• ADEVARUL
• Camera Deputaţilor a adoptat tacit desfiinţarea inspectoratelor şcolare
Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege care stabileşte desfiinţarea inspectoratelor şcolare. Iniţiativa deputatului Cornel Comşa prevede preluarea atribuţiilor inspectoratelor de către Ministerul Educaţiei şi de autorităţile administraţiei publice locale. Pentru a intra în vigoare, propunerea are nevoie de votul senatorilor. Deputatul independent Cornel Comşa a iniţiat, în 2015, o propunere legislativă care prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi preluarea atribuţiilor acestora de către Ministerul Educaţiei, respectiv Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, prin înfiinţarea unui departament pentru inspecţie şcolară, şi de autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al consiliului judeţean.
• Declaraţia comună semnată de Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Rusiei
Întâlnirea istorică de vineri seară, dintre Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Rusiei, a rezultat în semnarea de către cei doi lideri religioşi influenţi a unei declaraţii comune, pronunţându-se în favoarea "restabilirii unităţii creştine" şi condamnând suferinţele populaţiilor creştine din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Cei doi lideri religioşi s-au întâmpinat reciproc, vineri seara, pe aeroportul din capitala Cubei, într-o atmosferă foarte amicală. "Îmi pare bine să te întâmpin, dragă frate" i-a spus liderul Bisericii Ortodoxe Ruse papei, în timp ce Suveranul Pontif a răspuns exclamând "în sfârşit!". Ei s-au retras apoi pentru o discuţie în spatele uşilor închise care a durat aproximativ două ore, revenind apoi cu o scurtă conferinţă de presă, în cadrul căreia semnat declaraţia comună şi au împărtăşit câteva cuvinte jurnaliştilor prezenţi. "Discuţia a fost deschisă şi frăţească" a declarat Patriarhul Chiril, în timp ce Suveranul Pontif a descris-o ca fiind "foarte sinceră".
• Cât timp durează până îţi cenzurează Liviu Dragnea un comentariu pe Facebook
Reporterii "Adevărul" au testat viteza de reacţie a administratorilor paginii de Facebook dedicată lui Liviu Dragnea atunci când "se confruntă" cu un comentariu critic la adresa preşedintelui PSD. Persoanele care administrează pagina de Facebook a liderului PSD, Liviu Dragnea, lucrează la foc continuu pentru a şterge mesajele denigratoare la adresa acestuia. Sute din comentariile de la postările de pe profilul de pe reţeaua socială a lui Dragnea dispar în doar câteva minute, rămânând vizibile doar cele în care liderul PSD sau activitatea acestuia este lăudată. Reporterii "Adevărul" au testat timpul de răspuns al celor din spatele paginii de Facebook a lui Liviu Dragnea, pagină urmărită de aproximativ 17.000 de oameni. Au postat un comentariu decent, însă critic la adresa lui Dragnea, blamând iniţiativa acestuia privind legea toleranţei, vineri, 12 februarie, la ora 14.21. La ora 14.34, deci după doar 13 minute, comentariul a dispărut de pe pe profilul de Facebook al lui Dragnea.
• Cătălin Voicu a fost eliberat. Decizia este definitivă
Cătălin Voicu, fost senator PSD, a fost eliberat de Tribunalul Dâmboviţa, care a respins contestaţia DNA la decizia de eliberare a Judecătoriei Găeşti. Decizia este definitivă. Voicu a cerut eliberarea condiţionată ca urmare a scrierii unor "lucrări ştiinţifice" în spatele gratiilor, îndeplinind astfel, fracţia necesară pentru a cere eliberarea condiţionată.
• Mii de refugiaţi se întorc în Irak, dezamăgiţi de viaţa din Finlanda
Mii de refugiaţi irakieni care au ajuns în Finlanda anul trecut au decis să-şi anuleze solicitările de azil şi să se întoarcă în ţară de bună voie, invocând motive familiale sau faptul că viaţa în ţara nordică foarte friguroasă i-a dezamăgit, relatează Reuters. Deşi nu a primit la fel de mulţi refugiaţi ca Germania şi Suedia, Finlanda a înregistrat o creştere a numărului solicitanţilor de azil de aproape zece ori, de la 3.600 în 2014, la 32.500 în 2015. Aproape două treimi dintre solicitanţii de azil de anul trecut erau irakieni tineri, dar mulţi dintre ei s-au răzgândit între timp, aşa că Finlanda va începe să organizeze zboruri către Bagdad de săptămâna viitoare pentru a-i transporta acasă. Zborurile charter vor transporta până la 100 de pasageri săptămânal atât timp cât cererea există, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Oficialii finlandezi susţin că în jur de 4.100 de oameni au renunţat până acum la solicitările lor de azil şi au estimat că numărul lor ar putea ajunge la 5.000 în următoarele luni.
• Cum va alege România refugiaţii pe care vrea să-i "adopte"
România ar urma să primească în următorii doi ani peste 6.000 de refugiaţi din centre aflate în Grecia, Italia şi Ungaria, conform Consiliiilor din septembrie şi mai 2015. În decurs de un an începând din septembrie 2015, în România trebuie să ajungă un număr total de 2.475 de refugiaţi. Restul de 2.171 refugiaţi ar urma să fie alocaţi României în cel de-al doilea an, 2016. Aceste cifre se adaugă la cei 1.705 de refugiaţi stabiliţi deja prin primul mecanism de relocare, convenit în luna mai la Bruxelles. Totalul din cele două mecanisme de relocare rămâne acelaşi cu cel propus de CE în cazul României - 6.351 de refugiaţi (1.705 plus 4.646). Criteriile de selecţie sunt similare până la un punct cu cele ale unui interviu de angajare, însă un accent important se pune pe familie şi legăturile sociale şi culturale.
• Hillary transformă cursa democrată în ring de box
"Candidez la preşedinţie pentru a dărâma toate barierele". Aşa şi-a început discursul fostul Secretar american de Stat Hillary Clinton, la cea de-a şasea dezbatere democrată, din Milwaukee, Wisconsin. Cum era şi de aşteptat, discursurile ambilor candidaţi au pus accentul pe problemele interne cu care se confruntă americanii. Atât senatorul de Vermont Bernie Sanders cât şi fostul Secretar de Stat Hillary Clinton au vorbit despre o economie disfuncţională, care-i favorizează pe cei 1% din americanii bogaţi în detrimentul unei clase de mijloc care se afundă în sărăcie, despre locurile de muncă pe care corporaţiile le desfiinţează în ţară preferând forţa de muncă mai ieftină din China, de exemplu. Hillary Clinton şi-a jucat bine cartea şi a scos în evidenţă faptul că senatorul Sanders nu s-a aflat mereu pe acceaşi pagină cu preşedintele Obama, critici care, crede Clinton, sunt "demne" de un candidat republican şi în nici într-un caz de un democrat care se vrea a fi succesorul preşedintelui Obama.
• Iohannis va vorbi, sâmbătă, despre problematica migraţiei la Conferinţa de Securitate de la Munchen
Preşedintele Klaus Iohannis a început de miercuri o vizită de lucru în Germania, liderul de la Palatul Cotroceni întâlnindu-se vineri cu prim-ministrul landului Bavaria, Horst Seehofer, cu care a vorbit despre importanţa României în NATO. Iohannnis va susţine, sâmbătă, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, un discurs despre problema refugiaţilor, fiind principalul vorbitor al panelului despre viitorul NATO. În cadrul acesteui panel vor mai lua cuvântul prim-ministrul Norvegiei, Erna Solberg, secretarul de Stat pentru Apărare al Marii Britanii, Michael Fallon, ministrul Apărării din Suedia, Peter Hultqvist, ministrul polonez al Afacerilor Externe, Witold Waszczykowski şi generalul Petr Pavel, liderul Comisiei Militare a NATO.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Codrin Ştefănescu: "Au apărut informaţii că Gelu Diaconu l-a DENUNŢAT pe Victor Ponta"
Codrin Ştefănescu a făcut dezvăluiri uluitoare despre dosarul în care este implicat deputatul PSD Mădălin Voicu. Acesta a spus că ţinta dosarului "Partida Romilor" nu este Voicu, ci chiar fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru de Finanţe, Orlando Teodorovici. "Chiar acum câteva minute a apărut un articol scris din surse de la organul statului că Gelu Diaconu, fostul şef ANAF, i-a denunţat deja pe Victor Ponta şi Orlando Teodorovici", a spus Codrin Ştefănescu, la Antena 3. Conform lui Codrin Ştefănescu, Gelu Diaconu ar fi declarat în faţa anchetatorilor că Victor Ponta şi Orlando Teodorovici i-ar fi solicitat circulara cu probleme. De asemenea, fostul ministru de finanţe, Eugen Teodorovici, a avut o primă reacţie cu privire la acest dosar. Acesta a spus că nu are niciun fel de amestec în acest dosar.
• Alerta de infectare cu E. coli continuă! Scenariu posibil: Oraşul Piteşti ar putea fi focarul de infecţie!
Dintr-un total de 16 bebeluşi afectaţi de această bacterie (au fost 17, unul a murit deja), 14, internaţi în două spitale din Bucureşti, sunt de pe raza judeţului Argeş. Dintre cei 14, patru sunt din Piteşti, restul copilaşilor provenind din alte şapte localităţi argeşene. Deşi nu s-a descoperit încă sursa acestei bacterii puternice - poate fi prezentă în apă, lapte praf, fructe sau legume - trebuie luat în calcul faptul că mulţi dintre părinţii care locuiesc pe raza judeţului Argeş cumpărau portocalele, bananele, laptele praf sau apa plată chiar din Piteşti.
• Formularul 088, noul coşmar al firmelor
De la începutul anului sute sau chiar mii de firme se confruntă cu mari dificultăţi în procedura înregistrării sau neînregistrării în scopuri de TVA. Fiscul a anunţat că va veni cu modificări şi un nou formular, însă acestea se lasă aşteptate. În prezent, companiile nou înfiinţate trebuie să depună celebrul formular 088 prin care să răspundă la 20 de întrebări. "ANAF ne asigură ca răspunsul la una din aceste întrebări nu determină în mod individual neacceptarea înregistrării fiscale, ci se judecă neîndeplinirea unui cumul de criterii care situează contribuabilul în categoria de risc mare. Dar, din nou, nu există o transparenţă cu privire la raţionamentul pe care îl va aplica organul fiscal, iar acesta poate să respingă pe loc cererea aplicantului", a explicat Alexandru Cristea, Tax Partner al Ţuca Zbârcea şi Asociaţii Tax.
• Premierul Franţei avertizează că politica Angelei Merkel privind MIGRAŢIA nu este sustenabilă
Premierul francez Manuel Valls a declarat într-un interviu pentru presa germană că politica de deschidere faţă de refugiaţi, dusă de cancelarul german Angela Merkel, "nu este sustenabilă pe termen lung", deoarece "Europa nu-i poate primi pe toţi imigranţii care vin din Siria, Irak sau Africa". "Capacităţile noastre de primire sunt limitate, tensiunile din aceste ultime săptămâni - în Germania, dar şi în altă parte a Europei - ne obligă să spunem lucrurile clar: Europa nu-i poate primi pe toţi imigranţii care vin din Siria, Irak sau Africa", a afirmat premierul francez ]ntr-un interviu. "Europa trebuie să-şi reia controlul la frontierele sale şi politica sa pentru migraţie şi azil", a adăugat el. Şi premierul rus Dmitri Medvedev a calificat "pur şi simplu drept stupidă" politica europeană în ceea ce priveşte primirea de refugiaţi, politică pe care o promovează Angela Merkel şi care constă în a "deschide larg uşile europene şi a-i invita pe toţi cei care doresc să vină" în Europa.
• Hollande a numit un nou ministru de EXTERNE
Preşedintele francez Francois Hollande a remaniat Cabinetul, ieri, numind în funcţia de ministru de Externe pe Jean-Marc Ayrault şi cooptând în Executiv mai mulţi ecologişti, în încercarea de a-şi lărgi baza politică înainte de scrutinul prezidenţial din 2017. Ayrault (66 de ani) este fost premier şi va deveni cel mai important diplomat la Franţei, după ce politicianul veteran Laurent Fabius a ieşit din politic pentru a ocupa un post la Curtea Constituţională. Vorbitor fluent de limba germană, Ayrault are un avantaj în înţelegerea limbii şi culturii germane, ceea ce înseamnă că va avea un avantaj în discuţiile cu Berlin, pe probleme extrem de presante, precum criza migraţiei, scrie Euractiv. El a fost ales pentru această funcţie în detrimentul ministrului pentru Mediu, Ségolène Royal, mama celor patru copii ai lui Hollande, al cărei nume a fost vehiculat ca posibilă succesoare.
• JURNALUL NATIONAL
• CSM a început operaţiunea de spălare a judecătoarei Camelia Bogdan
La 12 ore de la dezvăluirile Grupului de Investigaţii Politice (GIP), înainte de a anunţa că se autosesizează în cazul Cameliei Bogdan şi în timp ce preşedintele CSM, Mircea Aron şi preşedinta Curţii Supreme, Livia Stanciu, declarau public că nu ştiu nimic despre acest caz, CSM publica declaraţii de avere şi de interese ale Cameliei Bogdan, dezvăluie Grupul de Investigatii Politice pe pagina oficială de Facebook. GIP a publicat investigaţia referitoare la Camelia Bogdan miercuri, 10 februarie 2016, la ora 21.30. După exact 12 ore, pe site-ul CSM apăreau 3 noi declaraţii (2 de avere şi una de interese) ale Cameliei Bogdan. Aceste trei declaraţii au apărut joi dimineaţă în decurs de 15 minute, între 9.20 - 9.35. În timp ce pretindeau că nu au habar de banii primiţi de Camelia Bogdan de la Ministerul Agriculturii, reprezentanţii CSM erau în realitate într-o activitate febrilă de cosmetizare a problemelor de integritate ale Cameliei Bogdan.
• Primarii migratori au şanse mari să fie realeşi
Peste 500 de primari au schimbat partidul în 2014 profitând de celebra "ordonanţă a traseiştilor" iniţiată de Guvernul Ponta. Edilii traseişti ar putea candida fără probleme şi în acest an dacă Senatul nu va adopta proiectul de respingere a ordonanţei până la alegerile din iunie. A trecut mai bine de un an de când Curtea Constituţională a decis că OUG 55 este neconstituţională. Iniţiată de Liviu Dragnea şi Victor Ponta, ordonanţa traseiştilor a fost emisă de Guvernul Ponta în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2014. Prin celebra Ordonanţă 55 s-a legalizat practic traseismul politic, actul Guvernului permiţându-le aleşilor locali, pe o perioadă de 45 de zile, să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatele. Peste 5.000 de aleşi locali, dintre care 552 de primari, au întors atunci armele.
• Traian Băsescu, pensie mai mare decât indemnizaţia lui Klaus Iohannis
Răzvan Dumitrescu a dezvăluit, la Subiectiv, că fostul preşedinte Traian Basescu ar urma să ia o pensie mai mare decât indemnizaţia actualului preşedinte, Klaus Iohannis. Potrivit unor calcule publicate pe stiripesurse.ro, Traian Basescu va încasa 2.500 de lei, în urma contribuţiilor sale la stat. Acesteia i se adaugă o indemnizaţie de fost preşedinte de 11.000 de lei. Iar în calitate de fost parlamentar ar putea să obţina pentru două mandate o pensie specială de 2.500 de lei. Astfel Traian Basescu ar urma să obţină lunar un total de 16.000 de lei, în timp ce Iohannis are o indemnizaţie de aproximativ 15.000 de lei.
• Breasla topografilor se revoltă
La Braşov, aproape 100 de topografi, experţi judiciari şi avocaţi au protestat faţă de ilegalităţile care, susţin ei, se produc în Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Ardeal. Principala revendicare este legată de introducerea în noul sistem digital a cărţilor funciare a cinci milioane de proprietăţi din Transilvania. Topografii sunt nemulţumiţi pentru că sunt obligaţi să încalce legea. Printr-un ordin al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) din Bucureşti, vechile cărţi funciare, unele şi de peste 100 de ani, intră în sistem digital prin scanare, fără a se mai face măsurători cadastrale, fără a se mai confrunta cu realitatea din teren actele de proprietate şi documentele funciare. Radu Precup, topograf autorizat, spune că "se ajunge la anomalii pentru că evidenţele electronice ale proprietăţilor ajung în instanţe, ceea ce înseamnă că magistraţii lucrează cu acte a căror veridicitate poate fi contestată.