REVISTA PRESEI - 12.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 iulie 2010

ADEVĂRUL

Hoţii români mai rapizi decât TGV-ul

Patru români au revoltat Franţa, după ce au furat un kilometru de cabluri de cupru de pe liniile feroviare de mare viteză. Românii au fost arestaţi sâmbătă seară, la Ronchin, în apropiere de Lille, după un flagrant organizat de poliţiştii francezi. Hoţia românilor, cunoscuţi pentru genul acesta de vandalism, după cum scriu jurnaliştii de la "Voix du Nord", a afectat circulaţia a aproximativ 120 de trenuri de mare viteză (TGV) care se îndreptau spre Lille, dar şi Eurostaruri care circulau pe ruta Paris-Londra.

Diplomele "Spiru Haret", interzise la titularizare

Sute de absolvenţi ai universităţii lui Bondrea au probleme şi anul acesta la concursul profesorilor întrucât le-au fost respinse dosarele. Pentru a ascunde că învăţământul la distanţă (ID) nu este acreditat, "Spiru Haret" a redenumit ID-ul în "centre tehnologice de acces la platforma de examinare e-learning".

Meserii pândite de şomaj

Bodyguarzii, funcţionarii publici şi metalurgiştii sunt cei mai expuşi în faţa concedierilor din următoarele trei luni şi care au fost anunţate deja la agenţiile de şomaj. Pe lista disponibilizărilor din trimestrul al III-lea al anului se află deocamdată 8.000 de oameni. De zece ori mai puţini decât anul trecut, în aceeaşi perioadă.

Planul B al Opoziţiei: alegeri anticipate

PNL şi PSD pregătesc scenariul politic pe care vor să-l pună în practică după moţiunea de cenzură. Demersul celor două partide se anunţă dificil în condiţiile în care Constituţia prevede o procedură complicată pentru declanşarea anticipatelor. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Realitatea TV, că este nevoie de alegeri anticipate atât parlamentare, cât şi prezidenţiale pentru că guvernarea şi majoritatea actuale "au fost construite prin forţare de către unul şi acelaşi personaj care e preşedintele".

Britanicii şi-au votat bugetul beţi criţă

Mai mulţi deputaţi au fost văzuţi "îmbătându-se foarte rău" în barul Camerei Comunelor înainte de a vota anumite capitole din Legea bugetului. Unul dintre aleşii poporului a pierdut votul deoarece a căzut pe podeaua barului, şi apoi a fost trimis acasă într-un taxi. Scene incredibile s-au petrecut în noaptea de marţi spre miercuri la Camera Comunelor de la Londra, în condiţiile în care dezbaterile asupra unor capitole din Legea bugetului s-au prelungit până la orele 3.00.

Specialiştii spun că digul nu e o soluţie

De un veac, România se luptă zadarnic cu apa. Acum încearcă să se pună la adăpost de furia puhoaielor folosind soluţii de pe vremea regelui Carol I. În ultimul secol, apele au înecat sute de localităţi şi au omorât mii de oameni. Nici Carol I, nici Ceauşescu şi nici guvernările postdecembriste nu au reuşit să pună ţara la adăpost. Acum fix o sută de ani era mare gălăgie în sala de şedinţe a Academiei Române. Carol I urma să înfiinţeze, prin decret regal, Societatea "Îmbunătăţiri Funciare", o instituţie ce ar fi trebuit să scape patria pentru totdeauna de furia apelor.

CAPITAL

Încă 30 de ani în ţara sacilor de nisip

Ironic. Cu banii pe care România i-a pierdut în ultimii cinci ani din cauza apelor revărsate, s-ar fi putut finaliza mai devreme cu un deceniu planul de protecţie anti- inundaţii. În ultimii ani România a pierdut peste 3,5 miliarde de euro din cauza inundaţiilor. Adică circa 600 milioane de euro anual. Pagubele create de râurile ieşite din matcă sunt, în medie, cu 50% mai mari decât sumele necesare pentru a le contracara.

Căpşunarii au vreo 40 de miliarde de euro în băncile străine

Suma este rezultatul unei estimări preliminare a unei agenţii austriece specializate în cercetări privind remitenţele. Banii ar putea fi utilizaţi pentru deschiderea de noi afaceri în România. România se situează între primele zece ţări din lume (prima fiind China) care beneficiază de importante sume de bani ce provin de peste graniţă, de la cetăţenii aflaţi în emigraţie.

CURENTUL

Vântu turna la Securitate sub numele de Informator Nuş

Controversatul Sorin Ovidiu Vîntu, cel care ne oferă astăzi cu nonşalanţă lecţii despre democraţie şi economie, a fost informator al Securităţii. Potrivit unei anchete realizate de Hotnews şi "Kamikaze", Vîntu a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate în 1983, dosarul figurånd ca închis în 1988, cu numele conspirativ "Nuş", după cum rezultă dintr-o serie de documente din ceea ce pare să fie dosarul personal. Un fost ofiţer de Securitate confirmă că Vîntu a fost racolat în penitenciar, unde executa o pedeapsă pentru delapidare, şi preluat după eliberare în reţeaua unui ofiţer din Roman, oraşul unde SOV locuia înainte de "89.

Inundaţiile de acum au făcut ravagii mai mari decåt cele din 1970

Nivelul pagubelor şi al prejudiciului provocat de inundaţii e mult mai mare decât în 1970, a declarat, ieri, premierul Emil Boc. Potrivit acestuia, în judeţul Tulcea nu poate fi începută deocamdată reconstrucţia caselor din cauză că "apele nu s-au retras, ca în Moldova". În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Tulcea premierul Emil Boc a precizat că "la nivel guvernamental, am decis să îi sprijinim pe sinistraţi cu materiale de construcţii pentru reconstrucţia caselor care au fost distruse".

Dilemele lui Crin: anticipatele, suspendarea preşedintelui şi divorţul de PSD

După ce în toamna trecută a cotit-o spre o alianţă de voie, de nevoie cu social-democraţii şi a pornit un război surd de uzură cu şeful statului şi coaliţia de guvernare, preşedintele PNL Crin Antonescu a ajuns pe un drum închis de unde spectrul opoziţiei prelungite îşi pune serios amprenta în scenariile futuriste pe care liberalii şi le-au propus. Astfel, după ce Ponta a spus pas iniţiativei lui Crin de a construi o alianţă de avarie din considerente strategice ce ţin de alegerile generale din 2012, liberalii sunt puşi în faţa unui test de anduranţă în lupta pe cont propriu cu opoziţia şi limitarea resurselor financiare.

Debitorii, de Tia Şerbănescu

Într-adevăr, Galaţiul n-a căzut. Calculele dlui Băsescu care a adunat debitul Dunării cu debitele Siretului şi Prutului şi "nu i-au ieşit inundaţii" s-au dovedit corecte la oraş dar nefericite la sat unde digurile s-au spart şi apele au acopeit două sate din Tulcea şi Constanţa. Celelalte calcule făcute de preşedinte: ce este mai rău, mărirea TVA sau micşorarea pensiilor?, au inundat toată zona mediatică.

CURIERUL NAŢIONAL

PFA, o specie pe cale de dispariţie

Modificările Codului Fiscal le vor creşte dramatic costurile de funcţionare. Acestea vor avea soarta celor câteva sute de mii de societăţi închise de la introducerea impozitului forfetar. Noile măsuri aduc şi restrângerea posibilităţii de înfiinţare a sediilor sociale în apartamentele aflate în blocuri.

Dobânda-cheie s-ar putea majora spre sfârşitul anului

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora dobânda de politică monetară în ultimele două şedinţe din acest an, din septembrie şi noiembrie, de la 6,25% la 7% pe an, consideră analiştii ING Bank România. "Credem că în prima fază banca centrală va lupta împotriva majorării inflaţiei prin menţinerea ratelor de pe piaţă aproape sau peste nivelul dobânzii de politică monetară (în acest fel, leul este protejat într-o anumită măsură de depreciere). În viitor, probabilitatea unei majorări a dobânzii-cheie înainte de finele anului ar putea deveni tot mai mare", se arată într-un raport al ING Bank România.

Nicolae Ţucunel: O majorare a TVA cu 2-3 puncte procentuale era suficientă!

Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Nicolae Ţucunel, susţine că o majorare a TVA cu "două-trei puncte procentuale" ar fi fost de ajuns pentru a acoperi deficitul bugetar pe care guvernanţii au încercat să îl acopere prin reducerea pensiilor şi tăierea salariilor bugetare. "Noi avem un PIB de 140 de miliarde de euro, dintre care 40 de miliarde de euro merg la export, deci nu se ia TVA. În aceste condiţii, din cele 100 de miliarde de euro, dacă se luau 2 - 3% se acopereau cele două miliarde de euro pe care guvernanţii au încercat să îi găsească după ce tăierea pensiilor a fost considerată neconstituţională.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta refuză "proiectul Antonescu": alianţa PSD-PNL

Liderii celor două partide de opoziţie sunt pe poziţii divergente în privinţa formării unei alianţe preelectorale între PNL şi PSD, care, după înregistrarea la tribunal, să pretindă guvernarea. Divergenţele din sânul opoziţiei sunt din ce în ce mai vizibile, iar tensiunile dintre cei doi lideri, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se acumulează pe zi ce trece. Ideea care îi desparte este, în mod paradoxal, realizarea unei alianţe PSD-PNL.

Cum suspenzi un preşedinte

Recent, Crin Antonescu a reluat ideea alianţei, dar pe ocolite, după ce Victor Ponta şi-a manifestat refuzul. Liderul PNL a vorbit sâmbătă, la o emisiune la Realitatea TV, despre necesitatea alegerilor anticipate totale. "La drept vorbind, pentru a găsi soluţii sănătoase şi de durată, ar trebui să avem alegeri anticipate şi parlamentare, şi prezidenţiale", a spus Antonescu. "Sunt pentru suspendarea preşedintelui Băsescu când este posibilă şi necesară", a spus Antonescu.

Guvernul Boc combate criza cu două strategii

Ajutoare garantate de stat, mii de locuinţe noi şi programe educaţionale pentru grupurile vulnerabile. Acestea sunt măsurile prin care executivul vrea să reducă sărăcia până în 2020. În plină recesiune economică, care a provocat deja reducerea veniturilor populaţiei şi creşterea preţurilor, guvernul - e drept, sub presiunea Uniunii Europene (UE) - a conceput o strategie menită să reducă numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută.

Dorinţa catalanilor: "Suntem o naţiune, decidem singuri!"

Peste un milion de persoane au demonstrat la Barcelona în favoarea autonomiei sporite a Cataluniei. Tribunalul Constituţional de la Madrid vede însă o singură naţiune, cea spaniolă. O masivă demonstraţie pentru autonomia sporită a celei mai bogate regiuni spaniole, Catalunia, s-a transformat sâmbătă într-o manifestaţie în favoarea "naţiunii" catalane, scrie AFP.

FINANCIARUL

Acordarea de titluri de stat, o soluţie la tăierea salariilor bugetarilor

Împrumuturile făcute la populaţie sunt mai ieftine decât creditele bancare. Bugetarii vor suporta nu numai tăierea salariilor cu 25%, ci şi majorarea TVA cu 5%, însă pierderile pe care salariaţii le suportă acum ar putea fi compensate cu acordarea gratuită de titluri de stat. Reglementarea strictă a tranzacţionării titlurilor de stat este esenţială ca această măsură, care ar putea fi aplicată imediat, să dea rezultatele scontate.

Estimări revizuite: contracţia economică va fi de -3% din PIB

Principalele motive: scăderea consumului şi incapacitatea companiilor de a prelua acest şoc. Majorarea TVA de la 19% la 24% începând de la 1 iulie, precum şi implementarea altor măsuri de austeritate au determinat o revizuire în lanţ, din partea instituţiilor financiare, a prognozelor privind contracţia economiei. Mai mulţi economişti au majorat estimările, printre care cei de la Raiffeisen Bank (-3%), ING (-3%), UniCredit Ţiriac Bank (-2,5%), Institutul de Ştiinţe Economice din Viena, Oxford Economics (-2,6%) şi Coface (-2%).

Iunie, ultima lună din 2010 în care inflaţia s-a încadrat în intervalul ţintit în prezent de BNR

Analiştii estimează că rata anuală se va plasa la 4,1% -4,4%, în scădere uşoară faţă de luna mai. Analiştii previzionează o creştere a preţurilor de consum cuprinsă între 0%-0,2% în iunie faţă de mai, pe fondul deprecierii accentuate a leului, a creşterii preţurilor combustibililor, dar şi a ieftinirii sezoniere a bunurilor alimentare şi a scăderii cererii. Drept urmare, rata anuală a inflaţiei va scădea uşor la 4,1%-4,4%, marcând de altfel ultima lună în care aceasta se va încadra în intervalul ţintit de BNR, din iulie devenind vizibile influenţele majorării de TVA.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, inundaţiile au produs până acum pagube de doar 59 mil. euro

Numai culturile agricole compromise de viituri depăşesc însă 30 mil. euro. La finalul săptămânii trecute, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a dat publicităţii o evaluare intermediară, estimată pentru perioada 20 iunie-6 iulie, a pagubelor produse ca urmare a inundaţiilor. Dacă iniţial se vorbea de aproximativ 0,6% din PIB, ministrului Elena Udrea i-au ieşit socotelile de 15 ori mai puţin: 250 de milioane de lei - circa 59 de milioane de euro.

GÂNDUL

Băsescu şi Boc întreţin poporul cu taxa gonflabilă. De ce TVA "dat înapoi jos" nu va ieftini mâncarea

În timp ce preşedintele cere readucerea TVA la 19% şi impozitarea pensiilor, premierul spune că nu poate tăia din taxa pe valoare adăugată atât timp cât nu are o altă metodă de a face rost de bani, impozitarea pensiilor fiind insuficientă în acest sens.

Bucureştiul - campion european la dezvoltare

Oxford Economics vede capitala României pe locul I în ceea ce priveşte ritmul mediu de dezvoltare în perioada 2010 - 2015. Bucureştiul va fi în următorii cinci ani oraşul cu cel mai ridicat ritm mediu de dezvoltare din Europa, de 7,2%, şi cu cel mai mare grad de creştere a numărului de locuri de muncă, de 3,7% pe an, potrivit unui studiu al Oxford Economics, citat de publicaţia germană Handelsblatt. Pe locul doi în clasamentul Oxford Economics privind gradul de dezvoltare din perioada 2010-2015 se plasează Sofia, cu un ritm mediu de 6,3%.

Leul şi-a revenit faţă de euro. Pe ce curs pariază bancherii la finele anului

Leul a recuperat pierderile faţă de euro provocate de ştirea privind majorarea TVA la 24%. Vineri BNR a anunţat un curs oficial de 4,2285 lei pentru un euro, minimul ultimelor două săptămâni. Pe 30 iunie, cu o zi înaintea majorării oficiale a taxei pe valoare adăugată de la 19% la 24%, cursul a urcat la maximul istoric faţă de moneda unică europeană, de 4,3688 lei pentru un euro.

JURNALUL NAŢIONAL

"Banii pentru diguri, furaţi ca-n codru"

Secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a dezvăluit ieri la Râmnicu-Vâlcea că banii alocaţi de Guvern pentru construirea de diguri, după inundaţiile din 2008, "s-au furat ca-n codru". Iliescu a declarat că reprezentanţii Curţii de Conturi au elaborat deja un raport care arată că s-au alocat bani pentru localităţi prin care nu trece nici un râu.

ANI sare la gâtul lui Marko Bela

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a respins "acuzaţiile nefondate" ale preşedintelui UDMR Marko Bela, considerându-le neîntemeiate din moment ce DNA şi ANI au fost singurele menţio-nate de Comisia Europeană înre-gistrând evoluţii pozitive şi progrese în procesul de luptă împotriva corupţiei. Marko Bela a declarat vineri la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, de la Târgu-Mureş, că "putem să tot înfiinţăm DNA-uri şi ANI, nu rezolvăm corupţia cât timp sunt folosite pentru a se strânge de gât şi şantaja reciproc politicienii. Nu văd eficienţa acestor instituţii".

ROMÂNIA LIBERĂ

Tragedia care a salvat 16.000 de copii

După moartea fiului lor, doi medici din Buziaş şi-au dedicat viaţa vindecării altor tineri loviţi de suferinţă. Au strâns bani de la sponsori din străinătate şi din Romania, şi au construit un spital la Buziaş, dat în folosinţă în 1997. De atunci, peste 16.000 de copii şi tineri din toată ţara, bolnavi de diabet sau hemofilie, au venit aici. Pacienţii nu plătesc nimic pentru tratamente, masă şi cazare.

Ce împiedică Guvernul să impoziteze pensiile

În cazul pensionarilor, cota unică nu poate fi aplicată: ori taxare progresivă, ori regresivă. TVA "trebuie dată înapoi jos", iar pensiile trebuie impozitate, a spus preşedintele Traian Băsescu. Premierul Emil Boc spune însă că economiile obţinute nu ar compensa surplusul de venituri din mărirea TVA.

Cum va arăta viitoarea guvernare? Cinci scenarii

Neînţelegerile dintre preşedintele Băsescu şi coaliţia la putere au creat condiţiile pentru găsirea unei noi formule de guvernare. Care sunt configuraţiile posibile? În condiţiile unei moţiuni de cenzură iminente din partea PSD, cel mai târziu în septembrie, atât preşedintele, cât şi partidele au de analizat următoarele variante posibile:Varianta 1: O nouă majoritate parlamentară - refacerea proiectului Iohannis: PSD - PNL - UDMR; Varianta 2: O nouă majoritate parlamentară - "împăcarea" PNL cu PDL; Varianta 3: Guvern minoritar

Cum a pierdut economia românească încă un an

2009 trebuia să fie anul recesiunii în formă de "V", 2010 este anul recesiunii în formă de "U", iar 2011 ar putea deveni anul recesiunii în formă de "L". Toate prognozele economice pen-tru 2010 au trecut de pe plus pe minus după inun-da-ţii şi majorarea TVA. Astfel, România ar putea rămâne printre ultimele ţări ale UE cu scădere economică, alături de două state baltice: Lituania şi Letonia.

SÂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Bulgaria negociază gaze cu cel puţin 15% mai ieftine de la Gazprom

Cu trei săptămâni în urmă, ministrul economiei, Adriean Videanu, anunţa că a reuşit să obţină o reducere de 3,5% de la gigantul rus. Preţul gazelor naturale din Bulgaria ar putea să scadă cu 15% în septembrie, în urma negocierilor între reprezentanţii Bulgariei şi cei ai grupului rus Gazprom, transmite publicaţia bulgară "Novinite".

Cum se fac averi pe spinarea sinistraţilor

Localitatea Glăvăneşti este ruinată de un contract încheiat, cu ajutorul prefectului, de unul dintre regii drumurilor, după inundaţiile din 2007. O comună din Moldova a fost "ajutată" de prefectul judeţului Bacău să încheie un contract cu firma lui Dorinel Umbrărescu pentru refacerea şoselelor distruse de inundaţii. Oamenii comunei plătesc şi astăzi gestul necugetat. Primăria n-a primit de la Guvern fonduri pentru a-şi plăti datoria, deşi era într-o regiune calamitată, iar acum stă pe întuneric, după ce Umbrărescu a blocat conturile comunităţii.

Guvernul, mai dăunător decât ploaia

Inundaţiile au venit cam în acelaşi timp cu majorarea TVA şi micşorarea salariilor bugetarilor, iar analiştii au socotit că e un moment prielnic pentru a-şi duce previziunile de scădere a PIB în 2010 până la 3%. Sunt aceiaşi specialişti care estimau în primăvară o creştere economică de 2-3, chiar 4%, după ce în februarie dăduseră ca sigură ieşirea din recesiune a economiei româneşti în ultimul trimestru din 2009.

ZIARUL FINANCIAR

Businessuri de 11,3 mld. euro au intrat în insolvenţă de la începutul crizei

Peste 13.500 de firme au intrat în insolvenţă din 2008 încoace, iar businessul cumulat al acestora depăşeşte 11,3 mld. euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza inform´aţiilor obţinute de la Registrul Comerţului. Dacă ritmul de creştere a numărului de dosare de insolvenţă se menţine la fel până la finele anului, este posibil ca businessul companiilor nevoite să se reorganizeze să însumeze peste 5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor de pe piaţa locală, faţă 1% in 2008.

Şeful Concurenţei: Nu profitaţi de creşterea TVA

Concurenta va lua în vizor companiile care am-plifică impactul creşterii TVA printr-o ajustare a preţurilor mult peste nivelul majorării acestei taxe, este mesajul pe care l-a transmis Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, către jucătorii din piaţă, în cadrul unui interviu cu ZF.

Trilema politicii financiare: unde se despart ape, de Daniel Dăianu

Studenţii ce trec printr-un curs de economie internaţională se întâlnesc cu "trilema" politicii financiare într-o economie deschisă; aceasta spune că autorităţile dintr-o ţară nu pot urmări, simultan, atingerea a trei obiective: o politică monetară autonomă (care să fie utilizată în funcţie de mişcarea ciclică a economiei), stabilitatea cursului de schimb (care să elimine volatilitatea extremă, ce dăunează relaţiilor comerciale şi stabilităţii economiei) şi mişcări de capital libere (ce permit mărirea gamei de investiţii şi ajută la atenuarea unui deficit de resurse interne investiţionale).

Dividendele de un miliard de lei ale Fondului Proprietatea sunt tot mai aproape. Preşedinţia a promulgat legea care grăbeşte listarea fondului

Presedintele Traian Băsescu a promulgat legea care face posibile distribuirea profiturilor Fondului Proprietatea (FP) pe anii 2008 şi 2009 şi listarea directă a fondului la BVB. Astfel, momentul în care dividendele de peste un miliard de lei vor ajunge la acţionarii Fondului este tot mai aproape.

BNR: Problema cu creditele în valută este îndatorarea mare a clienţilor

Sumele mari împrumutate de clienţi prin credite în valută - atât persoane fizice, cât şi companii - şi perioadele mult mai mari de rambursare comparativ cu cele la creditele în lei sunt principala problemă, mai importantă chiar decât dificultăţile legate de deprecierea cursului şi creşterea dobânzilor, spune Ion Drăgulin, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR.

Cum a ajuns Turcia de la o scădere economică de 14,5% la o creştere de 11,4% în numai un an

Turcia a fost şi este cunoscută pentru istoria sa, pentru faptul că este o ţară situată pe două continente sau pentru că este o destinaţie turistică faimoasă, însă nu s-a remarcat niciodată ca o mare forţă economică. Performanţa economică din primul trimestru al acestui an vine să contrazică acest lucru. Într-un moment în care economia mondială se chinuie să îşi revină din recesiune, multe state anunţă încă scăderi economice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. am o informatie si imi asum cele spuse actionarii TGV si-au retras

    oferta din Romania din cauza ca cei de la PSD nu au respectat  

    termenii contractuali iar din informatiile primite unele afaceri nu se  

    doresc de a se dezvolta infrastructura iar romania pierde zeci de  

    milioane de euro din care acesti banii ca mita intra in buzunarele  

    demintarilor iar din ce imi aduc aminte tot asa sa facut tam tam mare  

    referitor la Dracula Parc care nu sa finalizat niciodata, nu degeaba  

    toti care au fost la guvernare fac promisiuni desarte pe care nu se tin  

    de cuvint si mai am o veste care poate pe multi ii va deranja in  

    legatura cu pensiile totul este o facatura de a nu iesii oamenii in  

    strada pt ca cei din guvern se tem cu promisiunea de a marii pensiile  

    si o fac mai pe ocolite in favoarea lor cu legi facute sai apere de  

    anchete, singura modalitate de stabilza tara ar fi dictatura militara  

    macar pt o perioada. PS: vor mai fi si alte surprize. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb