţii - de a avea sediul în România, dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.

Acţiunile Gabriel Resources continuă căderea pe Bursa din Toronto. Au deschis în scădere cu 15%, după colapsul de 54%

Acţiunile Gabriel Resources au deschis ieri şedinţa de tranzacţionare la Toronto în scădere cu aproape 15%, la 58 de cenţi canadieni, după ce au închis în minus cu 54%, la 68 de cenţi canadieni,cel mai slab nivel de şedinţă din 1999. Căderea vine după declaraţiile premierului Ponta care a spus că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă la Senat, apoi la Cameră. Gabriel Resources deţine aproximativ 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care dezvoltă proiectul minier. Restul titlurilor sunt deţinute de stat, prin Minvest Deva. Titlurile Gabriel Resources s-au prăbuşit cu până la 70% în cursul şedinţei bursiere de luni, atingând un minim de 41 cenţi canadieni (39 cenţi SUA). Volumul de acţiuni Gabriel Resources tranzacţionat luni a fost de peste 12,5 milioane, faţă de câteva sute de mii într-o sesiune obişnuită. În prima oră de tranzacţionare de marţi, volumul de acţiuni Gabriel Resources tranzacţionat era de 2,14 milioane.

Dacia ar putea deschide o nouă fabrică şi să dezvolte un model de clasă mică

Dacia ar putea deschide o nouă fabrică dacă vânzările continuă să crească şi ar putea lua în calcul dezvoltarea unui model din clasa mică, de oraş, în timp ce o maşină sport nu intră în vederile producătorului auto, scrie revista britanică "Autocar". Fabrica din România a Dacia funcţionează la capaciate maximă, iar operaţiunile din India şi Maroc se extind rapid. Dacia ar putea avea nevoie în cele din urmă de o nouă fabrică dacă va continua să crească, a admis directorul de marcă al Dacia, Rafael Treguer, într-un interviu acordat "Autocar" la Salonul Auto de la Frankfurt. "În viitorul apropiat va trebui să vedem unde ne situăm", a declarat directorul de marcă al Dacia. Dacia se va concentra pe gama actuală de modele, înainte de a lansa altele noi, a spus el.

Fostul geolog-şef al Roşiei Montane: metalele rare sunt adevăratele comori. Valorează mai mult decât aurul

Valoarea aurului şi argintului de la Roşia Montană este depăşită de valoarea metalelor rare aflate în acelaşi zăcământ, potrivit geologului Aurel Sântimbrean, care a fost peste 20 de ani, până în 1987, şef la exploatarea minieră de stat din localitate. "Zăcămintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu şi wolfram sunt evidenţiate calitativ şi cantitativ în documentaţia pe care Roşia Montana Gold Corporation a cumpărat-o de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale", a afirmat Sântimbrean, citat de Agerpres.ro. El a amintit, în context, că titanul este folosit în combinaţii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice şi uşoare pentru industria aerospaţială, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice şi dentare, bijuterii, telefoane mobile.

Obama, pe cale să piardă războiul înainte să înceapă

Cu navele pregătite în coasta Siriei, dar cu un popor reticent la o intervenţie militară în străinătate, preşedintele Obama pune, deocamdată, între paranteze mult-trâmbiţatul atac aerian împotriva regimului Assad. Propunerea "fabricată" în laboratoarele de la Moscova şi Teheran ar putea îndepărta o intervenţie militară în Siria, făcând loc unei soluţii diplomatice. La începutul lunii, un emisar iranian i-a propus preşedintelui sirian să mute toate armele chimice în afara ţării, iar în schimb se angaja ca Moscova să convingă Washingtonul să anuleze iminenta intervenţie militară. Luni, propunerea iraniano-rusă a fost reluată în mod oficial de secretarul de Stat american John Kerry, care a afirmat că, dacă Assad vrea să evite un atac militar, ar putea predea tot arsenalul chimic comunităţii internaţionale. Mai mult, Kerry a fixat un termen clar: o săptămână.

CURENTUL

Afacere de familie: Legea privind Roşia Montană - negociată de Şova cu mama sa, avocata RMGC

Legea privind controversatul proiect de la Roşia Montană , discutată în regim de urgenţă zilele acestea în Parlament este rodul unei colaborări fructuoase la nivelul familiei Şova, una din familiile cele mai norocoase din România, dacă luăm în calcul faptul că reprezentanţii acesteia se regăsesc de ambele părţi ale baricadei în unele dintre cele mai importante proiecte din România. De altfel, ministrul Dan Şova a ţinut morţiş ca acest proiect să ajungă în ograda sa de interese, depunând în acest sens toate eforturile la nivelul executivului. Astfel, conform unor dezvăluiri făcute de deputatul PNL Ludovic Orban pe o reţea de socializare, a fost vorba chiar de "o preluare ostilă". Faptul că ministrul Şova negociază un proiect de lege cu o firmă ale cărei interese sunt apărate de mama sa miroase de la o poştă a conflict de interese. Numai că Dan Şova ştie că nu poate fi acuzat de conflict de interese în această situaţie întrucât Ana Diculescu Şova nu este mama sa naturală ci mama sa vitregă

Răzbunarea maidanezilor asupra USL

În toamna lui 2011, USL să bătea populist cu pumnul în piept pentru câini, pesediştii şi peneliştii pozând care mai de care în Brigitte Bardot. Atunci USL era în opoziţie şi o făcea pe "Gică contra" fără să le pese că acei câine maidanezi ar putea nenoroci copii, femei sau bătrâni. A fost nevoie de o tragedie pentru ca aceştia să fie constrânşi, şi acum populist, să rezolve această problemă pe un fundal lacrimogen asigurat de şulfa chipurile independentă, Sorin Oprescu. Dacă atunci i-au salvat pe maidanezi de eutanasiere, ieri parlamentarii USL i-au trimis pe aceştia la ceea ce unii numesc "genocid al animalelor". Sigur, acum USL este la putere pentru un mandat de încă trei ani de zile, iar maidanezii nu le mai folosesc politic. Mai mult, toată povestea le va răbufni în faţă lui Crin Antonescu şi Victor Ponta care vor deconta politic tragedia copilului omorât recent pentru care sunt direct responsabili din votul dat în Parlament în urmă cu doi ani de zile.

CURIERUL NATIONAL

Proiectul de lege privind Roşia Montană a primit aviz negativ

Comisia juridică din Senat a adoptat, ieri, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, informează Mediafax. Acest proiect de lege a fost dezbătut în cursul zilei de ieri şi de Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului. Senatorii au aprobat, luni, ca acest proiect de lege să intre în dezbatere în procedură de urgenţă. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege. Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, spune că mobilizarea protestatarilor împotriva proiectului minier de la Roşia Montană este interesantă şi că este de urmărit acest simţ civic.

AAAS câştigă încă un proces la Washington

La trei ani de când a câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID), procesul cu S&T Oil Equipment and Machinery, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS - fosta AVAS) înregistrează încă o victorie, de data aceasta în cazul IMUM Medgidia. Litigiul a avut ca obiect respectarea drepturilor şi obligaţiilor investitorilor izvorâte din contractul de privatizare din 2004 cu cumpărătorii Omer Dede şi Serdar Elhuseyni, prin care statul român a cesionat pachetul de 69,99% acţiuni, deţinut la SC IMUM SA Medgidia - societate al cărei obiect de activitate era fabricarea maşinilor agricole. ICSID a respins în unanimitate cererea cumpărătorilor Omer Dede şi Serdar Elhuseyni de acordare a unor despăgubiri în valoare de 28,16 mil. euro şi 22.566 dolari

BSG Resources, acţionar indirect la RMGC, riscă să-şi piardă licenţele de exploatare din Guineea

Avizele de exploatare date BSG Resources în Guineea vor fi anulate, dacă se confirmă acuzaţiile de corupţie aduse lui Beny Steinmetz, acţionar indirect la RMGC, prin Gabriel Resources. Şeful Comitetului de Analiză a exploatărilor miniere din Guineea a afirmat pentru The Guardian că permisele de exploatare acordate BSGR vor fi anulate în cazul în care acuzaţiile de corupţie care planează pe numele şefului corporaţiei, Beny Steinmetz se dovedesc. Potrivit şefului Comitetului de revizuire, în cazul în care acuzaţiile de corupţie la adresa firmei, atât în Africa de Vest, cât şi în Statele Unite au condus la condamnări, atunci permisele vor deveni nule.

Stimularea consumului, misiune imposibilă

Deteriorarea gravă a puterii de cumpărare şi neîncrederea generalizată la nivelul economiei fac improbabilă o revenire a consumului pe termen scurt sau mediu. Reprezentanţii mediului de afaceri şi analiştii spun că este nevoie de o reindustrializare a României şi de stimularea investiţiilor, mai ales a celor private. De asemenea, sunt necesare scăderea taxelor (în special pe muncă), un mediu fiscal prietenos şi o relaxare a băncilor în atitudinea faţă de companii.

Asociaţia Investitorilor solicită din nou desecretizarea contractului Romtelecom

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită Ministerului pentru Societatea Informaţională desecretizarea contractului de privatizare a Romtelecom, aceasta fiind a doua cerere în acest sens, considerând că statul nu şi-a respectat angajamentul din contract privind listarea companiei. La finele lunii august, Ministerul pentru Societatea Informaţională a anunţat că va organiza, la 6 septembrie, o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii juridice în vederea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimată între 128.000 şi 500.000 lei (fără TVA) în următoarele 24 luni. Statul a mai încercat să privatizeze Romtelecom şi în 2005 şi în 2008, dar ambele iniţiative au eşuat. Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristian Tudor Popescu, despre decizia lui Antonescu în privinţa proiectului Roşia Montană: Un gest absurd, explicaţii penibile

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit, la România TV, despre respingerea proiectului Roşia Montană de către PNL. CTP a catalogat gestul drept unul absurd, "care nu poate fi justificat în niciun fel, iar explicaţiile domnului Antonescu au fost penibile". "Domnul Crin Antonescu după mutarea asta a lui Ponta şi-a făcut socotelile şi a spus "domne pe ăia de la Roşia Antonescu lăsă-i, ăia sunt mai puţini, mă interesează mai mult protestul din oraşe, ăştia sunt mai mulţi, sunt cu Facebook, hai să devin principial brusc şi să neg complet proiectul". De aici acea săritură din baie artistică a domnului Antonescu de după-amiază cu respingerea proiectului de către PNL, bineînţeles un gest absurd care nu poate fi justificat în niciun fel, iar explicaţiile domnului Antonescu au fost penibile", a declarat Cristian Tudor Popescu, la România TV.

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În afacerea Roşia Montană, Victor Ponta e sau şantajat sau căcăcios

Luni, pe la prînz, Crin Antonescu anunţă că el respinge Proiectul. Îi urmează Victor Ponta cu o declaraţie halucinantă: Nici el nu e de acord cu Proiectul. L-a trimis însă la Parlament ca să-l respingă Parlamentul şi nu Guvernul! La o asemenea contrazicere a bunului simţ, se impun două ipoteze: 1) Victor Ponta e un adversar al Proiectului. L-a trimis însă la Parlament, pentru ca să nu cadă pe umerii lui respingerea. În aceste condiţii, presupunem că Victor Ponta e şantajat de Companie. A luat ceva parale de la ea şi n-a îndrăznit să respingă Proiectul ca premier de teamă să nu fie dat în gît. 2) Victor Ponta e un adept al Proiectului. S-a speriat însă de reacţia străzii şi a dat înapoi. În aceste condiţii, Victor Ponta e un căcăcios. Şantajat sau căcăcios, dacă Legea nu trece prin Parlament, (mai putem crede că tot ce se întîmplă acum e o şmecherie, pentru ca Proiectul să fie votat fără prea mari tulburări la nivelul străzii), Victor Ponta nu mai are ce căuta în fruntea Guvernului.

ANALIZĂ EVZ. Obsesia lui Antonescu pentru Cotroceni are consecinţe economice

Inconsecvenţa prezidenţiabilului liberal în cazul Roşia Montană generează instabilitate politică şi serioase consecinţe economice pentru România. Decizia surprinzătoare a preşedintelui PNL Crin Antonescu, de a anunţa, luni, că nu susţine proiectul exploatării de la Roşia Montană, a avut drept consecinţă nu doar generarea unei crize fără precedent în cadrul coaliţiei de guvernare, dar a transmis şi un mesaj de instabilitate către toţi investitorii străini. Potrivit unui calcul simplu, anunţul lui Crin Antonescu a produs României o pagubă de 2, 5 miliarde de euro: pierderi de pe bursă, în contextul în care luni acţiunile RMGC s-au prăbuşit, pierderi din redevenţele care puteau fi încasate, dar şi din investiţiile de mediu şi de patrimoniu din zonă. La toate acestea, se adaugă penalităţile pe care RMGC a ameninţat că le va cere în instanţă statului român.

O altă bancă din România se restructurează din temelii

După ce au ratat în ultimul moment vânzarea Nextebank către un fond de investiţii controlat de un miliardar din Hong Kong, ungurii de la MKB pregătesc banca pentru un alt cumpărător. Peste jumătate din posturi vor fi desfiinţate, la fel ca o bună parte a agenţiilor. Nextebank, fosta Romexterra, va rămâne cu doar trei agenţii în Bucureşti, arată o informare trimisă de bancă propriilor clienţi. Măsura este parte a unui proces mai amplu de restructurare care, potrivit informaţiilor Capital, presupune şi desfiinţarea a mai bine de jumătate din posturile angajaţilor şi închiderea majorităţii agenţiilor şi sucursalelor din ţară. Contactat de Capital, directorul executiv al băncii nu a dorit să comenteze detaliile însă a spus că la Nextebank se întâmplă ceea ce se întâmplă la majoritatea băncilor din România.

Ministrul Agriculturii, acuzat de un sabotaj de 2,5 miliarde de euro

Reprezentanţii asociaţiilor agricultorilor susţin că Daniel Constantin face jocuri murdare în favoarea marilor comercianţi de cereale. Membrii Ligii Asociaţiilor Agricole din România (LAPAR) susţin că 2013 este un an dezastruos, deoarece preţurile oferite de marii comercianţi au intrat la apă din cauza ministrului Daniel Constantin. Acesta a tot ieşit la rampă încă din primăvară, anunţând recolte bogate, chiar dacă meteorologii avertizau că urmează perioade de secetă. Apoi, a vorbit despre producţii istorice la grâu, dar şi despre rezultate mai slabe la producţia de grâu pentru pâine. "Domnul Constantin a spus că avem producţie istorică la grâu, dar foarte puţin grâu de panificaţie, declaraţie care a prăbuşit piaţa cerealelor", a explicat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu. Drept urmare, Produsul Intern Brut (PIB) al României este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro, bani care ar fi fost câştigaţi de economie dacă producţia agricolă ar fi putut fi valorificată la preţuri bune.

DIAMANT cât OUL de găină, scos la licitaţie

Un diamant alb de 118.28 de karate, ce are forma unui ou de găină, va fi scos la licitaţie în luna octombrie în Hong-Kong de casa Sotheby's, relatează Agerpres, citând AFP. Descoperit în 2011 într-o mină din sudul Africii, diamantul avea în stare brută 299 de carate. Giuvaierul "seamănă cu un mic ou de găină", anunţă organizatorii licitaţiei. Potrivit Sotheby's, "cea mai formidabilă" piatră preţioasă scoasă vreodată la licitaţie, ar putea fi vândută pentru o sumă cuprinsă între 28 şi 35 de milioane de dolari. Recordul pentru vânzarea la licitaţie a unei pietre preţioase este deţinut, în prezent, de un diamant provenind din Botswana. Piatra, într-o formă de pară, a adus casei de licitaţie Christie 26,7 milioane de dolari.

JURNALUL NATIONAL

Dosarul "Telepatia" nu stă în picioare. Dan Voiculescu îşi susţine nevinovăţia şi cere achitarea într-un dosar comandat politic

În faimosul dosar "Telepatia" judecat la Tribunalul Bucureşti este aşteptată, pentru 12 septembrie, pronunţarea. Ţinta principală a procurorilor a fost de la început Dan Voiculescu, adversarul politic notoriu al preşedintelui în exerciţiu Băsescu Traian. Traseul acestui dosar a fost strâns legat de actele politice întreprinse de Dan Voiculescu pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu în două proceduri constituţionale. Deloc întâmplător, împotriva lui Dan Voiculescu, a familiei sale şi, fapt de o deosebită gravitate, împotriva trustului media şi a ziariştilor Antenei 3 au fost declanşate în cascadă acţiuni de intimidare, de hărţuire iniţiate, stimulate şi comandate public de Traian Băsescu. Dosarul privind privatizarea Institutului de Chimie Alimentară (ICA) este cap de serie în întocmirea acestor acţiuni de prigoană politică.

Putin: Armele chimice siriene vor fi plasate sub control dacă SUA renunţă la recurgerea la forţă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a estimat marţi că Statele Unite ale Americii trebuie să renunţe la recurgerea la forţă în Siria pentru ca iniţiativa Rusiei privind plasarea sub control internaţional a armelor chimice siriene să devină eficientă. Potrivit preşedintelui Putin, "este greu de constrâns Siria sau o altă ţară să se dezarmeze în mod unilateral dacă există o acţiune militară în pregătire împotriva acestei ţări". "Este de notorietate publică faptul că Siria dispune de un arsenal de arme chimice şi sirienii l-au considerat totdeauna drept o alternativă la armele nucleare ale Israelului", a declarat preşedintele rus, precizând că Rusia este "împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, chimice sau nucleare". Rusia a provocat o lovitură de teatru, luni, anunţând că le-a propus aliaţilor săi sirieni să-şi plaseze stocurile de arme chimice sub control internaţional şi să le distrugă, propunere acceptată de Damasc.

Ponta: Parlamentarii au acces la documentul acordului cu FMI, dar actul nu poate fi făcut public

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul întrevederii cu parlamentarii UDMR, că săptămâna viitoare va prezenta în Parlament "liniile principale" ale viitorului acord cu FMI, BM şi CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie, însă documentul nu poate fi făcut public. Premierul a afirmat că nu poate să prezinte public documentul până la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor instituţiei internaţionale. În ceea ce priveşte eventuala reducere a CAS cu 3%, propusă de PNL, Ponta a precizat că o decizie în această privinţă va putea fi luată la jumătatea lunii octombrie.

"Generalizarea redevenţelor europene" - o abureală Autor: Ilie Serbanescu

O mare abureală pare că se pregăteşte pentru urgentarea accesului străinilor, desigur îndeosebi vest-europeni, la ultimele resurse minerale găzduite de subsolul ţării. Operaţiunea este făcută sub stindard european şi, fără îndoială, cu blagoslovire de la Bruxelles. Se numeşte generalizarea redevenţelor europene. Guvernul Ponta nu are în program vreo valorificare a resurselor minerale, nici în latura exploatării lor proprii, nici în latura prelucrării lor interne. Aşa că, în operaţiunea amintită, nu poate fi vorba decât de o deschidere largă a accesului centrului vest-european la resursele periferice din România, sub acoperirea unei creşteri cât de cât a redevenţelor obţinute de statul român. "Deschidere" care corespunde integral preocupării şi demersurilor dlui Ponta de a intra în voie comisarilor de la Bruxelles, cărora nu le-a fost pe plac la început. Deci, contra unui mărunţiş primit prin aşa-zisa generalizare a redevenţelor europene, va începe marea lichidare a resurselor minerale româneşti, ultimele existente. Vor fi atacate curând şi gazele de şist de la Bârlad sau de pe litoral, şi petrolul şi gazele din largul mării etc. România trebuie să-şi joace rolul de colonie!

NATIONAL

Liberalii iau decizii fiscale impotriva romanilor!

Ordinul ministerial al penelistului Chitoiu referitor la declaratiile de avere si patrimoniu loveste in plin in muritorii de rand si i-ar putea salva de la puscarie pe marii evazionisti, care vor putea avea ocazia sa-si albeasca banii negri. Si, in timp ce medicii si profesorii ar putea da cu subsemnatul pentru banii proveniti din "atentii" si meditatii, rechinii care fac averi cu petrol, legume, cereale si alcool vor putea sta linistiti, sa isi numere banii. Ministrul Finantelor, vicepremierul penelist Daniel Chitoiu, sustine ca nu toate persoanele sunt obligate sa depuna declaratia de avere, ci numai cele banuite ca ar fi facut evaziune fiscala. El a precizat ca ordinul ministerial privind declaratia de avere si patrimoniul se refera numai la persoanele fizice la care se constata o diferenta semnificativa intre veniturile realizate declarate si impozitele platite.

Se pune la cale un nou pol de dreapta in jurul lui Tariceanu

Dictatura lui Crin Antonescu si guvernarea de fatada ("robinetele" de bani sunt doar la dispozitia pesedistilor) ii face pe tot mai multi liberali sa ia in calcul trecerea la IRL. Pastorita de Andrei Chiliman & Comp., Initiativa Romania Liberala devine tot mai atractiva pentru penelistii satui pana peste cap atat de alianta cu PSD, cat si de Crin Antonescu. Scosi din rabdari de "mizeriile" la care sunt supusi de pesedisti si de gafele lui Antonescu ("ne duce sub 20% pana-n primavara"), multi liberali din teritoriu se gandesc sa lase-n plata Domnului PNL-ul si sa ingroase randurile IRL, revenind astfel pe dreapta esicherului politic. Un IRL cu atat mai tentant cu cat este sustinut si consiliat din umbra de Calin Popescu Tariceanu, liderul de rezerva al PNL. Care insa, curios lucru, nu pare a-si pune problema plecarii din PNL, in pofida aversiunii fatise pe care i-o poarta Antonescu.

De ce nu i-au saltat pe Videanu, Vosganian si Niculae din 2010

In urma cu peste trei ani, Adriean Videanu a picat pe tehnica in timp ce vorbea cu omul de afaceri Ioan Niculae, dar si cu mai multi subalterni din ministerul Industriilor, pe care il conducea la acel moment. Iar in urma acestor interceptari, dupa ce SRI a inaintat procurorilor DIICOT tot materialul probator, a fost intocmit un dosar in care fruntasul pedelist, impreuna cu liberalul Varujan Vosganian si miliardarul Ioan Niculae, sunt acuzati de subminarea economiei nationale si producerea unui prejudiciu record de 130 milioane de euro. Numai ca speta a fost scoasa la lumina de-abia acum, dupa ce s-a schimbat conducerea structurii care a instrumentat ancheta. Astfel ca ramane in urma intrebarea fireasca pe care si-o pun toti romanii, si anume de ce a fost nevoie de atata amar de vreme, daca lucrurile erau clare, ca acuzele sa devina publice. Iar raspunsul trebuie sa il dea, printre altii, si fostul sef al DIICOT.

Barack Obama negociaza in secret cu Bashar al-Assad

Negocierea nu a debutat acum, cu "fereastra diplomatica deschisa de secretarul american de Stat, John Kerry, din greseala", cum se speculeaza. De mai bine de doua saptamani, surse militare israeliene vorbesc despre aceste negocieri, conduse de premierul irakian, Nouri al-Maliki. SUA i-au cerut lui Bashar sa demisioneze in cel mult o luna si fara sa ceara niciun fel de garantii pentru el si reprezentantii regimului, plus punerea imediata a arsenalului chimic sub control international. Assad a acceptat sa demisioneze in... 2014 si a cerut sa fie lasat sa plece intr-o alta tara impreuna cu familia si membri ai regimului care i-au stat alaturi in aceasta "ofensiva a Vestului" asupra sa. Cerinte cu care americanii nu au fost de acord. In privinta armelor chimice, era de pe atunci de acord, verbal, sa le puna sub control international.

PUTEREA

Direcţia Antifraudă din ANAF va începe să lucreze într-o lună

Direcţia Naţională Antifraudă Fiscală va deveni operativă în maxim o lună, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu. Proiectul de modernizare a administraţiei fiscale va fi implementat, în perioada 2013-2018, în colaborare cu Banca Mondială, iar primele rezultate sunt aşteptate în anul 2015, a declarat preşedintele (ANAF), Gelu Diaconu. Potrivit ministrului Finanţelor, angajaţii noilor direcţii antifraudă se vor concentra cu preponderenţă pe zona marilor evazionişti. "Nu mai vreau reclamaţii din partea mediului de afaceri că merg (inspectorii Fiscului - n.r.) în control de nenumărate ori într-o lună, o jumătate de an sau un an şi verifică numai aspecte formale. Vreau ca această structură să meargă la marea evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi la activităţile de contrabandă. Rolul Direcţiei Antifraudă este să schimbe comportamentul celor care au intenţia sau fac evaziune fiscală, de a-i prinde şi de a le confisca sumele, să le recupereze operativ", a afirmat Chiţoiu.

Votul din Senatul SUA privind Siria, amânat

Votul de procedură prevăzut miercuri în Senatul SUA asupra rezoluţiei ce autorizează folosirea forţei în Siria a fost amânat, a anunţat senatorul Harry Reid după propunerea Rusiei cu privire la arsenalul chimic sirian, informează AFP. "Nu cred că avem nevoie" să votăm rapid, a anunţat şeful majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, la câteva ore după ce a programat votul miercuri. "Trebuie să ne asigurăm că preşedintele are posibilitatea de a vorbi tuturor celor 100 de senatori şi celor 300 de milioane de americani înainte să facem asta", a adăugat Harry Reid. Barack Obama a declarat luni că propunerea Rusiei de a plasa arsenalul chimic sirian sub control internaţional ar putea reprezenta un "progres important" în conflict, în timp ce a chemat la "scepticism" faţă de guvernul de la Damasc, notează AFP.

ROMANIA LIBERA

Cum luptă Rusia pentru sfera sa de influenţă

Rusia revine în forţă pe scena internaţională. Propunerea Moscovei de dezarmare a Siriei cu numai câteva zile înainte ca preşedintele Obama să meargă în Congres pentru a cere acordul pentru atacuri militare este o lovitură diplomatică pentru Casa Albă. Dar, cu ochii lumii aţintiţi pe Siria, puţini realizează că Rusia a declanşat o altă ofensivă extrem de agresivă, îndreptată împotriva fostelor republici sovietice care doresc să se apropie de Uniunea Europeană. În prima linie se află Moldova şi Ucraina şi Rusia nu se sfieşte să folosească orice armă pentru a preveni ieşirea acestor ţări din sfera sa de influenţă.

Bătălia pe maidanezi s-ar putea muta la CCR

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân a fost votată, ieri, de Camera Deputaţilor, iar ONG-urile care susţin animalele încearcă să mute bătălia la Curtea Constituţională. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 20 împotrivă şi 23 de abţineri. Legea a fost sprijinită de PSD, PNL şi PSD în timp ce deputaţii PPDD au votat împotrivă sau s-au abţinut. Camera Deputaţilor este for decizional, iar pentru a intra în vigoare legea trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Curtea Constituţională poate fi sesizată de 25 de senatori sau 50 de deputaţi, dar există şi altă variantă, dacă nu vor fi suficienţi parlamentari care să îşi asume demersul. Curtea Constituţională se pronunţă în privinţa excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în instanţă. Cu alte cuvinte, subiectul poate ajunge pe masa CCR în urma acţiunii unui avocat al unui ONG care este în proces cu o primărie legat de aplicarea legii.

Strategie. FMI cere urgentarea constituirii uniunii bancare europene. Comisia Europeană vrea control asupra băncilor private

Propusa uniune bancară din Uniunea Europeană trebuie să fie rapid finalizată, a afirmat marţi Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional. Luna trecută, Comisia Europeană a propus înfiinţarea unei autorităţi unice care va avea puterea de a decide când băncile trebuie salvate sau închise, în pofida faptului că oficialii germani sunt de părere că aceste prevederi încalcă tratatele europene, care limitează puterile Bruxelles-ului asupra finanţelor naţionale. Potrivit unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezoluţie pentru uniunea bancară va avea un nou board, format din reprezentaţii Băncii Centrale Europene, Comisiei Europene şi ai autorităţilor naţionale competenţe

ZIARUL FINANCIAR

ZF Agribusiness: Zece miliarde de euro arse în agricultură, fermierii la mâna multinaţionalelor

Agricultura a primit în ultimii şapte ani injecţii financiare de la Uniunea Europeană de 10 miliarde de euro prin plăţile directe către fermieri şi proiectele de investiţii, dar balanţa comerţului cu produse agroalimentare este pe minus, din economie au dispărut 600.000 de bovine, 2 milioane de porcine, iar gradul de fărâmiţare al terenurilor este acelaşi - aceasta a fost principala concluzie a evenimentului "ZF Agribusiness: Agricultura, la startul marelui boom?", realizat în parteneriat cu casa de avocatură Ionescu şi Sava, Agricover şi Transavia, care a avut loc ieri în Bucureşti.

CNA a retras licenţa Money.ro TV. Televiziunea lui Sorin Freciu se închide oficial

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să retragă licenţa audiovizuală a Money.ro TV, din cauză că emisia televiziunii a fost întreruptă mai mult de 96 de ore, fără a notifica în acest sens Consiliul. Potrivit articolului 57, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: b) titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, şi mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului". Reprezentanţii CNA au făcut mai multe controale la sediul Money.ro TV din Bucureşti, constatând că televiziunea nu mai emite.

Bilanţul subscrierilor la Nuclearelectrica după două zile: 1.640 de ordine şi peste 90 de milioane de lei

Volumul de acţiuni Nuclearelectrica pentru care micii investitori au plasat ordine de subscriere a depăşit de 2,3 ori nivelul disponibil pe tranşa subscrierilor mici, iar sumele alocate au ajuns la 90 mil. lei (20,1 mil. euro). Subscrierile au început luni dimineaţă, iar până marţi la ora 17:00, pe tranşa subscrierilor mici (între 100 şi 15.000 de acţiuni) au fost plasate 1.636 de ordine pentru aproape 6 milioane de titluri. Volumul de acţiuni subscrise şi pentru care au fost plasate ordine în sistemul Bursei până la ora 17:00 este de 2,3 ori peste numărul de titluri din tranşa destinată micilor investitori (2,537 milioane de acţiuni). Micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/acţiune, însă beneficiază de un discount de 8% (dacă subscriu în primele trei zile) şi de 3% (dacă subscriu din a patra zi) din preţul care va fi stabilit la final, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb