REVISTA PRESEI 12.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 12 iulie 2013

ADEVARUL

Scandalul de la Antene: Camelia Voiculescu a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la şantaj.

Camelia Voiculescu este urmărită penal în dosarul lui Sorin Alexandrescu, pentru complicitate la şantaj, alături de ea fiind cercetate şi SC Antena TV Group şi SC Intact Publishing SRL, pentru şantaj, a anunţat, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii au extins cercetările în dosarul în care directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantaj şi au dispus începerea urmăririi penale pentru Camelia Rodica Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA şi la SC Intact Publishing SRL, pentru complicitate la infracţiunea de şantaj, se arată într-un comunicat de presă al DNA. În acelaşi timp Camelia Voiculescu se apără, într-un comunicat remis presei, acuzând "regimul Băsescu": "Este o luptă politică a regimului Băsescu împotriva tatălui meu , care a fost un opozant constant al exceselor acestui regim".

Directorul SRI, George Maior, despre atentatul cu bombă de la Iaşi: "Slavă Domnului că detonarea a fost greşită!"

George Maior a vorbit la România TV despre catastrofa care s-ar fi putut produce dacă Oliver Stan ar fi reuşit să detoneze bomba, în urmă cu patru zile, în Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi. "Slavă Domnului că detonarea a fost greşită!", a spus Maior, care a precizat că rezultatele atentatului puteau fi foarte tragice. George Maior a spus că, dincolo de tulburările psihice ale autorului atentatului eşuat, evenimentul a fost unul extrem de periculos. "Este 'un lup singuratic', cum spunem noi în cluburile de informaţii şi este foarte greu de depistat (...) Anumite acţiuni pot fi prevenite, altele nu. Este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân", a declarat Maior într-un interviu pentru România TV. Directorul SRI a arătat că lipsa contactelor sociale ale autorului a privat SRI de un punct de plecare într-o acţiune preventivă. "Nu există un serviciu care să aibă resurse să poată anticipa o acţiune individuală, atipică, de acest tip", a afirmat directorul SRI.

Mama fraţilor Ioan şi Victor Becali, găsită moartă într-o piscină! Urmează să fie stabilite cauzele unui deces suspect

Mama fraţilor Ioan şi Victor Becali a fost găsită moartă joi seară, în piscina reşedinţei din cartierul bucureştean Pipera. Unul dintre apropiaţii familiei a declarat potrivit "Gazeta Sporturilor" că femeia a decedat după ce i s-a făcut rău şi, aflându-se în curte, şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a prăbuşit în apropierea piscinei. Femeia în vârstă de 83 de ani a decedat în cursul zilei de joi în piscina locuinţei sale. Un echipaj SMURD a fost solicitat acasă, dar mama fraţilor Becali nu a mai putut fi salvată. La scurt timp de la acest episod, poliţiştii şi-au făcut apariţia în locuinţa cu pricina pentru a studia cauzele decesului, notează Mediafax. Un avocat al lui Gigi Becali, Bogdan Bărbuceanu a declarat pentru Realitatea TV: "Vom face o cerere pentru ca dânsul să meargă la înmormântarea mătuşii sale. Sunt convins că el va putea merge, aşa e normal".

Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu un prag de prezenţă de 30%

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, joi, Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30% şi cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă. În prezent, un referendum este validat dacă la urne se prezintă 50% plus unu din alegătorii aflaţi pe listele electorale. Anul trecut, USL a încercat să elimine pragul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar tentativa a fost respinsă de Curtea Constituţională. Unul din motive era tocmai faptul că Guvernul încerca să introducă la referendumul pentru demitere un prag diferit faţă de restul referendumurilor.

FMI a desemnat-o pe Andrea Schaechter în locul lui Erik de Vrijer ca şef al misiunii pentru România

Germanca Andrea Schaechter este noul şef al misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, aceasta înlocuindu-l pe Erik de Vrijer după doar un an şi trei luni. Ea va superviza noul acord pe care ţara noastră îl va semna cu organismele financiare interaţionale. Schaechter s-a alăturat recent recent Departamentului European din cadrul FMI, după ce anterior a lucrat în cadrul Departamentului de Afaceri Fiscale. În perioada 2007-2009, ea a lucrat în cadrul Comisiei Europene. Andrea Schaechter şi-a început cariera la instituţia internaţională în 1998, ca economist pentru Benin, iar ulterior a lucrat în mai multe departamente ale Fondului, inclusiv cel pentru Europa. Schaechter a publicat articole despre finanţe publice, afaceri monetare şi riscuri bancare, domenii în care a activat atât în ultimii ani la FMI, cât şi într-o perioadă de doi ani la Directoratul General pentru Afaceri Economice şi Financiare al Comisiei Europene.

Israelul a aprobat o ofensivă militară majoră în regiunea Sinai din Egipt

Israelul a aprobat ieri demararea unei ofensive militare majore în regiunea Sinai din Egipt, care se află deja în stare de urgenţă după lovitura militară de săptămâna trecută. Autorităţile israeliene au decis să permită lansarea atacului din partea forţelor egiptene pentru a combate grupurile extremiste, paramilitarii din Frăţia Musulmană şi teroriştii Hamas. Decizia Israelului de a permite o puternică ofensivă militară a Egiptului în regiunea Sinai vine la o zi după o tentativă eşuată de asasinat îndreptată împotriva generalului-major Ahmad Wasfi, al doilea în ierarhia armatei, care deţine în prezent puterea în Egipt. Wasfi fusese însărcinat de consiliul superior al armatei să conducă ofensiva armatei în regiune. Generalul, considerat mâna dreaptă a comandantului armatei, Abdel Fattah al-Sisi, a scăpat cu viaţă, însă mai mulţi dintre ofiţerii săi de securitate au murit în tentativa de asasinat. Wasfi a fost implicat activ în lovitura de stat prin care preşedintele Mohamed Morsi şi Frăţia Musulmană au fost înlăturaţi de la putere, miercurea trecută.

Firma franceză Thales va furniza, pentru 60 de milioane de euro, sistemul de lasere de mare putere de la Măgurele

Compania franceză Thales va furniza, în cadrul unui contract de 60 milioane euro, sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Turnu-Măgurele, contractul fiind semnat joi, la Bucureşti, în prezenţa premierilor român şi francez, Victor Ponta şi Jean-Marc Ayrault. Potrivit companiei franceze, este vorba de cel mai mare contract acordat vreodată unei industrii de către un institut naţional de cerectare în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Valoarea totală a proiectului de la Măgurele este de 293 milioane euro. Sistemul de lasere furnizat de Thales va genera un nivel de putere fără precedent, de circa 2x10 petawatts (10 la puterea 15 watts) în pulsaţii ultrascurte. Acest tip de laser va deschide drumul către o nouă generaţie de acceleratori de particule extrem de puternici, care vor fi mai mici şi mai puţin costisitori şi vor fi destinaţi cercetării fundamentale din fizică, precum şi aplicaţiilor medicale.

CURENTUL

PSD-ul, prin băiatul lui Dumitru Tinu, lansează ideea unui bulevard dedicat KGB-ului

O ştire recent sosită din mediul toxic al pesedeului a bulversat opinia publică. Andrei Tinu secretar executiv la TSD - Tineretul Social Democrat şi candidat la şefia organizaţiei, vrea ca Bulevardul Poligrafiei, ce trece pe lângă Casa Presei, să poarte numele tatălui său, fostul jurnalist Dumitru Tinu. Andrei Tinu a declarat, pentru publicaţia Puterea, că va adresa săptămâna viitoare consilierilor Primăriei Capitalei. "O să depun un memoriu la CGMB, prin care o să încerc să-i conving pe consilieri să schimbe numele Bulevardului Poligrafiei în Dumitru Tinu având în vedere personalitatea tatălui meu şi ce a însemnat pentru presa din România. Vreau să solicit şi sprijinul Clubului Român de Presă, al cărui preşedinte a fost şi tata". Clubul cu pricina este o anexă a unui ong de-al lui Tatulici, sluga de-o viaţă a infractorului Sorin Ovidiu Vîntu. Dumitru Tinu purta o poreclă - kaghebistul - de notorietate în întreaga presă, deşi mai erau şi alţii cu legături strânse cu ruşii, cum ar fi Petre Mihai Băcanu.

Premierul francez: Lupta anticorupţie va ajuta România să intre în Schengen

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat, ieri, la întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, că Parisul a fost întotdeauna deschis aderării României la spaţiul Schengen, menţionând că măsurile de combatere a corupţiei şi criminalităţii vor ajuta acestui obiectiv. "Am avut ocazia să vorbesc despre acest subiect şi cu domnul prim-ministru (Victor Ponta - n.r.). Trebuie să vă spun că Franţa s-a dovedit întotdeauna deschisă aderării României la spaţiul Schengen şi şi-a exprimat sprijinul de mai multe ori", a afirmat premierul francez. El a reiterat poziţia Franţei privind aderarea României la Schengen în două etape, un prim pas vizând ridicarea controalelor la punctele de frontieră de pe aeroporturi. "În opinia noastră, aderarea României la spaţiul Schengen trebuie să se facă în două etape, în primul rând prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene. Desigur, această decizie se va lua în cele mai bune condiţii", a spus oficialul francez.

Liberalii: puturoşi în Parlament, buni de gură la televizor

Cu toţii ştim că PNL nu a dat prea mulţi oameni muncitori sau prezenţi în Parlament. Numai că această legislatură le întrece pe toate, în contextul unei alianţe politice cu PSD de circa 70% de locuri în Legislativ. Cu toate acestea, reprezentanţii liberalilor sunt foarte prezenţi la televiziuni, acolo unde dau largi explicaţii despre cât de performantă este guvernarea USL şi despre cum Dumnezeu le-a pus mâna-n cap românilor cu ei la timonă. Oameni precum Antonescu, Calimente, Ciorbea, Ghişe sau Cioroianu ne inundă în fiecare seară ecranele televizoarelor şi ne dau lecţii de bună guvernanţă. Numai că în Parlament, aceştia sunt aproape inexistenţi şi total neeficienţi. Evident, topul inutililor de la PNL este condus de nimeni altul decât liderul Crin Antonescu. Deşi este preşedintele Senatului şi cel de-al doilea om în stat, acesta a luat cuvântul doar de patru ori în plen de la începutul actualei legislaturi şi a semnat ca iniţiator un singur proiect de lege.

CURIERUL NATIONAL

Praktiker a cerut insolvenţa în Germania, dar filiala din România nu va fi afectată

Retailerul german Praktiker a anunţat că va intra în insolvenţă, după ce miercuri seara negocierile cu creditorii grupului au eşuat, iar nivelul de îndatorare depăşeşte cu mult posibilităţile companiei de a genera lichidităţi. Contactaţi de Curierul Naţional, reprezentanţii din România au declarat că operaţiunile subsidiarei locale nu vor fi afectate de problemele din Germania. "Problemele legate de intrarea în insolvenţă a grupului în Germania nu afectează activităţile din România. Operaţiunile locale sunt pe un trend bun şi nu există niciun pericol pentru Praktiker România",au declarat reprezentanţii locali ai retailerului de bricolaje. Grupul a încercat să vândă subsidiara din Elveţia, însă nu a avut succes, într-un moment în care Praktiker se confruntă cu o lipsă de lichidităţi, iar creditorii nu au fost de acord cu propunerea de refinanţare.

Plan Naţional sau vise guvernamentale?

Avem strategii în toate domeniile - energetică, pentru dezvoltarea agriculturii şi stimularea micilor fermieri, de gestionare a deşeurilor şi stimulare a împăduririlor, de dezvoltare a infrastructurii (şi feroviare, şi rutiere), anticorupţie - înfiinţăm peste noapte Fonduri şi Comisii, vrem să atragem tot mai multe fonduri europene, dar până ieri n-am avut niciodată un "Plan Naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă" şi nicidecum cu dead-line la sfârşitul anului, când este făcut public în luna iulie...Visele guvernanţilor par irealizabile, ţinând cont de termenul scurt de aplicare şi de lipsa stimulilor financiari. Dar Executivul nu se lasă: ieri a anunţat cu emfază că, până la sfârşitul anului, intenţionează să "relanseze relaţiile politice şi economice externe", în special cu Europa şi Asia, să atragă investiţii de 10 miliarde de euro şi să creeze minimum 50.000 de noi locuri de muncă.

Clienţii Provident, românii presaţi de cheltuielile zilnice

Un studiu realizat la iniţiativa Provident arată că 62% dintre clienţii săi sunt presaţi de cheltuielile zilnice asupra bugetelor personale. Ivo Kalik: Şapte din zece persoane chestionate au declarat că le-ar fi dificil sau imposibil să facă rost de bani pentru o nevoie urgentă. În cei şapte ani de când activează pe piaţa din România, Provident a acordat credite pentru 630.000 de clienţi, cu toate că DAE poate depăşi 100%.

Coliziune frontală între Germania şi CE privind proiectul de restructurare a băncilor

Germania a respins proiectul Comisiei Europene (CE) privind restructurarea băncilor aflate în dificultate la scurt timp după ce a fost prezentat, anunţând un duel între Guvernul celei mai mari economii europene şi Executivul UE privind cel de-al doilea pilon al uniunii bancare. Comisia Europeană a propus miercuri aşa-numitul "mecanism unic de rezoluţie" a băncilor aflate în pragul colapsului, al doilea pilon al uniunii bancare convenită de liderii europeni ca soluţie pentru criza datoriilor de stat. Primul pilon reprezintă noul sistem de supraveghere pentru băncile din zona euro şi din statele care vor solicita aderarea la uniunea bancară. Banca Centrală Europeană va prelua rolul de supraveghetor unic al băncilor europene începând din toamna anului viitor, potrivit celui mai recent calendar adoptat de autorităţi.

Transilvania Leasing, IFN-ul care caută bani pe Bursă

Începând de ieri, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au disponibile, pe sistemul alternativ de tranzacţionare al operatorului de piaţă, acţiunile societăţii Transilvania Leasing IFN SA. Compania a făcut acest pas către Bursă în căutarea unor surse de finanţare cât mai ieftine, a declarat directorul general Ioan Manea la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri de la BVB. Strategia de accesare a pieţei de capital prevede o emisiune de obligaţiuni de cel puţin 10 milioane de euro în termen de un an, urmată de o majorare de capital şi promovarea în urma unei oferte publice către piaţa reglementată într-un interval de doi-trei ani. Obligaţiunile vor fi, de asemenea, listate la Bursă, pentru a facilita ieşirea unor investitori care vor dori să îşi lichideze deţinerile înainte de expirarea unui termen de maturitate adecvat cu plasamentele pe care instituţia de credit intenţionează să le realizeze.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu în EVZ Chişinău: "Reunificarea va avea loc mai devreme, în UE"

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ediţia de Chişinău a "Evenimentului zilei", care se lansează astăzi, preşedintele Traian Băsescu vorbeşte despre parteneriatele ce pot fi dezvoltate între România şi Republica Moldova şi explică de ce crede că este un politician atât de popular peste Prut. Evenimentul zilei îşi lansează astăzi ediţia de Chişinău, un cotidian gratuit în 16 pagini ce îşi propune să fie de partea oamenilor obişnuiţi. Prima ediţie cuprinde interviuri în exclusivitate cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi cu omologul acestuia, Nicolae Timofti, ca preambul la vizita pe care şeful statului român o va efectua pe 17 iulie la Chişinău. Traian Băsescu şi exprimat cu acest prilej, încă o dată, convingerea că drumul integrării europene, deşi dificil, este singurul pentru Republica Moldova.

Probleme mari pentru băncile greceşti. Unul din trei credite este pierdut.

Împrumuturile neperformante din sistemul bancar din Grecia au crescut puternic în primul trimestru al anului, de la 24,2% din soldul creditelor la sfârşitul lunii decembrie la 29% la finele lunii martie, potrivit unui raport al troicii creditorilor internaţionali ai statului elen, FMI, BCE şi CE. Cele mai mari patru bănci din Grecia sunt şi în România unde deţin, în total, aproximativ 20% din activele sistemului bancar local. Aproximativ 40% (26 miliarde de euro) din suma totală a creditelor neperformante, de 66 miliarde de euro, este acoperit de provizioane, se arată în raport, citat de cotidianul elen Kathimerini. Cele mai mari patru bănci greceşti adică EFG Eurobank, National Bank of Greece(NBG), Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente şi în România prin Bancpost, Banca Românească, Alpha Bank şi Piraeus Bank. Toate cele patru sunt bănci de top 15 după active.

Victor Ponta anunţă că Roşia Montană intră în linie dreaptă

Potrivit premierului, proiectul exploatării zăcămintelor aurifere de la Roşia Montană trebuie să fi e demarat. În opinia sa, 13 ani de când "se plimbă prin diverse structuri guvernamentale" sunt suficienţi. El a anunţat că decizia va fi luată în Parlament, la începutul viitoarei sesiuni a Legislativului. Premierul Victor Ponta s-a pronunţat ieri în favoarea deblocării proiectelor Deva Gold şi Roşia Montană. "Treisprezece ani de când Roşia Montană se plimbă prin diverse structuri guvernamentale sunt de ajuns", a afirmat şeful Guvernului în conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria, dedicată prezentării "Planului naţional de investiţii strategice şi de creare a locurilor de muncă". Premierul a avertizat însă că Parlamentul este cel care trebuie să ia o decizie în acest sens, precizând că proiectul de lege privind Roşia Montană va fi finalizat la începutul sesiunii parlamentare.

JURNALUL NATIONAL

Ordinul lui Obama către agenţii secreţi, după scandalul Snowden: Spionaţi-vă între voi!

Pentru ca o nouă scurgere de informaţii despre SUA să nu se mai producă la nivel mondial, Barack Obama a trecut la măsuri neconvenţionale. Era suficientă lovitura dată de Julian Assange, care a publicat sute de mii de e-mail-uri despre spionajul diplomatic al ambasadelor americane din străinătate prin intermediul site-ului său, WikiLeaks. Obama a mai primit recent o lovituă de la fostul colaborator al NSA , care a dezvăluit programul american de supraveghere a corespondenţei electronice şi a telefoanelor mobile în lumea întreagă, Edward Snowden. Acest scandal ce se anunţă a fi, de departe, mult mai extins decât WikiLeaks, este abia la început, autorul dezvăluirii acestuia, Edward Snowden, fiind, după toate informaţiile de până acum, într-un război al nervilor, în zona de tranzit a unui aeroport moscovit, în aşteptarea unei ţări care să îi ofere un azil politic sigur, fără să se teamă că va supăra Statele Unite.

Franţa, îngrijorată de problema "din ce în ce mai dificilă" a comunităţii rome

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a evidenţiat în discuţiile avute joi cu preşedintele Traian Băsescu faptul că problema comunităţii rome din Franţa devine din ce în ce mai dificilă şi a subliniat necesitatea colaborării între autorităţile judiciare şi poliţieneşti din cele două ţări în combaterea traficului de fiinţe umane. "În ceea ce priveşte situaţia comunităţii rome din Republica Franceză, domnul prim-ministru Jean-Marc Ayrault a menţionat că această problemă devine din ce în ce mai dificilă şi a subliniat necesitatea colaborării între autorităţile judiciare şi poliţieneşti din cele două ţări în combaterea traficului de fiinţe umane. Domnul preşedinte Traian Băsescu a menţionat că problemele de imagine care sunt create în Franţa de unii cetăţeni români trebuie să fie abordate într-un spirit european de cooperare între structurile specializate din cele două ţări.

Premierul Luxemburgului a demisionat. Băsescu, printre cei mai longevivi lideri europeni

Scandalul pe marginea serviciilor secrete din Luxemburg a dus la demisia premierului Jean-Claude Juncker, politicianul care s-a impus şi în Europa ca apărător al corectitudinii şi clarităţii. Pentru mulţi europeni, el reprezintă figura emblematică a zonei euro. Opt ani la rând, până la începutul anului 2013, Jean-Claude Juncker a condus lucrările celor 17 miniştri de Finanţe din selectul club financiar. În calitate de şef, el a elaborat planurile de salvare, a decis ştergerea datoriilor şi supravegherea băncilor aflate în dificultate. Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului timp de 18 ani, a fost constrâns să demisioneze miercuri după pierderea aliaţilor săi socialişti în urma unui scandal legat de serviciile de informaţii, relatează AFP.

Proiectul Roşia montană inclus în programul naţional de investiţii

Guvernul îşi propune să atragă până la sfârşitul anului investiţii de "minimum 10 miliarde euro" în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, conform planului naţional lansat ieri de Guvern. Executivul mizează pe crearea a cel puţin 50.000 de locuri de muncă, din realizarea investiţiilor propuse. Este un plan foarte ambiţios având în vedere că, în primele patru luni ale acestui an, investiţiile străine directe au totalizat 322 milioane de euro, în scădere cu aproape 35% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost raportat un nivel de 494 milioane de euro. Anul trecut, investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011.

NATIONAL

Ancheta "National" ii baga in spital pe sefii Politiei!

Dupa publicarea in exclusivitate a "listei rusinii", documentul care a dinamitat practic intreg Ministerul de Interne, "National" a hotarat continuarea acestui demers jurnalistic, pana la lamurirea tuturor aspectelor legate de cea mai ampla ancheta de coruptie care a zguduit vreodata sistemul. In ciuda tuturor presiunilor din ultimele zile si a incercarilor de dezinformare a opiniei publice, prin toate mijloacele posibile, ancheta privind legaturile "in natura" dintre conducerea BCCO Constanta si mai multi chestori din structurile centrale ale IGPR continua sa avanseze. Iar dupa ce Directia de Control Intern a IGPR s-a spalat pe maini de acest caz, pasand responsabilitatea verificarilor, printr-un raport oficial, in ograda Ministerului de Interne, echipa de desant trimisa de catre Radu Stroe la Constanta a declansat sarabanda audierilor.

Basescu nu a permis niciunui pedelist sa creasca la umbra lui

Radu F. Alexandru regreta si nu prea divortul dintre Traian Basescu si PDL: "Nu pot accepta ideea ca PDL a existat pana astazi numai gratie lui Traian Basescu si despartirea de Traian Basescu pune in discutie existenta in continuare a PDL. Un partid puternic trebuie sa continue sa existe si sa convinga ca este un partid in care electoratul poate sa aiba incredere". Democrat-liberalul recunoaste "valoarea de exceptie" a lui Traian Basescu ("Lideri politici de anvergura lui Traian Basescu nu gasesti pe toate drumurile"), dar ii si arunca in spate responsabilitatea absentei unui urmas de soi: "Un lider de anvergura si de autoritatea lui Traian Basescu nu este un lider langa care se nasc si se impun individualitati". Altfel spus, Basescu este de vina ca PDL duce lipsa de personalitati puternice si trebuie sa importe lideri de pe piata libera.

Inclestare Barroso-Merkel pe tema "groparului bancilor"

Se anunta negocieri dure intre Bruxelles si Berlin, intrucat Comisia Europeana (CE) vrea sa obtina puterea de a inchide orice banca din UE, dar cancelarul Angela Merkel nu este de acord. Spiritele s-ar putea incinge din cauza propunerii sefulului CE, Jose Manuel Barroso, de infiintare a unei institutii de tipul executorului bancar. Aceasta va fi un fel de "gropar al bancilor" falimentare, care va decide, chiar fara acceptul bancilor centrale, inchiderea oricarei institutii bancare (dintre cele 6.400 din UE) ce ar prezinta riscuri pentru stabilitatea economica si financiara a Uniunii. In vreme ce Comisia Europeana vrea controlul absolut asupra "groparului", autoritatile de la Berlin se opun. Cancelarul Angela Merkel a avertizat ca, pentru infiintarea aestei autoritati unice este nevoie de un nou Tratat UE, altfel Germania respinge propunerea.

PUTEREA

Mogulul şi cele două fiice ale sale sunt implicaţi în dosarul şantajului

Camelia Voiculescu este, de ieri, urmărită penal în dosarul lui Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV, pentru complicitate la şantaj. Alături de fiica lui Dan Voiculescu mai sunt cercetate şi SC Antena TV Group şi SC Intact Publishing SRL, pentru şantaj. Practic, procurorii au extins cercetările în dosarul directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, şi au dispus începerea urmăririi penale pentru Camelia Rodica Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA şi la SC Intact Publishing SRL. În acelaşi dosar a fost începută urmărirea penală faţă de George-Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, tot pentru complicitate la şantaj.

REGIONALIZARE: Dragnea spune că scapă ţara de comunism cu proiectul USL pentru regiuni

Vicepremierul Liviu Dragnea (PSD), ministrul Dezvoltării Publice, a declarat, joi, la Sibiu, că România are şi acum, la 23 de ani de la Revoluţie, "cam aceleaşi instituţii publice comuniste", multe dintre ele cu "denumiri schimbate, cu denumiri moderne, dar cu aceeaşi arhitectură a sistemului public, în multe locuri cam cu aceleaşi metehne". "Noi avem şansa, în această perioadă, ca prin regionalizare, prin înfiinţarea regiunilor administrative, prin reorganizarea administrativă a României, prin reorganizarea administraţiei publice să rupem definitiv România de comunism (...) suntem într-un sistem destul de rigid, un sistem care, având inspiraţie sovietică, are ca principal obiectiv să facă din cetăţean curierul sistemului, curierul între diversele instituţii", a declarat Dragnea.

ROMANIA LIBERA

De unde vrea Guvernul să aducă investiţii de 10 miliarde euro

"Planul Naţional de Investiţii Strategice şi Creare de Locuri de Muncă" prezentat ieri de Guvern urmăreşte cinci domenii-cheie: energie, resurse minerale, agricultură, industrie, infrastructură. Astfel, Cabinetul Ponta se pregăteşte să dea undă verde proiectului de la Roşia Montană, să diferenţieze redevenţele pentru exploatarea resurselor de petrol şi gaze în interiorul ţării şi din Marea Neagră şi să listeze la bursă Hidroelectrica. Toate redevenţele colectate de stat vor intra într-un fond de dezvoltare. "Planul de investiţii" vorbeşte în primul rând despre lucrurile deja făcute de Guvern: "2012 - consolidare macroeconomică, măsuri de dreptate socială, reluarea creşterii economice, oprirea risipei din banii publici".

SUA: Donatorii preiau ambasadele

Preşedintele Barack Obama a recompensat unii dintre ­donatorii de fonduri ai campaniei sale pentru al ­doilea ­mandat cu ­posturi-cheie la ambasadele străine. Practica nu este o caracteristică nouă a politicii americane, dar diplomaţii de carieră de la Washington sunt din ce în ce mai alarmaţi de ­amploarea pe care a luat-o sub administraţia actuală, afectând diplomaţia profesională. Financial Times relatează că "de la debutul celui de-al doilea mandat, Obama a numit în posturi de ambasadori mai mult de zece persoane-cheie care au colectat fonduri pentru campania sa electorală. "Şeful Casei Albe a ales pentru acestea posturi de prestigiu - Italia, Spania, Austria, Danemarca şi Singapore.

ZIARUL FINANCIAR

Patriciu îşi ia adio şi de la bursă. Fairwind Securities se retrage de la tranzacţionare

Firma de brokeraj Fairwind Securities, deţinută de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi-a anunţat clienţii că se va retrage din activitatea de tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti şi pe pieţele internaţionale, potrivit unei note de informare publicată de un client al firmei pe un forum bursier. "Prin prezenta Fairwind Securities SA vă mulţumeşte pentru colaborarea pe care am avut-o cu dvs. de-a lungul timpului. Din păcate trebuie să vă anunţăm că situaţia economică a pieţelor de capital foarte slabă din ultimii ani a forţat acţionarii societăţii să decidă retragerea societăţii din activitatea de tranzacţionare", se arată în res­pec­tivul document. Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi ieri pen­tru comentarii. Fairwind a avut anul trecut o cotă de piaţă de 0,3% din tranzacţiile cu acţiuni de pe bursa de la Bucureşti, faţă de 0,95% în 2008, fiind în a doua jumătate a clasamentului brokerilor.

Economistul-şef al BERD: România şi restul ţărilor din Europa de Est nu ating nici în 20 de ani nivelul de trai din ţările dezvoltate

Ratele de creştere economică estimate pentru economiile în tranziţie din Europa de Est sunt insuficiente pentru a asigura o convergenţă la nivelul de trai din ţările cu venituri mari în următorii 20 de ani, scăderea productivităţii şi îmbătrânirea populaţiei urmând să contribuie la încetinirea creşterii economice faţă de ultimele decenii, consideră Erik Berglof, economistul-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). De-a lungul ultimelor două decenii, Europa de Est a realizat o convergenţă rapidă la nivelul veniturilor şi al reformelor instituţionale importante, dar acest impuls a încetinit, multe ţări putând fi descrise acum ca fiind "blocate în tranziţie", a explicat Berglof la conferinţa "Economiile de piaţă emergente ca un motor de creştere pentru economia globală: fapte şi provocări", organizată de Banca Centrală Europeană, la Frankfurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb