REVISTA PRESEI 12.11.2018

F.B.
Revista Presei / 12 noiembrie 2018

REVISTA PRESEI 12.11.2018

Adevărul

Culisele demisiei lui Victor Negrescu: Dragnea l-a umilit, Teodorovici s-a răzbunat, preşedinţia UE e în aer

Adevărul consemnează că numai cu o lună şi jumătate înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE, ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat subit, în şedinţa de vineri a Executivului. Plecarea sa ar fi o lovitură pentru PSD, în condiţiile în care Negrescu, unul dintre puţinii miniştri cu o imagine bună la Bruxelles, s-a ocupat de organizarea în detaliu a preşedinţiei.

Victor Negrescu a demisionat vineri din Guvern, dar ieri a anunţat că e pregătit pentru o nouă săptămână de lucru. Prea târziu. Premierul Dăncilă i-a tăiat deja atribuţiile. Decizia de a renunţa are la bază mai multe motive: reproşurile lui Liviu Dragnea, care se pare că îl ironiza "la fiecare discuţie" şi chiar l-a "umilit" zilele trecute la o întâlnire cu parlamentari din străinătate; relaţia tensionată cu alţi miniştri, precum Eugen Teodorovici, cu care a avut recent un conflict deoarece Ministrul Economiei a refuzat să îi dea un raport pe care îl solicitase; apropierea de liderii europeni care au criticat PSD, slaba organizare a preşedinţiei UE.

Bancherul

Raiffeisen Bank este obligată de ANPC să elimine comisioanele de retragere numerar de pe cardurile de credit

Publicaţia Bancherul scrie că banca Raiffeisen a fost amendată cu 40.000 de lei de Autoritata Naţională pentru Protecta Consumatorilor (ANPC) şi obligată să renunţe la comisioanele percepute deţînătorilor de carduri de credit pentru retragerile de bani de la bancomate (ATM) sau POS-urile de la ghişee, care variază între 1% şi 2% din suma retrasă.

Autoritatea pentru protecţia consumatorilor a motivat sancţiunea prin prevederea din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 50 din 2010, de la articolul 35, litera d, conform căreia "se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit".

Raiffeisen a contestat în justiţie ordinul ANPC, la Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, susţinând că respectivul comision de retragere numerar din limita de credit aferentă cardului de credit reprezintă un comision de utilizare a cardului, permis de lege şi de regulamentele BNR, nu un comision pentru retragerea sumelor din credit, însă judecătorii au dat dreptate ANPC.

Cotidianul

Zi de foc pentru Tăriceanu. Ce se va întâmpla astăzi cu cererea DNA de ridicare a imunităţii

Cotidianul scrie că Biroul permanent al Senatului urmează să discute astăzi cererea DNA de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Biroul permanent trebuie să trimită solicitarea la Comisia juridică, pentru întocmirea unui referat, iar votul decisiv se va da în plen.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri seara că cererea DNA prin care se cere avizarea urmăririi penale a sa reprezintă un demers politic, el exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de "multă maculatură". Tăriceanu a susţinut că în mandatul său de premier nu s-a făcut nicio plată către Microsoft.

"E din nou un demers politic, aşa cum se vede în ultima vreme - acţiuni prin care o serie de lideri politici se doresc a fi scoşi din cursă. Mi s-a intentat acţiunea de mărturie mincinoasă acum doi ani, am fost purtat pe la procuratură, apoi prin instanţe, ca să ajung să fiu achitat", a afirmat Tăriceanu.

Tăriceanu a susţinut că cererea DNA ar fi motivată de faptul că se apropie alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale de anul viitor, iar el este cotat în sondaje peste preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce partidul pe care îl conduce şi-a dublat intenţia de vot faţă de 2016. "Deci există nişte interese undeva", a adăugat Tăriceanu.

Curierul Naţional

A inceput recalcurea pensiilor pentru aproximativ 100.000 de pensionari

Curierul Naţional notează că procesul de recalculare din oficiu a pensiilor pentru aproximativ 100.000 de pensionari a început. Vizaţi sunt foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că în iulie a apărut legea 221/2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă, asta însemnând că vor fi creşteri. Se aplică la beneficiarii Legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. După recalcularea care intră în vigoare de la 1 octombrie, vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie.

Un exemplu pentru caz ar fi cel al minerilor. până acum se împărţea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Şi alţi beneficiari ai Legii 221 sunt cei care au ieşit la pensie pe Legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiţii speciale: furnaliştii, siderurgiştii, cei de la Metrorex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb