REVISTA PRESEI - 12.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 august 2011

ADEVARUL

Guvernul îngheaţă România bugetară pentru doi ani

Până la 1 ianuarie 2014 vor fi blocate creşterile de pensii, angajările la stat, iar tichetele de masă şi primele nu vor mai fi acordate. În timp ce taie din drepturile financiare ale bugetarilor, Executivul nu poate gestiona companiile de stat care continuă să producă pierderi importante la buget. Executivul se pregăteşte să introducă noi măsuri de austeritate. Potrivit strategiei fiscal-bugetare 2012-2014, citată de Mediafax, pensiile care trebuiau să crească de la 1 ianuarie 2012 vor fi îngheţate, tichetele de masă şi de vacanţă vor fi suspendate, la fel ca şi primele, iar angajările la stat vor fi stopate.

Tranzacţiile din energie vor fi analizate de CSAT şi pot fi interzise de Guvern

Noua Lege a Concurenţei include o prevedere potrivit căreia tranzacţiile cu riscuri pentru securitatea ţării pot fi interzise de Guvern, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Energia, industria de armament şi infrastructura fac parte din domeniile strategice pentru siguranţa naţională unde achiziţiile vor fi analizate de CSAT. Până în 2006-2007, privatizarea companiilor de stat era o modă, aşa că au trecut în proprietate privată inclusiv multe dintre companiile energetice de interes strategic. Vorbim aici de Petrom, cu majoritatea zăcămintelor de petrol ale ţării şi jumătate din cele de gaze, precum şi de filialele Electrica şi de cele două Distrigazuri, care au monopol asupra activităţii de distribuţie a energiei şi a gazelor. La stat au rămas totuşi societăţi energetice foarte importante şi multe companii internaţionale şi-ar dori să deţină în portofoliu "mine de aur" precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz.

Cum aruncă un tabloid bursele în infern

Bursele şi-au revenit uşor ieri, după ce miercuri o ştire publicată de "Mail on Sunday" a provocat pierderi masive pentru acţiunile băncilor franceze. Preşedintele Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune de urgenţă a guvernului şi a cerut accelerarea măsurilor de austeritate. La 7 august, "Mail on Sunday", citând surse anonime, a scris că Société Générale, acţionarul majoritar al BRD, se află "în pragul dezastrului". Tabloidul britanic şi-a pus cenuşă în cap şi a recunoscut că informaţia nu este "reală", exprimându-şi regretul pentru "neplăcerile provocate". Société Générale a acceptat scuzele publicaţiei, dar a cerut Autorităţii Bursiere Franceze să ancheteze "originea acestui zvon".

Dispariţia băncilor

Analiştii Standard & Poor"s susţin că problema sistemului bancar european este "nealinierea la moneda unică" şi văd ca soluţie preluarea băncilor din statele "periferice" ale zonei euro de către marile bănci. Băncile din Grecia, Portugalia şi Irlanda au devenit mult prea dependente de Banca Centrală Europeană pentru a mai aparţine statelor respective.

GDF Suez şi statul chinez, acord de patru miliarde de euro

Gigantul franco-belgian de utilităţi GDF Suez, care deţine în România fostul Distrigaz Sud, a semnat un memorandum de înţelegere cu fondul suveran al statului chinez, China Invest­ment Corp, care prevede tranzacţii în valoare de patru miliarde de euro între cele două entităţi. Potrivit unui comunicat comun, China Investment Corp (CIC) va prelua 30% din divizia de explorare şi producţie petrolieră a GDF Suez, pentru 2,3 miliarde de euro. Totodată, fondul chinez va achiziţiona 10% din compania de gaze lichefiate din Trinidad Tobago a grupului european, pentru suma de 600 de milioane de euro.

Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară

Turiştii nu au mai avut răbdare să aştepte asfaltarea ultimilor şapte kilometri din cei 120 ai Şoselei Transalpina, care traversează Masivul Parâng. Cea mai înaltă şosea din ţară-Transalpina- a devenit mai atractivă decât Transfăgărăşanul, celebru pentru peisajele sale, dar plin de gropi pe zeci de kilometri. Deşi nu a fost inaugurată oficial, Şoseaua Transalpina este deschisă circulaţiei. Micile porţiuni care au mai rămas de asfaltat nu-i împiedică pe turişti să admire, de la peste 2.100 de metri altitudine, superbul peisaj din Parâng. Finalizarea lucrărilor de asfaltare este prevăzută însă pentru această toamnă. Cu altitudinea de 2.145 de metri, Transalpina reuşeşte să ,,ia faţa" unei alte şosele la fel de spectaculoase, Transfăgărăşanul, care are ,,numai" 2.042 de metri.

CURIERUL NATIONAL

Datornicul român şi Banca Elveţiei, în aceeaşi fundătură

Întărirea francului elveţian a pus cu spatele la zid debitorii care s-au împrumutat în această monedă. Încercările repetate de frânare a aprecierii accelerate a francului au pus şi Banca Elveţiei într-o poziţie delicată, tradusă prin pierderi de 36 mld. dolari. Agonia va continua, în condiţiile în care este evident că reîntoarcerea cotaţiei la un nivel suportabil este departe. Debitorii se confruntă cu rate duble faţă de nivelurile de acum patru ani, iar băncile au în faţă o perspectivă a creditelor neperformante. Fenomenul, foarte extins în ţări precum Polonia sau Ungaria, traversează un punct critic şi în România, unde francul elveţian a atins miercuri un maxim în raport cu leul de 4,0865 lei pentru un franc.

Capitala va avea 15.700 de locuinţe noi la finele anului, dar cine le cumpără?

Anul acesta vor fi gata 1.000 de locuinţe, de 4 ori mai puţine decât anul trecut. Ritmul frenetic cu care dezvoltatorii construiau locuinţe în România s-a redus drastic. Chiar şi faţă de anul trecut sunt de patru ori mai puţine locuinţe noi planificate pentru livrare în acest an. Cu toate acestea, stocul de locuinţe disponibile va ajunge la un nivel consistent. Potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, la finele anului ar trebui să avem aproape 16.000 de locuinţe noi în Capitală.

EVENIMENTUL ZILEI

Pensionarii de lux se războiesc cu statul

Se declară mari patrioţi şi repetă la nesfârşit că şi-au slujit necondiţionat ţara. În acelaşi timp, dacă le scad pensiile, dau aceeaşi patrie în judecată şi se proclamă discriminaţi, cu drepturile încălcate. Un securist notoriu, un ofiţer sub acoperire, un chestor de poliţie şi un propagandist lider de sindicat au dat în judecată instituţiile care i-au plătit o viaţă. Motivul: le-au fost micşorate pensiile în urma recalculării de anul trecut. Cererile lor urmează a fi analizate de judecători. Ristea Priboi s-a supărat pe stat şi l-a dat în judecată. Dacă în decembrie 2010 încasa 2.645 de lei, în ianuarie 2011 poştaşul i-a adus la poartă doar 1.863 de lei. De aici şi supărarea pe statul al cărui slujitor devotat a fost zeci de ani.

Topul celor mai bine plătiţi angajaţi români

Cel mai bogat salariat lucrează în Bucureşti şi a avut, anul trecut, un venit lunar de peste 112.000 de euro. Pentru a fi bogat şi a avea o viaţă fără griji nu trebuie neapărat să ai propria afacere. Un român a reuşit ca, fiind angajat, să aibă, anul trecut, un salariu de circa 112.000 euro pe lună. Altfel spus, pentru fiecare zi din 2010, acesta a fost plătit cu 3.685 de euro. Lucrează în Sectorul 3 din Bucureşti, în domeniul altor intermedieri monetare şi a cumulat, în 2010, venituri de 5,66 milioane lei (1,3 milioane euro), potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), transmise EVZ.

Record de vizitatori la Bran. Nu au mai fost atâţia turişti din 1948

Weekend-ul trecut, castelul Bran a fost vizitat de 18.000 de turişti - un record care nu s-a mai înregistrat din anul 1948, când s-a deschis muzeul Bran, anunţă Agerpres. Într-un weekend obişnuit, castelul Bran era vizitat de aproximativ 12.000 de persoane, conform datelor administratorului Domeniului Bran, Alexandru Prişcu. Cei mai mulţi turişti străini care vizitează castelul sunt din SUA, Marea Britanie, Israel, Japonia, Franţa, Germania şi Olanda. Cu 17% mai mulţi vizitatori faţă de anul trecut. "Cu siguranţă, trendul se va menţine, având în vedere că este perioada concediilor, iar lunile iulie, august şi septembrie aduc de obicei un număr mare de turişti la Bran", a spus Alexandru Prişcu.

FINANCIARUL

A doua criza gaseste Romania vulnerabila la deficit, curs si expunerea bancilor

Costul finantarilor ar putea creste atat pentru bugetul public, cat si pentru firme. Tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB ar putea fi ratata in acest an, iar cursul de schimb leu-euro ar putea depasi maximul istoric din perioada 2008-2009. Acestea sunt consecintele pe care tara noastra le-ar putea suferi daca noul val al crizei se va acutiza, sunt de parere analistii contactati de ,,Fin.ro". Investitorii straini au actionat foarte prudent zilele acestea dupa anunturile privind problemele din SUA si din zona Euro. Multi dintre acestia au avut impresia ca traiesc un deja-vu: criza financiara din 2008 se repeta, iar retrogradarea ratingului de credit al SUA de la AAA la AA+ echivaleaza cu prabu­sirea sistemului bancar de investitii de acum trei ani.

Prin strategia bugetar-fiscala, guvernul recunoaste ca situatia este grava. Impune noi taieri de fonduri

Ro­ma­nia este deja in criza, recunoaste indirect Cabi­ne­tul Boc, prin strategia fiscal-bu­getara 2012- 2014. Documentul a fost adop­tat in "secret" in sedinta de gu­vern de mier­curi si publicat ieri pe site-ul Minis­terului de Finan­te. Din text reiese ca guvernul pastreaza pana in 2014 mai multe masuri de austeritate, impuse initial pana la sfarsitul acestui an. Con­cret, pana la 1 ianuarie 2014 nu vor fi acor­date ti­chete de masa, cadou si de vacanta pentru an­gajatii din institutiile publice, iar ore­le su­pli­­men­tare de munca vor fi com­pen­sate doar cu ore libere. Tot pana in 2014 va fi mentinuta si politica de blocare a angajarilor in sistemul public, prin ocuparea unui singur post din sapte vacantate.

Livrari de locuinte de patru ori mai putine, numai 1.000 de unitati

Veniturile reduse, principala cauza a stagnarii comercializarii de locuinte in Capitala. Bucurestenii inregistreaza tranzactii anuale pe segmentul rezidential de 20.000 de unitati. Vanzarile de apartamente noi in Bucuresti au fost de 1.500 de unitati in 2010, de 2,5 ori mai putine decat in Budapesta si aproape de sapte ori mai mici decat la Varsovia. Dezvoltatorii din sectorul rezidential vor finaliza in acest an aproximativ 1.000 de locuinte, de patru ori mai putine decat in 2010, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Nerezidentii au retras in sapte luni de pe Bursa tot ce plasasera in 2009-2010

Iesirea strainilor din actionariatul unor companii listate la Bursa de la Bucuresti a determinat retrageri nete de 149 de milioane de euro in acest an. In contextul globalizarii pietelor finan­ciare internationale, jocul investitorilor nerezidenti poate reprezenta un indi­ciu pentru tendinta urmatoare. Daca in primele trei luni ale anului 2008 stra­inii s-au retras de la BVB, iar in septem­brie a avut loc falimentul Lehman Brothers, situatia s-a repetat si in acest an, in primul trimestru soldul nerezidentilor fiind negativ, in valoare de 144 de milioane de euro. Cauza este reprezentata si de lichidarea po­zitiilor unor actionari straini importanti, precum BERD sau RHIC Holding.

In trei ani, numarul ziarelor s-a redus cu 22,7%, cel al revistelor cu 22%

In 2010 au fost inregistrate pe piata 126 de publicatii cotidiene, din care 115 in limba romana. Tirajul total al acestora s-a diminuat cu 10% fata de 2009. Numarul publicatiilor cotidiene la nivel national s-a redus, in perioada 2008-2010, cu 22,7%, ajungand in decembrie anul trecut la 126. Cele mai multe dintre publicatiile cotidiene care nu au reusit sa reziste pe piata au fost cele in limba romana, la finalul anului 2010 mai existand pe piata doar 115, din cele 143 cate erau in 2008.

E oficial: romanii au "interzis" pe piata muncii din Spania pana la 31 decembrie 2012

Masura vine dupa ce PIB-ul iberic a scazut drastic, iar rata somajului a atins 21% fata de media UE, de 9,4%. Comisia Europeana a aprobat ieri solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucrato­rilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu ii afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania, informeaza reprezentanta CE la Bucuresti.

Actiunile FP au continuat si in iulie traseul Finante - despagubiti - investitori straini

Statul si-a diminuat participatia la 12,39%, nerezidentii au ajuns la 31,04% din capitalul Fondului Proprietatea. Statul a continuat, in luna iulie, seria despagubirilor cu actiuni Fondul Pro­prie­tatea, reducandu-si participatia la 12,39%, dupa ce la finalul lunii iunie de­tinea 18,9% din capitalul FP. La fel ca pana acum, actiunile transferate de catre stat au ajuns in portofoliile persoanelor deposedate abuziv de regimul comunist, care au vandut cea mai mare parte din titlurile nou primite ca­tre investitori institutionali, in special straini.

JURNALUL NATIONAL

Ofiţerii români vor opera baloane militare în Afganistan

O echipă a Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării va fi dislocată, luna aceasta, în Afganistan, unde va opera baloane cu heliu americane dotate cu sisteme de supraveghere continuă cu baza la sol (PGSS), anunţă Ambasada Americii la Bucureşti. Aparatura aparţine armatei americane, militarii români urmând să fie instruiţi pentru a o putea folosi. Sistemele PGSS sunt platforme de cercetare aeriană moderne, dotate cu senzori performanţi, montaţi pe baloane umplute cu heliu, ancorate de sol. Sistemul PGSS dispune de cele mai performante sisteme de detecţie şi poate duce la creşterea capacităţilor de culegere de informaţii şi de obţinere a unei imagini mai precise a situaţiei din zonele supravegheate, în scopul protecţiei forţelor terestre.

Cine ia recompensa de 25 de milioane de dolari pentru Bin Laden

O expertă în securitatea naţională, fostă traficantă de rom şi bijuterii în perioada războiului rece, care a călcat şi prin România, dezvăluie adevărul despre prinderea teroristului. Ce 25 de milioane de dolari puse pe capul liderului Al Qaida, Osama bin Laden, lichidat de un comando secret al trupelor americane Navy SEAL - Team Six, ar fi putut intra în buzunarele unui ofiţer pakistanez care le-a dezvăluit americanilor unde se ascunde cel mai căutat terorist de pe planetă. O fostă traficantă de rom şi bijuterii, din anii războiului rece, RJ Hillhouse, care deţine blogul TheSpyWhoBilledMe.com, aruncă acum mănuşa în ringul speculaţiilor privind destinaţia celor 25 de milioande de dolari puse pe capul lui Bin Laden după atentatele din 11 septembrie 2001, din America.

Euro, cea mai ridicată cotaţie din 2011 în raport cu leul

Banca Naţională a României a cotat joi euro la un curs de 4,2855 lei, cel mai ridicat nivel din 2011. Moneda unică a câştigat 2,35 bani faţă de cotaţia de miercuri, creşterea fiind semnificativă şi în evoluţia dolarului american, cotat joi la 3,0177 lei, cu 5,48 bani mai mult decât miercuri. În ceea ce priveşte francul elveţian, acesta s-a stabilizat, însă această monedă a atins un nou maxim istoric în raport cu leul românesc, 4,0898 lei, cu 0,33 bani mai mult decât în ziua precedentă.

NATIONAL

Gabriel Oprea a ajuns sa dea cadou tancuri si gropi de gunoi

Curtea nebuna pe care Gabriel Oprea o face primarilor USL, doar-doar o spori zestrea UNPR-ului, i-a adus edilului pitestean doua tancuri. Dezafectate. Primarul pesedist Tudor Pendiuc este fericitul destinatar al neobisnuitului dar. Ce-i drept, Pendiuc pare incantat, din moment ce Pitestiul a fost "lagarul tanchistilor romani". Ca urmare, s-a grabit sa vina la Bucurestiu pentru a discuta cu ministrul Oprea locurile de amplasare a celor doua tancuri: unul in Parcul Petrochimistilor si celalalt la intrarea dinspre Dragasani sau zona stadionului Nicolae Dobrin.

Pedelistii, alergici la portocaliu

Dupa atata austeritate, romanilor li se apleaca de la portocaliul guvernarii pedeliste. Ca sa mai fie votati, democratii fura culori de la alte partide. Albul, verdele sau chiar rosul dau mult mai bine la electorat, care nu se mai grabeste sa arunce pungile menite sa le "indulceasca" votul in favoarea candidatilor pedelisti. De aceea, Adrian Radulescu, candidatul PDL-ului la parlamentarele partiale din Neamt, a lasat portocaliul si a iesit cu toate materialele electorale pe fond verde.

Obama nu renunta la concediu

Presedintele american, Barack Obama, nu intentioneaza sa renunte la vacanta din cauza crizei datoriilor guvernamentale si a situatiei de pe pietele financiare. Anuntul a fost facut de Casa Alba, dupa ce mai multi analisti au comentat ca presedintele ar trebui sa renunte la concediu intr-o astfel de situatie. Obama va pleca saptamana viitoare in vacanta la Martha"s Vineyard, o insula situata in largul coastelor statului Massachusetts. De altfel, si senatorii sunt in vacanta parlamentara.

PUTEREA

Băieţii de comitet

Legea de organizare a Guvernului dă posibilitatea premierului să înfiinţeze, după bunul plac, comitete, consilii şi comisii interministeriale. Legea e neclară şi nu spune care ar fi rostul acestor organisme: "Pentru rezolvarea unor probleme din competenţa Guvernului". Atât. Spre exemplu, România are o problemă la nivelul absorbţiei fondurilor europene. Soluţia găsită de Guvernul Boc? Să înfiinţăm uncomitet interministerial care să se dedice doar acestei chestiuni. Curios este faptul că din comitet fac parte majoritatea miniştrilor din Guvern.

Tranzacţiile în franci, "prohibite" la bănci

Tranzacţiile cu franci sunt aproape inexistente în acest moment pe piaţa valutară românească, după ce moneda elveţiană a explodat, pe fondul incertitudinilor de pe pieţele financiare externe. Casele de schimb nu primesc şi nu vând franci, iar băncile se feresc "ca dracul de tămâie" să împrumute clienţii în această monedă. Băncile româneşti, cu o singură excepţie, nu dau credite în franci în acest moment, în nici un fel de condiţii. Aceasta este concluzia unui raid făcut la sediile mai multor bănci, la numai o zi după declaraţiile unor bancheri care îndemnau populaţia să se împrumute în franci, întrucât pe termen mediu şi lung această monedă va slăbi, iar ei vor fi în avantaj.

Explicaţia supărării lui Băsescu pe Rege

"Monarhia e singura cale de a pacifica România, iar Mihai I este un mare personaj cu care suntem contemporani. La ora actuală, politic şi moral, peste Rege nu mai e nimic", a fost afirmaţia lui Stelian Tănase care l-a obligat pe Teodor Paleologu să se delimiteze de recentul atac al preşedintelui la adresa Regelui, făcut, conform analistului, "după trei ore petrecute la băutură cu un ambasador". Pentru liderul democrat-liberal însă, "iritarea lui Băsescu faţă de Casa Regală este justificată. La nunta de diamant a Regelui au fost chemaţi toţi, numai preşedintele nu a fost invitat. Greşeală care îi revine în exclusivitate unei persoane care nu e de sânge regal", a spus Paleologu - făcând aluzie la Principele Radu Duda.

ROMANIA LIBERA

Şoc pentru populişti: încă trei ani de austeritate

Strategia fiscal-bugetară pentru 2012-2014, care include blocarea posturilor în sistemul public şi nemajorarea unor pensii, va îngreuna campaniile din 2012 şi îi va obliga pe politicieni să-şi regândească discursurile. Executivul îşi justifică decizia arătând că, în lipsa prelungirii măsurilor de austeritate, deficitul bugetar pe anul 2012 ar putea ajunge la 8,8% din PIB, iar pe anul 2013, la 8,1% din PIB. Prin urmare, pentru a se încadra în cifrele convenite cu FMI şi Comisia Europeană, Guvernul Boc a pecetluit, prin Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014, extinderea unor restricţii, dar a anunţat şi introducerea altora noi.

De ce au încetinit exporturile

E doar o problemă de timp, spun exportatorii, până când ne vom confrunta abrupt cu efectele negative ale recentelor turbulenţe de pe pieţele financiare internaţionale asupra comerţului exterior al României. În iulie, exporturile extracomunitare au încetinit ritmul de creştere, ajungând la sub jumătate din nivelul lunii ianuarie. Şi cum acest indicator reprezintă un barometru al ansamblului exporturilor (în medie exporturile extracomunitare sunt cam un sfert din total exporturi), şi în luna iulie este de aşteptat ca exporturile să mai scadă în volum. "Primele semnale ale încetinirii exporturilor au fost încă din aprilie", susţin exportatorii, subliniind că piaţa românească reacţionează cu o oarecare întârziere la informaţiile care apar pe piaţa internaţională.

ZIARUL FINANCIAR

Bursele încheie o săptămână de infarct

Un A lipsă din ratingul SUA a şters 2.000 de miliarde de dolari de pe pieţele financiare ale lumii şi a îngenuncheat Bursele europene într-o săptămână nerecomandată cardiacilor. Luni, 8 august, pieţele financiare s-au redeschis "ntr-o nouă realitate, în care titlurile americane de stat nu mai sunt sinonime cu "fără risc" după ce agenţia Standard&Poor"s a retrogradat SUA la un rating de AA+. La o săptămână de la istorica retrogradare a SUA, pieţele financiare ale lumii sunt acum cu mii de miliarde de dolari mai sărace, iar indicii celor mai mari Burse din Europa afişează pierderi nemaivăzute. Indicele CAC 40, al Bursei de la Paris, a pierdut 20% într-o singură săptămână (5-11 august), investitorii temându-se că următoarea pe lista retrogradării ar putea fi Franţa. DAX, indicele Bursei germane, s-a prăbuşit cu 11,4% de vineri 5 august până joi, 11 august.

Volatilitatea mare a adus şi oportunităţi de câştig

"Volatilitatea din ultimele zile a adus şi oportunităţi de câştig pentru cei care au intuit direcţia pieţei. În mod obişnuit, investitorii sunt necăjiţi atunci când pe Bursă nu se întâmplă nimic şi piaţa are o evoluţie plată, în ultimele zile însă volatilitatea ridicată a alimentat apetitul pentru speculaţii al investitorilor, iar unora dintre aceştia le-a dat suficiente momente de satisfacţie", Ioana Tănase, directorul general al firmei de brokeraj EFG Euro Bank Securities: La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,85%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,31% sub închiderea precedentă.

Noul curent printre economiştii germani: ţările slabe să părăsească zona euro

Un număr în creştere de economişti de renume şi comentatori, în special din Germania, spun că Grecia ar trebui să părăsească zona euro pentru binele propriu, cât şi pentru binele continentului. Unii economişti germani susţin că şi alte ţări din zonă, cum ar fi Portugalia sau chiar Italia, ar putea fi nevoite să procedeze la fel, scrie The New York Times. "Este mai bine pentru toate părţile implicate, în special pentru Grecia, dacă aceasta va părăsi zona euro temporar", a declarat Hans-Werner Sinn, preşedinte al influentului Ifo Institute. Nu există niciun fel de clauză în legislaţia UE pentru eliminarea din zona euro a unei ţări membre, iar prin urmare Grecia va trebui să se retragă în mod voluntar. Iar dacă nu va mai primi ajutor, aceasta nu prea ar mai avea de ales.

Va fi unită zona euro de criză? Marea Britanie: A sosit momentul lansării de obligaţiuni comune ale statelor din zona euro

Guvernul britanic ar susţine lansarea de obligaţiuni comune ale statelor din zona euro, pentru a evita destrămarea uniunii monetare, a declarat ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, citat de postul american de televiziune CNBC. Barierele unui acord pentru lansarea de obligaţiuni comune, dar şi pentru rezolvarea dezechilibrelor zonei euro, sunt politice şi nu economice, a spus Osborne. Comentariile ministrului britanic vor pune presiune asupra Germaniei şi Franţei, cele mai mari două economii din zona euro, pentru a conveni măsuri care să calmeze criza datoriilor suverane, notează CNBC. Preşedintele francez, Nocolas Sarkozy, şi canelarul german, Angela Merkel, se vor întâlni săptămâna următoare pentru a discuta despre situaţia din zona euro. Anunţul a contribuit, joi, la liniştirea burselor europene.

Consiliul Fiscal atenţionează: Strategia fiscală nu analizează situaţia companiilor de stat. Deficitul bugetar din 2012 e dificil de atins

Strategia fiscal-bugetară 2012-2014 nu include o analiză a situaţiei financiare a companiilor de stat, nu detaliază măsurile avute în vedere pentru îmbunătăţirea acesteia şi nu cuprinde nici impactul estimat asupra deficitului bugetar, astfel că atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 este foarte dificil de realizat, consideră Consiliul fiscal. În opinia privind strategia fiscal-bugetară pentru următorii trei ani, Consiliul avertizează că ar putea să fie necesare măsuri suplimentare de consolidare fiscală pentru respectarea termenului 2012 ca data limită de ajustare a deficitului excesiv. Conform strategiei, deficitele bugetului general în bază cash şi ESA95 nu coincid decât în 2012, în 2013 şi 2014 reapărând ecarturi de 0,1% şi, respectiv, 0,2% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb