REVISTA PRESEI 12.12.2015

Willy Homner
Revista Presei / 12 decembrie 2015

ADEVARUL

Averile furate pot fi sechestrate. Iohannis a promulgat legea

Legea care prevede înfiinţarea unei agenţii speciale pentru administrarea bunurilor sechestrate a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. Agenţia urmează să fie condusă de un director general care va fi numit prin ordin al ministrului Justiţiei, Raluca Prună. În data de 11 noiembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat legea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, aceasta fiind definită ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei. Practic, noua instituţie se va ocupa de administrarea banilor sau a bunurilor imobile pe care magistratul pune sechestrul în timpul unui proces.

Bucureşti, Baia Mare, Cluj, Timişoara, pe lista pentru Capitala Europeana a Culturii 2021

Bucureşti, Timişoara, Cluj sau Baia-Mare, unul dintre ele va fi in 2021 capitala culturala europeana. Cele 4 au fost selectate de un juriu internaţionali din 14 oraşe participante. Titlul de capitala culturala este o şansă uriaşă. Câştigătorul va primi zeci de milioane de euro din bugetul guvernului si al autorităţilor locale. In plus, va putea accesa cu uşurinţă alte zeci de milioane din fonduri europene. Cu toate acestea, unii candidaţi s-au prezentat jalnic la concurs: cu greşeli gramaticale si proiecte care nu aveau legătură cu subiectul. Vestea a adus mare bucurie printre echipele oraşelor finaliste. Selecţia a fost făcută de un juriu format din 9 experţi internaţionali, printre care si doi romani. Proiectul Bucureştiului se bazează pe ideea oraşului invizibil. Printre altele, bucureştenii îşi propun sa mute cultura si in cartierele de la periferie, mai puţin cunoscute, si sa creeze zone pietonale. Bugetul estimat este de 75 de milioane de euro.

Prinţul Paul, reţinut de DNA. Remus Truică şi Dan Andronic scapă de închisoare

Prinţul Paul a fost reţinut, vineri după-amiază, în dosarul retrocedărilor ilegale, după ce a fost audiat mai multe ore la sediul DNA Braşov. Dan Andronic şi Remus Truică au scăpat de arestul preventiv, după ce Curtea de Apel Braşov a respins cererea DNA. Truică va fi cercetat în arest la domiciliu, în timp ce Andronic a fost pus sub control judiciar. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că procurorii au dispus reţinerea prinţului Paul şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole din România, Gheorghe Sin, în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa. Paul de România este acuzat de cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave

Vila de lux în care îşi va petrece Remus Truică arestul la domiciliau are piscină, foişor, terenuri de fotbal şi de tenis

Remus Truică va face arest la domiciliu într-un palat care are câteva sute de metri. El are o piscină la dimensiuni olimpice, două terenuri de sport - unul de fotbal şi unul de tenis, acoperit cu zgură, precum şi un foişor pentru picnic în aer liber. Omul de afaceri va fi plasat în arest la domiciliu, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, în care sunt vizate alte patru persoane, a decis, vineri, Curtea de Apel Braşov. Tot în arest la domiciliu a fost plasat şi avocatul Robert Roşu, ceilalţi trei inculpaţi, Dan Andronic, Claudiu Mateescu şi Marius Marcovici, fiind cercetaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată la instanţa supremă atât de către procurori, cât şi de către inculpaţi.

De ce nu are nevoie România de taxe şi impozite mai mari

Economia românească nu are nevoie de majorări de taxe şi impozite pentru creşterea veniturilor publice, întrucât nivelul conformării şi al colectării este redus în prezent, problemă la care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) lucrează în cadrul procesului de reorganizare, a afirmat ministrul Finanţelor, Anca Dragu. "Revin asupra întrebărilor ce vizează veniturile publice, nivelul scăzut. Este o nuanţă interesantă, importantă, dacă avem nevoie de taxe şi impozite mai mari. Eu nu cred că avem nevoie de taxe şi impozite mai mari, din moment ce avem o conformare şi o colectare redusă, taxe şi impozite mai mari nu ar face decât ca cei care azi plătesc taxe să plătească şi mâine sau poate chiar mâine să renunţe să mai plătească, considerând că se încadrează în comportamentul altor semeni", a declarat vineri Dragu, potrivit Mediafax.

Dispariţiile subite şi morţile suspecte ale bancherilor au devenit un laitmotiv în China

În anul în care a trecut prin cea mai grea criză financiară din ultimele două decenii, din cauza căderii subite a bursei din Shanghai în vară, China îşi arată trăsăturile de stat totalitarist prin dispariţia subită a mai multor bancheri care jucau un rol important în viaţa financiară a Chinei, conform publicaţiei digitale "Quartz", care prezintă o listă cu bancherii chinezi care au dispărut subit sau au murit în mod suspect anul acesta. Cel mai recent caz înregistrat are şi profilul cel mai înalt: preşedintele conglomeratului Fosun Group, Guo Guangzhang, autointitulat "Warren Buffet al Chinei" nu mai poate fi contactat de 3 zile, iar toate dovezile că acesta este reţinut de autorităţi în ancheta privind criza bursei din Shanghai de vara trecută, însă Guvernul de la Beijing nu a oferit nici o informaţie oficială în acest sens. În vară, căderea bursei din Shanghai a dus la pierderea a aproximativ trei trilioane de dolari, iar răspunsul autorităţilor a fost unul brusc: cu cercetări efectuate la sediul tuturor băncilor private, soldate cu arestări, dispariţii şi chiar morţi suspecte.

Consiliul Naţional al PNL. Codul de integritate a fost adoptat

Consiliul Naţional al PNL a adoptat noul Cod de integritate al partidului, document care stipulează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un liberal pentru a putea fi candidat la partidului pentru o funcţie publică. La această şedinţă a fost votată şi trecerea lui Petrache şi Flutur în funcţia de primi-vicepreşedinţi, validarea lui Ilie Bolojan ca secretar general şi Cristian Buşoi a fost anunţat drept candidat pentru Capitală. În unanimitate a fost votată validarea lui Predoiu în funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti. La fel s-a întâmplat şi cu votul de validare a lui Cristian Buşoi drept candidat al PNL pentru Primăria Generală. Marian Petrache, fost secretar general şi actual prim-vicepreşedinte, a prezentat câteva modificări de Statut ale PNL prin care să fie accelerat procesul de fuziune. Printre acestea, acela că persoana care candidează pentru funcţia de primar, devine automat şi preşedinte al organizaţiei locale unde şi-a depus candidatura.

Scandalul "dai casa şi scapi de bancă": BNR îi cere lui Iohannis să trimită legea înapoi în Parlament sau la Curtea Constituţională

Legea privind darea în plată continuă să încingă spiritele între Banca Naţională şi băncile comerciale, pe de-o parte, şi parlamentari şi clienţii băncilor, pe de altă parte. Banca Naţională i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să trimită legea "dai casa şi scapi de bancă" înapoi în Parlament sau să sesizeze Curtea Constituţională, argumentând că este necesară revizuirea din perspectivă financiară, juridică şi etică. "Vrem o lege mai bună pentru cei care chiar au nevoie să fie ajutaţi. (...) Avem acelaşi scop, rămâne să trasăm drumul, pentru a fi siguri că nu punem sacii în căruţa care este deja plină. BNR este implicată în această dezbatere în baza mandatului său instituţional", a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Primarul Boc îi salvează pe foştii adversari din PNL

În timp ce vechi liberali clujeni se ceartă între ei - când nu îi ia DNA-ul - realegerea primarului Emil Boc pare o certitudine. La începutul anului 2015, liberalii, cuprinşi de entuziasm după victoria lui Klaus Iohannis, doreau să scape de Emil Boc şi să pună un alt candidat la Primăria Cluj. Au renunţat, după ce Boc a dat semnalul că va rămâne alături de PNL, în pofida prieteniei cu Traian Băsescu. În 2014, primarul Clujului a dat semne că este alături de Mişcarea Populară, dar nu a profitat de ordonanţa care permitea migraţia primarilor pentru a dezerta. În schimb, vechii liberali din acest judeţ se ceartă între ei. Ei l-au ales, în iunie, pe Mihai Seplecan în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj - după ce Mihai Uiorean a fost pus sub anchetă de către DNA şi a demisionat - şi tot ei i-au retras sprijinul, după cinci luni.

Acum ştim că lui Traian Băsescu Binomul SRI-DNA îi intercepta oamenii. Aşa i se întîmplă şi lui Klaus Iohannis?! - de Ion Cristoiu

Din Comunicatul DNA, din Referatul procurorilor rezultă că un Grup infracţional organizat, condus de Remus Truică, a acţionat pentru a obţine retrocedarea unui teren în zona Snagov prin cumpărarea drepturilor litigioase de la Paul Lambrino, care n-avea drepturi legale asupra terenului respectiv. Din Stenogramă, dar şi din alte Documente ale DNA, rezultă clar că despre activitatea Grupului Infracţional Organizat se ştia totul încă din 2011. Se ştia inclusiv că Grupul a pus mîna pe teren încă din 2008. De ce a fost scos Dosarul abia acum, după patru ani şi ceva? In ziua cînd era interceptat - 19 octombrie 2011 - Dan Andronic era un soi de consultant politic neoficial al lui Traian Băsescu. Aşadar, Binomul SRI-DNA vrea să ne facă să credem că în 19 octombrie 2011 un apropiat al lui Traian Băsescu era interceptat în perspectiva unui Dosar din 9 decembrie 2015! Desigur, în realitate, lucrurile au stat altfel. Sub pretextul unei Afaceri de corupţie, Poliţia Politică a pus sub ascultare consultanţii politici ai Preşedintelui. La Cotroceni şedeau smirnă în faţa lui Traian Băsescu, din Să trăiţi! nu-l mai scoteau, iar cînd se întorceau la bază treceau la interceptarea oamenilor lui Traian Băsescu. Aşa or face şi cu Klaus Iohannis?!

Contribuabilul corect, taxat de ANAF cu legi şi plăţi suplimentare

Firmele noi au fost anul acesta, suspectate de Fisc, de evaziune fiscală încă din faşă. Jumătate din companiile nou înfiinţate care au cerut cod de TVA au fost respinse de ANAF. Automat şi activitatea acestor firme a fost suspendată. Start-up-urile, companiile de pariuri sportive sau profesiile liberale sunt contribuabili care acuză Fiscul de abuzuri atât când vine vorba de controale, cât şi prin aplicarea unei legislaţii care le îngreunează activitatea. Asta în timp ce, de curând, a intrat în vigoare cea mai recentă amnistie fiscală, pentru cei cu datorii neachitate până la 30 septembrie 2015. Contribuabilii restanţieri pot beneficia de anularea penalizărilor de întârziere şi a unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere dacă achită impozitele scadente până la data de 31 martie 2016.

Magistraţii Tribunalului Constanţa au stabilit data pentru pronunţarea sentinţei în cazul lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână.

La 21 decembrie, ambii vor afla ce au decis judecătorii în cazurile lor. Anunţul a fost făcut după ce vineri a avut loc ultimul termen de judecată în procesul în care cei doi sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, în dosarul în care este implicată familia lui Bercea Mondial. Procurorii DNA au cerut închisoare cu executare pentru ambii inculpaţi, cu precizarea că în cazul lui Mircea Băsescu a fost solicitată pedeapsa maximă prevăzută de lege. De asemenea, DNA a cerut confiscarea şi sumei de 250.000 de euro de la Băsescu şi a sumei de 350.000 de euro de la Căpăţână. Avocaţii lui Mircea Băsescu au solicitat achitarea acestuia. Apărătorii au susţinut că nu există probe din care să reiasă că a făcut trafic de influenţă, iar în cazul unei condamnări, au cerut ca ea să fie cu suspendare sub supraveghere.

Creşterea salariului minim, discutată de Guvern

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii sindicatelor pentru a discuta despre creşterea salariului minim. Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a precizat, înainte de discuţii, că problema majorării salariului minim pe economie se află pe agenda Guvernului, dar este nevoie de un studiu de impact privind efectele majorării asupra IMM-urilor, scrie romaniatv.net. La începutul săptămânii, cinci confederaţii sindicale (CNS "Cartel ALFA", CNSLR "Frăţia", BNS, CSDR, CSN Meridian) au cerut Guvernului să nu blocheze creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.

JURNALUL NATIONAL

Remus Truică: "Adevărul nu mă deranjează cu nimic. Acuzaţiile sunt absolut aiuristice"

Remus Truică, unul dintre acuzaţii în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, a declarat vineri, la Braşov, înainte de pronunţarea magistraţilor Curţii de Apel în privinţa arestării preventive a acestora, că "adevărul nu-l deranjează cu nimic". "Eu, din ce am observat aseară, (.n.r. - joi seara, la şedinţa Curţii de Apel), şi ceilalţi, care sunt suspecţi-inculpaţi în acest dosar, să spunem - avem singura dorinţă de a se afla adevărul. Pe mine, adevărul nu mă deranjează", a declarat Remus Truică. Întrebat de relaţiile pe care le-ar avea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care ar fi putut influenţa retrocedarea de care este acuzat, Truică a explicat că acest lucru "face parte din denunţul Alteţei Sale, Prinţul Paul", în care a găsit "nişte acuzaţii absolut aiuristice". "Noi am făcut exact ceea ce trebuia să facem şi anume am contractat serviciile unei firme de avocatură care să facă aceste demersuri peste tot unde este necesar. Atât şi nimic mai mult", a mai spus Truică.

Oamenii lui Cocoş şi ai lui Oltean au acţionat în reţea

Despăgubirile penale, aflate astăzi pe masa DNA sau în instanţă, împărţite în mai multe dosare instrumentate de procurori, devoalează o adevărată reţea care a activat cu scopul de a pune mâna pe sute de milioane de euro din banii statului. "Jurnalul Naţional" a descoperit faptul că beneficiarii din cinci dosare de despăgubire au legături de afaceri între ei, acţionând în "foarfecă", fie împreună în mai multe dosare, fie separat. Intermediarii între cumpărătorii drepturilor litigioase şi membrii Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor au fost, însă, aceleaşi persoane, atât din sfera lui Dorin Cocoş, cât şi din sfera de influenţă a lui Ioan Oltean. Numai în cele cinci dosare de despăgubire, în care s-au asociat aceiaşi "beneficiari", statul a plătit nu mai puţin de 816,4 milioane de lei, adică peste 204 milioane de euro.

Strălucirea diamantelor, mătuită

Apetitul românilor pentru pietre preţioase creşte de la un an la altul, dar strălucirea acestora poate fi înşelătoare, pentru că, nefiind cunoscători, unii dintre ei pot fi înşelaţi. Cu toate acestea, nestematele precum diamantul, rubinul şi safirul au cea mai mare priză la noi. Valoarea medie a unui diamant cumpărat în România variază între 1.000 şi 3.000 de lei, acesta fiind în general preţul briliantelor pentru inele. "Cele mai des întâlnite briliante de la noi sunt cele de până la 0,10 carate (3 mm mărime). Se folosesc foarte mult în construirea verighetelor şi inelelor de logodnă", ne spune Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România. Cum cererea devine tot mai mare, apar şi riscurile. Potrivit lui Karl Heinz, industria briliantelor, pe cât este de valoroasă, pe atât este, de înşelătoare, iar acest lucru se întâmplă din cauza legislaţiei. Nu există un nomenclator al acestei industrii, iar din acest motiv unii comercianţi pot vinde briliante din sticlă sau mozaic sugerând că sunt briliante adevărate. Acestea se vând cu mult peste preţul lor real.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb