REVISTA PRESEI 12.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 12 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 12.04.2017

ADEVARUL

Putin spune că are informaţii despre pregătirea unor noi atacuri chimice şi raiduri americane în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că se aşteaptă la noi "provocări" în Siria, începând de la atacuri chimice până la bombardamente asupra periferiei Damascului, fieful lui Bashar al-Assad. Potrivit preşedintelui rus, atacurile chimice vor servi drept pretext pentru noi bombardamente ale Statelor Unite asupra facilităţilor regimului lui Bashar al-Assad, transmite postul RT. "Situaţia de acum este foarte asemănătoare celei din 2003, când în cadrul Consiliului de Securitate s-a vorbit despre aşa-zise arme chimice care ar fi fost găsite în Irak. După acest episod, a fost lansată o campanie militară în Irak care s-a soldat cu distrugerea acestei ţări, prin agravarea ameninţării teroriste şi apariţia Statului Islamic la scară mondială. Acelaşi lucru se întâmplă în Siria", a declarat preşedintele rus la finalul unei întrevederi cu preşedintele italian Sergio Mattarella.

Dortmund. O explozie, lângă autocarul Borussiei înaintea meciului cu AS Monaco

Un incident grav s-a petrecut înaintea meciului Dortmund- AS Monaco, care trebuia să se joace marţi seară în sferturile Ligii Campionilor. Trei încărcături explozive au fost detonate în apropierea autocarului echipei Borussia Dortmund, fotbalistul Marc Bartra suferind răni şi o fractură la braţul drept. Poliţia germană a anunţat că la locul incidentului a fost găsită o scrisoare prin care autorul sau autorii au revendicat atacul. Aceştia au afirmat că încearcă autentificarea acestei scrisori, fără a oferi alte detalii cu privire la conţinutul ei. Poliţia nu a confirmat că incidentul ar fi un atac terorist, afimând că "în acest moment rămân deschişi la orice posibilitate". Autorităţile au afirmat că încă nu ştiu cum anume au fost detonate cele trei pachete cu explozibil.

Previziuni Stratfor: Cum va arăta lumea în următoarele trei luni

Comerţul va fi în atenţia multor lideri în următoarele trei luni în contextul în care noua administraţie de la Washington a trecut de perioada de acomodare la Casa Albă, notează agenţia Stratfor în previziunile sale pentru următorul trimestru. Cu toate că preşedintele american, Donald Trump, pare împotmolit din cauza bătăliilor din Congres şi acuzaţiilor privind legăturile sale nepotrivite cu Rusia, echipa lui va încerca să îndrepte din nou atenţia spre chestiunile de natură comercială. Washingtonul îşi va clarifica strategia privind limitarea manipulării de monedă în străinătate, dar şi referitor la înăsprirea aplicării legilor comerciale existente şi la renegocierea NAFTA (Acordul Nord-American de Comerţ Liber).

NN îşi avertizează clienţii: pensiile private, luate în calcul pentru naţionalizare

Fondul NN se adresează în premieră clienţilor avertizându-i că sunt discuţii publice privind o eventuală naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le cere implicare activă: Drepturile tale pot fi influenţate de decizii politice, scrie profit.ro. Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 33,176 miliarde de lei, la 28 februarie 2017, în creştere cu 30,92% faţă de nivelul de la 29 februarie 2016, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,856 milioane de participanţi în februarie 2017. Pilonul II este obligatoriu pentru angajaţii în vârstă de până la 35 de ani şi opţional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani.

Impact colosal al legii salarizării unitare

Impactul legii salarizării în buget va fi dublu faţă de cât au anunţat guvernanţii, consideră analişti economicii, în timp ce sindicaliştii sunt de părere că salariile se dublează, dar nu acolo unde trebuie. Factura numai pentru anul 2018 a creşterilor salariale din legea salarizării unitare ar urma să fie în jur de 30 de miliarde de lei, o valoare despre care ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că va fi impactul total al aplicării legii până în 2022. Asta pentru ca în 2022 impactul, de fapt, să ajungă la circa 60 de miliarde, potrivit analiştilor. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că nu se aplică sistemul solicitat, în sensul în care pentru fiecare an de tranziţie să fie o grilă de salarizare, ci este stabilită o prognoză etapizată pentru fiecare an. Şi în timp ce medicii sunt mulţumiţi cu creşterile salariale, iar cei din educaţie le-ar dori mai rapid, poliţiştilor li se par insuficiente.

Topul celor mai absurde taxe din ţară

Pe lângă taxele impuse de statul român prin diferite instituţii, autorităţile locale se dovedesc a fi extrem de inventive când vine vorba despre taxarea unor servicii şi nu numai. 1. Taxa pe umbrire. Taxa născocită în urmă cu câţiva ani de Primăria Bistriţa poate fi bătută doar cu greu. Aceasta pune la plată, practic, umbra făcută de animalele ieşite la păşunat în zonele limitrofe pădurii de lângă Bistriţa. Proprietarii de animale care folosesc păşunile de lângă oraş trebuie să plătească Primăriei Bistriţa 110 lei pe hectar. 2. Taxa pentru uşă. Tot Primăria Bistriţa te taxează cu 240 de lei dacă vrei să îţi faci încă o uşă de acces la casă, pe lângă cea existentă. Dacă este vorba despre uşa de acces în curte, taxa este de 120 de lei. 3. Taxa pe căsătorie. Deşi pare greu de crezut, această taxă a fost instaurată în mai multe oraşe din ţară. Aceasta ajunge la câteva sute de lei.

"Duceţi Steaua la nivelul Ciorogârlei!": ministrul Apărării Naţionale a fost pus la zid în Senat

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, dar şi şeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, au fost invitaţi la şedinţa Comisiei pentru apărare din Senat, acolo unde au fost avertizaţi că riscă să devalorizeze cel mai puternic brand din fotbalul românesc. Răspunsul ministrului Gabriel Leş a arătat că Armata e nevoită să-şi facă echipă de fotbal în disperare de cauză. "MApN ar trebuie să se ocupe, după părerea mea, cu altceva decât cu problemele Stelei. Nefolosirea pe o perioadă de 5 ani neîntrerupt a mărcii ar da dreptul oricărei persoane să solicite decăderea titularului din drepturile oferite de marcă. De aceea, am ajuns la această soluţie (n.r. - înscrierea echipei în ligile inferioare). MApN a făcut demersuri pentru protejarea mărcii Steaua", a spus Leş.

Daniel Constantin: Vom depune o nouă sesizare în instanţă, astfel încât ALDE să nu mai existe

Daniel Constantin, la Adevărul Live: "În zilele următoare vom mai depune o acţiune în instanţă, pentru că, analizând protocolul de fuziune, care este parte a statutului validat de către Tribunal, am constatat că multe dintre prevederile din protocolul de fuziune nu au fost respectate. Vom cere în instanţă, pentru că nu s-a respectat protocolul, să se revină la situaţia iniţială: să nu mai existe ALDE, ci să existe cele două partide care au format ALDE: PC şi PLR."

Firea organizează concursurile "Cel mai frumos balcon" şi "Cea mai frumoasă faţadă"

Gabriela Firea a anunţat că Primăria Capitalei va organiza concursul "Cea mai frumoasă faţadă", bucureştenii fiind invitaţi să îşi curate şi să îşi împodobească clădirile şi să întreţină spaţiile verzi. "Dorim să-i încurajăm, să-i stimulăm pe bucureşteni, pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi ai societăţilor comerciale să participe la acest efort de ecologizare şi înfrumuseţare a oraşului demarând prin ARCUB un concurs cu premii constând în bani şi anumite obiecte de grădinărit, iar acest concurs se va referi la «Cea mai frumoasă faţadă», «Cea mai frumoasă curte», «Cel mai frumos balcon din Bucureşti», «Cea mai frumoasă fereastră». Am luat acest exemplu de la marile capitale ale lumii pe care le-am vizitat că jurnalist şi senator ", a declarat ea, la şedinţa de marţi a Consiliului General.

BANCHERUL

Situaţie absurdă în cazul popririi conturilor: la unele bănci nu-ţi poţi plăti rata la credit

Pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educaţiei financiare şi rezolvării problemelor dintre bănci şi clienţii acestora, apar o sumedenie de reclamaţii şi întrebări referitoare la problema popririi conturilor bancare în cadrul procesului de executare silită. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă cei care au conturile poprite este cea a plăţii ratelor la credit. Clienţii unor bănci, precum Credit Europe Bank, s-au trezit pur şi simplu în situaţia de a ajunge restanţieri şi a fi raportaţi la Biroul de Credit pentru că banca nu le-a acceptat plata ratei lunare la propriul credit sau card de credit, motivând că nu se poate atinge de contul poprit în care oamenii îşi încasează salariul şi nici nu le poate accepta plata ratei la ghişeu, întrucât orice sumă depusă în cont trebuie să meargă la executorul judecătoresc.

COTIDIANUL

Borza şi făţărnicia jurnaliştilor despre bani - Cornel Nistorescu

Cei care urlă în fiecare seară la adresa politicienilor au cel puţin dublul salariilor acestora, deşi cei mai admiraţi ajung la raporturi de 5, de 10 sau chiar de 15. În anii de mare avînt, pînă la criza din 2008, erau moderatori şi cu 20.000 şi cu 30.000 de euro pe lună, în vreme ce parlamentarii şi miniştrii nu atingeau 1.000 de euro. Cristian Tudor Popescu se dădea proletar cu a sa Dacie şi cu o jantilişcă jerpelită, în vreme ce negocia sume enorme la orice înţelegere. Ziariştii şi, după ei, telespectatorii au creat imaginea parlamentarului corupt şi măturabil din Parlament, deşi marile tunuri ale tranziţiei au fost date în guvern, în conducerea agenţiilor, a regiilor sau a marilor companii de stat.

Dosar penal pentru cine nu-şi vaccinează copilul

Copiii trebuie să fie vaccinaţi ca să fie primiţi la şcoală! În caz contrar, părinţii trebuie să prezinte un plan de recuperare sau adeverinţă că este vorba despre contraindicaţii pentru imunizare. Cine nu-şi vaccinează copilul până la trei ani poate fi acuzat de infracţiunea de rele tratamente. Acestea sunt ideile principale ale proiectului legii vaccinurilor, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

CURIERUL NATIONAL

Phenianul ameninţă iar SUA cu "consecinţe catastrofale"

Vestea că portavionul american USS Carl Vinson şi grupul lui aeronaval se îndreaptă spre peninsula coreeană nu a căzut bine Phenianului. Coreea de Nord a comunicat că este pregătită pentru război şi a avertizat cu "consecinţe catastrofale" dacă portavionul american cu propulsie nucleară vine în zona peninsulei. Agenţia de ştiri din Coreea de Nord, KCNA, a comunicat că decizia de a aduce în zonă portavionul dovedeşte că Washingtonul planifică o invazie şi a reiterat faptul că astfel de acţiuni justifică programul său de arme nucleare.

MADR reînfiinţează 6 centre de cercetare

Acestea vor trece în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti", urmând să fie finanţate atât din venituri proprii, cât şi din subvenţii de la bugetul de stat. Staţiunile de Cercetare-Dezvoltare reorganizate vor activa în domeniile pomicultură, legumicultură, creşterea ovinelor şi caprinelor şi combaterea eroziunii solului. Curtea de Conturi arăta în ultimul său raport că, în 2009, Academia de Ştiinţe Agricole avea 1.044 de cercetători. În 2016 mai erau doar 467.

Platforma Europene pentru Combaterea Muncii Nedeclarate

Inspecţia Muncii a desfăşurat, la Sinaia, în data de 5 aprilie 2017, Seminarul Naţional de Prezentare a Platformei Europene pentru Combaterea Muncii Nedeclarate. Platforma este un organism compus din câte un reprezentant la nivel înalt al fiecărui stat membru, un reprezentant al Comisiei Europene şi reprezentanţi ai partenerilor sociali la nivelul Uniunii. Combaterea muncii nedeclarate, inclusiv a muncii declarate în mod fals, ar urma să fie misiunea acestei platforme, menită să contribuie la acţiuni mai eficiente la nivelul Uniunii. Platforma europeană pentru intensificarea cooperării în materie de combatere a muncii nedeclarate a fost instituită prin Decizia UE 2016/344 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016.

DIGI Communication se listează la bursă

DIGI, furnizor de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria, şi-a anunţat marţi intenţia de a lansa o ofertă publică iniţială (IPO) de acţiuni ordinare din clasa B către public, în România, şi anumiţi investitori instituţionali şi profesionali. "Oferta publică iniţială (IPO) va cuprinde o ofertă de acţiuni ordinare clasa B provenind de la acţionarii existenţi. Societatea nu va obţine nicio parte din sumele obţinute de pe urma vânzării Acţiunilor Oferite", a informat DIGI. Potrivit comunicatului, societatea a emis, de asemenea, acţiuni ordinare de clasa A, dar care nu fac parte din ofertă şi care nu vor fi admise la tranzacţionare.

Pieţele globale de capital, cel mai mare volum de listări publice iniţiale (IPO-uri) din ultimii zece ani

Activitatea de listări publice iniţiale de la nivel global (IPO) a avut parte de un start promiţător în primul trimestru al anului 2017, datorat în mare parte câştigurilor obţinute pe piaţa Asia-Pacific şi faptului că SUA au găzduit primele două megatranzacţii ale anului. În primele trei luni ale anului, cele 369 de oferte publice au atras 33,7 miliarde de USD, marcând o creştere de 92% a numărului de IPO-uri şi de 146% a capitalului atras, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, primul trimestru din 2017 a înregistrat cea mai intensă activitate de la nivel global din ultimii zece ani, în privinţa numărului de IPO-uri, arată raportul trimestrial EY Global IPO Trends: Q1 2017.

EVENIMENTUL ZILEI

Dumitru Sechelariu a murit fără a-şi cunoaşte complet dosarul în care a fost cercetat, arestat şi judecat

Dosarul fostului primar al Bacăului a pornit de la o notă a SRI. În baza ei, procurorii anticorupţie s-au autosesizat. Sechelariu a murit în 2013 şi, un an mai târziu, a fost pronunţată decizia finală, complicii săi fiind condamnaţi. Nota SRI a rămas secretă timp de 9 ani. Dumitru Sechelariu a murit în 2013, la o clinică din Viena, cu doar câteva luni înainte de a fi condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru luare de mită. Persoanele judecate alături de el, un viceprimar şi fostul şef al Cadastrului, au fost condamnaţi la câte 4 ani de închisoare. Informarea SRI, deşi a jucat un rol esenţial în demararea acţiunii penale, a rămas secret pentru toţi cei implicaţi. Practic, Dumitru Sechelariu a murit fără să-şi cunoască integral dosarul în care a fost cercetat, arestat şi judecat.

Cecenia. Lagăr pentru homosexuali

Cecenia ar fi inaugurat o instituţie sinistră, destinată "reeducării" homosexualilor şi despre care organizaţiile pentru drepturile omului spun că ar fi un loc în care persoanele cu această orientare sexuală sunt torturate şi bătute până la moarte. Potrivit unor zvonuri, neconfirmate însă oficial, printre deţinuţi s-ar afla mai multe vedete de televiziune şi câţiva lideri religioşi proeminenţi. Persecutarea homosexualilor ar fi fost ordonată chiar de către preşedintele Ramzan Ahmatovici Kadîrov, unul din aliaţii cheie ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Kadîrov, care a decis să introdusă legile islamice în regiunile majoritar musulmane, a mai fost acuzat şi în trecut de numeroase încălcări ale drepturilor omului.

Schimbare majoră în autorizarea construcţiilor din Bucureşti

Primăria Municipiului Bucureşti nu va mai emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru investiţiile aflate în situri arheologice şi în zonele de protecţie a monumentelor istorice, pentru care nu există delimitare oficială, adică 85% din suprafaţa Capitalei. Această sarcină va reveni primăriilor de Sector, potrivit unei ordonanţe de urgenţă pregătită de Guvern. În prezent, primăria generală este cea care emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru construcţiile aflate pe o rază de 100 de metri de jur-împrejurul monumentelor istorice din Bucureşti. Această situaţie a condus la apariţia de blocaje şi a generat o serie de procese juridice.

Ce spune ŞEFA DNA despre dezvăluirile lui DAN ANDRONIC

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, marţi, că nu face nicio declaraţie cu privire la dezvăluirile făcute cu o zi în urmă de jurnalistul EVZ Dan Andronic, potrivit căruia ar fi avut loc o întâlnire a acesteia cu şefii de servicii secrete, în noaptea alegerilor din 2009. "Nu fac nicio declaraţie. Sunt în timpul meu liber, în spaţiul meu privat", a spus şefa DNA, marţi, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Ploieşti. Dan Andronic a povestit pe larg într-un amplu material publicat în EVZ despre o întâlnire de taină din noaptea alegerilor prezidenţial din 2009.

JURNALUL NAŢIONAL

Sute de mii de euro, împrumutate fictiv de fosta fosta şefă AEP pentru ascunderea şpăgilor primite

Conform procurorilor, Ana Maria Pătru este judecată pentru două aspecte separate, având, însă, o sursă comună de primire a banilor care fac obiectul dosarului de corupţie. Pe de o parte, este vorba despre o sumă de 210.000 de euro pe care fosta şefă a AEP ar fi primit-o, începând cu anul 2009, de la compania Siveco, bani cu care a achiziţionat un apartament în Capitală. A doua parte a acuzaţiilor se referă la faptul că aceeaşi firmă Siveco i-ar fi achitat preşedintei AEP o parte din contravaloarea unui autoturism de lux, respectiv 15.000 de euro. În schimbul acestor bani, Siveco se afla sub protecţia lui Pătru, în ceea ce priveşte contractele de licitaţie publică scoase la mezat de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Salariile mari vin la pachet cu disponibilizări la fel de mari

Scandalul generat de noul proiect de lege a salarizării unitare se mută în zona disponibilizărilor, despre care deja se vorbeşte, mai ales în administraţia locală. Dar, dacă funcţionarii de la nivel teritorial pot fi daţi afară mai simplu, problemele legislative apar în cazul administraţiei centrale, unde oamenii sunt greu de disponibilizat şi pot câştiga ulterior, în instanţă, procesele împotriva statului, revenind pe posturi. Cei care vor suferi după disponibilizările din primării vor fi cetăţenii care vor sta la mai multe cozi, din cauza deficitului de personal.

Chiriile, mai mari decât ratele la Prima Casă

Costurile chiriilor sunt semnificativ mai mari decât cele ale ratelor lunare în cazul achiziţiei locuinţelor prin programul Prima Casă, cu un credit pe o durată de 30 de ani, conform unei cercetări realizate de platforma de anunţuri imobiliare Storia.ro. Astfel, un angajat din România care vrea să-şi închirieze o casă trebuie să plătească o chirie lunară echivalentă cu 33% din salariul net lunar în cazul închirierii unei garsoniere, faţă de o rată de 20% din salariul net în cazul programului Prima Casă. Pentru un apartament cu două camere, chiria ajunge la 48% din salariul lunar şi 64% dacă îşi închiriază o locuinţă cu trei camere, faţă de o rată cu o pondere lunară de 34%, respectiv 46% prin programul Prima Casă.

NAŢIONAL

SRI şi DNA, scoateţi casetele din Dubai?

Unul dintre cele mai mari şocuri ale României postdecembriste a fost asaltul pe care, la un moment dat, DNA l-a declanşat asupra aşa-numitului "Grup de la Monaco", de departe cea mai influentă "frăţie" transpartinică din ţară. Grupul încă este departe de a fi destructurat, dar panica produsă printre miliardarii si politicienii care aderaseră la acest grup a fost atât de mare, încât toţi aceştia au fugit ca potârnichile de pe Coasta de Azur. Iar majoritatea dintre ei s-au refugiat intr-un alt colţ de lume dominat de opulenţă, la Dubai, încurajaţi de politica izolaţionistă strictă a Emiratelor Arabe Unite, atunci când era vorba de colaborarea judiciară cu organele de anchetă din ţările europene.

Lui Mişu Negriţoiu i se rupe!

Pe când parlamentarii liberali şi pesedişti băteau cu pumnul în microfonul camerelor reunite că vor capul lui Negriţoiu, iar mii de maşini blocau traficul în marile oraşe, reprezentanţii transportatorilor cerând la rândul lor ca preşedintele ASF să fie zburat din funcţie din cauza "scandalului poliţelor", prea puţini erau cei care ar mai fi mizat că îşi mai poate salva postul. Poate doar colegii de leat precum Mugur Isărescu să nu-şi fi făcut prea multe griji, ştiind că "scutul" foştilor lucrători CIE este încă destul de puternic pentru a rezista atacurilor politice. Nimeni nu a îndrăznit să-i dea lui Negriţoiu şi lovitura decisivă, de la vârful actualei coaliţii de guvernământ venindu-i chiar propunerea de compromis că, dacă binevoieşte să demisioneze din fruntea ASF, poate prelua din mers postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEC Bank.

PUTEREA

Traian Băsescu, ultimele DETALII în cazul Dan Andronic şi DNA

Dan Andronic a fost chemat marţi la DNA şi pus sub urmărire penală, după ce a scris că Laura Codruţa Kovesi, alături de foştii şefi SRI şi câţiva politicieni importanţi puneau ţara la cale în noaptea alegerilor din 2009, din casa lui Gabriel Oprea. Într-o intervenţie telefonică pe B1tv, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că Dan Andronic a fost pus sub urmărire penală pentru că "a supărat sistemul". "A vorbit prea mult şi a supărat sistemul, drept pentru care a fost chemat la DNA şi pus sub urmărire penală. (...) În măsura în care Dan Andronic a fost un apropiat al lor, s-ar putea să spună mai multe lucruri. Am susţinut public de vreo doi ani că acest sistem există în România, cum există în toate statele civilizate. Singura problemă este dacă sistemul este loial ţării şi legilor după care funcţionează".

Vedetă mondenă, numită într-o funcţie importantă în Primăria Capitalei

Numire controversată în Primăria Capitalei. O artistă cu apariţii mondene în emisiunile de profil a fost numită într-o funcţie importantă a unei societăţi a primăriei. Primăria Capitalei a înfiinţat 20 de societaţi pe acţiuni, care se vor ocupa de la construcţii de pasaje la publicitate stradală. În Compania Municipală Sport Pentru Toţi Bucureşti SA, a fost numită Alina Laufer, artista, vedeta în emisiunile mondene şi soţia secretarului de stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Ilan Laufer, conform ProTV. Primarul Gabriela Firea spune că numirile sunt interimare, iar consiliile permanente vor fi prezentate mai târziu. Alina Laufer a fost căsătorită, în trecut, cu cântăreţul Jorge şi a fost vedetă a postului Kanal D.

ROMÂNIA LIBERĂ

O angajată a statului e foarte preocupată de soarta lui Urdăreanu

Opt ore pe zi, Mirela Bădeana este consilier la Ministerul Comunicaţiilor. După ce termină programul, îmbracă haina de femeie de afaceri şi încheie contracte cu instituţii ale statului. Până acum, a semnat 1.700 de contracte. Mirela Bădeana îşi "merită" banii şi la Ministerul Comunicaţiilor, unde se ocupă de avizarea actelor normative emise de către instituţia la care e angajată. Din această postură, se ocupă de redactarea unui ordin de ministru care urmează să reglementeze piaţa semnăturilor electronice, o afacere de câteva zeci de milioane de euro anual. Ordinul pare a fi cu dedicaţie pentru mogulul IT Tiberiu Urdăreanu, care controlează CertSING SA, companie care deţine monopolul pieţei semnăturii electronice în România. Consiliera ministrului Augustin Jianu, Mirela Bădeana, este o tânără pensionară din Armata Română.

Dezvăluire Rise Project: Cine sunt oamenii implicaţi în afacerile controversatei firme Teldrum

Firma Teldrum a înghiţit, în ultimii zece ani, peste două miliarde de la buget, cele mai multe contracte publice fiind câştigate în Teleorman, la instituţii din subordinea lui Liviu Dragnea, a Consiliului Judeţean sau primăriile PSD, susţin jurnaliştii Rise Project, care au prezentat o serie de persoane care ar beneficia din afacerile firmei. Potrivit sursei citate, din 2008 şi până în prezent, Teldrum ar fi câştigat peste 8,8 milioane de lei de la primăria din Alexandria, procedurile de atribuire nefiind publice "din motive tehnice".

ZIARUL FINANCIAR

Autostrada A3 este următorul "hotspot" logistic al Bucureştiului pentru e-commerce

Autostrada A3 şi în special tronsonul dintre centura Capitalei şi zona Barbu Văcărescu din nordul Bucureştiului vor fi cele mai "fierbinţi" zone pentru huburile logistice, mai ales pentru companiile de comerţ electronic, este de părere Blake Horsley, Country Head al dezvoltatorului logistic P3 în România. Legătura dintre centură şi şoseaua Petricani din Capitală pe A3 ar trebui finalizată în luna noiembrie a acestui an, având în prezent un grad de finalizare de 22,5% potrivit datelor companiei de drumuri. Noul tronson al A3 va fi prima autostradă "urbană" din România şi va duce direct către "cartierul general" al corporatiştilor din zona Pipera şi Barbu Văcărescu, unde lucrează peste 300.000 de salariaţi, ce câştigă lunar, în medie, peste 2.800 de lei.

Euro ar putea ieşi mai puternic din alegerile din Franţa şi din Germania

În pofida tuturor temerilor legate de destrămarea Uniunii Europene, moneda unică europeană s-ar putea aprecia în cele din urmă pe măsură ce blocul se întăreşte economic şi politic, spun analiştii, potrivit CNBC. "Moneda euro se apropie de un punct de turnură în contextul accelerării inflaţiei şi datelor economice mai solide", arată Andres Jaime, strateg la Barclays. Deşi există în continuare multe riscuri, moneda s-ar putea aprecia pe viitor, susţine acesta. Jaime se aşteaptă ca euro să scadă la sfârşitul acestui an la 1,03 în raport cu dolarul, înainte de a reveni la 1,05 până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor. Alţi analişti anticipează creşteri şi mai mari. SocGen se aşteaptă ca moneda euro să avanseze de la 1,07 în raport cu dolarul în iunie la 1,11 în decembrie. Aceste estimări contrastează cu proiecţiile anterioare ale analiştilor ce vizau o paritate euro-dolar.

Depozitele bancare deţinute de străini în România îşi continuă declinul, ajungând la numai 3,5 mld. euro, minimul ultimilor nouă ani

Soldul depozitelor pe termen lung constituite de străini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, a continuat să scadă în 2017, coborând în ianuarie la 3,55 miliarde de lei. Depozitele nerezidenţilor au rămas în jurul minimului ultimilor nouă ani. Un nivel mai mic al depozitelor străinilor, de 3,5 miliarde de euro, a fost înregistrat în 2008, când criza financiară începea să se resimtă. În perioada următoare, tendinţa de scădere a finanţărilor alocate de băncile străine pe piaţa locală ar putea continua. Faţă de maximul atins în vara anului 2011, din depozitele străinilor pe termen lung s-au "evaporat" peste 5 miliarde de euro. La sfârşitul anului trecut, depozitele străinilor au coborât la 3,79 miliarde de euro, cu aproximativ un miliard de euro sub nivelul din 2015 şi la jumătate comparativ cu maximul din 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb