• ADEVARUL
• Negocieri intense la Bruxelles pe textul final al deciziei Consiliului JAI
Consiliul extraordinar JAI din 14 septembrie Consiliul va primi informări prezentate de câteva dintre agenţiile UE şi ONU (Frontex, Biroul european de sprijin în domeniul azilului EASO, Europol şi Orzanizaţia internaţională pentru migranţi) asupra ultimelor evoluţii privind fluxurile migratorii şi situaţia din teren. Va urma o dezbatere pe baza acestor informaţii. Miniştrii vor fi informaţi şi asupra progreselor realizate în aplicarea măsurilor celor mai recente ale UE vizând salvarea vieţilor pe mare, ameliorarea gestionării fluxurilor migratorii etc. Consiliului îi va fi prezentată şi o expunere din partea Comisiei Europene asupra noilor propuneri în problema migraţiei. Această problemă va figura din nou pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 octombrie şi a Consiliului European din 15 şi 16 octombrie. Un Summit special consacrat problemelor migraţiei şi la care vor participa ţări africane şi alte ţări-cheie va avea loc în Malta, pe 11 şi 12 noiembrie.
• Curtea Supremă confirmă reînceperea urmăririi penale a foştilor miniştri Andronescu şi Athanasiu
Magistraţii Curţii Supreme au admis, vineri, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de redeschidere a urmăririi penale pe numele foştilor miniştri Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu. Cei doi urmează să fie chemaţi la audieri la sediul DNA. În perioada următoare, aceştia urmează să fie chemaţi la audieri. Fostul ministrul Alexandru Athanasiu a declarat, după pronunţarea deciziei, că cererea DNA se bazează pe "două ilegalităţi" şi că va face un apel la CEDO pentru că i-ar fi fost atinsă imaginea. "Acum nouă ani s-a dispus neînceperea urmăriri penale, iar după un an s-a decis din nou neînceperea urmăririi penale. Cererea DNA se bazează pe o ilegalitate foarte mare. Sunt revoltat", a spus Atahansiu la Digi24. De asemenea, acesta a mai precizat: "Nu sunt oricine şi nu sunt bătaia de joc a anchetatorilor DNA". Procurorii au cerut redeschiderea urmăririi penale pe numele celor doi foşti miniştri, într-un dosar în care sunt cercetate fapte similare celor din dosarul "Microsoft", potrivit Mediafax.
• Noul Cod Fiscal obligă persoanele fără venituri să contribuie lunar la bugetul de sănătate
Noul Cod Fiscal, care urmează să intre în vigoare din anul 2016, introduce plata obligatorie de contribuţii de sănătate pentru persoanele care nu au niciun fel de venituri, valoarea lunară a acesteia ridicându-se la 5,5% din salariul minim brut pe economie. Astfel, chiar dacă o persoană nu obţine niciun venit, ea va datora CASS de 66 de lei în fiecare lună, având în vedere că salariul minim brut ar urma să crească anul viitor la 1.200 de lei. O persoană fără venituri va trebui, începând din 2016, să achite anual în contul asigurărilor de sănătate suma de 792 de lei, plata urmând să se facă trimestrial, până la data de 25 a ultimei luni din interval. Prevederea a fost inclusă în articolul 180 din noul Cod Fiscal, care a fost publicat joi în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis.
• Remus Borza a prezentat-o pe "prinţesa moştenitoare" din cadrul Hidroelectrica
Absolventă de hidroenergetică cu zece pe linie, Mirela Moga este o tânără de 25 de ani care a fost prezentată joi de către Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, drept "prinţesa moştenitoare" a companiei, acesta sugerând că va fi numită director de sucursală în viitor. Alături de alţi 10 absolvenţi de energetică şi hidroenergetică, ea face parte din lot select de şefi de promoţie care au fost angajaţi la începutul lunii septembrie de către Hidroelectrica în cadrul unui efort de întinerire a companiei, din cauză că media de vârstă în companie este de 49,5 ani. El a afirmat că în anul 2012 nu a putut să o angajeze pe tânără deoarece tot el dăduse ordine ca nicio rudă a angajaţilor din Hidroelectrica să nu mai fie angajată. Or, chiar dacă a terminat cu zece pe linie la toate examenele, inclusiv licenţa, tânăra nu a putut fi angajată până când interdicţia nu a fost ridicată, deoarece este fiica unui director din zona Sebeş. Borza a spus ieri că până la intrarea în insolvenţă a companiei, în anul 2012, circa 3.000 de angajaţi a companiei erau rude între ei, ceea ce făcea compania drept o "Cosa Nostra".
• Viaţa vasluienilor care îşi câştiga existenta la tăiat lemne in zonele izolate din Scandinavia
Daca România este leagănul accidentelor stupide urmate de tragedii, pentru ca nimeni nu preţuieşte pădurea, suedezii ne pot da lecţii de siguranţa rutiera. Autorităţile ştiu exact ce si cum se taie si doboară toţi arborii care ar putea pune in pericol oamenii, pe drumurile si căile ferate din zonele împădurite. In aceste operaţiuni sunt implicaţi si români. Guvernul suedez are harţi digitale, updatate anual, iar primăriile si ocoalele silvice private angajează firme specializate, ca sa cureţe copacii de pe marginea drumurilor si cailor ferate. Directorul unei companii, din nordul Stockholm-ului are contracte pentru suprafeţe uriaşe de pădure si a angajat aproape 200 de romani. Ii lauda ca sunt muncitori, nu se plâng de condiţiile grele si cer mai putini bani decât suedezii. Toţi vin din doua comune din Vaslui si muncesc 4 luni pe an, ca sa-si întreţină familiile din România. Primesc in jur de 2.000 de euro pe luna, din care rămân curat cu vreo 500 sau chiar 700, daca sunt mai strângători.
• Roger Federer a salvat un băieţel din tribunele US Open!
Cel mai tare moment de la US Open, pe tabloul masculin, a avut loc după meciul cîştigat de Roger Federer în faţa lui Richard Gasquet, în sferturile de finală. Isteria care s-a creat în jurul elveţianului, care venise la marginea terenului pentru a împărţi autografe, a dus la un incident neplăcut. Mai mulţi oameni s-au năpustit cu mingi, tricouri şi şepci către elveţian, iar un copilaş aflat la margine a fost aproape să fie strivit de mulţime. Federer a observat momentul, s-a dat în spate şi le-a cerut oamenilor din tribune să se dea înapoi, după care a chemat în ajutor paza arenei. Federer l-a consolat pe băieţelul care plîngea, i-a semnat mingea şi şapca, după care l-a încurajat cu eleganţă. Roger joacă în această seară împotriva compatriotului Stanislas Wawrinka, în semifinale la US Open 2015.
• Contraamiralul Vergil Chiţac: "Costul plecării unui refugiat ajunge până la 15.000 de euro, bani care se duc la traficanţi
Cel mai mare val de refugiaţi după Al Doilea Război Mondial implică şi repoziţionarea sferelor de influenţă ale marilor puteri militare ale lumii. Contraamiralul Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, explică într-un interviu pentru Adevărul Financiar, jocul geo-strategic din Orientul Mijlociu. Contraamiralul Vergil Chiţac spune că, în spatele declaraţiilor oficiale, marile puteri au şi agende secundare. Au existat voci care au spus că valul de refugiaţi a fost încurajat de Statele Unite sau de Rusia. Un lucru este cert. Costul plecării unui refugiat este estimat la 3.000 - 7.000 de euro, chiar 15.000 de euro, bani care ajung la traficanţi. Sunt bani mulţi. Şi se naşte întrebarea cine plăteşte? Unii spun că banii ar fi plătiţi de ONG-uri finanţate de Departamentul de Stat al SUA.
• Viktor Orban: Ungaria nu va mai tolera trecerea ilegală a frontierelor
Viktor Orban, care a propus măsuri pentru protejarea prosperităţii Europei şi a "identităţii creştine", a denunţat vineri comportamentul imigranţilor musulmani care au ocupat Gara centrală din Budapesta şi au blocat traficul rutier spre Austria. "Imigranţii au blocat gări, refuză amprentarea digitală, nu vor să coopereze cu autorităţile, refuză să meargă în centrele în care ar primi alimente, apă, unde ar putea dormi şi ar beneficia de servicii medicale... Practic, se revoltă împotriva ordinii legale din Ungaria", a acuzat Orban, potrivit Reuters. "Începând din 15 septembrie, autorităţile ungare nu vor mai ierta trecerile ilegale ale frontierelor", a atras atenţia premierul Ungariei. Peste 170.000 de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa au pătruns în Ungaria din Serbia anul acesta. Mulţi evită să fie înregistraţi în Ungaria şi încearcă să ajungă în state occidentale, în principal în Germania. Printre măsurile luate de Guvernul Ungariei se numără construirea unui gard metalic la frontiera cu Serbia, dar bariera nu pare să aibă efectul scontat.
• Peste 16.000 de preoţi vor fi plătiţi de stat
Patriarhul Daniel va primi lunar un salariu brut de 20.000 de lei potrivit proiectului Legii salarizării în sistemul bugetar, ceea ce înseamnă 14.727 de lei net, dublu faţă de cât ridică acum de la casierie, scrie Profit.ro. În total, peste 16.000 de preoţi vor fi plătiţi de la buget. Conform datelor furnizate de B.O.R, Patriarhul Daniel primeşte în prezent de la buget un salariu lunar net de aproximativ 7.731 lei, pe lângă 6.169 lei din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor. Astfel, conform noii legi a salarizării, câştigul de la stat al Patriarhului Daniel se va dubla. Potrivit sursei citate, 11 arhiepiscopi majori sau mitropoliţii Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Romano-Catolice vor primi lunar de la buget un salariu brut de bază de 19.055 lei (13.981 lei net) în timp ce un arhiepiscop, mitropolit sau episcop, dar şi un şef de cult, precum rabinul-şef sau muftiul, vor primi lunar un salariu de bază brut de 18.055 lei. Aceste indemnizaţii se vor acorda pentru 16 persoane, iar rabinul-şef şi muftiul vor încasa, astfel, un salariu de bază net de 13.191 lei.
• ANI: Radu Mazăre are aproape 780.000 de euro în conturi din străinătate
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au descoperit că Radu Mazăre are aproape 780.000 de euro în conturi din străinătate. Astfel, ANI cere Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa extinderea acţiunii de control cu privire la diferenţa nejustificată între averea dobândită şi veniturile realizate de către fostul primar al Municipiului Constanţa. Suma identificată de inspectorii de integritate, în cuantum de 779.057 Euro, reprezentând mai multe depozite într-un cont deschis de către acesta la o unitate bancară de pe teritoriul Statului Israel, sucursala Netanya, potrivit unui comunicat emis de ANI. De asemenea, ANI precizează că depozitele bancare în cuantum de 779.057 de euro nu ar fi fost menţionate în declaraţiile de avere completate de către Radu Mazăre în perioada 2008 - 2012.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Mariana Rarinca a fost CONDAMNATĂ la trei ani de ÎNCHISOARE cu suspendare
Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Mariana Rarinca să fie condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Instanţa a rejudecat dosarul, în calea de atac, după ce DNA a obţinut câştig de cauză într-o cale extraordinară. Mariana Rarinca, acuzată de şantajarea preşedintelui ICCJ Livia Stanciu, a cerut joi la Curtea de Apel Bucureşti, recuzarea magistraţilor care judecă dosarul său, după ce aceştia i-au respins o excepţie de neconstituţionalitate. Cererea de recuzare a fost respinsă şi procesul a continuat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
• Valeriu Streleţ: Este pusă în pericol însăşi existenţa Republicii Moldova
Existenţa Republicii Moldova ca stat este pusă astăzi în pericol ca urmare a unor factori acumulaţi - mai mult ca oricând - în vara anului 2015, a declarat premierul moldovean Valeriu Streleţ, pe fondul protestelor antiguvernamentale ce se desfăşoară de aproape o săptămână în faţa guvernului, potrivit Radio Chişinău. Primul ministru moldovean a lansat acest avertisment joi, în timpul prezentării raportului de activitate al cabinetului său, învestit la sfârşitul lunii iulie. Referindu-se la protestele din piaţa centrală, premierul moldovean a declarat că soluţionarea problemelor grave acumulate în ultimii ani poate avea loc doar în condiţii de stabilitate politică. Premierul Valeriu Streleţ declarase tot joi că guvernul său va demisiona doar în cazul unui vot de neîncredere din partea parlamentului de la Chişinău. În acest context, fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Igor Munteanu, a opinat că Rusia ar putea profita de protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-şi 'activa prezenţa şi rolul' în Republica Moldova.
• Mitzura Arghezi a dispărut
Fiica poetului Tudor Arghezi, Mitzura Arghezi, a fost găsită de poliţiştii bucureşteni într-un cămin de bătrâni privat din sectorul 1, după ce o nepoată a anunţat autorităţile că mătuşa sa a dispărut. Mitzura Arghezi a fost căutată de poliţişti după ce, miercuri, o nepoată a acesteia a sunat la 112 şi a spus că s-a prezentat la Spitalul Elias ca să-şi externeze mătuşa, însă o altă persoană nu îi permite acest lucru. Poliţiştii au mers la spital, unde au constatat că, alături de Mitzura Arghezi, se afla un bărbat, Traian Radu, în vârstă de 75 de ani, pe care aceasta l-a trecut în testament drept moştenitor. Mitzura Arghezi a explicat poliţiştilor că nu doreşte să iasă din spital împreună cu nepoata ei, Doina Elena Arghezi Teodorescu, ci cu bărbatul respective, informează mediafax.ro.
• Meseriaşii care conduc România
Înainte de a ajunge mari lideri ai ţării, mulţi demnitari au avut meserii modeste, în care nu au strălucit. După intrarea în politică, au început să colecţioneze diplome. Pe Valeriu Zgonea, al treilea om în stat, Revoluţia l-a prins lacatuş mecanic. "Am fost lacatuş-mecanic, nu mi-e ruşine s-o spun", declara el, într-un interviu din 2013. Totuşi, din CV-ul sau de pe site-ul Camerei Deputaţilor a disparut aceasta informaţie. În plus, Zgonea a stat nu mai puţin de opt ani prin Facultatea de Căi Ferate, ceea ce înseamnă că a rămas repetent de mai multe ori. El nu trebuie sa se ruşineze: şi fostul preşedinte al Senatului României, Crin Antonescu, a rămas repetent de doua ori în timp ce studia istoria la Universitatea Bucureşti. Zgonea a absolvit însa fara probleme Colegiul Naţional de Apărare şi Colegiul Superior de Securitate Naţională.
• Viesparul RELIGIOS din Yemen - Al doilea mare FRONT unde se joacă soarta Orientului Mijlociu
Combinaţia de alianţe şi rivalităţi contra naturii fac din Yemen o adevărată bombă cu ceas, care poate detona întreaga lume. Un bun cunoscător al realităţilor din Arabia Saudită afirma: "Pentru saudiţi, adevăratul inamic nu este Israelul, ci Iranul". Riadul este realmente obsedat de pericolul iranian. Semnarea acordului privind programul nuclear Teheranului nu a făcut decât să agraveze lucrurile şi a semănat germenii îndoielii în legătură cu trăinicia alianţei cu Statele Unite. Regele Salman a tras concluzia că nu trebuie să-i lase pe iranieni să acţioneze după bunul plac în Yemenul învecinat, punctul nevralgic al Arabiei Saudite, scrie Le Point. Într-adevăr, Teheranul a trimis consilieri şi luptători pentru a-i ajuta pe rebelii houthi şiiţi de rit zaydit, care au cucerit o bună parte din ţară, inclusiv capitala Sanaa. O veritabilă provocare pentru Riad. Regele Salman, urcat pe tron în ianuarie, după moartea fratelui său Abdallah, îşi joacă în această afacere toată credibilitatea de apărător al lumii sunnite.
• JURNALUL NATIONAL
• Mircea Băsescu, prima reacţie după apariţia noilor înregistrări
Mircea Băsescu a luat 1 milion de euro de la rudele lui Bercea Mondial pentru a-l scoate pe acesta din închisoare. O recunoaşte chiar fratele fostului preşedinte, care spune clar că familia lui Bercea a dat aceşti bani. O recunoaşte în timp ce era filmat de DNA, după ce a apelat la procurori ca să scape de familia Anghel, care îşi cerea banii înapoi. Imaginile au fost prezentate, in exclusivitate, aseară, la Sinteza Zilei, la Antena 3. Mircea Băsescu a reacţionat după apariţia înregistrărilor, spunând, la România TV, că el nu a luat niciun ban, iar la fratele său, Traian Băsescu, nu a ajuns niciun leu. Întrebat despre faptul că a fost ameninţat cu înregistrări în care el spune că banii au ajuns şi la fratele său, Traian Băsescu, Mircea Băsescu a spus, pentru România TV: "Minte. S-ar putea... Ştiu eu... Poate eram beat... dar minte. La preşedintele ţării nu au ajuns bani sub nicio formă. Nici de la Căpăţână, nici de la... (...) Mie nu mi-a dat nimeni bani şi nu spune nimeni că mi-ar fi dat mie bani, în afară de Ciutacu".
• Tăvălugul Astra: un şofer din cinci, neacoperit de RCA
Aproximativ 850.000 de maşini au RCA la Astra Asigurări, ceea ce înseamnă că una din cinci maşini care circulă pe şosele României are o astfel de poliţă încheiată la această companie căreia ASF îi cere, în instanţă, falimentul. Cineva care este lovit în trafic de de un şofer cu asigurare la Astra, va fi despăgubit de Fondul de Garantare a Asiguraţilor. În teoria celor de la ASF lucrurile sunt simple, dar în realitate sunt mult mai complicate. Dacă ai ghinionul să fi lovit în această perioadă de un şofer, posesor al unei poliţe RCA încheiată la Astra Asigurări, va trebui să te descurci singur. Pentru că centrele de constatare ale companiei s-au închis, va trebui să contactezi singur un inspector de daune pe care, evident va trebui să îl plăteşti din banii tăi. La costuri mai puteţi adăuga şi transportul maşinii la service, în cazul în care accidentul este mai grav.
• Ponta şi Dragnea se pregătesc de o noapte a cuţitelor lungi la Congresul PSD
Premierul a început să-şi arate colţii în relaţia cu liderul interimar al PSD. Liviu Dragnea a dezvăluit, misterios, că l-ar susţine pe Victor Ponta dacă ar candida pentru un post în conducerea partidului. Patru şefi de filială, liderii PSD din Timiş, Mureş, Neamţ şi Brăila, au cerut Congres până "cel târziu în luna octombrie", mai devreme decât data prevăzută iniţial, pe 16 noiembrie. Imediat după ce a fost ales lider interimar al PSD până la un eventual Congres, la CEx din iulie, Liviu Dragnea i-a chemat la raport pe miniştrii din Guvernul Ponta. Fostul "coordonator politic" le-a recomandat miniştrilor PSD să dea raportul în Biroul Permanent al partidului despre orice proiect politic pe care îl au pentru ca formaţiunea să-şi dea acordul. Mai mult, relaţia dintre partid şi Guvern a fost privită ca una de subordonare după ce noul lider le-a impus miniştrilor lui Ponta şi un cod de conduită prin care îi invăţa inclusiv ce să spună la televizor.