REVISTA PRESEI 12.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 noiembrie 2014

ADEVARUL

Prima confruntare electorală: calmul lui Iohannis vs. agresivitatea lui Ponta 103

Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-au întâlnit aseară pentru prima dată într-o confruntare televizată în direct. A ieşit în evidenţă diferenţa de personalitate dintre cei doi: în vreme ce Ponta a fost agresiv şi logoreic, Iohannis şi-a păstrat calmul. Premierul Victor Ponta şi contracandidatul său, Klaus Iohannis, au participat aseară, la Realitatea TV, la prima dezbatere electorală pe teme precum: lupta anticorupţie, independenţa justiţiei, dar au atins şi subiecte economice.

Cine a câştigat dezbaterea de la Realitatea TV

Aseară am asistat la un meci de box în care niciunul dintre boxeri nu a dorit să se angajeze decisiv în luptă, preferând să facă joc de glezne unul în jurul celuilalt, să provoace, să tatoneze pentru un moment decisiv care nu a mai venit. Ponta s-a prezenta ca un profesor care se află în faţa unui elev pe care l-a scos la tablă. Prin modul în care s-a raportat la Iohannis, întrebându-l constant aspecte punctuale (cât e pensia minimă, câţi pensionari sunt, care este PIB-ul României, câţi români sunt în diaspora, dacă a fost în străinătate ş.a.), nu a căutat decât să-l pună la colţ pe Iohannis şi să fie în permanenţă ofensiv. Cel mai tensionat moment, cel în care Iohannis a ridicat vocea la Ponta, a fost şi momentul în care candidatul ACL şi-a găsit ritmul şi a lansat o serie de atacuri la adresa lui Ponta. A fost o ieşire din corzi printr-un contraatac, singura tactică pe care Iohannis o avea la dispoziţie. A fost prea puţin totuşi pentru o seară în care Iohannis nu a avut foarte clar o strategie: pe de-o parte, a refuzat abordarea confruntaţională tipică dezbaterilor, pe de altă parte mai mult s-a centrat pe chestionarea lui Ponta şi a alocat prea puţin timp prezentării propriei oferte electorale în raport cu cea a contracandidatului.

E oficial: studenţii au liber vineri şi luni să plece acasă. ANOSR îndeamnă pe tineri să meargă la vot

Guvernul a aprobat marţi propunerea Ministerului Educaţiei de a le acorda studenţilor două zile libere, vineri şi luni, motivând că îi ajută pe cei care vor să voteze acasă. Decizia i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii studenţilor, care spun că nu au fost consultaţi şi că se miră, având în vedere că, la alegerile parlamentare, s-au rugat de Ministerul Educaţiei ca să primească o zi liberă, pentru că nu puteau vota decât acasă. Prim-vicepreşedintele ACL, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, că Victor Ponta face un abuz în serviciu prin acordarea unei minivacanţe studenţilor la turul al doilea al prezidenţialelor, el arătând că premierul nu vrea să le ofere acestora trei zile libere, ci doreşte să "nu-i ştie grupaţi, pentru că votul tinerilor nu merge către domnul Ponta, merge către domnul Iohannis", a spus Predoiu.

Scrisoarea unui tânăr pentru Patriarhul României: "Nu vă e ruşine că l-aţi vândut pe Dumnezeu cu bucăţica?"

Daniel Nica, un tânăr de 22 de ani, i-a adresat Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o scrisoare în care critică implicarea preoţilor în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale 2014, acuzându-i că îi manipulează pe oamenii vârstnici, profitând de credinţa lor. Daniel Nica este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi a fost, timp de trei ani, managerul departamentului de Relaţii Publice al unei universităţi franceze, CEFORA Business School. Tânărul a declarat, pentru ziarul "Adevărul", că a scris aceste rânduri din frustrare, pentru că a fost învăţat să creadă în ceva ce i-a înşelat toate aşteptările. "Nu mi se pare normal ca în anul 2014 religia, oricare ar fi ea, să impună direcţii în politic, cu atât mai puţin cu cât masele cărora se adresează sunt lipsite, în general, de surse de informare. Şi atunci 'fac ce zice popa' că aşa e bine", a explicat Daniel.

În SUA, benzina costă echivalentul a 2,5 lei pe litru. În România, se învârte în jur de 6 lei pe litru

Benzina se vinde în Statele Unite cu echivalentul a 2,5 lei pe litru în Carolina de Sud şi 3,77 lei pe litru în Hawaii, potrivit informaţiilor prezentate de portalul Business Insider, în vreme ce în România aceeaşi cantitate este vândută de către companiile petroliere la preţuri de circa 6 lei pe aceeaşi cantitate. Preţul benzinei s-a dublat în România din 2009 până în 2014, în vreme ce preţul motorinei a crescut cu 72%, în urma majorării preţurilor de către companiile petroliere, ca urmare a creşterii preţului barilului la ţiţei pe plan mondial şi a creşterii taxelor din partea statului român. Autorităţile de la Bucureşti au devansat în 2009 calendarul de aliniere a accizelor la media europeană, iar în 2013 Guvernul Ponta a stabilit un alt mod de a calcula accizele, prin indexarea cursului din 2012 cu inflaţia. În fine, de la 1 aprilie 2014, Executivul a introdus o acciză de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant vândut, cu scopul declarat de a construi autostrăzi.

Omul care determină politica externă a SUA: "România poate lua locul Rusiei în Europa în ceea ce priveşte furnizarea de gaze"

Wess Mitchell, preşedintele Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), singurul think-tank american care analizează ţările Europei Centrale şi de Est, care este şi una dintre cele mai ascultate voci atunci când Guvernul SUA îşi stabileşte politica externă în zonă, a vorbit cu Adevărul despre strategia României după războiul din Ucraina, despre corupţie, justiţie, gazele de şist şi economie. "România trebuie să adopte o strategie de transformare într-un lider regional, accentul trebuind pus pe securitatea militară, energie şi guvernare democratică. În toate direcţiile în jurul României, ordinea Euro-Atlantică este în retragere. La est, o naţiune suverană a fost invadată pentru a împiedica apropierea acesteia de UE; la vest, liderul ales în mod democratic în Ungaria a declarat moartea democraţiei liberale; la sud, un stat membru NATO/UE a fost cooptat de bani ruseşti şi de propria guvernare defectuoasă într-o asemenea măsură încât este pe punctul de deveni un stat virtual capturat. În această regiune pentru SUA şi pentru ordinea euroatlantică doar România a mai rămas".

Tribunalul Bucureşti confirmă faptul că dobânda de referinţă practicată de BCR este ilegală

Dobânda de referinţă, practicată de către Banca Comercială Română (BCR), şi comisionul de administrare, sunt ilegale, a hotărât Tribunalul Bucureşti, într-un proces cu un client. Instanţa a respins căile extraordinare de atac ale băncii. Astfel, clauza privind dobânda de referinţă variabilă dintr-un contract de credit a fost declarată abuzivă, astfel că decizia a rămas definitivă. Tribunalul a decis ca dobânda de referinţă variabilă să fie înlocuită cu Euribor, lucru ce face ca dobânda creditului să scadă de la 11% la sub 1,7%. De asemenea, a decis eliminarea comisionului de administrare de 13 euro pe lună.

BANCHERUL

Volksbank pregateste o oferta de conversie a creditelor din CHF in lei sau euro prin care rata lunara scade la jumatate

Grupul de clienti care au initiat procese colective impotriva Volksbank reuniti pe Facebook (PNCV) au publicat o oferta a bancii in care aceasta este dispusa sa reduca la jumatate ratele lunare la creditele in franci elvetieni (CHF), prin refinantarea acestora in lei sau euro, in urma reducerii valorii creditului de rambursat cu 35% (sau un curs de 2,38 lei pentru un franc, fata de 3,68 lei in prezent), adica echivalentul comisionului de risc pe care cei mai multi clienti au reusit sa-l elimine in cadrul proceselor in justitie. Este ceea ce banca ar fi trebuit sa faca inca din 2009, dupa ce francul s-a apreciat considerabil fata de leu si alte valute, determinand dublarea ratelor la credite si implicit dificultatea multor clienti in rambursarea datoriilor. Acum, banca este nevoita sa recurga la aceasta solutie intrucat trebuie sa-si clarifice problemele cu miile de clienti care au dat-o in judecata din cu totul alte motive, precum eliminarea comisionului de risc, in vederea pregatirii pentru a fi vanduta pana la sfarsitul anului viitor.

Profitul UniCredit Tiriac Bank scade cu 23%, la 35 milioane euro

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net consolidat (banca, firma de leasing si de credite de consum) de 35 de milioane de euro la finalul trimestrului 3 din acest an, in scadere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a anuntat banca-mama din Italia. Comparate trimestrial, rezultatele bancii au scazut in fiecare din primele 3 trimestre ale acestui an: de la 18 milioane euro in primele 3 luni la 9 milioane in trimestrul 2 si 8 milioane in trimestrul 3. Profitul operational al bancii a ramas neschimbat in trimestrul trei fata de trimestrul anterior, la 44 milioane euro, dar in scadere fata de cele 49 milioane euro din primele trei luni. Veniturile din dobanzi au crescut usor in trimestrul trei, la 53 milioane euro, fata de 52 milioane in trimestrul doi, in timp ce veniturile din comisioane au ramas la acelasi nivel, de 17 milioane lei. Banca si-a mentinut stabil si volumul de provizioane pentru credite neperformante, la 33 milioane euro in trimestrul 3, cifra identica ca cea din trimestrul anterior, dar mai mare decat in primul trimestru, de 27 milioane euro.

CURENTUL

Incredibil! Meleşcanu a cerut voie la BEC să schimbe actualele adrese ale secţiilor de votare din străinătate

Una din măsurile "gândite" de Meleşcanu, noul ministru de Externe, pentru turul doi a fost "ca unele secţii de votare să îşi desfăşoare activitatea la al doilea tur de scrutin la alte adrese, fără schimbarea numărului secţiei de votare şi a celorlalte elemente constitutive." MAE a cerut voie la BEC aşadar să schimbe adresele secţiilor de votare. Probabil în ideea că vor muta secţia din oraşul X în oraşul Y, păstrându-i numărul de ordine. Păi parcă spuneau şi el şi Corlăţean că nu au aprobare de la autorităţile locale să facă asta. Mincinoşii! Evident că BEC a răspuns din nou că "organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este o atribuţie exclusivă a MAE" şi că solicitarea lui Meleşcanu excede competenţa BEC. Totodată MAE a cerut voie BEC-ului ca din tabelul electoral să fie completate doar numele, prenumele, CNPul şi localitatea de domiciliu. BEC a răspuns că modelul tabelului este stabilit prin HG 709/2014 şi nu poate fi modificat decăt printr-un alt HG.

Cioclii - de Tia Şerbănescu

Ce de funcţii pe capul lui Meleşcanu! Şi ce salt acrobatic a făcut - remarcabil, la vârsta sa - dintr-o tabără în alta. În nici două luni, Meleşcanu a fost director al SIE, candidat la preşedinţie (1%), viitor consilier prezidenţial al lui Ponta (dacă nenorocirea se întâmplă) şi actual ministru de externe. Dl. Băsescu tremura de indignare când i-a primit jurământul ministerial la Cotroceni. E bine totuşi că l-a numit imediat altfel Ponta zicea că n-a rezolvat situaţia secţiilor de vot din străinătate din cauza preşedintelui. Ce le bubuie mintea! Vasăzică, de-aia n-au făcut ei secţii mai multe în străinătate! Pentru ca perfizii Băsescu şi Iohannis să nu conteste alegerile şi să nu-şi lungească Băsescu mandatul! Deşi ştiu foarte bine că indiferent de contestaţii, mandatul prezidenţial se termină în 22 dec., Ponta şi cioclii săi preferă minciuna ordinară şi mutarea mortului pe altă stradă. Pregătit să elimine şi alte accidente neplăcute, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a dat vacanţă studenţilor de vineri până luni. Remus, fiul vulpii, e şiret ca legendara sa mamă: s-a gândit să gonească studenţii acasă ca nu cumva să iasă la mitinguri împotriva lui Ponta şi a epidemiei PSD (scandări: "Victor Ponta nu uita, eşti mai rău ca Ebola") care a infectat deja multe persoane cu imunitatea scăzută.

CURIERUL NATIONAL

Dispariţia Nokia din piaţa telefoanelor, marcată de Microsoft prin lansarea unui model low-cost

Microsoft a lansat primul său telefon Lumia. De fapt este un telefon Nokia, dar primul care poartă logo-ul companiei americane, şi nu cel finlandez. În timp ce remarcăm debutul Microsoft ca brand în lumea telefoanelor, prin intermediul modelului Lumia 535, consemnăm în acelaşi timp şi dispariţia Nokia din această lume. Cel puţin pentru câţiva ani, nu vom mai vedea telefoane Nokia, un gigant al acestei industrii care nu va fi uitat niciodată. Nu putem să nu remarcăm însă trecerea de la o eră la alta, a principalelor telefoane Windows Phone, mai lipsită de fast şi de strălucire. Poate cei de la Microsoft sunt mai modeşti, dar au marcat această trecere cu un model low-cost, de 110 euro, cu 1 GB memorie RAM, cu ecran de 5 inci şi o rezoluţie modestă de 960x540 pixeli şi un procesor Snapdragon 200, quad-core cu frecvenţă de 1,2GHz. Dispune de 8 GB memorie internă şi slot de card.

Preţurile de consum au crescut cu 0,2% în octombrie

Indicele preţurilor de consum a crescut în octombrie cu 0,2% faţă de luna anterioară şi cu 1,44% comparativ cu octombrie 2013, informează Institutul Naţional de Statistică. Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna octombrie 2014 faţă de septembrie 2014 este 100,19%, iar faţă de octombrie 2013 este 101,44%, se arată în comunicatul INS. Astfel, preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 0,55 pp, serviciile s-au scumpit cu 0,16%, iar produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,08%. Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (noiembrie 2013 - octombrie 2014) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2012 - octombrie 2013.

Undă verde de la ASF pentru listarea FP la Londra

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în data de 5 noiembrie 2014, modificările necesare extinderii posibilităţii emiterii certificatelor de depozit pentru toţi emitenţii listaţi în România, informează un comunicat al instituţiei remis ieri redacţiei. În urma acestei decizii, toate societăţile listate pe piaţa de capital din România vor putea să fie admise la tranzacţionare şi în alte state membre ale Uniunii Europene, prin intermediul certificatelor de depozit (listare indirectă).

Îşi poate găsi Europa Centrală şi de Est drumul înapoi spre creştere?

După ce au trecut de perioada comunismului, statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) au trecut printr-o perioadă de tranziţie care le-a transformat în mod fundamental economiile. Progresul înregistrat în ceea ce priveşte bunăstarea şi standardele de viaţă a fost formidabil, în condiţiile în care PIB-ul mediu pe cap de locuitor a crescut la 65% din media UE15, faţă de nivelul de 49% din urmă cu 25 de ani. " Fostele state-satelit ale Uniunii Sovietice au devenit membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Cadrul instituţional şi cel juridic au fost reconstruite de la zero. Libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalului uman a ajutat la transformarea completă a acestor economii. Fondurile europene - pe lângă masivele investiţii străine primite - au avut efecte excelente. Şi, foarte important, reformele - printre care privatizările au avut un rol-cheie - au condus la creşterea ponderii sectorului privat în PIB", a declarat Juraj Kotian, director cercetare Macro/FI pentru ECE în cadrul Erste Group şi coautor al raportului "La 25 ani după comunism - mai deţine Europa Centrală şi de Est cheia creşterii economice?".

Rusia asistă neputincioasă la prăbuşirea rublei

Lovită puternic de criza ucraineană, de scăderea preţului petrolului şi de sancţiunile economice, moneda rusească, rubla, pierde zilnic din valoare. Numai în ultima săptămână, ea s-a devalorizat cu 10%, ajungând, vineri, la cursul record, nemaicunoscut până acum, de 60,27 ruble pentru un euro şi de 48,64 la un dolar. În continuă pierdere de viteză încă de la începutul acestui an - relevă "Les Echos" într-o corespondenţă din Moscova - economia Rusiei se află în acest moment în pragul recesiunii, iar analiştii de la banca publică rusească VTB24 consideră că Rusia este "foarte aproape de o situaţie ce ameninţă stabilitatea sa financiară". O analiză a evoluţiei de la începutul acestui an arată clar că rubla a pierdut aproape un sfert din valoare (24% faţă de euro), iar rezervele de devize ale ţării s-au diminuat cu 20%. Banca Centrală a Rusiei a anunţat că îşi reduce drastic, până la doar 350 milioane de dolari pe zi, intervenţiile destinate menţinerii rublei într-un interval prestabilit, în condiţiile în care, în practica anterioară, se intervenea chiar cu mai multe miliarde de dolari pe zi.

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Cristoiu: Slab pregătit psihologiceşte, Iohannis a părut tot timpul în defensivă

Ion Cristoiu a analizat la cald, în exclusivitate pentru EvZ dezbaterea din această seară. Concluzia sa: Dacă mai apuc alegerile din 2019, n-aş vrea să mai văd o asemenea cacealma precum aşa-zisa confruntare de la Realitatea TV! Caracterul absolut improvizat al aşa zisei confruntări de marţi seara mă obligă să transcriu la cald, în viteză, impresiile de telespectator. Aşa cum am mai scris, astfel de confruntări între cei doi candidaţi sunt absolut inutile. Devenită chibiţ electoral, presa se împarte în două, după natura politică a celui care dă paralele. Fiecare clamează victoria sponsorului lui. De exemplu, după confruntarea din seara de marţi, site-urile ACL - HotNews şi Gândul- s-au grăbit să-l felicite pe Klaus Iohannis pentru strălucita victorie repurtată. România tv şi Antena 3 s-au grăbit să vorbească de victoria lui Victor Ponta. Despre Realitatea TV nu pot spune nimic. Marţi seara, Ponta turuind cifre, punînd întrebări despre cifre, a reuşit tot timpul să fie în ofensivă. Slab pregătit psihologiceşte pentru această confruntare, Klaus Iohannis a părut tot timpul în defensivă.

Primarii şi bisericile, beneficiarii fondului de rezervă: toamna le-a adus 100 milioane de euro

Guvernul a virat prin câteva hotărâri 100 milioane de euro autorităţilor locale şi bisericilor din fondul de rezervă, cea mai mare parte a sumei fiind împărţită în ultimele trei săptămâni. Fondul de rezervă a fost folosit de toate guvernele ca "un buget paralel", după cum l-a calificat Curtea de Conturi, şi a finanţat, de-a lungul anilor, tot soiul de cheltuieli fără nicio legătură cu scopul său legal: situaţii neprevăzute şi urgente. Anual, cel puţin un miliard de lei, potrivit statisticilor, este cheltuit prin acest fond prin care guvernul poate satisface diverse cereri ocolind legea bugetului. În 2014, guvernul a decis ca Ministerul Dezvoltării să distribuie sumele către administraţii. Astfel, după ce executivul alocă banii acestei instituţii, ministrul de resort îi repartizează mai departe, prin ordin, primăriilor.

Mitică Dragomir a fost TRIMIS ÎN JUDECATĂ pentru SPĂLARE DE BANI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat finalizarea urmăririi penale în cazul fostului preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), acuzat, alături de alte 42 de persoane, de evaziune fiscală, delapidare şi spălare a banilor. "Mitică de la Ligă" este acuzat, în acest dosar, că a "spălat" trei milioane de euro prin firme-fantomă pentru drepturile de televizare a partidelor de fotbal din Liga I.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Sunteţi doar o poleială a dl Raţiu şi Antonescu, în interior sunteţi Traian Băsescu

Mult aşteptata confruntare nu s-a situat pe alte coordonate decât cele intuite încă din start. Este clar faptul că Iohannis s-a prezentat mai mult de voie, decât de nevoie, echipa sa de campanie încercând să peticească pe cât posibil tarele discursului său politic. Inevitabil nu a putut scăpa de tracul instalat de conştientizarea firească a handicapul din faţa contracandidatului, existând numeroase momente de panică în performanţa sa. Victor Ponta a avut în faţa sa o pradă uşoară, a punctat decisiv, atunci când a trebuit, a dat replica, a furnizat informaţii documentate şi la obiect. După rezultatul sondajului CSCI, privind câştigătorul dezbaterii televizate, Ponta - 70%, Iohannis - 30%, s-ar putea să ca această emisiune să rămână şi singura din spectacolul cel mai agreabil al acestei campanii electorale, confruntarea directă a celor doi candidaţi.

CNN îşi încetează emisia în Rusia

Canalul american de televiziune CNN îşi va înceta emisia în Rusia, începând cu data de 31 decembrie, din cauza legislaţiei ruse privind mass-media, a anunţat Turner International, compania-mamă a CNN. Conform ziarului economic rus Vedomosti, operatorii ruşi Vympelcom şi Akado au confirmat primirea unor avize în acest sens din partea Turner Broadcasting System Europe Ltd (TBSEL), care face parte din grupul Time Warner, proprietar al CNN. Deputaţii ruşi au aprobat în septembrie un proiect de lege care limitează la 20% partea de capital pe care o poate deţine o entitate străină într-o companie media din Rusia, o măsură menită să protejeze ţara împotriva 'ingerinţelor străine'. Legea a fost semnată de preşedintele Vladimir Putin la 15 octombrie şi urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Putin acuză atacuri speculative asupra rublei

Vladimir Putin a pus devalorizarea rublei pe seama atacurilor speculative. El a mentionat in discutia cu Christine Lagarde, Directorul FMI, ca banca centrala a Rusiei a introdus cursul flotant, dar va interveni la nevoie pentru a sprijini moneda nationala . De la inceputul anului, rubla s-a devalorizat cu circa 40 la suta fata de dolarul american si a atins praguri psihologice si fata de euro. Putin a spus ca executivul respecta independenta Bancii Centale, declaratie necesara dupa ce un vicepresedinte al Dumei de Stat a cerut interventia procurorilor impotriva Guvernatorului Bancii Nationale a Rusiei, care admite devalorizarea rublei. In ultima perioada Banca Centrala a sustinut rubla cu circa 70 miliarde de dolari, rezerva in aceasta valuta scazand pana la nivelul de 420 de miliarde dolari, potrivit Moskow Times. In discutia cu Lagarde, sintetizata pe site-ul presedintiei ruse, Putin a mentionat ca atacurile asupra rublei vor fi urmarite atent si speculatorii pedepsiti.

NATIONAL

Cantecul de sirena al Serviciilor

Multi politicieni si chiar oameni de afaceri sau analisti au ajuns sa viseze cu ochii deschisi ca ei vor fi alesii pentru a prelua conducerea principalelor servicii secrete dupa inevitabila schimbare de garda, odata cu venirea unui nou presedinte. Din tabara "rosie", actualul vicepremier pe probleme de securitate nationala se anunta drept marele favorit pentru inlocuirea lui George Maior la sefia principalului serviciu secret al tarii. Ce-i drept, mai nou, Gabi Oprea are un rival in propria ograda a coalitiei guvernamentale, caci pe Valeriu Zgonea il cam bate gandul, daca nu ia presedintia PSD, sa lase Camera Deputatilor pentru ravnita functie de sef de serviciu secret. Iar dinspre coltul "albastru" al lui Iohannis, cel care se agita cel mai tare pentru a obtine promisiunea ca se va instala in Padurea Baneasa nimeni altul decat Cosmin Gusa, cel al carui partener de afaceri, Maricel Pacuraru, tocmai a fost condamnat definitiv la inchisoare.

PSD si PNL plimba gaina pe soseaua Kiseleff

Pe final de campanie, principalele forte politice isi dau masura propriei lor prosti. Asa se explica "protestul" cu pasari de la sediul ACL din Kiseleff care, cu siguranta, a fost pus in scena de cineva care are un creier de gaina. Asa cum era de asteptat, reprezentantii ACL au dat vina pe "gainarii de la PSD", Klaus Iohannis insusi condamnand actiunile mizerabile ale adversarilor. Tot de pe soseaua Kiseleff, de la sediul PSD, social-democratii l-au acuzat si ei pe Klaus Iohannis ca si-a inscenat atacul cu pasari vii si moarte.

Romancele, pe post de "vize" pentru intrare in UE

Intr-un raport al Inspectoratului General pentru Imigrari se arata ca romancele sunt folosite pentru "casatorii de convenienta", scopul "mirilor" fiind acela de a ajunge in alte tari UE. Zeci de barbati din Nigeria, Bangladesh, Albania, Sudan etc contracteaza astfel de casatorii pentru sume, de regula, derizorii, intre 300 si 500 de euro. Din datele Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) reiese ca, in primele zece luni ale anului trecut, au fost depistate 37 de casatorii de convenienta, cele mai multe in Bucuresti si in judetele Dolj, Cluj, Prahova si Iasi.

Victor Ponta ne abureste cu excedentul bugetar unicat

Simtindu-se pe cai mari, premierul prezidentiabil se lasa, probabil, purtat de val si lanseaza afirmatii cel putin discutabile. Recent, Victor Ponta a declarat ca, vezi Doamne, ne aflam intr-o situatie fara precedent, iar Romaniei o sa-i mearga foarte bine. De ce? Pentru ca bugetul a avut surplus in primele zece luni din 2014. Concret, ar fi vorba de excedent bugetar, adica statul a cheltuit mai putin decat a colectat. Adevarul este ca, de fapt, autoritatile au taiat aproape orice cheltuiala pentru investitii, ceea ce nu este de bun augur pentru viitor, in special la infrastructura (drumuri, canalizari, aductiuni de apa etc.). Pe de alta parte, si chestia cu o mai buna colectare a taxelor la buget este discutabila si chiar contestata de experti, Consiliul Fiscal avertizand ca reducerea

PUTEREA

Prejudiciu de 100 milioane de euro la Transalpina

Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neaga, a declarat că prejudiciul cauzat de nerezilierea la timp a contractului cu firma constructoare Romstrade, care trebuia să modernizeze DN 67 C Transalpina, este de aproximativ 100 milioane de euro. Constructorul a fost acţionat în judecată, Neaga reamintind că lucrările de modernizare au fost realizate fără acord de mediu. Contractul de execuţie lucrări de "Modernizare DN67C Bengeşti - Sebeş, km 0+000 - km 148+414" încheiat între CNADNR SA şi SC Romstrade SRL a fost suspendat încă din 5 octombrie 2012, în prezent antreprenorul SC Romstrade SRL fiind în insolvenţă.

Războiul informaţional al Rusiei: Moscova înfiinţează un alt serviciu de propagandă

Kremlinul are planuri mari pentru conflictul său mediatic cu Vestul. Un nou program guvernamental va oferi "informaţii alternative" despre principalele subiecte internaţionale. Autorităţile ruse au anunţat fondarea unui serviciu internaţional, cu finanţare de la stat, care se va opune activ "propagandei agresive" a statelor occidentale. Potrivit informaţiilor oferite de directorul său, Dmitri Kiselev, serviciul va purta numele Sputnik şi va oferi programul în limbi străine al agenţiei RIA Novosti şi al postului de radio Vocea Rusiei, reunite încă de anul trecut în agenţia "Rusia de astăzi" ("Rossia Segodnia").

ROMANIA LIBERA

Aşa începe totalitarismul. De ce trebuie să ne îngrijorăm că Ponta foloseşte Biserica

Până la urmă, se adeveresc previziunile negre dinaintea campaniei electorale: principala problemă a lui Klaus Iohannis nu va fi aceea că vorbeşte puţin sau nu este suficient de convingător în discursul public. Nici că este susţinut de două partide care nu au oferit dovezi temeinice că îşi doresc sincer reformarea clasei politice. Nu, atacul decisiv îndreptat acum împotriva primarului de Sibiu este legat de faptul că acesta nu este român şi nici ortodox. Pe zi ce trece, avem tot mai multe dovezi că Biserica se implică în această campanie electorală de partea lui Victor Ponta. Televiziunea locală "Nord-Vest Tv" din Satul Mare a prezentat ieri o înregistrare în care un înalt prelat, P.S. Iustin Sigheţeanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Satmarului, le-a spus preoţilor să meargă duminică la secţiile de votare şi să se asigure că enoriaşii votează un ortodox.

UE taie din câştigul băncilor din România

O directivă europeană ce va intra în vigoare în septembrie 2016, prevede mai multe măsuri menite să ieftinească şi să simplifice operaţiunile bancare. Printre măsuri se numără: comisioane bancare reduse sau, la alegerea statului membru, comisioane zero, simplificarea procedurilor pentru schimbarea conturilor de plăţi şi posibilitatea de a compara online costurile aferente conturilor de plăţi. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că doreşte să obţină aprobarea Executivului astfel încât directiva 92/2014 să fie transpusă cât mai repede în legislaţia naţională. "Aş vrea să obţin aprobarea Guvernului să transpunem noua directivă europeană privind accesul la conturi bancare, care obligă băncile să ofere conturi ieftine, cu servicii ieftine, adică o variantă simplificată la cont, la preţuri foarte mici, ca să fie accesibil întregii populaţii", a precizat Chiriţoiu.

ZIARUL FINANCIAR

Seminar ZF: Sunt bani pentru creditare, dar nu există încredere. Legea insolvenţei a rămas o problemă

Bancherii au lichiditate suficientă pentru a accelera creditarea economiei, dar deocamdată lipseşte încrederea dintre antreprenori şi bănci - unii sunt reticenţi pentru că s-au supraîndatorat în trecut şi le-a fost greu să-şi onoreze obligaţiile, iar alţii pentru că după izbucnirea crizei s-au trezit cu un volum uriaş de credite neperformante. Aceasta a fost concluzia dezbaterilor din cadrul conferinţei "Cum reconstruim încrederea între bănci şi antreprenori", organizată ieri de Ziarul Financiar. "Cea mai mare problemă a mediului antreprenorial este legea insolvenţei. Măsurile anticriză au băgat de fapt România în criză. Problema este că nu mai putem să creştem, observăm ţările vecine care se dezvoltă, iar noi stăm pe loc. E nevoie ca bancherul să înţeleagă afacerea, e nevoie ca relaţia care se creează de-a lungul timpului între antreprenor şi bancher să fie una de încredere", a declarat Nawaf Salameh, preşedintele Alexandrion.

Construcţiile de infrastructură au scăzut cu 28% în primele nouă luni ale anului

Luna septembrie a adus cel mai mic declin de la începutul anului pentru lucrările de construcţii, de minus 1,8%. Construcţiile de infrastructură au consemnat însă în continuare o scădere accentuată, înregistrând în prima lună de toamnă un minus de 14% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În total, lucrările de construcţii inginereşti (sau de infrastructură) au înregistrat în primele trei trimestre un declin accentuat, de 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unei reduceri a investiţiilor publice. Astfel, cheltuielile cu investiţiile ale statului s-au ridicat în primele nouă luni ale anului la 16,5 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro), în scădere cu 15% faţă de intervalul ianuarie-septembrie 2013, potrivit infor­maţi­ilor publicate de Ministerul Finanţelor.

Inflaţia oscilează în jurul a 1,5%, sub dobânda-cheie

România are în continuare o rată a dobânzii de politică monetară real pozitivă (diferenţa dintre dobânda-cheie şi rata inflaţiei), după ce banca centrală a diminuat rata-cheie de cinci ori în acest an, până la un minim istoric de 2,75%. Spaţiul rămas pentru reducerea în continuare a dobânzii-cheie este însă limitat în condiţiile în care BNR intenţionează să menţină rata reală a dobânzii în teritoriul pozitiv. Analiştii anticipează, în acest scenariu, cel mult o ajustare a dobânzii-cheie, în primul trimestru din 2015, până la 2,5%, şi continuarea procesului de diminuare a rezervelor minime obligatorii la lei şi valută. Decizia băncii centrale va depinde şi de evoluţia inflaţiei, a cursului de schimb, a politicii fiscal-bugetare, dar va fi influenţată şi de contextul politic intern şi internaţional, potrivit analiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb