REVISTA PRESEI 13.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 13 aprilie 2013

ADEVARUL

Se strânge laţul în jurul Phenianului? Rusia avertizează Coreea de Nord să renunţe la ameninţări

Ministerul de Externe de la Moscova a emis un "apel insistent" la adresa Phenianului, prin care-i cere să se abţină de la acţiuni care ar putea intensifica tensiunile cauzate de ameninţările privind folosirea armei nucleare. Rusia a avertizat Coreea de Nord să-şi modereze retorica agresivă din ultimele săptămâni, după ce tensiunile au escaladat şi astăzi. Totodată, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiri, a declarat că este deschis organizării unor discuţii multilaterale pe tema Coreei de Nord în Elveţia, la propunerea Guvernului de la Berna, informează AFP. Poziţia fermă adoptată de Rusia faţă de conflictul din Peninsula Coreeană vine astfel ca o nouă lovitură pentru regimul de la Phenian, care pară să rămână fără aliaţi. Asta după ce, săptămâna trecută, China şi Cuba, doi aliaţi tradiţionali ai Coreei de Nord, s-au îndepărtat pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

Adrian Vasilescu: "Mugur Isărescu nu a primit nicio propunere şi nici nu are intenţia de a candida la Preşedinţie"

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, a declarat, joi seară, la un post TV, că nu a fost exprimată nicio propunere adresată guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) în vederea unei candidaturi la preşedinţia României şi nici nu există o intenţie a acestuia de a include o astfel de propunere în planul său de viitor. Acest plan de viitor mai are 2 ani din actualul mandat la Banca Naţională. Numărul de mandate nu este limitat. Adrian Vasilescu a adăugat că prioritatea Băncii Naţionale este să protejeze depozitele mai mari de 100.000 de euro de consecinţele pe care le poate avea precedentul crizei din Cipru. Dezminţirea unei eventuale candidaturi a lui Mugur Isărescu la Preşedinţia României este o reacţie la declaraţia de joi seară a lui Traian Băsescu, potrivit căreia "Nici unul dintre politicienii din sondajul INSCOP nu va fi preşedintele României" şi a faptului că a evitat un răspuns legat de şansa tehnocratului Mugur Isărescu de a-i succeda la Cotroceni.

Ionel Blănculescu: "România va avea din nou un boom economic în 2015"

Consilierul onorific al lui Victor Ponta, Ionel Blanculescu, spune ca 2013 ramane un an greu pentru economia Romaniei, principalul risc fiind relocarea activitatii industriale. Ionel Blanculescu spune ca Romania va trece peste perioada dificila de acum si va intregistra chiar un boom economic, peste doi ani. Intr-un interviu acordat Business24, consilierul premierului explica punctual care sunt argumentele pe care se bazeaza cand face aceasta afirmatie. De asemenea, Blanculescu vorbeste si despre ce inseamna functia de consilier onorific al premierului si ce presupune despre ce strategii are din aceasta pozitie.

Ce au negociat autorităţile de la Bucureşti cu CEDO şi în ce privinţă nu s-au înţeles asupra legii caselor naţionalizate

Experţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au avut 12 recomandări pentru autorităţile de la Bucureşti în privinţa restituirii caselor naţionalizate. Autorităţile susţin că şi-au însuşit 11 din acestea şi a rămas în litigiu problema indexării despăgubirilor. Experţii CEDO au semnalat, de asemenea, necesitatea prevederii unor soluţii pentru toate situaţiile care au dat naştere unor încălcări ale Convenţiei. Autorităţile române au răspuns la una dintre problemele ridicate, exprimându-şi acordul de a include în versiunea revizuită a proiectului de lege dispoziţii exprese care să reglementeze problema concurenţei titlurilor de proprietate asupra aceluiaşi teren. De asemenea, experţii au semnalat drept puncte slabe durata de aplicare şi complexitatea mecanismului prevăzut.

Henri Malosse, Preşedintele Comitetului Economic şi Social European: "Europa este acum ca un avion fără pilot"

Ne aflăm într-o situaţie dificilă, afirmă Henri Malosse, încercând să definească responsabilităţile pentru intrarea în criză a Europei: "Există o parte importantă de responsabilitate a Europei în criza de azi, o responsabilitate a instituţiilor europene. Să negi acest lucru, aşa cum o fac unii lideri europeni, înseamnă să minţim oamenii, să le spune că totul merge bine atunci când nu aşa stau lucrurile, iar aceasta nu face decât să întărească sentimentul anti-european". De ce responsabilitatea cea mai importantă revine decidenţilor europeni? Preşedintele Comitetului Economic şi Social European spune că, deja de un deceniu, aceştia "au stopat construcţia europeană şi, în loc să continue pe calea integrării, din diverse motive, au revenit la cultura inter-guvernamentală şi am înlocuit construcţia europeană care se baza pe proiecte concrete, spre exemplu politica de coeziune de care România şi alte ţări beneficiază şi pe bună dreptate, cu nişte strategii totalmente goale de conţinut.

Europarlamentare: a început bătaia peştelui

Pe ce se bat? Pe un loc în noul Parlament European pentru care sunt organizate alegeri în luna mai 2014. Au pentru ce să se bată ? Cu siguranţă că da. Remuneraţia brută a unui onorabil europarlamentar european este de de 7 956,87 Euro/lunar, adică 6 200,72 Euro venit net. La această sumă se adaugă indemnizaţia zilnică pentru prezenţă la reuniunile oficiale ale Parlamentului European, 304 Euro/zi de prezenţă (pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, masă, etc), aceasta însemnând, grosso modo, în condiţiile în care ei lucrează in medie cam trei zile pe săptămână şi, în condiţiile unei participări normale la reuniunile de lucru, o sumă suplimentară în jur de 2 500 Euro/lună. Aceasta ne aduce la un venit net de aproximativ de 8 000 Euro pe lună.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Scandalul case pentru generali. Precedentul care îi va lăsa pe cei 7 "grei" din Armată fără locuinţele ilegale

Instanţa Supremă a anulat contractul de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu pe care generalul SRI Cândea Petrache a achiziţionat-o ilegal. Casa se întoarce în patrimoniul SRI. Generalul Petrache Cândea, fostul şef al Corpului de Control al Serviciului Român de Informaţii (SRI), trimis în judecată de procurorii DNA pentru modul ilegal în care a cumpărat locuinţa de serviciu, a scăpat de condamnarea penală. Cândea şi complicii lui de escrocherie imobiliară -Adrian Bărbulescu, Icleanu George şi Vlădică Dumitru Dănuţ - au fost achitaţi pentru infracţiunile de abuz în serviciu. Instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru instigare la fals intelectual şi, respectiv, fals intelectual. Însă ghinionul generalului în rezervă Petrache Cândea este că Instanţa Supremă a decis să-l lase fără casa cumpărată ilegal, la preţ subvenţionat.

Atenţie, şoferi! CAPCANELE CODULUI RUTIER: Cum te alegi cu dosar penal pentru salvarea unei vieţi

Cei care uită să sune la 112, chiar şi pentru o lovire banală, pot fi cercetaţi penal. Multe victime ale accidentelor rutiere au murit după ce au fost transportate la spital cu maşini personale. Mulţi dintre şoferi au păţit-o! Au dat cu maşina peste un om, l-au transportat acasă sau la spital şi s-au ales cu dosar penal pentru părăsirea locului accidentului. Alţii nu au anunţat Poliţia după ce au lovit uşor pe cineva şi s-au trezit cu oamenii legii la uşă. Sunt şi unii care n-au făcut nimic, dar au fost chemaţi la Poliţie pentru "accidente fantomă". Poliţiştii rutieri anunţă că şoferii pot evita aceste capcane din Codul Rutier printr-un simplu telefon la 112. Oamenii cred că scurtarea timpului de la momentul producerii accidentului şi până la medic îi poate salva viaţa victimei. Din statistici, însă, reiese că cei mai mulţi au decedat ori s-au ales cu sechele pentru tot restul vieţii", susţine doctorul Bogdan Opriţa, medic-şef SMURD.

Afacerile lui Nelu Iordache au intrat în picaj

"Perla coroanei" din imperiul "Regelui Asfaltului", arestat pentru fapte de corupţie, este scoasă la vânzare. Compania de transport aerian low-cost Blue Air urmează a fi vândută pentru a mai recupera din datoriile uriaşe. Încă un exemplu că afacerile controlate din închisoare nu merg deloc bine. Pe vremea când transfera milioane de euro între firmele sale şi fabrica facturi pentru a justifica aceste tranzacţii, Nelu Iordache, patronul firmei Romstrade, avea gânduri mari cu compnia Blue Air, scoasă acum la vânzare. Flota de nouă avioane urma să fie completată cu noi aparate. Procurorii au arătat că acestea urmau să fie cumpărate din bani europeni, deturnaţi de la autostrăzi.

Gazele de şist, gură de oxigen pentru economie

Zăcămintele neconvenţionale ar putea aduce investiţii străine, mii de noi locuri de muncă şi încasări mai mari la buget, ba chiar ne-ar putea transforma în exportatori de energie. În 2008, Statele Unite îşi acopereau din import 13% din consumul anual de gaze naturale (care era la acel moment de circa 630 de miliarde de metri cubi, adică de aproximativ de 50 de ori mai mare decât cel al României). Pe măsură ce progresele tehnologice au permis recuperarea unor cantităţi tot mai mari de gaze blocate în zonele de şist, lucrurile s-au schimbat radical. "Mărimea rezervelor de gaze de şist şi investiţiile în exploatarea lor ar putea face ca SUA să-şi acopere aproape întregul consum din surse interne. Se estimează că, în 2035, importurile de gaze vor mai reprezenta doar 1% din necesar", se arată într-un raport al KPMG Global Energy Institute.

Percheziţii DIICOT la falsificatorii de bani. 140 de bancnote contrafăcute, de 100 şi 50 de lei, puse în circulaţie

Procurorii DIICOT au efectuat, la data de 12 aprilie 2013, un numar de patru percheziţii domiciliare în municipiul Craiova , ocazie cu care s-au descoperit un numar de 140 bancnote contrafacute. În fapt, se reţine că membrii grupării au falsificat, detinut si pus în circulaţie pe raza judeţelor Dolj, Olt, Mehedinţi, Teleorman, suma totală de 15.000 de lei în bancnote contrafăcute, din cupiura de 100 si 50 lei. La data 11 aprilie 2013, doi dintre membrii grupării au fost depistaţi în flagrant delict în municipiul Craiova, in autoturismul cu care se deplasau fiind descoperita suma de 3.000 lei în bancnote contrafăcute. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către S.R.I. Direcţia Judeţeană Dolj. Procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Craiova vor dispune masurile legale fata de invinuiti după finalizarea audierilor.

Arpechim, victima principală a restructurării Oltchim

Angajaţii de la Piteşti ai combinatului cer guvernanţilor să facă planuri de reluare a producţiei, nu de concedieri. Ei spun că vor să muncească şi nu bani, cum cred unii. Cu toată că statul a găsit 16 milioane de lei pentru plata salariilor restante de la Oltchim, situaţia societăţii este în continuare neclară, cel puţin pentru personal. Nu de alta, dar până la sfârşitul lunii ar urma să fie făcută publică lista celor peste 1.000 de angajaţi - 368 de angajaţi din Arpechim - care vor pleca acasă în luna mai. Dacă la Râmnicu- Vâlcea, oamenii s-au bucurat că au bani pe card, la Piteşti circa 450 de salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu, parte a Oltchim, au ieşit ieri să protesteze în faţa Prefecturii.

Comisia Europeană dă verde gazelor de şist

Experţii de la Bruxelles au ajuns la concluzia că aceste resurse nu pun în pericol mediul înconjurător şi pot conduce la ieftinirea resurselor energetice ale unei ţări. Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a adoptat o poziţie favorabilă gazelor de şist. "Sunt în favoarea producerii de gaze de şist, în mod special din raţiuni de securitate, ca şi pentru reducerea preţurilor gazelor, a declarat el, citat de Euractiv.com. La rândul său, consilierul ştiinţific principal al Comisiei Europene, Anne Glover, a anunţat că dovezile ştiinţifice permit aprobarea explorării gazelor de şist. O astfel de poziţie înclină decisiv balanţa dezbaterii privind avantajele şi dezavantajele explorării acestor resurse naturale.

JURNALUL NATIONAL

Eurostat: România s-a situat în februarie pe primul loc în Uniunea Europeană la creşterea producţiei industriale

Potrivit Eurostat, producţia industrială a crescut în şase state membre şi a scăzut în 16 ţări membre. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (6,5%), Bulgaria (5,1%) şi Slovenia (3,3%) iar cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în Finlanda (minus 7,5%), Spania (minus 6,5%), Grecia (minus 3,9%) şi Italia (minus 3,8%). România s-a situat în februarie pe primul loc în Uniunea Europeană la creşterea producţiei industriale, comparativ cu perioada similară din 2012, în condiţiile în care indicatorul a scăzut cu 3,1% în zona euro (EA17) şi cu 2,5% în Uniunea Europeană (EU27), arată datele publicate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Preşedintele Băsescu a facut pe ghidul pentru CNN, în portul Constanţa

Preşedintele Traian Băsescu a acordat un interviu, vineri, postului CNN despre portul din Constanţa, informează administraţia prezidenţială. "Domnul preşedinte acordă astăzi un interviu lui Becky Anderson de la CNN, pentru emisiunea 'The Gateway', care prezintă portul din Constanţa, în seria emisiunilor despre hub-uri de transport internaţionale, alte ediţii, de exemplu, fiind dedicate portului din Dubai, reţelei feroviare din Japonia şi aeroportului din Singapore", a precizat, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui. Şeful statului se află de vineri dimineaţa la Constanţa, unde este posibil să rămână şi pe perioada week-end-ului.

CE aprobă alocarea a 54 de milioane de euro pentru un proiect de prevenire a inundaţiilor în România

Comisia Europeană (CE) a aprobat, vineri, o investiţie de 54 de milioane de euro din Fondul de Coeziune pentru un proiect de prevenire a inundaţiilor în România şi pentru dezvoltarea unui sistem de combatere a efectelor acestora, cum ar fi poluarea, informează agerpres.ro. Proiectul presupune modernizarea echipamentelor de prevenire a inundaţiilor şi riscurilor asociate, reducerea efectelor inundaţiilor, inclusiv a poluării, optimizarea securităţii şi eficienţei infrastructurii deja existente şi a capacităţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" de a reacţiona în mod adecvat în astfel de situaţii. De asemenea, este prevăzută îmbunătăţirea echipamentelor de măsură şi monitorizare, inclusiv echiparea staţiilor de pompare cu echipamente şi programe IT, precum şi crearea unor centre de coordonare şi reacţie rapidă în cazul inundaţiilor.

Oprescu face apel la bucureşteni să nu împiedice prinderea maidanezilor. 40.000 de câini ar urma să fie sterilizaţi anul acesta

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat că în acest an municipalitatea îşi propune să sterilizeze 40.000 de câini, în condiţiile în care până acum au fost sterilizaţi 20.000, informează agerpres.ro. Primarul general a explicat, la prezentarea raportului despre Bucureşti, că acest lucru va fi posibil prin angajarea a încă 15 echipe de prindere, pe lângă cele trei existente. "Aşa cum ştiţi foarte bine, câinii fără deţinător nu au apărut în Bucureşti în mandatul lui Sorin Oprescu, pe vremea lui Traian Băsescu şi nici măcar după Revoluţie. Câinii fără deţinător sunt o problemă a acestei părţi a României de peste două secole. În acest an ne propunem să prindem şi să sterilizăm peste 40.000 de câini. Potrivit edilului-şef, campania de sterilizare începe săptămâna viitoare. Oprescu a făcut apel la bucureşteni să-i lase pe angajaţii municipalităţii să adune câinii, pentru că patrupezilor nu li se va întâmpla nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb