REVISTA PRESEI 11.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 decembrie 2014

ADEVARUL

România a găzduit o închisoare CIA. Fostul ambasador Michael Guest a denunţat cazul

România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale CIA, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri ai Agenţiei Centrale de Informaţii suspectaţi de legături cu grupări teroriste. CIA nu informase Departamentul de Stat despre existenţa închisorii din România, situaţie pe care ambasadorul Michael Guest a catalogat-o "inacceptabilă". Versiunea publică a raportului elaborat de Comisia senatorială de Informaţii a secretizat o serie de date, inclusiv numele ţărilor care au găzduit închisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este "BLACK" ("NEGRU"). Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde". Pornind de la această informaţie, din document ar rezulta că Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a semnat, în anul 2002, un acord cu o instituţie decizională de rang înalt din România (neidentificată în versiunea publică a documentului) pentru găzduirea unei închisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru construcţia centrului de detenţie au fost de ordinul milioanelor de dolari.

Se încălzeşte Guvernul Ponta 4. Ce miniştri pleacă, ce miniştri vin

Liviu Pop (PSD), Graţiela Gavrilescu (PLR), Daniel Barbu (PLR) şi Nicu Marcu (PLR) sunt numele viitorilor posibili miniştri care se vor regăsi în Guvernul Ponta 4.Pe lista de plecări se găsesc Ioana Petrescu, Doina Pană, Aurelia Cristea, Răzvan Nicolescu şi Remus Pricopie. Niciunul dintre aceştia nu este un personaj cu greutate în PSD. Premierul Victor Ponta lucrează intens în aceste zile la schiţa viitorului Guvern Ponta 4. Ce se ştie cert este faptul că partenerii de guvernare ai PSD-ului, UNPR, PC şi PLR, vor primi fiecare câte două ministere. "Principiul de funcţionare al coaliţiei îl cunoaşteţi, şi rămâne în vigoare, şi anume şi UNPR şi PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, dar nu am discutat care anume, pentru că e total prematur", declara Ponta la începutul lunii decembrie.

ANALIZĂ De unde taie Guvernul ca să atingă ţinta de deficit în 2015

Executivul va reduce fondurile de rezervă ţinute în buget pentru dobânzi şi alte cheltuieli neprevăzute, va tăia cheltuielile cu bunuri şi servicii şi va face economii din reducerea CAS şi pentru salariile bugetarilor pentru a respecta în 2015 ţinta de deficit bugetar de 1,83% din PIB. Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), bugetul pe 2015 este construit pe un deficit de 13 miliarde de lei (1,83% din PIB), cu venituri de 225 de miliarde de lei şi cheltuieli de 238 de miliarde de lei. Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a explicat marţi seară, la TVR, că se va tăia masiv din bufferele disponibile. Sindicatele şi patronatele au fost invitate să dezbată proiectul bugetului, în cadrul comisiilor de dialog social, un astfel de punct având pe ordinea de zi şi Consiliul Economic şi Social (CES). Premierul Victor Ponta cerea ieri miniştrilor să lucreze "non-stop" la proiectul de buget şi acesta să fie gata până vineri.

Câtă imunitate are preşedintele României şi ce mesaj subtil i-a transmis CCR lui Klaus Iohannis

Curtea Constituţională a arătat cele două feţe ale imunităţii prezidenţiale: iresponsabilitatea - protecţia pentru declaraţiile politice, şi inviolabilitatea - suspendarea temporară a urmăririi penale. Magistraţii CCR l-au avertizat, fără a-l nominaliza, pe viitorul preşedinte, Klaus Iohannis, că nu poate renunţa după bunul plac la imunitatea prezidenţială. Curtea Constituţională (CCR) a decis, cu unanimitate de voturi, în 13 noiembrie, suspendarea urmării penale a preşedintelui pe motiv că se bucură de imunitate constituţională, după ce senatorul PSD, Gabriela Firea, a făcut o plângere la Parchetul General împotriva lui Traian Băsescu, acuzându-l de şantaj. Magistraţii constituţionalişti au arătat că imunitatea preşedintelui se manifestă prin două noţiuni juridice: iresponsabilitatea şi inviolabilitatea. Apoi, judecătorii definesc, amplu, cei doi termeni. Primul se referă la spectrul politic, al doilea vizează partea penală.

Mai mulţi bucureşteni strâng semnături pentru demiterea primarului Sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă

Mai mulţi bucureşteni din Sectorul 3 cer demiterea primarului sectorului, Robert Negoiţă, prin referendum, şi au creat pe Facebook un eveniment pentru strângerea de semnături. Cetăţenii sunt revoltati de încălcarea promisiunilor electorale şi de proiectele controversate ale primarului. Potrivit legii, 25% dintre cetăţenii cu drept de vot pot solicita organizarea unui referendum. Printre motivele pentru care cetăţenii cer demiterea primarului Robert Negoiţă sunt: 1. Primarul Robert Negoiţă are datorii neplătite la ANAF in valoare de aproximativ 45 milioane Euro. 2. Încălcarea promisiunilor electorale în privinţa taxei pentru salubrizare. 3. Încălcarea promisiunilor electorale in privinţa reabilitării termice a blocurilor din sector. 4. Deturnarea de fonduri prin plata ilegala către anumite firme privilegiate a peste 8,5 milioane de euro in 2012, potrivit raportului Curţii de Conturi.

BANCHERUL

Bancile romanesti au ramas codase la adoptarea standardelor SEPA

Bancile romanesti au ramas in urma celor din statele vecine in privinta gradului de adoptie a platilor in euro tip SEPA (Single Euro Payments Area), care inseamna reducerea drastica a comisioanelor pentru transferurile externe, pana la nivelul celor practicate in interiorul tarii. De fapt, acesta este si obiectivul SEPA: de a alinia costurile din toate statele zonei euro la cele practicate intern de fiecare tara, atat in privinta costurilor cat si a timpului de efectuare a unui transfer. Astfel, rata de migrare la SEPA Credit Transfer (tranferurile interbancare in euro) a crescut in Romania de la 31,2% in 2013 la doar 39,5% in 2014, in comparatie cu un grad de migrare de 61,95% in Ungaria, 99,21% in Polonia sau 100% in Marea Britanie si Danemarca, dintre tarile din afara zonei euro. Ce inseamna asta, practic? De exemplu, daca un german tranfera o suma de bani in Italia, va plati acelasi comision ca in cazul in care efectueaza acelasi transfer in Germania. Impactul adoptarii standardelor SEPA este destul de mare pentru clientii bancilor romanesti, care in prezent platesc niste comisioane exagerat de ridicate pentru platile in euro, costuri impuse de organizatia de plati intenationala SWIFT.

Tot mai multi clienti ai bancilor se plang de practicile abuzive privind poprirea conturilor

Tot mai multi clienti ai bancilor se plang ca le sunt blocate (poprite) conturile fara sa fie anuntati sau fara justificare, din dispozitia organelor fiscale (ANAF) sau a executorilor judecatoresti, in vederea recuperarii unor datorii prin executarea silita. Toate bune si frumoase, numai ca multi oameni sunt afectati atat de practicile bancilor, care nu-i anunta cu privire la blocarea sumelor din cont si pe deasupra ii mai si taxeaza usturator pentru asta. De exemplu, BCR, cea mai mare banca romaneasca, aplica un comision de 60 de lei in cazul efectuarii unei popriri, insa numai in cazul in care sumele executate silit depasesc valoarea de 100 de lei. Pentru sume mai mici, taxa e de doar 15 lei. La Raiffeisen Bank, taxele aferente unei popriri sunt mai mici: 50 de lei pentru sume de peste 100 de lei si doar 2,5 lei pentru sume mai mici. La Banca Transilvania avem doua comisioane: unul pentru instituirea popririi, de 15 lei, iar altul pentru plata sumelor datorate, respectiv 31 de lei pentru sume mai mari de aceasta valoare si 10 lei pentru sume mai mici. In total: 25 de lei pentru sume sub 31 de lei si 46 de lei pentru sume mai mari.

CURENTUL

Iliescu agresat din nou:"Criminalule, Iliescu judecat pentru sângele vărsat!"

Prezent la o manifestare la Institutul Cultural Român, fostul preşedinte, comunistul Ion Iliescu a fost întrerupt în timp ce susţinea un discurs. Un tânăr din sală s-a ridicat şi a început să scandeze: "Iliescu, judecat pentru sângele vărsat! Unde e dosarul Revoluţiei? Cine a tras in 21-22? Mincinosule! Manipulatorule! Ai pacalit un sfert de veac un neam intreg. Criminalule! Au murit degeaba pentru tine! Daca nu vei fi judecat de noi, vei fi judecat de istorie si de urmasii mei. Milioane de oameni sunt cu mine", i-a strigat tanarul. Iliescu a replicat cu tupeul ce-l caracterizează :"Este o manipulare!" Apoi când tânărul era scos din sală de poliţie în timp ce se zbătea şi scanda în continuare, Iliescu a comentat: "Nişte neruşinaţi. Oameni lipsiţi de conştiinţă". Cei din PSD care i-au reproşat lui Iliescu că Ponta a pierdut alegerile şi din cauză că Iliescu l-a susţinut şi de asta s-a strigat "Jos comunismul!".

Turism - de Tia Şerbănescu

După opt zile de negocieri înverşunate cu FMI, guvernul a reuşit să "închidă" bugetul - estimat la 238 miliarde lei. O fi mult? O fi puţin? Oricum o parte din el va fi furată în cursul anului viitor. Guvernul a obţinut şi un deficit nesperat de 1,83% cu care-şi acoperă toate promisiunile şi la care a adăugat şi o veste bună: scăderea TVA de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism. Era şi cazul. După ce au încurajat în neştire turismul politic, turismul electoral şi turismul penal, iată că au dat o şansă şi turismului propriu-zis. Asta dacă operatorii îşi îmbunătăţesc şi ei serviciile - căci dacă all inclusive e prost, turismul nu câştigă nimic. În aceeaşi zi celebra OUG de încurajare a turismului politic al aleşilor locali (cunoscută sub numele Dragnea) a fost votată în Senat după ce între opoziţie şi putere s-au schimbat cuvinte grele (din zona turismului sexual atât de drag lui Mazăre). Liberalii au acuzat încurajarea "vagabondajului şi prostituţiei politice" prin această OUG care a permis mutarea a 500 de primari în stabilimentele PSD în timp ce Ilie Socru le-a întors aprecierile amintindu-le că au practicat aceeaşi meserie trecând dintr-un partid în altul. Altfel nici nu-şi făcea PSD ditamai majoritatea.

CURIERUL NATIONAL

CFR, asaltată de procurori din toate părţile

Problemele generate de modul în care unii oficiali din cadrul CN CFR SA sau ai companiilor desprinse din aceasta, au făcut cel puţin în ultimii zece ani obiectul a numeroase investigaţii ale organelor de anchetă. O parte dintre acestea au fost deja finalizate prin trimiterea în judecată a persoanelor responsabile de fraudarea bugetului instituţiilor publice şi uneori şi condamnarea lor la ani grei de închisoare. Ca atare, acţiunile derulate ieri de procurori nu mai surprind pe nimeni, exceptând probabil faptul că două structuri complet diferite - Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au derulat, în paralel, mai multe percheziţii domiciliare şi la sediile unor instituţii publice şi ale unor societăţi comerciale, suspectând că în ultimii ani au participat sau s-au implicat în încheierea şi derularea unor contracte păguboase statului.

Ce impact va avea reducerea TVA în turism?

Agenţiile de turism spun că tarifele la hotelurile din România vor scădea cu 10%. Potenţialul pe piaţa turismului din România, în urma implementării măsurii privind reducerea TVA la 9% pentru serviciile all inclusive, este de 5 miliarde de euro. De asemenea, numărul de turişti estimat a fi atras în achi­ziţionarea acestui pachet este de aproximativ 500.000 şi este format din cetăţenii români care în prezent îşi petrec concediile în Bulgaria şi Turcia, destinaţii all inclusive, precum şi din cetăţenii străini consumatori de astfel de pachete ce se vor orienta către ţară noastră, conform Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT). "Extinderea reducerii TVA este o veste foarte bună şi rezolvă o problemă de competitivitate a serviciilor turistice. Avantajele acestei iniţiative au în vedere scăderea preţurilor la pachetele turistice, creşterea numărului de turişti români şi străini care aleg ca destinaţie locaţii din România, investiţiile în infrastructură pe care industria le va realiza în beneficiul turiştilor", a declarat ministrul Florin Nicolae Jianu.

China deschide într-o singură zi 32 de rute feroviare de mare viteză

China a lansat ieri, 10 decembrie, cea mai mare reţea fe­roviară de mare viteză care conţine nu mai puţin de 32 de rute. Extinderea reţelei include şi o legătură între cel mai mare oraş, Shanghai şi centrul industrial Guangzhou de lângă Hong Kong. Traseul de 1.780 de kilometri (1.106 mile) reduce timpul de călătorie până la 6 ore şi 51 de minute, în loc de 16 ore cât se făcea în prealabil. Noile linii de trenuri de mare viteză fac parte din planul Guvernului de a dubla dimensiunea reţelei feroviare interne. Este mai mult decât o dovadă hotărâtoare privind capacitatea Chinei de a deveni lider mondial în tehnologia feroviară de mare viteză. O cale ferată care leagă Guangzhou de Shanghai, în doar şapte ore a intrat în funcţiune. China are cea mai mare reţea feroviară de mare viteză din lume, care menţine conexiunea între populaţia în creştere şi economie. De asemenea, cel mai rapid tren de pasageri din lume se află tot în China - trenul Shanghai Maglev care poate atinge viteza de 430 km (260 mile)/oră.

Ungureanu: Nu e o grabă să preluăm guvernarea acum

Prim-vicepreşedintele PNL, Mihai Răzvan Ungureanu, a comentat marţi seară, în cadrul emisiunii Actualitatea Românească de pe B1 TV rezultatele primului sondaj de după alegerile prezidenţiale, care arată că preşedintele ales, Klaus Iohannis este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor, iar PNL ar câştiga alegerile parlamentare dacă scrutinul ar avea loc duminica viitoare. "Sondajele de după victorie sunt nectarul zeilor, care te binedispune dar îţi poate lua şi minţile. Cota de încredere a lui Klaus Iohannis este atât de ridicată ca urmare a victoriei din 16 noiembrie. Marele PNL se află acum şi în preferinţele electoratului. PNL are nevoie de o concentrare continuă pe ce înseamnă resursa umană proprie în vederea unei viitoare, eventuale preluări a guvernării.", a comentat Ungureanu.

Parteneriat DNA - Banca Mondială, pentru cazuri de fraudă şi corupţie

Direcţia Naţională Anticorupţie a semnat un protocol de colaborare cu Vicepreşedinţia Integritate (INT) a Băncii Mondiale, conform căruia, cele două părţi se angajează să coopereze şi să se consulte reciproc pe probleme de interes comun, în special în ceea ce priveşte furnizarea reciprocă de informaţii relevante pentru identificarea, fundamentarea şi prevenirea cazurilor de fraudă şi corupţie, activităţi de colaborare pentru identificarea, fundamentarea şi prevenirea cazurilor de fraudă şi corupţie, desemnarea unor puncte de contact pentru facilitarea şi transmiterea eficientă şi confidenţială a informaţiilor, precum şi organizarea de întâlniri periodice pentru identificarea domeniilor prioritare de cooperare comune, conform unui comunicat transmis de DNA. Documentul a fost semnat la data de 8 decembrie 2014, la sediul Băncii Mondiale din Washington D.

Bank of America anticipează un preţ al petrolului de 50 dolari pe baril

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu mai există într-un sens efectiv, iar cotaţia petrolului brut ar urma să coboare până la 50 dolari pe baril, avertizează Bank of America citată de publicaţia britanică The Telegraph. Revoluţia în industria energetică ce a condus la diminuarea costului de achiziţie a gazului lichefiat pune presiune şi pe preţul ţiţeiului, este argumentul celei mai mari bănci din SUA. Francisco Blanch, şef al departamentului de mărfuri al instituţiei de credit spune că OPEC este "efectiv dizolvată" după ce a eşuat să stabilizeze preţul în ultima sa întrunire. De acum încolo va fi piaţa liberă cea care va lăsa loc unei oscilaţii dezordonate a cotaţiilor internaţionale ale petrolului. 15% din producătorii care exploatează zăcăminte de şist deja pierd bani la preţurile actuale, iar dacă în anumite condiţii cotaţia va coborî sub nivelul de 55 dolari pe baril, mai mult de jumătate din aceştia vor avea o valoare a afacerilor sub cifra investiţiilor iniţiale.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV. Mărturia primei românce care a pus piciorul la Guantanamo

Ramona Mănescu este parlamentar european de două mandate, din partea PNL. S-a implicat în multe proiecte şi acţiuni externe. Departamentul de Stat al SUA i-a făcut o invitaţie de maximă încredere: o vizită în cea mai de temut închisoare, Guantanamo. Ramona Mănescu: locul arată mult mai bine decât aş fi putut să-mi imaginez. În jurul acestui nume s-au născut adevărate mituri aşa că atunci când am primit invitaţia din partea Departamentului de Stat, de a face o vizită în centrul de detenţie de la Guantanamo, am fost interesată să particip. La fel ca şi ceilalţi colegi ai mei, am plecat din Bruxelles cu o imagine bazată strict pe informaţiile pe care le găsim în presă şi pe internet. După cum ştiţi, există de ceva timp o preocupare a Departamentului de Apărare American de a schimba imaginea apocaliptică pe care Guantanamo o are în ochii publicului. Astfel că în acest moment, baza poate fi vizitată de către presă, decidenţi politici şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale. Arată ca o închisoare obişnuită, doar locaţia este total neobişnuită, pare o insulă în Cuba, într-un peisaj absolut superb, care te duce mai mult cu gândul la vacanţă.

Este adevărat şi nu e de glumă: Ne paşte o catastrofă URIAŞĂ. Se confirmă Teoria Malthusiană?

Omenirea nu merge într-o direcţie bună. Dacă mai aveam nevoie de o confirmare, aceasta venit din partea ONU, care, luând în considerare mai mulţi factori esenţiali, a făcut previziuni pentru anul 2100. Populaţia va ajunge la peste 10 miliarde şi va consuma toate resursele. În 2100, Pământul ar putea deveni o planetă mai puţin propice vieţii decât este în prezent. Mediul în care trăim se degradează constant, "ajutat" de poluarea pe care o producem. Asupra epuizării resurselor ni se tot atrage atenţie - petrolul se va termina, conform experţilor, în 2040, iar depozitele de gazele naturale se vor consuma până în 2070. Nu sunt singurele "rele" cu care ne vom confrunta. Catastrofa ce ne paşte este evidenţiată în raportul ONU numit "Revision of World Population Prospects", un ansamblu de predicţii elaborat pe baza unor indicatori statistici comunicaţi de ţările din toată lumea.

Şase ore s-au contrazis judecătorii pe eliberarea lui Voiculescu

Dan Voiculescu, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, a fost la un pas să petreacă Sărbătorile acasă. Un magistrat a fost de acord cu eliberarea şi rejudecarea cazului. Surse judiciare au declarat, pentru "Evenimentul zilei", că magistratul Dan Lupaşcu ar fi dorit rejudecarea cazului ICA-Dan Voiculescu. Colega de complet a acestuia, judecătoarea Isabelle Tocan, a optat pentru respingerea cererii mogulului media. Şase ore s-au contrazis, marţi după-masă, în argumente, cei doi magistraţi. Aceştia judecau contestaţia în anulare a lui Voiculescu faţă de pedeapsa de 10 ani, primită în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Cei doi nu s-au pus de acord cu soluţia, dar au decis să amâne luarea unei hotărâri definitive pe 6 ianuarie, anul viitor. Atunci va fi prezent lângă ei un al treilea judecător, care va analiza cazul. Votul acestuia va fi decisiv.

NATIONAL

Reteaua de evazionisti a lui Dragos Nedelcu

Dosarul in care Dragos Nedelcu, fost membru in CA al Realitatea Media, este acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani se transforma intr-o mega-ancheta care scoate la iveala o adevarata retea penala in care sunt implicati parlamentari si importanti oameni de afaceri. Procurorii DIICOT au extins cercetarile in dosarul in care sunt cercetati Dragos Nedelcu, administrator al firmelor Nuts Consulting SRL si Pathwaz Advisors SRL, fost membru in CA al Realitatea Media, Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, si senatorii Gabriel Mutu si Ernest Caloianu. Extinderea cercetarilor s-a facut pentru infractiunile de delapidare, spalare de bani, evaziune fiscala si aderare la grup infractional organizat, fiind vizate alte opt persoane, printre care Dan Besciu, de la Euroconstruct Trading, si Sandu Staicu, administratorul Activ Invest Construct.

Videanu, la capat de linie!

Anchetele privindu-l pe afaceristul clujean Arpad Paszkany vor produce un adevarat cutremur in randul filialelor "portocalii" din Transilvania, dar nici fostii lideri ai PDL de la centru nu scapa de griji. Si daca Vasile Blaga scrie deja la greu - sau poate tocmai de aceea! - membrii nucleului dur al guvernarii portocalii simt deja cum se strange in jurul lor latul anchetelor desfasurate de procurorii Laurei Codruta Kovesi. Iar dupa cum sustin sursele noastre, prima pozitie pe lista scurta a DNA o ocupa fostul vicepremier Adriean Videanu. Cel care, desi a reusit sa amane, vreme de mai multi ani, deznodamantul dosarelor care il privesc, pare sa fi ajuns acum la capat de linie.

Fondul Proprietatea vrea Romaero, statul refuza privatizarea

Fondul Proprietatea (FP), actionar minoritar la Romaero, a propus actionarului majoritar, statul roman, demararea de urgenta a privatizarii societatii, dar autoritatile nu sunt interesate. Ministerul Economiei detine aproape 52% din capitalul social al Romaero, aflata in insolventa. Recent, la aceasta firma de stat a avut loc Adunarea generala a Actionarilor, iar reprezentantii FP, care detine 21% din capital, a cerut privatizarea in regim de urgenta a Romaero, aceasta fiind singura solutie pentru iesirea din insolventa. Firma de stat se afla de mai bine de zece ani in administrare speciala, din cauza datoriilor. Valoarea pe bursa a companiei este de 103 miliooane de lei (peste 23 de milioane de euro), insa Romaero detine terenuri in zona de nord a Bucurestiului, estimate la peste 150 de milioane de euro.

PUTEREA

Comunicat PUTEREA

Publisherul si deţinătorul brand-ului Puterea nu susţin ipotezele, judecăţile si concluziile emise de jurnalistul Mihai Pâlşu in articolul "EXCLUSIV! Schema Fraudei EADS. Manevrele lui Oprea, mita lui Nica, vedeţi cine a negociat cu Lagardere, frăţia Ţiriac-Zetche-Zoller..." publicat la data de zece decembrie ac. Publisherul şi deţinătorul brand-ului Puterea se delimitează de articolul domnului Mihai Pâlşu deoarece nu conţine probe relevante ideilor susţinute şi aduce atingere codului deontologic. Ca urmare a acestui incident, domnul Mihai Pâlşu a fost suspendat din funcţia de director al cotidianului Puterea până la prezentarea probelor care pot justifica acuzaţiile emise sau până când organele de justiţie vor proba indirect cele susţinute.

Şeful Consiliului judeţean este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, consilierul judeţean Marcel Mihoc şi 17 primari din judeţ au umplut, miercuri, sediul central al DNA, unde au fost aduşi cu dube şi mascaţi pentru a da explicaţii în faţa procurorilor într-un dosar de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. În această cauză, miercuri dimineaţă au fost făcute 48 de percheziţii în Bucureşti şi în 11 judeţe, fiind vizate mai multe instituţii cu care CJ Timiş ar fi încheiat contracte. Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că, folosindu-se de funcţia de preşedinte al CJ Timiş şi de poziţia de lider al filialei judeţene a PSD, ar fi identificat primării din Timiş, conduse de aleşi locali din PSD, cu care afaceristul George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât şi de Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.

Rămasă şi fără soţ, şi fără avere, Cristina Rus scoate asul din mânecă

Zicala "săraca fată bogată" i se potriveşte de minune Cristinei Rus! A crezut că a dat lovitura când s-a măritat cu omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, şi chiar aşa a fost o perioadă lungă de timp, dar cum orice început are şi un sfârşit, povestea a ajuns la final şi în cazul artistei. După ce soţul ei a fost trimis în spatele gratiilor de anchetatori, cântăreaţa trăieşte acum vremuri grele. Sărbătorile nu vor mai fi pline în cadouri ca în anii trecuţi, căci,vedeta s-a ales şi cu soţul în puşcărie, şi fără avere. Persoane apropiate cântăreţei povestesc că blondina e disperată, fiind nevoită să crească singură doi copii. Se pare că vedeta se gândeşte serios să-şi reia cariera, la care renunţase după ce l-a cunoscut pe omul de afaceri, care, odinioară, putea să-i alunge orice grijă financiară. Potrivit aceloraşi persoane, Cristina îşi pregăteşte reîntoarcerea în showbiz, sperând să pună mâna cât mai repede pe câteva concerte. Cristina ar fi dispusă să revină pe scenă chiar şi de sărbători pentru a face rost de bani.

ROMANIA LIBERA

Guvernul Ponta 4, modelat de grupurile de presiune

Premierul Victor Ponta înfiinţează posturi noi pentru a mulţumi partidul lui Călin Popescu Tăriceanu şi caută demnitari pe placul parlamentarilor PSD. Negocierile pentru formarea Guvernului Ponta 4 au intrat în linie dreaptă, lista miniştrilor urmând să fie finalizată până duminică. Potrivit premierului Ponta, PSD va avea majoritatea ministerelor, iar UNPR, PC şi PLR, câte două. Cele mai delicate s-au dovedit negocierile cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR şi stabilirea listei miniştrilor PSD. Ministerul Finanţelor ar urma să fie comasat cu cel al Bugetului. Şi acest portofoliu este dorit de PLR, pentru deputatul Nicu Marcu, fost şef al ANAF. Nicu Marcu este susţinut de Daniel Chiţoiu, unul dintre liderii influenţi ai PLR şi apropiat al premierului Ponta.

Tatiana Niculescu Bran: Mi-ar plăcea să contribui la restaurarea demnităţii jurnaliştilor

Scriitoarea şi jurnalista Tatiana Niculescu Bran a anunţat pe Facebook că va fi purtătorul de cuvânt al preşedintelui ales Klaus Iohannis. În interviul pentru România liberă, aceasta a declarat că a acceptat funcţia nu atât pentru preşedinte, cât "pentru foştii colegi din presă", pe care vrea să-i ajute cu "ştiri la timp, adevărate". Echipa lui Iohannis ar trebui să fie compusă din oameni din afara partidului, dar şi din interiorul formaţiunii politice, consideră Niculescu Bran. Informaţia a fost confirmată de persoane din staff-ul lui Iohannis. Întrebată dacă îl cunoştea pe preşedintele ales, atunci când acesta i-a făcut propunerea, fosta jurnalistă a răspuns că nu. "Ne-am cunoscut personal acum o săptămână, când preşedintele mi-a propus să-i devin purtător de cuvânt. Pe 16 noiembrie, îi trimisesem un mesaj scurt pe email (aveam adresa de la o prietenă ataşată de PNL) care suna aşa: < Veţi câştiga! > Atât". Niculescu Bran crede că ar fi timpul să ieşim "din ritmul şi logica de campanie electorală", iar preşedintele ar trebui lăsat să-şi aleagă singur oamenii pe care-i consideră utili.

ZIARUL FINANCIAR

Banca Transilvania "plăteşte" pentru Volksbank 600 mil. euro. Austriecii "pierd" un miliard de euro

Vara lui 2014. Un bancher austriac, Heinrich Pecina, extrem de influent în cercurile politice şi financiare de la Viena, a venit la Banca Transilvania cu propunerea surprinzătoare de a cumpăra Volksbank România, entitate de care Volksbank Austria voia să scape deoarece susţinerea operaţiunilor de la Bucureşti devenise mult prea costisitoare şi nu mai dorea să injecteze bani. După patru luni, pe 10 decembrie, cele două părţi au semnat contractul de cumpărare-vânzare, la ora 5 dimineaţa, într-o sală de conferinţe de la Hotelul Marriott din Capitală. Conform unor surse din piaţa financiară, preţul tranzacţiei se învârte undeva în jurul a 600 mil. euro, care se traduce prin rambursarea parţială a liniilor de finanţare acordate Volksbank România de către acţionari. Expunerea pe operaţiunile din România se învârte în jurul a 1,6 mld. euro. La un calcul simplu, acţionarii Volksbank îşi asumă de fapt o "pierdere" de 1 mld. euro.

Auchan a ridicat în 11 luni un centru comercial în Drumul Taberei

Grupul francez Auchan, cu afaceri de peste 4,4 mld. lei (1 mld. euro) pe piaţa locală, a deschis un nou hipermarket în cartierul Drumul Taberei din Bucureşti în cadrul unui proiect mai amplu care a implicat o investiţie de 265 de milioane de lei (60 mil. euro) şi a fost finalizat cu patru luni înaintea termenului stabilit iniţial, şi anume, luna aprilie 2015. Proiectul celor de la Auchan dezvoltat pe un lot de 2,6 hectare din fosta fabrică Tricodava cuprinde, pe lângă hipermarketul de 10.500 de metri pătraţi, şi o galerie comercială de 9.500 mp, precum şi o clădire de birouri de 10.000 mp în care va fi mutat din primăvara anului viitor sediul local al grupului francez. Ieri a fost finalizat doar hipermarketul, o serie de magazine din galeria comercială, precum CCC sau DM drogerie markt, şi o parte din parcarea supraetajată cu 1.600 de locuri, restul unităţilor comerciale şi clădirea de bi­rouri urmând să devină operaţionale treptat.

Marele Bluf: abia acum se vede rostul fantomei South Stream - să anuleze proiectul Nabucco

Ruşii şi-au atins scopul. Au blufat la o miză incredibil de mare cu South Stream. Toată Europa a crezut că are careul de aşi în mână şi şi-a aruncat cărţile pe masă. Out! Nabucco, conducta care ar fi trebuit să reducă dependenţa Occidentului de gazele ruseşti, a fost anulată acum un an pentru că nu mai avea sens, credeau europenii, să aduci gaze de la Marea Caspică pe un traseu prin sudul continentului. Asta cu toate că doar acest proiect, care a fost pus pe masă încă din anii '90, ar fi asigurat şi o sursă independentă de gaz, şi un traseu independent de spaţiul aflat sub control rusesc. Pentru că miza Occidentului după 1990, încă neatinsă nici în prezent, a fost să creeze o alternativă la gazele ruseşti, atât ca sursă, cât şi ca transport. Privind retrospectiv, acum este de înţeles jocul de v-aţi ascunselea din anii 2010-2011 al reprezentanţilor Gazprom, care ba erau prezenţi, ba nu erau, la Bucureşti şi la Sofia, negociind alternativ cu autorităţile române şi bulgare. Până la urmă toată afacerea s-a dovedit un bluf uriaş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb