REVISTA PRESEI 13.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 13 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 13.04.2017

ADEVĂRUL

Parlamentul va demite conducerea ASF

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seara, că naţionalizarea pensiilor private este un zvon lansat de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, urmând să fie demarate procedurile pentru demiterea conducerii ASF. "Acest scandal este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie de asigurări olandeză putea să facă într-o colonie, şi nu într-o ţară ca România", a spus el. El a mai spus că această informaţie poate să ducă la prăbuşirea unui sistem, lucru care este nepermis în România.

Parlamentul anchetează alegerile prezidenţiale din 2009

PSD şi ALDE au anunţat înfiinţarea unei comisii de anchetă. "Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului României, având în vedere că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic şi ale statului de drept, dar şi încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenţie nelegitimă a unor instituţii în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acţionat în interes personal sau în numele instituţiilor pe care le reprezentau", se menţionează într-un comunicat de presă semnat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Cristian Rizea a patentat o nouă formă de înşelăciune: "Metoda deputatul"

Lanţul acuzaţiilor la adresa fostului deputat social-democrat Cristian Rizea continuă, în condiţiile în care politicianul ar fi cumpărat în urmă cu doi ani bilete în valoare de 4.000 de euro pe ruta Bucureşti-Nisa de la agenţia Paralela 45 şi nu le-a mai achitat până în prezent, potrivit proprietarului acestei companii, Alin Burcea. Rizea a revenit în centrul atenţiei în ultimele zile după ce, împreună cu Ciprian Ţîrdea, coleg în Partidul România Unită, pe listele căruia au candidat la alegerile parlamentare din 2016, a plecat fără să achite o notă deplată de aproape 10.000 de euro.

Descentralizarea lui Dragnea, cosmetizată de Grindeanu

Guvernul Grindeanu a adoptat, miercuri, strategia pentru descentralizarea administraţiei publice. Proiectul preia, la nivel general, principiile din legea propusă de Guvernul Ponta, în urmă cu trei ani, care a fost însă trântit la Curtea Constituţională. De data aceasta, nu este vorba de un proiect de lege, ci de asumarea unei strategii prin hotărâre de guvern, ministerele vizate urmând să facă o analiză de impact în vederea elaborării unui act normativ de transfer, în termen de 4 luni. Ca şi acum, proiectul din 2013 realizat de Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Liviu Dragnea, prevedea transferul unor instituţii centrale de la ministere către consiliile judeţene şi consiliile locale, ducând la creşterea semnificativă a puterii şefilor de Consilii Judeţene.

Câţi bani a cheltuit în ultimii ani clientela de partid

USR a obţinut raportul de audit realizat de Curtea de Conturi asupra performanţei Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) în perioada 2013-2014, când Liviu Dragnea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Din motive necunoscute, raportul realizat din 2015 de Curtea de Conturi nu a fost făcut public până în prezent. În ultimii patru ani, Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea şi Vasile Dâncu, a alocat nu mai puţin de 5,7 miliarde de lei din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNLD) fără absolut nicio justificare obiectivă, ci doar în baza clientelismului de partid, arată un raport ExpertForum.

Rise Project: TelDrum, două miliarde de lei de la stat

Ancheta Rise Project a continuat cu un nou episod. Jurnaliştii susţin că dezvăluie afacerile necurate din jurul preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Ancheta pune la îndoială modul în care două miliarde de lei au ajuns din bugetul statului la compania TelDrum, şi mai apoi la apropiaţii lui Liviu Dragnea. Acesta nu a răspuns solicitării Digi24 de a comenta afirmaţiile jurnaliştilor. Iar fostul deputat PSD Adrian Simionescu, a cărui firmă a încheiat contracte cu TelDrum susţine că este şi a fost... doar un negustor.

Nemulţumirile ruşilor fierb la foc mic

Protestele sociale sunt la ordinea zilei în Rusia şi pot oricând lua o turnură politică, în pofida tăcerii din presa afiliată puterii. Aleksei Navalnîi a anunţat deja o mare manifestaţie antiguvernamentală pe 12 iunie. Dezvăluirile făcute de opozantul Aleksei Navalnîi în legătură cu schemele ilicite de îmbogăţire folosite de premierul Dmitri Medvedev i-au trezit din amorţire pe ruşi. Mulţi dintre ei au ieşit în stradă pentru a-şi exprima îngrijorările şi frustrările, la proteste luând parte numeroase categorii sociale: şoferi, pensionari, fermieri etc. În pofida amplorii acestora, presa aservită Kremlinului păstrează tăcerea. Însă contestatarii regimului Putin nu exclud ca la un moment dat nemulţumirile sociale să fie însoţite de revendicări politice.

Viorel Ştefan: Este posibilă reintroducerea impozitării globale a veniturilor

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat că, în cadrul discuţiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitării globale a veniturilor, fără ca acest lucru să însemne creşterea poverii fiscale. Dimpotrivă, Guvernul ar intenţiona să reducă cota unică de la 16% la 10%. Ministrul de Finanţe a precizat că impozitarea veniturilor va fi însă globalizată, lucru care a mai avut loc în România până în anul 2005. "Globalizarea impozitării veniturilor înseamnă că, dacă un salariat realizează venituri principale din relaţii de muncă, el va plăti 10% impozit pe venit în fiecare lună, dar la sfârşitul anului până în luna mai a anului următor va depune o declaraţie fiscală în legătură cu toate veniturile realizate şi va avea loc o regularizare", a declarat Ştefan.

Vladimir Putin: Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au deteriorat de la venirea lui Donald Trump la putere

Nivelul de încredere între Moscova şi Washington s-a deteriorat de la preluarea mandatului de către noul preşedinte al SUA, Donald Trump, a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, într-un interviu televizat difuzat miercuri, transmite Reuters. În ceea ce priveşte acuzaţiile potrivit cărora guvernul sirian a lansat un atac cu arme chimice în provincia Idlib, Putin a declarat că Damascul a renunţat la stocurile sale de arme chimice. În opinia liderului de la Kremlin, există două explicaţii posibile pentru incidentul din provincia Idlib: fie raidurile aeriene ale guvernului sirian au lovit depozite de arme chimice ale rebelilor, ca urmare eliberându-se un gaz toxic, fie incidentul a fost o înscenare menită să discrediteze guvernul sirian.

BANCHERUL

Banca Românească, acuzată de abuz si şantaj de către un client

Banca Românească, subsidiara locală a băncii greceşti National Bank of Greece (NBG), care-şi caută în prezent un cumpărător, este acuzată de abuz şi şantaj de către un client, pus să plătească două comisioane foarte mari, de câte 500 de lei fiecare, deşi nu erau prevăzute în contractul de credit. Este vorba de comisioane cerute de bancă pentru a-şi da acordul in vederea vânzării de către client a apartamentului ipotecat şi implicit rambursarea anticipată a creditului imobiliar cu care s-a achiziţionat locuinţa. Însă în contractul de credit încheiat în 2006 nu exista vreo prevedere referitoare la un astfel de comision, denumit generic comision unic pentru servicii suplimentare, la cererea clienţilor.

COTIDIANUL

Ne paşte haosul în taxe. PSD ne omoară cu impozitul global

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a anunţat că de la 1 ianuarie 2018 se doreşte modificarea cotei unice la 10%, faţă de 16% cât este în acest moment, şi 0% pentru venituri ce nu depăşesc 2.000 de lei, iar această cotă va fi aplicată venitului global al unei gospodării. El a negat faptul că se va introduce o cotă progresivă. Ministerul a început din această săptămână discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei ai consultanţilor fiscali pe marginea schimbărilor Codului Fiscal în sensul introducerii unui concept nou în legislaţia noastră fiscală şi anume "impozitului pe gospodărie". Acesta este specific statelor care au cote progresive mari, de peste 40%. Ştefan susţine că prin introducerea impozitului pe venitul global se vor putea deduce din baza de impozitare diferite cheltuieli, precum sumele plătite pentru scheme de pensii private, asigurările de sănătate, studii şcolare ale copiilor.

România, obligată să facă slalom diplomatic între marile puteri - Valentin Ceausescu

Una dintre şansele României de a fi credibilă pe plan extern nu este să manifeste cu porumbeii păcii în sincron cu Occidentul tulburat de atentate, ci doar să pună pe picioare o economie reală. Nu hârtii, nu împrumuturi externe fasonate publicului pe care-l cred imbecilizat drept emisiuni de euroobligaţiuni; nu prin lupte politice zilnice ce au dus în derizoriu conceptul minunat de clasă politică; nu prin schizofrenie în relaţii internaţionale unde totul se cuantifică, înregistrează şi la momentul oportun se... plăteşte. Dincolo de orientările pe care România le va face în următoarele luni, aliaţii săi de nădejde rămân doar specialiştii români, mulţi lucrând în umbră, fini cunoscători au mişcărilor aproape imprevizibile de pe marea tablă de şah a omenirii actuale. Cât de bine va înţelege politicul nostru să ţină seama de analizele acestora, de scenariile puse în lucru, rămâne să vedem în viitorul apropiat.

CURENTUL

Săracul primar PSD de la Sectorul 1 a transmis felicitări de Paşte celor 200.000 de alegători. Pe banii cui?

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, e foarte sărac aşa cum reiese din declaraţia lui de avere. Nu are niciun leu în conturi sau numerar, are trei maşini vechi de peste 15 ani, soţia nu câştigă nimic, iar el are în jur de 6000 de lei salariul lunar. Din banii ăştia trăiesc el cu soţia şi reuşesc să facă şi lungi vacanţe exotice. Ce bine-i să fii primar. Dar Tudorache nu şi-a uitat nici alegătorii. În sectorul 1 locuiesc în jur de 200.000 de persoane cu drept de vot. Acestora, Dan Tudorache le-a trimis câte o felicitare de Paşte personalizată cu un mesaj de la el, Dan Tudorache. Nefiind scris pe felicitare nici PSD, nici Primăria Sector 1 cel mai probabil, Tudorache le-a plătit din banii lui personali că altfel ar fi infracţiune să folosească banii de la partid sau de la primărie să se promoveze pe sine (vezi cazul Monica Iacob Ridzi). O felicitare de acest gen, standard, costă 2 sau 3 lei.

CURIERUL NAŢIONAL

Iar ne descentralizăm

Guvernul a aprobat noua Strategie generală de descentralizare, după ce s-a ajuns la concluzia că cea veche nu este corect întocmită, deşi au trecut 11 ani de la aplicare. Principala problemă identificată de Ministerul Dezvoltării pare să fie faptul că banii sunt gestionaţi la centru (administraţiile centrale), nu şi local. Ca atare, autorităţile administraţiei publice locale vor exercita noi competenţe în următoarele domenii: Agricultură; Cultură; Turism; Mediu; Sănătate; Educaţie - activităţi extraşcolare; Tineret şi sport. Principala problemă identificată de Ministerul Dezvoltării pare să fie faptul că banii sunt gestionaţi la centru (administraţiile centrale), nu şi local.

Analiză: Este iminent un război între SUA şi Coreea de Nord?

Tensiunile dintre Phenian şi Washington se adâncesc cu fiecare zi care trece. Mai mult, Coreea de Nord a ameninţat Statele Unite făţiş, comunicând că "va lovi prima cu arme nucleare". Dar analiştii consideră că există motive întemeiate să creadă că tensiunea nu va degenera într-un conflict real. "Nu cred că ne apropiem de un război împotriva Coreei de Nord", a declarat Ralph Cossa, preşedinte al Centrului pentru Studii Strategice. Analiştii cred că Statele Unite ale Americii încearcă, cu siguranţă, să trimită un mesaj-semnal către nord-coreenii de rând. Dar analişti ca Van Jackson, profesor asociat la Institutul de Studii de Securitate Daniel K. Inouye Asia-Pacific, spun că sunt încă îngrijoraţi de reacţiile lui Trump. Ei susţin că preşedintele ar fi putut prinde prea mult curaj după decizia bruscă de a lovi Siria şi poate face nişte calcule greşite.

Cum vrea Guvernul să impoziteze gospodăriile

Până la sfârşitul anului 2018 vor fi selectaţi consultanţii fiscali, care vor merge din uşă în uşă pentru a completa declaraţiile de patrimoniu şi pe cele de venit global. Tot ei vor colecta sumele şi le vor vira administraţiilor şi instituţiilor publice centrale şi locale. Persoanele fizice vor afla, dintr-o hotărâre de guvern, cărui consultant îi sunt arondaţi.

România a emis euroobligaţiuni în valoare de 1,75 miliarde de euro

Ministerul Finanţelor Publice a atras 1,75 miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale printr-o emisiune de euroobligaţiuni în două tranşe, a informat instituţia. Prima este o emisiune nouă, în valoare de 1 miliard de euro, cu o maturitate de 10 ani şi un cupon de 2,375%. Cea de-a doua, în valoare de 750 de milioane de euro, este redeschiderea emisiunii lansate în octombrie 2015, cu maturitatea iniţială de 20 ani şi cu un cupon de 3,875%.

EVENIMENTUL ZILEI

Adrian Năstase: Florian Coldea a ieşit din biroul şefei ICCJ înainte de condamnarea mea.

În ciuda evenimentelor concrete relatate de jurnalistul Dan Andronic în privinţa grupului "Noi suntem Statul" şi publicate de Evenimentul Zilei, dar şi a confirmărilor venite din rândul oamenilor care se află în vârful politicii mioritice, există un pesimism continuu în rândul majorităţii când vine discuţia de a crede că există un grup care să controleze România din umbră. Dezvăluirile lui Adrian Năstase vin să confirme ceea ce a fost relatat cu ajutorul surselor. "Am avut convingerea că au fost implicate forţele oculte în condamnarea SRI. Sper şi înclin să cred că George Maior nu a fost implicat. Mesajul a ajuns unde trebuie de la nivelul doi-trei şi s-a luat decizia în consecinţă. Din biroul şefei ICCJ (Livia Stanciu) a ieşit Florian Coldea înainte de condamnarea mea. Poate fi doar o coincidenţă, dar nu cred".

Ponta dezlănţuit: "Neglijent, arogant şi atotştiutor"

Fostul premier Victor Ponta a criticat vehement PNL pentru că nu face opoziţie împotriva Guvernului. El le reproşează liberalilor lipsa mesajelor coerente şi a opoziţiei care pune în pericol eficienţa Executivului. "Ceea ce e îngrijorător este lipsa unei Opoziţii - am fost de suficiente ori la guvernare ca să ştiu ce rău este să nu existe o Opoziţie politică; devii suficient, neglijent, arogant şi atotştiutor; vezi Presa că singurul duşman (aceea care încă te mai critică), iar nemulţumirea populară se strânge ca la un vulcan care are încă vârful intact şi nu lasă lava să se scurgă paşnic. Lipsa Opoziţiei politice care să te ţină treaz şi atent este un mare pericol pentru o Guvernare eficientă şi de succes", a scris Victor Ponta pe contul de Facebook.

Salariul fabulos al şefei DNA a stârnit furia unui lider din PSD: "Face cât cinci parlamentari"

"Nu-mi dau seama dacă munceşte de cinci ori mai mult sau are o importanţă de cinci ori mai mare sau un procuror general al României face cât cinci parlamentari, dar foarte puţină lume e interesată de cât câştigă procurorul general, dar foarte multă lume spune că parlamentarii câştigă prea mult", a declarat Şerban Nicolae, şeful grupului PSD din Senat. Magistraţii vor câştiga şi mai mulţi bani, în urma legii salarizării. Astfel, procurorul general al României, Augustin Lazăr are o indemnizaţie de 25.000 de lei, 3.250 de lei majorare pentru funcţia de conducere, maximum 7500 de lei sporuri. Poate ajunge la un total de 35.750 de lei, potrivit Antena3.ro. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi primeşte 25.000 de lei indemnizaţie, 2.875 de lei majorare pentru funcţia de conducere, maxim 7.500 de lei sporuri. Un total de 35.375 de lei.

JURNALUL NAŢIONAL

DNA loveşte rapid după dezvăluirile lui Dan Andronic

Patronul EvZ, Dan Andronic, candidat din partea PMP la alegerile parlamentare din 2016, a fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, în dosarul în care DNA anchetează finanţarea campaniei prezidenţiale din anul 2009. Lovitura a venit la doar o zi după ce Andronic a scris în ziarul său că Florian Coldea şi Codruţa Kovesi sunt două dintre personajele-cheie care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în faţa lui Mircea Geoană la alegerile din 2009. Consultantul politic Dan Andronic, patronul EvZ şi unul dintre apropiaţii fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi calitatea de suspect în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009.

Helsinki via Focşani pe culoarul Paneuropean IX

Viitorul drum de mare viteză care va lega Bucureştiul de Moldova va fi construit pe ruta Ploieşti-Buzău, Focşani-Bacău-Paşcani. În Master Planul General de Transport, această rută a fost prevăzută ca drum expres pentru a reduce costurile cu circa 25%. Această legătură ar urma să fie realizată până în 2020 şi ar costa 1,5 miliarde de euro. Drumul expres Bucureşti-A3-Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău va face parte din culoarul Paneuropean IX. Având o lungime de 3.400 km, Coridorul Paneuropean IX face legatura între nordul şi sudul Europei, pornind din Helsinki (Finlanda) şi se încheie în Alexandroupolis (Grecia), mergând pe ruta Vyborg-St. Petersburg-Pskov-Gomel-Kiev-Ljubashevka-Chişinău-Bucureşti-Dimitrovgrad. În bugetul de stat din acest an au fost prevăzute sumele necesare pentru plata studiilor de fezabilitate şi plata tuturor avizelor şi acordurilor necesare.

NAŢIONAL

Cocoş şi "Hrebe", prinşi cu prafuri pe arest!

DNA a început să strângă lanţul anchetelor şi asupra marilor beneficiari ai contractelor cu unităţile medicale subordonate Ministerului Sănătăţii. Lista deschisă de cei doi "regi ai Sănătăţii" din România, Viorel Hrebenciuc si Dorin Cocoş, oamenii care au vândut cât au vrut, când au vrut si ce au vrut către zeci de spitale, fără ca nimeni să îndrăznească să dea curs "camioanelor" de documente incriminatorii existente. În care, de exemplu, cei de la Spitalul Fundeni erau obligaţi sa arunce la WC tonele de pulbere hemostatică pe care erau obligaţi să le "înghită", pe bani grei, de la suveica de firme controlate de Cocoş. Asta în timp ce Viorel Hrebenciuc a reuşit chiar performanţa să vândă astfel de consumabile medicale la un preţ de 500 de ori mai mare decât cel de achiziţie!

Noul ANAF îşi arată colţii la marii datornici!

Iată că ANAF-ul nu are doar o nouă conducere, dar şi un alt mod de abordare a problematicei fiscale, una care a măcinat de ceva vreme nu doar mediul de afaceri, dar chiar întreaga societate românească. Iar printre măsurile pe care preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan urmează să le propună zilele acestea premierului Sorin Grindeanu în cadrul planului asumat de acţiune pentru creşterea încasărilor la buget se numără şi atribuirea către structurile teritoriale de competenţe pentru verificare a 80 de mari contribuabili.

PUTEREA

DRAGNEA, dezlănţuit, atacă OLANDA, ING, firma de asigurări NN şi promite să dea afară toată conducerea ASF

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că "scandalul" generat de scrisoarea companiei NN, este de fapt "un fake" pornit de la preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii de la Ambasada Olandei şi de la conducerea ING din această ţară. El a opinat că olandezii ar putea fi "supăraţi pe corvete", dar a arătat că este "nepermis" ceea ce a făcut compania NN întrucât "o asemenea informaţie poate să ducă la prăbuşirea unui sistem".

Numiri de ULTIMĂ ORĂ în Guvernul GRINDEANU

Premierul Sorin Grindeanu făcut, miercuri, o serie de noi numiri în cabinetul pe care îl conduce, precum şi în aparatul propriu de lucru, deciziile fiind publicate în Monitorul Oficial. Astfel, Ion Cîmpeanu a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului, Ion Radu a devenit secretar de stat în Ministerul Economiei, iar Sterică Fudulea va ocupa funcţia de secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. În funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a fost numit Grigore Mihai Giurgiu. Tot miercuri, Petruţa-Raluca Niţă a fost numită consilier la cabinet consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Politica BNR merge pe principiul "să fie bine să nu fie rău". Dar numai pentru guvernator

Recent, Mugur Isărescu a intervenit în dezbaterea publică pe politicile fiscale pe un ton blând şi a afirmat că promisele creşteri salariale sunt inevitabile. Ulterior, guvernatorul BNR a adăugat că totuşi trebuie "să le ţinem sub control, să fim inteligenţi". Mugur Isărescu a avut aceeaşi atitudine şi în 2007 - 2008, înainte de criza economică. Apoi, în anii 2009 - 2010, în plină recesiune, a revenit şi a pus altfel de accente. "V-am spus noi! BNR a atras atenţia asupra derapajelor!" ar putea fi o parafrază sintetică a acelor declaraţii publice.

Liviu Dragnea: Se încearcă decredibilizarea Guvernului, astfel încât Comisia Europeană să declanşeze procedura de deficit excesiv

Liderul PSD Liviu Dragnea a explicat la Antena3 că Guvernul României se înfruntă cu un plan de decredibilizare la Bruxelles, iar miza acestuia ar fi destul de mare, plan alimentat de faptul că nu sunt venituri cu legea salarizării şi că nu există o creştere economică. Liderul PSD a mai spus că acesta este "de fapt planul, este un plan complex, urât, cu care o să se bată". La rândul său, ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a spus că realizarea acestui plan ar putea avea drept consecinţă blocarea fondurilor europene pentru România.

ZIARUL FINANCIAR

Un adevărat război s-a iscat între fondurile de pensii şi Guvern/ASF

Prima consecinţă a acestui scandal este necesitatea unei discuţii asupra rolului pensiilor private Pilonul II în economie la 10 ani de la înfiinţare, în condiţiile în care ţări precum Ungaria şi Polonia, date deseori exemplu României, au decis naţionalizarea. Un adevărat iureş a apărut în industria pensiilor private obligatorii după ce pentru prima dată o companie, respectiv NN Pen­sii, a trimis un avertisment des­pre o aşa-zisă naţionalizare a fondurilor de pen­sii private către cei 1,9 milioane de clienţi pentru care administrează active de 12 mld. lei, echivalentul a 2,7 mld.euro. Într-un cont de pensie administrat de NN sunt în medie aproximativ 6.265 de lei (1.400 de euro). Întrebarea care se pune în aceste condiţii este dacă este normal ca un fond de pensii care a fost înfiinţat ca urmare a unei decizii politice să ceară ajutorul clienţilor săi pentru a pune presiune pe decidenţii politici?

Nicu Grigoraş, Intercapital: RCS&RDS poate intra după listare în top cinci cele mai mari companii de la BVB

RCS&RDS, cel mai mare fur­nizor de servicii de tele­vi­ziune şi internet fix din România, poate intra după vân­zarea de acţiuni programată pentru luna mai în top cinci cele mai valoroase companii listate în România, ceea ce în­seamnă că Bursa de Valori Bucureşti va câştiga un emitent de calibru, dacă oferta de listare va fi un succes. La această listare, care ar putea fi cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria bursei româneşti de două decenii, vor veni în România investitori străini care vor cumpăra acţiuni, consideră Nicu Grigoraş, director tranzacţionare la Intercapital.

Cine este Bogdan Ciobotaru, creierul listării RCS&RDS

Bogdan Ciobotaru, 38 de ani, creierul planului companiei de cablu RCS&RDS de listare la Bursa din Bucureşti, a lucrat timp de 10 ani la banca de investiţii Morgan Stanley, fiind implicat astfel în listarea la Londra a grupului Vimetco (acţionarul majoritar al Alro), dar şi în oferta publică iniţială de 10 mld. dolari a grupului rus Rosneft. El lucra la Morgan Stanley şi în momentul în care banca americană de investiţii a lucrat la proiectul RCS&RDS de a se lista la bursa din Londra, în 2007. Operatorul a abandonat atunci listarea, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţă. În martie 2013, când a fost recrutat de RCS&RDS ca membru în Consiliul de administraţie al companiei, Ciobotaru era coordonatorul departamentului de finanţare pentru Europa Centrală şi de Est (CEE) al băncii de investiţii ruseşti Renaissance Capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb