REVISTA PRESEI 13.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 13 iunie 2013

ADEVARUL

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, la Adevărul Live: "Şefii comisiilor comasate aveau în contracte sporuri şi de până la 40% pentru confidenţialitate"

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cel care a dezvăluit salariile compensatorii încasate de foştii şefi ai celor trei comisii comasate pentru înfiinţarea ASF, a declarat, la Adevărul Live, că noile contracte colective ale membrilor Consiliului Autorităţii nu mai includ salarii compensatorii, dar nici sporuri, sporuri care ajungeau în vechile contracte chiar şi până la 40% pentru confidenţialitate. "Bursa de la noi nu şi-a atins niciodată scopul de a capitaliza companiile. Apoi a fost nereuşita la fuziunea cu Sibex-ul. Dar am avut întâlnire cu cei de la Sibex şi există deschidere totală pentru reluarea discuţiilor. Bursa nu a fost scutită în toţi aceşti ani de propriile probleme, care şi-au pus amprenta. Şi acum există o mare dezbatere cu privire la directorul general. Dacă nu va răspunde cerinţelor impuse pentru o astfel de funcţie, nu am să avizez. Este prea devreme pentru mine, după doar o lună, să trag o concluzie privind Legea de organizare şi funcţionare a pieţei de capital. Haideţi să treacă măcar şase luni."

CAMPANIE Bloggerii "Adevărul" desfiinţează noua Constituţie

Tot mai multe voci ale societăţii civile acuză Comisia de revizuire a Constituţiei că ignoră nevoile reale de modificare a legii fundamentale spre a-şi satisface interese mărunte, politicianiste. Maniera în care lucrează Comisia de revizuire a Constituţiei începe să atragă numeroase critici, după ce a expirat răgazul în care observatorii vieţii publice au acordat Comisiei prezumţia de bună credinţă. Pe blogurile "adevarul.ro", tot mai mulţi comentatori ridică îngrijorări serioase şi legitime faţă de amendamentele care au fost deja adoptate. Vă prezentăm o selecţie a celor mai relevante opinii. Scriitorul Florin Iaru izbucneşte într-un comentariu deosebit de acid intitulat "Slabi de Constituţie": "În viziunea liberală, România concurează cu Ungaria lui Orban la absurdităţi şi prevederi antidemocratice. Micile câştiguri sunt întunecate de ambiţia cuiva de a ajunge preşedinte-dormitor în toată puterea cuvântului. Dar, dacă privim cu atenţie, această Constituantă e nelegală. Nu se poate să fii arbitru şi parte, să-ţi acorzi privilegii în numele poporului. Elev Antonescu, nota patru! Treci în bancă!".

Aproximativ 8.000 de români îşi plătesc online utilităţile în fiecare zi

Aproximativ 60% din cele peste 650.000 de tranzacţii de comerţ electronic prin card care au loc în fiecare lună reprezintă plăţi de facturi pentru furnizorii de utilităţi, telefonia deţinând mai mult de jumătate din total, potrivit portalului nocash.info.ro. Cele mai mari magazine online din România sunt site-urile Orange, Vodafone, RCS-RDS, Enel şi EON Gaz Romania. Cu alte cuvinte, facturierii reprezintă în acest moment principalul motor de creştere al pieţei de comerţ electronic din România. Statisticile celor de la PayU relevă faptul că, în 2012, valoarea totală a facturilor achitate online (prin PayU) a crescut cu 66% faţă de 2011, iar numărul facturilor plătite online a crescut cu 57%. Analiştii din piaţă estimează că plata online a impozitelor şi taxelor locale ar putea fi un "cârlig" mai puternic decât plata utilităţilor pentru atragerea de noi posesori de card în comerţul electronic autohton.

Singura firmă românească din Top 10 European Business Award este Siveco

Siveco Romania anunţă, într-un comunicat, că a fost premiată pentru excelenţa în exportul de produse şi servicii software în cadrul festivităţii organizate săptămâna trecută de European Business Awards la Istanbul. Competiţia European Business Awards are ca scop identificarea celor mai performante companii europene, selectate pe baza a trei criterii: inovaţia, excelenţa şi sustenabilitatea în afaceri. Un juriu compus din lideri de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic şi jurnalişti a selectat în finala competiţiei, pe baza acestor criterii, cele mai performante şi reprezentative 10 organizaţii din toată Europa. La ceremonia de gală a competiţiei au participat ministrul turc al Integrării Europene, comisarul european pentru Comerţ, oficiali guvernamentali de la Ankara, şi foarte mulţi oameni de afaceri europeni. Patronul oficial al European Business Awards este, din 2013 comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht.

Şeful Orange a fost pus sub acuzare pentru "fraudă în grup organizat"

Directorul general al France Telecom-Orange, Stephane Richard, a fost pus sub acuzare pentru "fraudă în grup organizat", în cadrul unei anchete vizând un controversat caz de arbitraj din 2008, între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca Credit Lyonnais. Magistraţii francezi l-au interogat miercuri pe şeful France Telecom în spital, într-o cameră special amenajată, după ce acesta a fost spitalizat din cauza oboselii. Acesta a fost dus marţi la spital ca "măsură de precauţie", a declarat un oficial al procuraturii. Richard este doar "obosit" după interogatoriile prelungite ale poliţiei, a declarat presei franceze avocatul acestuia, Jean-Etienne Giamarchi, citat de Wall Street Journal. Richard a fost arestat preventiv luni dimineaţă în cadrul anchetei privind arbitrajul contestat înainte de a se încheie un contencios între Bernard Tapie şi Credit Lyonnais în 2008.

România vrea din nou recuperarea investiţiilor de la Krivoi Rog

România va relua negocierile cu partea ucraineană în vederea recuperării cheltuielilor efectuate la construirea Combinatului Minier de Îmbogăţire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog, conform unui memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului. Ţara noastră a investit în combinat, înainte de anul 1989, circa 800 milioane dolari. Lucrările de construcţie la Krivoi Rog au fost iniţiate de Uniunea Sovietică, în anul 1983, dar nu au fost finalizate. După dezmembrarea Uniunii, Ucraina a primit 56,8% din acţiuni, România 27% şi Slovacia 18,2%. În ultimii ani autorităţile de la Bucureşti au anunţat în mai multe rânduri că vor să renunţe la participaţia deţinută la combinatul din Ucraina. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirma recent că va solicita părţii să delege un minister cu care să poarte negocierile. Potrivit lui Vosganian, Ucraina nu recunoaşte o serie de costuri ale României.

Japonia se pregăteşte pentru "scenariul Cipru"

Agenţia de Servicii Financiare a Japoniei va aplica noi reguli care îi vor permite să forţeze băncile cu probleme sau aflate în pragul falimentului să impună pierderi investitorilor, deschizând astfel calea către măsuri mai drastice precum confiscarea parţială a depozitelor bancare. Noile măsuri care vor fi aplicate de autorităţile nipone par copiate după strategia impusă de UE şi FMI în Cipru, unde investitorii au fost obligaţi să încaseze pierderi, iar depozitele bancare au fost confiscate în proporţie de până la 60%. Decizia Japoniei de a introduce aceste noi reguli arată îngrijorarea guvernanţilor faţă de problemele sectorului bancar naţional, care nu şi-a revenit complet după recesiunea declanşată de dezastrul de la Fukushima, din martie 2011. Pentru a combate criza economică, banca centrală niponă a decis să aplice o vreme măsuri similare celor aplicate în SUA, adică tipărirea şi injectarea de bani în piaţă. Programul s-a reflectat însă imediat în rata inflaţiei, care a crescut semnificativ într-o perioadă relativ scurtă.

Aurul se scumpeşte la noile semne de probleme în Europa

Grevele generale demarate în Grecia au readus în lumină, după o perioadă relativ calmă, criza cu care se confruntă Uniunea Europeană. Imediat, investitorii au fugit către refugiul preferat din ultimii ani, aurul. Cotaţiile metalului preţios au crescut cu aproape 21 de dolari pe uncie în doar câteva ore. Preţul unei uncii de aur a crescut pe burse de la 1.374 de dolari la 1.395 în doar câteva ore ieri. Evoluţia se datorează exclusiv temerilor investitorilor faţă de acutizarea crizei din zona euro, după ce protestele din Grecia pentru decizia de a închide societatea publică de radiodifuziune au readus în prim-plan criza din UE. Cotaţiile aurului au crescut constant în ultimele săptămâni, pe fondul datelor economice dezamăgitoare publicate în UE, SUA şi China.

O nouă bulă speculativă ameninţă sistemul financiar global. Rezerva Federală şi Banca Angliei sunt principalii vinovaţi

Bula speculativă cu obligaţiuni creată de marile bănci centrale prin injecţiile de lichidităţi menite să stimuleze economiile pune în pericol sistemul financiar mondial, a avertizat Andy Haldane, director în cadrul Băncii Angliei. El a arătat că cel mai mare pericol pentru sistemul financiar ar fi o creştere semnificativă a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale. "Cel mai mare risc pentru stabilitatea sistemului financiar mondial este o inversare dezordonată a tendinţei randamentelor obligaţiunilor", a spus bancherul, citat de The Guardian. Haldane a semnalat faptul că "umbre" ale unei astfel de evoluţii au avut loc în ultimele două-trei săptămâni.

Radu Gheţea: În România rata creditelor neperformante e mai mare decât în ţările unde băncile au luat ajutoare de miliarde de euro

Rata creditelor neperformante din România este de 20%, în timp ce în statele care au salvat băncile cu ajutoare de miliarde de euro este de 15%, a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). "Dacă stăm să comparăm creditele neperformante din Europa, unde s-au pompat miliarde de euro în salvarea băncilor, constatăm că acolo creditele neperformante sunt la 15%, iar la noi nu s-au dat bani şi e de 20%. E o comparaţie ce trebuie făcută", a spus Gheţea, care este şi preşedintele CEC Bank. Oficialul a mai spus că face distincţie între băncile care şi-au vândut sau externalizat portofoliile de credite şi cele care le-au menţinut. Printre statele europene care au avut nevoie de salvarea sistemelor bancare se află Irlanda, Olanda, Grecia sau Cipru.

CURENTUL

După 23 de ani. Mineriada din iunie 1990: "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!"

Limba română s-a îmbogăţit, după anul 1990, cu neologismul "mineriadă", cuvânt care nu mai există în nici o altă limbă din lume. Un cuvânt care, legat intim de numele lui Ion Iliescu are, pentru noi, una dintre cele mai cumplite semnificaţii. Chiar dacă nu a fost, încă, inclus în dicţionarele oficiale, "Mineriada" defineşte situaţia în care un om politic cocoţat în cea mai înaltă şi importantă poziţie din stat, pune în mişcare o anumită categorie profesională (în cazul nostru minerii) pe care o asmute, diversionist, asupra restului societăţii. Încă din primele săptămâni de după căderea regimului Ceauşescu, Bucureştiul a fost scena mai multor "Mineriade", un adevărat film serial ale cărui episoade păreau desprinse, direct, din anii de început ai instalării regimurilor bolşevice. Dar, cea mai criminală dintre acestea a fost cea din 13-15 iunie 1990, de la al cărei debut se împlinesc, astăzi, exact 23 de ani.

Se strânge laţul în jurul gâtului lui Relu Fenechiu. 4 Iulie - termen final în dosarul Transformatorul

Instanţa supremă a respins, miercuri, expertizele tehnică şi financiar-contabilă solicitate de avocaţii din dosarul "Transformatorul", în care este judecat Relu Fenechiu, şi a stabilit ca în 4 iulie să fie prezentate pledoariile finale. Instanţa supremă a continuat miercuri dezbaterile în dosarul "Transformatorul", în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, fapte comise în perioada în care a fost acţionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi şi SC Tehnorom SRL Iaşi.

Politică pe spinarea sănătăţii românilor. CNAS îşi blochează activitatea pe termen nelimitat

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, instituţie care se presupune că ar trebui să lucreze pentru sănătatea românilor, întrucât strânge taxele plătite de toţi cetăţenii pentru asigurările de sănătate, a decis , cu de la sine putere , să-şi blocheze activitatea , pe motiv că nu e de acord cu persoana desemnată de Traian Băsescu să reprezinte Preşedinţia la nivelul acestei instituţii. Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) consideră numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al instituţiei "o gafă" a administraţiei prezidenţiale, "specifică organizaţiilor mafiote", şi ameninţă că, până la retragere acesteia, CA nu se va întruni.

CURIERUL NATIONAL

UniCredit Ţiriac va emite obligaţiuni de 500 mil. lei

UniCredit Ţiriac Bank va emite în această lună obligaţiuni denominate în monedă naţională, cu o valoare de 500 de milioane lei şi o maturitate, cel mai probabil, de 5 ani, a declarat preşedintele executiv al băncii, Răsvan Radu. "Ne-am restructurat anul trecut pasivele, astfel încât să limităm, cel puţin procentual, resursele din liniile de finanţare de la grup. (...) Avem în vedere chiar luna asta o emisiune de obligaţiuni în lei, cu maturitate probabil de 5 ani, şi valoare de 500 de milioane", a spus Radu la un eveniment de specialitate. Oficialul UniCredit a explicat că s-a ales o emisiune în lei pentru că se urmăreşte susţinerea pieţei locale, dar şi pentru că există interes din partea investitorilor instituţionali şi supranaţionale.

Leul, dresat pentru multinaţionale

2013 este al cincilea an consecutiv în care leul este ţinut supraapreciat în perioada încasării dividendelor, favorizând repatrieri avantajoase de profituri pentru multinaţionale. Fenomenul a devenit şi mai evident în acest iunie, când, după încheierea sezonului, leul s-a depreciat într-un ritm similar "atacului speculativ" din 2008. Ilie Şerbănescu: Această sezonalitate este păstorită clar de Banca Naţională în folosul unor băieţi deştepţi care sunt mai deştepţi decât băieţii din energie.

Vodafone, în discuţii privind preluarea Kabel Deutschland

Cel mai mare operator de TV prin cablu din Germania a intrat în vizorul companiei Vodafone, care a înaintat săptămâna trecută o ofertă neoficială pentru Kabel Deutschland, o tranzacţie estimată la 10 miliarde de euro. Discuţiile oficiale nu au început încă, deoarece Kabel consideră că preţul sugerat de Vodafone este prea scăzut, susţin sursele. Vodafone ar putea fi implicată în viitorul apropiat într-o altă tranzacţie uriaşă. Grupul american Verizon Communications şi-a exprimat interesul pentru preluarea participaţiei Vodafone la Verizon Wireless, cel mai mare operator de telefonie mobilă din SUA. Surse apropiate discuţiilor susţin că Verizon Communications ar fi dispus să plătească 100 miliarde de dolari pentru a prelua integral operatorul Verizon Wireless.

Oltchim a redus semnificativ cheltuielile şi, implicit, pierderile

În doar câteva luni de la declanşarea procedurii de insolvenţă, Oltchim a reuşit să-şi reducă cheltuielile şi, implicit, pierderile, acestea din urmă înregistrând în luna aprilie o valoare de numai 3,2 mil. lei, faţă de cele 26 mil. lei, înregistrate în luna aprilie a anului trecut. Potrivit situaţiei financiare a Oltchim întocmite de administratorii judiciari Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO, în luna aprilie societatea a reuşit să reducă cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumate cu 78%, să reducă alte cheltuieli din exploatare cu 77% şi să reducă cu 6% cheltuielile cu personalul.

Jean-Claude Juncker incriminează SUA

Aflat în vizită la Atena, premierul luxemburghez a chemat la solidaritate europeană "în faţa populismului şi a unei crize venite, de fapt, din Statele Unite" care a tradat "principalele virtuţi ale economiei sociale şi de piaţă".. Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, europeanul care a condus timp de mai mulţi ani destinele zonei euro, s-a aflat la Atena pentru a se informa direct, de la premierul elen Samaras, asupra situaţiei economice şi sociale din ţara care a fost pe punctul să arunce în aer întreaga zonă euro şi care se luptă în continuare cu efectele dramatice ale măsurilor de austeritate impuse de creditori, inclusiv FMI. În opinia lui Juncker, "dacă nu ar fi izbucnit criza americană, care apoi s-a extins în Europa, criza din Grecia nu ar fi avut aceeaşi anvergură".

Europa, victimă a dezinteresului unora faţă de alţii

Noi, europenii, a mai afirmat Juncker, am urmat întotdeauna sfaturile unor "guru" şi iată unde am ajuns astăzi: într-o Europă în recesiune, cu rate record ale şomajului, îndeosebi în rândul tinerilor... "am omis aici, în Europa , să ne mai interesăm unii de alţii, ne-am pierdut sentimentul dragostei pentru ceilalţi. Ce ştiţi voi, grecii, de pildă, despre finlandezi, despre Slovacia? Nimic... Am conceput un sistem unde toată lumea vorbeşte şi co-decide fără a cunoaşte situaţia celorlalţi. Va trebui să reînvăţăm să ne iubim unii pe alţii... Va fi însă un proces îndelungat", a avertizat Jean-Claude Juncker.

Comisia Europeană nu vrea amânarea scumpirii gazelor

Premierul Victor Ponta a declarat că a primit răspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amânare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizând că motivaţia a ţinut de respectarea principiului european al liberalizării preţurilor la gaze. "Motivarea europenilor este foarte clară, că trebuia să facem această liberalizare încă de când am intrat în UE, din 2007. Este un principiu european", a spus Ponta. El a arătat că liberalizarea a fost aprobată de fostul premier Emil Boc şi a devenit obligaţia României, care trebuie respectată. "Din păcate nu s-a făcut în 2007-2008, nu s-a făcut nici după aceea. Domnul Boc a aprobat - sigur, acuma minte pe la televizor că nu a aprobat, dar are semnăturile puse acolo.

EVENIMENTUL ZILEI

Cazul Poşta Română: Bani grei pentru reparaţii scumpe şi tratamente inexistente

Pe lista firmelor care au devalizat bugetul Poştei Române găsim mari companii de IT&C care au beneficiat de contracte la suprapreţ, precum şi clinici care au primit bani pentru servicii inexistente. EVZ vă prezintă astăzi alte contracte păguboase încheiate de foştii şefi ai Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), în special cu firme din domeniul IT. Printre numele grele de companii din acest domeniu se numără Romsys, care a obţinut în 2009 două contracte. Paradoxul unuia dintre acestea a fost că preţul serviciilor de întreţinere a echipamentelor prestate era de două ori mai mare decât valoarea echipamentelor noi ce trebuiau reparate.

Victor Ponta îi ia la ţintă, pe rând, pe oamenii lui Antonescu

Primul mustrat ieri a fost ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru declaraţia conform căreia Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ar fi venit nepregătită la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul român, luni, la Berlin. "Mie mi se pare că a spune că în România chestiunea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei e de o mare actualitate înseamnă fie să fii prost informat, fie să ai informaţii de acum 15-20 de ani", a declarat Barbu. Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a avut şi el parte de o săpuneală, după încurcătura generată de publicarea, în Monitorul Oficial, a unei variante greşite a ordonanţei privind impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii primite de angajaţii structurilor comasate în Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Sârbu îi cere lui Ponta să fie dur cu liberalii

"Când eşti şeful guvernului trebuie să fii mult mai tranşant, de exemplu în situaţii de genul aceleia în care apare o listă greşită. Eu, dacă eram prim-ministru, îi demiteam în linie", au fost sfaturile liderului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, către premierul Ponta, într-un interviu pentru Revista "22". Întrebat dacă această duritate ar fi recomandată şi în relaţia cu miniştrii liberali, Sârbu a răspuns: "Mai ales cu cei liberali". El a susţinut că acei membri ai Executivului care nu acceptă politica premierului ar trebui să plece.

Cum vede cu adevărat un investitor german relaţia cu autorităţile române

Ştirile şi comentariile legate de vizita premierului Ponta în Germania umplu în aceste zile paginile publicaţiilor din România. În majoritate pozitive, acestea anunţă noi investiţii şi chiar o continuare a telenovelei "BMW în România". Cu doar câteva zile înainte însă, şeful unuia dintre cei mai importanţi investitori străini, Continental, vorbea despre dificultăţile de a găsi personal specializat şi despre ignorarea de către Guvern a marilor companii care au investit deja sute de milioane de euro în România. Mai mult chiar, un alt oficial german, membru în Consiliul de Administraţie al Draxlmaier, declara exact în ziua în care Victor Ponta se afla la Stuttgart că instabilitatea politică şi corupţia din România sunt greu de digerat de un investitor serios.

JURNALUL NATIONAL

Big-Brother planetar prins cu chiloţii în vine

Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. - Constitutia României, articolul 28. Guverne, şefi de companii şi... bloggeri din întreaga lume au reacţionat la acuzaţiile că agenţiile americane de securitate au colectat în secret emailuri şi fişiere direct de pe serverele unor companii precum Google sau Facebook. Acuzaţiile au fost făcute după ce un fost contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate, Edward Snowden (29 ani ) a divulgat unele informaţii secrete privind un program folosit de NSA pentru supravegherea cetăţenilor americani - PRISM. Guvernul britanic a fost acuzat de "colaboraţionism" iar asociaţiile internaţionale cu activităţi în zona drepturile omului arată cum tocmai...China ar putea profita de urma acestui scandal, întru sporirea propriilor eforturi în acest domeniu.

Ponta: Dacă preşedintele vrea referendum, să facă! Pe mine n-o să reuşească să mă atragă într-un scandal

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că în Comisia pentru revizuirea Constituţiei s-a votat deja în favoarea unui Parlament bicameral şi că USL rămâne ferm în această privinţă. Întrebat dacă USL rămâne ferm pe poziţie privind tipul de Parlament, Victor Ponta a răspuns: "rămânem fermi, am modificat deja" şi a spus că nu vor exista două referendumuri privind modificarea Constituţiei. "Şi dacă nu sunt 50% dintre români să vină la vot (n.r. referendum), o să tai din bugetul preşedintelui banii de referendum? Ce vrea domnul preşedinte, treaba lui. Noi avem foarte multe lucruri de făcut, nu de vorbit. Este dreptul domnului preşedinte să facă ce referendumuri doreşte. Guvernul guvernează, nu dă din gură pe la televizor despre ce am vrea şi ce nu am vrea", a spus Ponta, după întâlnirea cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

HARTA DE RISC a Capitalei. Oprescu: La această hartă au lucrat profesori de seismologie. Trebuie să ştim la ce ne expunem

"În câteva săptămâni o să apară o hartă de risc a Bucureştiului, dar nu o să o fac niciodată publică pentru că nu sunt de acord cu speriatul populaţiei şi cu indus teama şi nu sunt nici la dispoziţia samsarilor de locuinţe care vă daţi seama ce circ ar face în momentul când ar apare o hartă din asta de risc. Am invitat profesorii de seismologie pentru a putea constitui această hartă, pentru a şti la ce ne expunem. Când am preluat mandatul erau 381 de clădiri cu risc seismic în Bucureşti. Din ele mai sunt 359, restul s-au consolidat. E puţin faţă de ce am putea face dacă ar exista bani, dar nu au existat bani", a spus Oprescu la Palatul Parlamentului. El a adăugat că în afară de lipsa banilor mai sunt şi alte probleme care trebuie rezolvate pentru ca aceste clădiri să fie consolidate mai rapid.

România, al 10-lea producător de petrol din zona eurasiatică

România s-a menţinut anul trecut pe locul zece în topul producătorilor de petrol din Europa şi Eurasia, în ciuda scăderii producţiei cu 2,8%, până la 86.000 barili pe zi, ceea ce reprezintă 0,1% din producţia mondială. Conform statisticilor realizate de British Petroleum, pe primul loc în regiune s-a situat Rusia, care în 2012 a extras zilnic 10,643 milioane barili, urmată de Norvegia, 1,916 milioane barili, Kazahstan - 1,728 milioane barili şi Marea Britanie - 967.000 barili pe zi. Producţia totală de petrol în Europa şi Eurasia s-a ridicat în 2012 la 17,211 milioane barili pe zi, reprezentând 20,3% din producţia mondială. Consumul de petrol în România a scăzut în 2012 cu 3,6 la sută faţă de anul anterior, situându-se la 182.000 barili pe zi (0,2% din consumul mondial). Cel mai mare consum în regiune a fost înregistrat de Rusia - 3,174 milioane barili pe zi, Germania - 2,358 milioane barili pe zi, Franţa - 1,687 milioane barili pe zi.

NATIONAL

Mihai Razvan Ungureanu, otravit de Servicii cu SIMIEOP!

Dupa degringolada politica si sociala din ultima perioada a guvernarii Boc, Mihai Razvan Ungureanu se afla pe cai mari, era singurul reprezentant al noului val de demnitari care se bucura de sprijinul unor importanti lideri ai lumii occidentale. Proaspatul premier formase un cabinet format in majoritate din multi tehnocrati tineri, hotarati sa faca treaba pe termen lung. Nu au avut insa la dispozitie nici macar 80 de zile pana cand cabinetul Ungureanu a picat in mod cu totul inexplicabil chiar si pentru puzderia de analisti ce bantuie prin studiourile televiziunilor. Insa abandonarea fostului sef al SIE pana si de cei mai ferventi sustinatori ai sai s-a datorat unei stratageme bine puse la punct si executate cu mare arta de catre restul serviciilor secrete. In frunte cu SRI-ul, bineinteles. Frica de grave tulburari de strada, coroborata cu "placa" interesului national, a invins, asa ca Opozitia a gasit si cele patru voturi care ii mai lipseau pentru debarcarea premierului. Exact intr-o perioada in care actualul sef al Guvernului obisnuia sa se relaxeze, plimbandu-se prin Padurea Baneasa...

Afacerea lui "Poponet", luata cu japca de creditori

"Bussinesman-ul" Codin Maticiuc a dat-o in bara la Sinaia. El a ridicat un bloc, impreuna cu un partener de afaceri, insa cladirea le-a fost luata cu japca de catre creditori, care au scos imobilul la vanzare. Pentru "craiul" Codin Maticiuc, cunoscut in lumea mondena sub porecla de "Poponet", treburile nu par sa mearga prea bine. Saptamana viitoare, executorii judecatoresti organizeaza o licitatie, pentru vanzarea unei cladiri "la rosu" (S+D+P+3E+2M), situata in Sinaia, pe str. Theodor Aman, nr. 17A. Conform documentelor publicate recent de executori, imobilul scos la licitatie ar apartine lui Vladimir-Atanasie Marinescu, cetatean german cu resedinta in Bucuresti, insa reporterii "National" au descoperit ca in spatele afacerii se afla si Codin Maticiuc.

Geoana, sef cu integrarea

Mircea Geoana are cele mai mari sanse sa conduca viitoarea comisie parlamentara pentru integrarea in Schengen. Conducerile reunite ale celor doua Camere au decis sa infiinteze o comisie speciala, al carei rol va fi marirea sanselor Romaniei de aderare la spatiul Schengen. Concret, parlamentarii membri (7 de la PSD, 4 de la PNL, cate doi de la PDL si PPDD si cate unul de la PC si UDMR) urmeaza sa plece intr-un turneu prin Europa, cu scopul de a le schimba opiniile partenerilor care privesc cu rezerva primirea Romaniei in spatiul Schengen. In plus, Comisia va avea si rolul de a avansa solutii si recomandari menite a facilita si grabi aderarea noastra la Schengen. In ceea ce priveste conducerea Comisiei, parlamentarii au avansat numele lui Geoana, dar asteapta acordul lui Victor Ponta.

Gara de Nord, lasata gaj la banca

Ministerul Transporturilor a contractat un imprumut pentru refinantarea unui credit mai vechi si a oferit ca garantie cladirea Garii de Nord din Bucuresti. Imprumutul a fost solicitat de CFR Calatori, care avea nevoie de 10,5 milioane de lei pentru a-si achita un credit mai vechi obtinut de la BRD Societe Generale. CFR Calatori a constituit in favoarea Bancii Millenium - de la care a solicitat acum creditul - mai multe garantii, printre care si ipoteca asupra imobilului situat in Piata Garii de Nord nr. 1-3, sectorul 1, Bucuresti, compus din teren in suprafata de 20.861 metri patrati si constructiile aferente, adica Gara de Nord. Conform anuntului publicat in Monitorul Oficial, garantiile se extind "inclusiv asupra veniturilor provenind din chirii, arenzi, prezente si viitoare produse de imobil".

Putin, probleme cu aliatii? Iranul, din nou "Inamicul public nr.1". Presedintele rus, Vladimir Putin, l-a scarmanat pe aliatul sau, Iranul, pentru ca a amenintat Israelul!

"Cand auzim amenintarile proferate de Iran catre vecinii sai, indeosebi impotriva Israelului, cand auzim ca Israelul ar trebui distrus, consideram ca este total inacceptabil". Putin a criticat retorica Iranului, dar a aparat dreptul acestui stat de a dezvolta un program nuclear civil. "Iranul se afla intr-o regiune foarte dificila", a remarcat putin ingrijorat presedintele rus. Dojenelile lui Putin vin dupa ce Israelul a anuntat ca Iranul este doar la cateva saptamani de "linia rosie" in ceea ce priveste programul nuclear. Ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Yuval Steinitz, a anuntat ca iranienii au deja 200 de kilograme de uraniu imbogatit. Cu 250 de kilograme, Iranul va putea sa treaca la imbogatirea necesara pentru fabricarea armelor nucleare. Steinitz a declarat ca Iranul planuieste sa faca 30 de bombe nucleare pe an.

PUTEREA

ADMITERE 2013. Universităţile aşteaptă candidaţi

În timp ce bacalaureatul este în plină desfăşurare, universităţile din toată ţara au publicat metodologiile de concurs, calendarul înscrierilor, cuantumul taxelor sau modalitatea de admitere. Deşi în majoritatea cazurilor admiterea se face în funcţie de notele de la bacalaureat, există însă şi facultăţi unde se dă examen.

Daniel Fenechiu: Grupurile PP-DD vor boicota lucrările parlamentare privind validarea conducerii ASF

Liderul deputaţilor PP-DD, Daniel Fenechiu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că grupurile parlamentare ale partidului vor boicota lucrările comisiilor reunite de săptămâna viitoare în care vor fi audiaţi cei propuşi în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi şedinţa de plen reunit, întrucât în ceea ce priveşte propunerile nu s-a respectat algoritmul parlamentar.

ROMANIA LIBERA

Ce lovitură pregăteşte Băsescu şi ce mize are?

Crin Antonescu ar putea fi următoarea victimă, dar capul lui va cădea abia după ce şeful PNL va intra în dizgraţia electoratului şi a amicilor săi liberali din ţară şi de la Bruxelles. Până atunci este lăsat să-şi epuizeze resursele de imagine în fruntea Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. Traian Băsescu pune, însă, presiune şi pe Victor Ponta, pe care l-a luat prin surprindere cu ideea de a organiza un nou referendum pentru a restabili dorinţa alegătorilor de a avea un parlament cu cel mult 300 de membri, format dintr-o singură cameră. Şeful statului crede că "poporul" l-a "înţeles" şi l-a iertat, mai ales acum când preţurile au crescut atât de mult, iar peste tot în ţară nemulţumirile sunt pe cale să izbucnească. Una din principalele sale mize la final de mandate este aceea de a reveni la "popor" şi de a avea "poporul" în spatele lui. Băsescu nu vrea să fie înfrânt nici de sistem ca Emil Constantinescu, nici de români ca Adrian Năstase şi nici de partid ca Ion Iliescu, aşa că îşi pregăteşte o altfel de ieşire din scenă.

Care sunt avantajele şi riscurile unui parlament unicameral

Puterile egale pe care le au Senatul şi Camera Deputaţilor reprezintă principalul defect al modului cum este organizat parlamentul românesc. Deşi sistemul este utilizat şi de cele mai importante puteri ale lumii, aceste state au optat pentru atribuţii diferite ale camerelor legislative. De exemplu, o cameră are putere de veto absolut asupra deciziilor celeilalte, fără nici un recurs, cum se întâmplă în SUA, Italia, Belgia ori Franţa. Pe de altă parte, în Parlamentul Germaniei, camera inferioară poate opri doar iniţiativele adoptate de camera superioară cu privire la legislaţia landurilor, potrivit unei analize a cercetătorului Bogdan Dima, pentru revista Sfera Politicii.

ZIARUL FINANCIAR

Ponta îşi acuză propriii funcţionari de fraudă în textele de lege

Premierul Victor Ponta şi-a acuzat ieri funcţionarii că au modificat în mod fraudulos textul OUG 55/2013 faţă de proiectul adoptat în şedinţa din 5 iunie, astfel încât, în loc ca impozitarea de 85% să fie valabilă pentru sumele compensatorii primite de foştii şefi ai Autorităţii de Supraveghere Fi­nan­ciară, aceasta a devenit aplicabilă pentru toate pachetele de "exit" acordate executivilor şi de la stat, şi din privat. Premierul a spus ieri miniştrilor că "noi degeaba decidem în şedinţa de guvern, că ne conduc funcţionarii" şi că ordonanţa adoptată în şedinţa de guvern are un conţinut diferit faţă de cea transmisă la Monitorul Oficial. Deşi în trecut au mai existat situaţii când s-a revenit asupra unor texte de acte normative, aceasta este pentru prima dată când un premier îşi acuză subalternii de fraudă într-un astfel de caz.

Bancherii: Doar energia, agricultura, administraţia publică şi proiectele cu fonduri europene sunt bancabile

"Băncile sunt doar nişte intermediari, nu creează creştere economică", a spus Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, în prima zi a conferinţei ZF Bankers Summit '13. Bancherii tot aşteaptă reluarea creşterii economice înainte de a redeschide cu adevărat robinetul creditării, dar admit că există afaceri bune care merită mai multă atenţie chiar şi în acest moment în care nu există semnale că situaţia din economie se va îmbunătăţi "peste noapte"- aceasta a fost concluzia dezbaterilor despre evoluţia sistemului bancar, din prima zi a con­ferinţei ZF Bankers Summit '13.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb