REVISTA PRESEI 12.07.2014

Willy Homner
Revista Presei / 12 iulie 2014

ADEVARUL

Ponta s-a răzgândit: va merge luni la Cotroceni pentru a discuta cu Băsescu despre reducerea CAS

Premierul Victor Ponta a declarat că va merge luni la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu, surse din Administraţia Prezidenţială spunând că discuţia va avea ca temă principală reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. Şeful Guvernului a precizat că va fi prezent la Palatul Cotroceni la ora 16.00. Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că vrea să promulge reducerea CAS şi că va avea şi o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat că, dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat să retrimită legea în Parlament. El a arătat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, precizând că în aceste condiţii invită Guvernul la consultări.

Kelemen Hunor demisionează din Guvern. UDMR rămâne la guvernare.

Kelemen Hunor a anunţat, vineri, că demisionează din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier, însă UDMR va rămâne la guvernare. Hunor a precizat că în acest moment nu ştie cine îi va lua locul în Guvern. În schimb, ministrul Mediului, Attila Korodi, rămâne în Executiv. El a precizat că se va implica în procesul demarat împotriva Comisiei Europene care a respis Iniţiativa Cetăţenească Europeană, privind protecţia minorităţilor naţionale şi nu i se pare normal să facă parte în acelaşi timp din Guvernul României, care s-a manifestat împotriva acestei iniţiative. Kelemen a mai precizat că ministerul Culturii va rămâne tot la UDMR. De asemenea, preşedintele UDMR a precizat că ministrul Mediului, Attila Korodi, rămâne în funcţie.

Palatul Cotroceni îi dă replica lui MRU: Răzvane, dacă ar fi rost de o nouă funcţie, la nevoie ai fi chiar şi "udrist"

Consilierul de stat Cristian Hriţuc i-a răspuns, vineri, fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu la scrisoarea deschisă adresată de către acesta preşedintelui Traian Băsescu. Invitat joi la "Adevărul Live", preşedintele Traian Băsescu spunea că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu s-a implicat într-un război politic cu Elena Udrea pentru a fi acceptat de PDL şi de Vasile Blaga. Ulterior, Mihai Răzvan Ungureanu i-a adresat, vineri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă, publicată pe platforma "Adevărul". Fostul premier face un apel la preşedintele Traian Băsescu să stea departe de procesul "reinventării dreptei" şi să nu mai atace PNL, pentru a evita ca Victor Ponta să devină preşedinte. În aceeaşi zi, a sosit şi răspunsul Administraţiei Prezidenţiale.

Macovei: Îi solicit lui Tiberiu Niţu să-l cheme pe Dan Şova în calitate de martor în dosarul Mineriada

Europarlamentarul Monica Macovei îi cere lui Dan Şova, purtător de cuvânt al PSD, să-şi retragă afirmaţiile potrivit cărora a anchetat oameni la Mineriada din 1990, iar procurorului general, Tiberiu Niţu, să-l cheme ca martor pe Dan Şova în dosarul Mineriada. Europarlamentarul insinuează că Şova este manipulat de trustul fondat de Dan Voiculescu. "In faţa dovezilor care arată fără putinţa de tăgadă ca nu am anchetat oameni la Mineriada din 1990, ci, dimpotrivă, am cerut eliberarea lor, îi solicit lui Dan Şova să îşi retragă afirmaţiile calomnioase la adresa mea şi să-şi ceară scuze public. Ca om politic, Dan Şova are acum oportunitatea să admită ca a fost manipulat de Antena 3, cum de altfel s-a mai întâmplat", a mai precizat Macovei.

Sute de oi ucise după ce au fost atacate de urşi în Munţii Retezat

Leşurile a peste 400 de oi au zăcut timp de mai multe zile pe munţii, în zona Retezatului Mic. Turmele au fost atacate de urşi, în zona vârfului Iorgovanu, iar leşurile oilor continuă să atragă animalele sălbatice. Ciobanii din zonă au relatat că oile au fost atacate de un urs, s-au speriat şi efectiv s-au călcat în picioare încercând să scape şi aşa s-a produs dezastrul. Atraşi de mirosul de sânge, alţi urşi au dat imediat atacul, Vineri au ajuns în zonă salvamontiştii şi jandarmii montani. Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că doar joi seara a fost informat despre situaţia din Retezat şi de aceea echipele au plecat numai vineri dimineaţa la faţa locului. "Vom lua un plan de măsuri după ce vedem la faţa locului care este situaţia. Vom avea patrule şi panouri de avertizare prin care vom avertiza turiştii despre prezenţa urşilor în zonă. Oricum, diferenţa este că acum sunt mai mulţi urşi la un loc, pentru că oricum în Retezat sunt urşi", a precizat Sorin Vasilescu. În ariile protejate, cum este Parcul Naţional Retezat, vânătoarea urşilor este interzisă.

Rusia a anulat aproape 32 de miliarde de dolari din datoria Cubei către fosta URSS

Înainte de vizita în Cuba, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a promulgat acordul care anuleaza 90% din datorie contractat[ de Havana de la fosta URSS, notează Bloomberg. Acordul semnat între Moscova şi Havana prevede anularea a 90% din datoria care însumează 35,2 miliarde dolari - respectiv 31,7 miliarde dolari - si care otrăvea relaţiile dintre cele doua ţări, după căderea Uniunii Sovietice.Restul de circa 3,5 miliarde dolar vor fi rambursaţi în zece ani prin tranşe la fiecare şase luni. Acordul a fost adoptat de camera inferioară a parlamentului, la 4 iulie, şi aprobat de camera superioară acum două zile. Acest subiect a figurat pe ordinea de zi a unei vizite efectuate la Havana de premierul rus Dmitri Medvedev, dar atunci nu s-a stabilit nimic concret în legătură cu modul în care va fi reglementată uriaşa datorie a Cubei faţă de URSS, care a devenit un obstacol serios în calea normalizării relaţiilor Havanei cu fostul său aliat şi protector din perioada Războiului Rece.

Ucraina: lupte crâncene la Doneţk. Locuitorii oraşului fug pe capete

Confruntări armate cu artilerie grea au loc vineri în apropierea aeroportului din Doneţk, bastion al regiunii separatiste pro-ruse, încercuită de trupele ucrainene, relatează AFP. Zeci de familii au fugit din oraş din calea luptelor dintre forţele guvernamentale şi insurgenţii pro-ruse. Atacuri cu artilerie grea au loc în jurul aeroportului din Doneţk, capitala regiunii separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Aeroportul international, puternic deteriorat şi închis după confruntările din mai, a fost scena unor lupte intense. "A fost o noapte de groază , s-a auzit artileria grea. Locuitorii din mai multe cartiere au auzit un avion care a zburat la altitudine joasă, iar mai mulţi martori au văzut pe arterele centrale tehnică militară grea", potrivit unui comunicat al primăriei oraşului cu un milion de locuitori. La gara din Donetsk, de unde se vede turnul de control al aeroportului, peste 200 stau la coadă la ghişeu pentru a cumpara bilete

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în privinţa activităţii de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa în urma unui control efectuat în acest an la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa, fără a comunica public care sunt faptele sesizate. "Urmare a constatărilor consemnate în raportul de control încheiat anul acesta de către Camera de Conturi Constanţa la CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, s-a aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii de Conturi nr. 162/19 iunie 2014 sesizarea organelor de urmărire penală competente", a comunicat Curtea de Conturi. Reprezentanţii Curţii de Conturi au precizat că sesizarea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin fiecare 20% din capital. Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri.

Ieftinirea cartofilor, ouălor şi fructelor exotice a redus inflaţia până la un nou minim istoric: 0,66% în iunie

Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în luna iunie, iar inflaţia anuală a coborât la 0,66%, un nou minim istoric după cel din mai, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,7% şi al reducerii tarifelor la servicii cu 0,2%, potrivit INS. Inflaţia anuală a coborât astfel de la 0,94% în mai, în aprilie fiind atins cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, când preţurile de consum au urcat cu doar 0,11%. Media ultimelor 12 luni: 1,7%

Faţă de luna mai, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut în iunie cu 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, în timp mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,1%. Cele mai importante scăderi de preţuri au fost înregistrate în iunie la cartofi (-9,5%), legume şi conserve (-5,5%), ouă (-3,9%), zahăr (-2,7%), citrice şi alte fructe meridionale (2,5%).

Noi taxe pentru români: Guvernul impozitează populaţia pentru clădiri nerezidenţiale şi creşte taxa pe maşini, inclusiv pentru cele de până la 1.600 cmc

Cei care deţin clădiri nerezidenţiale ar putea plăti un impozit reprezentând 2% din valoarea impozabilă, conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern. Totodată, Executivul doreşte să majoreze de aproape două ori şi jumătate impozitul pe maşini, inclusiv pentru autoturismele echipate cu motorizări de până la 1.600 de centimetri cubi. Potrivit documentului realizat de Guvern, persoanele fizice, care sunt în prezent impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor urma să plăteasca în viitor pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat ori un impozit de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare. Conform sursei citate, persoanele fizice vor fi taxate într-o proporţie similară cu firmele care deţin astfel de clădiri.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce se va întâmpla cu clienţii Enel, după vânzarea activelor din România

Grupul italian va vinde operaţiunile de distribuţie şi furnizare de energie din ţara noastră şi de producţie din Slovacia. Decizia nu-i va afecta pe cei aproximativ 2,6 milioane de clienţi români. Vânzarea Enel face parte dintr-un program amplu de redresare financiară, potrivit unui comunicat remis de grup. În România, Enel vrea să vândă: - 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia; - 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie; - 100% din Enel România SRL. Totodată, vor mai fi vândute şi alte active care nu sunt considerate strategice din Slovacia. Enel a încasat deja 1,6 miliarde de euro din vânzarea altor active. "ANRE nu se poate opune vânzării, dar va impune cumpărătorului să respecte aceleaşi condiţii de licenţiere ca şi Enel, aşa încât să nu se schimbe nimic legat de preţurile reglementate şi de distribuţie", a declarat, pentru EVZ, Marius Vladu, şeful Direcţiei de comunicare, cooperare şi relaţia cu Parlamentul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Elena Udrea: Creşterea fiscalităţii sub guvernul Ponta a descurajat mediul de afaceri

"Creşterea taxelor şi impozitelor ori introducerea altora noi afectează companiile şi împiedică crearea de locuri de muncă. Guvernul Ponta a fost şi rămâne un adversar al mediului de afaceri", a spus ieri la Baia Mare preşedintele PMP, Elena Udrea. Liderul PMP a făcut aceste declaraţii în urma vizitei la fabrica de vitralii Drupanel din Baia Mare. Discutând cu conducerea şi cu angajaţii societăţii, Elena Udrea a apreciat eforturile pentru menţinerea fabricii şi a afirmat că "orice afacere care încorporează inteligenţă şi imaginaţie ar trebui ajutată masiv prin politici guvernamentale". Ea a spus că mediul de afaceri din România are nevoie de reducerea fiscalităţii şi că "trebuie o guvernare de dreapta pentru a reporni motoarele economiei". Tot ieri, Elena Udrea, însoţită de senatorul Ciprian Rogojan (liderul PMP Maramureş), a fost la căminul pentru persoane vârstnice din Baia Sprie, unde a discutat cu cei 68 de vârstnici despre problemele lor şi despre situaţia generală din România.

Cristian Diaconescu i-a transmis o scrisoare deschisă lui Cătălin Predoiu

Prezidenţiabilul PMP, Cristian Diaconescu, i-a transmis prezidenţiabilului PDL, Cătălin Predoiu, o scrisoare deschisă în care i-a cerut acestuia să îşi exprime punctul de vedere privind evenimentele din vara lui 2012, în contextul fuziunii PDL cu PNL. Cristian Diaconescu a mai spus că asocierea PDL cu partidele care au sprijinit evenimentele din vara lui 2012 reprezintă un gest politic care goleşte de legitimitate efortul clasei politice de la Bucureşti de a îndrepta ţara către Occident.

DW: Ultimul dictator al Europei

Cine şi-ar fi imaginat acum 20 de ani că va deveni notoriu în vest ca "ultimul dictator al Europei". E vorba de Alexander Lukaşenko. Nici politicienii şi nici experţii nu prevăzuseră victoria sa în alegerile prezidenţiale din 1994. S-a afirmat că atunci 80 la sută dintre ruşii albi ar fi votat pentru el. Fostul şef de CAP, cum li s-a mai spus în comunism "gospodăriilor agricole", s-a ales mai întâi deputat în alegerile parlamentare din 1990. Ca reprezentant al poporului în "Sovietul Suprem" i-a susţinut ba pe comunişti, ba pe ultranaţionalişti. Lukaşenko a preluat preşedinţia comisiei pentru combaterea corupţiei. A început să ţină cuvântări viforoase în care îi ataca furios pe reprezentanţii nomenclaturii comuniste constituind pe-atunci coloana vertebrală a regimului în funcţie. Mânioasele discursuri i-au conferit popularitate. Cheia de boltă a succesului său este enorma susţinere financiară de care se bucură Lukaşenko din partea Moscovei. Conform estimărilor experţilor din Belarus, ajutoarele ruseşti directe sau subvenţiile indirecte ale Rusiei, de care beneficiază regimul din Minsk, se ridică la până la zece miliarde de dolari pe an.

JURNALUL NATIONAL

Romani Criss a depus o plângere la CNCD împotriva preşedintelui Băsescu

Organizaţia Romani Criss a depus plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care solicită amendarea preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză de "atacuri rasiste" la adresa romilor. "Clanurile de romi au protecţie politică care de regulă este însoţită şi de protecţie a instituţiilor statului ce vizează lupta împotriva crimei organizate şi acesta a fost motivul pentru care în CSAT s-a emis hotărâre specială care vizează lupta împotriva crimei organizate încă din anul 2009. La vremea aceea, crima organizată la nivel local era încă o problemă neatinsă. După hotărârea CSAT s-au constituit structuri mixte, procurori, SRI, poliţie, DGIPI, care au început lupta împotriva acestor clanuri şi convingerea mea este că statul va câştiga lupta cu aceste clanuri", a declarat joi Băsescu, potrivit unui comunicat al Romani Criss. Romani Criss se exprimă în favoarea aplicării legii şi a combaterii crimei organizate care trebuie să aibă loc pentru toţi suspecţii, indiferent de culoarea pielii sau de culoarea politică.

Nu e glumă: s-a pus TAXĂ PE AER

Lista taxelor stupide s-a îmbogăţit cu una care părea o culme imposibil de atins: taxa pe aer. Ştirea a fost confirmată de oficiali, care au încercat să şi explice cum s-a ajuns aici. Taxa a fost impusă pe Aeroportul internaţional Maiquetia, din Caracas - Venezuela, şi nu este chiar mică. Pasagerii care au bilete de plecare (şi, evident, trebuie să respire în terminalul aeroportului) trebuie să plătescă acum 127 de bolivari, echivalentul a 20 de dolari. În comunicatul de presă emis de Ministerul Apei şi Transporturilor Aeriene se arată că taxa va acoperi cheltuielile nou-instalatului sistem de ozonizare şi purificare din reţeaua de aer condiţionat a aeroportului. Autorităţile se laudă că Maiquetia este singurul aeroport din America de Sud şi zona Caraibelor care foloseşte o asemenea instalaţie ce elimină bacteriile, "protejând sănătatea călătorilor", şi odorizează clădirea.

RAZBOIUL oligarhilor ucraineni: Igor Kolomoiski vs Rinat Ahmetov

Cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, nu mai are influenta politica. Mai mult, "gratie" eforturilor altui oligarh, Igor Kolomoiski, el ar putea ramane fara avere. Respectat de toti in urma cu numai cateva saptamani, "patronul Donbasului" nu mai este iubit nici de putere, nici de popor, nici la Donetsk, nici la Kiev. Pentru unii, el a devenit sponsorul separatistilor, altii il considera un las, care a abandonat Donbas de dragul intereselor sale de afaceri. De cateva luni, Rinat Ahmetov, a carui avere este estimata de Forbes la 15 miliarde de dolari, s-a retras la Kiev. Din zona unde armata ucraineana desfasoara operatiunea anti-terorista a fost evacuat intreg personalul de conducere a imperiului condus de oligarh, System Capital Management (SKM).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb