REVISTA PRESEI 13.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 13 august 2013

ADEVARUL

Băsescu vrea să ridice Europa contra Ungariei

Preşedintele a criticat în termeni fără precedent politica agresivă a Ungariei în privinţa minorităţilor, declarând că România îşi va asuma rolul de a conduce acţiunea de punere la punct a Budapestei de către toate ţările care au minorităţi maghiare. În discursul ţinut la Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni, care se desfăşoară la Izvoru Mureşului, preşedintele Traian Băsescu a atacat în termeni duri atitudinea politicienilor de la Budapesta faţă de statele care au minorităţi maghiare pe teritoriul lor. Băsescu a avertizat că răbdarea României a ajuns la sfârşit şi că anul acesta este ultimul în care politicienii maghiari se pot plimba relaxaţi prin Harghita şi Covasna. Preşedintele a răspuns astfel la declaraţiile belicoase ale unor politicieni unguri făcute la Tabăra Tineretului Maghiar de la Joseni şi Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad. Traian Băsescu a mers chiar mai departe, acuzând Ungaria, nici mai mult, nici mai puţin, că destabilizează zona balcanică, prin încurajarea tendinţelor de autonomie ale comunităţilor maghiare din statele vecine.

Deutsche Welle - Liderul Jobbik, luat în serios de preşedintele României

Băsescu s-a apropiat mai periculos de flăcările stârnite de Gabor Vona, dându-i politicanului populist de la Budapesta o importanţă mai mare decât chiar acesta se aştepta să primească. "Foarte probabil că Universitatea de la Tuşnad nu se va mai desfăşura anul viitor în România", a ţinut Băsescu să precizeze, completând: "România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Ungariei". Cel mai probabil că Băsescu va trebui să explice, cât de curând, ce a vrut să spună la Izvorul Mureşului şi cum îşi imaginează că va acţiona în noua misiune autoasumată. Mai ales că nu discursurile de la Tuşnad au inflamat spiritele - ci o şuetă purtată într-o tabără a cărei ordine a fost asigurată de o grupare ungară cu valenţe paramilitare (Forţa de Protecţie a Tradiţiei şi Garda Civilă) aflată în atenţia organizaţiilor internaţionale de combatere a antisemitismului şi care, conform legislaţiei în vigoare, nici măcar nu ar fi putut desfăşura vreo activitate pe teritoriul României.

Ungaria reacţionează în urma scandalului iscat în jurul declaraţiilor extremiştilor de la Jobbik

Potrivit Ministerului ungar de Externe, Jobbik e un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului de la Budapesta şi care nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia. Reacţia oficialilor de la Budapesta vine ca urmare a solicitării făcute de diplomaţia română, după mai multe afirmaţii tendenţioase pe care liderii partidului extremist le-au făcut, sâmbătă, în Harghita. Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ungar.

Cultivatorii de canabis şi-au făcut cartel în satul ialomiţean Griviţa. Localnicii însămânţau plante halucinogene în locul cerealelor

Mai mulţi săteni din Griviţa cultivau în spatele curţii, lângă vie, canabis. "Iarba" ajungea, în final, să fie vândută pe piaţa neagră din Italia. O anchetă demarată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate din Capitală la nivelul judeţelor Braşov, Mureş, Argeş şi Constanţa, ce viza o reţea de traficanţi de droguri, s-a extins până în comuna Griviţa, din Ialomiţa. Anchetatorii au descoperit, la finalul săptămânii trecute, în gospodăriile unor localnici, mai multe culturi de canabis. Potrivit anchetatorilor, gruparea era alcătuită din peste 30 de persoane şi era urmărită încă din martie.

SONDAJ Creşte încrederea doar în Curtea Constituţională, DNA, SRI şi SIE

Majoritatea instituţiilor pierd din încrederea populaţiei, semn că perioada de graţie populară de după alegeri a trecut - arată un sondaj realizat la comanda ziarului "Adevărul". Barometrul de opinie pe luna iulie al INSCOOP, realizat la comanda ziarului "Adevărul", arată că majoritarea instituţiilor pierd din încrederea opiniei publice raportat la lunile precedente. Dintre instituţiile politice, doar Curtea Constituţională este cea care înregistrează o creştere notabilă a încrederii, câtă vreme toate celelalte scad: Primăriile, Consiliile Judeţene, Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia şi partidele politice. Analiştii INSCOP pun această tendinţă pe seama faptului că perioada de graţie pe care cetăţenii o acordă puterii instalate în decembrie anul trecut se apropie de sfârşit. În cazul instituţiilor executive analizate, tendinţa este mai puţin accentuată. Încrederea în Armată, Banca Naţională, Poliţie şi Autoritatea Sanitar-Veterinară cunoaşte scăderi uşoare, dar sporeşte încrederea în instituţii precum DNA, SRI şi SIE.

Cât te costă să închiriezi un elicopter. Oamenii de afaceri şi vedetele, clienţii fideli ai firmelor de taximetrie aeriană

Oamenii de afaceri, managerii din multinaţionale şi vedetele sunt persoanele care apelează cel mai des la serviciile firmelor de taximetrie aeriană, adică închiriază elicoptere pentru a se deplasa dintr-un oraş în altul. Chiar dacă tarifele se ridică la 1.000-2.000 de euro pe oră, companiile specializate nu se plâng de lipsă de clienţi şi spun că au ocupate zi de zi toate aparatele de zbor, ca în zilele bune. Primele firme de taximetrie aeriană, adică cele care asigură transport cu elicopterul, au apărut în România în 2004-2005, anii de boom economic. Afacerile lor erau atunci pe val, întrucât cererea era foarte mare. Apoi a venit criza, iar zborurile au fost tot mai rare. Acum, însă, cererea a crescut semnificativ, revenind la nivelul din 2006-2008.

Licitaţia fără de sfârşit de la Complexul Energetic Oltenia

O licitaţie desfăşurată la Complexul Energetic Oltenia pentru modernizarea cazanului unui grup energetic trenează de mai bine de 15 luni, comisia de licitaţie neatribuind nici până acum lucrările. Povestea începe când cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Economiei şi a companiei au decis modernizarea grupurilor 3 şi 6 de la Turceni. Primele discuţii au început încă din 2007. Doi ani mai târziu, în 2009, Complexul Energetic Turceni semna un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut sindicalizat de 170 de milioane de euro pe zece ani, cu trei ani de graţie. BERD oferea 80 de milioane de euro, un grup de bănci private urma să contribuie cu 70 de milioane de euro, iar Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BCDMN) oferea un credit de 20 de milioane de euro.

Banca centrală americană continuă să pompeze bani în băncile europene

Rezerva Federală continuă să sprijine cu lichidităţi sistemul bancar european, arată documentele săptămânale publicate de instituţie. Aceasta după ce s-a dovedit faptul că, de la izbucnirea crizei economice, banca centrală a acordat împrumuturi de urgenţă şi a pompat lichiditate în băncile europene pentru a evita colapsul propriului sistem bancar. După ce sumele uriaşe pe care le-a injectat în băncile din Europa i-au atras porecla de "banca centrală a lumii", Rezerva Federală continuă programele controversate prin care sprijină sistemele bancare din afara Statelor Unite ale Americii, spre nemulţumirea publică. În momentul de faţă, excedentul de rezerve generat de operaţiunile Fed este ţinut în proporţie de 51% în bănci străine şi 49% în bănci americane, se arată în formularul H.8 pe care instituţia este obligată să-l publice în fiecare săptămână. În plus, banii ţinuţi în băncile americane se împart astfel: 36% în marile grupuri bancare şi 13% în micile bănci locale.

CURENTUL

Găina cu pui vii s-a ouat în curtea Cotrocenilor, moşită de galinaceul Iulian Chifu de George Roncea

Iulian Chifu, puişorul viu al ApR, PSD, PNL, expert în găinării. Într-o ţară în care Udrea este expertă în geopolitică, deşi şi-ar putea da un master mai degrabă în materia poşete pentru piţipoance, o ţară unde bunul prieten al lui Udrea, Gabriel Oprea, este îndrumător la doctorate, şi ajunge general - din tablagiu căruia i se încredinţau sarcinile complexe militare legate de aprovizionarea cu salam pentru restaurantul Haiducul din Drumul Taberei, unde Cătălin Voicu grobianul microcefal caftangiu al lui Mitică Iliescu ajunge general la 36 de ani şi doctor, o ţară unde diplomele, masterele şi doctoratele se acordă tuturor esccrocilor, impostorilor, imbecililor, curvelor, iată că e posibil să-l vedem şi pe unul ca Chifu, doctor, profesor, consilier, analist politic, militar, domestic etc. - din expert în pui vii ecluzaţi din târtiţele găinilor moldoveneşti.

Baronii USL continuă să facă presiuni pentru a-şi scăpa primarii incompatibili de ANI

Parlamentarii USL a început să se comporte ca adevăraţi hăitaşi pentru a scoate ANI din vizuină spre o vâna în voie. Problema rămâne aceeaşi, de acoperire a primarilor-hoţi ce activează şi în fruntea primăriilor şi fac parte şi din diverse societăţii comerciale ce au contracte tocmai cu acele instituţii pe care le conduc ca funcţionari ai statului român. Un evident conflict de interese la care lipitorilor de bani publici nu vor să renunţe. De ce să nu schimbe mai bine legea? Tocmai de la această premisă pornesc şi cei de la USL care încearcă prin tot felul de metode să menţine sistemul corupt ce a funcţionat în toate guvernările post-decembriste şi pe care UE încearcă să-l destruc­tureze prin intermediul justiţiei şi al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Evident că nici măcar premierul Ponta nu este mulţumit, dar recentul raport MCV care se pregăteşte în această vară îl sperie pe şeful Executivului care vorbeşte despre această chestiune doar cu jumătate de gură. Nu acelaşi lucru în face şi prezumtivul penal, vicepremierul Liviu Dragnea, care insistă încă o dată să călă­rească legea.

CURIERUL NATIONAL

Străinii fug tot mai mult de România

Legislaţia precară şi instabilă, fiscalitatea ridicată şi nu în ultimul rând criza economico-financiară alungă în continuare investitorii străini, în ciuda eforturilor guvernanţilor de a-i atrage în noi proiecte. "Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România (date estimate) au totalizat 666 milioane euro (faţă de 826 milioane euro în perioada ianuarie - iunie 2012), din care creditele intragrup au însumat 570 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată 96 milioane euro", a anunţat ieri BNR. Valoarea investiţiilor este cu 19% mai mică faţă de perioada similară a anului anterior, când fluxul de capital străin intrat pe piaţa locală a atins 826 milioane de euro. Şi anul trecut investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind însă de numai 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011. Guvernul îşi propune însă să atragă până la sfârşitul anului investiţii de "minimum 10 miliarde euro" în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, care să creeze cel puţin 50.000 locuri de muncă, conform planului naţional lansat în iulie.

Producătorii de tablete le întorc spatele celor de la Microsoft

Microsoft începe să devină o companie din ce în ce mai puţin agreată de marile companii producătoare de tablete, smartphone-uri şi nu numai. Sistemul de operare Windows 8, soluţia pentru PC-uri nu este nici pe departe un succes, iar soluţia pentru platformele mobile (Windows RT) are o grămadă de minusuri. Lipsa de popularitate şi defectele Windows RT cauzează pierderi pentru marile companii din IT, iar acestea nu ezită să întoarcă spatele celor de la Microsoft, chiar dacă au fost parteneri ani la rând. Cele mai recente exemple sunt renunţările Acer şi Asus la Windows. Se pare că Acer se va axa mai mult pe produse Android şi Chrome OS pe viitor şi mai puţin pe terminale cu Windows. Motivul pentru care Acer a înregistrat pierderi este o combinaţie dintre costuri crescute şi vânzări slabe, toate în ultima perioadă.

Tensiuni între Marea Britanie şi Spania

Nave de război se pregăteau ieri să plece din Anglia pentru manevre în Mediterana prevăzute "de mult timp" potrivit Londrei, dar care au loc în plină perioadă de intensificare a tensiunilor cu Madridul pe tema Gibraltarului, unde o fregată britanică urmează să facă o escală, scrie Mediafax. Fregata HMS Westminster va pleca astăzi spre apele micului teritoriu britanic din sudul peninsulei iberice, unde va ajunge în cursul săptămânii, a anunţat ieri Ministerul britanic al Apărării (MoD). Este vorba despre patru nave de război care vor participa la exerciţiile "Cougar 13" în Mediterana şi în Golful Persic. Între nave se află şi portelicopterul HMS Illustrious, care urma să părăsească portul Portsmouth luni dimineaţa şi care a fost autorizat de Spania să facă escală la Baza Navală Rota, în sudul ţării.

Turcia îşi construieşte cel mai mare aeroport din lume

Acest colosal proiect face parte dintr-o serie de proiecte faraonice ale Guvernului Erdogan, fost primar al Istanbulului. Ele includ, în afara aeroportului, săparea unui canal mai larg care să unească Marea Neagră de Marea Marmara, canal ce ar urma să deturneze traficul maritim care în prezent strangulează Strâmtoarea Bosfor. Vor fi construite două noi oraşe cu o populaţie de un milion de locuitori fiecare, precum şi un tunel feroviar lung de 13,6 km, ce va lega malul asiatic de cel european al Istanbulului, pe sub Bosfor. La fel ca Emiratele Arabe Unite, China sau Brazilia, Turcia vrea şi ea să devină un gigant al aviaţiei mondiale. Aşa se face că la Istanbul, în 2017 sau 2018, va fi terminată construcţia celui mai mare aeroport de pe planetă, depăşindu-l pe cel de la Jebel Ali, din Dubai. Un proiect colosal ce reflectă creşterea forţei companiei Turkish Airlines, un viitor gigant al sectorului.

Autorităţile din New York se gândesc la afaceri cu moneda virtuală

Autoritatea de reglementare a sistemului bancar din statul New York a trimis citaţii la peste 20 de companii cu activităţi legate de moneda virtuală bitcoin, în cadrul unei investigaţii referitoare la practicile lor de afaceri, potrivit unor surse apropiate situaţiei, relatează Mediafax. Citaţiile nu implică un comportament incorect al acestor companii, ci doar cererea de informaţii din partea autorităţilor, relatează Wall Street Journal. Departamentul pentru Servicii Financiare solicită informaţii privind programele de prevenire a spălării banilor, măsuri de protecţie a consumatorilor şi strategiile de investiţii, au arătat sursele. Instituţia urmează să publice luni o declaraţie prin care să îşi exprime îngrijorarea că firmele care operează cu bitcoin nu respectă reglementările financiare în vigoare. În consecinţă, statul New York intenţionează să stabilească noi reguli aplicabile monedelor virtuale.

Pierd ţările emergente statutul de motor al creşterii economice?

Economiile dezvoltate, precum SUA, Europa şi Japonia, contribuie pentru prima dată din 2007 mai mult decât cele emergente - China, India, Brazilia - la creşterea economică mondială, potrivit estimărilor Bridgewater Associates, scrie Mediafax. Tranziţia remarcată de analiştii Bridgewater ar putea influenţa fluxurile de capital la nivel global şi ar putea răsturna proiecţiile şi planurile marilor companii, construite în ultimii ani în jurul unui boom economic pe pieţele emergente, notează Wall Street Journal. Schimbarea se datorează în principal Japoniei, care a revenit pe creştere economică solidă după mai bine de 15 ani de stagnare cu reprize de declin. Economia niponă a crescut cu 2,6% în T2. În SUA, economia înregistrează creşteri timide, dar evoluează stabil, iar Europa este pe cale să iasă dintr-o recesiune prelungită. În marile economii emergente, precum China, India, Brazilia sau Rusia, creşterea economică a încetinit semnificativ faţă de ratele de boom din ultimii ani.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ a avut dreptate. Ion Giurescu, exclus din ASF

Numărul membrilor din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi redus de la 11 la 9. Giurescu nu îndeplineşte cerinţele legii şi ale FMI. Reducerea numărului de membri se va efectua prin renunţarea la o poziţie executivă, din cele 5 din prezent, şi la alta neexecutivă, din cele 6 de acum. "Urmează să se renunţe la o poziţie executivă şi la alta neexecutivă, la indicaţiile FMI. Vizate ar fi, se pare, poziţia ocupată Ion Giurescu (actualmente vicepreşedinte, responsabil de sistemul de pensii private - n.r.), care ar putea pleca definitiv sau ar putea ocupa o altă poziţie neexecutivă. Schimbările urmează să fie decise în toamnă", au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de revista Capital.

Adrian Sârbu dă peste cap piaţa TV

Pro Tv a ieşit din lista canalelor cu transmisie obligatorie. Cine va dori să recepteze cel mai popular post românesc va achita bani în plus. Marii operatori de cablu vor percepe un cost modic, în timp ce ceilalţi ar putea scoate pur şi simplu Pro Tv din grilă. Decizia Pro pare justificată de ultimele rezultate financiare ale grupului CME, care deţine Media Pro. Ultimul raport anual indică faptul că grupul trece printr-o criză acută de lichidităţi. "Ne confruntăm cu o gravă criză de lichidităţi şi este posibil să avem nevoie de surse suplimentare de capital pentru a ne finanţa operaţiunile", scrie în document. La începutul anului, s-a speculat intens în legătură cu o iminentă debarcare a lui Sârbu de la conducerea CME, surse din piaţă sugerând că i se pregătea un loc în fruntea RCS&RDS. Şi totuşi, în aprilie, compania deţinută în proporţie de 49,9% de gigantul Time Warner a anunţat că a prelungit contractul "Shogunului" cu încă trei ani.

Ponta şi-a scurtat concediul. Primul punct în program, o apariţie la România TV, diseară

Premierul Victor Ponta a revenit mai devreme cu o săptămână din concediu, anunţă România TV. Conform postului de televiziune România TV, şeful Guvernului ar fi ajuns ieri în ţară, iar azi are deja programată o apariţie la RTV, de la orele 21.00. "Evenimentul zilei" a anunţat, la finele săptămânii trecute, că premierul şi-a scurtat cu o săptămână concediul la Miami, pe fondul criticilor preşedintelui Traian Băsescu legate de privatizarea CFR Marfă, dar şi a scandalului legat de noile majorări de taxe pe care Guvernul s-a angajat să le facă prin scrisoarea de intenţie către FMI. Ziua de azi marchează revenirea pe scena politică internă şi a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care are o conferinţă de presă de la orele 14.00.

Povestea celui mai bogat sat din China. Fiecare locuitor are în cont minimum 250.000 de dolari

Huaxi este cel mai bogat sat din China. Este locuit de 2.000 de oameni, cu toţi acţionari ai Jiangsu Huaxi Group, companie condusă de membrii familiilor fondatoare şi listată la bursă din anul 1998. În anul 2011, coproraţia a avut o cifră de afaceri de 7 miliarde de dolari. Fondat în 1961 de secretarul Partidului Comunist Wu Renbao, Huaxi este caracterizat ca un "sat socialist model". Visul lui Renbao a fost de a tranforma un sat de fermieri într-unul de oameni bogaţi, iar acesta s-a îndeplinit. În acest sat se folosesc cele mai moderne metode din agricultură, există fabrici de oţel şi de textile şi un zgârie nori de 328 de metri înălţime. Dintre cei 2.000 de rezidenţi, 1.600 fac parte din familiile fondatoare. Venitul pe gospodărie este de peste 100.000 de euro pe an, iar în faţa vilelor unde locuiesc săteni există maşini de lux precum BMW sau Mercedes Benz. Fiecare sătean are dreptul la o maşină, o casă, servicii medicale gratuite, educaţie gratuită şi ulei gratis.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu schimbă placa relaţiilor româno-ungare. Preşedintele promite că România ăşi va asuma "leadership-ul punerii la punct a Budapestei"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei". Preşedintele Traian Băsescu având, până acum, o relaţie specială şi îndelungată cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi participând chiar şi lucrările şcolii de vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos) unde anual vin liderii de la Budapesta pentru a susţine discursuri. Anul acesta, deşi invitaţi, oamenii politici din România nu s-au mai prezentat la Băile Tuşnad. Nici Traian Băsescu. A venit, în schimb, premierul Viktor Orban şi a vorbit publicului. Discursul său a fost transmis în direct de Duna TV, putând fi urmărit atât în Ungaria, cât şi în România.

Fost consilier prezidenţial: Şeful statului român şi-a exprimat opiniile nediplomatic. Nu arăţi biciul unei ţări vecine şi membre UE doar pentru că un lider ungar spune trăsnăi

Fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs Peter spune că nu i se pare "de bun augur" că preşedintele Traian Băsescu "a arătat biciul" Ungariei şi "a pus la punct" acest stat doar pentru că un lider ungar a spus "trăsnăi", adăugând că şeful statului român şi-a exprimat opiniile "nediplomatic". "Eu văd cele întâmplate şi reacţiile prin prisma statului de drept. Cred că posibilitatea de a călători a cetăţenilor statelor UE este un drept neîngrădit. La fel, dreptul la opinie nu poate fi luat niciunui cetăţean", a declarat fostul consilier prezidenţial şi fostul senator UDMR Eckstein Kovacs Peter. Acesta a spus că afirmaţiile liderului Jobbik, Vona Gabor, sunt dezavuate de UDMR şi de Guvernul de la Budapesta.

Traian Băsescu: "Urmează recensăminte în jurul frontierelor României, declaraţi-vă români!"

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, luni, la a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, importanţa "solidarităţii românilor din afara frontierelor, între ei în primul rând", dar şi aceea a acceptării naţionalităţii de "român". "Urmează recensăminte în diverse state din jurul frontierelor României. Declaraţi-vă, fraţilor, români. Nu moldoveni, nu vlahi sârbi, sau mai ştiu eu ce alte identităţi s-au construit în timpul regimurilor comuniste şi astăzi ne vine greu să mai spunem că suntem români. România trateaza cu respect orice minoritate, fie ca vorbim de vlahi, armeni, armâni care se recunosc a fi români", a mai spus Băsescu la Harghita.

Ce curs euro-leu am putea avea la finele anului. Vezi estimările specialiştilor

Cursul de schimb s-ar putea situa la 4,43 lei/euro în decembrie 2013 şi la 4,33 lei/euro la finele anului viitor, apreciază analiştii financiar-bancari, aceştia estimând totodată că dobânda interbancară Robor la 3 luni s-ar putea diminua uşor, la 3,7%, pe fondul reducerii dobânzii cheie. Cursul de schimb euro-leu ar putea varia între 4,3 şi 4,5 lei/euro în decembrie anul acesta şi între 4 şi 4,7 lei/euro la finele anului viitor, potrivit estimărilor analiştilor din cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, care au participat la un sondaj intern. Totodată, aceştia preconizează că dobânda interbancară Robor la 3 luni ar putea coborî la sfârşitul anului la 3,7%, de la nivelul actual de 3,88%, pe fondul relaxării politicii monetare de către banca centrală. Previziunile pentru acest indicator se încadrează între 3,5% şi 4,3%.

NATIONAL

Precedent periculos in Dosarul "Vantu": Decizia care arunca Justitia in aer !

Reconfirmarea condamnarii la doi ani de inchisoare a lui Sorin Ovidiu Vantu pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului poate arunca in aer intreaga Justitie romana. Si nu neaparat pentru implicatiile persoanle din dosarul propriu zis, cat pentru precedentul creat in acest fel de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti. Pentru ca, astfel, prin decizia lor, judecatorii CAB au confirmat ca intereceptarile audio si video pot fi folosite ca probe in instanta, char daca nu au fost efectuate in urma inceperii urmaririi penale, ci doar pe baza existentei unor indicii ale pregatirii unei infractiuni. Practic, de acum inainte, orice suspect cazut pe interceptari poate ajunge dupa gratii daca a vorbit ce nu trebuie la telefon sau prin parcari.

Mircea Geoana le baga mortul in casa social-democratilor: Primarii incompatibili, "bomba nucleara"

Daca vor sa se bazeze in continuare pe sprijinul lor in alegeri, liderii PSD ar trebui sa gaseasca o solutie pentru a-i scapa pe alesii locali de prigoana ANI, avertizeaza senatorul Mircea Geoana. "Nu avem nevoie de o vanatoare de vrajitoare impotriva unui numar atat de mare de primari", sustine fostul lider social-democrat, care face apel la colegii din Parlament si Guvern sa rezolve "institutional" aceasta situatie. Ca sa fie si mai convingator, Mircea Geoana insista asupra "neplacerilor politice" pe care PSD si USL le vor intampina in cazul in care primarii si presedintii de consilii judetene vor fi pusi la zid de ANI. "Problema integritatii si incompatibilitatii este o problema care, netratata la timp si cu pricepere, poate deveni o bomba nucleara.

Dezvoltatorul cartierului Orhideea Gardens face afaceri cu statul: Milionar de top, contract gras pentru renovarea CE Oltenia

In timp ce autoritatile sustin ca la Complexul Energetic Oltenia are loc un adevarat jaf, compania continua sa ofere contracte grase, prin negociere directa, afaceristilor de top. Cel mai recent norocos care a pus mana pe un contract consistent la CE Oltenia este Daniel Piturlea, dezvoltatorul complexului rezidential Orhideea Gardens din Capitala, afacerist care are o avere estimata la aproximativ 30 de milioane de euro. Firma acestuia, Concelex SRL, a primit recent un contract de 3,2 milioane lei pentru reabilitarea turnului de racire. Conform datelor oficiale, contractul a fost acordat prin negociere fara anunt de participare, fiind invocata o situatie de urgenta extrema.

PUTEREA

Dezinflaţia puternică din iulie surprinde analiştii. Legumele şi fructele au tras în jos inflaţia

Preţurile de consum au scăzut cu 0,34% în luna iulie 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, informează Institutul Naţional de Statistică (INS). Amploarea dezinflaţiei a depăşit aşteptările analiştilor economici, potrivit lei Eugen Sinca, analist-şef BCR şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). "Amploarea dezinflaţiei din iulie a depăşit aşteptările noastre şi ale celorlalţi analişti. Inflaţia lunară a fost negativă (-0,34%), ceea ce a condus la scăderea inflaţiei anuale la 4,4%. Inflaţia CORE 2 ajustat, care este monitorizată atent de BNR şi care exclude din nivelul general al preţurilor pe cele administrate, volatile, combustibilii şi tutunul, a scăzut la 2,5%", a declarat Eugen Sinca, citat de Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Fulminanta carieră comunistă a ministrului Apărării

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a omis să-şi treacă în CV-ul expus pe site-ul instituţiei funcţiile politice pe care le-a deţinut în perioada comunistă. Potrivit dosarului său de cadre pe care România liberă vi-l prezintă în exclusivitate, Duşa a fost activist PCR. Dacă şi în ţara noastră ar fi funcţionat o lege a lustraţiei, acesta ar fi fost incompatibil cu funcţia de ministru. Un caz asemănător cu cel al lui Ion Iliescu este şi cel al actualului ministru al Apărării Naţionale, Mircea Duşa. În CV-ul postat pe site-ul oficial al instituţiei pe care o conduce, Duşa afirmă că în perioada 1976 - 1986 a fost "funcţionar de conducere" la Consiliul Popular al oraşului Topliţa, iar între 1986 şi 1990 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al aceluiaşi organ local al puterii de stat. Duşa nu aminteşte nimic despre calităţile oficiale pe care le-a deţinut în organele de conducere ale PCR şi UTC şi care l-au propulsat în funcţia de viceprimar al Topliţei.

Putin, prins în războiul magnaţilor petrolului

La un an de la preluarea celui de-al treilea mandat prezidenţial, diviziunile din echipa lui Putin îşi fac apariţia la lumina zilei, cele mai grave fiind cele dintre eminenţa cenuşie (colaborator de multă vreme al preşedintelui rus) Igor Setcin, şeful Rosneft, şi Nikolai Tokarev, preşedintele Transneft, monopolul oleoductelor. Această confruntare dintre greii energiei ruse riscă să-l bulverseze pe Putin într-o perioadă în care caută să repună mâna pe putere după importantele manifestări de stradă împotriva sa din 2011 şi 2012. Reuters dezvăluie scrisorile trimise de cei doi magnaţi, ambii având legături îndelungate cu şeful Kremlinului şi beneficiind de patronajul preşedintelui, decidentul ultim în cea mai mare ţară producătoare de petrol din lume. Numai că această bătălie poate lua o turnură nedorită de ei, preşedintele văzând pusă în discuţie chiar dominaţia sa. De altfel, Putin şi-a exprimat deja nemulţumirea cerând Rosneft să explice preţul crescut al carburantului.

ZIARUL FINANCIAR

Topul firmelor cu cele mai mari marje de profit: câştig de 700.000 de lei la afaceri de 3 lei. Aţi auzit de Amv Est Group?

Cea mai profitabilă firmă din România, raportat la cifra de afaceri, nu este vreun gigant ca Petrom sau Fondul Proprietatea, ci o societate cu activităţi de holding din Bucureşti, denumită Amv Est Group SRL, care a raportat în 2012 un profit de peste 700.000 de lei la un rulaj de doar trei lei, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Firma controlată de investitori italieni deţine participaţii în mai multe societăţi cu activităţi imobiliare sau în domeniul energetic şi este doar un exemplu de firmă care a realizat anul trecut un profit net de câteva mii de ori mai mare decât cifra de afaceri. În mod normal, în economia locală marjele nete de profit încep de la 3-5% şi pot ajunge la 20-30%. OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a avut anul trecut o marjă netă de 19,7% (profit de 864 mil. euro la rulaj de 4,4 mld. euro), în timp ce Kaufland, liderul din comerţ, a avut o marjă de 4,2% (profit de 61,6 mil. euro la afaceri de 1,4 mld. euro).

Proprietarul mărcii de lux Louis Vuitton produce la Sibiu componente de genţi de 20 de milioane de euro

Grupul LVMH, proprietarul Louis Vuitton şi unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, şi-a dublat afacerile fabricilor din judeţul Sibiu în timpul crizei financiare, acestea ajungând la 88 milioane de lei (19,7 milioane de euro). În aceeaşi perioadă, compania Somarest din judeţul Sibiu prin care Louis Vuitton produce componente de genţi (curele, buzunare etc) la Cisnădie şi Avrig a angajat peste 200 de oameni, ajungând la 800 de salariaţi. "În ultima perioadă compania Somarest a făcut angajări, fiind căutaţi oamenii din zonă. A fost o mutare importantă pentru noi în condiţiile în care ei au fost printre puţinii care au angajat în criză", spune Marinela Oprenea, administratorul primăriei din Avrig unde gigantul LVMH are un punct de lucru. Louis Vuitton deţine în România şi un magazin de 130 de metri pătraţi la parterul hotelului de cinci stele JW Marriott. Acesta a terminat anul trecut cu afaceri de 20 de milioane de lei (4,5 mil. euro), similare celor din anul anterior.

Profitul sistemului bancar a trecut de un miliard de lei în S1

Industria bancară a încheiat primele şase luni din acest an pe profit, câştigul net cumulat ajungând la 1,15 mld. lei, potrivit datelor BNR, după ce în primul semestru din 2012 înregistrase o pierdere de 200 mil. lei. Revenirea în teritoriul pozitiv nu are însă legătură cu vreo relansare a businessului bancar, activele nete totale erodându-se cu peste 4% în ultimul an. Echivalentul în euro al acestora a intrat sub pragul de 80 mld. euro la sfârşitul lunii iunie, ca o reflectare a cererii scăzute conjugate cu fenomenul de dezintermediere prin care băncile-mamă reduc expunerile faţă de filialele locale. Dezintermedierea se vede şi în ajustarea rapidă a raportului dintre credite şi depozite, care a coborât de la 120% în iunie 2012 la 113,7% în iunie 2013, băncile locale fiind presate să se finanţeze pe cont propriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb