REVISTA PRESEI 13.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 mai 2014

ADEVARUL

Permisia lui Becali, "revelionul televiziunilor"

Eliberat din penitenciar pentru 24 de ore, Gigi Becali a propovăduit în faţa jurnaliştilor lecţia justiţiei şi a iubirii. Ştirea este aceasta: persoana privată de libertate Becali George a fost eliberată din Penitenciarul Poarta Albă, pentru 24 de ore. Becali a fost condamnat, pe 20 mai 2013, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Becali a revenit în libertare într-o limuzină Rolls Royce, cu numărul de înmatriculare ironic pentru un deţinut: CT 01 LEX. Cu ea a defilat ieri prin nordul Bucureştiului, pe traseul casa din Pipera - cimitirul Pipera - Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov - Boogie Bar, de acolo revenind acasă. Alaiul a fost compus din vreo zece care de televiziune, maşini de paparazzi şi maşinile lacheilor săi. Cimitirul Pipera a fost locul în care Becali a ţinut o amplă conferinţă de presă, cu influenţe de predică. Gigi Becali a precizat de la început: "De acum mă cheamă Gheorghe, nu mai mă cheamă Gigi. Sunt un om nou". Apoi, fără vreun avertisment prealabil, a strigat: "Împliniţi dreptatea Domnului şi toate celelalte se vor alătura vouă".

Preşedintele Traian Băsescu: "Rusia ne poate ridiculiza. UE nu poate doborî avioane cu persoane interzise"

Preşedintele Traian Băsescu avertizează că interdicţiile aplicate de UE celor 40 de oficiali ruşi nu ar trebui să se extindă şi pentru spaţiul aerian. "Unui clovn de teapa lui Rogozin îi răspunzi ca atare. Rogozin o să mai scrie, nu trebuie să ne antrenăm la toate replicile lui. El va scrie mult, are mintea odihnită. Situaţia care a declanşat schimbul de replici este una serioasă: închiderea spaţiului aerian. Care-i soluţia? Întoarcerea avionului care mai are 300 de pasageri la bord? Sau să-l laşi să treacă pentru că interdicţia pentru avioane de linie nu poate fi în stadiul 2 de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse? Cred că soluţia corectă este să laşi să aterizeze, descarci cei 300 de pasageri, pe Rogozin îl opreşti la frontieră şi-i spui: "Nenică, matale urci înapoi în avionul din care ai coborât şi te întorci înapoi de unde ai venit!". De asta nici nu am putut avea o poziţie oficială şi nu am nici acum."

Premierul Rusiei anunţă că incidentul cu Rogozin va afecta relaţiile economice cu Republica Moldova

Incidentul cu delegaţia rusă care s-a aflat în vizită în Republica Moldova în zilele de 9-10 mai nu va contribui la dezvoltarea relaţiilor normale dintre cele două ţări, iar acest episod va fi luat în considerare la modul cum va fi continuată cooperarea economică, a declarat, luni, prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev. Dmitri Medvedev i-a cerut vinovatului de acest incident, vicepremierul Dmitri Rogozin, "să examineze măsurile necesare pentru a preveni repetarea unor astfel de acţiuni în viitor", potrivit RIA Novosti. "Cu siguranţă că acest incident nu va contribui la dezvoltarea relaţiilor normale cu Republica Moldova, e alegerea lor, în cele din urmă. Ei periodic solicită ceva, ştim cu toţii ce, însă dacă ei îl tratează astfel pe preşedintele comisiei mixte interguvernamentale, atunci nu cred că este o modalitate bună de a consolida cooperarea", a declarat, luni, prim-ministrul rus Dmitri Medvedev, în cadrul unei consfătuiri cu vicepremierii.

Referendum cu arme şi fraude. Doneţk şi Lugansk cer alipirea la Rusia

Aşa cum se aşteptau ucrainenii şi vesticii deopotrivă, referendumul care a avut loc duminică în estul Ucrainei a fost marcat de intimidări şi fraude din partea separatiştilor. Kievul şi Vestul resping ferm simulacrul, în timp ce Kremlinul transmite că "respectă" voinţa ucrainenilor. Uniunea Europeană este pregătită să introducă noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă situaţia din Ucraina nu se va detensiona, avertizează Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, citat de AFP. "Nu recunoaştem aşa-numitele referendumuri de ieri. Sunt nelegitime şi lipsite de credibilitate", a adăugat preşedintele UE. Separatiştii din estul Ucrainei au cerut ca "Republica Doneţk" să devină parte integrată a Rusiei, după referendumul proindependenţă informează AFP. De asemenea, separatiştii din Lugansk au lansat aceleaşi pretenţii, cerând alipirea la Federaţia Rusă. Însă în ciuda acestor acţiuni, atât Kievul şi Occidentul, dar nici Moscova nu recunosc rezultatele referendumului.

Banca Transilvania este în discuţii pentru achiziţia unei bănci

Banca Transilvania analizează oportunităţile de achiziţii în piaţă, având chiar discuţii cu una sau mai multe bănci pentru preluare integrală sau doar de portofoliu, care să fie însă în linie cu strategia proprie, cu focus pe retail şi IMM-uri, a declarat Omer Tetik, directorul general al băncii. El a arătat că banca nu va cumpăra portofolii cu probleme, dar că totul depinde de preţ, "ce vrei să cumperi?" şi "la ce preţ vrei să cumperi?" fiind două întrebări diferite. El a arătat că Banca Transilvania este în discuţii pentru preluare, analizând mai multe opţiuni, fie o bancă integral, fie un portofoliu, fără a da detalii despre mărimea instituţiei de credit vizată. "Nu sunt multe bănci în proces (de vânzare - n.r.), noi discutăm când o bancă sau un portofoliu apare", a mai spus directorul BT. Tetik a menţionat că Banca Transilvania are capital suficient pentru o astfel de tranzacţie.

Radu Gheţea: Agricultura va fi noul boom în economia românească. Alte sectoare cu potenţial uriaş sunt industria auto şi IT-ul

Agricultura va fi noul sector de boom al economiei româneşti, întrucât ţara are un potenţial extraordinar în acest domeniu, a declarat, luni, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, în cadrul unei conferinţe pe tema contribuţiei IMM-urilor la relansarea economică. "Un boom ca în anii 2005-2008 nu va mai fi în niciun caz, însă cred că un boom va veni din agricultură, întrucât potenţialul agricol al României este extraordinar, iar piaţa terenurilor se liberalizează. Mă refer la creşterea preţurilor terenurilor şi la unificarea parcelelor, care vor deveni prelucrate cu mijloace industriale", a declarat Gheţea, citat de Agerpres.ro. El a amintit că, în acest moment, 40% din agricultura românească este una de subzistenţă. Totodată, oficialul CEC Bank a mai spus că alte sectoare cu potenţial uriaş de creştere în ţara noastră sunt IT şi industria auto.

Voinea, ministrul Bugetului: Criza s-a terminat! Creşterea economică din 2014 va fi mult mai mare decât cea prognozată la elaborarea bugetului

Criza economică s-a terminat, populaţia ar trebui să aibă încredere şi să consume, firmele să investească, iar băncile să crediteze, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Acesta a adăugat că avansul economic din acest an va fi cu mult peste cel prognozat la realizarea bugetului pe 2014. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, încurajează populaţia şi firmele să acceseze împrumuturi de la bănci pentru consum şi investiţii, întrucât economia românească şi-a revenit după criză, estimând că aceasta va înregistra un avans în acest an peste nivelul anului trecut, de 3,5%. "În 2014, creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul. Revenirea consumului pe primele luni va duce la o creştere economică mai mare şi tocmai pentru că economia îşi revine vreau să transmit mesajul că oamenii trebuie să aibe încredere să consume, firmele să aibă încredere să se împrumute ca să investească, băncile să aibă încredere să finanţeze pentru investiţii şi consum".

CURENTUL

Radu Mazăre strânge semnături

Radu Mazăre a pus la cale o campanie de strângere de semnături, prin care vrea să demonstreze că cetăţenii din urbea lui abia aşteaptă ca Primăria să preia un nou pachet din acţiunile portului. Acţiunea declanşată de Mazăre se vrea un soi mai aparte de referendum local, bazat pe un chestionar măsluit, compus din două întrebări care nu au nici o legătură una cu cealaltă. Această campanie va dura între 12 şi 24 mai, perioadă în care semnăturile vor fi adunate în 20 de corturi amplasate în diferite zone ale oraşului. Deloc întâmplător, foarte multe dintre acestea se află chiar în incintele unor cluburi de pensionari. Concret, prima întrebare a chestionarului este: "Vrei mai multe acţiuni în Portul Constanţa?", urmată "hodoronc-tronc de cea de a doua: "Vrei scăderea facturii tale la energie termică?". Bineînţeles că ambele întrebări sunt astfel puse încât să cheme după ele doar un răspuns afirmativ. Chiar dacă nefericiţii adăpostiţi de Mazăre în cartierul lui de containere habar n-or fi având cum stă treaba cu "acţiunile", din prima întrebare, oricare dintre ei pricepe lejer că "vrei mai multe acţiuni în Portul Constanţa" sună ca o promisiune pe care n-ai cum s-o refuzi.

Agentul provocator al Moscovei. De ce isi varsa Rusia nervii pe Romania?

România are rolul de avanpost şi în acelaşi timp pilon de susţinere pentru aspiraţiile europene ale Chişinăul, politică ce contravine intereselor Moscovei care vrea să păstreze Republica Moldova sub tutoriatul său de influenţă. Evident, Moscova nu poate intra în clinciuri cu marile puteri ale UE de care este foarte legată economic, pe alocuri şi politic, şi caută confruntări cu state medii de talia României la care are raportări legate de influenţă directă în zona Mării Negre şi extinsă în zona caspică. Episodul privind "interceptarea aeriană" a vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu ar putea fi decât scânteia unor tensiuni bilaterale adâncite. În tot acest scandal, Rogozin joacă rolul de pion sacrificat cu o retorică belicoasă pentru a arăta adevăratele intenţii ale Rusiei privind acest spaţiu. În ciuda impresiei de impulsivitate şi spontaneitate, Rogozin nu face nimic de capul lui, fiind mai degrabă un "contra-ambasador" care arată băţul ţărilor cu care Moscova "vrea să se pună în beţe".

CURIERUL NATIONAL

Un director Enel va vinde energia produsă de Hidroelectrica

Administratorul judiciar al Hidroelectrica - EuroInsol - a numit ieri un director de vânzări de la Enel în postul de şef al Direcţiei Trading - Furnizare al producătorului de energie hidro, a comunicat compania. Absolvent, în 2003, al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Marius Adrian Chiriac a ocupat, în perioada 2012 - 2014, funcţia de director Achiziţii Energie şi Vânzări la Enel Energie şi Enel Energie Muntenia. În perioada 2012-2013 a deţinut şi funcţia de director general interimar şi membru al Consiliului de Administraţie atât al Enel Energie, cât şi al Enel Energie Muntenia. Imediat după absolvirea Facultăţii de Energetică, Chiriac s-a angajat la Transelectrica, unde a activat în cadrul Dispeceratului Energetic Naţional până în 2007, când a fost racolat de italienii de la Enel.

Blocaj total în asigurările auto

Service-urile spun că de două luni li se plătesc, în cel mai fericit caz, doar parţial dosarele de daună. Parlamentul va chema curând la audieri pe şeful Departamentului de Reclamaţii din ASF, pe numele căruia există deja mai multe plângeri penale. Astra Asigurări va fi cerută din nou în faliment, la expirarea scadenţei până la care trebuia să facă plăţile către clienţi. Gravele probleme de solvabilitate ale societăţilor de asigurări, muşamalizate de fosta conducere a Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) prin lipsa controalelor şi a măsurilor ce se impuneau, au adus piaţa într-un real blocaj, generalizat. Acest lucru, evidenţiat şi prin înmulţirea consistentă a numărului de plângeri care anul trecut a depăşit 76.000, iar la sfârşitul lunii aprilie a.c. ajunsese la aproape 40.000, nu pot fi rezolvate cu uşurinţă, în ciuda anunţurilor privind recapitalizarea făcută de asigurători şi a tuturor eforturilor pe care le depune actuala conducere a ASF. Reprezentanţii service-urilor spun că piaţa este deja blocată şi că preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, nu o va putea debloca cu ajutorul actualei echipe.

IMM-urile vor primi subvenţii de 900-1.300 lei pentru angajarea tinerilor

Firmele mici şi mijlocii care creează locuri de muncă vor beneficia din iulie de subvenţii la angajarea tinerilor, respectiv de 900 de lei pentru un absolvent de liceu şi de 1.300 de lei pentru unul de facultate, pentru o perioadă de 6-12 luni, a declarat ministrul pentru IMM-uri, Florin Jianu, informează Mediafax. "Lipsa de finanţare şi capacitatea redusă de capitalizare a IMM-urilor fac dificilă crearea de noi locuri de muncă la nivelul firmelor mici şi mijlocii. De aceea, în 2014, începând din luna iulie am creat o schemă de subvenţii pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă pentru care am reuşit să atragem finanţare europeană în valoare de 40 de milioane de euro. Astfel, pentru cei care angajează absolvenţi de liceu vor primi subvenţii de 900 de lei pe loc de muncă, iar pentru absolvenţii de facultate de 1.300 de lei, pe o perioadă 6-12 luni, cu obligativitatea să menţină locurile de muncă în acest interval", a spus Jianu la un eveniment de specialitate.

Pieţele arată ca înainte de prăbuşirea din 2007-2008, spune un bancher central

Un bancher central avertizează asupra politicilor monetare neconvenţionale despre care crede că au împins pieţele financiare în zone de vulnerabilitate. "Totul arată ca în 2007, cu pieţele de acţiuni supraevaluate şi diferenţialele de dobândă extrem de înguste", a declarat William R. White, fost economist-şef al Băncii Internaţionale a Reglementelor pentru portalul financiar elveţian Finanz und Wirtschaft. În materialul preluat şi de publicaţia online Zero Hedge, fostul oficial al instituţiei cunoscută ca fiind "banca centrală a băncilor centrale" se arată foarte sceptic faţă de politicile relaxate monetare subliniind caracterul experimental al acestora. "Adevărul este că nimeni nu a mai văzut ceva de genul acesta. Nici măcar în timpul Marii Crize din anii '30 politica monetară nu a fost într-atât de relaxată." Faptul că acestea sunt promovate deja de foarte mult timp agravează impactul lor asupra pieţelor financiare. "Sunt foarte îngrijorat de acest tip de politici", mai spune White.

Detroit ar putea deveni primul oraş chinez major din Statele Unite

Cumpărătorii de case şi întreprinderi chinezi au început să inunde aşa-zisul "Motor City", iar guvernatorul din Michigan încurajează acest lucru. De fapt, el a cerut în mod oficial administraţiei Obama 50.000 de vize de imigrare federale speciale pentru a încuraja şi mai mult imigraţia din China şi din alte părţi. "În conformitate cu un plan prezentat săptămâna trecută, guvernatorul Rick Snyder va cere 50.000 de vize federale de imigrare speciale în următorii cinci ani pentru a atrage profesionişti străini care sunt dispuşi să lucreze şi să trăiască în acest oraş", notează Zerohedge.com. În trecut, Detroit era cel mai mare oraş industrial din istoria lumii şi a avut cel mai mare venit pe cap de locuitor în întreaga ţară. Însă, astăzi, oraşul a decăzut total şi a ajuns într-o stare deplorabilă, fiind într-o stare de faliment şi având nevoie disperată de un salvator, iar guvernatorul din Michigan, Rick Snyder, pare să fie deplin convins că poporul chinez poate fi salvatorul acestui oraş.

EVENIMENTUL ZILEI

Fabrica de bani a lui Nicolae Ceauşescu. Şeful de la Dinamo i-a turnat pe generalii implicaţi în traficul de armament

"Evenimentul zilei" vă prezintă noi acţiuni strict secrete ale Securităţii din arhiva ICE Dunărea. Potrivit datelor de la CNSAS, una din principalele surse de venit erau comisioanele din vânzarea de armament românesc. "Supun atenţiei faptul că, în unele cazuri, tiranul a oferit aşa - zis ajutor militar forţelor OEP (Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei - n.r.) şi armatei libiene, sens în care a avut unele convorbiri individuale cu Yasser Arafat şi Muammar Gaddafi, nefiind exclus ca ajutorul să nu fi fost gratuit, să fi fost efectuate unele transferuri confidenţiale în contul tiranului din exterior. Nu trebuie să ne scape din vedere nici faptul că, în ultimul timp, la întâlnirile tiranului cu Yasser Arafat a participat şi Tudor Postelnicu (ministru de Interne, general fidel cuplului Ceauşescu -n.r. )", explica şeful Compartimentului/Sectorului Aport Valutar Special (AVS) din cadrul Centrului de Infomaţii Externe (CIE), unde s-ar fi putut duce o parte din bani. Acum, acesta este preşedinte executiv la FC Dinamo.

Ponta: Îl putem SUSPENDA pe Băsescu şi în ultima zi

Dacă pe 21 mai Curtea Constituţională, decide că şeful statului a încălcat Constituţia, se pune serios problema suspendării, a explicat premierul. "Dacă CCR va decide că preşedintele, oricum se numeşte, nu are voie să fie implicat în campania electorală, ceea ce cred că va fi o decizie bună mai ales pe viitor pentru că nu mai vreau să văd preşedinţi cu treninguri şi tricouri, iar Băsescu va continua să facă campanie, orice om care greşeşte va plăti. Şi eu militez pentru libertăţi cu condiţia să respecte funcţia pe care poporul ţi-o acordă. Judecătorii au voie să voteze, dar nu au voie să intre în sală cu tricouri, militarii, prefecţii la fel, cu atât mai mult preşedintele României. Mi-e greu să mi-l imaginez pe preşedintele Germaniei sau al Italiei, care au fost aleşi politic, mergând prin ţară în campanie electorală. Nici măcar Francois Hollande care e un fel de şef al guvernului nu face lucrul acesta", a spus Victor Ponta.

Vocea Rusiei: Dmitri Rogozin vrea o reacţie "foarte dură" la declaraţiile lui Victor Ponta

Reacţia la declaraţiile făcute de premierul României, Victor Ponta, legată de posibilitatea trimiterii avioanelor militare pentru interceptarea unei aeronave oficiale guvernamentale a Rusiei, trebuie să fie una "foarte dură", a declarat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Potrivit Vocei Rusiei, preluată de Mediafax, Rogozin a explicat că, luni dimineaţă, ministrul de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul României în Rusia, au purtat o discuţie pe această temă, iar aceasta i-a fost prezentată şi premierului Dmitri Medvedev. "Nu mai avem ce discuta cu ei după această situaţie. Ministerul rus de Externe va pregăti şi va elabora o reacţie. Una este să introduci sancţiuni împotriva unor persoane, ca acestea să nu mai poată primi vize, dar să forţezi să aterizeze, cu ajutorul aviaţiei militare, un avion la bordul căruia se află membri ai Guvernului rus este dincolo de orice glumă (...). Reacţia trebuie să fie dintre cele mai dure", a declarat Rogozin.

JURNALUL NATIONAL

Gaşca Nordului a luat 7 hectare din Parcul Herăstrău

Crin Antonescu a semnat un document prin care le-a luat bucureştenilor 7 hectare de teren din Herăstrău. O bucată din Parcul Herăstrău de aproape 7 hectare de teren din domeniul public a fost vândută în 2003 de Biroul de Turism şi Tineret (BTT) firmei Domino 94 Impex, controlată de afaceristul Bartolomeu Finiş. Deşi BTT era doar administratorul terenului, nu proprietarul acestuia. Pentru că terenul a fost vândut ilegal, reprezentantul secţiei de Yachting al Clublui Sportiv Sportul Studenţesc, Liviu Doară, a solicitat anularea tranzacţiei. Instanţa a decis să numească trei experţi judiciari. Una dintre obligaţiile acestora era să stabilească dacă terenul făcea parte din Parcul Herăstrău. Concluzia acestora este năucitoare: "Terenul în suprafaţă de 69.982 mp ce a constituit obiectul certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M15, numărul 0053 emis la data de 22.12.1999 nu făcea parte din Parcul Herăstrău în anul 1999."

Pe unde a zburat Rogozin, ruta care a dus la escaladarea scandalul romano- rus

Pe 8 mai, pe contul său de pe o reţea de socializare, vicepremierul rus anunţa că va fi obligat să zboare patru ore şi jumătate până la Chişinău, ruta aleasă fiind una care traversa şi spaţiul aerian românesc. Ceea ce înseamnă că, la acea dată, avionul în care se afla Dmitri Rogozin avea acceptul de survol al României. Vineri, 9 mai, Rogozin şi delegaţia de parlamentari ruşi care îl însoţea aterizează la Chişinău, de unde se deplasează la Tiraspol pentru a participa la sărbătorirea Zilei Victoriei. Sesizate de SUA, autorităţile de la Bucureşti nu mai acordă autorizare de survol pentru ruta de întoarcere a aparatului în care se afla Rogozin, acesta aflându-se pe lista oficialilor ruşi vizaţi de măsurile de sancţiune luate după anexarea Crimeei. Parlamentarii ruşi revin la Chişinău de la Tiraspol şi se îmbarcă în avion, decolând spre Moscova, dar aeronava este întoarsă pe aeroport fiindcă nu obţinuse autorizaţia de survol din partea Ucrainei. Pe aeroportul din Chişinău, avionul este perchezitionat, constatându-se cu acest prilej că Dmitri Rogozin nu se afla la bord, ulterior aeronava decolând spre Moscova. Revenit la rândul său de la Tiraspol la Chişinău, Rogozin pleaca spre Moscova cu un avion de linie în 10 mai .

NATIONAL

Ovidiu Silaghi se ineaca la malul imunitatii!

Silaghi si cumnatul sau, un alt client fidel al DNA, presedintele CJ Satu Mare, Adrian Stef, au avut mai multe intalniri de taina cu Liviu Dragnea, prin intermediul lui Mircea Govor, pentru a-si cumpara imunitatea parlamentara. Vicepremierul a pasat apoi "cocoasa" mediatica in spatele lui Victor Ponta, cel caruia i s-a fortat mana sa inghita candidatura liberalului urmarit de DNA la alegerile partiale pentru Colegiul 2 Satu Mare. Sursele National sustin insa ca Silaghi nu va apuca totusi sa le rada in nas procurorilor anticoruptie, chiar si daca va castiga alegerile care l-au costat o adevarata avere... Dupa cum sustin unii chibiti ai fenomenului politic, nu va apuca sa se si bucure de mandat, acesta urmand sa fie contestat imediat dupa alegeri. Pentru ca, in frenezia de a intra cu japca pe lista "rosie" si dupa ce veritabilul santaj al lui Liviu Dragnea la Victor Ponta a reusit, Ovidiu Silaghi a ajuns aproape sa fie desemnat candidat inainte de a fi membru al PSD.

RCS & RDS vrea sa puna mana pe emisia tv terestra

ANCOM a scos la licitatie cinci multiplexuri de televiziune digitala, iar pana la data limita au depus oferte doar doua companii, una dintre acestea fiind RCS & RDS. Cealalta companie este Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA, iar pretul de pornire in licitatie pentru fiecare multiplex este de 300.000 de euro. Toate licentele vor fi acordate pe zece ani si vor intra in vigoare incepand cu 17 iunie 2015. In cadrul licitatiei sunt disponibile cinci multiplexuri, patru in UHF si unul in VHF. Prin intermediul primului multiplex se vor transmite "free to air", in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, insa la un nivel de inalta definitie a imaginii si sunetului. In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, iar RCS & RDS are acum o oportunitate de a monopoliza, pe langa "grosul" serviciilor tv cablu, si emisia tv terestra din Romania.

Basescu a discutat cu adjunctul directorului CIA

Seful statului a avut, luni, la sediul Presedintiei, o intrevedere cu adjunctul directorului Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Aflata la Bucuresti, Avril D. Haines a avut o serie de discutii cu liderul de la Cotroceni. Conform precizarilor Administratiei Prezidentiale, in cadrul intrunirii din prima zi a acestei saptamani, Basescu si Haines au dezbatut atat chestiuni in legatura cu situatia din regiune, dar si despre colaborarea dintre serviciile de securitate din Romania si Statele Unite. Intrunirea a inceput la ora 11 si a avut loc, potrivit sursei amintite, in Salonul Ambasadorilor, de la Cotroceni.

PUTEREA

Martin Stropnicky: Cehia nu vrea trupe NATO pe teritoriul său

Statul ceh nu este de acord cu plasarea unor trupe NATO în Cehia. Declaraţia a fost făcută de Marin Stropnicky, ministrul Apărării din guvernul de la Praga. Ministrul Apărării din Cehia, Martin Stropnicky, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că ţara sa nu vrea să găzduiască trupe NATO pe teritoriul ei. Oficialul ceh şi-a motivat poziţia printr-o trimitere la invadarea Cehoslovaciei de către armatele Pactului de la Varşovia, informează Agerpres. "Fac parte din generaţia care a trecut prin experienţa staţionării a 80.000 de soldaţi sovietici în perioada de 'normalizare' (de după 1968) şi încă este o problemă de ordin psihologic", a explicat Stropnicky. Potrivit lui Stropnicky, Guvernul ceh ar putea discuta extinderea cooperării cu NATO, dar nu şi staţionarea unor trupe străine. Atitudinea Cehiei este sensibil diferită de cea a Poloniei şi a ţărilor baltice, state care au cerut în repetate rânduri consolidarea prezenţei NATO în estul Europei pentru a contracara ambiţiile Rusiei.

Doi membri ai CA SRTv vor să sesizeze CNA pentru că premierul a abuzat electoral de concurs

Doi membri ai Consiliului de Administraţie (CA) din Televiziunea Română, Radu Carp şi Romina Surugiu, cer analizarea în Consiliul de Administraţie al SRTv a modului în care a ajuns premierul Victor Ponta să apară la Eurovision ca şi când ar fi fost invitat oficial. Carp şi Surugiu spun că, deşi Ponta s-a dus acolo ca persoană privată, "TVR a mediatizat excesiv prezenţa primului-ministru pe durata desfăşurării competiţiei, ca şi cum dumnealui s-ar fi aflat acolo în vizită oficială". Or, European Broadcasting Union, organizatorul Eurovision, nu invită decât delegaţiile televiziunilor, cu reguli stricte de participare, din care Ponta nu ar fi avut cum să facă parte.

ROMANIA LIBERA

Ce rezultă clar din războiul sondajelor

Din toată bătălia sondajelor din aceste zile, două lucruri sunt sigure: alianţa PSD+UNPR+PC se menţine în jurul pragului de 40% din voturi, iar PNL are probleme în a atinge auto-impusa cotă de 20%. La mai bine de două luni de la destrămarea USL şi cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, cifrele arată astfel pentru PSD+UNPR+PC: 38% în sondajul CSOP, 40,7% în sondajul INSCOP şi 40% în sondajul comandat de PMP. Sondajul PMP anunţa: 11% - PMP, 9% - PDL. Replica democrat-liberalilor a venit ieri: în propriul sondaj, PMP este partidul cu 9% intenţie de vot, în timp ce PDL ar avea 16%. Undeva la mijloc între cele două poziţii se plasează măsurătoarea Inscop: PDL este în faţa PMP, dar nu cu şapte procente, ci cu mult mai puţin (11,3% faţă de 10,2%). Merită menţionate însă şi trendurile celor două partide: PDL este în scădere (tot la Inscop, avea în martie 13,7%), iar PMP în creştere (9,1% în martie).

Un şir de vizite care confirmă rolul geostrategic al României

Criza ucraineană este mai gravă decât lasă să se înţeleagă oficialii europeni şi americani. Altfel, nu i-am fi avut în următoarea lună la Bucureşti pe vicepreşedintele Joe Biden, pe secretarul Apărării, Charles "Chuck" Hagel, şi, posibil, pe directorul CIA. Aceste vizite întăresc poziţia României, dar şi ridică întrebări cu privire la intenţiile adevărate ale Rusiei şi la riposta care se pregăteşte. Traian Băsescu a declarat ieri, într-un interviu televizat, că l-a invitat pe vicepreşedintele american, Joe Biden, să efectueze o vizită în România şi a confirmat că şi şeful Pentagonului va vizita România în curând. Băsescu a lăsat impresia că nu ar fi nimic neobişnuit, susţinând că Biden vine la invitaţia sa, ca şi cum ar fi o rutină, dar lucrurile sunt departe de a fi obişnuite sau de rutină. Înconjuraţi de prieteni ai ruşilor (inclusiv Ungaria şi Serbia), România se găseşte într-o poziţie delicată. Vizitele lui Joe Biden, Chuck Hagel şi (posibil, neconfirmată) John Brennan la Bucureşti arată că americanii sunt dispuşi să ridice mănuşa aruncată de ruşi.

Războiul teilor din Iaşi, dus între "cretini" şi "nebuni"

"Dacă specialiştii spun că trebuie să tăiem, vom tăia", a declarat primarul Gheorghe Nichita referitor la teii din cel mai important parc al oraşului. Acesta i-a făcut "cretini" pe opozanţii proiectului. 500 de copaci din cel mai important parc al Iaşului urmează să fie tăiaţi, potrivit societăţii civile locale, chiar de Primăria oraşului, dintr-un motiv care nu este clar. Municipalitatea susţine că, deocamdată, doar au fost marcaţi arborii pentru "evaluare", dar există suspiciunea că autorităţile vor de fapt să elibereze terenul pentru un centru de afaceri privat. Neîncrederea ieşenilor faţă de acţiunile edililor vine din faptul că Primăria Iaşi a acţionat similar şi anul trecut, când au fost tăiaţi toţi teii de pe bulevardul principal al oraşului şi înlocuiţi cu salcâmi japonezi.

ZIARUL FINANCIAR

Schimbare istorică: Cea mai mare companie din România nu mai este Petrom. Dacia este noul lider

Automobile Dacia SA a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei (4,16 mld. euro), în creştere cu 45% faţă de anul anterior, cel mai bun rezultat din istorie pentru fabrica de autoturisme de la Mioveni, care a ajuns în 2013 la o producţie record de 342.000 de maşini. Cu acest rezultat, Dacia a depăşit pentru prima dată OMV Petrom SA, care a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 18,09 miliarde de lei (4,09 mld. euro), potrivit unui chestionar completat de compania petrolieră şi trimis către ZF. Până în 2013 nicio altă companie nu a reuşit să ia faţa Petrom, de la înfiinţarea companiei, în topul celor mai mari jucători din economie. Profitul net al Dacia a urcat anul trecut la 337,4 milioane de lei (76,3 mil. euro), faţă de 277,2 milioane de lei (62,3 mil. euro) în 2012.

Cristian Popa, BNR: Fără să dăm sfaturi băncilor, noi vedem viitorul creditării spre corporate şi în lei

Sistemul bancar este pe profit şi ar putea să fie şi la sfârşitul anului în această poziţie, dar situaţia depinde foarte mult de activitatea băncilor în 2014, viitorul creditării fiind mai ales pe sectorul corporate şi în lei, consideră Cristian Popa, viceguvernator al BNR. "Filtrele prudenţiale se reduc cu 20% pe an. Anul 2014 este primul an de reducere. Poziţia băncilor este deja pe profit. Depinde foarte mult de activitatea băncilor. Fără să dăm sfaturi băncilor, noi vedem viitorul creditării mai ales spre sectorul corporate, şi mai ales pe lei", a declarat Popa. Bancherii au primit în acest an o gură de oxigen prin aplicarea primului pas de reducere cu 20% a filtrelor prudenţiale introduse la momentul trecerii sistemului bancar la standardele IFRS, la 1 ianuarie 2012. Procesul de eliminare totală a filtrelor prudenţiale urmează să se încheie în 2018.

BCR, BRD, UniCredit şi Raiffeisen şi-au înscris patronatul la tribunal

Consiliul Patronatelor Bancare, noua organizaţie profesională fondată de BCR, BRD, Raiffeisen şi UniCredit Ţiriac Bank ca alternativă la Asociaţia Română a Băncilor (ARB) , s-a înregistrat la tribunal şi poate demara oficial activitatea, dar deocamdată rămâne doar cu cei patru membri fondatori. Chiar dacă au fost şi alte bănci care s-au arătat interesate de noua structură şi au cerut documentaţia necesară înscrierii, deocamdată niciuna nu a depus în mod oficial vreo cerere de aderare. Lansarea patronatului a fost anunţată la începutul lunii aprilie, chiar înainte de adunarea generală a ARB. Cele patru bănci fondatoare sunt în continuare şi membre ale ARB. Dintre celelalte bănci mari, doar Banca Transilvania a declarat public în trecut că analizează statutul patronatului, fără să sugereze însă că s-ar grăbi să adere la această organizaţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ref stire Romania libera. Se confirma rolul nostru de pion - si nu geopolitic. Mai clar - SUA isi fac interesele cu noi si noi ne bucuram ca suntem bagati in seama . Care rol geoplotic, care influenta Romaniei la Marea Caspica?! Sa nu ne imbatam cu apa rece. Ce ne costa sa ne tinem gura, sa nu ne contram degeaba cu rusii? Si daca ne-am contrat ce-am obtinut? Ne mingaie SUA pe cap?! Ce treaba aveam noi ca Rogozin zbura deasupra Romaniei? Daca-l lasam in pace ce era?! Basescu are dreptate - cum sa fortezi aterizarea unui avion din cauza unui demnitar - el are interdictie la intrare in tara, dar nu la zbor deasupra tarii! Si ne laudam ca facem ce ne cere (impune) SUA - cu asta ne mindrim? Inainte faceam ce ne cereau rusii, iar in razboiul mondial 2 eram aliati cu Germania...Am ajuns sa invadam noi Odessa si acu cica suntem frati de suferinta cu ucrainenii?! Unde ajungem in felul acesta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb